فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات مدیریت بر آموزش انتظامی
سال سوم شماره 4 (پیاپی 12، زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/11/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فرحناز کیان ارثی، علی اکبر سیف صفحات 1-16
    پژوهش های متعدد نشان داده اند که استفاده از هدف های آموزشی و پیش سازمان دهنده ضمن تدریس معلم بر یادگیری دانش آموزان و دانشجویان تاثیرمعناداری دارد. پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی این دو متغیر (به صورت جداگانه و مشترک با هم) بر میزان درک مطلب انجام گرفت. این پژوهش به صورت آزمایشی با طرح پس آزمون (سه گروهی) با گروه گواه انجام شده است. شرکت کنندگان عبارت بودند از 112 دانشجو (62 دختر، 50 پسر) که از دانشکده های علوم انسانی دانشگاه های دولتی شهر تهران به صورت خوشه ایچندمرحله ای انتخاب و هر یک به صورت تصادفی در گروه های مختلف قرار داده شدند.تکلیف و ابزار مورد استفاده عبارت بودند از: (1)مطالعه متن های مختلف و (2) آزمون درک مطلب. برای اجرای این پژوهش ابتدا یک متن ناآشنا بدون پیش سازمان دهنده و هدف های آموزشی انتخاب شد، بر نسخه دوم این متن متغیر پیش سازمان دهنده، برنسخه سوم هدف های آموزشی، و بر نسخه چهارم هر دو متغیر اضافه شدند.نسخه اول برای گروه گواه و سه نسخه دیگر برای گروه های آزمایشی مورد استفاده قرار گرفتند. یافته ها نشان دادند که اضافه کردن هدف های آموزشی و پیش سازمان دهنده (به طورجداگانه و همراه با هم) بر میزان درک مطلب یادگیرندگان می افزاید، اما در میزان اثربخشی آنها تفاوت معناداری وجود ندارد. براساس این یافته ها می توان نتیجه گرفت که استفاده از پیش سازمان دهنده و هدف های آموزشی در تدوین متون آموزشی می تواند بر درک مطلب یادگیرندگان تاثیر معناداری داشته باشد.
    کلیدواژگان: متون درسی، پیش سازمان دهنده، هدف های آموزشی، یادگیری، درک مطلب
  • حسن قراباغی، حمیدرضا مقامی، شیرین فرجی صفحات 17-26
    فناوری اطلاعات، سبب تغییر چهره جهان ما شده و امکان آموزش، متناسب با نیازهای عصر حاضر را فراهم نموده است و یادگیری الکترونیکی یکی از پدیده های دنیای مدرن است که در عصر اطلاعات و در جامعه مبتنی بر دانش متولد شده است و از نقطه نظر فلسفی مبتنی بر دیدگاه ساختن گرایانه و مشارکتی است. یکی از مهم ترین بخش هایی که با ورود به عصر اطلاعات، دستخوش تغییرات اساسی شده است نهاد آموزش و یادگیری در نظام های آموزشی است. آموزش الکترونیکی به عنوان ابزاری جدید، این حوزه را متحول ساخته است و امکان یادگیری را در هر زمینه، برای هر فرد، در هر زمان، و در هر مکان را به صورت مادام العمر فراهم آورده است. با توجه به تحولات وسیع و اهمیت آموزش و یادگیری در عصر کنونی، در این مقاله به بررسی آموزش الکترونیکی و مبانی نظری آن خواهیم پرداخت.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات، آموزش از راه دور، آموزش الکترونیکی، یادگیری
  • رابطه تدابیر چهارگانه فرمانده ناجا با رفتار سازمانی دانشجویان دانشگاه علوم انتظامی
    حسین دهکی، سعید شکری پور صفحات 37-72
    رفتار سازمانی برآیند اجرای آموزش های سازمانی و عوامل دیگری می باشد که با هدف گذاری معین در طول دوره و پس از آن حاصل می گردد. دانشگاه علوم انتظامی تنها مرکز آموزش عالی در نیروی انتظامی است که مسئولیت آموزش افسران را بر عهده دارد. سردار سرتیپ پاسدار دکتر اسماعیل احمدی مقدم در سال 84 در جلسه معارفه فرمانده وقت دانشگاه چهار تدبیر موثر در رفتار دانشجویان شامل: انضباط، تربیت دینی، آمادگی جسمانی و آموزش های علمی را ابلاغ و اجرایی نمودن آنها را از دانشگاه خواستار شد. هدف از انجام این تحقیق بررسی رابطه تدابیر چهارگانه فرماندهی محترم ناجا با رفتار سازمانی دانشجویان دانشگاه علوم انتظامی می باشد. پژوهش از نوع کاربردی و به روش همبستگی می باشد. برای انجام تحقیق، جامعه ای از تعداد 2024 نفر متشکل از 1724 نفر دانشجوی پسر و 300 نفر دانشجوی دختر انتخاب که نمونه آماری به تعداد 330 نفر شامل 220 نفر دانشجوی پسر و 110 نفر دانشجوی دختر با استفاده از جدول مورگان به صورت تصادفی و طبقه ای انتخاب گردیده اند. گردآوری اطلاعات از نمونه آماری با انجام مصاحبه، مشاهده و مطالعات کتابخانه ای و با تنظیم پرسشنامه رفتار سازمانی و تدابیر چهارگانه پس از تنظیم پیش آزمون و حذف سوال های تایید نشده و تایید مشاور انجام شده است. روایی تحقیق با کسب نظر از اساتید و فرماندهان و دانشجویان و تایید نهایی استاد مشاور و راهنما و پایایی تحقیق با استفاده از آنها و نتیجه 90 درصد تایید محاسبه همبستگی با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون و تعیین تفاوت رابطه دانشجویان دختر و پسر از آزمون T بهره گیری شده است. نتایج حاصله مبین آن است که تدابیر چهارگانه ابلاغی با رفتار سازمانی دانشجویان با اطمینان 95 درصد و سطح خطای 5 درصد رابطه معنادار و مستقلی وجود دارد و تاثیر تدابیر فوق بین دانشجویان پسر و دختر تفاوتی ندارد. بنابراین دانشگاه علوم انتظامی می تواند با تاکید بر موضوعات چهارگانه، دانشجویان مصوب را در راستای کسب رفتار سازمانی مورد انتظار در ناجا تعلیم و تربیت نماید.
    کلیدواژگان: انضباط، تربیت دینی، آمادگی جسمانی، آموزش علمی، رفتار سازمانی دانشگاه علوم انتظامی، دانشجویان
  • مهدی خیراندیش، محمد جواد کاملی صفحات 73-92
    در عصر حاضر، بستر عمل سازمان ها متحول گردیده است و به زعم بسیاری از اندیشمندان، در نوعی فرایندهای کاری پیچیده و غیرقابل پیش بینی فعالیت می کنند. در این بستر منبع کلیدی و ارزشمند حصول موفقیت، کسب، خلق و استفاده موثر دانش است. آنچه در این زمان می تواند روند حرکت سازمان ها جهت کسب موفقیت را تسهیل نماید، مکانیزم یادگیری و تکامل به سوی سازمان های یادگیرنده است. این امر معمولا در دستور کار بسیاری از سازمان ها قرار دارد. اما شرایط کنونی، عمدتا فرصت زمانی کمتری برای یادگیری در اختیار می گذارد. بر این اساس، سازمان ها نیازمند رویکردی نوین برای آموزش هستند که امکان همزمان آموزش و عمل را فراهم آورد. رویکرد «یادگیری کنشی» به عنوان یکی از رویکردهای مهم یادگیری سازمانی این مهم را محقق می سازد. این مقاله با استفاده از روش جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای، درصدد است با معرفی مفهوم، ماهیت و فرایند پروژه های یادگیری کنشی، با آسیب شناسی آن نسبت به آگاهی بخشی و تغییر نگرش مدیران آموزشی سازمان پلیس کشور مسیر حرکت سازمان در فرایند های آموزشی را تسهیل نماید.
    کلیدواژگان: یادگیری کنشی، سازمان یادگیرنده، آسیب شناسی، سازمان پلیس
  • ارتباط گرایی: به سوی الگوی جدید یادگیری در سازمان ها و موسسه ها با تاکید بر نیروی انتظامی
    حسین اسکندری صفحات 93-110
    تغییرات مداومی که در سطح و عمق جامعه در جریان است، باعث شده است که دیگر نتوان انتظار داشت نظام های رسمی آموزشی افرادی را تربیت کنند که تمام مهارت های مورد نیاز سازمان ها را دارا باشند. از اینرو بسیاری از حرفه ها به موازات رشد سازمان ها و شرکت ها، همواره نیازمند بازآموزی هستند. با توجه به رویکردهای جدید معرفت شناختی، به نظر می رسد نظریه های غالب یادگیری چون شناخت گرایی و سازنده گرایی ضمن آنکه از توان لازم برای پاسخ گویی به چالش های پیش روی عصر دیجیتال برخوردار نباشند، به یادگیری درون سازمان ها نیز نپرداخته اند. ارتباط گرایی، نظریه جایگزینی است که بر دانش ارتباطی استوار شده است؛ دانشی که در تقسیم دوگانه کمی و کیفی نمی گنجد. این نظریه تلفیقی است از اصول نظریه هایی مانند آشوب، شبکه، و خودسازمان دهی. ارتباط گرایی یادگیری را فرایند برقراری ارتباط بین گره ها و به عبارت دیگر فرایند شکل دهی ارتباط ها یا شبکه سازی می داند. این نظریه ضمن معرفی انواع گره (مفهوم، افراد، ماشین، و...) و انواع پیوندهایی که ممکن است در درون شبکه، بین آنها رخ دهد، شبکه ها را به برداشت های متعارف محدود نمی کند و لذا شکل گیری آنها را در سه سطح عصبی(درون مغز)، مفهومی(درون یک دیسیپلین) و بیرونی (شبکه هایی از افراد و رایانه ها) تبیین می کند. در این نظریه موسسه ها و شرکت ها، زیست بوم هایی هستند که شبکه ها را در بر گرفته اند. سالم سازی این زیست بوم به رشد و شکوفایی گره ها و شبکه و در نهایت خود موسسه ها و سازمان ها منتهی خواهد شد. بررسی مبانی و دلالت های این نظریه که مورد توجه محافل علمی قرار گرفته است و به زعم برخی می تواند آغازی برای شکل گیری پارادایم جدیدی در حوزه آموزش باشد، و به گفته پیش روان آن، بیش از هر چیز، متناسب نیازهای نظام آموزش عالی و آموزش های غیررسمی است، قطعا می تواند نتایج مثبت و چه بسا تحول آفرینی را برای مراکز آموزشی، مدیریت دانش، و رشد سازمان ها و شرکت ها به همراه داشته باشد.
    کلیدواژگان: ارتباط گرایی، دانش ارتباطی، شبکه سازی، یادگیری سازمانی، مدیریت دانش
  • مهدی صادقی، عماد ملکی نیا، حسین بجانی صفحات 111-141
    با رشد تعداد دروس مجازی و مدارک تحصیلی که از طریق اینترنت ارایه می شود، علاقه قابل توجهی به آموزش مجازی، به ویژه در ارتباط با کیفیت آموزش مجازی به وجودآمده است. مهم ترین نگرانی ها در سوال های ذیل تمرکز یافته است: نقش جدید مربیان در آموزش مجازی چه خواهد بود؟ چگونه بازده های یادگیری دانشجویان اندازه گیری می شود و در محیط یادگیری مجازی بهبود می یابد؟ چگونه ارتباط موثر و تعامل با دانشجویان در نبودن رو در روی با مربی ایجاد می شود؟ چگونه مربیان، دانشجویان را در محیط یادگیری مجازی، به یادگیری تحریک می کنند؟ این مقاله چالش های جدید و موانع مربوط به مربیان آموزش مجازی و موضوعات با اهمیت و رایج در ادبیات مربوط به «کنترل کیفیت یا تضمین کیفیت» آموزش مجازی را بررسی می نماید، و راهبردهای عملی برای مربیان در جهت طراحی و ارایه آموزش مجازی موثر فراهم می کند و توصیه هایی در ارتباط با چگونگی آماده سازی مربیان برای آموزش مجازی با کیفیت ارائه می نماید.
    کلیدواژگان: آموزش مجازی، مربیان مجازی، کنترل کیفیت
  • صغری ابراهیمی قوام صفحات 141-167
    در سال های اخیر سازمان های پلیس دستخوش اصلاحات و اجرای نوآوری های متعددی بوده است که اساس بسیاری از آنها توجه به تربیت نیروی انسانی توانمند، آگاه و مسئول است. مفهوم توانمندسازی روان شناختی در طی چند دهه گذشته در سازمان ها زمینه ساز تحول در تربیت نیروی انسانی بوده است از جمله این سازمان ها که می تواند از این حوزه بهره جوید، سازمان پلیس است. نیروهای سازمان پلیس با توجه به ماموریت های مختلف و پیچیده ای که دارا می باشند می بایست از ویژگی های روان شناختی مثبتی بهره مند باشند به نحوی که قادر به انجام بهینه ماموریت ها، گسترش بخشیدن به چشم اندازها و تحقق اهداف سازمان باشند. توانمندسازی روان شناختی مفهومی چند بعدی است که متاثر از عوامل فردی و سازمانی می باشد. مقاله حاضر به بررسی مفهوم توانمندسازی روان شناختی و ابعاد آن در سازمان پلیس می پردازد و رهنمودهایی برای کاربرد این مفهوم در سازمان پلیس ارایه می دهد.
    کلیدواژگان: توانمندی روان شناختی، سازمان پلیس، خودتعیین گری، استاندارد و صلاحیت های پلیس