فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های صنایع غذایی
سال بیست و یکم شماره 1 (بهار 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/05/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سیدهادی پیغمبردوست، نیلوفر خراسانچی، ابوالفضل گلشن تفتی، سیدعباس رافت صفحه 1
    اثر خمیرترش خشک انجمادی حاوی باکتری های لاکتوباسیلوس پلانتاروم و لاکتوباسیلوس روتری روی ویژگی-های حسی و زمان ماندگاری نان قالبی مورد بررسی قرار گرفت. افزودن خمیرترش خشک حاوی دو آغازگر منجر به کاهش میزانpH و افزایش اسیدیته قابل تیتراسیون خمیر و نان حاصله شد. خمیرترش خشک خواص فیزیکی نان (حجم، ارتفاع) را تغییر نداد. میزان رطوبت نان در تیمار شاهد به طور معنی داری (50/0< P) بیشتر از نانهای تهیه شده با خمیرترش خشک حاوی آغازگرها بود. کمترین میزان رطوبت در نان حاصل از خمیرترش خشک حاوی لاکتوباسیلوس روتری (66/25 درصد) بود. نتایج نشان داد که کلا ویژگی های حسی نان (با و بدون افزودن خمیرترش) در طول زمان نگهداری کاهش می یابد. نان شاهد و نان حاصل از خمیرترش خشک حاوی لاکتوباسیلوس روتری پس از 72 ساعت از زمان نگهداری بیشترین امتیاز را از لحاظ ویژگی های حسی کسب کردند. افزودن خمیرترش خشک به خمیر، زمان ماندگاری نان را افزایش داد. آغازگر لاکتوباسیلوس روتری از رشد کپک در نان جلوگیری کرد و زمان ماندگاری نان را به 10 روز افزایش داد در حالیکه پرگنه های کپک پس از 4 روز نگهداری در نان شاهد مشاهده شدند.
    کلیدواژگان: خمیرترش خشک انجمادی، زمان ماندگاری نان، لاکتوباسیلوس پلانتاروم، لاکتوباسیلوس روتری، ویژگی های حسی نان
  • زهرا رفیعی، سید مهدی جعفری*، مهران اعلمی، مرتضی خمیری صفحه 11

    در این پژوهش میزان ترکیبات فنولی برگ زیتون دو واریته کرونایکی و روغنی به کمک حلال های آب، متانول 80% و استون استخراج شد. فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره های حاصل با سه روش مهار رادیکال دی پی پی اچ، نیروی احیا کنندگی و ظرفیت آنتی اکسیدانی تعیین و با آنتی اکسیدان های سنتزی (BHA و BHT) مقایسه شدند. در ادامه اثر عصاره متانولی واریته کرونایکی بر پایداری اکسایشی روغن آفتابگردان با اندازه گیری دو فاکتور اندیس پروکسید و اسید تیوباربیتوریک بررسی شد. نتایج نشان داد بیشترین میزان ترکیبات فنولی (33/0± 6/196 میلی گرم معادل اسید تانیک در گرم عصاره) و کمترین50 ICدر آزمون دی پی پی اچ (55/0± 065/106 میکروگرم در میلی لیتر)، نیروی احیاکنندگی (16/0± 137/258 میکروگرم در میلی لیتر) و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل (18/0± 9/205 میکروگرم در میلی لیتر) مربوط به عصاره متانولی واریته کرونایکی بود. همچنین عصاره متانولی کرونایکی در سطح 1000 پی پی ام به خوبی توانست اندیس پروکسید و اسید تیوباربیتوریک را کنترل کرده و جایگزین آنتی اکسیدان های سنتزی بوتیله هیدروکسی آنیزول و بوتیله هیدروکسی تولوئن در دو سطح 100 و 200 پی پی ام شود.

    کلیدواژگان: برگ زیتون، ترکیبات فنولی، فعالیت آنتی اکسیدانی، روغن آفتابگردان
  • کاظم علیرضالو، جواد حصاری، ابوالفضل علیرضالو، مهدی محمدی، بهرام فتحی آچاچلویی صفحه 25
    گیاه ماریتیغال (Silybum marianum) از گیاهان دارویی است که کاربردهای مهم دارویی و تغذیه ای دارد. عصاره برگ این گیاه و بخصوص روغن دانه آن در بیماری های کبدی را به تاخیر انداخته و اثرات آنتی اکسیدانی و ضد سرطانی دارد. در این تحقیق، بعد از استخراج روغن ویژگی های فیزیکوشیمیایی و ترکیب اسید چرب روغن ماریتیغال مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده نشان داد که میزان روغن 9/28%، ضریب شکست 452/1، میزان کلروفیل mg pheophytin/kg oil 55/0، عدد اسیدی mg NaOH/g Oil 25/0، عدد پروکسید meq O2/kg Oil 7/0، عدد صابونی mg KOH/g Oil 181، عدد یدی g I2/100 g Oil 105 و pH 8/6 بود. ترکیب اسیدهای چرب روغن بدست آمده از دانه ماریتیغال بوسیله دستگاه GC آنالیز شد. در بین اسیدهای چرب اندازه گیری شده، بیشترین آن ها مربوط به لینولئیک اسید (39%) و اولئیک اسید (7/36%) بود. سایر اسیدهای چرب شامل پالمتیک اسید (1/10%)، استئاریک اسید (8/6%)، لینولنیک اسید (6/3%)، آراشیدیک اسید (9/2%) و بهنیک اسید (57/0%) بودند. بر اساس نتایج بدست آمده، دانه ماریتغال مقدار بالای روغن و اسیدهای چرب ضروری دارد که از نطر دارویی و تغذیه ای مهم می باشد، بنابراین کشت این دانه روغنی برای تولید روغن خوراکی برای مصرف قابل مطالعه است.
    کلیدواژگان: ماریتیغال، اسید چرب، روغن گیاهی، گیاهان دارویی
  • الناز میلانی، غلامعلی گلی موحد، فرشته حسینی صفحه 35

    اینولین به علت دارا بودن ویژگی های مفید تغذیه ای وعملکردی نظیر جایگزین چربی، بهبود بافت و اثرات پری بایوتیک به طور گسترده ای در غذاهای عملگر در سطح جهان مورد استفاده می باشد. شنگ یکی از منابع ارزشمند اینولین می باشد. اما همچنان اطلاعات کمی در خصوص نحوه استخراج اینولین از گیاه شنگ موجود است. در این تحقیق از طرح مرکب مرکزی به منظور بررسی تاثیر زمان (5-40 دقیقه)، نسبت آب به ماده ی جامد (5-15) و دما (90-40 درجه سانتی گراد) بر میزان راندمان استخراج اینولین از شنگ و بهینه سازی فرایند متداول استخراج اینولین، استفاده شد. از متدولوژی رویه سطح پاسخ نیز جهت یافتن حالت بهینه اثر متقابل فاکتورها و برآورد بهترین شرایط فرایند با کمترین میزان آزمون استفاده گردید. ترکیب شیمیایی ومیزان مواد معدنی گیاه شنگ نیز توسط روش های استانداردAOAC تعیین گردید. نتایج آنالیز واریانس نشان داد، اثر دما و مدت زمان بر استخراج اینولین معنی دار بود(005/0p<). شرایط عملیاتی بهینه برای فرآیند استخراج اینولین جهت حصول بیشینه ی راندمان 23/13 درصد؛ شامل دمای 24/56 درجه ی سانتی گراد، نسبت آب به ماده ی جامد97/8 و زمان 39 دقیقه تعیین گردید.

    کلیدواژگان: استخراج، اینولین، خصوصیات شیمیایی، شنگ و روش رویه سطح پاسخ
  • معصومه مهربان سنگآتش، محبوبه سرابی جماب، رضا کاراژیان، ریحانه نوربخش، فرحناز قلاسی، امیرصالح وثوق، محمد محسنزاده صفحه 45
    از معایب عمده دوغ که باعث کاهش زمان ماندگاری و بازارپسندی آن می گردد تغییر عطر و طعم و بادکردگی محصول در اثر فعالیت میکروارگانیسمها می باشد. این پژوهش با هدف تعیین منابع آلودگی میکروبی در طول تولید دوغ در سه کارخانه فرآورده های لبنی واقع در شهر مشهد انجام شد. نمونه ها از 16 نقطه کنترلی مختلف از ابتدا تا انتهای خط تولید جمع آوری شد. نمونهبرداری در سه زمان از هر کارخانه انجام گردید. آزمون های میکروبی نمونه ها برای تعیین شمارش کلی میکروارگانیزمهای هوازی، کلیفرمها، باکتری های سرماگرا، باکتری های لاکتیک اسید و مخمرها مطابق استانداردهای ملی ایران انجام گردید. نتایج نشان داد کیفیت بهداشتی دوغ به کیفیت شیر خام، کفایت تیمار حرارتی، کیفیت میکروبی اجزای افزوده شده و مواد بستهبندی، سطوح در تماس با دوغ و کفایت ضدعفونی کارخانه بستگی دارد. آغازگر به عنوان منبع آلودگی احتمالی به باکتری های سرماگرا، کلیفرمها و مخمرها، آب آشامیدنی و شستشو به عنوان منبع آلودگی کلیفرمها و مخمرها، نازلها و مواد بستهبندی به عنوان منبع آلودگی کلیفرمها، مخمرها و شمارش کلی میکروارگانیزمهای هوازی مزوفیل، و هوای سالن تولید به عنوان منبع آلودگی باکتری های سرماگرا، کلیفرمها و مخمرها تعیین شدند. نتایج نشان داد که بخاطر استاندارد نبودن طراحی کارخانه های تولید دوغ در ایران بطور طبیعی منابع آلودگی مختلفی در این کارخانجات وجود دارد و لذا تعیین نقاط کنترل بحرانی در همه کارخانه ها و ساماندهی سیستمهای کنترل خودکار به منظور حذف یا به حداقل رساندن تهدید آلودگی ها ضروری میباشد.
    کلیدواژگان: دوغ ایرانی، آلودگی میکروبی، بادکردگی
  • مریم رواقی، مصطفی مظاهری تهرانی، احمد آسوده صفحه 57

    کنسانتره پروتئینی سویا یکی از معروف ترین اجزاء غذایی است که خصوصا از آرد سویای چربی گیری شده و پس از فرایند حلال گیری سریع با حداکثر شاخص پخش پذیری پروتئین (PDI) تولید می شود، اما گاهی اوقات از سایر انواع آرد به منظور تولید محصولاتی با خصوصیات متفاوت استفاده می گردد. در این تحقیق، چهار نوع آرد سویای تجاری شامل آرد سویا با چربی کامل (چربی 08/22 و 72/28 PDI)، آرد سویای چربی گیری شده (چربی 67/3 و 10/55 PDI)، آرد سویای چربی گیری شده و برشته (چربی 78/3 و 72/10 PDI) و آرد سویای کم چرب (چربی 34/14 و 71/32 PDI) جهت تولید کنسانتره به دو روش تولید متفاوت (شستشو با محلول الکلی و شستشو با محلول اسیدی) مورد استفاده قرار گرفت و خصوصیات شیمیایی و خواص عملکردی کلیدی تعیین گردید. تولید کنسانتره از آرد سویای با چربی کامل بازده بالاتری داشت، اما محتوای پروتئین آن به دلیل روغن باقیمانده کمتر بود. روش شستشوی الکلی بازده بالاتری ایجاد کرد در حالی که محتوای پروتئین، چربی و فیبر کاهش یافت. PDI محصول در روش شستشو با محلول الکلی پایین تر بود و بر خلاف روش شستشوی اسیدی ارتباطی به PDI مواد اولیه نداشت. کنسانتره حاصل از آرد سویای چربی گیری شده ظرفیت نگهداری آب، ظرفیت پیوند با چربی، امولسیون کنندگی و خصوصیات کف کنندگی بالاتری نشان داد. کنسانتره حاصل از شستشوی اسیدی دارای خصوصیات امولسیون کنندگی و کف کنندگی بالاتری بود، درحالی که شستشوی الکلی باعث تقویت ظرفیت نگهداری آب و ظرفیت پیوند با چربی گردید.

    کلیدواژگان: آرد سویا، خواص عملکردی، کنسانتره پروتئینی سویا
  • ناصر پوراسماعیل، محمدحسین عزیزی، سلیمان عباسی، مهرداد محمدی صفحه 69
    سلیاک رایج ترین بیماری است که در اثر مصرف گلوتن بروز پیدا می کند، که تنها راه درمان آن استفاده از یک رژیم غذایی فاقد گلوتن در تمام طول 2 بیمار است. بنابراین هدف از این پژوهش، بررسی اثر گوآر و آنزیم ترانس گلوتامیناز میکروبی(T.G) بر خصوصیات فارینوگرافی خمیر و کیفیت نان تهیه شده از مخلوط آردی بدون گلوتن (آرد سویا، آرد برنج و نشاسته ذرت) بود. برای این منظور صمغ گوآر در سطوح 2 و 3% و آنزیم T.G در سطوح 0، 1 و 10 واحد به فرمولاسیون اضافه شدند. نتایج آزمایش ها روی نان ها نشان داد که گوآر سبب افزایش حجم ویژه نان ها و آنزیم T.G سبب کاهش حجم ویژه نان ها می شود. افزودن صمغ گوآر تاثیری در بافت مغز نان ها ایجاد نکرد ولی افزودن آنزیم T.G در سطح 1 واحد سبب بهبود بافت مغز نان ها شد. در مقایسه با نان کنترل افزودن صمغ گوآر سبب کاهش میزان سفتی مغز نان ها در روز پخت شد ولی با افزودن آنزیم T.G و افزایش دوز استفاده از آن میزان سفتی افزایش پیدا کرد. آنزیم T.G در سطح 10 واحد سبب به تعویق افتادن روند بیاتی در نان ها شد ولی گوآر تاثیر قابل ملاحظه ای در این موضوع نداشت.
    کلیدواژگان: ترانس گلوتامیناز، فارینوگراف، سلیاک، گوآر، نان بدون گلوتن
  • راحیل رضایی، مرتضی خمیری*، مهران اعلمی، مهدی کاشانی نژاد صفحه 83

    در این تحقیق اثر صمغ عربی و صمغ گوار بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی ماست منجمد مورد بررسی قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که صمغ های مورد استفاده، تغییر معنی داری در pH نمونه ها ایجاد نکردند اما سبب افزایش معنی دار حجم افزایی در نمونه ها شدند به طوریکه کمترین حجم افزایی (37/22 درصد) متعلق به نمونه شاهد بوده و بیشترین حجم افزایی (38/39 درصد) در نمونه حاوی صمغ عربی با غلظت 5 گرم در لیتر مشاهده شد. ماست منجمد حاوی 3 گرم در لیتر صمغ گوار بیشترین ویسکوزیته و نمونه شاهد کمترین ویسکوزیته را داشتند. افزودن صمغ ها به طور معنی داری توانست خصوصیات ذوب شدن ماست منجمد را بهبود ببخشد (05/0 >P). طولانی ترین و کوتاهترین زمان ذوب اولین قطره به ترتیب مربوط به نمونه حاوی صمغ عربی با غلظت 5 گرم در لیتر(38/39 دقیقه) و نمونه شاهد (2/17دقیقه) بود. شدت ذوب شدن ماست منجمد نیز با افزودن صمغ ها به طور معنی داری کاهش یافت (05/0> P).

    کلیدواژگان: خصوصیات فیزیکوشیمیایی، صمغ عربی، صمغ گوار، ماست منجمد
  • مریم قادری قهفرخی، علیرضا صادقی ماهونک، مهران اعلمی، محمد قربانی، محمدحسین عزیزی صفحه 93

    علی رغم اینکه میوه بلوط از دیرباز در طب سنتی جهت درمان بسیاری از بیماری ها مورد استفاده قرار گرفته است، اما پتانسیل آنتی اکسیدانی ترکیبات فنولی این میوه به ویژه واریته های ایرانی ناشناخته مانده است. هدف از تحقیق حاضر ارزیابی فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره های متانولی (80%)، اتانولی (70%) و آبی میوه یک واریته بلوط ایرانی (Q.branti var persica) می باشد. مقدار کل ترکیبات فنولی عصاره ها با روش اسپکتروفتومتری اندازه گیری و فعالیت آنتی اکسیدانی آنها با روش های میزان مهار رادیکال های آزاد، قدرت احیاء کنندگی و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل بررسی شد و با آنتی اکسیدان های سنتزی BHA و BHT مقایسه گردید. عصاره متانولی بیشترین مقدار ترکیبات فنولی (96/183 میلی گرم معادل تانیک اسید در گرم عصاره)، قدرت مهار رادیکال های آزاد (μgr/ml65/49 EC50 =)، قدرت احیاء کنندگی (μgr/ml 9/230 EC50 =) و ظرفیت آنتی اکسیدانی کل (μgr/ml 81/424 EC50 =) را دارا بود و پس از آن عصاره های اتانولی و آبی قرار گرفتند. قدرت آنتی اکسیدان سنتزی BHT در تمامی آزمون-های مورد بررسی به طور معنی داری (05/0P<) بیشتر از عصاره ها بود. اگرچه فعالیت آنتی اکسیدانی عصاره های اتانولی و متانولی در آزمون مهار رادیکال های آزاد DPPP به طور قابل ملاحظه ای (05/0P<) بیشتر از BHA بود اما در آزمون فعالیت آنتی اکسیدانی کل اختلاف معنی داری (05/0P<) بین آنها مشاهده نشد. بدین ترتیب می توان میوه بلوط را منبع مناسبی از آنتی اکسیدان های طبیعی دانست.

    کلیدواژگان: عصاره فنولی، فعالیت آنتی اکسیدانی، قدرت احیاء کنندگی، میوه بلوط
  • عذرا فرهنگ فر، حسین تاجیک، سید مهدی رضوی روحانی، مهران مرادی، جواد علی اکبرلو صفحه 105
    در این مطالعه اثرات غلظت های مختلف اسانس روغنی میخک (1/0 درصد) و عصاره دانه انگور (1/0 و 2/0 درصد) به تنهایی و به صورت توام بر روی جمعیت باکتریایی فساد (شامل باکتری های مزوفیل و سرمادوست، باکتری های اسید لاکتیک و گونه های سودوموناس) پتی گوشت خام گاومیش در درجه حرارت یخچالی نامناسب (8 درجه سانتی گراد) در طول نگهداری به مدت 9 روز بررسی گردید. نتایج نشان داد که در پایان 9 روز نگهداری، اسانس در غلظت 1/0 درصد و در مقایسه با گروه کنترل، موجب کاهش معنی داری (05/0P<) در رشد سودوموناس، سرمادوست و باکتری های اسید لاکتیک گردید، ولی بر روی شمارش کلی باکتری های مزوفیل اثر معنی داری نشان نداد (05/0P). استفاده توام اسانس (1/0درصد) و عصاره دانه انگور (1/0 و2/0 درصد)، اثر معنی داری بر روی باکتری های مزوفیل و سودوموناس نشان نداد (05/0P). در طول نگهداری پتی، باکتری های مزوفیل و سرمادوست به ترتیب مقاوم ترین (کاهش 5/0-0 واحد لگاریتمی) و حساس ترین (کاهش 8/0-0 واحد لگاریتمی) عوامل مولد فساد به ترکیبات ضد میکروبی مورد استفاده بودند. در مجموع نتایج مطالعه حاضر نشان داد که با وجود اثرات ضد میکروبی معنی دار اسانس میخک در کنترل عوامل مولد فساد در مقایسه با گروه کنترل، عصاره دانه انگور در غلظت های مورد استفاده اثرات ضد میکروبی مناسبی در کنترل فساد میکروبی پتی گوشت گاومیش ندارد.
    کلیدواژگان: اسانس میخک، عصاره دانه انگور، فساد، پتی، گوشت گاومیش
  • سعید نقوی، سیدهادی پیغمبردوست، مهدیه قمری، عارف اولاد غفاری صفحه 117
    بررسی خصوصیات رئولوژیکی خمیر حاصل از آرد گندم با روش های متداولی چون آزمون فارینوگراف و اکستنسوگراف صورت می گیرد. این روش ها به مقدار نسبتا زیاد آرد گندم وابسته اند که در مطالعات ژنتیکی که مقدار نمونه بسیار کم می باشد، قابل انجام نیستند. لذا وجود آزمونی که بتواند با حجم نمونه کم خصوصیات رئولوژیکی خمیر آرد گندم را پیش بینی کند ضروری به نظر می رسد. آزمون های رئومتری نوسانی خمیر نیازمند مقدار آرد کمتری بوده و می تواند اطلاعات مفیدی در رابطه با رئولوژی خمیر فراهم آورد. از آنجائی که که خصوصیات عمده خمیر نان توسط جزء گلوتن آرد گندم تعیین می گردد و با توجه به میزان کم نمونه مورد نیاز جهت استخراج و انجام آزمون رئومتری نوسانی ژل گلوتنین ماکروپلیمر (GMP)، این آزمون در مطالعه حاضر به عنوان معیاری برای بررسی خصوصیات رئولوژیک خمیر نان مورد بررسی قرار گرفت. نتایج بدست آمده با نتایج آزمون فارینوگراف مورد مقایسه قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داند که همبستگی معنی داری (05/0<α بین شاخص های مدول الاستیک و تانژانت دلتا در آزمون رئومتری نوسانی ژل GMP با شاخص های فارینوگرافی نظیر زمان گسترش خمیر، پایداری خمیر و عدد کیفی فارینوگراف وجود دارند.
    کلیدواژگان: گندم، گلوتنین ماکرو پلیمر(GMP)، رئولوژی، فارینوگراف
  • زهرا سادات ذوالفقاری، محبت محبی، محمدحسین حدادخداپرست صفحه 127
    در این مطالعه، پیراشکی تخمیری با آرد سویا غنی شد و تاثیر استفاده از دو پوشش صمغ متیل سلولز و کتیرا بر خصوصیات فیزیکوشیمیایی پیراشکی بررسی شد. ابتدا خمیر پیراشکی با جایگزینی آرد سویا با آرد گندم در سطوح، 0، 5 و 10% تهیه و قالب‎زده شد، سپس سطح خمیر در دو حالت، با محلول صمغ کتیرا و متیل سلولز پوشش داده شده و در دمای C°150 و در زمان های 0، 2، 4،6 و 8 دقیقه سرخ شد. جایگزینی آرد سویا با آرد گندم تاثیر معنی‎داری بر میزان رطوبت و روغن محصولات نداشت (05/0P>) ولی حجم پیراشکی را به طور معنی‎دار (001/0P<) کاهش داد. تاثیر استفاده از پوشش صمغ بر میزان رطوبت معنی‎دار (05/0P>) نبود ولی در میزان روغن جذب شده کاهش معنی‎دار (05/0P<) ایجاد نمود. تاثیر پوشش به علت خصوصیت تشکیل دهنده فیلم و کاهش تخلخل پوسته در نمونه ها می‎باشد. پوشش دار کردن تاثیر معنی‎داری (05/0P>) بر حجم پیراشکی نداشت. خصوصیات رئولوژیکی خمیر تحت تاثیر افزودن آرد سویا تغییر نمود، افزودن 10% آرد سویا به طور معنی‎دار جذب آب خمیر را افزایش داد.
    کلیدواژگان: پیراشکی، سرخ کردن، پوشش هیدروکلوئید، آرد سویا، کتیرا
|
  • Sh Peighambardoust, N. Khorasanchi, A. Gholshan Tafti, Sa Rafat Page 1
    The effect of the addition of freeze-dried sourdough containing Lactobacillus plantarum ATCC 1058 and Lactobacillus reuteri ATCC 1655 on loaf physical and sensory characteristics as well as the shelf life of bread was investigated. Freeze-dried sourdough caused a decrease in pH and an increase in total titrable acidity of dough and the resulting bread. However, the physical properties of the bread (volume, height) were not changed. The moisture content of the control bread was significantly higher than that of sourdough added samples. The least moisture content (25.66%) was reported in freeze-dried sourdough bread containing Lactobacillus reuteri. Sensory characteristics of all breads were negatively influenced during bread storage. Maximum sensory was obtained for control bread followed by sourdough bread containing Lactobacillus reuteri. The addition of dried sourdough increased the shelf life of the bread. The starter Lactobacillus reuteri inhibited mold growth and extended the shelf life of the bread to 10 days compared to that of control bread (4 days).
  • Z. Rafiei, Sm Jafari, M. Alami, M. Khomeiri Page 11

    In this study the antioxidant properties and total phenolics content of methanol (80%), acetone and water extracts of olive leaves produced by maceration method were examined. Two varieties of olive including Koroneiki and Roghani were studied. Various experimental models including reducing power, total antioxidant capacity and DPPH radical scavenging activity were used for evaluation of antioxidant activity of extracts and compared with synthetic antioxidants (BHA and BHT). At the next stage, effect of methanol extract of Koroneiki on oxidative stability of sunflower were assessed using peroxide value and thiobarbitoric acid index. Results revealed that the highest phenolic content (196.6±0.33 mg TAE/g extract) and the lowest IC50 in DPPH (106.065±0.55 µg/ml), reducing power (258.137±0.16 µg/ml) and total antioxidant capacity (205.9±0.18 µg/ml) indices were related to the methanol extract of Cronaiky. Also, methanolic extract of Cronaiky at 1000 ppm could control peroxide value and thiobarbitoric acid index and could be used instead of BHA and BHT at 100 and 200 ppm levels.

  • K. Alirezalu, J. Hesari, A. Alirezalu, M. Mohammadi, B. Fathi-Achachlouei Page 25
    Milk thistle plant (Silybum marianum) is one of the medicinal plants which possess important nutritional and medicinal applications. It is shown that extracts of its leaf and the oil extracted from its seeds can retard liver diseases; and promote antioxidant and anticancer effects. In this research, physicochemical properties and fatty acid composition of extracted oil from milk thistle seeds were studied. The total oil content of the seeds was 28.9% and physicochemical properties were as follow: refractive index 1.452, chlorophyll content 0.55 mg pheophytin/kg oil, acid value 0.25 mg NaOH/g Oil, peroxide value 0.7 meq O2/kg Oil, saponification value 181 mg KOH/g Oil and iodine value 105 g I2/100 g Oil. Fatty acid composition of milk thistle oil was also analysed by gas chromatography. Among determined fatty acids, linoleic acid (39%) and oleic acid (36.7%) were the highest, followed by palmitic acid (10.1%), stearic acid (6.8%), linolenic acid (3.6%), arachidic acid (2.9%) and behenic acid (0.57%). Based on the results obtained, milk thistle seeds were rich in oil and essential fatty acids and this is important from nutritional and medicinal points of view, therefore cultivation of this oilseed for production of edible oil can be studied for consumption.
  • E. Milani, Qa Golimovahhed, F. Hosseini Page 35

    Inulin is widely used in functional foods throughout the world due to its useful nutritional and functional properties such as fat replacer, texture improvement and prebiotic effects. Salsify Plant is the one of valuable source of inulin, but few studies exist on its extraction. In this research, central composite design (CCD) was performed to investigate the effect of each variable, time (5-40 min), solvent: solid ratio (5-15 v/w) and temperature (40-90°C) on inulin extraction yield from salsify and optimization of conventional extraction of inulin. Response surface methodology (RSM) was also employed to optimize multiple variables to predict the best performance conditions with a minimum number of experiments. Chemical properties and mineral contents of salsify plant were also determined according to AOAC methods. The results of analysis of variance showed that effects of time and temperature on inulin extraction were significant (P < 0.05). The optimal conditions for maximizing inulin extraction yield (13.23%) were at 56.24°C, solvent: solid ratio of 8.97:1 (v/w) for 39 min.

  • M. Mehraban Sangatash, M. Sarabi Jamab, R. Karajian, R. Nourbakhsh, F. Gholasi, As Vosough, M. Mohsenzadeh Page 45
    One of the main deficiencies of yoghurt drink is undesirable flavor and swelling due to microbiological activation that leads to decreasing the shelf life and consumer acceptance. This study has been conducted to determine the microbiological contamination sources during production of Iranian yoghurt drink (Doogh) in three local dairy plants, situated in Mashhad, Iran. Samples were collected at sixteen different control points, which involved every stage of production from the beginning to the end. Each plant was visited three times for sampling. Microbiological analysis of all samples was performed to determine total aerobic bacteria, coliforms, psychrophilic bacteria, LAB and yeast according to the Institute of Standards and Industrial Research of Iran (ISIRI). The results showed that the hygienic quality of Doogh is dependent on the quality of raw milk, the effectiveness of heat treatment, the microbiological quality of added ingredients and packaging materials, the cleanliness of surfaces coming into contact with the Doogh and the efficiency of the plant sterilisation. Starter culture as the possible contamination sources of psychrophilic bacteria, coliform and yeast, potable water and washing water as the contamination sources for coliform and yeast, nuzzles and packaging materials as the contamination source of coliform, yeast and total aerobic and mesophilic bacteria and production room air as the contamination sources for psychrophilic bacteria, coliform and yeast were determined. Results showed that factories certainly have various contamination sources because of the unstandardized design of Doogh factories in Iran. Therefore, it is necessary to determine critical control points in all factories and organize auto-control systems in order to eliminate or at least minimize the risk of contamination.
  • M. Ravaghi, M. Mazaheri Tehrani, A. Asoodeh Page 57

    Soy protein concentrate (SPC) which is one of the well known food ingredients, is produced especially from defatted soy flour and flash desolventized white flour with maximum PDI, but other soy flours may also be used to produce products with different properties. In this study, four different soy flours including defatted soy flour (fat content 3.67, PDI 55.10), defatted and toasted soy flour (fat content 3.78, PDI 10.72), low fat soy flour (fat content 14.34, PDI 32.71), and full fat soy flour (fat content 22.08, PDI 28.72) were used to produce SPC by two washing methods (alcohol washing and acid washing) and chemical properties and key protein functionalities were determined. SPC from full fat soy flour had higher yield but lower protein content due to its residual oil. Alcohol washing had higher yield whereas fat, protein, and fiber contents were decreased. PDI of alcohol washed SPCs had lower content and, in contrast to acid washed SPCs, did not relate to PDI of starting materials. Under the same washing condition, SPC from defatted soy flour had higher water holding capacity, fat binding capacity, emulsification, and foaming properties. SPC from acid wash procedure had higher emulsifying and foaming properties while alcohol washing enhanced water holding and fat binding capacities.

  • N. Pouresmaeil, Mh Azizi, S. Abbasi, M. Mohamadi Page 69
    The most common disease caused by wheat protein (Gluten) ingestion is celiac, and the only effective treatment is strict adherence to a 100% gluten free diet for life. The objective of this study was to evaluate the effects of guar and microbial transglutaminase (T.G) enzyme on farinograph properties and bread quality of gluten free composite flours(Soya flour, Rice flour and corn starch). In this study, guar gum was added at two levels (2, 3%) and T.G was added at three levels (0, 1, 10 u/g pro) to the formulation. Results showed that guar addition caused increase in specific volume, but T.G had a negative effect on it. Guar addition had no effect on the crumb texture of bread, but addition of 1 u/g pro of T.G caused appropriate texture crumb in bread. Incorporation of guar decreased the crumb hardness 2 hours after baking comparing to control but with increasing the addition of T.G crumb hardness was increased. Addition of 10 u/g pro of T.G retarded the staling of gluten free breads, but guar addition had no effect on staling.
  • R. Rezaei, M. Khomeiri, M. Aalami, M. Kashaninejad Page 83

    The effect of types of gums including arabic and guar on the physicochemical properties of frozen yogurt was investigated. The results showed that the gums had no effect on pH but caused a significant increase in overrun of samples (P< 0.05). The lowest overrun (22.37 %) belonged to control sample and the highest overrun value (39.38 %) belonged to sample containing 5 g/l arabic gum. In terms of viscosity, frozen yogurt with 3 g/l guar gum and control sample had the highest and lowest value, respectively. Addition of gums improved melting properties, significantly (P>0.05). The longest and the shortest first dripping time were related to samples with 5 g/l arabic gum and control sample, respectively. Melting rate of frozen yogurt also decreased significantly by addition of gums.

  • M. Ghaderi Ghahfarokhi, Ar Sadeghi Mahoonak, M. Alami, M. Ghorbani, Mh Azizi Page 93

    Despite of long use in traditional medicine, the potential of antioxidant activity of acorn fruit are still lacking. Our study goals were to assess the antioxidant potential of methanol (80%), ethanol (70%) and water extracts of Iranian acorn variety (Q.branti var persica). Total phenol content was evaluated spectrophotometrically and antioxidant activity was evaluated using three different methods including reducing power assay, scavenging effect on DPPH (2,2-diphenyl-1-picrylhydrazyl) radicals and total antioxidant capacity and the results were compared with synthetic antioxidant, BHA and BHT. For all the methods tested the antioxidant activity was concentration dependent. Methanol extracts of acorn fruit showed the highest total phenol content (138.49 mg TAE/gr dry extract), DPPH scavenging effect (EC50= 49.5 mg/ml), reducing power (EC50=230.9 mg/ml) and total antioxidant activity (EC50=424.81 mg/ml) compared to other methods. Results indicated that in all the methods tested, antioxidant activity of BHT was significantly higher (P<0.05) than extracts. Although the antioxidant activity of methanol and ethanol extracts in scavenging effect on DPPH was greater than that of the BHA, the difference was not significant in total antioxidant capacity assay (P < 0.05). The results indicated that acorn fruit are a potential source of natural antioxidants.The activity of the methanol and ethanol extracts in the scavenging effect on DPPH was greater than that of BHA but greater than that of a-tocophero

  • A. Farhangfar, H. Tajik, Sm Razavi Rohani, M. Moradi, J. Aliakbarlu Page 105
    In this study, the effect of the clove essential oil (EO) (0.1 %) and grape seed extract (GSE) (0.1 and 0.2 %) alone and in combination with each other on different spoilage related bacteria (mesophilic viable count, psychrotrophic viable count, lactic acid bacteria and Pseudomonas spp.) of raw buffalo patties was examined during inadequate refrigeration temperature (8 C) for 9 days. Results showed that until the end of storage, incorporation of 0.1% EO significantly effect the growth of Pseudomonas spp., psychrotrophic and lactic acid bacteria (P0.05) and did not affect growth of mesophilic bacteria. However, combining EO (0.1 %) and GSE (0.1 and 0.2 %) yielded any significant effect on mesophilic bacteria and Pseudomonas spp. During the storage of patties, mesophilic and psychrotrophic bacteria were most resistant and sensitive spoilage groups to the agents by 0-0.5 and 0.8 log cycles reduction, respectively. In conclusion, these findings demonstrated that in spite of the efficiency of clove EO for controlling spoilage flora of patty, GSE in mentioned concentrations had not satisfactory inhibitory activity on spoilage bacteria.
  • S. Naghavi, Sh Peighambardoust, M. Ghamari, A. Olad Ghaffari Page 117
    Wheat dough rheological properties are usually studied using empirical tests such as farinograph and extensigraph methods. These methods require large amounts of flour sample, which is a restrictive factor in wheat genetic and breeding studies, where small amount of flour is available. Thus, suitable rheological tests are necessary which could predict or correlate large-scale rheological tests in one hand, and involve less amount of sample on the other hand. Dough oscillatory tests require small flour samples and provide useful information about dough rheology. Since, dough major properties are determined by gluten fraction, and considering the fact that that glutenin macro-polymer (GMP) test requires less amount of sample, in this study GMP rheological test was used for evaluation of dough rheology. Correlation between dough oscillatory test parameters with farinograph parameters was carried out. Results showed that there is a significant (α<0.05) correlation between storage modulus, tan delta in GMP oscillatory test with Farinograph parameters such as dough development time, dough stability and Farinograph quality number.
  • Zs Zolfaghari, M. Mohebbi, Mh Haddad Khodaparast Page 127
    The effect of two types edible coatings, based on methylcellulose (MC) and gum tragacanth (GT) in combination with soy flour on physiochemical properties of fried donuts were studied. Dough was prepared with 0, 5 and 10% substitution of wheat flour with soy flour. Dough surface coated with hydrocolloid solutions (1% w/w) then fried at 150°C. Addition of soy flour did not show significant effect on moisture and oil content of the fried donut (P>0.05) but significantly (P<0.001) reduced the volume of the fried donuts. However, coating was effective method to reduction of oil content. Because of film forming properties, GT and MC coatings significantly (P < 0.05) reduced oil uptake but they did not have significant effect (P > 0.05) on moisture content and volume of the fried donut. Farinograph evaluation of dough showed that the addition of 10% soy flour considerably (P< 0.001) increased water absorption.