فهرست مطالب

فصلنامه سنجش از دور و GIS ایران
سال نهم شماره 1 (پیاپی 33، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • یوسف رضایی، محمد جواد ولدان زوج، محمودرضا صاحبی صفحات 1-16
    یخچال های طبیعی و تغییرات و حرکت آنها در جایگاه شاخص هایی برای نشان دادن تغییرات آب و هوایی به کار می روند و به منظور ارزیابی تغییرات سطحی یخچال ناشی از تغییرات اقلیمی، باید مطالعات بلندمدت انجام شود. استفاده از تصاویر ماهواره ای راهی موثر برای استخراج سرعت حرکت یخچال محسوب می شود. در این تحقیق با استفاده از عکس های هوایی قدیمی و تصاویر ماهواره ای جدید، تغییرات سطحی و بردارهای جابه جایی و سرعت یخچال علم چال، با استفاده از الگوریتم خودکار، محاسبه شده است. تمامی داده ها، شامل عکس های هوایی و تصاویر، به صورت ارتو[1] درآمدند و از نظر رادیومتریکی و هندسی همسان سازی شدند. با استفاده از عکس هوایی سال 1955 و مقایسه آن با تصویر SPOT سال 2003، میزان عقب نشینی یخچال در قسمت پیشانی آن به دست آمد. همچنین، تغییرات کوتاه مدت در دو بازه زمانی بین 1998 تا 2003 و 2003 تا 2005، با استفاده از عکس های هوایی و تصاویرSPOT و Quick Bird، استخراج شد. در این تحقیق، با استفاده از روش مبتنی بر تبدیل فوریه و محاسبه همبستگی، بردار های سرعت سطحی با خطای کمتر از دو متر استخراج شد. نتایج دقت و قابلیت روش پیشنهادی را برای ارزیابی میزان عقب نشینی و نیز اندازه گیری سرعت سطحی یخچال نشان می دهند و می توان این نتایج را به منظور مطالعات مربوط به تغییرات اقلیمی در سطح منطقه ای به کار برد.
    کلیدواژگان: یخچال طبیعی، عکس های هوایی، تصاویر با قدرت تفکیک بالا، همبستگی مکانی، تبدیل فوریه
  • علی اکبر متکان، عباس علی محمدی، بابک میرباقری، کمال اکبری، محمد تناسان صفحات 17-36
    متناسب با پیچیدگی های رفتاری در انسان ها، سیستم های اجتماعی نیز دارای پیچیدگی خاصی اند. مدیریت جمعیت در این سیستم ها بسیار اهمیت دارد و نیازمند صرف هزینه و انرژی بسیار است. با توجه به تعاملات موجود میان انسان ها و محیط در سیستم های اجتماعی و تاثیر آنها در روند حرکتی جمعیت در شرایط متفاوت، شناخت و بررسی این تعاملات به ویژه در شرایط اضطراری، از نیازهای اساسی هر سیستم است. در پژوهش حاضر، از نتایج شبیه سازی مکانی عامل مبنای روند حرکتی افراد و شبیه سازی آتش سوزی در ایستگاه قطار شهری هفت تیر جهت بررسی رفتار افراد و محیط در هنگام آتش سوزی استفاده شد. سپس شاخص های دشواری حرکت، شامل شاخص های محیطی و محیطی - انسانی، به منظور بررسی تاثیر محیط و عامل ها در روند حرکتی، محاسبه شد. در ادامه کار دو شاخص دشواری جدید، شامل یک شاخص محیطی و یک شاخص محیطی - انسانی با نام های AM1 و AM2 ویژه شرایط آتش سوزی، معرفی شدند. نوآوری شاخص های یادشده، افزون بر میزان تعاملات افراد با یکدیگر و تعاملات آنها با اجزای فیزیکی محیط، به تلفیق نتایج شبیه سازی های عامل مبنا و شبیه سازی های مربوط به آتش سوزی در محیط و استفاده از پارامتری به نام میزان قابلیت دید مربوط می شود. بررسی نتایج شاخص های محاسبه شده و نتایج مربوط به شبیه سازی روند حرکتی افراد در محیط ایستگاه نمایانگر رابطه معکوس بین میزان دشواری و سرعت روند حرکتی عامل ها در محیط ایستگاه است. همچنین، میزان دشواری حرکت در سناریوی موفق محیطی نشان از کاهش میزان دشواری، در مقایسه با سناریوی وضعیت فعلی در نقاط داغ دارد. بهره گیری از شبیه سازی های عامل مبنا و محاسبه شاخص های دشواری در بازه های زمانی متفاوت وقوع بحران می تواند در تدوین استراتژی های مکانی- زمانی مدیریت جمعیت و تخلیه اضطراری موثر باشد و در نقش پشتیبانی کننده تصمیم مکانی، مدیران بحران را در مدیریت بهینه شرایط یاری کند.
    کلیدواژگان: شبیه سازی، عامل مبنا، شاخص دشواری، آتش سوزی، اضطرار
  • زهرا فضیلت پور، کاظم رنگزن، غلامرضا اسکندری، عظیم صابری صفحات 37-48
    محیط دریا فرصت های مهمی را برای پیشرفت در زمینه شیلات و بهره برداری منابع طبیعی فراهم می کند. ماهیگیری منبعی برای تهیه مواد غذایی است و منبعی مهم برای درآمد در ایران شمرده می شود. با توجه به نیاز بسیار برای شناسایی میزان توزیع منابع ماهی، اطلاعات به دست آمده از ماهواره ها نقش مهمی در برنامه های کاربردی شیلات ایفا می کنند. داده های سنجش از دور مربوط به رنگ اقیانوس می توانند در کاربردهای بسیاری همچون ماهیگیری تجاری، حمل ونقل دریایی و استخراج معدن در اقیانوس استفاده شوند. با توجه به اینکه تصاویر ماهواره ای پوشش مکانی گسترده و تکرار بالایی فراهم می کنند، در پیش بینی مکان های بالقوه ماهیگیری می توانند بسیار یاریگر باشند. توان تفکیک طیفی بالای سنجنده مودیس (MODIS) و دارابودن باندهای حرارتی متعدد آن را به نسبت دیگر سنجنده ها در موقعیت ممتازی قرار می دهد. اعتبارسنجی تصاویر دمای سطح دریا مربوط به سنجنده مودیس با داده های برداشت شده در ایستگاه های زمینی با ضریب همبستگی 84/0 انجام شد. در این تحقیق پس از تهیه لایه های دمای سطح آب، ارتفاع سطح دریا، غلظت کلروفیل -a و شیب حرارتی سطح آب، نقشه مکان های مستعد صید ماهی در خلیج فارس تهیه شد. روش های فازی نمایشی قوی از اجزای مهم تصمیم گیری مکانی و همچنین، نمایش مفاهیم مبهم و غیردقیق را فراهم می کنند. وزن دهی لایه ها به روش FAHP صورت گرفت و بیشترین وزن به داده دمای سطح دریا، در جایگاه پارامتر موثر در این تصمیم گیری داده شد. پس از روی هم گذاری لایه ها، نتایج ارزیابی دقت نقشه های نهایی نشان می دهد که 82% از میزان صید انجام شده در دریا در مکان هایی صورت گرفته است که بهترین مناطق در نقشه های مناطق مستعد صید شمرده می شوند. با صید هدفمند می توان بازدهی صید را در زمانی کمتر از زمان کنونی افزایش داد. این امر می تواند با ادغام سنجش از دور و سیستم اطلاعات جغرافیایی تحقق یابد.
    کلیدواژگان: شیلات، مناطق مستعد صید، سنجش از دور، MODIS، تحلیل سلسله مراتبی فازی
  • علی اصغر تراهی، مرجان فیروزی نژاد، علی عبدالخانی صفحات 49-62
    تهیه اطلاعات دقیق و به روز از منابع جنگلی یکی از عوامل اساسی در مطالعه و مدیریت پایدار این منابع است و این اطلاعات را می توان به آسانی و با صرف هزینه و زمان کمتر، از راه طبقه بندی داده های دورسنجی تهیه کرد. در این مطالعه به منظور ارزیابی عملکرد الگوریتم های ماشین بردار پشتیبان و حداکثر احتمال در تهیه نقشه کاربردی اراضی جنگل های رودخانه ای، از داده های ماهواره لندست 8 استفاده شد. برای این کار، پنجره ای از تصاویر چندطیفی سنجنده OLI جنگل های رودخانه مارون بهبهان، در استان خوزستان، انتخاب شد. پس از عملیات پیش پردازش، شامل رفع خطای رادیومتریک و تصحیح اتمسفریک، طبقه بندی تصاویر به روش نظارت شده و با استفاده از الگوریتم های حداکثر احتمال و ماشین بردار پشتیبان و با هفت کلاس کاربری جنگل، مرتع، کشاورزی، آیش، رودخانه، مسکونی و جاده، و همچنین سه کلاس کاربری جنگل، رودخانه و دیگر مناطق، روی مجموعه باندهای اصلی صورت پذیرفت. برای ارزیابی عملکرد الگوریتم ماشین بردار پشتیبان، از سه گروه نمونه تعلیمی با تعداد 241، 141 و 41 نمونه و همچنین از چهار هستهخطی، چندجمله ای، شعاعی و حلقوی استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد که تهیه نقشه طبقه بندی جنگل های رودخانه ای مارون و تفکیک کاربری ها با استفاده از تصاویر سنجنده OLI امکان پذیر است و بهترین نتیجه مربوط به طبقه بندی، با استفاده از الگوریتم - PolynomialSVM در باندهای اصلی سنجنده OLI و با سه کلاس کاربری و صحت کلی 24/99 و ضریب کاپای 97/0 است. همچنین مشخص شد که با کاهش تعداد کلاس ها از هفت به سه، کاربری صحت طبقه بندی افزایش می یابد ولی با کاهش تعداد نمونه ها تا حد میانگین، تغییر محسوسی در کیفیت طبقه بندی رخ نمی دهد و در صورت کاهش زیاد تعداد نمونه ها، از صحت طبقه بندی نیز کاسته می شود.
    کلیدواژگان: SVM، MLC، جنگل های رودخانه ای، سنجنده OLI، طبقه بندی، مارون بهبهان
  • رستا نظری، عباس کاویانی صفحات 63-74
    افزایش محصول به تامین نیاز آبی گیاه وابسته است؛ درنتیجه، تخمین درست نیاز آبی گیاه هم به تولید محصول کمک می کند و هم در مدیریت منابع آب تاثیر دارد. الگوریتم های سبال و متریک از مهم ترین و پرکاربردترین روش های باقی مانده بیلان انرژی برای برآورد تبخیر و تعرق واقعی با استفاده از داده های سنجش از دور محسوب می شوند. بر همین اساس، هدف از تحقیق حاضر بررسی نتایج تبخیر و تعرق واقعی با اجرای مدل های متریک و سبال در دشت قزوین است. به منظور ارزیابی نتایج برآورد تبخیر و تعرق واقعی، از دو سنجنده با قدرت تفکیک زمانی و مکانی متفاوت (تصاویر سنجنده مودیس[1] ماهواره ترا و سنجنده ETM+ ماهواره لندست 7) استفاده شد. در این زمینه، داده های ایستگاه هواشناسی قزوین و نیز داده برداری لایسیمتری، به منظور صحت سنجی نتایج الگوریتم متریک و سبال، به کار رفت. نتایج مدل های متریک و سبال با مجموع ده تصویر از تصاویر سنجنده مودیس ماهواره ترا و سنجنده ETM+ ماهواره لندست 7، با داده برداری های لایسیمتری گیاه مرجع چمن در سال 1380 ارزیابی شدند. سنجنده مودیس با 88/0r =، 91/1 RMSE= و 85/0 SE= میلی متر بر روز و سنجنده ETM+ با 00/1 r=، 91/0RMSE= و 09/0 SE= میلیمتر بر روز در مدل متریک، در مقایسه با مدل سبال، برآوردی دقیق تر از داده برداری لایسیمتر دارند و در این تحقیق، مدل متریک به منزله مدل برتر برای برآورد تبخیر و تعرق واقعی در منطقه دشت قزوین توصیه می شود.
    کلیدواژگان: نیاز آبی، لایسیمتر، سنجنده مودیس، سنجنده ETM+
  • زینب فضلی، محمودرضا دلاور، محمدرضا ملک صفحات 75-92
    ممیزی املاک شهری ازجمله فعالیت های شهرداری ها به منظور جمع آوری و به هنگام سازی پایگاه اطلاعات توصیفی و مکانی املاک شهری محسوب می شود. با ظهور سامانه های اطلاعات مکانی همراه، روش های نوینی برای گردآوری و به هنگام سازی اطلاعات مکانی گسترش داده شدند. در محیط های همراه، پردازشگری های انجام شده وابسته به محیط کاری و پویای کاربر است. کاهش ارتباط صریح کاربر با سامانه از عوامل مهم در هوشمندسازی سامانه و کاهش خطاهای انسانی در جمع آوری و به هنگام سازی اطلاعات به شمار می رود. برای این منظور، لازم است سامانه با استنباط وضعیت کاربر، با استفاده از اطلاعات بافت، نقشه ها و اطلاعات مناسب را در اختیار او قرار دهد. اطلاعات ممیزی املاک شهری نمونه ای از اطلاعات مکانی اند که می توانند از چنین سامانه هایی بهره ببرند. این مقاله تلاشی برای تحلیل نقش سامانه اطلاعات مکانی همراه بافت آگاه در استاندارد سازی و بهینه سازی فرایند ممیزی املاک شهری و نیز شناسایی روش های پیاده سازی چنین سامانه ای برای عرضه اطلاعات مکانی به ممیز و همچنین، هوشمندکردن واسط های کاربر برای ارتقای قابلیت های سامانه است. هدف نهایی تحقیق گسترش یک سامانه اطلاعات مکانی همراه، جهت ممیزی املاک شهری، با درنظرگرفتن اطلاعات بافت های موقعیت، جهت و سامانه، برای نقشه ها و سرویس های قابل عرضه است که افزون بر مزایای سامانه اطلاعات مکانی همراه در گرد آوری و به هنگام سازی داده های ممیزی املاک، مزایای یک سامانه بافت آگاه را نیز دارد. در طراحی و پیاده سازی سیستم تحقیق حاضر، افزون بر معماری خادم مخدوم، از معماری مستقل نیز استفاده شده است تا در صورت قطع ارتباط با خادم، فرایند ممیزی متوقف نشود. درنهایت، سیستم بالا در یکی از بلوک های شهری تهران پیاده سازی شده و نتایج حاصل با نتایج ممیزی های پیشین مقایسه شده اند که نشان دهنده کاهش 50% زمان مورد نیاز برای جمع آوری داده ها در روش معرفی شده، به نسبت دو دوره آخر ممیزی املاک شهر تهران، و کاهش نزدیک به 100% زمان سپری شده بین گردآوری داده های توصیفی و مکانی و ورودشان به پایگاه داده شهرداری، در مقایسه با دو دوره یادشده است. سیستم پیشنهادی در این تحقیق از ارتباط صریح ممیز با برنامه می کاهد و اطلاعات و نقشه ها که در ممیزی املاک شهری سنتی روی کروکی ها و فرم های کاغذی گردآوری و تصحیح می شدند، با استفاده از روش ارائه شده در این تحقیق، در محل مستقیما جمع آوری و به هنگام می شوند که باعث بهبود چشمگیر فرایند ممیزی املاک شهری می شود.
    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعات مکانی همراه، بافت آگاهی، ممیزی املاک شهری، معماری مستقل، معماری خادم، مخدوم
  • سید احمدرضا نورالدینی، امیر اسلام بنیاد صفحات 93-110
    بازتابش پدیده های سطح زمین روی داده های سنجش از دوری تحت تاثیر عوامل گوناگونی مانند شرایط اتمسفر است. در برخی مطالعات لازم است اثر اتمسفر به شیوه های متفاوت و مناسبی حذف شود یا کاهش یابد. در این تحقیق، سه روش تصحیح اتمسفریک تفریق شیء تیره (DOS)، تجزیه و تحلیل سریع خط دید اتمسفر ازطریق طیف ابر مکعب (FLAASH)، شبیه ساز وکتوری ثانویه سیگنال ماهواره ای در طیف خورشیدی (SV6) روی سنجنده OLI ماهواره لندست 8 جنگل های استان گیلان اعمال شده است. از هر تصویر، ده شاخص گیاهی استخراج شد. با استفاده از لایه پوشش جهانی، محدوده جنگل روی شاخص های متفاوت استخراج و با استفاده از روش شیءپایه، محدوده جنگل روی تصویر قطعه بندی شد. 91 قطعه به طور تصادفی انتخاب شد. با استفاده از شبکه نقطه چین به ابعاد 20×20 متر، تراکم تاج پوشش درختان در هر قطعه روی تصاویر گوگل مشخص شده است. آزمایش پیرسون برای آزمون معناداربودن همبستگی شاخص ها با نمونه های مرجع، رگرسیون خطی و غیرخطی برای مدل سازی تراکم تاج پوشش به کار رفت. نتایج نشان داد که مدل تصحیح برمبنای کد SV6 در مناطق جنگلی استان گیلان بهتر عمل کرده است. شاخص GARI حاصل از مدل تصحیح اتمسفریک DOS با خطای RMSE برابر 72/17 و شاخص ARVI حاصل از مدل تصحیح اتمسفریک SV6، FLAASH و تصویر اصلی OLI به ترتیب معادل 38/15، 87/15 و 78/21 کمترین میزان خطای RMSE را نشان داده است. کاهش آثار اتمسفر در فرایند پیش پردازش قبل از مدل سازی ضروری و پیشنهادشدنی است.
    کلیدواژگان: شاخص گیاهی، تاج پوشش جنگل، سنجش از دور، لندست 8
|
  • Rezaeiy., Valadan Zouj, M.J., Sahebi, M.R Pages 1-16
    Mountain Glaciers are pertinent indicators of climate change and their surface velocity changes, are an essential climate variable. In order to retrieve the climatic signature from surface velocity, large scale study of glacier changes is required. Satellite remote sensing is an effective way to derive mountain glacier surface velocities. In this research, we have conducted a comprehensive assessment of Alam-Chal glacier surface changes (include displacement and velocity), all based on remotely-sensed data. All datasets include aerial photos and satellite images were ortho rectified, normalized and co-registered. By using an aerial photograph collected in 1955 as a baseline and comparing it against a 2003 image collected by the SPOT satellite, the glacier retreat, in direct response to changes in local climate conditions were extracted. Furthermore, we have assessed short-term changes over two-time scales (1988-2003, 2003-2005),using an aerial photo acquired in 1988, a 2003 SPOT image, and a high-resolution Quick Bird image collected over the study area in 2005. We have derived accurate glacier surface velocity vectors (RMSE~2m), based on an FFT-based image cross-correlation technique. Our results point to the capability of the proposed method in accurately retrieving glacier surface changes at a high level of spatial detail, which is important for studies of regional climate change.
    Keywords: Glacier, Aerial photo, High resolution satellite images, spatial correlation, Fourier transform
  • Matkan, A.A., Alimohammadia., Mirbagherib., Akbarik., Tanasan, M Pages 17-36
    Commensurate with the complexity of human behavior, social systems are complicated. Population management in these systems are crucial and need to spend too much cost. Because of the interaction between humans and the environment and then the impact of these interactions on social systems in the process of population movements, there is a need to identify and study these interactions, especially in emergency situations.
    In this study, the results of agent based geosimulation of pedestrian movements and fire simulation at Hafte-Tir subway station were used to investigate the behavior of individuals and the environment during fire. Then, the discomfort indices, including environmental and human-environmental indicators, were calculated to examine the effect of the environment and agents on the movement process. This research has introduced two new discomfort indices i.e. environmental index AM1 and environmental-humanity index AM2 to evaluate the behavior of individuals and the environment during the fire. The innovation of these indices relates to the integration of the results of the agent based simulation and the fire simulation in the environment and after that using of visibility, in addition to the interactions of individuals with each other and their interactions with the physical components of the environment. Calculating results of indices and the results of people movement’s simulation in the station represented an inverse relationship between the level of discomfort and speed of crowd in the station. Also, the discomfort induces in the successful environmental scenario shows a reduction in the discomfort in hot spots rather than current situation scenario. The use of agent based geosimulations and the result of discomfort indices in different periods of crisis, can contribute population management strategies and emergency evacuation.
    Keywords: Agent-Based, Geosimulation, Fire, Emergency, Discomfort Index
  • Fazilatpourz., Rangzank., Eskandari, G.R., Saberi, A Pages 37-48
    Marine environment, including the ocean and coastal areas provide enormous opportunities for the growth in fisheries and the exploitation of natural resources. Fishing is an important source for the food production industry and in Iran. Due to the high demand to find fish resources, data from satellites play an important role in fisheries applications. Remote sensing of ocean color can be used in many applications, such as commercial fishing, marine transport, ocean mining, oil and gas exploration, hydrography, etc. Since the satellite images can provide a wide area coverage and good temporal resolution, they can be of great help in detecting potential fishing zones. The MODIS sensor that has the capability of high spectral resolution and multiple thermal bands make it a superior sensor compared to other types. In this research, the correlation coefficient value between MODIS satellite images and in-site water samples were at 0.84, which indicates a high accuracy of SST MODIS Images. This research aims to determine potential fishing zones in the Persian Gulf by using layers of sea surface temperature, sea surface height, chlorophyll - a and sea surface temperature gradient of water surface. Fuzzy methods provide a good decision making algorithm to determine the location of important areas, including uncertain and unclear ones. In this decision was given weighting layer through FAHP procedure was performed and the highest weight in the sea surface temperature as a parameter. After overlaying layers, the results indicate that 82% of the selected areas coincide with that of commercial fishing zones. The application of targeted fishing can be used to increase fishing efficiency at lower time compared to the current longer time that is possible by integrating remote sensing and Global geographic information system (GIS).
    Keywords: Fishery, Potential Fishing Zone, RS, MODIS, FAHP
  • Torahi, A.A., Firozinejadm., Abdolkhani, A Pages 49-62
    Obtaining more accurate and updated information about the forest area is one of the basic factors in sustainable management of this area. Acquiring this information is more beneficial in terms of time and cost through classification of remote sensing data. In this paper, Landsat8 (OLI) data from Maroons Behbahan riparian forest that is located in Khoozestan province of Iran were used for mapping and better management of riparian forest. Preprocessing operation including radiometric and atmospheric correction was applied to the data. Supervised classification algorithms including maximum likelihood (MLC) and support vector machine (SVM) with seven and three classes were used for classification. In order to evaluate the capability of support vector machine, three categories of training data with 241, 141 and 41 numbers with four kernels of SVM (linear, radial basic function, sigmoid and polynomial) were used. The results indicate that mapping of Maroons riparian forest using Landsat images is possible and the best result was acquired using SVM –polynomial method by three classes with overall accuracy and kappa coefficient of (99/24) % and (0/97) respectively. Also, the findings showed that with reduction of number of classes from seven to three, the accuracy of classification is increased. By reducing the number of samples to moderate, significant difference in accuracy of classification was not observed, but by more reduction of samples, the accuracy of results is reduced.
    Keywords: Support vector machine, Maximum Likelihood, riparian forest, OLI, Maroon
  • Nazarir., Kaviania., A Pages 63-74
    Increasing crop production depends on the supply crop water demands, thus accurate estimation of crop water demands helps not only to crop production, but also is effective in the management of water resources. SEBAL and METRIC algorithms are the most widely used methods for estimating evapotranspiration as a residual of the energy balance with using remote sensing data. Based on this, the purpose of the present research was to investigate the results of actual evapotranspiration of crop from SEBAL and METRIC models in the Qazvin plain. To evaluate the results of actual evapotranspiration, two sensors with different temporal and spatial resolution (images of MODIS sensor Terra satellite and ETM sensor Landsat 7 satellite) were used. In this regard, Qazvin weather station data as well as data Lysimeter were used in order to verify the results of METRIC and SEBAL algorithm. The results of METRIC and SEBAL models with a total of 10 images obtained from MODIS sensor Terra satellite and ETM sensor Landsat 7 satellite were evaluated with data Lysimeter for grass reference crop in 1380. MODIS sensor with r=0.88, RMSE=1.91 and SE=0.85 mm/day with r=1.00, RMSE=0.91 and SE=0.09 in METRIC model compared with the SEBAL model estimates are more accurate than the lysimeter operation and in this research recommended as a top model for estimating actual evapotranspiration in the Qazvin plain.
    Keywords: Water demands, Lysimeter, MODIS Sensor, ETM+ Sensor
  • Fazliz., Delavar, M.R., Malek, M.R Pages 75-92
    Urban property survey is one the of municipality activities for development and updating of the spatial database of the urban properties. With the emergence of mobile geospatial information system, new methods were developed to collect and update the location information. In mobile environment the calculations depend on to tasks undertaken and user dynamic environment. Reduction of user direct interaction with the system is one of the most important factors for system automation and leads to reduction of the human errors in collection and updating information. This can be done by understanding user situation using context information so that suitable maps and attribute information can be provided to the user at right place. Urban property survey information is a sample of spatial information that can benefit from such systems.
    The objective of this paper is to identify the role of context-aware mobile GIS in urban property survey, standardization and optimization of urban property survey process and identification of the implementation methods to present suitable spatial information relevant to the user’s context and also intelligent user interfaces for enhancement of the system capabilities. In addition to the client-server architecture, a stand-alone architecture is used in the system design and implementation for this research to prevent the survey process failure in case of disconnecting from server. Finally, Tehran urban blocks are used to test the system and the obtained results compared to the results of two former municipality urban property surveys. The results indicate their required time for data collection in the proposed method compared to the two Tehran urban property survey periods has been reduced to 50% and the time between spatial and attribute data collection and their upload to municipality database reduced nearly 100%. By using this system, direct interaction of the surveyor and the system application is reduced and it has helped to upgrade automation in data collection and updating which results in enormous improvements in urban property survey process. By using the proposed method, the block and property data based on paper maps in traditional urban property survey, have been directly corrected and updated in field.
    Keywords: Mobile GIS, Context awareness, Municipal property survey, Client-Server Architecture, Stand- alone architecture
  • Nouredini, S.A.R., Bonyad, A.A Pages 93-110
    Reflectance of different of land surface phenomena on remote sensing data was influenced by different conditions including atmospheric conditions. Variety methods of atmospheric correction have been developed for remove and reduction of its effects. In this study three atmospheric correction
    Methods
    Dark Object Subtraction (DOS), Fast Line-of-sight Atmospheric Analysis of Spectral Hypercubus (FLLASH) and Second Vector Simulation of Satellite Signal in the Solar Spectrum (6SV) have been applied on OLI sensor of Landsat8 inthe forest regions of Guilan province. Numbers of 10 vegetation indices were extracted from each image. Forest area was extracted on various indices detected by global land cover layer. Forest areas segmented on Landsat8 image by object-based method. In the total 91 segments, randomly were selected. Forest canopy density of any segment plot estimated on Google images using 20×20 m network dotted. Person test was used for correlation between indices and training samples and two linear and nonlinear regression models were used for forest canopy density estimation. The results confirmed that 6SV method dominates than other methods in the forest regions of Guilan province. The lowest root means square error (RMSE) with 17.72 was shown in the green atmospherically resistant vegetation index (GARI) extracted from DOS. The results indicated that the lowest RMSE was in atmospherically resistant vegetation index (ARVI) using 6SV, FLAASH and OLI original image with 18.38, 15.87 and 21.78 respectively. The results of this study were shown that use of atmospheric correction methods in preparing vegetation indices is cause of increasing information accuracy from satellite images. Reduction of atmosphere effects in preprocessing before modeling is necessary and suggestible.
    Keywords: Vegetation index, Forest canopy cover, Remote sensing, Landsat 8