فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت انتظامی - سال سیزدهم شماره 2 (تابستان 1397)

نشریه پژوهش های مدیریت انتظامی
سال سیزدهم شماره 2 (تابستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/06/08
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سیدمهدی الوانی، صدیقه سادات هاشمی * صفحات 181-214
    زمینه و هدف
    به نظر می رسد که در واکنش به چالش‎های جدی مدیران برای رویارویی با تحول های دنیای کنونی، هیچ چیز به اندازه سرمایه‎گذاری روی ارزشمندترین دارایی سازمان‎ها یعنی «منابع انسانی» سودمند نیست؛ اداره اثربخش منابع انسانی در سازمان‎ها نیز مستلزم همراستایی سیاست های این بخش با ارزش های فرهنگی است. این پژوهش، الگوی مدیریت کارگزاران بخش دولتی را از دیدگاه امام علی (علیه السلام) ، تدوین کرده است.
    روش
    پژوهش از نظر ماهیت، کاربردی و از نظر شیوه اجرا، کیفی است و از بین روش‎های پژوهش کیفی، روش تحلیل مضمون مورد استفاده قرار گرفته است. در این راستا 165 گزاره از متن نهج البلاغه استخراج و پس از کدگذاری و دسته بندی، الگوی پژوهش ارائه شد. پایایی پژوهش با روش توافق درون موضوعی (توافق 94 درصدی بین دو کدگذار) تایید شد و اعتبار پژوهش در همه مراحل اجرای پژوهش قابل دفاع است.
    یافته ها
    پژوهش نشان داد که براساس متن نهج‎البلاغه می‎توان شش کارکرد برای مدیریت کارگزاران تا رسیدن به «پایان کارگزاری» تعریف کرد که عبارت اند از «انتخاب و انتصاب» ، «تامین مالی» ، «آموزش و تربیت» ، «مدیریت عملکرد» ، «انگیزش» و «تنظیم روابط». این کارکردها به عنوان تم های اصلی پژوهش، 17 تم فرعی را درون خود جای داده و الگوی جامعی برای اداره امور کارگزاران به دست می دهند.
    نتایج
    این پژوهش، تناسب و همراستایی واضح الگوی مدیریت منابع انسانی برگرفته از متن نهج البلاغه را با نظام ارزشی و فرهنگی جامعه ایران آشکار می سازد و بکارگیری آن را در بخش دولتی، بسیار سودمند دانسته و پیشنهاد می کند.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، نهج البلاغه، بخش دولتی، ارزش ها، الگو
  • عیسی اباذری، جعفر حسین پور * صفحات 215-233
    زمینه و هدف: پژوهش حاضر به دنبال شناسایی و تاثیر چالش های ماموریتی یگان حفاظت سازمان ملی زمین و مسکن استان تهران در مبارزه با زمین خواری است. برای شناسایی چالش ها و موانع ماموریتی پیش روی یگان حفاظت، در مبانی نظری پژوهش، به الگوهای نظری سیستم های اطلاعاتی، نظارت و کنترل امنیتی و همگانی بر زمین خواری، مبانی نظری اسلامی درخصوص انفال در آیات و روایات، قانون اساسی و مدل سه شاخگی برای آسیب شناسی و نظایر آن توجه شد.
    روش
    روش پژوهش کمی از نوع پیمایشی است. این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نظر داده کمی است. ابزار جمع آوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته است. روایی پرسشنامه از نظر خبرگان و اساتید محترم مورد تایید قرار گرفت و مقدار آلفای کرونباخ پرسشنامه 86/0 به دست آمد که بیانگر آن بود که ابزار تحقیق از پایایی مناسبی برخوردار است.
    یافته ها
    نتایج آزمون دو جمله ای با توجه به سطح خطای زیر 1 درصد و با اطمینان 99 درصد نشان می دهد که اثر چالش های ماموریتی یگان حفاظت اداره کل راه و شهرسازی استان تهران در مبارزه با زمین خواری معنادار بوده که اثر این چالش های ماموریتی بیش از نسبت فرض شده، زیاد است. نتایج: چالش های ماموریتی یگان حفاظت به ترتیب زیر در مبارزه با زمین خواری تاثیر دارند: نبود قوانین متناسب، تثبیت نشدن اراضی دولتی و دریافت اسناد هویتی آن از طرف متولیان، تعامل نامناسب سازمان ها با یگان حفاظت، نبود بانک اطلاعاتی، نبود سامانه یکپارچه و جامع اطلاعات ثبت اسناد و املاک کشور و اجرانشدن احکام قضایی معوق از طرف سازمان ملی زمین و مسکن
    کلیدواژگان: چالش های ماموریتی، زمین خواری، مبارزه با زمین خواری، یگان حفاظت سازمان ملی زمین و مسکن، ثبت اسناد و املاک
  • قاسم جوکار، ناصر بیات*، مهدی ترکمان صفحات 235-259
    زمینه و هدف: پژوهش حاضر بر مدیریت پیامدهای منفی امنیتی رشد مدیریت نشده ی اقامتگاه های گردشگری غیررسمی در همدان تاکید دارد و بر این پایه شناخت و تحلیل مهمترین رهیافت های موجود و تفاوت های نگرشی میان مدیران و متخصصان نهادها و سازمان های مرتبط با امنیت گردشگری را در کانون هدف قرار می دهد.
    روش
    پژوهش به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ فرایند روش شناختی از نوع آمیخته (کیفی-کمی) است. گزاره های بدست آمده از مطالعه کیفی مبنای طراحی پرسشنامه محقق ساخته در مرحله کمی قرار گرفت. جامعه آماری در مرحله کمی مدیران عالی سازمان های ذینفع از امنیت گردشگری در همدان است. با استفاده از جدول مورگان 60 نفر به روش طبقه ای انتخاب شدند. داده های پرسشنامه با استفاده از آمارهای توصیفی و آزمون های کای اسکوئر، فریدمن و کروسکال-والیس تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    براساس یافته های مرحله کیفی 17 گزاره به عنوان رهیافت های مدیریت پیامدهای امنیتی اقامتگاه های گردشگری غیررسمی شناسایی شد. یافته های بدست آمده از داده ها بیانگر آن است که در بیشتر موارد، پاسخگویان میزان اهمیت 17 گزاره استخراج شده را در سطح بالایی تایید می کنند، اما در 4 مورد از رهیافت ها اختلاف نظر معناداری میان شش گروه از افراد نمونه مشاهده می شود.
    نتیجه گیری
    پنج گزاره نخست به طور غالب بر اهمیت رویکرد « آموزش و اطلاع رسانی به ذینفعان گردشگری» تاکید دارند؛ در رتبه های میانی بیشتر گزاره ها بر رویکرد « تقویت قانون گرایی و کنترل و نظارت رسمی» تاکید دارند؛ در رتبه های پایانی نیز بیشتر بر مفاهیم « پیشگیری و مقابله با جرم» تاکید می شود. نتایج تحلیل مقایسه ای دیدگاه شش گروه نیز نشان می دهد که به طور خلاصه جامعه هتلداران همدان در مقایسه با 5 گروه دیگر بیشتر از رهیافت های سلبی علیه فعالیت اقامتگاه های گردشگری غیررسمی حمایت می کنند.
    کلیدواژگان: مدیریت پیامدهای گردشگری، پیامدهای امنیتی، امنیت گردشگری، اقامتگاه غیررسمی، همدان
  • مهدی ولی پور ، محمد هاشمی، مسعود شریعتی * صفحات 261-284
    هدف
    توانمندسازی کارکنان، بسترساز اقتدار پایدار یک سازمان در محیط آشوب ناک عصر فقدان قطعیت هاست. پرسش اصلی این جستار این است که مفهوم و پدیده توانمندسازی کارکنان از منظر مدیران و کارشناسان مدیریت منابع انسانی سازمان چیست؟ الگوی توانمندسازی کارکنان سازمان شامل چه فرایندی است؟ و درنتیجه هدف اصلی پژوهش حاضر، ارائه الگوی توانمندسازی کارکنان سازمان است.
    روش
    روش پژوهش از نظر ماهیت، کیفی و راهبرد اصلی پژوهش، نظریه داده بنیاد و ابزار گردآوری اطلاعات، مصاحبه است. جامعه مورد مطالعه پژوهش، سی نفر از خبرگان شامل مدیران و کارشناسان مدیریت منابع انسانی سازمان عقیدتی سیاسی نیروی انتظامی هستند که به روش نمونه گیری هدفمند، مشارکت کنندگان انتخاب شدند. با توجه به اصل اشباع نظری و مضمونی، مصاحبه تا نفر نوزدهم ادامه یافت و به همین تعداد بسنده شد و درنهایت روابط به دست آمده از داده های حاصل از مصاحبه ها، بر مبنای الگوی پارادایمی «استراوس و کربین» ترسیم شد. یافته¬ها: الگوی به دست آمده نشان دهنده آن است که فرهنگ سازمانی (مقوله علی) شامل: فضای مناسب آموزش کارکنان، عدالت در سازمان و امنیت شغلی به طور مستقیم در شکل گیری ویژگی های کارکنان توانمند (مقوله محوری) تاثیر دارد. البته در فرایند توانمندسازی کارکنان، نظام پایش (مقوله زمینهای) و نظام پاداش سازمانی (شرایط مداخلهگر) بر نظام مدیریتی سازمان (مقوله کنش/واکنش) تاثیر میگذارند.
    نتایج
    برون داد الگو به دست آمده، توانمندی کارکنان سازمان است که شاخص های آن شامل خودشکوفایی، نوآوری و خلاقیت و کاهش فشار روانی ناشی از کار است.
    کلیدواژگان: الگوی توانمند سازی، منابع انسانی، فرهنگ سازمانی، نظام پایش، نظام پاداش
  • ابراهیم قربانی *، نورالله حسینی¬خواه، حمیدرضا کرمی، فرشید مافی صفحات 285-306
    زمینه و
    هدف
    گسترش جرایم مواد مخدر و تغییر در الگوهای مصرف و نوع جرایم ارتکابی از سوی متهمان آن، مبارزه و پیشگیری از این موضوع را با مشکلات بسیاری مواجه کرده و نیاز است تا با ارایه یک الگوی جامع ارزیابی و انعطاف¬ پذیر برای سرانگشتان نظام مبارزه و مقابله با مواد مخدر (کلانتری و پاسگاه ها) ، مدیریت جرایم مرتبط را در دست گرفته و با نگاه به آینده، به سمت بهبود مستمر گام برداشت. بر همین اساس این پژوهش با هدف ارزیابی عملکرد و رتبه¬ بندی شعب مبارزه با مواد مخدر انجام گرفته است.
    روش
    پژوهش حاضر از لحاظ هدف از نوع پژوهش¬ های کاربردی، از نظر روش، پژوهشی ترکیبی از نوع طرح¬ های اکتشافی است. روش مطالعه دومرحله¬ ای بوده که بخش اول انتخاب ابعاد و نشانگرها به روش کیفی و بخش دوم آن، روش کمی و از نوع پیمایشی است. در بخش کیفی از دو روش اسنادی و پدیدارشناسی و در بخش کمی، از روش پیمایشی بهره¬ گیری شده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه کارکنان مبارزه با مواد مخدر شاغل در شعب مبارزه با مواد مخدر کلانتری¬ های شهرستان ارومیه، افسران مکنا و افسران مبارزه با مواد مخدر استان آذربایجان غربی و به تعداد 100 نفر بوده که تمامی نفرات به صورت تمام¬ شمار به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. یافته¬ ها: با توجه به جداول سطح¬ بندی، ابعاد ورودی موثر بر ارزیابی عملکرد شعب مبارزه با مواد مخدر کلانتری¬ ها، به ترتیب 1- توسعه آموزش های همگانی از سوی کلانتری به مردم ساکن حوزه، 2- ارتقاء سطح آموزش های درون سازمانی در کلانتری، 3- بهبود امکانات و تجهیزات شعب کلانتری و 4- جلب همکاری نهادها و سازمان های مستقر در حوزه استحفاظی کلانتری ارایه شد. نتایج: می¬ توان موفقیت اصلی شعب مبارزه با مواد مخدر کلانتری¬ ها را در ارجحیت بخشیدن به بعد پیشگیرانه از اعتیاد خلاصه کرد. ارتقاء سطح آموزش های درون¬ سازمانی کارکنان مبارزه با مواد مخدر کلانتری¬ ها نیز موجب عملکرد بهتر در اقدامات سلبی و ایجابی مبارزه با مواد مخدر خواهد شد.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، شعبه مبارزه با مواد مخدر، شهرستان ارومیه، کلانتری، مواد مخدر
  • علی¬اکبر سربازحسینی، حسن رضا زین¬آبادی*، بیژن عبدالهی، حسین عباسیان صفحات 307-331
    زمینه و هدف: یکی از دغدغه های اصلی مدیران سازمان ها در هزاره سوم بهروزی سازمانی است. دانشگاه ها از یک سو سازمان محسوب شده اند و از سویی تاثیر شگرفی در حیات اجتماعی بشر امروز داشته اند. مطالعه حاضر در زمینه مدیریت و هدف اصلی آن تبیین پدیده بهروزی سازمانی در دانشگاه فرهنگیان و بیان ابعاد آن بوده است. این پژوهش براساس تجربه حرفه ای مسئولان واحدهای این دانشگاه به منظور ایجاد یک چهارچوب مفهومی، بومی سازی شده است. مواد و
    روش
    روش پژوهشگر در این بخش از پژوهش، روش کیفی با استفاده از راهبرد پدیدارنگاری بوده است. مشارکت کنندگان شامل 32 نفر از مسئولان زن و مرد از میان روسا و معاونان واحدهای این دانشگاه بوده¬ اند که از طریق نمونه گیری هدفمند تا رسیدن به اشباع نظری انتخاب شده اند. داده¬ ها با استفاده از مصاحبه جمع آوری شدند.
    یافته ها
    یافته¬ ها نشان داد که در وضعیت موجود، مقوله¬ های بهروزی سازمانی در ابعاد عینی و ذهنی و نیز روانی، فیزیکی، مالی و اجتماعی و در این دانشگاه مورد توجه جدی قرار نگرفته است. نتایج به دست آمده نشان می دهد که در مقایسه با سایر پژوهش ها، باید بعد مدیریت را به ابعاد بهروزی سازمانی افزود و همچنین از منظر عناصر اصلی دانشگاه (هیئت علمی، کارکنان و دانشجویان) ، بعد روانی نسبت به سایر ابعاد، اولویت اساسی داشته است.
    کلیدواژگان: بهروزی سازمانی، سرمایه روان شناختی مثبت، فضیلت سازمانی، هویت سازمانی، جو روان شناختی، شایستگی مدیریتی
  • امین زارع*، محمدحسین آزادی، سعید سپهری صفحات 333-359
    زمینه و هدف: از نگرانی¬ های عمده مدیریت منابع انسانی سازمان¬ های امروزی، ترک شغل کارکنان کلیدی آن هاست و با توجه به هزینه¬ های مستقیم و غیرمستقیم ترک شغل، همواره سازمان¬ ها خواهان شناسایی عوامل موثر بر کاهش تمایل کارکنان به ترک شغل خود هستند. در پژوهش حاضر تلاش شده است نقش واسطهای قلدری سازمانی و فرسودگی شغلی در رابطه بین رهبری اصیل و تمایل به ترک شغل کارکنان، مورد بررسی قرار گیرد.
    روش
    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر روش پژوهش، توصیفی- تحلیلی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری را کارکنان فرماندهی¬ انتظامی یکی از شهرستان¬ های استان فارس تشکیل می¬ دهند. اقدامات لازم درخصوص مصاحبه و جمع¬ آوری پرسش نامه در مکان¬ های یادشده براساس نمونه¬ گیری تصادفی، انجام شد. روایی و پایایی پرسش¬ نامه با استفاده از روایی صوری، روایی سازه و همچنین محاسبه آلفای کرونباخ مورد تائید قرار گرفت. برای تجزیه وتحلیل داده¬ ها، از روش تحلیل عاملی تاییدی و مدلسازی معادلات ساختاری استفاده شد. یافته¬ ها: طبق یافته های پژوهش، وجود روابط معنادار میان رهبری اصیل با قلدری سازمانی و فرسودگی شغلی؛ قلدری سازمانی با فرسودگی شغلی و تمایل به ترک شغل؛ و فرسودگی شغلی با تمایل به ترک شغل تایید شد. نتایج: نتایج پژوهش حاکی از آن بود که رهبری اصیل تاثیر منفی و معناداری بر بروز قلدری سازمانی و فرسودگی شغلی دارد. بر مبنای نتایج پژوهش نقش میانجی¬ گر قلدری سازمانی و فرسودگی شغلی در رابطه بین رهبری اصیل و تمایل به ترک شغل تائید شد. همچنین قلدری سازمانی و فرسودگی شغلی بر تمایل به ترک شغل تاثیر مثبت و معناداری دارند.
    کلیدواژگان: رهبری اصیل، قلدری سازمانی، فرسودگی شغلی، تمایل به ترک شغل