فهرست مطالب

آموزش عالی ایران - سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، تابستان 1394)

مجله آموزش عالی ایران
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 27، تابستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/05/10
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رضا مهدی صفحه 1
    این پژوهش باهدف ارزیابی کیفیت زندگی دانشگاهی دانشجویان کارشناسی دانشگاه های دولتی وابسته به وزارت علوم در شهر تهران به روش پیمایش، با پرسشنامه محقق ساخته و نظرخواهی از 500 نمونه منتخب به صورت شبه تصادفی و نسبی، انجام شده است. برای تعیین روایی پرسشنامه از پرسش های آزمون شده در پژوهش های مشابه و آراء متخصصان استفاده شده و پایایی آن با استفاده از روش سازگاری درونی و برآورد شاخص آلفای کرونباخ 20 نمونه اولیه در حد 84/0 تاییدشده است. کیفیت زندگی کل دانشجویان، دانشجویان بومی و دانشجویان غیربومی به طور معنی داری به ترتیب کمتر از حد متوسط، کمتر از حد متوسط و در حد متوسط ارزیابی شده است. سه بعد روابط اجتماعی- فرهنگی و اوقات فراغت، محل و شرایط زندگی و فضای عمومی دانشگاه از مولفه های اصلی افزاینده کیفیت زندگی دانشجویی است. در مقابل، چهار بعد امکانات دسترسی، خدمات ورزشی، رفاهی و تفریحی، سلامت جسمی و امکانات درمانی- پزشکی و بهداشت و کیفیت غذای رستوران های دانشجویی از مولفه های اصلی کاهنده کیفیت زندگی است. به علاوه، سه بعد آموزش و خدمات آموزشی، اعضای هیئت علمی و رشد فردی و چشم انداز و آینده شغلی، در سطح متوسط گزارش شده است. برای مقابله با برخی چالش های نظام آموزش عالی نظیر انگیزه یادگیری، کیفیت، بومی گزینی، جامعه پذیری، فعالیت بین المللی و جذب دانشجویان خارجی باید اهتمام به کیفیت زندگی دانشگاهی دانشجویان یکی از محورهای کانونی حکمرانی علمی، سیاست گذاری، برنامه ریزی و مدیریت مالی، کالبدی و تشکیلاتی نظام آموزش عالی، دانشگاه ها و موسسات آموزش عالی کشور باشد.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، دانشگاه، کیفیت زندگی دانشگاهی، چالش های آموزش عالی، رضایت دانشجویان
  • علی خورسندی طاسکوه صفحه 27
    بین المللی شدن آموزش عالی در سه دهه اخیر، به عنوان مهم ترین عامل تغییر در دانشگاه های کشورهای مختلف مطرح شده است. شواهد علمی که دال بر گرایش استراتژیک دانشگاه های ایران و یا سمت وسوی مطالعات و پژوهش های حوزه آموزش عالی در زمینه سیاست گذاری آموزش عالی بین المللی باشد، در دست نیست. با توجه به فقدان گرایش استراتژیک و نیز غنی نبودن ادبیات علمی مربوط به بین المللی شدن آموزش عالی به زبان فارسی، این مقاله ضمن باز مفهوم سازی انتقادی این ایده، رابطه آن را با پدیده جهانی شدن بررسی و تحلیل می کند. بعلاوه این مقاله به این پرسش اساسی پاسخ می دهد که سیاست گذاران و مدیران دانشگاه ها عمدتا چه انگیزه ها و اهدافی را از بین المللی شدن تعقیب می کنند. روش تحقیق این مقاله کیفی، توصیفی-تحلیلی و از نوع انتقادی-اسنادی است. این مطالعه نشان می دهد که بین المللی شدن به لحاظ مفهومی در حال تغییر و تکامل است و فهم و برداشت نظری از آن با آن چیزی که در عمل اجرا و تجربه می شود، تا حدود زیادی متفاوت است. این مطالعه همچنین نشان می دهد که دامنه اهداف و سیاست های آموزش عالی بین المللی از فعالیت های کارکردگرایانه نظیر برندسازی و درآمدزایی تا مولفه های آرمان گرایانه مانند صلح سازی و توسعه ایده شهروندی جهانی متغیر است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، بین المللی شدن، جهانی شدن، سیاست گذاری آموزش عالی
  • پیام فروتن یکتا، بهروز محمودی بختیاری، نغمه ثمینی صفحه 61
    دانشجویان تئاتر در «میدان تحصیلی دانشگاهی» غالبا از عادات و سلایق مشترک برخوردارند، که گاه منجر به بروز کنش های متعدد در آن ها می شود. امید نظام آموزشی آن است که این کنش ها در راستای مشروعیت بخشی هرچه بیشتر به خود، رشته دانشگاهی (تئاتر) و دانشکده تئاتری صورت پذیرد (کنش مثبت). این مشروعیت بخشی، «سرمایه ی فرهنگی» و تحصیلی عظیمی را به وجود می آورد که درنهایت ساختمان قدرت نمادین دانشگاه و دانشجویان را به وجود می آورد و می تواند بر فضای خارج از دانشگاه یا «میدان اجتماعی» تاثیر بگذارد. پژوهش حاضر تلاش دارد تا بررسی کند که آیا دانشکده ی هنرهای نمایشی و موسیقی دانشگاه تهران، با کاهش قدرت نمادین خود مواجه بوده و مشروعیت گذشته را دارد، یا خیر. پاسخ این سوال را می توان در عادات و سلیقه های دانشجویان تئاتر این دانشکده جستجو کرد. این پژوهش نشان داد که «زیر میدان» جدیدی در «میدان دانشگاهی» دانشکده ی هنرهای نمایشی و موسیقی توسط خود دانشجویان به وجود آمده، که از قواعد و دغدغه های خاص خود برخوردار است. داده های پژوهش نشان می دهند که این میدان از دانشجویان به عنوان «عاملان» خود، گرایش به سمت پاد فرهنگی و بی کنشی را می طلبد؛ که در آن، عاملان دچار تناقض و خود حذفی می شوند و «سکوت» در برابر هر کنش بیرونی به ارزشی برای کسب اعتبار تبدیل می-شود. برای انجام این پژوهش میدانی، پرسشنامه ای با 63 سوال که بر اساس چهارچوب نظری پیر بوردیو تنظیم شده بود در اسفندماه 1392 در میان 115 دانشجوی دوره کارشناسی تئاتر توزیع، و نتایج به دست آمده مورد تحلیل قرار گرفتند. هدف نهایی این مقاله آن است تا از بطن شناسایی عادت ها و سلیقه رایج در میان این دانشجویان، موانع پیش روی کنش مثبت دانشجویان را کشف کند، و پیشنهاد هایی برای رفع این موانع ارائه کند.
    کلیدواژگان: پیر بوردیو، میدان دانشگاهی، عادت، دانشجویان تئاتر، کنش، دانشکده هنرهای نمایشی و موسیقی دانشگاه تهران
  • ناصر شیر بگی، سمیه نعمتی صفحه 85
    هنگامی که پژوهشگری در یک فرایند تحقیق درگیر می شود آنچه انجام می دهد و گزارش می کند به مفاهیم زیربنایی او درباره ماهیت تحقیق بستگی دارد. مطالعه حاضر مفهوم تحقیق را از دیدگاه اساتید در حیطه های مختلف علمی موردبررسی قرارداده است. پارادایم معرفت شناسی تفسیری و رویکرد کیفی اتخاذ گردید. ازآنجاکه پژوهشگران قصد داشتند برداشت ها و تجارب متفاوت در مورد پدیده تحقیق را بررسی و طبقه بندی کنند لذا روش پدیدار نگاری بکار گرفته شد. از طریق روش نمونه گیری هدفمند با 30 نفر از استادان در که در رشته های علمی مختلف تدریس و پژوهش می کردند به عنوان نمونه مصاحبه نیمه ساختار یافته به عمل آمد. نتایج گویای آن بود که پنج شیوه کیفی متفاوت از تجربه اساتید دانشگاهی می توان احصا نمود: تحقیق به مثابه مسوولیت حرفه ای، کار هنری، سفر به ناشناخته ها، پازل و قضاوت. صراحت در شیوه نگرش فرد به تحقیق مبنایی برای درک فهم دیگران در بردارد. تنوع های به دست آمده در مفهوم تحقیق ممکن است شیوه ای برای درک مشکلات یا عدم تکمیل دروس و دوره های پژوهشی به دلیل عدم تناسب مفاهیم استاد و دانشجو فراهم کند. با تشخیص تنوع ها در چگونگی تجربه تحقیق، اشارات کاربردی پژوهش حاضر مبنایی را برای درک برخی پدیده های مرتبط با پژوهش در نظام آموزش عالی ارائه می کند که تاکنون به صورت ناکامل درک شده است. ازآنجاکه هر تنوع، گونه مختلفی از جهت گیری را در ارتباط با فرآورده های پژوهشی در بردارد. چارچوب تحقیق حاضر ابزاری مفید در مباحث مربوط به بررسی عملکرد پژوهشی اعضای هیئت علمی فراهم می کند.
    کلیدواژگان: تحقیق، پژوهش، نگرش به تحقیق، استادان، پدیدار نگاری
  • منوچهر جعفری گوهر، مریم شریفی صفحه 119
    هدف پژوهش حاضر، فراتحلیل پژوهش های انجام گرفته در زمینه تاثیر فن آوری اطلاعات و ارتباطات بر یادگیری زبان انگلیسی و نیز مطالعه تطبیقی آن با روش های سنتی به منظور برآورد اندازه اثر واقعی آموزش تلفیقی در نظام آموزش عالی ایران است. جامعه آماری تحقیق را کلیه پژوهش های انجام گرفته تا سال 1393 در زمینه آموزش تلفیقی در سطح دانشگاه های ایران تشکیل می دهد. 170 مقاله شامل 215 مورد اندازه اثر مربوط به یادگیری، انگیزش، نگرش و جنسیت مورد تحلیل و بررسی قرار گرفت. نتایج کلی نشان دهنده اندازه اثر بزرگ در سه مورد یادگیری، انگیزش و نگرش و دامنه تغییرات گسترده مقادیر در عامل یادگیری بود به این معنی که در بسیاری از موارد، آموزش تلفیقی از همتای کلاسی خود موفق تر بوده و در مواردی نیز عملکرد ضعیف تری داشته است. اندازه اثر مربوط به جنسیت بسیار کوچک بود، بنابراین در آموزش تلفیقی تفاوت معناداری میان زبان آموزان دختر و پسر وجود ندارد. با تفکیک نتایج حاصل بر اساس آموزش تلفیقی همزمان و غیر همزمان هیچ تفاوت معناداری مشاهده نشد.
    کلیدواژگان: آموزش تلفیقی، آموزش سنتی، مطالعات تطبیقی، فراتحلیل
  • منصوره قضاوی، احمد رضا نصر، سید ابراهیم میرشاه جعفری، نعمت الله موسی پور صفحه 149
    اطمینان از کیفیت مطلوب عملکرد فرآیند ایجاد رشته های دانشگاهی مهمترین مولفه برای ادامه حیات هر سازمان است. شناسایی چالش های این فرآیند یکی از راه های مهم برای تضمین کیفیت است. هدف این پژوهش شناسایی چالش های تدوین رشته های جدید در دانشگاه های ایران بود. بدین منظور در پژوهش کیفی حاضر، براساس روش نمونه گیری هدفمند، با اعضای هیئت علمی تدوین کننده رشته در دانشگاه های دولتی اصفهان، تهران و فردوسی مشهد که دارای سابقه، تجربه و علاقه بودند، در سال 1393 مصاحبه ی عمیق به عمل آمد. همه مصاحبه ها ضبط، پیاده و تایپ شد. سپس در نرم افزار مکس کیو دا وارد و کدگذاری، طبقه بندی و توصیف گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش نظریه زمینه ای استفاده شد. پس از مصاحبه با 22 نفر از اعضای هیئت علمی با تجربه در زمینه تدوین رشته، غنای اطلاعات، اشباع نظری و تکرار داده ها حاصل شد. 113 کد از داده های تحقیق استخراج گردید که در دو طبقه اصلی و پنج زیر طبقه با عنوان چالش های کاربردی (ساختاری، مدیریتی و مالی) و کاربردی (علمی – حرفه ای و بین رشته ای) دسته بندی شدند. نتایج تحقیق بیانگر چالش هایی در فرآیند تدوین رشته های دانشگاهی است که این ضعف و چالش ها می تواند یک مانع مهم در رشد و توسعه رشته های دانشگاهی محسوب شود که با ارائه راهکارهای مناسب می توان آنها را مرتفع نمود.
    کلیدواژگان: تدوین رشته، چالش ها، تحقیق کیفی، نظریه زمینه ای مقدمه و بیان مساله
|
  • Reza Mahdi Page 1
    his research is done with aim of evaluation of the quality of college students’ lives at the Tehran’s public universities through survey method, using a researcher-made questionnaire. The statistical population of the study consisted of 500 randomly chosen undergraduate students. The validity of the questionnaire has been verified based on the tested questions of similar researches and views of experts. The reliability has been estimated by using Alpha Cronbach’s index by pre-test of 20 samples about 0.84. The quality of the college life of students has been evaluated significantly lower than average and the quality of college life of non-native students is significantly higher than the quality of college life of native students. Three main components of the sociocultural relations and leisure, life location and campus general space are the multiplier of college life quality. In the contrary, four main components of the access facilities, sports, pleasure and welfare services, physical health and treatment and the health and food quality of student restaurants are the reducer of college life quality. Moreover, three main components of the education and educational services, faculty members and personal growth and job prospects are reported at the intermediate level. To confront with some higher education challenges so as learning motivation, quality, native selection, sociability, international engagement and attracting foreign students, the effort to improve the quality of college life students should become to one of the core axes of the academic governance, policy making, planning and financial, physical and structural management of higher education system, universities and higher education institutes.
    Keywords: Higher Education, University, College Life Quality, Higher Education Challenges, Student Satisfaction
  • Ali Khorsandi Taskooh Page 27
    Internationalization of higher education has been the most important agent of change across the wide variety of countries and settings over the last three decades. There is not an academic evidence that internationalization has been a core element of universities’strategic plans in Iran, as it has never been a significant trend in the area of higher education research and studies. In the absence of either a strategic trend or a collection of significant research resources in Farsi, this paper first re-conceptualizes the idea of internationalization and addresses its relationship with globalization. The paper, then, addresses the key question of what goals and rational esimpact policy makers and universities presidents to engage in internationalization activities .This study used a qualitative methodology with adescriptive-analytical method and critical-documentary analysis. This study showed that internationalization is conceptually changing and evolving as there may be a significant gap between its perceptions in theory and its experiences in practice. The paper also showed that the decision to acknowledge internationalization as a priority is based on different objectives ranging from instrumental-functional(such as branding and revenue generating) to idealistic (such as peacebuilding and global citizen development)components.
    Keywords: Internationalization, Higher Education, Globalization, reconceptualization, Objectives
  • Payam Forutan, Yekta, Behrooz Mahmoodi, Bakhtiari, Naghmeh Samini Page 61
    Students of Theatre mostly share many habits and interests within their "Educational Field", although sometimes we may witness clashes in them, too. The educational system hopes to lead these acts according to its own legitimacy, which is usually interpreted as "positive act". This legitimization creates a "cultural capital" and a tremendous change in the university and among the students, which may also affect the outer spaces as the "social fields". The present study aims to check whether the School of Performing Arts and Music at the University of Tehran has kept its traditional legitimacy, or has lost its symbolic power. In order to do so, the habits and interests of the students should be analyzed. This research shows that the newly created "subfields" in the "academic field" of the university, has defined some rules and concerns of its own. It seems that this new field requires the students to move towards anticulturalism and absence of act, in which the agents (the students) tend to eliminate themselves from the field, and choose "silence" as value to gain credit. This research has done on the basis of a questionnaire with 63 questions, all on the basis of Pierre Bourdieu's ideas, which was distributed among 115 BA students of Theatre. The results of the data analysis prove some new problems, for which the present article has provided its suggestions to solve them.
    Keywords: Pierre Bourdieu, Academic Field, Habit, Students of Theatre, Act
  • Naser Shirbagi, Somayeh Nemati Page 85
    When a researcher is involved in the research process what he does and reports depends on the underlying concepts of the research.In this article the implications of academic research from the perspective of faculty members were studied. An interpretive paradigm and qualitative research approach was used. As the researchers desired to study and classify different perceptions and experiences of teachers, so phenomenography method was applied. Purposive sampling method was utilized with the maximum variation. Accordingly, 30 teachers in different academic disciplines were interviewed with a semi-structured technique. Five qualitatively different approach emerged from the experience of academics as follows: research as professional responsibility, work of art, a journey into the unknown, puzzle and judgment. The openness attitude in research is the basis for understanding and meaningful appreciation of others. For example, variations achieved in the conception research may be a means to understand the problems or failure to complete courses of study due to the lack of suitability concepts provided by supervisors and students. Recognizing the diversity of experience in the research, the present study provides the basis for the understanding of some phenomena related to the research in higher education system which had thus far been partly understood. Since any form of diversity involves a different type of research orientation in relation to the products involved, the framework of this study provides a useful tool to assess the research performance of faculty members.
    Keywords: Research, attitude toward research, phenomenography, faculty members
  • Manuchehr Jafari Gohar, Maryam Sharifi Page 119
    Ameta-analysis was conducted on the comparative blended learning literature until 2015. In total, 170 studies containing 215 independent achievement, motivation, attitude, and gender outcomes were analyzed. Overall results indicated large effect sizes on three measures of achievement, motivation, and attitude as well as wide variability, and effect size of essentially zero on the measure of gender. This suggested that many applications of blended learning outperformed their traditional classroom instruction counterparts, and that some performed more poorly. Moreover, the results indicated that there was not any significant difference between male and female language learners. Dividing the outcomes into synchronous and asynchronous forms of integrated learning did not produce different impression. In general, significant heterogeneity was not observed in each subset.
    Keywords: blended education, Classroom instruction, Comparative studies, Meta, analysis
  • Mansuoreh Ghazavi, Ahmad Reza Nasr, Ebrahim Mirshah Jafari, Neamatollah Mosapour Page 149
    Assuring the quality of the performance when introducing a new discipline is the most important component of survival in every organization. One of the most important ways to ensure existence of scientific quality is to concentrate on the challenges of developing disciplines. The purpose of this research is to identify challenges of developing new fields in Iran universities. In 2014, for the present qualitative research, a deep interview, based on a purposeful sampling, was conducted with the faculty members developing fields in Isfahan State University, Tehran State University and Ferdowsi University of Mashhad who had related experience and interest. All the interviews were recorded and transcribed. Then they the software MAXQDA entered and coded, classified and described. In order to analyze them, grounded theory was adopted. Through interviewing with 22 experienced faculty members in the field development, richness of the data, theoretical saturation and data replication were obtained. The findings of this research show that 113 codes were extracted from the data, which were classified into five main categories of structural challenges, managerial challenges, financial challenges, professional-scientific challenges and inter-disciplinary challenges. Finally, core category as substantial and structural challenges is extracted. The findings of this research indicated weakness and challenges in the process of developing academic fields. Such challenges are known as a considerable obstacle in developing academic fields which can be overcome through appropriate approaches.
    Keywords: field development, challenges, qualitative research, grounded theory.