فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات مدیریت بر آموزش انتظامی
سال ششم شماره 2 (پیاپی 22، تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/06/15
  • تعداد عناوین: 6
|
  • عبدالرحمن خضری*، مهدی شهبازی، هادی نورمحمدی، منصور رضایی صفحه 1
    بازخورد به اطلاعات حسی گفته می شود که از حرکت ناشی شده و در اختیار فرد قرار می گیرد. هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر شیوه های مختلف ارائه بازخورد خلاصه بر یادگیری مهارت تیراندازی سربازان ناجا بود. به این منظور تعداد 48 نفر سرباز نیروی انتظامی استان آذربایجان غربی به عنوان آزمودنی به شیوه تصادفی ساده انتخاب شده و پس از پیش آزمون در 4 گروه همگن قرار گرفتند که هر گروه در حین تمرین به یکی از 4 شیوه 1، 3، 5 و 10 کوششی، بازخورد خلاصه دریافت می کردند. پس از 6 جلسه تمرینی، ابتدا پس آزمون، پس از 5 روز آزمون یادداری و روز بعد از آن هم آزمون انتقال به عمل آمد. نتایج آزمون کلموگروف- اسمیرنوف نشان داد که داده-های تحقیق در همه مراحل آزمون از توزیع نرمال برخودار هستند (05/0 P>). آزمون t همبسته نشان داد تمرین به هر 4 شیوه بازخورد خلاصه، تاثیر معنی داری روی یادگیری تیراندازی داشته است (05/0 > P). از سوی دیگر آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی نیز به این شرح بود که در آزمون اکتساب، آزمودنی های گروه بازخورد 1 کوششی بالاترین نمره را کسب کردند (05/0 > P). در آزمون های یادداری و انتقال نیز تمرین به شیوه بازخورد خلاصه 5 کوششی (00/0 =P) به بهترین نتایج منجر شد. در همه مراحل آزمون، گروه بازخورد خلاصه 10 کوششی پایین ترین نمرات را کسب کردند. نتایج این پژوهش نشان داد در تمرین مهارت تیراندازی، ارائه بازخورد خلاصه 5 کوششی به یادگیری بیشتری منجر می شود.
    کلیدواژگان: بازخورد خلاصه، بازخورد فوری و تاخیری، مهارت تیراندازی، سربازان ناجا
  • مسعود مرشدی صفحه 27
    کیفیت آموزش و پرورش از دغدغه هایی است که همواره نظام های آموزشی برای دستیابی به آن تلاش می کنند. ارتقای مستمر کیفیت آموزش عالی مستلزم انجام ارزیابی آموزشی می باشد. آموزش در سازمان ها نوعی سرمایه گذاری و برنامه تفصیلی در واقع نقشه اثربخشی و موفقیت این سرمایه گذاری می باشد. اجرای برنامه های آموزشی برای سازمان ها علاوه بر صرف هزینه های زیاد بسیار زمان بر می باشد. از این رو ارزشیابی برنامه های آموزشی در هر سازمانی به عنوان بخشی از فرآیند آموزش کارکنان برای شناسایی نقاط قوت و ضعف برنامه آموزشی و همچنین تشخیص میزان تحقق اهداف از پیش تعیین شده، ضروری به نظر می رسد. تحقیق حاضر با هدف بررسی ارزیابی اثربخشی آموزش های تخصصی درجه داری رسته آگاهی ناجا و به روش پیمایشی صورت گرفته است. جامعه آماری تحقیق متشکل از دوگروه فراگیران درجه داری رسته آگاهی فارغ التحصیل سال 1390 (73N=) و فرماندهان بلافصل آنان در محل کار (73N=) که هردو گروه به صورت تمام شمار می باشد. الگوی مبنای تحقیق کرک پاتریک بوده است که اثربخشی را شامل سطوح چهارگانه واکنش، یادگیری، عملکرد و پیامد می داند، بوده است. البته با توجه به دستورالعمل ابلاغی معاونت تربیت و آموزش ناجا سه سطح اول ارزشیابی در قالب چهارطیف: 1- ارزیابی برنامه و دوره های آموزشی؛ 2- ارزشیابی اساتید؛ 3- ارزیابی میزان یادگیری فراگیران؛ 4 - وارزشیابی آموزش های (دروس) تخصصی واهداف کلی وتخصصی دوره ها از منظر خود فراگیران و فرماندهان بلافصل انجام شده است یافته های تحقیق حاکی از آن است که فرماندهان بامیانگین رتبه ای (71/4) و خود فراگیران با میانگین (16/4) رضایتمندی خودرا از فراگیری دروس ارائه شده وبرنامه های آموزشی واساتید به صورت مطلوب اعلام نموده اند. لکن ناجا می بایست توجهی خاص به آموزش و فرآیند صحیح آن داشته باشد تا بتواند از عهده وظایف و مسئولیت هایی خود برآید. با توجه به موارد فوق می توان گفت که برنامه تفصیلی اجراء شده رسته آکاهی درجه داران در بعضی دروس یادشده با وضعیت موجود و تغییرات محیطی خود ازدیدگاه فرماندهان بلافصل اشرافیت کامل نداشته است. لذا نتیجه چنین وضعی آن است که فراگیران مذکور در حوزه دانش، مهارت و نگرش حرفه ای دروس یادشده، از توانایی مطلوب در حوزه خدمتی خود برخوردار نبوده و در نتیجه ادامه این وضعیت، موجب افزایش نیروهای فاقد کارایی، پایین آوردن سطح عملکرد مطلوب، عدم رضایت سلسله مراتب فرماندهی و در نهایت خدشه وارد نمودن به حیثیت سازمان ناجا خواهد بود.
    کلیدواژگان: اثربخشی آموزشی، اثربخشی، برنامه تفصیلی (برنامه درسی)، رسته آگاهی
  • محسن عامری شهرابی*، حیدرمحمدی صفحه 63
    نوشتار حاضر برآن است تا با نگاهی تئوریک براساس نظریه سپهر نشانه ای یوری لوتمان، محقق برجسته روس، ضرورت های مدیریت راهبردی فرهنگی را مورد بررسی قرار داده و با در نظر گرفتن تاثیر و تاثر برنامه ریزی راهبردی فرهنگی نمایان سازد، با ایجاد فضاها و نهادهای فرهنگی چگونه متن فرهنگی جامعه در تعاملات فرهنگی تغییر می کند. ازآنجا که فرهنگ داری ویژگی پویایی و بازتولید است اگر ضرورت های مدیریت راهبردی فرهنگی همراه و همگام با برنامه ریزی راهبردی فرهنگی اعمال گردد می توان فرهنگ را در مسیر مشخص شده به حرکت درآورد. روش این تحقیق کتابخانه ای و مروری می باشد. و برای نمونه نهاد دانشگاه آزاد اسلامی در ایجاد تغییرات فرهنگی و فضاهای ایجاد شده سپهرنشانه ای براساس رویکرد نشانه شناسی فرهنگی مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: مدیریت راهبردی، مدیریت راهبردی فرهنگی، نشانه شناسی، سپهر نشانه ای
  • مراد علی نیازی پور*، پوریا سهرابی صفحه 79
    موضوع این پژوهش «بررسی رابطه پایگاه اقتصادی، اجتماعی تماشاگران فوتبال با رفتارهای خشونت آمیز و آشوبگرانه در فوتبال ایران از دیدگاه آشوبگران و پلیس» می باشد که با هدف تبیین عوامل موثر پایگاه اقتصادی، اجتماعی بر رفتارهای خشونت آمیز و وندالیستیک و اوباشگرانه تماشاگران فوتبال، با روش تحقیق توصیفی تحلیلی مورد بررسی و تبیین قرار گرفته است. نمونه آماری شامل تعداد 100 نفر از پرسنل یگان ویژه تیپ امام خمینی ناجا که با روش نمونه گیری تصادفی ساده منظم انتخاب شده اند و تعداد 50 نفر از آشوبگران فوتبال لیگ برتر و جام حذفی سال 89-88 و 90-89 می باشد که با روش نمونه گیری تصادفی در دسترس انتخاب شده اند. این تحقیق با استفاده از ابزار پرسشنامه نشان می دهد، از دیدگاه آشوبگران و پلیس بین فرضیه اصلی تحقیق و متغیر وابسته رفتارهای خشونت آمیز و وندالیستیک و اوباشگرانه تماشاگران فوتبال رابطه وجود دارد. بین متغیر های مستقل سن، وضعیت تاهل، تحصیلات، وضعیت شغلی، شغل پدر، شغل مادر، تحصیلات پدر و مادر و میزان درآمد خانوار با رفتارهای خشونت آمیز و وندالیستیک و اوباشگرانه آن ها رابطه مستقیم و بین محل تولد، نوع منزل مسکونی و رفتارهای خشونت آمیز و وندالیستیک و اوباشگرانه آنان رابطه معناداری دیده نشد.
    کلیدواژگان: وندالیسم، اوباشیگری، خشونت، پرخاشگری، ورزش
  • علی عزیزی، عباس محمدحسینی، مهدی نورعلی پور صفحه 103
    هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر شخصیت فرماندهان بر سلامت روانی فراگیران آموزشی دیپلم و زیردیپلم پایه خدمتی آذر ماه 91 مرکز آموزش شهید مدنی در دوره دو ماهه آموزش رزم مقدماتی می باشد که به صورت کاربردی بوده و از روش توصیفی- بیانی استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق فراگیران آموزشی پایه خدمتی مزبور می باشد که نمونه آماری آن به صورت گزینشی از بین فراگیران با مدرک تحصیلی سوم راهنمایی به بالا از دو گروهان آموزشی در مجموع به تعداد 193 نفر انتخاب گردید ابزارهای گردآوری اطلاعات شامل آزمون های پیش آزمون و پس آزمون سلامت عمومی (GHQ) می باشد که از فراگیران آموزشی به عمل آمد و همچنین پرسشنامه پنج عاملی (NEO) یکی دیگر از ابزارهای گردآوری اطلاعات بود که برای تعیین شاخص های شخصیت فرماندهان مورد استفاده قرار گرفت. اطلاعات گردآوری شده به وسیله پرسشنامه های اشاره شده با دو روش آمار توصیفی (فراوانی و میانگین) و استنباطی (آزمون T وابسته) به وسیله نرم افزار SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و نتایج حاصله نشان داد که رابطه معناداری میان شخصیت فرماندهان و سلامت روانی فراگیران وجود دارد. در پایان جهت تاثیرگذاری مثبت شخصیت فرماندهان بر سلامت روانی فراگیران و همچنین به منظور آسیب شناسی و پیشگیری از رفتار نامناسب فرماندهان پیشنهادهایی ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: شخصیت، فرمانده، فراگیران، سلامت روانی، قبل از آموزش، بعد از آموزش
  • مینا آذرنوش صفحه 121
    با تکامل و گسترش ظرفیت اینترنت، ظرفیت آموزش و یادگیری همزمان نیز تکامل و گسترش می یابد. تعداد روزافزون ابزارهای فنی و پهنای باند در حال گسترش، تمامی جلوه های فعالیت همزمان را، از جمله یادگیری الکترونیکی، تغییر می دهند. با پیچیده شدن فناوری ها و با همگرایی آن ها (برای مثال، گوشی های همراه قابلیت های چندرسانه ای پیدا کرده و به اینترنت متصل می شوند)، مدرسان فرصت های بیشتری برای ایجاد فعالیت های خلاقانه در آموزش دارند. در این متن به معرفی فناوری های نوظهور و چگونگی ارتباط این فناوری ها با فعالیت های یادگیری به منظور درگیر نمودن فراگیر در امر یادگیری می پردازیم و سیستم ها، ارزیابی و سنجشی که به واسطه ی ظهور این فناوری ها تولید و طراحی شده است را معرفی می نماید.
    کلیدواژگان: فناوری، آموزش، یادگیری