فهرست مطالب

صرع و سلامتی - پیاپی 31 (1389)

فصلنامه صرع و سلامتی
پیاپی 31 (1389)

  • بهای روی جلد: 10,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1389/12/20
  • تعداد عناوین: 23
|
  • صرع و زندگی
  • درمان در صرع
  • طاهره معصومی، محمدرضا مریمی صفحه 8
    رژیم غذایی می تواند به عنوان یک پتانسیل ارزشمند الحاقی به درمان های دیگر صرع مانند داروهای ضدصرع، جراحی در صرع و تحریک عصب واگ در نظر گرفته شود.
    پیش بینی آن که بخشی از صرع ممکن است توسط تعدیل مواد غذایی کنترل شود بسیار جذاب است. در دهه 1920 قبل از آن که داروهای ضدتشنج در دسترس قرار گیرند، رژیم غذایی کتوژنیک در طیف وسیعی استفاده می شد. این رژیم درمانی در دهه 1990 دستخوش تحولی جدید و حیاتی دوباره شد و نیز در حال حاضر دارای جایگاهی مهم به عنوان یک ابزار استاندارد در درمان صرع است. رژیم غذایی کتوژنیک گاهی بهتر از داروهای جدید ضدتشنج عمل می کند و گاهی بیش از 50 درصد حملات ناگهانی مکرر توسط آن کاهش می یابد.
    هر نوع از حملات تشنجی ممکن است به این نوع رژیم غذایی پاسخ دهد. این نوع رژیم غذایی در تمامی سنین مؤثر بوده و حداکثر تاثیر آن ممکن است بر روی کودکان نو پا و بچه های سن مدرسه باشد.
    اگرچه رژیم غذایی کتوژنیک (دارای چربی بالا، پروتئین کافی و کربوهیدرات کم بوده) بهترین رژیم غذایی اصلی برای درمان صرع است، ولی سایر رژیم های غذایی درمانی دیگر مانند ATKINS (چربی بالا، پروتئین بالا، کربوهیدرات کم) و رژیم غذایی غنی از اسیدهای چرب چندگانه اشباع نشده و محدودیت کلی مصرف کالری نیز وجود دارد.
    مکانیزم های احتمالی این نوع رژیم های غذایی درمانی جلوگیری از تحریک پذیری بیش از حد نورونی و حملات تشنجی است.
  • دانستنی های کودکان
  • صفحه 11
    والدین کودکان مبتلا به صرع غالبا از خود می پرسند که فرزندان ما در مدرسه چگونه عمل می کنند؟ از لحاظ عملی چه توقعی می توانم از او داشته باشم؟ چگونه فرزند من با دیگر بچه ها کنار خواهد آمد؟ آیا داروهای مصرفی در توان یادگیری او اثر خواهد گذاشت. مهم است که یادآور شویم اغلب کودکان مبتلا به صرع در مدرسه عالی عمل می کنند و مشکل یادگیری ندارند. باید آگاه بود مشکلات مدرسه ای برای همه کودکان و همین طور کودکان مبتلا به صرع مرتبا اتفاق می افتد.
    عوامل زیادی وجود دارند که ممکن است، پتانسیل یادگیری کودک و رشد او را تحت تاثیر قرار دهد اگر کودک شما در مدرسه مشکلات یادگیری دارد، شما می بایست این مسئله را بیشتر از یک تشنج واقعی در نظر بگیرید و به دنبال عوامل پنهان مداخله کننده در آن باشید. تکرار و دفعات تشنج و همچنین نگرش کودک نسبت به مدرسه، قدرت ذهنی، تصور ذهنی، اثرات جانبی داروها و دیدگاه معلم نسبت به صرع و نگاه همکلاسی ها می تواند یادگیری کودک را تحت تاثیر قرار دهند.
  • دانستنی های دارویی
  • ابراهیم خوشرفتار، یاسمن امینی، زهرا امینی صفحه 14
  • قوانین حقوقی
  • میثم هاشمی صفحه 18
    در این گفتار از استقلال مالی زن شوهردار و نفقه به ایجاز سخن می گوییم:در حقوق ایران، اموال زن و مرد دارایی مشترکی را تشکیل نمی دهد، بلکه اموال هر یک از آنها مستقل و جدا از اموال دیگری است. بدین سان به پیروی از فقه اسلامی زن از نظر مالی کاملا مستقل است و می تواند در تمام دارایی های خود بدان گونه که اختیار دارد آزادانه عمل کند و شوهر حق دخالتی را در اموال و دارایی زن ندارد و ریاست او بر خانواده در این زمینه اختیاراتی را برای وی به وجود نمی آورد. از این لحاظ حقوق اسلام برای زن اهلیت کاملی را قائل شده و این همان موضوعی است که در ممالک غربی طی سالیان متمادی مورد اختلاف بوده و زنان در این راستا به جهت از بین بردن این محجوریت مبارزه می کردند. بنابراین قانون مدنی ایران صریحا قائل به این استقلال مالی شده است. حتی در مواردی که زن در خانواده به کار اقتصادی مشغول است این درآمد جزو اموال او محسوب می شود و می تواند در اختیار شوهر نباشد، مگر به اقتضای عرف، عادت، حسن معاشرت، تشریک مساعی و معاضدتی که در قانون به جهت حفظ کانون خانواده و وظایف زن و شوهر مقرر شده که در این صورت زن نمی تواند مزدی را از بابت این کار از شوهر مطالبه کند.
    البته به موجب فقه اسلامی به زن اجازه داده شده است که برای کارهای منزل که به امر شوهر انجام می دهد، مطالبه حق الزحمه کند، لیکن اگر به قصد تبرع (رایگان و افتخاری) انجام دهد دیگر این استحقاق را نخواهد داشت با این استدلال اهمیت خانواده و فداکاری و حسن نیت طرفین روشن می شود. در ضمن قاعده استحقاق زن نسبت به اجرت المثل نمی تواند منحصر به مورد طلاق باشد و در موارد دیگر قابلیت اعمال دارد. ام مبحث مهم نفقه و رویکرد جامعه به آن در اینجا مصداق پیدا می کند. به موجب نص صریح قانون مدنی ایران «در عقد دائم نفقه زن به عهده شوهر است» پس زن می تواند مطالبه نفقه کند و در صورت لزوم از طریق مدنی و کیفری شوهر را برای پرداخت نفقه تحت تعقیب قضایی قرار دهد.
  • آیا می دانید؟
  • پژوهش های تازه ویژه پزشکان
  • مهران آقامحمدپور صفحه 21
    صرع مقاوم به درمان در یک خانم حامله مشکل جدی و تهدیدکننده حیات هم برای مادر و هم کودک است. زنانی که داروی ضدصرع دریافت می کنند، کودکانشان 3-2 برابر بیش از سایر زنان در معرض خطر ناهنجاری های جنینی هستند. ناهنجاری های عمده مثل بیماری مادرزادی قلبی، ناهنجاری های لوله عصبی، ناهنجاری های ادراری – تناسلی و شکاف لب یا کام در 7-3 درصد و مشکلات شناختی و تکلم و اختلالات اتیستیک در بسیاری از مطالعات در کودکانی که مادرشان داروی ضدتشنج دریافت می کردند، دیده شد.
    اثرات اختصاصی هر کدام از داروهای ضدتشنج در طی حاملگی و شیردهی برای انتخاب بهترین داروی ضدتشنج در متن اصلی مقاله مورد بحث قرار می گیرد.
  • دانش روانشناختی
  • فروغ اسدی صفحه 28