فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات مدیریت بر آموزش انتظامی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/02/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مدیریت دانش در پلیس آگاهی
    غلامحسین بیابانی صفحات 1-14
    مدیریت دانش فرآیندی است که به سازمان کمک می کند تا اطلاعات سازماندهی نشده خود را شناسایی و منتشر نمایند و ضمن بهره گیری از آن می توان دانش جدید را فرا بگیرد و یا از نو بسازد. پلیس آگاهی یکی از قدیمی ترین پلیس کشور است که با استفاده از مدیریت دانش توانسته در دنیای امروز به رقابت در عرصه کشف جرم بپردازد. این سازمان گاهی مواقع با بهره گیری از دانش هایی که در ذهن افراد موج می زند. نها را هدایت و به سازمان منتقل نماید و به عنوان یک سازمان دانشی خود را در میان سازمان های مطرح معرفی کند و از طرفی سازمان آنها را به عنوان سرمایه فکری خود در حافظه اش به ثبت می رساند. پلیس آگاهی از آنجایی که خود به طور گسترده درگیر واقعیت های اجتماعی است می تواند از دانش تولید شده در سه حوزه از آن سود جوید. بخشی از آن را در آموزش همگانی سود برد و بخش دیگر را برای عملیات روانی بر علیه مجرمان به کار ببندد و بخش سوم را برای آموزش کارآگاهان و روزآمد نمودن سطوح اطلاعاتی آنان استفاده کند. هدف از نگارش این مقاله پاسخی است که نویسنده قصد دارد ابعاد مختلف مدیریت دانش در پلیس آگاهی را تبیین نماید.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، سازمان دانشی، پلیس آگاهی، مرکز تحقیقات، سرمایه فکری
  • حسن فاضلی، حمید رحیمیان صفحات 15-52
    زمینه
    مدیران در سازمان ها توجه زیادی به عوامل عمده موفقیت می کنند، اگرچه این عوامل در حال تغییر هستند. ولی در گذشته بیشتر رضایت مشتری با کیفیت محصول یک عامل عمده موفقیت بود. سپس کارایی و هزینه موضوعات مهمی شدند. در حال حاضر تکنولوژی، جهانی سازی، اینترنت و آموزش تاثیر عمده ای در موفقیت نوآوری و مدیریت کیفیت جامع دارند. بنابراین امروزه شرکت ها و موسسات از مدیریت کیفیت جامع و نوآوری به عنوان دو مزیت رقابتی برای مقابله با چالش های محیطی استفاده می کنند که این دو مولفه نقش حیاتی غیر قابل انکاری در رقابت های امروزی دارند وآموزش به عنوان بستر و پیش زمینه ای برای تحقق این دو عامل در سازمان ها مورد استفاده قرار می گیرد.
    هدف
    هدف این مطالعه بررسی تعاریفی از مدیریت کیفیت جامع و نوآوری و ارتباط آنها با آموزش وحل تعارض های موجود بین مدیریت کیفیت جامع و نوآوری می باشد.
    روش
    در این مقاله از روش کتابخانه ای و مروری استفاده شده است.
    بحث و نتیجه گیری
    این مقاله رابطه بین اجرای مدیریت کیفیت جامع و عملکرد نوآوری را بحث می کند. این بحث در ابتدا به بررسی تعاریفی از مدیریت کیفیت جامع و نوآوری وارتباط آنها با آموزش شروع شده ودر ادامه به اختلاف این دو و رابطه آنها و در پایان به حل این اختلافات می پردازد. فرض اولیه این است که اجرای اعمال مدیریت کیفیت جامع به وسیله ی محیط بیرونی و درونی و همین طور استراتژی استفاده شده توسط سازمان تحت تاثیر قرار می گیرد. در پایان یک مدل پژوهشی جهت مطالعات بیشتر ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت جامع، نوآوری، آموزش، ارتباط، بررسی ادبیات
  • زهرا رحیمی صفحات 53-62
    در عصر حاضر محیط های کاری دستخوش تغییرات پی در پی و گسترده ای هستند. سازمان ها جهت سرعت عمل در فعالیت ها، اثربخش و انعطاف پذیری بیشتری مجددا طراحی می شوند. ورود رایانه، اینترنت و فناوری اطلاعات کارکرد سازمان ها از جمله پلیس را تغییر داده است. این مطالعه با روش مروری از نوع تشریحی و با مراجعه به کتب، مقالات و سایت های مرتبط انجام گرفته است. تاثیرات آموزش الکترونیکی نوع جدیدی از پلیس تحت عنوان پلیس الکترونیکی با تغییراتی در عرصه های مختلف سازمانی از قبیل تجهیزات، شیوه های جدید اجرای ماموریت و... توانسته سرعت، دقت و تخصص را در پاسخگویی به شهروندان کسب کند. هدف از این تحقیق آشنایی با آموزش الکترونیکی به عنوان سیستم جدید در آموزش می باشد. این هدف از چند جهت قابل بررسی است اول اینکه با تغییرات سریع صنعت و تجهیزات صنعتی، احتیاج به روال های پیوسته آموزش و ارتقاء منابع انسانی وجود دارد تا این نیروها همواره بتوانند همراه با تغییرات سیستمی توانمندی های خود را ارتقاء دهند. از سوی دیگر با افزایش پیچیدگی های سیستم، پیچیدگی های آموزش نیز افزایش می یابد به این معنا که در چنین سیستم هایی اکتفا به روش سنتی کافی نبود و نیازمند ابزارهای جدید آموزش و فناوری های جدید آموزشی هستیم. سوال اصلی این تحقیق این است که نقش آموزش الکترونیکی بر کیفیت آموزش چیست؟ آیا می توان آموزش الکترونیکی را به عنوان یک راه حل پیشنهاد داد؟
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیکی، آموزش پلیس، سیستم آموزشی، آموزش ضمن خدمت، کیفیت آموزش
  • علیرضا نجفی، علیرضا صبرکش، مهدی کرمی صفحات 63-80
    اعضای تیم حفاظتی پلیس دیپلماتیک به دلیل حضور مداوم و مستمر در مقابل مراکز دیپلماتیک در راستای وظایف محوله همواره در معرض آسیب ها و تهدیدها با توجه به ماموریت خاص نمایندگی های دیپلماتیک قرار دارند. لذا شناخت آسیب پذیری های شغلی و اجرای برنامه های پیشگیرانه در جهت حفظ و مصونیت کارکنان در برابر تهدیدها و آسیب ها، ضرورتی غیرقابل انکار می باشد. این پژوهش با هدف شناسایی تاثیر ابعاد آموزش بر آسیب پذیری شغلی کارکنان و ارائه راهکارهای کاهش میزان آن با این فرض که بین آموزش کارکنان پلیس دیپلماتیک و آسیب پذیری شغلی آنان رابطه معنی داری وجود دارد، صورت گرفته است. میزان آموزش های کارکنان پلیس دیپلماتیک و میزان آسیب پذیری شغلی آنان با استفاده از آزمون همبستگی اسپیرمن آزمون گردید. جامعه آماری تحقیق حاضر را فرماندهان، مسئولان و مدیران پلیس دیپلماتیک تشکیل می دهند که از این تعداد 285 نفر از روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. در این تحقیق از جامعه آماری با استفاده از روش پرسشنامه نظرات تخصصی اخذ و با کمک نرم افزار SPSS تجزیه و تحلیل آماری انجام و این نتیجه زیر حاصل گردید که با احتساب خطای 01/0 بین میزان آموزش کارکنان پلیس دیپلماتیک (اعضای تیم حفاظتی) و آسیب پذیری شغلی آنان رابطه معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: آموزش، آسیب پذیری شغلی، پلیس دیپلماتیک
  • حسن اسلامیان، زهرا اسلامیان صفحات 81-102
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی و تحلیل برنامه درسی آموزش درجه داری رسته انتظامی ناجا و ارایه راهکارهای اثربخش در این زمینه بوده است. پژوهش حاضر از حیث هدف کاربردی و از حیث روش توصیفی از نوع اکتشافی بوده که با استفاده از مطالعات متعدد کتابخانه ای و مطالعه دقیق منابع علمی مرتبط با دروس آموزشی نیروی انتظامی و برنامه درسی تفصیلی درجه داری رسته انتظامی ناجا، به تشریح و تدوین دقیق برنامه درسی بر مبنای اهداف برنامه درسی در ابعاد سه گانه (توسعه دانش، مهارت و نگرش های حرفه ای در محیط کار، تسهیل انطباق در محیط کار، تسهیل یادگیری در محیط کار) پرداخته شده است. اهم یافته های پژوهش حاضر حاکی از آن است: 1- دروس مرتبط با برنامه درسی درجه داری رسته انتظامی ناجا شامل: پی جویی انتظامی جرایم،ایست و بازرسی نفر، خودرو و اماکن، پیشگیری انتظامی جرایم، نگارش های انتظامی، خدمات انتظامی در سوانح و بلایا، حفاظت از اماکن و تاسیسات، گشت انتظامی،آشنایی با طرح های انتظامی، ابلاغ اوراق قضایی،کاربرد رایانه در امور انتظامی، آمادگی جسمانی و دفاع شخصی، تشکیل پرونده قضایی، کنترل اجتماعات، دستگیری، بازداشت و بدرقه متهمان، آشنایی با نحوه برخورد با بسته های مشکوک، سلاح شناسی و منش اجتماعی می باشند که متناسب با هرکدام از این دروس، دانش، مهارت و نگرش های مورد انتظار و عملکرد و توانمندی های مورد انتظار به ارایه شدند. 2- شاخص های تسهیل انطباق برنامه درسی تفصیلی درجه داری رسته انتظامی در محیط کار شامل: رفتار همسو با ارزش ها و هنجارهای مطلوب سازمان، انجام وظیفه در شرایط و موقعیت های مختلف انطباق رفتار با قوانین و مقررات جاری و جدید، نظم پذیری درموقعیت های مختلف سازمانی و عملیاتی، هماهنگی و همکاری با سلسله مراتب و همکاران، رعایت اصول و آداب انتظامی، تشخیص خوب از بد، کار درست از کار نادرست، تعهد به اهداف و ارزش های سازمان، علاقه مند به عضویت در سازمان می باشند. 3- شاخص های تسهیل یادگیری برنامه درسی تفصیلی درجه دارای رسته انتظامی در محیط کار شامل: توسعه الگوهای رفتاری جدید (خلاقانه) در نتیجه تجارب کاری، توانایی کشف و اصلاح خطاها و نواقص کاری خود و دیگران، جست و جو گری و تحلیل شرایط و عوامل خارجی مرتبط با ماموریت، امکان بازآفرینی رفتار و تجارب آموخته شده در عمل، الگوپذیری رفتارهای مورد انتظار در سازمان توانایی درک و تفسیر محیط اجتماعی (انتظارات مترتب بر نقش، مدل ها و مقایسه های اجتماعی)، عبرت از رفتارها و وقایع ناخوشایند در سازمان، توانایی توسعه ارتباطات همه جانبه اثربخش در محیط کار و تسلط و اعتماد به نفس در محیط کار می باشند.
    کلیدواژگان: برنامه درسی، آموزش درجه داری، رسته انتظامی ناجا
  • علی محمد رجبی، غلامرضا شاه محمدی صفحات 103-139
    امروزه دانش به عنوان یک سرمایه و دارایی غیرملموس جایگاه مهمی در سازمان ها پیدا کرده است. مدیریت هرچه بهتر و موثرتر دانش سازمانی به پیشرفت سازمان در تحقق اهداف از پیش تعیین شده کمک می کند. اما از سوی دیگر مدیریت دانش ناموفق هم می تواند هزینه هنگفتی را به سازمان تحمیل کند. بنابراین شناخت شیوه های به کارگیری مدیریت دانش در کنار انتخاب مناسب ابزارها می تواند راهنمایی برای مدیریت بهتر آن باشد. سازمان ها از ابزار و شیوه های مختلفی برای مدیریت دانش استفاده می کنند، اما در این بین سازمان هایی موفق هستند که ضمن شناخت صحیح از ساختار و امکانات خود، ابزار مناسب مدیریت دانش را در اختیار داشته و مطابق با شرایط سازمان از آن بهره مند شوند. در مقاله حاضر به شیوه کتابخانه ای سعی شده تا با بررسی چرخه های مختلف مدیریت دانش و شیوه های به کارگیری آن در سازمان ها به جایگاه فناوری اطلاعات در مدیریت دانش پرداخته شود و به طور اختصاصی با پیمایش امکانات ناجا برای پیاده سازی مدیریت دانش نیازمندی های ابزار دانش مناسب با ساختار ناجا معرفی و مدلی برای استفاده از این ابزار در ناجا پیشنهاد شود.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، فناوری اطلاعات، چرخه دانش، نیروی انتظامی جمهوری اسلامی ایران (ناجا)