فهرست مطالب

روان شناسی بالینی - سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1396)

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/09/30
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صابر سعیدپور، سید علی کاظمی رضایی، انسیه کربلایی اسمعیل، سید ولی کاظمی رضایی، فرشاد احمدی صفحات 1-12
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش تشخیصی راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، همجوشی شناختی و راهبردهای کنترل فکر در اختلال وسواسی–اجباری و افراد بهنجار بود.
    روش
    طرح پژوهش حاضر از نوع پژوهش های علی -مقایسه ای بود. جامعه هدف پژوهش حاضر شامل کلیه مراجعه کنندگان مبتلا به اختلال وسواس فکری-عملی بود که در بازه زمانی مهر تا اسفند سال 1395 به مراکز درمانی شهر تهران مراجعه کرده بودند. از این میان تعداد 50 نفر با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. سپس از مقیاس وسواسی-اجباری ییل- براون فرم کوتاه پرسشنامه نظم جویی شناختی هیجان، پرسشنامه کنترل فکر و پرسشنامه آمیختگی شناختی برای گردآوری داده ها استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده ها از روش تحلیل تابع تشخیصی استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل داده ها نشان داد که در کلیه متغیرها به جزء راهبردهای سازگارانه پذیرش و ارزیابی مجدد، همچنین راهبردهای کنترل فکر نگرانی، تنبیه، کنترل اجتماعی و ارزیابی مجدد، میانگین گروه بهنجار به صورت معناداری بیشتر از گروه وسواسی بود. در متغیرهای دیگر میانگین گروه وسواس به صورت معناداری بیشتر از گروه بهنجار بود. همچنین یافته های این پژوهش بیانگر آن بودند که بر اساس راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، همجوشی شناختی و راهبردهای کنترل فکر می توان عضویت افراد در دو گروه را پیش بینی کرد.
    نتیجه گیری
    می توان نتیجه گیری کرد که فعال شدن باورهای درآمیختگیافکار، ارزیابی هایی را بر می انگیزاند که بر اساس آنها استفاده از راهبردهای ناسازگارانه تنظیم هیجان و کنترل فکر بیشتر و متعاقبا فکر وسواسی خطرناک تلقی می شود. این ارزیابی ها منجر به بروز احساس ترس، اضطراب، گناه و ناراحتی می شوند. اگر ارزیابی فرد این باشد که فکر وسواسی نشان دهنده آن است که اتفاقی خطرناک پیش از این رخ داده است، ممکن است راهبردهای وارسی یا اختلال ذهنی را به کار گیرد. راهبردها باعث می شوند فرد نتواند در واقعیت این باورها را بیازماید و اعتبار آنها را رد کند.
    کلیدواژگان: اختلال وسواسی، اجباری، راهبردهای تنظیم شناختی هیجان، همجوشی شناختی، راهبردهای کنترل فکر
  • هنگامه بلورساز مشهدی صفحات 13-22
    مقدمه
    پرخوری عصبی نوع خاصی از اختلالات خورد و خوراک است که با مواد غذایی و تن انگاره فرد رابطه دارد. لذا پژوهش حاضر با هدف، بررسی اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر نشانه های پرخوری، افسردگی و تن انگاره در مبتلایان به پرخوری عصبی انجام شد.
    روش
    تحقیق از نوع نیمه تجربی با طرح پژوهش پیش آزمون و پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه زنان مبتلا به پرخوری عصبی از مراجعه کنندگان به مرکز روان پزشکی فارابی کرمانشاه بود؛ براساس معیارهای ورود به پژوهش، تشخیص روان پزشک و پرسشنامه های عادات خوردن (EHQ)، شدت پرخوری (BES)، نگرانی از تن انگاره (BIS)، و افسردگی بک- فرم کوتاه بیمارانی که دارای بالاترین نمرات بودند، با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی به گروه های آزمایش و گواه تقسیم شدند. گروه آزمایشی 8 جلسه مداخله درمانی 120 دقیقه ای طی دو جلسه در هفته را دریافت نمود؛ اما گروه گواه مداخله ای دریافت نکرد. اطلاعات به دست آمده با تحلیل کوواریانس چندمتغیریتحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد کهتفاوت معناداری بین گروه های آزمایش و گواه در کاهش شدت نشانگان پرخوری عصبی و عادات خوردن وجود دارد. همچنین، در تن انگاره و افسردگی تفاوت معناداری بین گروه ها مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    با توجه به یافته های پژوهش می توان بیان کرد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد موجب کاهش نشانگان پرخوری عصبی، افسردگی و بهبود تن انگاره در افراد تحت درمان شده است. استفاده از این روش درمانی برای مبتلایان به پرخوری عصبی در جامعه بیماران پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، پرخوری عصبی، افسردگی، تن انگاره
  • آرزو لشکری باویل علیایی، عباس بخشی پور رودسری صفحات 23-34
    مقدمه
    فهرست اجبارها، وسواس ها و تکانه های آسیب پذیری، یک پرسشنامه خودگزارشی 47 ماده ای است که برای سنجش اختلال وسواسی- اجباری تهیه شده است. این پرسشنامه از پنج خرده مقیاس مناسک اجباری، وارسی وسواسی، تمیزی وسواسی، تکانه های آسیب پذیری و احتکار تشکیل شده است. هدف از مطالعه حاضر، استخراج ویژگی های روانسنجی و ساختار عاملی نسخه فارسی فهرست اجبارها، وسواس ها و تکانه های آسیب پذیری بود.
    روش
    فهرست اجبارها توسط 277 (136 مرد، 141 زن) نفر از دانشجویان دانشگاه تبریز که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایانتخاب شدند، تکمیل شد. پایایی پرسشنامه با استفاده از روش همسانی درونی محاسبه شد. برای به دست آوردن اعتبار همگرا نیز از پرسشنامه های وسواس فکری- عملی مادزلی و پرسشنامه تجدید نظر شده وسواس- اجباری استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از محاسبه پایایی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، بالاتر از 70/0 بودند. تحلیل عاملی اکتشافی نیز نشان داد که راه حل چهار عاملی از برازش مناسب تری برخوردار است که عامل های آن عبارتند از: وارسی وسواسی، تمیزی وسواسی، تکانه های آسیب پذیری و احتکار. در این پژوهش ماده های عامل مناسک اجباری بر روی عامل تمیزی بار گرفتند. همچنین تحلیل عاملی تاییدی نیز برازش خوب مدل چهارعاملی را نشان داد.
    نتیجه گیری
    براساس نتایج این پژوهش، می توان نتیجه گرفت که فهرست اجبارها، وسواس ها و تکانه های آسیب پذیری از پایایی و اعتبار مناسب برخوردار است.
    کلیدواژگان: فهرست اجبارها، وسواس ها و تکانه های آسیب پذیری، پایایی، روایی
  • علی محمدزاده صفحات 35-46
    مقدمه
    در سال های اخیر علاقه به مطالعه تجارب توهمی و پدیدارشناسی آنها منجر به ایجاد ابزارهایی مانند مقیاس توهم لانای اسلد به منظور استفاده در جمعیت های بالینی و غیربالینی شده است. هدف از پژوهش حاضر، اعتباریابی و پایایی سنجی این مقیاس در نمونه ایرانی می باشد.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی است. نمونه ای به حجم 312 نفر (88 نفر مذکر و 224 نفر مونث) انتخاب و در کنار 30 نفر از بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا مورد آزمون قرار گرفتند. شرکت کننده ها به پرسشنامه های مقیاس توهم لانای – اسلد، شخصیت اسکیزوتایپی و استعداد روان پریشی چپمن پاسخ دادند. داده ها با استفاده از روش تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی، آزمون تحلیل واریانس چند راهه و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در تحلیل مولفه های اصلی راه حل دو عاملی برای مقیاس توهم لانای – اسلد استخراج شد، و به ترتیب عامل افکار مزاحم و رویاهای روزانه آشکار، و عامل تجارب توهمی شنیداری و دیداری نام گرفتند. در مقایسه نمرات گروه های مونث و مذکر، بین میانگین نمرات مقیاس تفاوتی مشاهده نشد. از نظر اعتبار تمایزی، مقیاس توانست بیماران مبتلا به اسکیزوفرنیا را از افرادسالم تفکیک نماید. اعتبار همزمان با اجرای توام پرسشنامه های مرتبط با نشانه شناسی مثبت روان پریشی ضرایب مطلوبی نشان داد. ضرایب پایایی به روش های همسانی درونی و بازآزمایی بالا محاسبه شدند.
    نتیجه گیری
    بنابر یافته های پژوهش حاضر، مقیاس توهم لانای – اسلددر نمونه ایرانی بعنوان ابزار سنجش تجارب توهمی اعتبار مطلوبی دارد و در تحقیقات مربوط به روان پریشی بعنوان یک ابزار معتبر قابل کاربرد می باشد.
    کلیدواژگان: مقیاس توهم لانای، اسلد، اعتبار، پایایی، تحلیل عاملی، روان پریشی
  • منیر حسینی، عبدالکاظم نیسی، ایران داودی، مهناز مهرابی زاده هنرمند، یدالله زرگر صفحات 47-54
    مقدمه
    مداخله روان شناختی جامع نگر رویکرد درمانی نوینی است که برای اولین بار در ایران و بر اساس مشکلات و نیازهای روانی افراد نابارور طراحی شده است. هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی مداخله روان شناختی جامع نگر بر سلامت روان شناختی زنان نابارور تحت درمان لقاح خارج رحمی است.
    روش
    مطالعه حاضر پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و گروه کنترل بود. 30 زن نابارور تحت درمان لقاح خارج رحمی به صورت نمونه گیری در دسترس از میان مراجعین به مرکز ناباروری معتضدی کرمانشاه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش تحت 11 جلسه مداخله روان شناختی جامع نگر قرار گرفت. افسردگی، اضطراب و استرس آزمودنی ها در پیش آزمون و پس آزمون اندازه گیری شد. داده ها پس از گردآوری با استفاده از آمار توصیفی و آزمون تحلیل کوواریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که مداخله روان شناختی جامع نگر به طور قابل ملاحظه ای بر سلامت روان شناختی زنان نابارور تاثیر گذار بوده است. تفاوت معنادار نمرات میانگین پس آزمون گروه آزمایش با گروه کنترل نشانگر اثرگذاری مداخله روان شناختی جامع نگر در زنان نابارور بود.
    نتیجه گیری
    مداخله روان شناختی جامع نگر در کاهش اضطراب، افسردگی و استرس زنان نابارور تحت درمان لقاح خارج رحمی موثر است.
    کلیدواژگان: مداخله روان شناختی جامع نگر، افسردگی، اضطراب، استرس، ناباروری، لقاح خارج رحمی
  • گلاویژ علیزاده، رسول کرد نوقابی، خسرو رشید، زلیخا قلی زاده صفحات 55-66
    مقدمه
    امروزه پژوهشها نشان داده است که کژکاری های شناختی به ویژه کارکرد های اجرایی در افراد با نشانگان فرسودگی تحصیلی و علایم افسردگی وجود دارد و یکی از مهمترین درمان های موجود در این زمینه نوروفیدبک است. بنابراین هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی تاثیر نوروفیدبک با امواج آلفای بالا بر کارکرد های اجرایی دانشجویان دختر دانشگاه کردستان با نشانگان فرسودگی تحصیلی و علایم افسردگی بود.
    روش
    روش مطالعه نیمه تجربی به صورت پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه ی دانشجویان دختر دانشگاه کردستان در سال تحصیلی 1395-1394 و روش نمونه گیری از نوع داوطلبانه بود. بدین صورت که ابتدا آزمون غربال گری افسردگی بک و فرسودگی تحصیلی ماسلاش در بین دانشجویان دختر 25- 19 ساله توزیع شد و سپس بر اساس نمره ی پرسشنامه ها دانشجویانی که از متوسط نمرات در هر دو پرسشنامه برخوردار بودند انتخاب گردیده و از بین افرادی که شرایط ورود به پژوهش حاضر را داشتند 34 نفر برای مشارکت در پژوهش حاضر داوطلب شدند که به صورت گمارش تصادفی در دو گروه آزمایش( 17 نفر) و کنترل(17 نفر) قرار گرفتند و به نسخه ی نرم افزاری آزمون های کارت های ویسکانسین و استروپ رنگ واژه و آزمون فراخنای حروف ارقام پاسخ دادند. جلسات نوروفیدبک برای گروه آزمایش در آزمایشگاه روانشناسی دانشگاه کردستان و برای هر فرد طی یک دوره ی آموزشی 10 جلسه ای( هفته ای 2 بار و به مدت 45 دقیقه) انجام شد. پروتکل نوروفیدبک با استفاده از امواج آلفای بالا در ناحیه ی پاریتال و اکسیپیتال)نقاطP3، PZ، P4، O1، 02) و نقطه ی PZ انجام گرفت که پس از گذشت 3 جلسه دو نفر از اعضای گروه آزمایش از ادامه ی همکاری انصراف دادند. پس از اتمام جلسات از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد و داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس چند متغیره تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بین گروه های آزمایش و کنترل از لحاظ پس آزمون حافظه ی کاری( 001/0> P) و تغییر توجه ( 001/0> P) با کنترل پیش آزمون تفاوت معناداری وجود دارد ولی روش نوروفیدبک تاثیر معناداری بر بازداری پاسخ غالب دانشجویان نداشته است( 05/0< P).
    نتیجه گیری
    یافته های این پژوهش نشان داد که نوروفیدبک با امواج آلفای بالا بر کارکرد های اجرایی دانشجویان با نشانگان فرسودگی تحصیلی و علایم افسردگی اثرگذار است و از طریق تغییراتی که در سطوح سلولی مغز ایجاد می کند منجر به بهبود عملکرد شناختی افراد می شود.
    کلیدواژگان: نوروفیدبک، امواج آلفای بالا، کارکرد های اجرایی، نشانگان فرسودگی تحصیلی، علایم افسردگی
  • منیر جمالی، فرزین یغمایی، پرویز صباحی، ایمان الله بیگدلی صفحات 67-74
    مقدمه
    علوم شناختی با استفاده از تکالیف مختلف ماهیت و فرآیندهای توجه را مورد بررسی قرار می دهد. هدف این پژوهش مقایسه توجه انتخابی در افراد با نشانه های اختلال شخصیت ضداجتماعی و اختلال شخصیت وسواسی –جبری و بهنجار بود.
    روش
    در این پژوهش 400 دانشجوی دختر به صورت تصادفی انتخاب شدند و نسخه کامپیوتری پرسشنامه میلون را کامل کردند. سپس بر اساس ملاک های ورود، سه گروه اختلال شخصیت ضداجتماعی، اختلال شخصیت وسواسی –جبری و بهنجار انتخاب شدند. در ادامه، آزمون توجه انتخابی d2 برای شرکت کنند گان اجرا شد. داده ها با استفاده ار تحلیل واریانس چند متغیره تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد در مولفه کارایی تمرکز بین دو گروه شخصیت وسواسی – جبری و گروه بهنجار تفاوت معناداری وجود دارد بطوری که گروه شخصیت وسواسی – جبری عملکرد ضعیف تری داشت. در رابطه با خطای حذف تفاوت گروه شخصیت وسواسی – جبری و گروه شخصیت ضداجتماعی معنادار بود و افراد وسواسی –جبری بیشتر مرتکب خطای حذف شده بودند. همچنین تفاوت دو گروه وسواسی و بهنجار در خطای حذف معنادار بود و افراد وسواسی - جبری خطای حذف بیشتری داشتند.
    نتیجه گیری
    براساس یافته ها پژوهش به نظر می رسد نقص در توجه انتخابی با بروز نشانه های اختلال شخصیت مرتبط باشد. پیشنهاد می شود در تحقیقات آینده مبنای عصب شناختی فرایند توجه و پردازش محرک های اجتماعی در اختلال شخصیت ضداجتماعی و اختلال شخصیت وسواسی –جبری مورد بررسی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: توجه انتخابی، اختلال شخصیت ضداجتماعی، اختلال شخصیت وسواسی، جبری
  • منصور حرفه دوست، ناهید راستگو، اسماعیل خیرجو، علیرضا صفرلویی صفحات 75-92
    مقدمه
    باوجود اینکه نزدیک به یک قرن از پژوهش در حوزه مطالعات فرهنگ واژگانی و نظریه صفات شخصیتی می گذرد تحقیقات معدودی در جامعه ایرانی در جهت استخراج عوامل مرتبه پایین تر شخصیتی استخراج شده از طریق مطالعات فرهنگ واژگانی صورت گرفته است. این پژوهش به منظور توسعه یک مدل مبتنی بر تحلیل عاملی از شخصیت بر اساس مطالعه فرهنگ واژگانی در فرهنگ ایرانی اجرا شد.
    روش
    این پژوهش از نوع تحقیقات بنیادین و از نظر جمع آوری داده ها نوعی تحقیق زمینه یابی است. جامعه پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه های تهران بودند که 763 دانشجو از میان آن ها به طور تصادفی خوشه ایبه چک لیستی مستقل از 147 صفت شخصیتی که توسط محققان بر اساس الگوی مطالعات فرهنگ واژگانی شخصیت از کتب فرهنگ لغات و ضرب المثل های فارسی تهیه شده بود پاسخ دادند و در انتها مدل 5 عاملی شخصیت در فرهنگ ایرانی توسط روش تحلیل عامل اکتشافی یا چرخش واریماکس اکتشاف شد.
    یافته ها
    تحلیل عاملی مرتبه پایین تر با روش مولفه های اصلی- چرخش متمایل بر روی ابعاد مدل پنج عاملی استخراج شده در فرهنگ ایرانی (ابعاد روان رنجور خویی، توافق پذیری، وظیفه شناسی، برونگرایی آمیخته با عقلانیت، و بعد متانت) بکار گرفته شد. به منظور تعیین خرده مولفه های هر یک از ابعاد شخصیت از روش تحلیل موازی استفاده شد. نتایج تحلیل عاملی مرتبه پایین تر گویای این بود که علی رغم شباهت هایی بین رویه های اکتشاف شده برای عوامل شخصیت تفاوت های بارزی بین مدل فعلی تحقیق با مدل های شناخته شده جهانی وجود دارد.
    نتیجه گیری
    مقایسه مدل های سلسله مراتبی مطالعه فرهنگ واژگانی فعلی با مدل های نظری دلالت های مهمی را در توسعه مدل های شخصیت منطبق بر فرهنگ ایرانی به همراه دارد که باید مورد توجه سازندگان ابزار شخصیت قرار بگیرد.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی مرتبه دوم، شخصیت، مطالعه فرهنگ واژگانی، تحلیل عاملی
  • سجاد بشرپور، نسیم محمدی، سارا اسدی شیشه گران صفحات 93-103
    مقدمه
    هدف مطالعه حاضر بررسی اثربخشی آموزش خودشفقتی شناختی در ولع مصرف، شدت وابستگی و انعطاف پذیری شناختی مردان وابسته به مواد بود.
    روش
    روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری پژوهش را کلیه مردان وابسته به مواد ساکن کمپ های شبانه روزی و مراکز ترک اعتیاد شهر اردبیل در نیمه اول سال 1395 تشکیل دادند که از میان آنها، تعداد 30 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب و در دو گروه آزمایش و گروه کنترل به صورت تصادفی جایگزین شدند. به گروه آزمایش خودشفقتی شناختی‏ به مدت 8 جلسه آموزش داده شد ولی گروه کنترل در فهرست انتظار بود و هیچ آموزشی دریافت نکرد. برای جمع آوری داده ها از مقیاس کوتاه ولع مصرف، شاخص شدت وابستگی و پرسش نامه انعطاف پذیری شناختی استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون آماری تحلیل کواریانس چندمتغیری تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که بعد از کنترل اثرات پیش آزمون، تفاوت معناداری بین میانگین پس آزمون دو گروه در ولع مصرف، شدت وابستگی و انعطاف پذیری شناختی وجود داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان داد که آموزش خودشفقتی شناختی با تقویت نگرش مثبت نسبت به خود منجر به بهبود پیامدهای درمان وابستگی به مواد می شود.
    کلیدواژگان: خودشفقتی شناختی، ولع مصرف، شدت وابستگی، انعطاف پذیری شناختی، وابستگی به مواد
|
  • S. Saeidpoor, S.A. Kazemi-Rezai, E. Karbalaei-Esmaeil, S.V. Kazemi-Rezai, F. Ahmadi Pages 1-12
    Introduction
    This study aimed at comparing the discriminative role of the cognitive emotion regulation strategies, cognitive fusion and thought control strategies in Obsessive-Compulsive disorder and normal groups.
    Method
    The study was benefit of a causal-comparative research design. The target population included all patients with Obsessive-Compulsive disorder that referred to medical centers in Tehran in October to March 2016. A group of 50 persons that diagnosed with Obsessive-Compulsive disorder were selected by purposive sampling method. Then Data were gathered with the Obsessive-Compulsive Scale Yale-Brown, Short form of Cognitive Emotion Regulation Strategies Questionnaire,Thought Control Questionnaire and Cognitive Fusion Questionnaire. Data analyzed with the diagnostic function analysis.
    Results
    Result showed that mean scores of normal group significantly was more than obsession group in all dimensions except adaptive Emotion Regulation Strategies (except acceptance and reappraisal) as well as thought control strategies (worry, punishment, social control and reappraisal). The mean scores of obsessive group significantly was more than normal group in other variables. Result of diagnostic analysis showed that, according to the cognitive emotion regulation strategies, cognitive fusion and thought control strategies could be predicted membership in group and make a discrimination among two groups.
    Conclusion
    We can conclude that the activated cognitive fusion beliefs, disposes assessments that based on increased the thought control and maladaptive emotion regulation strategies, consequently obsession is considered dangerous. These assessments lead to feelings of fear, anxiety, guilt and upset.It used inspection or mental disorder strategies, if these assessments indicates that the obsessive thought is dangerous and happening already. These Strategiescauses that person cannot be tested reality of beliefs and refused them.
    Keywords: Obsessive-Compulsive disorder, cognitive emotion regulation strategies, cognitive fusion, thought control strategies
  • H. Boloorsaz-Mashhadi Pages 13-22
    Introduction
    Bulimia nervosa is a particular type of feeding and eating disorderswhich affects the person’s relationship with food and their body. This study was examined the effectiveness of acceptance and commitment therapy on symptoms of bulimia, depression and body image in bulimia nervosapatients.
    Method
    The research design was a semi-experimental one with pretest-posttest and control group format.The sample included all patients with bulimia nervosa who referred to Farabi Hospital of Kermanshah city in 2016,whowere assessed based on psychiatrists definitive diagnosis, Eating Habits Questionnaire, Binge Eating Scale, Body Image Scale and Beck depression short inventory Questionnaires; Those with higher scores were selected via available sampling method and the study subjects were randomly divided into experimental and control groups.The experimental group was exposed to 8 sessions of two hours ACT. The data was analyzed using descriptive statistics and multivariate analysis of covariance.
    Results
    The results showed significant difference between experimental and control groups in abatement bulimia nervosa intensity and eating habits.Significant difference were found between groups in body image and depression as well (P
    Conclusion
    According to the findings of the research, acceptance and commitment therapy reduced symptoms of bulimia nervosa, depression and improved body image. Using this treatment method is recommended for patients with bulimia nervosa.
    Keywords: Acceptance, Commitment Therapy, Bulimia Nervosa, Depression, Body Image
  • Arezoo Lashkary Bavil Olyaei, A. Bakhshipour-Roodsari Pages 23-34
    Introduction
    Schedule of Compulsions, Obsessions, and Pathological Impulses(SCOPI) is a 47- self report questionnaire that is provided for measuring of obsessive- compulsive disorder. This questionnair includes 5 subscales: compulsive ritual, obsessive checking, obsessive cleanliness, pathological impulses and hoarding. The aim of this study was extracting psychometrics features and factor structure of the Schedule of Compulsions, Obsessions, and Pathological Impulses(SCOPI).
    Method
    The questionnaire is completed by a sample of 277(136 male, 141 female) Tabriz university students that were selected using cluster sampling. The questionnaire´s reliability evaluated by the method of internal consistency. For getting convergent validity MoudsleyObsessive- Compulsive Inventory and Obsessive- Compulsive Inventory- Revised were used.
    Results
    Reliability coefficient evaluated by internal consistency were higher than 0.70. Exploratory factor analysis indicated that4 solution factor had better fitness and the factors includedobsessive checking, obsessive cleanliness, pathological impulses and hoarding. The compulsive ritual items loaded on obsessive cleanliness factor. In addition confirmatory factor analysis showed the fitness of the 4 factored model.
    Conclusion
    Based on the results of the present research, it is concluded that the Schedule of Compulsions, Obsessions, and Pathological Impulses (SCOPI) has enough validity and reliability.
    Keywords: Schedule of Compulsions, Obsessions, Pathological Impulses, Reliability, Validity
  • A. Mohammadzadeh Pages 35-46
    Introduction
    Recently an increased interest in the hallucinatory experiences and its phenomenology has resulted in a number of measuring tools for using in the clinical and subclinical population including the Launay-Slade Hallucinations Scale (LSHS). The aim of this study was to investigate validation and reliability of this scale among Iranian sample.
    Method
    The current study was descriptive research. A sample of 312 normal participants (88 male & 224 female) from university students and 30 patients with schizophrenia disorder took part in this research. Participants responded to Launay-Slade Hallucinations (LSHS), Schizotypal Personality Scale (STA) and Chapmans’s Psychosis Proneness Scales. Data were analyzed by explanatory and confirmatory factor analysis, multiple analyses of variance and Pierson correlation coefficient.
    Results
    Two factor solutions were extracted by Principal Component Analysis that named intrusive thoughts- vivid daydreams & auditory - visual hallucinations. There were no sex differences among groups. Differential validity was tested by comparing Launay-Slade Hallucinations Scale (LSHS) scores between schizophrenic patients and normal people which was differential. Concurrent application of positive psychotic symptom questionnaires was used to calculate the convergent validity that showed acceptable coefficients. The internal constancy and test-retest reliabilities were found to be high.
    Conclusion
    Based on present study’s results, it was concluded that Launay-Slade Hallucinations Scale (LSHS) as a measure of hallucinatory experiences contain good validity and reliability in Iranian population and it can be used as valid measure in researches related to psychosis.
    Keywords: Launay-Slade Hallucinations Scale, Validity, Reliability, factor analysis, Psychosis
  • M. Hosseini, A.K. Neissi, I. Davodi, M. Mehrabizade-Honarmand, Y. Zargar Pages 47-54
    Introduction
    The holistic-oriented psychological intervention is a new therapeutic approach (2015) that, for the first time in Iran, has been designed based on psychological problems and needs of Iranian infertile couples. The aim of this study was to examine the effectiveness of holistic-oriented psychological intervention on depression, anxiety and stress symptomsof infertile women under IVF treatment.
    Method
    The present research was a semi-experimental study with pretest, posttest and control group. Among the referred patients to Moatazedi Infertility Center of Kermanshah 30 infertile women undergoing IVF treatment selected using available sampling method. They were classified into experimental (n= 15) and control (n= 15) groups using random assignment. The experimental group was treated by holistic-oriented psychological intervention for 11 sessions. Depression, anxiety and stress symptoms of subjects were measured before and after treatment. Data was analyzed using descriptive statistics and multivariate analysisof covariance (MANCOVA).
    Results
    Results showed that HPI affected significantly on mental health of infertile women and improved it. Significant difference of post-test average scores of experimental group than control group confirm the effectiveness of HPI on infertile women.
    Conclusion
    The holistic-oriented psychological intervention is effective in reducing anxiety, depression and stress symptoms of infertile women under In-Vitro Fertilization (IVF) treatment.
    Keywords: Holistic-oriented psychological intervention, Depression, Anxiety, Stress, Infertility, IVF
  • G. Alizadeh, R. Kordnoghabi, Kh Rashid, Z. Gholizadeh Pages 55-66
    Introduction
    Research has shown evidence of cognitive dysfunction especially executive function in persons with academic burn-out syndrome and depressive symptoms. One of the important treatments in this field is neurofeedbacktraining. This study was conducted to examine the impact of upper-alpha neurofeedback training on executive functioning of Kurdistan university female students with academic burn-out syndrome and depression symptoms.
    Method
    A semi-experimental design with pretest-posttest and control and experimental groups wereused. Subjects of study were selected from the Kurdistan university female students in academic year 2015-2016 on a voluntary basis. The 19 to 25 years old students were asked to fillBeck Depression and Maslach Academic Burn-out questionnaires and based on their scores students with average scores in both questionnaires were selected. Among these 34 individuals voluntarily participated in the study and subjects were divided randomly in experimental (n = 17) and control (n = 17) groups before responding to Stroop Color-word, Wisconsin Card-sorting Computer Trials and Letter-Number Span Test. Neurofeedback sessions was administered for the experimental group afterwards in psychology laboratory of Kurdistan University over a period of 10 sessions for every person (2 times a week for 45 minutes). Neurofeedback protocols were using upper-alpha waves in the parietal and occipital areas(P3, PZ, P4, O1, 02)of the sculpture. After three sessions, twomembers of the experimental group dropped. After the end of sessions both groups were assessed and data were analyzed using analysis of covariance and SPSS.18 software.
    Results
    Rresultswere shown a significant difference between the experimental and control groups for the posttest updated working memory (P
    Conclusion
    The findings of this study showed that upper-alpha neurofeedback training has significant effect on executive functioning of Kurdistan university girl students with academic burn-out syndrome and depression symptom and through changes that makes in cell's levels of the brain, leads to improve in individuals’ cognitive performance.
    Keywords: Neurofeedback, Upper alpha, Executive functioning, Academic burn-out syndrome, Depression symptom
  • M. Jamali, F. Yaghmaee, P. Sabahi, I. Bigdeli Pages 67-74
    Introduction
    Cognitive science examines the nature and processes of attention by using different assignments. The purpose of this study was to compare the selective attention among persons with symptoms of antisocial personality disorder, obsessive-compulsive personality disorder and normal individuals.
    Method
    In this research, 400 female students were randomly selected and completed the computer version of the Millon Questionnaire. Then, based on the criteria for admission, three groups of antisocial personality disorder, obsessive-compulsive personality disorder and normal subjects were selected. Consequentlythe Selected Attention Test was performed on all participants and data were analyzed using multivariate analysis of variance.
    Results
    Results were shown significant difference in the efficiency of the focus (KL) between obsessive-compulsive personality and normal groups, with lower means for obsessive-compulsive personality group. In relation to the elimination error, the difference between the obsessive-compulsive personality group and the anti-social personality group was significant and obsessive-compulsive personality subjects had a oversimplified elimination error. The difference between obsessive-compulsive personality and normal groups was significant in elimination error and obsessive-compulsive individuals had more elimination errors.
    Conclusion
    Based on the findings, dysfunction of selective attention was associated with symptoms of personality disorder, investigating the neurological basis of the process of attention and processing of social stimuli in antisocial personality disorder and obsessive-compulsive personality disorder is recommended for future research in this field.
    Keywords: selective attention, antisocial personality disorder, obsessive-compulsive personality disorder
  • M. Herfedoust, N. Rastgoo, S. Kheirjoo, A. Safarlooei Pages 75-92
    Introduction
    In spite of one century research on lexical study of personality, have beenonly few systematic basic lexical study of personality in Iranian culture. Current study aimed to develop a hierarchical personality model based on Persian lexical study.
    Method
    763 students through Tehran universities were randomly recruited and responded to 147 personality descriptors that had already developed by current researchers based on personality lexical studies guidelines through Persian dictionaries.
    Results
    Lower order factor analysis using principle component analysis-direct Oblimin rotation conducted on Iranian personality dimensions that already discovered by last research(Neuroticism, Agreeableness,Conscientiousness, Extraversion combined with Openness to Experience, and Sobriety). Parallel analysis was used to determine the number of factors. Results of current research implied that in spite of big similarities between sub-components of extracted factors of this research and best-known personality models, there are distinct difference between these models.
    Conclusion
    Comparing current hierarchical models of Iranian personality lexical study with theoretical models give many useful implications in developing comprehensive model of personality in Iranian culture.
    Keywords: hierarchical model, personality, lexical study, factor analysis
  • S. Basharpoor, N. Mohammadi, H. Asadi-Shishegaran Pages 93-103
    Introduction
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of cognitive self-compassion training on craving, dependence severity and cognitive flexibility ofindividual with substance dependency.
    Method
    The method of current research was semi-experimental and its design was pre-test and post-test with control group. Whole persons with substance dependency referring to Ardabil campuses and treatment centers of addiction in second half of year 2015, comprised statistical population of this research. Thirty personwere selected by cluster sampling method, and randomly assigned in experimental (15 people) and control (15 people) groups. The experiment group was admitted to cognitive self-compassion in 8 sessions,while the control group placedin waiting list with no intervention. The short form of the Craving Scale, Dependence Severity Scale and Cognitive Flexibility Questionnaire were used for data gathering. The collected data was analyzed by MultivariateAnalysis of Covariance (MANCOVA).
    Results
    Results were shown significant differences between two groups in posttest means of craving, dependence severity, and cognitive flexibility while controlling pretest effect.
    Conclusion
    It could be concluded that the cognitive self-compassion training improve the therapy outcomes of substance dependency due to promoting positive attitude to self.
    Keywords: cognitive self-compassion, craving, dependence severity, cognitive flexibility