فهرست مطالب

روان شناسی بالینی - سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، زمستان 1396)

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1397/01/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • شهرزاد رشن، شاهرخ مکوند حسینی، علی محمد رضایی، سید موسی طباطبایی صفحات 1-12
    مقدمه
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر روان درمانی پویشی بلند مدت با رویکرد روابط موضوعی کرنبرگ بر ساختار شخصیت بیماران مبتلا به اختلال شخصیت وابسته بود.
    روش
    30 مراجع مبتلا به اختلال شخصیت وابسته از بین زنان مراجعه کننده به مراکز درمانی تهران بر اساس معیارهای تشخیصیDSM5 و ملاک های ورود و خروج انتخاب شدند؛ آزمودنی ها به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه آزمایش و کنترل گمارش شدند. رضایت آگاهانه از آزمودنی ها اخذ شد و گروه آزمایش به مدت 6 ماه و دو جلسه در هفته تحت درمان روان پویشی بلند مدت قرار گرفتند، گروه کنترل نیز به منظور رعایت اخلاق پژوهش در نوبت رواندرمانی قرار گرفت. مصاحبه ساختار یافته برای ارزیابی سازمان شخصیت (STIPO) در ابتدا از هر دو گروه گرفته شد. علاوه بر آن پس از 6 ماه و پس از پایان جلسات درمانی نیز مجددا تکرار گردید.
    یافته ها
    نتایج نشان داد گروه آزمایش کاهش معناداری در میانگین ابعاد ساختاری خشکی شخصیت، هویت و مکانیزم های دفاعی پس از 6 ماه از درمان و در ابعاد ساختاری خشکی شخصیت، هویت، مکانیزم های دفاعی، روابط موضوعی و اخلاقیات پس از اتمام درمان نسبت به گروه کنترل نشان داد.
    نتیجه گیری
    برحسب نتایج حاصل از این پژوهش مداخله روان درمانی پویشی بلند مدت با رویکرد روابط موضوعی کرنبرگ بر تغییر ساختار شخصیت مبتلایان به اختلال شخصیت وابسته اثرگذار بود. به متخصصان بالینی در کار با بیماران مبتلا به اختلال شخصیت وابسته استفاده از این درمان توصیه می شود.
    کلیدواژگان: روان درمانی پویشی بلندمدت، ساختار شخصیت، اختلال شخصیت وابسته، روابط موضوعی کرنبرگ
  • سعید طباطبایی برزکی، پروین رفیعی نیا، ایمان الله بیگدلی، محمود نجفی صفحات 13-22
    مقدمه
    هدف از پژوهش حاضر بررسی اعتبار و پایایی مقیاس وجودی است تا از این طریق ابزاری برای ارزیابی در فرایند پژوهش، یا ارزیابی نتیجه درمان وجودی تهیه و مورد استفاده پژوهشگران و درمانگران قرار گیرد.
    روش
    در پژوهش حاضر 500 معلم شاغل در مدارس تهران شرکت کردند. روش نمونه گیری از نوع خوشه ایتک مرحله ای بود؛ به منظور ارزیابی اعتبار ملاکی مقیاس وجودی، از پرسشنامه سلامت عمومی استفاده شد؛ همچنین به منظور ارزیابی پایایی بازآزمایی ابزار، مقیاس وجودی روی 10 درصد افراد نمونه به صورت تصادفی با فاصله زمانی دو هفته اجرا شد.
    یافته ها
    نتایج بررسی اعتبار ملاکی نشان داد که همبستگی بین نمرات مقیاس وجودی با آزمون سلامت عمومی، منفی و معنادار است. نتایج تحلیل عاملی، به استخراج 4 عامل با ارزش ویژه بالاتر از 6/1 انجامید و 8 گویه نیز به دلیل بار عاملی ضعیف، حذف شدند. تحلیل عاملی تاییدی نیز برازش خوب مدل 4 عاملی را نشان داد. آلفای کرونباخ 85/0 حاکی از بالا بودن همسانی درونی آزمون بود و ضریب پایایی نتایج آزمون- بازآزمون بعد از دو هفته نیز 88/0به دست آمد.
    نتیجه گیری
    نتیجه پژوهش حاضر نشان می دهد که مقیاس وجودی در جامعه معلمان ایرانی دارای اعتبار و پایایی مناسبی بوده و میتوان از آن به عنوان یک ابزار جهت اندازه گیری عوامل وجودی در پژوهش ها و اقدامات بالینی بهره برد.
    کلیدواژگان: مقیاس وجودی، اعتبار، پایایی، ساختار عاملی
  • حمید خانی پور، مهسا نعمتی، علی محمدی صفحات 23-32
    مقدمه
    افراد با اختلال هویت جنسی قبل و بعد از عمل مشکلات زیادی در زمینه سازگاری با محیط اجتماعی دارند. هدف این پژوهش مقایسه میزان رفتارهای خود آسیب رسانی و مکانیسم های دفاعی در دوره قبل و بعد از عمل تغییر جنسیت است.
    روش
    با روش علی مقایسه ای 30 فرد با اختلال هویت جنسی قبل از عمل، 30 نفر بعد از عمل و 30 نفر افراد عادی با هم مقایسه شدند
    یافته ها
    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد پس از عمل میزان خودآسیب رسانی مستقیم کاهش می یابد؛ اما تفاوتی در خودآسیب رسانی غیر مستقیم به وجود نمی آید. میزان استفاده از مکانیسم های دفاعی رشد نیافته در افراد عمل کرده به صورت معنی داری کمتر از گروه عمل نکرده است. تفاوتی به لحاظ مکانیسم های دفاعی رشد یافته و روان رنجور بین افراد عمل کرده و عمل نکرده وجود ندارد.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد عمل تغییر جنسیت در کاهش رفتار های خود آسیب رسانی مستقیم و کاهش میزان استفاده از مکانیسم های دفاعی رشد نیافته موثر است اما عمل تغییر جنسیت در کاهش رفتارهای خودآسیب رسانی غیرمستقیم و تغییر مکانیسم های دفاعی روان رنجور و رشد یافته موثر نیست. می توان نتیجه گیری کرد که رفتارهای خود آسیب رسانی غیر مستقیم پس از عمل باقی می مانند که غلبه بر آنها احتمالا به مداخله های روانی و اجتماعی نیاز دارد و تغییر مکانیسم های دفاعی رشد نیافته می تواند شاخصی معتبر در سنجش اثر بخشی مداخلات زیستی و روانی به حساب آید.
    کلیدواژگان: اختلال هویت جنسی، عمل تغییر جنسیت، خودآسیب رسانی، مکانیسم های دفاعی
  • سعید سالاری، علیرضا رنجبر، علی فتحی آشتیانی صفحات 33-43
    مقدمه
    اختلالات اضطرابی بیشترین فراوانی را در سطح جامعه دارند، ابزارهای مختلفی برای سنجش و اندازه گیری اضطراب ساخته شده است که بیشتر بر پایه ی علائم آن می باشد اما ابزاری برای اندازه گیری کنترل اضطراب در ایران وجود ندارد به همین دلیل هدف این تحقیق اعتباریابی و پایایی سنجی پرسشنامه کنترل اضطراب در ایران بود.
    روش
    بدین منظور طی یک پژوهش تحلیلی – مقطعی 250 نفر از دانشجویان موسسه امام خمینی از طریق نمونه گیری خوشه ایانتخاب و پرسشنامه اضطراب بک، مقیاس افسردگی ، اضطراب و استرس و پرسشنامه کنترل اضطراب را تکمیل کردند. به منظور تعیین اعتبار سازه از روش تحلیل عاملی اکتشافی، برای تعیین همسانی درونی از ضرایب آلفای کرونباخ و برای ارزیابی اعتبار همگرا و واگرا، از ضرایب همبستگی پرسشنامه کنترل اضطراب با پرسشنامه ی اضطراب بک و مقیاس افسردگی ، اضطراب و استرس استفاده شد.
    یافته ها
    مقدار پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ 89/0 بدست آمد. به منظور بررسی اعتبار همگرا و واگرای این پرسشنامه از پرسشنامه اضطراب بک و مقیاس اضطراب، افسردگی و استرس استفاده شد که نتایج مطالعه نشان دهنده اعتبار مناسب پرسشنامه کنترل اضطراب می باشد. در نهایت چهار عامل با استفاده از تحلیل عاملی استخراج شد که 11/46 درصد نمرات پرسشنامه را تبیین می کرد.
    نتیجه گیری
    با در نظر گرفتن مقدار پایایی و اعتبار این پرسشنامه به نظر می رسد این ابزار جهت سنجش بالینی مناسب باشد.
    کلیدواژگان: پرسشنامه کنترل اضطراب، اعتبار، روایی، تحلیل عاملی، ویژگی های روان سنجی
  • مهدی رضا سرافراز، تورج شهوند، محسن زارع صفحات 45-54
    مقدمه
    مقیاس الگوی جدید اختلال سازگاری، ابزاری خود اظهاری برای ارزیابی اختلال سازگاری می باشد. هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روان سنجی این پرسش نامه در جمعیت ایران است.
    روش
    در یک طرح همبستگی تعداد 150 نفر (92 مرد و 58 زن) از بین ساکنین شهر شیراز به شیوه غیر تصادفی هدفمند انتخاب و به مقیاس های رضایت از زندگی، سرزندگی، امید، استرس پس از سانحه، فهرست وارسی نشانگان، دس و تنیدگی ادراک شده پاسخ دادند. برای بررسی پایایی کل و عامل های پرسش نامه از آلفای کرونباخ استفاده شد. ساختار عاملی پرسش نامه از طریق تحلیل عاملی تاییدی و همبستگی مولفه ها و نمره کل پرسش نامه با متغیرهای پژوهش موردبررسی قرار گرفت.
    یافته ها
    بررسی های آماری داده های پژوهش حاکی از اعتبار و پایایی مناسب پرسش نامه بود.مولفه های پرسشنامه اختلال سازگاری همبستگی مثبتی با استرس پس از سانحه، فهرست وارسی نشانگان، دس و اضطراب ادراک شده نشان دادند. همچنین بین مولفه های پرسشنامه اختلال سازگاری همبستگی منفی با رضایت از زندگی، امید و سرزندگی وجود داشت. از طرفی شاخص های برازندگی در محدوده پذیرش مدل قرار دارد.
    نتیجه گیری
    مقیاس الگوی جدید اختلال سازگاری، ابزار مناسبی برای ارزیابی وضعیت فعلی یک فرد و تشخیص در تحقیقات و مداخلات بالینی در جامعه ایران است.
    کلیدواژگان: اختلال سازگاری، اختلالات مربوط به سانحه و عوامل استرس، ارزیابی علائم، اعتبار، پایایی
  • فاطمه سادات رجایی، روناک عشقی صفحات 55-69
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر هیپنودرمانی شناختی – رفتاری بر بهبود اضطراب و عملکرد جنسی در بیماران مبتلا به واژینیسموس انجام پذیرفت.
    روش
    روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون – پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه ی بیماران مبتلا به واژینیسموس 20 تا 35 ساله شهر اصفهان در سال 1395 بود که به روش در دسترس 26 نفر انتخاب و به تصادف در گروه های آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش در مدت دو ماه تحت درمان هیپنودرمانی شناختی – رفتاری قرار گرفت. هر دو گروه در سه مرحله ی پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری توسط مقیاس ها ی عملکرد جنسی زنان و اضطراب جنسی مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با روش تحلیل کواریانس چندمتغیره تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که تفاوت بین نمرات سه مرحله پژوهش در همه متغیرهای پژوهش معنی دار بود. همچنین تفاوت میانگین نمرات همه متغیرهای پژوهش در دو گروه آزمایش و کنترل معنی دار به دست آمده است. تعامل بین مرحله پس آزمون و مرحله پیگیری با کنترل پیش آزمون در عضویت گروهی همه متغیرهای پژوهش نیز معنی دار بود.
    نتیجه گیری
    هیپنودرمانی شناختی – رفتاری می تواند باعث بهبود اضطراب جنسی و عملکرد جنسی بیماران مبتلا به واژینیسموس گردد. لذا پیشنهاد می شود که در کلینیک ها و مراکز درمانی اختلالات جنسی به عنوان یک روش اثربخشی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: هیپنودرمانی شناختی، رفتاری، عملکرد جنسی، اضطراب جنسی، واژینیسموس
  • ایران رضایی اشیانی، احمد یارمحمدیان، هادی فرهادی صفحات 71-82
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش مبتنی بر شفقت به خود مادران بر کیفیت خواب کودکان پیش دبستانی با نشانه های ناتوانی یادگیری بود.
    روش
    بدین منظور یک طرح نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه آزمایش و کنترل اجرا گردید. جامعه آماری شامل کلیه مادران کودکان پیش دبستانی با نشانه های ناتوانی یادگیری و اختلال خواب شهرستان مبارکه در سال تحصیلی 1396-1395 بود. با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس 30 نفر از مادرانی که دارای کودک با نشانه های ناتوانی یادگیری و اختلال خواب بودند، انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل (هر گروه 15 نفر) قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش شامل فهرست وارسی نشانه های ناتوانی های یادگیری کودکان پیش از دبستانی استیل و پرسشنامه کیفیت و عادات خواب کودکان اوونز و همکاران بود. گروه آزمایش یک دوره آموزش مبتنی بر شفقت به خود را در هشت جلسه دریافت کردند. آزمودنی های هر دو گروه قبل از شروع آموزش ، در پایان آموزش و یک ماه پس از پایان دوره ، به پرسشنامه ها پاسخ دادند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کواریانس چند متغیره نشان داد که آموزش مبتنی بر شفقت به خود مادران بر بهبود کیفیت خواب کودکان با نشانه های ناتوانی یادگیری تاثیر دارد. همچنین این مداخله بر مولفه های کیفیت خواب(مقاومت در برابر خواب، مدت زمان خواب، اختلالات تنفسی، تاخیر در شروع خواب و اضطراب خواب)، نیز تاثیر داشت.
    نتیجه گیری
    در مجموع مشخص شد که آموزش مبتنی بر شفقت به خود مادران می تواند به عنوان روشی موثر در بهبود کیفیت خواب کودکان پیش دبستانی با نشانه های ناتوانی یادگیری مورد استفاده قرار گیرد زیرا سلامت روانی والدین و کیفیت رابطه آنها می تواند در کیفیت زیستی فرزندانشان تاثیر بگذارد.
    کلیدواژگان: آموزش مبتنی بر شفقت به خود مادران، کیفیت خواب، نشانه های ناتوانی یادگیری
  • نسیبه صرامی، فریبا یزدخواستی، حمیدرضا عریضی سامانی صفحات 83-94
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی سایکودراما با محتوای تحلیل رفتار متقابل بر تنظیم هیجانی و روابط با همسالان در نوجوانان دختر بدسرپرست استان اصفهان انجام شد.
    روش
    این پژوهش از نوع پژوهش های نیمه آزمایشی و طرح آن به صورت دو گروهی (گروه آزمایش و گروه کنترل) همراه با سه مرحله پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری( یک ماهه) بود. جامعه آماری، کلیه دختران نوجوان بدسرپرست استان اصفهان در سال 1394 بود که از میان آن ها 22 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شده و در دو گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند. در این پژوهش از پرسشنامه های دشواری های تنظیم هیجانی(DERS) و مقیاس عملکرد اجتماعی- انطباقی کودک و نوجوان(CASAFS) استفاده شد. داده های حاصل از پژوهش با روش تحلیل کواریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تحلیل کواریانس چند متغیره نشان دهنده تاثیر معنادار مداخله سایکودراما با محتوای تحلیل رفتار متقابل بر کاهش دسترسی محدود به راهبردهای تنظیم هیجانی و همچنین بهبود روابط با همسالان، در مرحله پس آزمون و پیگیری در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل بود.
    نتیجه گیری
    به طور کلی نتایج حاکی از آن بود که سایکودراما با محتوای تحلیل رفتار متقابل با اثربخشی بر فرآیند تنظیم هیجانات دختران نوجوان بدسرپرست موجب افزایش کارآمدی آنان در استفاده از راهبردهای موثر تنظیم هیجانی و در نتیجه بهبود روابط از جمله روابط با همسالان می گردد.
    کلیدواژگان: سایکودراما، تحلیل رفتار متقابل، راهبردهای تنظیم هیجانی، روابط با همسالان، نوجوانان بدسرپرست
  • اعظم شجاعی، رحیم یوسفی، غلامرضا چلبیانلو صفحات 95-105
    مقدمه
    وسواس در کودکان و نوجوانان، علی رغم داشتن سیری بسیار ناتوان کننده، همواره مورد بی توجهی قرار گرفته است. در واقع، ماهیت مرموز و پنهان این اختلال است که در تعامل با فرایند رشد٬ تابلویی پیچیده ترسیم کرده است که پی آمد آن بالطبع درمان دشوار این اختلال است.هدف پژوهش حاضراعتباریابی و پایایی سنجی پرسشنامه باورهای وسواسی کودک و نوجوان بود.
    روش
    بدین منظور 324 نفر دانش آموزان شهر اصفهان و 15 نفر نوجوان مبتلا به وسواس فکری-عملی 17-14 سال مورد آزمون قرار گرفتند.
    یافته ها
    تحلیل عاملی اکتشافی به روش مولفه های اصلی با چرخش واریماکس چهار عامل را برای پرسشنامه باورهای وسواسی نوجوان استخراج نمود که به ترتیب عبارتند از: اهمیت/کنترل افکار، کمال گرایی/یقین، مسئولیت پذیری، برآورد تهدید. نتایج همبستگی بالا پرسشنامه وسواس مادزلی با پرسشنامه پرسشنامه باورهای وسواسی نوجوان و همبستگی متوسط مقیاس ییل- براون با پرسشنامه باورهای وسواسی نوجوان را نشان داد. همبستگی متوسط بین پرسشنامه های اضطراب و افسردگی با پرسشنامه باورهای وسواسی نوجوان دیده شد. ضریب پایایی بازآزمایی در فاصله دو هفته برای کل پرسشنامه 67/0 و آلفای کرونباخ 81/0 به دست آمد. نتایج آزمون t مستقل، نشان داد که بین میانگین نمرات جنسیت تفاوت معناداری وجود ندارد. نتایج t جهت بررسی تفاوت میانگین نمرات دو گروه بالینی و عادی نشان دهنده تفاوت معنادار بین دو گروه بود.
    نتیجه گیری
    همبستگی بالای این چهار عامل نشان دهنده ی همگرایی این عوامل است که هدف سنجش آزمون پرسشنامه باورهای وسواسی نوجوان را تامین می کند. بنابراین می توان چنین پیش بینی کرد که میان باورها و علائم وسواسی می تواند ارتباط محکمی وجود داشته باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی، پایایی سنجی، اعتباریابی، پرسشنامه باورهای وسواسی کودک و نوجوان
|
  • Sh Rashn, Sh Makvand-Hosseini, A.M. Rezaei, S.M. Tabatabaee Pages 1-12
    Introduction
    The present research aimed at investigating the effect of long-term dynamic psychotherapy with Kernberg’s object relations approach on the personality structure of patients with Dependent Personality Disorder (DPD).
    Method
    30 clients with DPD were selected among the individuals referred tohealth centres of Tehran for psychotherapy, and based on DSM-5 diagnostic criteriathey met the inclusion criteria. The subjects were selected randomly among referred patients to clinics and randomly divided into two experimental and control groups. The informed consent was obtained from the subjects and the experimental group received DPHP sessions for 12 months in a twice weekly session framework. The control group was assigned to psychotherapy in order to observe the ethics of the study. The Semi-Structured Interview of the Personality Organization (STIPO) was initially taken from both groups and was repeated again after six months and the end of the treatment sessions.
    Results
    The results indicated that the experimental group had a significant reduction compared to the control group in the structural dimensions of defence mechanisms, personality rigidity and identity after 6 months of treatment and in the structural dimensions of object relations, personality rigidity, identity, morality and defence mechanisms at the end of the treatment.
    Conclusion
    According to the results of this research, long-term psychotherapy intervention with the Kernberg's object relations approach was found to be effective in changing the personality traits of patients with dependent personality disorder and clinical specialists are recommended to use this treatment for patients with DPD.
    Keywords: Long-TermDynamic Psychotherapy, Personality Structure, Dependent Personality Disorder, Kernberg's Object Relations
  • Saeed Tabatabaei Barzoki, P. Rafieinia, I. Bigdeli, M. Najafi Pages 13-22
    Introduction
    The purpose of this study was to investigate the validity, reliability and factorial structure of the existential scale in order to prepare a tool for therapists and researchers.
    Method
    500 teachersworking in Tehran schools participated in the current study and were given Existence Scale and General Health Questionnaire in order to determine the validity and reliability of Existence Scale. The method of sampling was one-stage cluster sampling.General Health Questionnaire was used to assess the criteria validity and also in order to assess test-retest reliability, with two- week interval, existence scale were administered randomly again to 10% on sample population (n=50).
    Results
    Result showed the correlation between existence scale andGHQ was significantly negative (criteria validity). Factor analysis revealed 4 factors with an eigenvalue greater than 1.6, and 8 items were omitted due to weak factor load. Confirmatory factor analysisalso showed the fitness of the 4 factor model. The study of internal consistency of existence scale showed that the Cronbach alphacoefficient was high (0/85) and test-retest reliability coefficient after two weeks was 0/88.
    Conclusion
    Existence scale is a valid and reliable test in Iranian teacher’s population and it can be used as a tool for measuring of existence componentsin research and clinical practice.
    Keywords: existence scale, Validity, Reliability, Factorial structure
  • H., Khanipour, M. Nemati, Ali Mohammadi Pages 23-32
    Introduction
    Individuals with gender identity disorder (GID) experienceseries of adjustment problems in society before and after sex reassignment surgery. The aim of this study was to compare self-harm and defense mechanisms before and after sex reassignment surgery in these persons.
    Method
    We used a case- control design, in quantitative stage 30 people with GID before surgery and 30 people with GID after surgery and normal people were investigated.
    Results
    Data analysis by a Multivariate analysis of variance were showndecreasedtrend of directly self-harm behaviors after surgery, whereas there were not any differences in indirect self-harm behaviors before and after surgery. No differences was found in neurotic and mature defense mechanisms between groups.
    Conclusion
    It seemthat the sex reassignment surgery could effectivelydecreasethe directly self-harm and immature defense mechanisms, while it has no effect in changing indirect self-harm, neurotic and mature defense mechanisms. It could be concluded that indirect self-harm sustains even after sex reassignment surgery that need to be targeted with psychological and social interventions. Changing in the immature defense mechanisms could be considered as a valid indicator of physical and psychological treatments.
    Keywords: Gender identity disorder, Sex reassignment surgery, Self-harm, Defense mechanism
  • S. Salari-Moghaddam, A.R. Ranjbar, Ali Fathi-Ashtiani Pages 33-43
    Introduction
    Anxiety disorders are among most prevalent diseases in our society and various tools for measuring anxiety have been largely based on symptoms and no tool yet invented to specifically measure anxiety in Iran.
    Method
    The purpose of this study was to evaluate the validity and reliability of anxiety control questionnaire in Iran.For this purpose, by an analytical - sectional study, 250 students of an educational center were selected by cluster sampling that completed the Beck Anxiety questionnaire, Depression, Anxiety, Stress scale and Anxiety Control Questionnaire. The construct validity was used to determine exploratory factor analysis, Cronbach’s alpha coefficients was performed to determine the internal consistency and correlation coefficient of Anxiety questionnaire with Beck Anxiety questionnaire and Depression, Anxiety, Stress scale was used to assess convergent and divergent validity.
    Results
    Data analysis revealed that the reliability using Cronbach's alpha was 0/89. In addition to study the convergent validity and divergent validity of the questionnaire, the Beck Anxiety and Depression, Anxiety, Stress scale (DASS) was applied which resulted in the validity of anxiety control Questionnaire. Finally, four factors were extracted using factor analysis that would explain 46/11 percent of the scores.
    Conclusion
    With regard to the validity and reliability of the questionnaire, it seems to be an appropriate tool for clinical assessment.
    Keywords: anxiety control questionnaire, Reliability, Validity, factor analysis, psychometric properties
  • M.R. Sarafraz, T. Shahvand, M. Zarea Pages 45-54
    Introduction
    The adjustment disorder new model questionnaire is regarded as a self-report instrument which is utilized to evaluate the adjustment disorder. This research aims to adapt, introduce and examine the psychometric properties of this questionnaire in the Iranian population.
    Method
    The participants wereincluded150 (92 male and 58 female) Shiraz residents that selected purposefully. All of them filled 7 scales of: Life Satisfaction, Vitality, Hope, Post-traumatic Stress Disorder, Symptom Check, DASS and PSS scales. To substantiate the entire questionnaire reliability and the pertaining parameters, Cronbach’s alpha was used. To examine factorial structures of questionnaire the component correlation with total score was computed.
    Results
    Statistical evidence supportsthe appropriate validity and reliability of the questionnaire.Besides,the fitness indices were proportionate to the model. Components of adjustment disorder questionnaire show positive correlation with Post Traumatic Stress Disorder (PSTD), symptoms check, DASS and PSS scales. Negative correlation values evident for life satisfaction withhope, as well as,for vitality and component of adjustment disorder questionnaire.
    Conclusion
    The adjustment disorder new model questionnaire could bean appropriate instrument for individual symptom assessment, and clinical diagnosis and research in Iran.
    Keywords: Adjustment disorder, post-traumatic stress disorder, symptom assessment, Validity, Reliability
  • F. Rajaee, R. Eshghi Pages 55-69
    Introduction
    The aim of the present research was to study the effects of behavioral-cognitive hypnotherapy on anxiety and sexual performance of Vaginismus patients.
    Method
    Research methodology was according to quasi-experimental with pretest- posttest design. Statistical population included all vaginismus patients within age range of 20-35 yearold in Isfahan, Iran. Research samples were 26 couples selected by available sampling method and assigned into experimental and control groups. While control group was in waiting list, experimental group received behavioral-cognitive hypnotherapy during 2 months interval. All groups were assessed in three steps of pre-test, post-test and follow up by Female Sexual Function Scale(FSFS) and Sexual Anxiety Scale(SAS). Data were analyzed by multivariate analysis of covariance.
    Results
    The results were shownsignificant difference between the scores of three research stages for all the research variables. Further, the mean scores of all research variables were obtained in two experimental and control groups. Significantlypretest, posttest and follow-up interaction in group membership were also found for all variables.
    Conclusion
    Cognitive-behavioral hypnotherapy could improve the sexual anxiety and the sexual function inVaginismus Patients.
    Keywords: Behavioral-cognitive hypnotherapy, Sexual performance, Sexual anxiety, Vaginismus
  • I. Rezaei-Oshyania., Yarmohammadian, H. Farhadi Pages 71-82
    Introduction
    The main objective of this research was to examinethe effectiveness of mothers’ compassion focused training on sleep quality of their pre-school children withsymptoms of learning disability.
    Method
    We employed a semi-experimental method by a pretest, posttest, and follow-up design with experimental and control groups. The population consisted of all mothers of Pre-school children with symptoms of learning disability and sleep disorders in Mobarakeh Town during academic year of 2016-2017. By using convenience sampling method, 30 mothers of children with symptoms of learning disability and sleep disorders were selected and randomly were divided in to two experimental groups and one control group (n=15). The tools of this study were the contents of symptoms of learning disabilities in Pre-school children (Steele) and children’s Sleep Habits Questionnaire. The experimental group received 8 sessions of intervention. The Participants of both group responded to questionnaires, before training, at the end of training, 1 month after the end of training.
    Results
    The results of Multivariate Analysis of Covariance showed that the CFT is effective on improving sleep quality reduction of in Pre-school children with symptoms of learning disability. In addition, this training had significant effects on the improvement of components of sleep quality (sleep resistance, sleep duration, sleep disordered breathing, sleep onset delay, sleep anxiety) (P
    Conclusion
    It was concluded that Mothers’Self- Compassion focused training could be used as a new and effective method for improving sleep quality in pre-school children with symptoms of learning disabilities.
    Keywords: Mother's Self-compassion focused training, sleep quality, symptoms of learning disability
  • N. Sarrami, F. Yazdkhasti, H.R. Oreyzi-Samani Pages 83-94
    Introduction
    The purpose of this research was to determine the effectiveness of psychodrama with transactional analysis content on emotion regulation strategies and peer relationship in female adolescents with bad parenting in Isfahan.
    Method
    The study was applieda quasi-experimental designby experimental and control group and pre-test, post-test and follow-up paradigm. Statistical population was allfemaleadolescents with bad parenting in Isfahan city in the 2015. A total sample of 22 girls were selected with an accessible sampling in the boarding house and then assigned randomly in experimental and control group. Emotion Regulation Difficulties Scale & Social-adaptive Functions Scales were administeredfor data collection. Data were then evaluated with a MANCOVA statistical analysis.
    Results
    Results were shown that psychodrama with transactional analysis content significantly decreased difficulties of emotion regulation strategies and improved peers relationship in post-test and follow-up in experimental group.
    Conclusion
    It could be concluded that psychodrama with transactional analysis contentcould positively affect emotion regulation processes in the female adolescent with bad parenting and may help adolescentsto use more efficient emotion regulation strategies which improves peer relationships.
    Keywords: Psychodrama, Transactional analysis, Emotion regulation strategies, peer relationship, bad parenting adolescent
  • A. Shojaei, R. Yousefi, Gholamreza Chalabianioo Pages 95-105
    Introduction
    The aim of the present research was to study the factorial structure, reliability andvalidity of Obsessive Beliefs Questionnaire – child version (OBQ-CV) in a group of adolescents in Isfahan City.
    Method
    The sample included 324 none clinical student of Isfahan City which selected randomly and a sample of 15 obsessive compulsive patients aged 14-17 were also filled the questionnaire afterwards. Exploratory factor analyses identified four factors including: 1- Importance/Control of Thoughts, 2-Perfectionism/Certainty, 3-Responsibility and 4- Threat Estimation. Concurrent validity of the OBQ-CV has been studied through correlational analysis with the Children's Yale-Brown Obsessive Compulsive Scale and MOCI.
    Results
    The results revealedpositive correlations among the OBQ-CV and CY-BOCS, OBQ-CV and MOCI. Also this version showed substantial divergent validity with depression and anxiety measures. Test-retest reliability coefficient of the questionnaire arrived to0/673in two weeks, internal consistency (Cronbach’sAlpha) of 0/81.About possible differences among male and female groupsno significant t-Test measure was found. No significant difference observed for age groupsas well. Instead study ofthe clinical/ nonclinical groupsindicated significant difference between this groups.
    Conclusion
    The correlation between these four factors indicates appropriate conformity for the OBQ-CV questionnaire and meets the aims of the questionnaire for adolescents. Also it could beconcluded that there are strong link between obsessive-compulsive beliefs and OCD symptoms.
    Keywords: Factorial structure_Reliability_Validity_The Obsessive Beliefs Questionnaire – child version(OBQ-CV)