فهرست مطالب

مطالعات مدیریت بر آموزش انتظامی - سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، زمستان 1395)

فصلنامه مطالعات مدیریت بر آموزش انتظامی
سال نهم شماره 4 (پیاپی 36، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/12/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مهدی محمدی، فرانک موسوی صفحات 1-38
    تحقیق حاضر به منظور بررسی نقش آموزش یکی از فناوری های نوین در آموزشهای نظامی ( تیراندازی با سامانه های شبیه ساز لیزری اسلحه کلاشینکف (سیمیلاتور )) بر مهارت تیراندازی سربازان آموزشی دوره عمومی رزم مقدماتی مرکز آموزش شهید رجایی نیروی انتظامی ج.ا.ا استان کرمانشاه صورت گرفته است . در این تحقیق محقق برای نیل به اهداف تعیین شده از روش نیمه تجربی همراه با طرح پیش آزمون و پس آزمون و مشاهدات میدانی استفاده نموده است . مرکز آموزش مرزبانی شهید رجایی ناجا استان کرمانشاه بعنوان جامعه آماری انتخاب و از بین فراگیران آموزشی سربازی تعداد 40 نفر با استفاده از فرمول آماری کوکران و الگوی نمونه برداری منظم بطور تصادفی بعنوان نمونه آماری برگزیده شدند که در غالب دوگروه20 نفره تجربی و کنترل ، تحت شرایط یکسان پیش آزمون تیراندازی اخذ ، که آزمودنی های گروه کنترل طی دوازده جلسه، آموزش و تمرین تیراندازی به شیوه سنتی و آزمودنی های گروه تجربی نیز بمدت دوازده جلسه در کلاسهای آموزش و تمرین تیراندازی با استفاده از سامانه های شبیه ساز شرکت نمودند. در پایان از هر دو گروه پس آزمون بعمل آمد .تجزیه و تحلیل یافته های تحقیق نشان داد که آموزش و تمرین با شبیه ساز تیراندازی بر عملکرد ومهارت آزمون شونده های گروه تجربی دارای تاثیر مثبت و معنا داری می باشد . همچنین افزایش میانگین نمرات پس آزمون نسبت به پیش آزمون گروه تجربی نیز از نکات قابل توجه در نتایج بدست آمده می باشد.
    کلیدواژگان: شبیه ساز، تیراندازی، اسلحه کلاشینکف، فراگیران آموزشی، مرکزآموزش شهید رجایی
  • حمدالله هادی، رقیه اسماعیل زاده، احمد دهقانی صفحات 39-60
    امروزه چاقی و اضافه وزن یکی از مهم ترین عوامل مرگ ومیر و ابتلا به سایر بیماری های مزمن و کشنده محسوب می شود. بالطبع درمان و پیشگیری از بروز آن نیز از اهمیت ویژه ای برخوردار است. از طرفی شیوع اضافه وزن در نیرو های نظامی نسبت به دیگر افراد یک جامعه موجب بروز اختلال در انجام ماموریت های محوله به نحو احسن بوده و ناکارآمدی و کاهش اعتبار نظامیان در سطح جامعه را به دنبال خواهد داشت. بنابراین تلاش برای حل اصولی این معضل، فواید فراوان برای فرد و سازمان داشته و علاوه بر پیشگیری بیماری های مزمن مرتبط با چاقی و اضافه وزن موجب افزایش کیفیت زندگی فردی و کاری می گردد. ازاین رو تحقیق حاضر در پی بررسی روش های نوین ورزشی برای مقابله با این پدیده در کارکنان ستاد ناجا پرداخته است. ازاین رو تعداد 20 نفر از کارکنان ستاد ناجا که دارای اضافه وزن بودند انتخاب شدند، 10 نفر از این گروه تجربی که آزمایش های تمرینی را انجام داده، انتخاب شده و سایر 10 نفر گروه کنترل رو تشکیل دادند که در مدت زمان یک ماه مورد آزمایش قرار گرفتند. فاکتورهای شاخص توده بدنی، درصد چربی بدنی، جرم چربی زیرپوستی و وزن کل بدن این افراد قبل و بعد از مداخلات تمرینی، اندازه گیری شد. نتایج تحقیق بیان گر این موضوع است که برنامه تناوبی پیشنهادی توانسته است تاثیر معنی داری بر فاکتورهای موردبررسی داشته باشد و توانایی مقابله با پدیده چاقی در کارکنان ستاد کل نیروی انتظامی کشور را دارد.
    کلیدواژگان: چاقی و اضافه وزن، تمرین تناوبی، کارکنان ستاد ناجا
  • عباس رمضانی، علی محمد احمدوند، الهام یوسفی صفحات 61-82
    عموما کشورهای پیشرفته با همکاری سازمان های آموزشی و پژوهشی خود، نوعی شبکه ارتباطی ایجاد می کنند که می تواند موسسات آموزش عالی را به هم وصل کند و از این طریق امکان به اشتراک گذاری منابع را برای آن ها فراهم نماید. علی رغم تلاش هایی که در این زمینه در ایران انجام شده است می توان گفت که استفاده از سیستم های اطلاعاتی بین سازمانی در دانشگاه های ایران هنوز آن گونه که باید محقق نشده است. این موضوع، ضرورت شناخت رابطه بین عوامل فناورانه سیستم های اطلاعاتی بین سازمانی و کاربست این نوع سیستم ها را بیش ازپیش می نمایاند. این تحقیق در تلاش است تا این نیاز را از طریق تحلیل شاخص های تعیین کننده سیستم های اطلاعاتی بین سازمانی و به کارگیری این سیستم ها در دانشگاه های ایران تا حدی مرتفع نماید و برای این کار از ترکیب شواهد تجربی و نتایج یافته های مشابه در به کارگیری این سیستم ها نیز استفاده می کند. برای تحلیل داده ها از مدل لوجیت استفاده شد و نتایج حاکی از این بود که دو عامل هزینه های کلی و نیز پیچیدگی ادراک شده از سیستم های اطلاعاتی بین سازمانی باعث صعوبت کاربست سابس در دانشگاه های ایران گردیده اند. بااین حال، عامل دسترسی به زیرساخت های اینترنتی می تواند دانشگاه های ایران را ترغیب کند تا از سیستم های اطلاعاتی بین سازمانی بیشتر استفاده کنند. همچنین عامل امنیت داده های ارسالی از مجرای سابس، ارتباطی با کاربست سیستم های اطلاعاتی بین-سازمانی در دانشگاه های ایران ندارد.
    کلیدواژگان: سیستم های اطلاعاتی بین سازمانی (سابس)، عوامل فناورانه، نظام آموزش عالی ایران
  • شهامت حسینیان، حسین ابراهیمی، غلامرضا مرادی صفحات 83-106
    این پژوهش در راستای بررسی مدیریت موثر بر مرکز تیراندازی دانشگاه علوم انتظامی قرار دارد. با توجه به اهمیت و نقش مدیریت و رهبری در مرکز حساسی چون مرکز آموزش تیراندازی دانشگاه علوم انتظامی، افرادی که به عنوان مدیر انتخاب می شوند، بهتر است در نقش یک رهبر، موثرترین شیوه ها و سبک های رهبری را به کارگیرند تا بتوانند با ایجاد روابط انسانی با سایر مدیران، اعضای هیات علمی، کارکنان و دانشجویان بر اساس اعتماد، اطمینان و همکاری، گروه را در جهت صحیح رهبری کنند و مهارت های موردنیاز افراد را به آن ها منتقل کنند. به همین دلیل، توجه به متغیرهای سبک رهبری و مهارت های مدیریتی در اولویت های این بررسی قرار گرفته است. این تحقیق با استفاده از روش پیمایشی با جامعه آماری 143 نفر از افسران و مربیان مرکز تیراندازی دانشگاه علوم انتظامی و با استفاده از دو پرسشنامه، شامل: 1- پرسشنامه سبک رهبری هرسی و بلانچارد 2- پرسشنامه مهارت های مدیریتی کتز، انجام شده است و از آمار خی دو، جهت آزمون فرضیه های تحقیق، سود جسته است. بررسی مهارت های سه گانه مدیریتی نشان داد که بیشتر پاسخگویان (نما) مهارت فنی مدیران را در حد زیاد، مهارت انسانی را در حد متوسط و مهارت ادراکی را در حد زیاد ارزیابی کرده اند ارزیابی افراد نشان می دهد که سبک رهبری غالب در مرکز تیراندازی دانشگاه علوم انتظامی باید از نوع مشارکتی و تفویضی باشد و سبک رهبری آمرانه و حمایتی در رده های بعدی قرار دارند. نتایج آزمون نشان می دهد که از دید افسران و مربیان مرکز تیراندازی دانشگاه علوم انتظامی، توزیع سبک های رهبری آمرانه، مشارکتی و تفویضی از تفاوت معنی داری برخوردار است. همچنین توزیع سبک رهبری حمایتی در این مرکز، از تفاوت معنی-داری برخوردار نبوده است.
    کلیدواژگان: سبک رهبری، مهارت های مدیریتی، مدیریت موثر، مرکز آموزش تیراندازی
  • حمیدرضا محبتی، علی اکبر احمدی صفحات 107-117
    اختلافات یا تعارض پدیده ای است که آثار مثبت و منفی روی عملکرد افراد و سازمان ها دارد. استفاده صحیح و موثر از تعارض موجب بهبود عملکرد و ارتقای سطح سلامتی سازمان می گردد و استفاده غیر موثر از آن موجب کاهش عملکرد و ایجاد کشمکش و تشنج در سازمان می شود. استفاده موثر از تعارض مستلزم شناخت و درک کامل ماهیت آن و همچنین علل خلق کننده و کسب مهارت در اداره و کنترل آن است که البته امروز به عنوان یکی از مهم ترین مهارت های مدیریت به شمار می آید. توانایی برخورد با تعارض و اداره آن در موفقیت مدیران سازمان ها نقش ارزنده ای دارد. اگر تعارض ها سازنده باشند، موجب بروز افکار نو و خلاق می شوند و زمینه تغییر و نوآوری و تحول سازنده را در سازمان فراهم می سازند و درنهایت به مدیریت کمک می کنند تا به اهداف سازمانی خویش نائل آید.
    کلیدواژگان: تعارض، تعرض مخرب، تعارض سازنده
  • رضا صالحی صفحات 119-138
    نیاز به آموزش جدید و منظم برای اجرای قانون پرسنلی در مقام سطوح دولتی تابه حال رو به افزایش بوده است. به دلیل قابلیت بالای افسران پلیس و عکس العملشان با عموم مردم به طور مداوم، افسران پلیس باید آگاهی موقعیتی را در طول روز تمرین کنند. این نوع طرز فکر، نیاز افراد نسبت به کاربرد روزانه ی آموزش برای اطمینان در فن تحقیق، بر ایمنی افسران پلیس و کفایت تاکید دارد. کارکنان اجرای قانون وظیفه دارند که آموزش های افراد را در آموزش نوین روزانه به آموزش های رسمی، به روز کنند و آن ها را در تدابیری که توسط عنصر جنایی اتخاذ می شود مطلع کنند. آموزش و یادگیری صرفا فراتر از نشستن در کلاس و مدرک گرفتن است. این موضوع درباره ی کاربرد این دانش نوظهور و حفظ شایستگی آن نیز به کار می رود. این مقاله به عنوان نکته ای مهم برای مدیران در تمام سطوح دولتی و مشاهده ی مزایای آموزش منظم و یادگیری پیشرفته برای سازمان های پلیسی، ناظران، افسران و عموم مردم به کار می رود.
    کلیدواژگان: آموزش، تربیت، آموزش و تربیت پیوسته، افسران پلیس