فهرست مطالب

روان شناسی بالینی - سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1396)

فصلنامه روان شناسی بالینی
سال نهم شماره 2 (پیاپی 34، تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/25
  • تعداد عناوین: 9
|
  • مونا شیورانی، پرویز آزادفلاح، علیرضا مرادی، حسین اسکندری صفحات 1-14
    مقدمه
    اختلال استرس پس از ضربه، یک اختلال اضطرابی تضعیف کننده است که تعداد قابل توجهی از بازماندگان ضربه های روانشناختی بزرگ را مبتلا می سازد و موجب بروز اختلالاتی در حافظه سرگذشتی می شود. هدف پژوهش حاضر بررسی بهبود حافظه سرگذشتی و مولفه های مرتبط، به واسطه درمان مواجهه روایی بود. درمان مذکور، شامل بسیاری از مولفه های مواجهه سازی، به علاوه مولفه هایی از درمان مبتنی برشواهد است.
    روش
    24 نفر از زنان تهرانی با تجربه خیانت همسر و دارای استرس پس از ضربه، با جایگزینی تصادفی در گروه های کنترل و آزمایش قرار گرفتند. همه افراد، مورد مصاحبه بالینی قرار گرفتند، سپس مقیاس تجدید نظرشده تاثیر رویداد (IES-R)، آزمون حافظه سرگذشتی، آزمون تعیین اهداف و آزمون جملات بیست گانه را تکمیل کردند و مصاحبه حافظه سرگذشتی از ایشان گرفته شد. گروه آزمایش هشت جلسه درمان را پشت سر گذاشتند و گروه کنترل مداخله درمانی دریافت نکردند، سپس افراد هر دوگروه، مقیاس و سه آزمون را دوباره بلافاصله پس از درمان و سه ماه پس از آن تکمیل نمودند و به مصاحبه حافظه سرگذشتی پاسخ دادند. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس اندازه های مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت.
    یافته ها
    نتایج تحلیل آماری نشان داد استرس پس از ضربه در گروه آزمایش، بلافاصله پس ازدرمان و سه ماه پس ازآن به طور معنادار کاهش پیداکرد. میزان اختصاصی بودن حافظه سرگذشتی افزایش معنادار داشت. محتوای غیرمرتبط با ضربه و بارهیجانی مثبت در تعریف ازخود در گروه آزمایش به طورمعنادار افزوده شد. میزان استقلال اهداف بیان شده تغییر چشمگیری نشان نداد.
    نتیجه گیری
    موفقیت درمان مواجهه روایی در بهبود نشانه های استرس پس از ضربه، موید این است که خاطره ضربه به خوبی در حافظه سرگذشتی یکپارچه شده است و با شکسته شدن شبکه ترس و دسترسی به جزئیات حافظه سرگذشتی، اختلالات مرتبط با این حافظه نیز بهبود یافته اند.
    کلیدواژگان: اختلال استرس پس از ضربه، حافظه سرگذشتی، تعریف خود، درمان مواجهه روایی، خیانت همسر
  • حسین شرافتی، الهام طاهری، سیروان اسمایی مجد، مهدی امیری صفحات 15-28
    مقدمه
    اختلال اضطراب فراگیر (GAD)، در دهه گذشته، با پیشرفت و گسترش نظریه های مختلف درباره «نگرانی»، به عنوان یک مولفه شناختی بنیادین در این اختلال، بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است. اختلال اضطراب فراگیر، به عنوان یک اختلال مزمن، اغلب چندین سال قبل از افسردگی بروز می کند. اما مطالعات اندکی درخصوص سبب شناسی و مداخلات درمانی این اختلال صورت گرفته است. هدف پژوهش حاضر، بررسی اثر بخشی درمان شناختی مبتنی بر مدل داگاس بر عدم تحمل بلاتکلیفی ، اجتناب شناختی و باورهای مثبت نگرانی در بیماران مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر بود.
    روش
    در این پژوهش از طرح تک آزمودنی از نوع خط پایه چندگانه استفاده گردید. نمونه این پژوهش، پنج نفر بیمار مبتلا به اختلال اضطراب فراگیر بود که ملاک های ورود و خروج را دارا بودند. نمونه گیری پژوهش به صورت در دسترس انتخاب شد. تایید تشخیص اختلال اضطراب فراگیر بر اساس مصاحبه بالینی ساختار یافتهSCID-I) ) و تشخیص روانشناس بالینی انجام شد. برای سنجش و ارزیابی قبل و بعد از مداخله شناختی مبتنی بر مدل داگاس از مقیاس عدم تحمل بلاتکلیفی (IUS)، پرسشنامه نگرانی ایالت پنسیلوانیا (PSWQ)، پرسشنامه اجتناب شناختی (CAQ)، پرسشنامه چرا نگرانی (WWQ-II) استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از درصد بهبودی و اندازه اثر استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که اندازه اثر محاسبه شده در مقیاس عدم تحمل بلا تکلیفی 72/0، اجتناب شناختی 79/0 و باورهای مثبت در مورد نگرانی 66/0 بود.
    نتیجه گیری
    از یافته های پژوهش نتیجه گیری می شود که شناخت درمانی به شیوه داگاس توانسته بر روی عدم تحمل بلاتکلیفی، باورهای مثبت در مورد نگرانی و اجتناب شناختی اثر مثبتی داشته باشد و باعث کاهش علائم شده است. همچنین این درمان می تواند یکی از گزینه های موثر در کاهش علائم اختلال اضطراب فراگیر (GAD) در کنار سایر مداخلات دارویی باشد.
    کلیدواژگان: درمان شناختی داگاس، اختلال اضطراب فراگیر، عدم تحمل بلاتکلیفی، اجتناب شناختی، باورهای مثبت در مورد نگرانی
  • مریم محمدعلی، مستوره صداقت صفحات 29-36
    مقدمه
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثر بخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به شیوه گروهی بر رضایت از زندگی مادران کودکان مبتلا به سرطان صورت گرفت. جامعه پژوهش شامل تمامی مادران دارای فرزند مبتلا به سرطان مراجعه کننده به بیمارستان محک شهر تهران بود.
    روش
    طرح پژوهش حاضر نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. به روش نمونه گیری در دسترس از بین مراجعان به مرکز درمانی محک32 نفر انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه 16 نفری آزمایش و کنترل قرار گرفتند. به منظور ارزیابی رضایت از زندگی از پرسشنامه دنیر استفاده شد. مدت مداخلات برای گروه آزمایش 8 جلسه 90 دقیقه ای بود.
    یافته ها
    داده ها با استفاده از تحلیل کوواریانس تک متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد موجب افزایش رضایت از زندگی در مادران کودکان مبتلا به سرطان در گروه آزمایش شده است. اندازه اثر به دست آمده حاکی از این بود که 34 درصد بهبود و افزایش رضایت از زندگی مادران کودکان مبتلا به سرطان در گروه آزمایش را می توان به درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد نسبت داد.
    نتیجه گیری
    در تبیین اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر رضایت از زندگی در مادران کودکان سرطانی می توان گفت که بسیاری از مادران در هنگام تشخیص بیماری فرزندشان دچار انکار واقعیت می شوندکه درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، از طریق پذیرش احساسات ناخوشایند غیرقابل اجتناب به بهبود رضایت از زندگی منتهی می شود.
    کلیدواژگان: رضایت از زندگی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، کودکان سرطانی
  • مهدی قدرتی میرکوهی، نگار مشعوف فرد صفحات 37-46
    مقدمه
    اختلال نافرمانی مقابله ای، یک اختلال شایع و ناتوان کننده در کودکان است که با میزان بالایی از مشکلات توجه و مشکلات ارتباطی همراه است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی برنامه قدرت مقابله بر اختلال نافرمانی مقابله ای و اختلال های همبود آن (نارسائی توجه و مهارت های ارتباطی) در کودکان بود.
    روش
    پژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. حجم شرکت کنندگان در پژوهش 32 نفر (18 نفر گروه آزمایش و14 نفر گروه کنترل) با روش نمونه گیری هدفمند که نشانه های اختلال نافرمانی مقابله ای و اختلال های همبود آن یعنی مشکلات توجه و نقص در مهارت های ارتباطی داشتند را شامل می شد. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه سیاهه رفتاری کودک از نظام سنجش مبتنی بر تجربه آخنباخ و پرسشنامه خودکارآمدی کودکان در روابط بین فردی با همسالان ویلر بود. برنامه قدرت مقابله با والدین و کودکان گروه آزمایش در16 جلسه گروهی 90 دقیقه ای از ابتدای سال تحصیلی 1393-1394 تا اواخر سال تحصیلی انجام شد. گروه کنترل نیز علاوه بر دریافت خدمات معمول مشاوره در فهرست انتظار برای مداخله قرار گرفت. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون کوواریانس استفاده شد.
    یافته ها
    براساس نتایج به دست آمده، برنامه قدرت مقابله بر روی اختلال نافرمانی مقابله ای ومشکلات توجه تاثیر معناداری بر گروه آزمایش داشت، اما برنامه قدرت مقابله بر مهارت های ارتباطی با همسالان کودکان با اختلال نافرمانی مقابله ای، تاثیر معناداری نداشت.
    نتیجه گیری
    یافته ها بیانگر آن است که برنامه قدرت مقابله به عنوان یک برنامه اثربخش در حیطه اختلال نافرمانی مقابله ای و مشکلات توجه است. با این وجود، نیاز به پژوهش های بیشتر و تغییر در محتوای برنامه برای اثربخشی در حیطه افزایش مهارت های ارتباطی دارد.
    کلیدواژگان: برنامه قدرت مقابله، اختلال نافرمانی مقابله ای، نارسائی توجه، مهارت های ارتباطی با همسالان
  • علی شیخ الاسلامی، علیرضا بخشایش، کاظم برزگربفرویی، وجیهه مردای عجمی صفحات 47-58
    مقدمه
    از جمله مواردی که نظریات کنونی در مورد ناتوانی یادگیری بر آن تاکید دارند، حافظه است. این پژوهش با هدف بررسی تاثیر آموزش حافظه‏ فعال بر عملکرد خواندن و ظرفیت حافظه در دانش‏ آموزان با ناتوانی خواندن اجرا شد.
    روش
    پژوهش از نوع آزمایشی و جامع ی آماری شامل دانش آموزان پایه ‏ی سوم ابتدایی دارای ناتوانی خواندن ناحیه 2 آموزش و پرورش شهر یزد بود که از میان آن‏ها‏ 40 دانش ‏آموز (20 دختر و 20 پسر) به شیوه‏ ی نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب و به روش تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل (هر گروه 10 دختر و 10 پسر) جایگزین شدند. ابزارهای سنجش شامل چک ‏لیست نشانگان نارساخوانی، فرم مصاحبه ‏ی بالینی محقق ‏ساخته، مقیاس هوش تجدیدنظر شده‏ ی وکسلر کودکان، آزمون خواندن و نارساخوانی نما و آزمون حافظه ‏ی ارقام وکسلر بود. آزمودنی های گروه آزمایش در طی 18 جلسه (هر هفته 2 جلسه و هر جلسه 45 دقیقه) تحت آموزش حافظه ‏ی فعال قرار گرفتند. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس چندمتغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته‏ ها
     یافته‏ های پژوهش نشان داد که آموزش حافظه‏ ی فعال، عملکرد خواندن و ظرفیت حافظه‏ ی دانش‏ آموزان با ناتوانی خواندن را بهبود بخشیده است (001/0>p).
    نتیجه ‏گیری
    با توجه به یافته‏ های پژوهش، آموزش حافظه‏ ی فعال می تواند به عنوان یک روش مداخله ای در بهبود عملکرد خواندن و ظرفیت حافظه‏ ی دانش آموزان با ناتوانی خواندن مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: حافظه فعال، عملکرد خواندن، ظرفیت حافظه، ناتوانی خواندن
  • مهدی اکبری صفحات 59-72
    مقدمه
    افکار تکرارشونده منفی یکی از مهم ترین عوامل فراتشخیصی مشترک در شکل گیری و تداوم اختلال های هیجانی است. هدف پژوهش حاضر بررسی ویژگی های روانسنجی نسخه 10 سوالی پرسشنامه افکار تکرارشونده بود.
    روش
    در یک پژوهش مقطعی- توصیفی، 651 دانشجو از دانشگاه های تهران به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب و به پرسشنامه افکار تکرارشونده، پرسشنامه افسردگی بک-ویرایش دوم، پرسشنامه اضطراب بک، مقیاس عاطفه مثبت و منفی، پرسشنامه نگرانی ایالت پنسیلوانیا و مقیاس سبک پاسخ دهی نشخواری پاسخ دادند. به منظور تعیین اعتبار سازه از روش تحلیلی عاملی اکتشافی، برای تعیین همسانی درونی از ضرایب آلفای کرونباخ و برای ارزیابی اعتبار همگرا و واگرا، از ضریب همبستگی نسخه 10 سوالی پرسشنامه افکار تکرارشونده با مقیاس های سنجش اضطراب، افسردگی، نشخوار فکری، نگرانی، عاطفه منفی و مثبت استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج پژوهش نشان داد نسخه 10 سوالی پرسشنامه افکار تکرارشونده از ساختار تک عاملی، پایایی بازآزمایی مطلوب (76/0) و همسانی درونی بالایی (91/0) برخوردار بود. همچنین نتایج نشان داد که این ابزار با افسردگی، اضطراب، عاطفه منفی، نشخوار فکری و نگرانی اعتبار همگرای و با عاطفه مثبت اعتبار واگرای مطلوبی داشت.
    نتیجه گیری
    در مجموع، نتایج پژوهش حاضر شواهدی دال بر اعتبار و پایایی مطلوب نسخه 10 سوالی پرسشنامه افکار تکرارشونده، به عنوان ابزار بررسی مهم ترین عامل فراتشخیصی یعنی افکار منفی تکرارشونده در بین دانشجویان ایرانی فراهم آورد.
    کلیدواژگان: نسخه 10 سوالی پرسشنامه افکار تکرارشونده، اعتبار، پایایی، فراتشخیصی
  • فرشته روشنی، محمود نجفی، شهرام نقشبندی، پرویز ملک زاده صفحات 73-82
    مقدمه
    افراد دارای ADHD در تنظیم پاسخ های هیجانی نارسایی دارند که در واقع منبع اختلال در تعاملات بین فردی آن ها می باشد، از آن جهت که توانایی ادراک و تفسیر مناسب احساسات و هیجانات خود و دیگران به منظور سازگاری با روابط بین فردی بسیار حیاتی است.
    مقدمه
    هدف پژوهش حاضر مقایسه ویژگی های ناگویی خلقی در بزرگسالان با و بدون اختلال نقص توجه/ بیش فعالیبود.
    روش
    روش پژوهش علی مقایسه ای و جامعه آماری کلیه دانشجویان دانشگاه تهران بود. برای غربالگری دانشجویان از لحاظ اختلال نقص توجه/ بیش فعالی از پرسشنامه کانرز بزرگسالان، برای 580 دانشجو مورد استفاده قرار گرفت. در مرحله دوم 40 نفر از افرادی که در کرانه بالا قرار داشتند(یعنی افرادی که بالاترین نمره را در پرسشنامه کانرز کسب کرده بودند) به مصاحبه بالینی دعوت شدند، برای تشخیص اختلال نقص توجه/ بیش فعالی؛ مصاحبه تشخیصی توسط روانپزشک انجام شد. از بین افراد دعوت شده به مصاحبه، 10 نفر بر اساس تشخیص روانپزشک کنار گذاشته شدند. در پایان، دو گروه 30 نفره(30 نفر = بیمار، 30 نفر= عادی) با استفاده از مقیاس ناگویی خلقی تورنتو مورد مقایسه قرار گرفتند.
    یافته ها
    نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که نمرات افراد مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالیدر مولفه های ناگویی خلقی شامل؛ ناتوانی در شناسایی احساسات و ناتوانی در توصیف احساسات به صورت معنی داری بیشتر از افراد عادی بود، اما از لحاظ تفکر برون مدار تفاوت معنی داری بین دو گروه وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس یافته های حاصل از پژوهش می توان نتیجه گیری کرد که افراد با اختلال نقص توجه/ بیش فعالیدارای برخی از ویژگی های ناگویی خلقی هستند و در پاسخ های هیجانی دچار نارسایی هستند. بنابراین توجه به مسائل هیجانی افراد با اختلال نقص توجه/ بیش فعالیبیش از پیش حائز اهمیت است.
    کلیدواژگان: اختلال نقص توجه، بیش فعالی، ناگویی خلقی
  • علی مصطفایی، حسین زارع، احمد علی پور، والی الله فرزاد صفحات 83-96
    مقدمه
    هدف این پژوهش مقایسه اثربخشی درمان شناختی مبتنی بر مدل فرانظری و فراشناخت درمانی بر کنترل فکر و کاهش درد در بیماران مبتلا به درد مزمن بود.
    روش
    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی و با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه پژوهش شامل همه بیماران مبتلا به درد مزمن بالای 30 سال بود که در سال 1394 به مراکز درمانی تحت پوشش بیمارستان دکتر قلی پور بوکان مراجعه کردند. از میان مراجعه کنندگان به این مراکز 105 بیمار واجد ملاک های ورود به صورت تصادفی در گروه های آزمایش و گروه کنترل قرار گرفتند. گروه های آزمایش هشت جلسه ی 90 دقیقه ای دریافت نمودند. برای جمع آوری داده ها از مقیاس درد مک گیل و کنترل فکر ولز و دیوس استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تحلیل کوواریانس چند متغیری نشان داد بین سه گروه در نمرات پس آزمون کنترل فکر و کاهش درد تفاوت معنی داری وجود داشت. نتایج آزمون تعقیبی بیانگر اثربخشی بیشتر و پایدارتر مدل فرانظری نسبت به مدل فراشناختی هم در پس آزمون و هم پیگیری دو ماهه بر کنترل فکر و کاهش درد بود.
    نتیجه گیری
    برحسب نتایج حاصل از این پژوهش مداخله فرانظری کنترل فکر و کاهش درد بیماران مبتلا به درد مزمن را بیشتر افزایش داد. بنابراین متخصصان بهداشت روانی می توانند از این درمان جهت ارتقا کنترل فکر و کاهش درد بیماران استفاده کنند.
    کلیدواژگان: درمان شناختی مبتنی بر مدل فرانظری، فراشناخت درمانی، کنترل فکر، درد، بیماران مبتلا به درد مزمن
  • محمد مهدی ذاکری، جعفر حسنی، نفیسه اسماعیلی صفحات 97-111
    مقدمه
    نقش عوامل روان شناختی مانند تجارب هیجانی و به ویژه ناگویی هیجانی در سیر بالینی بسیاری از بیماری های پوستی مورد تایید قرار گرفته است. هدف پژوهش حاضر بررسی اثربخشی آموزش راهبردهای نظم جویی فرآیندی هیجان بر ناگویی هیجانی افراد مبتلا به پسوریازیس بود.
    روش
    در چارچوب یک طرح تک آزمودنی از میان بیماران مبتلا به اختلال های پوستی مراکز درمانی تهران، 3 بیمار مبتلا به پسوریازیس به روش نمونه گیری در دسترس و بر اساس مصاحبه بالینی ساخت یافته برای اختلال های محور Iدر DSM-IV (SCID-I) و ملاک های ورود و خروج انتخاب شدند و 10 جلسه 1 ساعته آموزش راهبردهای نظم جویی فرآیندی هیجان مبتنی بر مدل گروس را دریافت کردند. بیماران 6 بار به وسیله ی مقیاس ناگویی هیجانی تورنتو (TAS-20) طی درمان و دوره پیگیری یک و نیم ماهه ارزیابی شدند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های تغییر روند، شیب، بازبینی نمودارها و برای تعیین معناداری بالینی از شاخص درصد بهبودی و اندازه اثر استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد آموزش راهبردهای نظم جویی فرآیندی هیجان به طور معناداری در کاهش ناگویی هیجانی و زیر مقیاس های آن در بیماران مبتلا به پسوریازیس موثر است.
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش عوامل هیجانی به عنوان عوامل مستعدکننده، تسریع کننده و تداوم بخش در اختلالات پوستی شامل پسوریازیس، آموزش راهبردهای نظم جویی فرآیندی هیجان می تواند با کاهش ناگویی هیجانی و مدیریت هیجان های مثبت و منفی نقش مهمی را به عنوان درمان های حمایتی در کنار درمان های پزشکی ایفا کند.
    کلیدواژگان: راهبردهای نظم جویی فرآیندی هیجان، ناگویی هیجانی، بیماری های پوستی، پسوریازیس
|
  • Mona Shivarani, Parviz Azadfalah, A.R., Moradi, H. Eskandari Pages 1-14
    Introduction
    Post-traumatic stress disorder (PTSD) is considerd an attenuator of anxiety disorder which affects many of psychological traumatic survivors and impaires autobiographical memory (AM). The aim of this research was to investigate effectiveness of Narrative Exposure Therapy (NET) on improving Autobiographical Memory (AM) and its components. This treatment contains many components of exposing plus elements of testimony therapy.
    Method
    A group of 24 women with betrayed experience andPTSD symptom were assigned into experimental and control groups randomly. Participants were clinically interviewed and then Impact of Event scale-revised (IES-R), Autobiographical Memory Test (AMT), Personal Goals Scale, Twenty Statements Test (TST), and Autobiographical Memory (AM) interview were administered. The experimental group received eight sessions of treatment,whereas no intervention received by the control group. Subjects in both groups repeated the above scales and tests immediately after treatment and three months later, and Autobiographical Memory (AM) interview. Data was analyzed by using repeated measures analysis of variance.
    Results
    The results of statistical analysis showed that PTSD significantly reduced in experimental group immediately after therapy and in three months follow-up. Autobiographical Memory (AM) specificity increased significantly. The unrelated content with trauma and positive impact on the definition of self in the experimental group was increased significantly. The degree of independence of the stated objectives did not change dramatically.
    Conclusion
    The success of Narrative Exposure Therapy (NET) in improving the symptoms of posttraumatic stress disorder confirms that memory of the impact has been well integrated into the Autobiographical Memory (AM). Disorder associated with this memory has also been improved with the breakdown of the fear network and access to the details of Autobiographical Memory (AM).
    Keywords: Post-traumatic Stress Disorder, Autobiographical Memory (AM), Self-definition, Narrative Exposure Therapy (NET), Betrayed Spouse
  • Hossein Sherafati, E. Taheri, Sirvan Asmaee Majd, M. Amiri Pages 15-28
    Introduction
    Generalized anxiety disorder (GAD) is taken into consideration more than ever in the past decade, by progress and development of many theories about "worry" as fundamental cognitive component in this disorder. Generalized anxiety disorder, as a chronic disorder, mostly occurs several years before depression. However, few studies have been conducted on the etiology and treatment of this disorder. This study aimed to investigate cognitive therapy model based on Dougas on intolerance of uncertainty, cognitive avoidance and positive beliefs about worry in patients with generalized anxiety disorder.
    Method
    In this study, single case experimental design with multiple baselines was used. The sample group included five patients with generalized anxiety disorder who were having inclusion and exclusion criteria. Sampling was conducted based on voluntary and convenience method. Diagnosis of Generalized Anxiety Disorder was done according to the Structured Clinical Interview (SCID-I) and clinical psychologist. Intolerance of uncertainty scale (IUS), Penn State Worry Questionnaire (PSWQ), Cognitive Avoidance Questionnaire (CAQ) and Why Worry Questionnaire (WWQ-II) were used as measures in the pre and post intervention. Effect size and cure rate were used to analyze data.
    Results
    The results showed that effect size in intolerance of uncertainty was 0.72, cognitive avoidance was 0.79 and a positive belief about worry was 0.66.
    Conclusion
    Results of this study indicates that cognitive therapy model based on Dougas has positive effect on intolerance of uncertainty, cognitive avoidance and positive beliefs about worry and lead to reduce them. Also this treatment besides of pharmacotherapy could be used as one of effective options in reducing GAD symptoms.
    Keywords: Cognitive Therapy Model based on Dougas, Generalized Anxiety Disorder, Intolerance of Uncertainty, Cognitive Avoidance, Positive Beliefs About Worry
  • M. Mohamadali, M. Sedaghat Pages 29-36
    Introduction
    The current research was carried out to study the effectiveness of group acceptance and commitment therapy (ACT) on life satisfaction among mothers of children with cancer. The research sample was consisted of all the mothers with children suffering from cancer who referred to Mahak Hospital in Tehran city.
    Method
    The research method is quasi experimental design with pretest and posttest and control group. 32 people were selected by convenience sampling method from clients referring to the Mahak Hospital and assigned into two experimental and control groups randomly(n=16). The instrument used was Diener’s Satisfaction with Life Scale (SWLS). The intervention period for the experimental group was 8 sessions of 90 minutes.
    Results
    Data were analyzed by using the one-way ANCOVA (analysis of covariance). The results showed that group acceptance and commitment therapy has led to the increase of life satisfaction among mothers of children suffering from cancer in the experimental group.
    According to the obtained effect index, 34% of improvement and enhancement of life satisfaction among mothers of the children with cancer in experimental group can be attributed to the group acceptance and commitment therapy (ACT).
    Conclusion
    To explain the effectiveness of acceptance and commitment therapy in life satisfaction among mothers of the children with cancer, it can be said that many mothers deny the reality of their child's diagnosis that group acceptance and commitment therapy (ACT) leads to improvement in life satisfaction through acceptation of unavoidable and unpleasant feelings.
    Keywords: Life Satisfaction, Acceptance, Commitment Therapy, Children with Cancer
  • Mahdi Ghodrati Mirkouhi, N. Mashoof-Fard Pages 37-46
    Introduction
    Oppositional defiant disorder is a common and debilitating disorder in children which is associated with high rates in attention and communication problems. The purpose of this study was to evaluate effectiveness of coping power program on oppositional defiant disorder, attention problems and communication skills.
    Method
    In the present study, quasi-experimental method with pre-test and post-test and control group was used. The sample includes 34 children with oppositional defiant disorder, attention problems and communication skills (18 children in experimental group and 14 children in control group) that were selected by purposive sampling. Tools included Child Behavior Checklist (CBCL) and Children’s Self- efficacy for Peer Interaction scale (CSPI).
    Coping power program with patents and children in experimental group was held in 16 sessions of 90 minutes from the beginning of 2014-2015 academic years to end of academic year. Control group addition to receive the usual counseling was on the waiting list for intervention. In addition the control group received a usual counseling visit.
    Results
    Based on the results, coping power program had significant effect on oppositional defiant disorder (ODD) and attention problems in experimental children group, whereas no significant effect found for communication skills with peers.
    Conclusion
    Results indicated coping power program as an effective treatment for oppositional defiant disorder and attention problems. However, more research is needed and changes in the content of effectiveness in the field of communication skills seems necessary.
    Keywords: Coping Power Program, Oppositional defiant disorder, attention deficit, communication skills with Peers
  • A., Sheykholeslami, A.R. Bakhshayesh, K. Barzegar, Bafrooei, Vajihe Moradi Ajami Pages 47-58
    Introduction
    This study was aimed to examine effectiveness of Stress Inoculation Training on physical aggression, verbal aggression, anger and hostility in adolescent boys.
    Method
    This study is quasi-experimental with pretest - posttest and control group. The study population included adolescent boys aged 12-15 years old in Mashhad. The sample was 24 students that were selected according to gain the highest score in Buss Perry Aggression Questionnaire and randomly was assigned to experimental and control groups. Buss Perry Aggression Questionnaire was used as tool in current study. The experimental group received 8 sessions of Stress Inoculation Training, whereas no treatment received by control group. Multivariate Analyses of covariance and One-Way Analysis of covariance were used to analyze the data.
    Results
    Findings indicated that Stress Inoculation Training significantly reduced hostility, physical aggression and verbal aggression in experimental group in comparison to control group (p
    Conclusion
    Stress Inoculation Training is an effective method that affect cognitive and behavioral dimension which can reduc aggression and hostility. However, more comprehensive intervention (including family and society) with more therapeutic sessions would probably be effective in reducing anger (emotional dimension of aggression)
    Keywords: Stress Inoculation Training, Aggression, Anger, Hostility, Adolescent
  • M. Akbari Pages 59-72
    Introduction
    Repetitive negative thinking (RNT) is one of the most important common transdiagnostic factors in the development and maintenance of emotional disorders. Aim of this study was to investigate the psychometric properties of Repetitive Thinking Questionnaire-10 items (RTQ-10(.
    Method
    In this cross-sectional study, 651 students of Tehran Universities was selected by multistage cluster sampling method and completed Repetitive Thinking Questionnaire, Beck DepressionInventory-II, Beck Anxiety Inventory, Positive and Negative Affect Schedule(PANAS),The Penn State Worry Questionnaire (PSWQ) and Ruminative Response Scale. Theconstruct validity was used to determineexploratory factor analysis,Cronbach’s alpha coefficients was performed to determine the internal consistency and correlation coefficient of Repetitive Thinking Questionnaire-10 items (RTQ-10) with scales of measuring anxiety, depression, rumination, worry, positive and negative affect was usedto assess convergent and divergent validity.
    Results
    The results showed of Repetitive Thinking Questionnaire-10 items (RTQ-10) has single-factor structure with good test-retest reliability (0.76) and high internal consistency (0.91). The results also showed that this questionnaire has favorable convergent validity with depression, anxiety, negative affect, rumination and worry along with divergent validity with positive affect.
    Conclusion
    Overall, the results provide evidence based on favorable reliability and validity of Repetitive Thinking Questionnaire-10 items (RTQ-10) as major tool for assessment of transdiagnostic factor namely negative repetitive negative thinking among Iranian students.
    Keywords: repetitive thinking questionnaire-10, validity, reliability, transdiagnostic
  • F., Roshani, M. Najafi, Sh Naqshbandi, P. Malekzade Pages 73-82
    Introduction
    The main objective of this research was to compare Alexithymia features in individuals with and without Attention Deficit/ Hyperactivity Disorder (ADHD).
    Method
    The Method of study was expo-facto and the statistical population included all students of University of Tehran. Conners’Adult Rating Scales (CAARS) was used to screen 580 students in terms of Attention Deficit/ Hyperactivity Disorder (ADHD). In the second stage, 40 participants who gained the highest scored (i.e. in Conners’ scales) were invited to clinical interview. The diagnostic interview based on Utah Rating Scale (DSM-5) was conducted by a psychiatrist to diagnose ADHD. 10 patients out of the total40 individuals who have been invited to the interview, were excluded according to the psychiatric diagnosis. At the end, two groups of 30 people (30= patients, 30= normal) were compared together by using Toronto Alexithymia Scale (TAS).
    Results
    The results of multivariate analysis of variance showed that scores of people with Attention Deficit/ Hyperactivity Disorder (ADHD) in components of alexithymia contains;difficulty in identifying and describing feelings was significantly higher than normal populationbut there was no significant difference in externally oriented thinking.
    Conclusion
    Based on the findings of this study, it can be concludedpeople with Attention Deficit/ Hyperactivity Disorder (ADHD) have some features of alexithymia and in emotional responses are inferiority. Therefore, attention to the emotional issues of people with attention deficit / hyperactivity disorder is more important than the past.
    Keywords: Attention Deficit, Hyperactivity Disorder (ADHD), Alexithymia
  • A. Mostafaie, H. Zare, A. Alipour, V. Farzad Pages 83-96
    Introduction
    Theaim of this study was to examin and compare the effectiveness of cognitive therapy Based on meta-theoretical models and meta-cognitive therapy on thought control and reducing the pain in patients suffering from chronic pain.
    Method
    This study was quasi-experimental with pretest-posttest and control group. The statistical population included all chronic pain patients aged over 30 years old who referred to Shahid Gholipur Hospital’s centers of Bukan city for treatment in 2015. 105 patients with chronic pain were selected among those who referred to these centers and assigned into the experimental and control groups randomly. The experimental groups received eight sessions of 90-minutes. The McGill Pain Questionnaire and Wells Score were used to collect data.
    Results
    The Results of multiple analysis of covariance indicated that there was a significant difference between three groups in posttest scores of thought control and reducing the pain. The results of post hoc test indicated more effective and more reliable effectiveness of meta-transtheoretical therapy rather than meta-cognitive model in post-test and follow-up of two months on thought control and reducing the pain.
    Conclusion
    According to the results of this study, meta-transtheoretical therapy more increased in thought control and reducing the pain. Thus, mental health expert can use this treatment method for increasing patients’ thought control and reducing the pain
    Keywords: Cognitive Therapy Based on Transtheoretical model, Metacognition Therapy, Thought Control, Pain, Patients Suffering from Chronic Pain
  • M.M. Zakeri, J. Hasani, N. Esmaeili Pages 97-111
    Introduction
    The role of psychological factors such as emotional experiences especially Alexithymia has been approved in the clinical course of skin diseases. The aim of this study was to examine the effectiveness of processing emotion regulation strategies training (PERST) in alexithymia of patient with psoriasis.
    Method
    In the frame of single subject design among patients with skin disorders of treatment centers in Tehran, 3 patients with Psoriasis were recruited through convenient sampling and based on structured clinical interview for axis I disorders in DSM-IV (SCID-I) and inclusion and exclusion criteria then received processing emotion regulation strategies training for 10 sessions (each session had 1 hour length). Patients were evaluated 6 times by Toronto Alexithymia Scale-20 (TAS-20) duringtreatment and 1.5 month follow up. Data were analyzed by using the indices for trend changes, slope and the visual inspection of the charts; the recovery percent index and effect size were used to determine the clinical significance.
    Results
    The data analysis showed that processing emotion regulation strategies training is significantly effective in reducing alexithymia and its subscales in patient with psoriasis.
    Conclusion
    According to the role of emotional factors as predisposing, precipitating and continuation of skin disorders including psoriasis education of processing emotion regulation strategies training could reduce alexithymia and manage positive and negative emotions play an important role to support treatment with medical treatment.
    Keywords: Processing Emotion Regulation Strategies, Alexithymia, Skin Diseases, Psoriasis