فهرست مطالب

مطالعات مدیریت بر آموزش انتظامی - سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1393)

فصلنامه مطالعات مدیریت بر آموزش انتظامی
سال هفتم شماره 1 (پیاپی 25، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • بیتا آجیل چی*، لیلا ذوقی، شهربانو ربیعی رودسری صفحه 1
    هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه رضایت شغلی و توان انگیزش شغلی با تعهد سازمانی در کارکنان ناجا بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است و جامعه آماری شامل کلیه کارکنان ناجا در دانشگاه علوم انتظامی است که از کل کارکنان تعداد 100 نفر به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. برای گرد آوری داده ها از پرسش نامه رضایت شغلی، توان انگیزش شغلی و تعهد سازمانی استفاده شد. سپس داده ها با استفاده از آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج نشان داد انگیزش شغلی و رضایت شغلی، تعهد سازمانی را به طور مثبت پیش بینی می کنند. همچنین از زیر مقیاس های انگیزش شغلی ماهیت وظیفه و اهمیت وظیفه به طور مثبت و استقلال به طور منفی و همچنین از زیر مقیاس های رضایت شغلی، مسئول مستقیم به طور مثبت و ارتقاء به طور منفی تعهد سازمانی را پیش بینی می کنند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد برای افزایش میزان تعهد سازمانی کارکنان ناجا، استفاده از راه کارهایی جهت افزایش انگیزش شغلی و همچنین بهبود شرایط محیط کار به منظور ارتقاء رضایت شغلی می تواند موثر باشد.
    کلیدواژگان: انگیزش شغلی، رضایت شغلی، تعهد سازمانی، کارکنان ناجا
  • امین باقری*، علی محمد احمدوند صفحه 19
    مدیریت و توسعه بهینه ظرفیت یادگیری سازمانی، ضرورتی اجتناب ناپذیر برای تعالی فردی، گروهی و سازمانی است. زیرا پاسخ گویی به محیط و توسعه توانایی آفرینش آینده نیازمند یادگیری فعال، پویا و منتج به نوآوری است. از این رو، سازمآنها باید با هدایت متناسب یادگیری کارکنان در راستای خلق و آفرینش ایده ها و راه حل های نوآورانه زمینه پیشرفت فزاینده سازمان در عرصه رقابت بین المللی را فراهم نمایند. اما مساله اساسی، نحوه ایجاد و توسعه الگویی است که حمایت کننده و تسهیل بخش فرایند یادگیری- نوآوری سازمان باشد. شبکه مدیریت فرایند یادگیری- نوآوری عبارت است از محیطی که به واسطه پشتیبانی سیستم های اطلاعاتی، زمینه و بستر مناسب جهت مدیریت بهینه فرایند یادگیری- نوآوری نیروی انسانی سازمان را فراهم می نماید. در این الگو، عاملی خارجی به هدایت یادگیری کارکنان نمی پردازد، بلکه شرایط مساعد جهت خودراهبری فراگیران را ایجاد می کند. در ادامه، ابتدا به توصیف جایگاه و مفهوم الگوی مورد نظر پرداخته می شود و سپس نقش سیستم های اطلاعاتی در جریان بهره گیری از شبکه یادگیری سازمانی مورد بحث قرار می گیرد. مقاله حاضر، الگو و چارچوبی کلی را معرفی می نماید که می تواند مبنایی برای سازمآنهای متنوع و متفاوت صنعتی، خدماتی، آموزشی، فرهنگی، اجتماعی و انتظامی فراهم نماید.
    کلیدواژگان: یادگیری، نوآوری، شبکه مدیریت یادگیری، نوآوری، شبکه نوآوری
  • سید مهدی احمدی بالادهی*، محمد علی میرزایی عربی صفحه 41
    هدف از مطالعه این تحقیق بررسی رابطه بین مدیریت دانش و خلاقیت کارکنان است. روش تحقیق توصیفی و از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری این پژوهش را کارکنان فرمان دهی انتظامی استان مازندران تشکیل می دهد که با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران، 328 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. این پژوهش از نوع کاربردی بوده و با روش پیمایشی انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات، دو پرسش نامه بود. پرسش نامه اول مربوط به مدیریت دانش که بر اساس مدل لاوسون طراحی شده و آن را به شش بعد تقسیم می کند. پرسش نامه دوم توسط محقق طراحی و برای بررسی میزان خلاقیت در فرمان دهی انتظامی استان مازندران مورد استفاده قرار گرفت. به منظور بررسی معناداری فرضیه های تحقیق از آزمون همبستگی پیرسون، با نرم افزار SPSS استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که بین مدیریت دانش و خلاقیت کارکنان رابطه معناداری وجود دارد. همچنین بین مولفه های مدیریت دانش یعنی تولید دانش، کسب دانش، سازمان دهی دانش، ذخیره دانش، انتشار دانش و کاربرد دانش و خلاقیت کارکنان رابطه وجود دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، خلاقیت، کارکنان، سازمان، عملکرد
  • محمدعلی رستمی نژاد*، محمدرضا وحدانی اسدی، مریم ایزی، زهرا روحانی صفحه 61
    در طول دهه گذشته دسته های گوناگونی از فناوری های ارتباطی، کانال های ارتباطی میان فردی بسیار متنوعی را در اختیار جوانان قرار داده است. یکی از پدیدهایی که در اواخر قرن بیستم زندگی بشر را دگرگون کرده تلفن همراه است. تلفن همراه تاثیرات فردی و اجتماعی متنوعی به همراه داشته است. هدف از پژوهش حاضر بررسی کارکردهای تلفن همراه در نظام تعلیم و تربیت است. بدین منظور 470 نفر از دانش آموزان دختر و پسر دوره متوسطه استان خراسان شمالی با روش نمونه گیری تصادفی چند مرحله ای انتخاب شدند و پرسش نامه محقق ساخته کارکردهای تلفن همراه (انگلس و هیدالگو و مندز، 2005) را تکمیل کردند. تحلیل داده ها به کمک آزمون تی و فریدمن صورت گرفت. نتایج، گویای آن بود که تمامی کارکردهای تلفن همراه میان دانش آموزان متوسطه استان خراسان شمالی در سطح بالایی قرار دارد.کارکرد مثبت اخلاقی با بالاترین میانگین، بعد از آن وابستگی و اعتیاد و کارکرد منفی اخلاقی به طور مساوی در رتبه دوم قرار دارند. نتایج گویای آن است که به لحاظ جنسیت، تفاوت میانگین وابستگی و اعتیاد به تلفن همراه، محدودیت اجتماعی، کارکرد منفی تحصیلی و کارکرد منفی اخلاقی دختران با میانگین بالاتر، از لحاظ آماری معنادار است. نتایج نشان داد که بین رتبه هر یک از کارکردها تفاوت معناداری وجود دارد و کارکرد مثبت اخلاقی از بیش ترین مقدار برخوردار است.
    کلیدواژگان: تلفن همراه، کارکردهای مثبت، کارکردهای منفی، یادگیری مبتنی بر تلفن همراه
  • دلین ترامویچ ترجمه: رضا صالحی، نصرت الله دلیران صفحه 77
    امروزه تلاش برای دست یابی به دانشگاه های کیفی و استاندارد به منظور ارتقای کیفی سازمان های پلیسی و حرفه ای شدن اقدامات آنها به یکی از اقدامات رایج و رو به گسترش سازمان های پلیسی تبدیل شده است. بر اساس اسناد کشور استرالیا، کمیته مشورتی اجرای پلیس حرفه ای ملی استرالیا، پیشنهاد داده است پلیس باید در سال 1990 به دنبال ایجاد وضعیت کاملا حرفه ای از طریق اصلاح زیرساخت های استاندارد آموزش های کیفی دانشگاه پلیس باشد.
    این پژوهش با جمع آوری چهل مصاحبه مشروح با مدیران پلیس و اساتید دانشگاهی مشغول تدریس در حوزه های مختلف آموزش پلیس در سرتاسر استرالیا، به ارائه نکات کلیدی در مورد آموزش پلیس در ابعاد ملی پرداخته است.
    هم مدیران پلیس و هم اساتید دانشگاه عموما نظرات مطلوبی در خصوص آموزش دانشگاهی پلیس و همکاری با یکدیگر برای تهیه سرفصل های آموزشی ارائه داده اند؛ هرچند نظرات آنها نسبت به پیشنهادات کمیته مشورتی اجرای پلیس حرفه ای کشور استرالیا، در خصوص چشم انداز وضعیت پلیس حرفه ای و نقش واقعی آموزش دانشگاهی در سازمان های پلیس، به وضوح متفاوت است.
    در مجموع، نظرات متنوعی در مورد تعیین واحدهای اجباری پلیس برای تکمیل دوره های دانشگاهی وجود دارد.
    این نوشته قسمتی از مطالعات گسترده در خصوص تحصیلات دانشگاهی برای مدیران پلیس را در بر می گیرد و یافته های مقدماتی از یک فاز مطالعاتی را ارائه می کند.
    کلیدواژگان: تربیت، آموزش، پلیس، دانشگاه
  • حامد عباسی*، علی رجب زاده، رضا قنبری باغسیاه، محمدحسین عباس نژاد صفحه 97
    در بازار رقابتی امروز، مشتریان خواهان محصولات و خدماتی با کیفیت بالاتر و قیمت پایین تر هستند، در حالی که رقابت بسیار شدید بوده و رشد فناوری به سرعت روی می دهد. برای پاسخ دادن به این عوامل، بسیاری از سازمان ها باید دامنه ای از رویکردهای بهبود را بپذیرند. چارچوب های تعالی عملکرد کسب و کار، ابزارهای راه بردی هستند که سازمان ها را به عملکرد بهتر برای کسب مزیت رقابتی وادار می کنند. هدف از مقاله حاضر، بررسی انواع الگو های تعالی و مطالعه تطبیقی دو جایزه کیفیت رایج دنیا یعنی EFQM و مالکوم بالدریج بر اساس تعداد برندگان این جوایز و تعداد مقالات پژوهشی ارجاع داده شده به آنها در بازه زمانی قبل و بعد از سال 2000 می باشد. نتایج از روند رو به کاهش برندگان بخش تولید در جایزه مالکوم بالدریج و ثبات نسبی آنها در جایزه EFQM حکایت دارد. در ادامه توضیحاتی در زمینه تطبیق جوایز ملی کیفیت کشورهای گوناگون از سه جایزه دمینگ، مالکوم بالدریج و EFQM ارائه شده و در انتها نیز به نقد و بررسی جوایز تعالی پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: تعالی سازمانی، جوایز کیفیت، EFQM، مالکوم بالدریج
  • آریان نادربیگدیلو، محمد جواد ملکوتی، سیدمحسن موسوی صفحه 117
    فرماندهی نه تنها در زمان جنگ بلکه در زمان صلح نیز از اهمیت فراوانی برخوردار است. در طول تاریخ، مانند حاکمان که در عرصه حکومت داری تاثیرگذارترین فرد در حوزه جغرافیایی مشخص بوده اند، در میدان نبرد و همچنین آموزش و تربیت سپاهیان و... همواره فرماندهان شاخص ترین و تاثیرگذارترین افراد بوده اند. در بیان ضرورت تحقیق می توان گفت که ویژگی ها و خصوصیات فردی و شخصی یک فرمانده و مدیر اعم از خلق وخو، آداب و منش و روحیه او نقش تعیین کننده ای در سرنوشت سپاهیان و جنگ ها و حکومت ها داشته است. به منظور انتخاب فرمانده اصلح، معیارهایی وجود دارد که فرماندهان با آن معیارها سنجیده و ارزیابی می شوند. با توجه به اهمیت کلام معصوم (ع)، در این مقاله، معیارهای فرماندهان و مدیران جامعه اسلامی از منظر امام علی (ع) از کتاب شریف نهج البلاغه با روش توصیفی - تحلیلی جمع آوری و استخراج شده است. همچنین مقاله حاضر در پی پاسخ به این پرسش است که از دیدگاه امام علی (ع) چه ویژگی اساسی و شاخصی برای یک فرمانده ضروری است. نتیجه در قالب معیارهایی اخلاقی، ارزشی، مکتبی و تخصصی و همچنین معیارهای عمومی استخراج و ارائه شده است.
    کلیدواژگان: فرمانده، اخلاق، شاخص، تخصص
|
  • Bita Ajilchi*, Leila Zoghi, Shahrbanoo Rabiee Roudsari Page 1
    The aim of this research is to study I. R. I police personnel’s Relation between job motivation & satisfaction and organizational commitment. The methodology of research is descriptive-correlation. Research population is I. R. I police personnel (N: 100). Gathering data، questionnaire of job motivation & satisfaction and organizational commitment used. Data analyzed by Pearson’s correlation and regression tests. Results showed job motivation & satisfaction prognosticated organizational commitment positively. Also، job motivation scale prognosticated duty nature and important positively and autonomous negatively. Job satisfaction scale prognosticated direct responsible and upgrading predicated organizational commitment. Finally، increasing organizational commitment، using ways for increasing job motivation and enhancing job environment conditions for job satisfaction are effective.
    Keywords: Job Motivation, Job Satisfaction, Organizational Commitment, I.R.I Police
  • Amin Bagheri*, Ali Mohammad Ahmadvand Page 19
    Organizational learning management is a vital requirement for individual, group & organizational excellence. But organizations cannot limit only to learning in dynamic & complex condition. Learning can be effective, when it result in innovation. So, organizations should direct & support employee learnings to creative ideas and innovation in order to advance in international competition. This paper offers a pattern to best management of learning-innovation process. Learning- innovation management network is a context in which employees based on individual & organizational demands & interests, choose a learning subject. Then, they start to learn, share experiences with others, brain storming and manage their learning by help of consultants and experts. Finally, they attempt to translate learning results to creative or innovative ideas and solutions. Learning process doesn’t end unless learning result in innovation. Employees start learning with the aim of achieving innovation. This network fundamentally includes three cores: 1) Learning development, 2) Creativity and innovation, and 3) specialized subject matters core.
    Keywords: Learning, Innovation Process, Self, managed learning, Innovation, Creativity
  • Seyyed Mahdi Ahmadi Baladehi*, Mohammad Ali Mirzaee Arabi Page 41
    The aim of this research is to investigate the relation between knowledge management and employee creativity. The research method is descriptive and correlation approach. The research population of this study was the I.R.I police personnels in Mazandaran province that 328 people have been selected as the statistical sample by Cochrane's Method. The type of the present research was applied and has been preceded by survey method. The data gathering tool were two questionnaires. The first questionnaire was related to the knowledge management that has been designed based on Lawson Model and divided it into six aspects. The second questionnaire was designed by the researcher and has been used to assess the amount of creativity in headquarter of Mazandaran province. In order to investigate the meaningfulness of hypotheses of the survey the Pearson's correlation examination and SPSS software have been used. The results of the present research showed that there is a meaningful relation between knowledge management and employee creativity. There are relations between knowledge management (production of knowledge) gaining the knowledge, organizing the knowledge, saving the knowledge, spreading and applying it and the personnel creativity.
    Keywords: Knowledge Management, Creativity, Personnel, Organization, Performance
  • Mohammad Ali Rostami Nejad*, Mohammad Reza Vahdani Asadi, Maryam Eizi, Zahra Rohani Page 61
    For several years, different series of technology and interpersonal communicate channels have access the youth. Cell phone is one of circumstances which change human’s life in early 20th century. Cell phone affected on individuals and social. The aim of this research is to study cell phone effects on education and training. The research population of this study is 750 students in north Khorasan province. Data analyzed by Friedman and T test. The results showed cell phone affected on students in north Khorasan province very much (positive & negative effects).
    Keywords: Cell phone, Positive Effects, Negative Effects, Learning based on Cell phone
  • By: Delaine Trofymowych, Translator: Reza Salehi, N. Daliran Page 77
    In an effort to modernize police organizations and professionalize policing, it is becoming increasingly common for police today to obtain formal university qualifications. Within the Australian context, the National Police Professionalism Implementation Advisory Committee (NPPIAC) recommended in 1990 that police pursue full professional status reflecting national education standards underpinned by university qualifications. This paper explores, from a national perspective, key stakeholders’ perceptions about police university education and professionalism. Forty in-depth interviews were carried out with police managers and academics occupying pivotal positions in police education from across Australia. Both police managers and academics had generally favorable views towards university education for police and working together in the delivery of policing courses. However, in contrast to the NPPIAC recommendations, perspectives about the professional status of police and the actual role of university education in police organizations differed. In addition, there were a variety of views about imposing mandatory requirements on police to complete university courses. This paper is part of a larger study into university education for police managers and presents the preliminary findings of one phase of the study.
    Keywords: Education, Training, Police, University
  • Hamed Abasi*, Ali Rajabzadeh, Ali Ghanbari, Mohammad Hosein Abasnezhad Page 97
    Todays, managers are researching general, reliable and flexibility solutions in order to evaluate performance. Improving organization, they need enough and necessary data. Excellence models help organization in order to compare differentiations for performing optimization solution. The aim of recent research is to study comparative of 2 quality awards (EFQM & Malcolm Baldrige). The results showed decreasing trends of awards in production sector.
    Keywords: Excellence Models, EFQM, Malcolm Baldrige, Comparative Study
  • Arian Nader Bigdiloo, Mohammad Javad Malakouti, Seyyed Mohsen Mosavi Page 117
    Clinical and neuropsychological evidence show that patients with major depression often experience difficulties in their memory and high cortical functions after receiving electroconvulsive therapy (ECT). The aim of the study was therefore to examine side-effects of electroconvulsive therapy on the memory and cognitive process of women with major depression. The study employed a causal-comparative ex post facto design. The experimental group consisted of 30 women with major depressive disorder who were selected using clinical interviews and Beck Depression Inventory (BDI). The control group included 30 women with major depression who matched members of the experimental group in age, education and marital status. The experimental group completed a set of memory and neuropsychotic tests in several phases of ECT treatment, and they were re-evaluated one year later in the follow-up phase. The control group only received medication. The results from qualitative and quantitative analyses of the memory and cognitive processes in the two groups revealed that the experimental group significantly differed from the control group in every phase of ECT and even 12 month after the treatment (p<0.001)(p<0.001), and that memory and cognitive processes of members of the experimental group significantly reduced ()<0.001). The study suggests that ECT decreases the patient’s memory and high cortical functions, and that the results sustain even after 12 months with no ECT.
    Keywords: Electroconvulsive Therapy, Memory, Cognitive Processes, Major Depressive Disorder