فهرست مطالب

روانشناسی تربیتی - سال سیزدهم شماره 44 (تابستان 1396)

فصلنامه روانشناسی تربیتی
سال سیزدهم شماره 44 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/07/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • علی ضیایی مهر صفحات 1-28
    کتاب درسی به عنوان یکی از ارکان اصلی آموزش، می تواند نقش مهمی را در زمینه پرورش خلاقیت و تفکر خلاق یادگیرنده ها ایفا کند. این پژوهش با هدف بررسی میزان تطابق محتوای کتاب تفکر و پژوهش پایه ششم ابتدایی با الگوی خلاقیت هدایت شده پلسک (1997) و با روش توصیفی از نوع تحلیل محتوا انجام گرفته است. نمونه ی آماری این پژوهش که با حجم جامعه آماری آن یکسان است، شامل کلیه تمرینات کتاب کار تفکر و پژوهش پایه ی ششم دبستان در سال تحصیلی 93-1392 می باشد. از فرم های تحلیل محتوا که براساس الگوی چرخه ی آموزش خلاقیت پلسک طراحی شد به عنوان ابزارهای جمع آوری داده ها استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان می دهند که بر اساس الگوی پلسک، در تدوین محتوای کتاب کار تفکر و پژوهش پایه ی ششم دبستان میزان توجه به اصل اول یعنی توجه (مرحله آمادگی) برای خلاقیت %61، اصل دوم یعنی گریز (مراحل تخیل و توسعه) برای خلاقیت (%39) بوده و اصل سوم یعنی تحرک (مرحله ی عمل) مورد توجه قرار نگرفته است (0%). این در حالی است که از اصل تحرک در الگوی چرخه ی خلاقیت هدایت شده ی پلسک به عنوان مهم ترین بخش این چرخه یاد شده است. امید است یافته های پژوهش حاضر ضمن مفید بودن در بازطراحی و بازنگری کتاب تفکر و پژوهش پایه ششم ابتدایی بتواند از طریق ایجاد دانش وآگاهی بیشتر در تولید محتوای مناسب در برنامه های درسی، در جهت پرورش و شکوفایی خلاقیت دانش آموزان، نقش سازنده ای را ایفا کند.
    کلیدواژگان: الگوی خلاقیت پلسک، برنامه درسی، تفکر وخلاقیت، کتاب تفکر و پژوهش ششم ابتدایی
  • محمد مهراد صدر، غلامرضا چلبیانلو *، رضا عبدی صفحات 29-48
    پژوهش حاضر با هدف پیش بینی راهبردهای تنظیم هیجانی بر اساس عوامل شخصیت و مراحل رشد شناختی انجام گرفت. جامعه آماری پژوهش حاضر تمام دانشجویان دانشگاه حکیم سبزواری بودند. 381 نفر (192 زن، 189 مرد) از دانشجویان با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایبه عنوان شرکت کنندگان پژوهش انتخاب شدند و به پرسشنامه تنظیم هیجانی (ERQ)، فرم کوتاه پرسشنامه شخصیتی نئو (NEO-FFI) و پرسشنامه عقاید اصول اجتماعی (SPBI) پاسخ دادند؛ برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش همبستگی و رگرسیون چندگانه همزمان استفاده شد. نتایج تحلیل همبستگی پژوهش نشان داد که بازارزیابی با برون گرایی، مردم آمیزی و وجدان، رابطه مثبت معنادار و سرکوب با روان رنجوری و تفکر محافظه کار رابطه مثبت و با برون گرایی، گشودگی، وجدان و تفکر دیالکتیکی رابطه منفی معنادار دارد. نتایج رگرسیون چندگانه نشان داد که عوامل وجدان، تفکر جمعی و تفکر قالبی توانستند به طور معنادار 12 درصد واریانس نهایی بازارزیابی را تبیین و پیش بینی نمایند و همچنین عوامل برون گرایی، گشودگی و تفکر دیالکتیکی توانستند 11 درصد واریانس نهایی سرکوب را به صورت معنادار تبیین و پیش بینی کنند. به طور کلی می توان اینگونه نتیجه گرفت که رشد شناختی افراد و ویژگی های شخصیتی آن ها در نحوه تنظیم هیجان ها توسط افراد نقش مهمی دارند.
    کلیدواژگان: تنظیم هیجانی، پنج بزرگ، رشد شناختی بزرگسالان، شخصیت
  • سمیرا سلیمانی *، علی محمد رضایی، رویا داداللهی ساراب صفحات 49-58
    معنویت و هوش هیجانی با سلامت روان افراد همبستگی دارد. با توجه به اینکه شناخت عوامل موثر بر سلامت روان افراد به خصوص قشر دانشجویان از اهمیت ویژه ای برخوردار است؛ پژوهش با هدف تعیین همبستگی معنویت و هوش هیجانی با سلامت روان در دانشجویان دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. پژوهش حاضر مطالعه ای توصیفی بر روی 358 دانشجوی دانشگاه فردوسی مشهد در سال تحصیلی 95-1394 با روش نمونه گیری تصادفی طبقه بندی شده (برحسب دانشکده) بود. بدین منظور از پرسشنامه های استاندارد در رابطه با متغیرهای دموگرافیک، معنویت، هوش هیجانی و سلامت روان دانشجویان استفاده شد. در نهایت داده های جمع آوری شده از طریق نرم افزار SPSS16 و آزمون رگرسیون خطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که میانگین و انحراف معیار سن دانشجویان 7/1± 63 /21 سال بود که 5/64% مونث بودند. معنویت و هوش هیجانی با سلامت روان دانشجویان همبستگی معنی داری داشت (05/0> p)؛ به طوری که پیش بینی می شود با افزایش میانگین نمره معنویت و هوش هیجانی، میانگین نمره سلامت روان دانشجویان افزایش یابد. هوش هیجانی نقش پیش بینی کنندگی بیشتری از خود نشان داد. در نهایت سن و جنس دانشجویان با سلامت روان همبستگی معنی داری از خود نشان ندادند (05/0 کلیدواژگان: دانشجویان، سلامت روان، معنویت، مشهد، هوش هیجانی
  • پریسا پرن، مسعود آذربایجانی *، علی دلاور صفحات 59-82
    1دانشجوی دکتری مشاوره دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم تحقیقات، تهران
    2هیات علمی پژوهشگاه حوزه و دانشگاه
    3استاد گروه سنجش و اندازه گیری، دانشگاه علامه طباطبائی
    چکیده
    هدف از انجام پژوهش حاضر ساخت و هنجاریابی مقیاس باورهای وجودی بر اساس قرآن کریم (با تاکید بر دیدگاه علامه طباطبائی) در بین افراد مبتلا به مولتیپل اسکلورزیس (ام اس) بود. جامعه آماری این پژوهش را کلیه مبتلایان به ام اس بیمه شده تامین اجتماعی مراجعه کننده به داروخانه 13 آبان، 29 فروردین، هلال احمر و شهید کاظمی در شهر تهران تشکیل دادند که از بین آن ها، داروخانه 13 آبان به روش تصادفی ساده انتخاب شد. نمونه پژوهش شامل 150 نفر از مبتلایان بود. ابزار پژوهش، پرسشنامه باورهای وجودی با در نظر گرفتن 39 گویه بود. بررسی مقدماتی پرسشنامه با تایید روایی صوری و محتوایی پرسشنامه، بر روی 30 نفر با در نظر گرفتن مقدار آلفای کرونباخ (97/0) و همبستگی گویه ها با نمره کل، نشان داد که پرسشنامه با 39 گویه قابل اجرا بر روی نمونه اصلی است. سپس، پایایی پرسشنامه با مقدار آلفای کرونباخ (77/0) و حذف 2 گویه به دلیل عدم همبستگی با نمره کل، مورد تایید قرار گرفت. بررسی روایی سازه پرسشنامه با استفاده از روش تحلیل عاملی نشان داد که ابتدا مقدار KMO برابر 687/0 بود و آزمون بارتلت نیز در سطح (01/0>P) معنادار بود. همچنین برای استخراج عوامل اولیه مقیاس باورهای وجودی با استفاده از روش تحلیل مولفه های اصلی و چرخش واریماکس، تعداد 4 عامل با در نظر گرفتن گویه هایی با بارعاملی بالاتر از 3/0 در نظر گرفته شد؛ بنابراین پس از حذف گویه های ناخالص، تعداد 25 سوال و 50 گزینه در 4 عامل نام گذاری شدند که عبارت بودند از: 1- بودن در جهان معنادار 2- ایمان و حقیقت 3- خودآگاهی و مسئولیت 4- بخشش و عشق به دیگران. پایایی و همسانی درونی پرسشنامه 25 سوالی با روش آلفای کرونباخ (70/0) مورد تایید قرار گرفت. خرده مقیاس های محاسبه شده و نمره کل پرسشنامه با ضریب همبستگی پیرسون نشان از همبستگی معنادار در سطح (01/0>P) داشت. همچنین در نهایت نمرات استاندارد و هنجار شده پرسشنامه به تفکیک هر عامل محاسبه شد. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که پرسشنامه باورهای وجودی مبتلایان به ام اس به عنوان یک ابزار پایا و استاندارد قابلیت استفاده در موقعیت های پژوهشی و بالینی را دارد.
    کلیدواژگان: باورهای وجودی بر اساس قرآن کریم، ساخت و هنجاریابی، مولتیپل اسکلورزیس (ام اس)، علامه محمدحسین طباطبایی
  • فریبا درتاج *، اسماعیل زارعی زوارکی، خدیجه علی آبادی صفحات 83-108
    این پژوهش با هدف طراحی و اعتباریابی الگوی آموزش از راه دور مبتنی بر موک برای دانشجویان و اعتبارسنجی آن از نظر متخصصان انجام شده است. روش پژوهش، روش توصیفی-تحلیلی با رویکرد مرور نظام مند ادبیات پژوهشی و جهت اعتبارسنجی الگو از روش توصیفی-پیمایشی استفاده شد. جامعه آماری این تحقیق جهت طراحی الگوی آموزشی، شامل تمامی کتاب ها، مقالات پژوهشی و مروری، پایان نامه ها و منابع اطلاعاتی اینترنتی مرتبط در زمینه فناوری به ویژه محیط موک و آموزش از راه دور دانشجویان (از سال 2000 تا 2017) و جامعه آماری جهت اعتبارسنجی الگو، متخصصان تکنولوژی آموزشی و متخصصان آموزش از راه دور بودند. نمونه آماری جهت تعیین عناصر الگو تعداد 10 فصل کتاب و 20 مقاله مرتبط با آموزش از راه دور و 5 جلدکتاب و 20 مقاله مرتبط با فناوری اطلاعات و موک بودند که به صورت هدفمند انتخاب و مورد تحلیل قرار گرفتند. جهت اعتباریابی الگو، تعداد 30 نفر از متخصصان تکنولوژی آموزشی و آموزش از راه دور به عنوان نمونه شرکت کردند. ابزار جمع آوری داده ها شامل فیش برداری و یک پرسشنامه 7 سوالی محقق ساخته در مقیاس لیکرت بود. نتایج این مطالعه منجر به تدوین یک الگوی تجویزی شد. مراحل تشکیل دهنده این الگو شامل هشت مرحله آماده سازی، تحلیل، طراحی، توسعه، اجرا، ارزشیابی و بهینه سازی یادگیری می باشد. تدوین این الگوها با رویکرد تلفیقی بوده است و از نقاط قوت الگوهای مختلف محیط های آموزش از راه دور و موک استفاده شد. همچنین نتایج نشان داد نظر متخصصان در هر 7 سوال مربوط به ارزیابی به طور معنی داری بیشتر از حد وسط بوده است (01/0P<). می توان نتیجه گرفت که متخصصان، اعتبار درونی الگوی طراحی شده در آموزش از راه دور را در حد زیاد ارزیابی کردند. استفاده از الگوی آموزش از راه دورمبتنی بر فناوری موک در افزایش درگیری تحصیلی و عملکرد تحصیلی دانشجویانی که تحت این آموزش قرار گرفتند موثر بود (01/0P<). در نتیجه می توان از این الگو برای آموزش دانشجویان پیام نور از طریق محیط موک استفاده کرد.
    کلیدواژگان: الگوی طراحی آموزشی، دانشجویان پیام نور، محیط های آموزش از دور، موک
  • سعید غیاثی ندوشن *، کامران مالکپور لپری، فاطمه رضوی صفحات 109-130
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی رابطه ی بین جو پردیس دانشگاهی با خوش بینی علمی و استرس تحصیلی در بین دانشجویان بود. روش پژوهش، کمی از نوع همبستگی و جامعه آماری این پژوهش را دانشجویان پردیس مرکزی دانشگاه علامه طباطبایی در سال تحصیلی 94-1393 به تعداد 7851 نفر تشکیل دادند. با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای و بر اساس جدول مورگان تعداد 381 نفر (77 نفر مرد، 116 نفر زن) به عنوان نمونه پژوهش انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از سه پرسشنامه (جو پردیس دانشگاهی، استرس تحصیلی و خوش بینی علمی) استفاده شد. برای تعیین صحت روایی این ابزارها از نظرات متخصصین و خبرگان در این زمینه استفاده گردید و برای اطمینان از پایایی پرسشنامه ها از فرمول ضریب آلفای کرونباخ استفاده شد که نتایج به دست آمده به ترتیب برای هر پرسشنامه 87/0، 81/0 و 86/0 گزارش شد. برای تحلیل داه ها از دو بخش آمار توصیفی و استنباطی استفاده شد. در قسمت آمار توصیفی آماره هایی از قبیل میانگین، انحراف معیار و فراوانی و در بخش آمار استنباطی از آزمون های کلموگروف اسمیرنف جهت نرمال بودن و از ضریب همبستگی پیرسون برای بررسی رابطه بین متغیرها و تعمیم نتایج نمونه به جامعه و از نرم افزار SPSS استفاده شد. طبق یافته های تحقیق بین جو پردیس دانشگاهی با استرس تحصیلی رابطه منفی معناداری و با خوش بینی علمی رابطه ی مثبت معنا داری وجود داشت؛ یعنی هر چقدر که جو همدلانه تر باشد استرس تحصیلی کمتر و خوش بینی علمی بیشتری در بین دانشجویان مشاهده می شود.
    کلیدواژگان: استرس تحصیلی، جو پردیس دانشگاهی، خوش بینی علمی
  • علیرضا بادله * صفحات 131-151
    مطالعه حاضر با هدف مقایسه تاثیر به کارگیری محتوای الکترونیکی آموزشی و روش تدریس کارگاهی بر یادگیری و یادداری درس ریاضی پایه سوم ابتدایی پسرانه شهرستان البرز انجام شده است. این پژوهش از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون برای سه گروه نمونه بود. جامعه آماری پژوهش، دانش آموزان پایه سوم ابتدایی بودند که از این جامعه با توجه به نوع روش انتخابی (شبه آزمایشی)، سه کلاس پایه سوم ابتدایی شامل 20 دانش آموز برای هر کلاس، با استفاده از روش تصادفی ساده انتخاب شدند. اطلاعات این تحقیق از برگزاری سه آزمون ریاضی (پیش آزمون، پس آزمون و آزمون با فاصله زمانی مشخص برای یادداری) در بین هر کلاس از دانش آموزان جمع آوری شد؛ برای تحلیل داده ها از آمار توصیفی (شاخص های گرایش مرکزی و پراکندگی) و آمار استنباطی (بررسی نرمال بودن داده ها، آزمون کولموگروف-اسمیرنوف، آزمون کرویت موچلی و مقادیر اپسیلون برای بررسی یکنواختی کوواریانس ها و آزمون t مستقل برای بررسی فرضیه ها) استفاده شد. یافته ها نشان داد که استفاده از محتوای الکترونیکی و تدریس به روش کارگاهی در افزایش یادگیری و یادداری درس ریاضی دانش آموزان پایه سوم ابتدایی موثر است و موجب افزایش سطح یادگیری و یادداری دانش آموزان می شود.
    کلیدواژگان: محتوای الکترونیکی، تدریس سنتی، تدریس به روش کارگاهی، یادگیری و یادداری
  • منصوره کلهر *، گلنار مهران صفحات 153-172
    پرورش تفکر و استدلال یکی از هدف های تعلیم و تربیت است. دستیابی به این هدف مستلزم فراهم کردن شرایط و به کارگیری راهبردها و روش های آموزشی موثر بر تفکر انتقادی است. این پژوهش تاثیر ساخت گروهی نقشه مفهومی بر مهارت های تفکر انتقادی دانش آموزان را بررسی می کند. به این منظور از یک طرح نیمه آزمایشی پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل استفاده شد. 50 دانش آموز دختر پایه سوم دبیرستان شهر کرج به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش با استفاده از استراتژی نقشه مفهومی آموزش دیدند و به ترسیم نقشه مفهومی متون کتاب زبان انگلیسی 3 پرداختند و گروه کنترل به شیوه مرسوم خواندن متن و ترجمه آن آموزش دیدند. ابزار اندازه گیری آزمون تفکر انتقادی کالیفرنیا فرم (ب) بود که مهارت های تفکر انتقادی دانش آموزان را قبل و بعد از مداخله مورد سنجش قرارداد. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس (ANCOVA) تحلیل شدند. یافته ها تفاوت معناداری بین نمرات تفکر انتقادی دانش آموزان گروه آزمایش و کنترل را نشان داد که بیانگر تاثیر مثبت استراتژی آموزشی نقشه مفهومی بر توسعه مهارت های تفکر انتقادی دانش آموزان است.
    کلیدواژگان: نقشه مفهومي، تفکر انتقادي، استراتژي آموزش، مهارت خواندن و درک مطلب
  • مصطفی سالاری *، محمدحسن امیر تیموری صفحات 173-197
    هدف از پژوهش حاضر تعیین تاثیر الگوی طراحی آموزشی چهار مولفه ای بر میزان بار شناختی بیرونی و یادگیری موضوع های پیچیده در درس فیزیک بود. این پژوهش از جنبه هدف، کاربردی و از جنبه روش شناسی در زمره پژوهش های آزمایشی قرار دارد. طرح پژوهش از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه آزمایش و گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر سال اول دبیرستان منطقه پنج شهر تهران در سال تحصیلی 93- 1392 و نمونه پژوهش سی نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچندمرحله ای انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه پانزده نفره آزمایش و کنترل قرارداده شد. گروه آزمایش در معرض متغیر مستقل (طراحی آموزشی درس فیزیک بر اساس الگوی چهار مولفه ای) قرار گرفت و گروه کنترل با روش رایج آموزش دید. ابزار جمع آوری داده ها، مقیاس اندازه گیری نه درجه ای پاس، ون مرینبور و آدام (1994) بود که روایی صوری آن مورد تایید اساتید و متخصصان قرار گرفت و پایایی آن با روش بازآزمایی 85/0 به دست آمد. ابزار دیگر، آزمون محقق ساخته میزان یادگیری بود که متخصصان و استادان، روایی صوری آن را مشخص کردند و پایایی آن با استفاده از روش باز آزمایی 79/0 به دست آمد. پس از تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش ها و نرم افزارهای آماری، نتایج پژوهش نشان داد که الگوی طراحی آموزشی چهار مولفه ای بر کاهش میزان بار شناختی بیرونی گروه آزمایش نسبت به گروه گواه تاثیر معنا داری دارد. همچنین یافته ها نشان داد که میزان یادگیری در گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل افزایش معناداری داشته است.
    کلیدواژگان: بار شناختی بیرونی، طراحی آموزشی چهار مولفه ای، یادگیری موضوع های پیچیده
  • |
    • Ali Ziyaeemehr Pages 1-28
      Text books, as the main components of education, can play important roles in fostering students’ creativity and creative thinking. This study aimed to assess the alignment of six graders Thinking and Research textbook content to Plsek’s (1997) Directed Creativity Model. Data were sourced and analyzed using all the exercises from the Thinking and Research textbook for newly developed sixth grade students in primary schools. Various researcher developed forms as data collection tools to analyze the selected content. Results showed that 61% of the analyzed content was congruent to Plesk’s first principle- attention (the preparation stage). Alignment to the second principle, escape (imagination and development stage) was around 39%. But the third principle- movement (practice stage) was totally ignored (0%) throughout the exercises designed to promote students’ creativity. It is worth mentioning that the principle of movement is considered as a key stage in fostering creativity according to Plsek. These finding might be of salience for curriculum developers in reviewing and re-crafting the Thinking and Research textbook for sixth grade students in order to betterment of nurturing students’ creativity through the curricula.
      Keywords: Plsek Creativity Model, Curriculum, Thinking, Creativity, Thinking, Research Textbook for Six Graders
    • Mohammad Mehrad Sadr, Gholamreza Chalabianloo *, Reza Abdi Pages 29-48
      People regulate their emotions in different ways which emanates from their individual differences. The aim of this study was to investigate the relationship between personality factors and cognitive development levels with emotion regulation strategies. 381 (192 females, 189 males) students from Hakim Sabzevari University were selected in a cluster sampling method and they filled out ERQ, NEO-FFI and SPBI questionnaires. Correlation coefficient and multiple regression was used for data analysis. Correlation analysis showed that reappraisal have significant positive relation with extraversion, agreeableness and conscientiousness, also suppression have positive significant relation with neuroticism and conservative thinking and negative significant relation with extraversion, openness and conscientiousness. The results of regression analysis indicated that conscientiousness, formal thinking and Collectivistic thinking could predict 12% of reappraisal variance. Results also indicated that extraversion, openness and dialectical thinking could predict 11% of suppression variance. Overall the present findings indicate that individual’s personality traits and cognitive development can predict their emotion regulation capability.
      Keywords
      Keywords: Adults cognitive development, Big Five, Emotion regulation, Personality
    • Samira Soleimani *, Ali Mohammad Rezaei, Roya Dadollahi Sarab Pages 49-58
      There is a relationship between spirituality and emotional intelligence with mental health. Since identifying of factors affecting mental health in particular in students is necessary, therefore, the present study aimed to determine the relationships between Spirituality and emotional intelligence with mental health in students of Ferdowsi University of Mashhad. Through a cross-sectional study using randomized allocation sampling, 358 students in Ferdowsi University of Mashhad were recruited in 2015. A standard questionnaire including demographic variables and variables of spirituality, emotional intelligence and mental health was applied. Collected data were analyzed using linear regression in SPSS software. Mean and standard deviation of age was 21.63 ± 1.7 years, respectively that 64.5% were female. There were significant relationships between spirituality and emotional intelligence with students’ mental health so that predicts by increasing the mean score of spirituality and emotional intelligence, the mean score of students’ mental health to be increased. Emotional intelligence showed that has a more predicting role. Eventually, there were no statistically significant relationships between age and gender with students’ mental health. With regard to results, life skills education in advanced levels considering spirituality and in particular promotion of emotional intelligence can have an important role in improvement of students’ mental health.
      Keywords: Spirituality, Emotional intelligence, mental health, Students, Mashhad
    • Parisa Paran, Masood Azarbayejani *, Ali Delavar Pages 59-82
      The purpose of this study was to develop and normalizing a Existing Beliefs Scale Is Based on the Holy Quran (With Emphasis on Vews of Allameh Tabatabai) for pationts with MS. The population in this study were included of all MS patients covered by social security insurance and were referred to pharmacies such as 13 Aban, 29 Farvardin, Shahid Kazemi and Red cross and from which the patients of the 13 Aban pharmacy were selected randomly in this study. The sample were consisted of 150 patients . The first version had 39 items, and the primary analysis with face and content validity on 30 children, (Cronbach’s Alpha = .97), and correlation of the items with the total score revealed that the scale is acceptable with 39 items for the general population. Then, with omitting 2 items due to low correlation, the reliability of the scale (Cronbach’s Alpha = .77) was approved. Utilizing an exploratory factor analysis, construct validity showed KMO was .687, and Bartlett's Test of Sphericity was significant (P
      Keywords: Construction, Standardization, Existing Beliefs Is Based on the Holy Quran, Multiple sclerosis (MS), Allameh Mohammad Hossein Tabatabai
    • Fariba Dortaj *, Esmail Zarei Zevaraki, Khadijeh Aliabadi Pages 83-108
      This study was conducted to design and validate Mooc model-based distance education for students and validation in terms of experts. The research method was descriptive-analytic with approach of systematic review of research literature and descriptive-survey method was used to validate the model. In order to design educational model, the statistical society of this research includes all books, research and review papers, theses and internet information resources related to technology, especially Mooc technology and students distance education (from 2000 to 2017) and in order to validate model, statistical society includes specialists in educational technology and distance education. The sample consisted of 10 books and 20 articles associated with distance education, 5 books and 20 articles about mooc technology, which were selected for targeted analysis and to validate model, 30 specialists in educational technology and distance education participated as sample. Tools for data collection were taking note and a self-designed questionnaire with 7 questions in Likert scale. The results of this study led to formulation of a prescribed pattern. The pattern forming process includes eight steps: preparation, analysis, design, development, implementation, evaluation and optimization of learning. These models were developed with an integrated approach and were used the strengths of different patterns of distance education environments and Mooc. Also, the results showed that the specialist's opinion was significantly higher than the average at every 7 questions about evaluation (P
      Keywords: design education model, distance education environments, mooc, PNU
    • Saeed Ghiasi Nodooshan *, Kamran Malekpour Lapari, Fatemeh Razavi Pages 109-130
      The main objective of this study was to investigate the relationship between campus climate with academic optimism and academic stress among the students. The research method was descriptive survey - correlation. The study population Allameh Tabatabai University Central Campus students in the academic year 94-1393 and the numbers are 7851. Using multi-stage cluster sampling based on Morgan table, 381 individuals (77 males, 116 females) were selected randomly. Three questionnaires were used to collect data (campus climate, academic optimism academic stress). To determine the validity of these tools from experts in the field were and to ensure the reliability of Cronbach's alpha coefficient formula is used, the results obtained in order for each questionnaire, 87/0, 81/0 and 86/0 respectively. To analyze the data both descriptive and inferential statistics were used. The descriptive statistics such as mean, standard deviation, and frequency of use Kolmogorov-Smirnov and inferential statistics tests for normality and to explore the relation between variables and Pearson's correlation coefficient was used to generalize results to the community sample and finally to analyze the results SPSS 22 software was used. According to research findings, significant negative relationship between campus climate and academic stress and there is a significant positive relationship with the academic optimism. That is, the campus climate is more empathetic, stress less educated and more academic optimism seen among students.
      Keywords: campus climate, academic optimism, academic stress
    • Alireza Badeleh * Pages 131-151
      This study has been conducted with the objective of comparing the effects of applying educational electronic content and workshop teaching method on learning and retention of mathematics in third grade boy students of the primary schools in the city of Elborz. This survey is pseudo-experimental and includes pretest-posttest designs for three sample groups. Statistical society of the survey was third grade students of primary school; out of this society, considering the type of selection method (pseudo-experimental), three third-grade primary school classes, including 20 students each, were randomly selected. Data of this study was collected in every class through three mathematics tests (pretest, posttest and test with determined intervals to evaluate retention). To analyze the data, descriptive statistics (measures of central tendency and frequency) and deductive statistics (study of data normality, Kolmogorov-Smirnov test, Kroit Mochelli test, and quantities of epsilon for studying uniformity of co-variances and independent T-test for evaluating the hypotheses) were applied. The findings showed that using electronic content and teaching through workshop method were effective on learning and retention of mathematics by third grade primary school students and increase the level of learning and retention.
      Keywords: electronic content, traditional teaching, teaching through workshop method, learning, retention
    • Mansoureh Kalhor *, Golnar Mehran Pages 153-172
      One of the goals of education is to foster thinking and reasoning. The realization of this goalrequires providing condition and using effective methods and strategies on Critical thinking. The purpose of this study was to investigate the effect of concept mapping on critical thinking skillsin students. The sample included 50 third grade of high school female students in Karaj city that were selected through purposive sampling. The research project was a quasi experimental design of pre- test and post-test with control group. The subjects were randomly assigned to experimental and control group. The experimental group was through using concept mapping cooperatively, while control group was not exposed to such kind of learning technique and the students in this group were through in common way of reading comprehension teaching.The California Critical Thinking Skills Test form B (CCTST) was used to measure the critical thinking ability of the students. The data were analyzed with Analysis of covariancetest (ANCOVA), and showed that the students in the experimental group achieved significantly higher critical thinking scores than the students in the control group. The findings reveal that using concept mapping as a learning strategy is effective in helping students develop critical thinking skills.
      Keywords: Concept mapping, critical thinking, teaching strategy, reading comprehension skill
    • Mostafa Salari *, Mohammad Hassan Amir Teymouri Pages 173-197
      The purpose of the present study was to determine the effect of the Four-Component Instructional design Model on the extent of extraneous cognitive load and complex task learning in physics courses. With respect to objectives, implications, and research methodology, this study belongs to quasi-experimental research designs. The design of the study was a pre-test/post-test one with an experimental group and a control group. The population of the study included all first-grade, high-school, male students of the 5th Locale in Tehran in 1392-93. The sample of the study was selected using multi-level clustered random sampling and included 30 students who were randomly placed in an experimental group (n = 15) and a control group (n = 15). The experimental group underwent the independent variable (instructional design of the physics course based on the Four-Component Model) and the control group was instructed using the traditional method. One instrument for gathering data was Pass, van Merriënboer, and Adam‘s (1994) 9- rating scale, the internal and external validity of which were 0.86 and 0.83, respectively. The other instrument of the study was a complex task learning test developed by the researcher himself; the face validity of the test was judged by experts and professors and the test-retest method showed that the reliability of the test is 0.79. The obtained data were analyzed through the SPSS software and an independent t­-test (for determining extraneous cognitive load) and ANCOVA (for complex task learning test) were used to analyze the data. The results of the study demonstrated that Four-Component Instructional design Model had a significant effects on decreasing extraneous cognitive load in the experimental group in comparison with the control group (p>0.00). Also, the results of the study demonstrated a significant increase in the extent of complex task learning for the experimental group in comparison with the control group (Partial Eta Squared =.14, F = 4.34, p
      Keywords: Four-Component Instructional design Model, Extraneous cognitive load, Instructional design, Complex task learning