فهرست مطالب

فصلنامه گیاه و زیست بوم
پیاپی 51 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • گیاه شناسی
  • فاطمه هادیان*، رضا جعفری، سیدزین العابدین حسینی صفحه 3
    مطالعه و شناخت پوشش های گیاهی در تمام اکوسیستم ها به ویژه اکوسیستم های جنگلی و مرتعی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. اما از آنجا که مدیریت این مناطق به دلیل وسعت فراوان و ماهیت تغییرپذیر آن ها با مشکلات فراوانی همراه است، امروزه از تصاویر ماهواره ای به عنوان ابزاری کم هزینه و سریع در راستای این هدف استفاده می شود. با توجه به تغییرها کمی و کیفی پوشش گیاهی در طول فصل رشد، نکته ای که باید در این مطالعات مورد توجه قرار گیرد انتخاب نوع و زمان مناسب تصویر (زمان مطالعه) است. مطالعه حاضر نیز با هدف تعیین مناسب ترین زمان تصاویر ماهواره ای جهت مطالعه پوشش گیاهی در اکوسیستم های مرتعی و جنگلی در دو استان اصفهان و چهارمحال و بختیاری انجام شد. بدین منظور رابطه پوشش گیاهی زنده و شاخص گیاهی NDVI و تغییرها، میزان همبستگی آن ها در طول فصل رویش در سه مکان مرتعی و یک منطقه جنگلی مورد بررسی قرار گرفت. برای محاسبه روابط آن ها از نمونه برداری زمینی و شش سری تصاویر ماهواره لندست در طول فصل رویش استفاده شد. نتایج این بررسی نشان داد که میزان همبستگی میان تاج پوشش گیاهی زنده و شاخص گیاهی NDVI در تیپ های مختلف و نیز در مراحل مختلف فنولوژیک در داخل هر تیپ متفاوت است.
    در اواخر فصل رویش از میزان همبستگی میان تاج پوشش و شاخص گیاهی NDVI کاسته می شود که نوسانات آن به نوع فرم پوشش گیاهی و تیپ گیاهی وابستگی زیادی دارد به طوری که در تیپ رویش گندمیان بیش ترین نوسان در میزان شاخص گیاهی و همبستگی آن با تاج پوشش گیاهی زنده مشاهده شد ولی در تیپ جنگلی این تغییرها نسبت به سایر تیپ های مورد مطالعه بسیار کم تر بود. این امر اهمیت انتخاب زمان مطالعه را در ارزیابی پوشش گیاهی با استفاده از تصاویر ماهواره ای به خوبی نشان می دهد.
    کلیدواژگان: تاج پوشش گیاهی، ماهواره لندست، NDVI، سمیرم
  • کیانوش شیرمحمدی*، علی قنبری، مهدی راستگو، اسکندر زند، محمدعلی باغستانی میبدی صفحه 19
    با هدف بررسی قدرت رقابت بین گونه و درون گونه ای ارقام مختلف گندم و علف های هرز مزرعه و چگونگی تاثیر آن ها بر رشد و نمو گندم نان آزمایش مزرعه ای در سال زراعی 94-93 در منطقه گیلاوند (دماوند) به اجرا در آمد. این آزمایش به صورت فاکتوریل دو متغیره در غالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد و در دو نوبت نمونه برداری که 20 و 45 روز پس از سمپاشی توسط علف کش پهن برگ کش و باریک برگ کش (تاپیک و2-4-D ) از علف های هرز و گندم انجام گردید. جهت تعیین قدرت رقابت عوامل درون گونه ای و برون گونه ای ارقام گندم و علف های هرز طبیعی مزرعه، مدل رگرسیونی w/1 (عکس وزن تک بوته) و لگاریتم طبیعی عکس وزن تک بوته (ln1/w) و عملکرد تک بوته (w) استفاده شد که برازش بهتر و مطلوبتری به داده ها عملکرد تک بوته (w) نشان داد. نتایج بدست آمده حاکی از آن است که علف هرز پیچک بیش ترین تاثیر مثبت را بر روی لاین گندم c.81.14 در حضور دیگر گونه ها داشت که با توجه به نتایج حاصله، اثرات متقابل علف های هرز همواره موجب کاهش عملکرد و نقصان تولید نمی باشد بلکه گاهی موجب تاثیر مثبت یا منفی بر روند رشد و نمو گیاه زراعی می شود که البته در این آزمایش موجبات تسهیل روند رشد و افزایش لاین گندم را، به همراه داشته است و بر روند رشد گندم موثر واقع شده است.
    کلیدواژگان: تسهیل رشد، رقابت، عکس عملکرد، عملکرد، علف های هرز گندم، وزن تک بوته
  • وحید کریمیان* صفحه 39
    عملکرد یک اکوسیستم طبیعی بستگی به حفاظت منابع در داخل آن اکوسیستم دارد. لکه اکولوژیک، سطحی از چشم انداز است که باعث تجمع منابع در اکوسیستم می شود، لذا مطالعه خصوصیت های لکه ها ضروری است. در این تحقیق ویژگی های ساختاری لکه های اکولوژیک در دو اکوسیستم مرتعی خهکلون و احمدآباد وزگ مورد ارزیابی و تجزیه و تحلیل قرار گرفت. برای ارزیابی این ویژگی ها خصوصیت های ساختاری شامل تعداد لکه ها، سطح کل لکه ها، شاخص سطح لکه ها، شاخص سازمان یافتگی چشم انداز و میانگین فاصله بین لکه ها بر روی 3 ترانسکت 100 متری در هر یک از چشم انداز ها و در مجموع 12 ترانسکت اندازه گیری شد. بر اساس نتایج آماری، ویژگی های ساختاری لکه های اکولوژیک در دو دامنه شمالی و جنوبی مراتع خهکلون و احمدآباد وزگ دارای تفاوت معنی داری (P<0.05) است. شاخص سازمان یافتگی در دامنه شمالی دو مرتع که دارای پوشش متراکم تری هستند، بیش تر از دامنه های جنوبی است. با توجه به این که شاخص سازمان یافتگی لکه ها نشان دهنده میزان توانمندی و قابلیت چشم انداز است، شکنندگی اکوسیستم در دامنه جنوبی بیش تر به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: مراتع مشجر، ارزیابی، لکه اکولوژیک، خهکلون، احمدآباد وزگ، یاسوج
  • جهانبخش تیموری مژن آبادی*، وحید کریمیان، رضا مرادی صفحه 53
    به منظور بررسی و تحلیل روش های اندازه گیری تراکم گونه Artemisia sieberi، یک مکان مطالعاتی با چهار تکرار در منطقه خواف خراسان رضوی با تیپ گیاهی غالب Coligonum persicum - Artemisia sieberi انتخاب گردید. در هر محل نمونه برداری (محدوده 5000 متر مربعی با ابعاد 100×50 متر)، با شمارش کلیه پایه های گونه های Artemisia sieberi مقدار واقعی تراکم محاسبه شد. نمونه برداری در هر مکان مرتعی به صورت تصادفی- سیستماتیک اجرا شد. در هر یک از تکرارها 4 ترانسکت 100 متری مستقر و با توجه به اندازه نمونه لازم هر روش، نقاطی به صورت تصادفی انتخاب شد و روش های اندازه گیری تراکم (کوادرات 2 متر مربعی، نزدیک ترین فرد، نزدیک ترین همسایه، زوج های تصادفی، یک چهارم نقطه مرکزی، ترتیبی اعم از دومین، سومین فرد نزدیک) اجرا شد. اختلاف روش های اندازه گیری تراکم با روش شاهد (شمارش پایه ها) به وسیله آزمون مقایسه میانگین ها LSD بررسی گردید. نتایج نشان داد که نزدیک ترین برآورد به شاهد مربوط به روش یک چهارم نقطه مرکزی می باشد. روش کوادرات، اختلاف معنی دار با شاهد نشان داد. از نظر دقت روش یک چهارم نقطه مرکزی بالاترین و روش های زوج های تصادفی و نزدیک ترین همسایه کم ترین میزان دقت را نشان دادند.
    کلیدواژگان: روش های برآورد تراکم، یک چهارم نقطه مرکزی، اندازه نمونه، درمنه، خواف، خراسان رضوی
  • عباس زارع زاده*، ابراهیم شریفی عاشورآبادی، علی میرحسینی، محمدرضا عرب زاده صفحه 61
    این تحقیق به منظور تعیین و معرفی اکسشن های برتر آویشن (Thymus Lancifolius) کشت شده از لحاظ کمیت و کیفیت اسانس اجرا شد. پس از کشت 10 اکسشن مختلف گونه Thymus lancifolious در ایستگاه تحقیقات گیاهان داروئی استان واقع در گردفرامرز شاهدیه یزد، در سال دوم از سرشاخه های گیاه هنگام 50 درصد گلدهی برداشت و پس از خشک کردن در سایه به روش تقطیر با آب اسانس گیری انجام شد. پس از تعیین بازده اسانس بر اساس وزن خشک گیاه اسانس به وسیله کروماتوگرافی گازی و کرومانوگرافی گازی متصل به طیف سنجی جرمی، تجزیه و شناسایی اسانس صورت گرفت. نتایج تجزیه خوشه ایبر اساس ده ترکیب عمده تشکیل دهنده اسانس، اکسشن ها را در چهار گروه غنی از ژرانیول (TL1 و TL5)، لینالول ( TL3 و TL9)، تیمول (TL2 و TL7 )، کارواکرول و تیمول (TL8) ترپینئول و تیمول (TL6 ) لیمونن و تیمول (TL10) ژرانیول و تیمول (TL4) قرار داد. با در نظر گرفتن بازده، میزان تولید و ترکیب متشکله اسانس اکسشن های TL9 با منشاء استان مرکزی با 4 درصد اسانس و میزان تولید اسانس 35/36 کیلوگرم در هر هکتار و 4/81 درصد لینالول و اکسشن TL4 با منشاء استان فارس با 55/2 درصد اسانس و میزان تولید اسانس 82/34 کیلوگرم در هر هکتار و 5/20 درصد تیمول و اکسشن TL2با منشاء استان مرکزی با 42/1 درصد اسانس و میزان تولید اسانس 4/28 کیلوگرم در هکتار و 4/68 درصد تیمول به عنوان اکستنش های برتر گونه Thymus Lancifolius معرفی می شوند.
    کلیدواژگان: آویشن، تیمول، کارواکرول، یزد
  • امید نیلی احمدآبادی، حسنعلی نقدی بادی، علی مهرآفرین*، محمدرضا لبافی حسین آبادی صفحه 71
    همیشه بهار (Calendula officinalis L.) گیاهی علفی می باشد که به عنوان گیاه دارویی و زینتی مورد توجه است. امروزه از مواد مختلفی برای بستر کاشت استفاده می شود که هر یک دارای ویژگی های منحصر به فردی هستند. بافت خاک هایی که در آن همیشه بهار کشت می شود، باید طوری باشد که عمل تهویه به سهولت انجام گیرد. آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا« تصادفی در چهار تکرار با 26 تیمار انجام پذیرفت. فاکتور اول در 13 سطح نوع بستر کشت و فاکتور دوم در دو سطح حجم بستر برای سینی کشت، شامل 42 سی سی (با تعداد خانه 70 تایی) و24 سی سی (با تعداد خانه 104 تایی) بود. بذرها در بسترهای کشت پرلیت، کوکوپیت و پیت ماس با نسبت های مختلف درون دو نوع سینی با حجم بستر مختلف کشت شدند. صفات اندازه گیری شده شامل طول ریشه، ارتفاع گیاهچه، قطر ساقه، وزن تر و خشک اندام هوایی و ریشه و شاخص سبزینگی برگ بودند. نتایج نشان داد که تیمارهای آزمایش شده تاثیر معنی داری بر بیش تر شاخص های اندازه گیری شده داشته اند. بر اساس نتایج موجود بررسی اثر حجم و نوع بستر کشت بر گیاهچه همیشه بهار بیش ترین مقدار وزن تر برگ، وزن خشک برگ، وزن خشک ساقه، وزن تر کل در تیمار کوکوپیت 25 درصد و پیت ماس 75 درصد با حجم بستر 42 سی سی و بیش ترین وزن تر ساقه و وزن خشک ساقه در تیمار کوکوپیت 25 درصد، پرلیت 25 درصد و پیت ماس 50 درصد با حجم بستر 42 سی سی مشاهده گردید. پرلیت و کوکوپیت به عنوان نگهدارنده آب و همچنین به دلیل تخللی که ایجاد می کند برای بستر کشت مفید بودند.
    کلیدواژگان: پرلیت، پیت ماس، حجم بستر، کوکوپیت، محیط کشت، همیشه بهار (Calendula officinalis L، )
  • معصومه عباسی خالکی*، علی اکبر شکوهیان صفحه 85
    در کشور ایران اقلیم های متفاوتی وجود دارد، بنابراین تنوع گیاهان دارویی آن نیز زیاد است. استفاده از گیاه دارویی آویشن در فضای سبز شهری می تواند باعث بهره وری مضاعف از این گیاه با ارزش شود. این تحقیق در سال 1394 با استفاده از گونه های آویشن بومی دامنه های سبلان (سرعین، اردبیل، نیر و گرمی) در فضای دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه محقق اردبیلی در قالب طرح کاملا« تصادفی انجام شده است. در این بررسی، شاخص های طول ریشه و ساقه، وزن تر و خشک ریشه و ساقه و همچنین حجم ریشه و ساقه مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج این مطالعه نشان داد که گونه های Thymus kotschyenus، T. pubescens و T. transcaucasicus در مورد خصوصیت های وزن تر ریشه و ساقه، وزن خشک ریشه و ساقه، حجم ریشه و حجم ساقه به ترتیب بیش ترین مقادیر بدست آمده را داشتند. فقط در مورد طول ریشه و ساقه نتایج متفاوت بود و این گونه ها در رتبه های پایین تری قرار می گرفتند. بنابراین این سه گونه ذکر شده به ترتیب می توانند به عنوان گیاهان دارویی با ارزش و مهم از جنس آویشن در طراحی و ایجاد فضای سبز برای مکان هایی نظیر باغ های بوتانیک و مزارع آموزشی در شرایط اقلیمی مشابه اردبیل مورد استفاده قرار گیرند.
    کلیدواژگان: آویشن، اردبیل، فضای سبز، گیاه دارویی
  • فیزیولوژی گیاهی
  • علی اصغر پیله ور، عماد ذاکری، مجتبی قدیمی، حامد سنگونی صفحه 97
    موجودات زنده برای داشتن عملکردی طبیعی به مواد معدنی متنوعی نیاز دارند، که برخی از این مواد به میزان زیاد و برخی دیگر به میزان کم تری مورد نیاز خواهد بود. به همین منظور، اثر توسعه رشد گیاه بر مقدار عناصر معدنی پرمصرف گونه های گیاهی غالب و مهم مراتع عشایری استان خراسان شمالی مورد مطالعه قرار گرفت. نمونه برداری از گونه های غالب مراتع ییلاقی، قشلاق و میان بند در سه مرحله فنولوژیکی، شامل ابتدای دوره رویش، گلدهی و بذردهی به روش کاملا« تصادفی انجام شد. در هر مرحله رویشی، برای هرگونه پنج نمونه و برای هر نمونه سه پایه گیاهی به طور تصادفی از نقاط مختلف تیپ های گیاهی موجود انتخاب شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از تجزیه واریانس یک طرفه و به منظور مشاهده منابع تغییرها درون گروهی، از آزمون دانکن استفاده شد. همچنین با استفاده از آزمون t، مقدار عناصر مذکور با حد بحرانی آن ها برای تامین نیاز نگهداری واحد دامی مورد مقایسه آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد که به طورکلی میزان هر یک از عناصر معدنی پر مصرف مورد مطالعه در مرحله رشد رویشی، بیش از مرحله پایان (مرحله بذردهی) است، همچنین مقادیر در هر یک از مراحل رشد نیز بین گونه های مورد بررسی متفاوت است. بررسی مقدار عناصر معدنی پرمصرف در گونه های مورد بررسی به تفکیک مناطق مورد مطالعه نیز نشان می دهد که در مرتع ییلاقی، میان بند و قشلاقی مقدار عناصر فسفر، پتاسیم و کلسیم گونه های مورد بررسی در هر یک از مراحل رشد بیش از متوسط نیاز دام است، از نظر میزان سدیم و منیزیم و همچنین نسبت کلسیم به منیزیم کم تر از مقادیر مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: خراسان شمالی، عناصر معدنی، مراحل رشد گیاه، مراتع
  • کاظم فرخی سی سخت، ابوالفضل رنجبر فردویی، فاطمه پناهی* صفحه 115
    بیابان زایی عبارت است از تخریب سرزمین در اراضی خشک در اثر عوامل اقلیمی و فعالیت های انسانی. برخی از مشهودترین علائم تخریب اراضی خشک، فرسایش تشدیدی خاک توسط آب و باد و تجمع نمک در افق های سطحی خاک های اراضی خشک می باشد. در ایران، از حدود 8/5 میلیون هکتار اراضی تحت آبیاری، 30 درصد آن در معرض شوری و قلیائیت قرار دارد. خاک های شور و قلیا گستره وسیعی از جهان را فراگرفته اند. اگرچه شرایط اکولوژیک حاکم بر این مناطق سخت و شکننده است، اما گیاهانی وجود دارند که می توانند این شرایط را تحمل کنند. در این تحقیق، اثرات آبیاری با آب قلیایی بر محتوای نیتروژن و پارامترهای بیوشمیایی گیاه گز شاهی تحت شرایط گلخانه ای در دانشگاه کاشان بررسی شد. گونه گز شاهی (Tamarix aphylla) عامل مهمی در برابر تندبادهای بیابانی محسوب می شود. گونه مورد مطالعه در ایران بیش تر در اراضی شوره زار و مناطق خشک و نیمه خشک می روید و اهمیت زیادی از لحاظ احیاء اراضی شور و شور و مرطوب نواحی بیابانی دارد. قلمه های گیاه گز شاهی، در گلخانه تحقیقاتی دانشکده منابع طبیعی و علوم زمین دانشگاه کاشان کشت شدند. این آزمایش در قالب طرح کاملا« تصادفی و در چهار تکرار صورت گرفت. تیمارهای آزمایش عبارت از یک تیمار کنترل و چهار تیمار با سطوح مختلف قلیائیت 5/8pH=، 9pH=، 5/9pH= و 10pH= بود. اعمال تیمار با استفاده از محلولKOH صورت گرفت. محتوای کلروفیلa ، کلروفیل b، کل کلروفیل (کلروفیل a+b)، کاروتن و نیتروژن اندازه گیری شد. آنالیز آماری داده ها به وسیله نرم افزار SPSS16 انجام شد. در این نرم افزار با مقایسه میانگین ها به روش چند دامنه ای دانکن، آنالیز آماری داده ها صورت گرفت. تجزیه واریانس با استفاده از تجزیه واریانس یک طرفه انجام شد. نتایج تجزیه واریانس حاکی از وجود اختلاف معنی دار بین تیمارهای مختلف قلیائیت به لحاظ محتوای نیتروژن کل (05/0p<) بود. نتایج آزمون دانکن نیز مشخص کرد با افزایش تنش قلیائیت محتوای نیتروژن کل در اندام های مختلف گیاه گز شاهی کاهش معنی داری نشان داده است. بالاترین مقدار نیتروژن موجود در برگ های گیاهان موجود در تیمار شاهد و کم ترین آن در تیمار T4 مشاهده شد. سطوح مختلف قلیائیت بر محتوای کلروفیل و کاروتنوئید گیاه گز تاثیر معنی دار داشته است. کلروفیل a با افزایش سطوح قلیائیت کاهش یافته است و این کاهش از تیمار T2 تفاوت معنی دار خود را ظاهر ساخته است. بالاترین مقدار کلروفیل a در تیمار شاهد و پایین ترین مقدار آن در تیمار T4 مشاهده شد. پایین ترین مقدار کلروفیل b در تیمار T4 مشاهده گردید و به طور کلی تمامی تیمارها تفاوت معنی داری (در سطح 1 درصد) برای کلروفیل b نشان دادند و با افزایش قلیائیت میزان کلروفیلb کاهش یافت. بالاترین میزان کلروفیل bدر تیمار T1 بعد از تیمار شاهد مشاهده شد. با افزایش قلیائیت کاهش معنی داری (p<0.05) در تیمارها به لحاظ میزان کلرفیل (a+b) به وجود آمده است. بالاترین مقدا کلروفیل کل در تیمار T1بعد از تیمار شاهد مشاهده شد. میزان کاروتن نیز با افزایش قلیائیت به طور معنی داری کاهش یافته است. بالاترین میزان کاروتن در تیمار شاهد مشاهده شد. نتایج مقایسه میانگین ها حاکی از کاهش نسبت کاروتن/کلروفیل (a+b) با افزایش قلیائیت است و این کاهش در تیمارT1 معنی دار شده است. بالاترین مقدار این نسبت را تیمار شاهد نشان داده است. نتایج آزمون دانکن نشان می دهد با افزایش قلیائیت نسبت کلروفیل a/b کاهش یافته و اثر معنی دار قلیائیت بر نسبت کلروفیل a/b از تیمار T1 آغاز شده و تا بالاترین سطح قلیائیت ادامه دارد. ولی در تیمارهای T2و T3 تفاوت معنی داری وجود ندارد. کاهش معنی دار نسبت کلروفیل (a/b) در اثر افزایش قلیائیت از دیگر نتایج این تحقیق بود. با توجه به نتایج و مباحث عنوان شده و مشاهدات گلخانه ای می توان گفت که هر چند قلیائیت بالا سبب کاهش ویژگی های فیزیولوژیک گیاه گز شاهی شد و لیکن این گیاه تا حد زیادی به قلیائیت های متوسط مقاومت دارد. بدین ترتیب می توان استنباط نمود که گیاه گز شاهی جزء گیاهانی است که حتی در شرایط کاملا» نامساعد آب و خاک به لحاظ اسیدیته به رشد و حیات خود ادامه می دهد.
    کلیدواژگان: ویژگی های فیزیولوژیک، جذب نیتروژن، تنش قلیائیت، Tamarix aphylla
|
  • F.Hadian*, R.Jafari, S.Z.Hosseini Page 3
    Studying and monitoring the vegetation in all ecosystems, especially rangeland and forest ecosystems, is of a particular importance. Given that the large area and the changing nature of these regions make their management difficult, today the satellite images are used as cost effective and handy equipment for this purpose. Considering the qualitative and quantitative changes of the vegetation during the growth season, choosing the appropriate time and type of satellite images should carefully be taken into consideration. The present study was carried out in an attempt to determine the most appropriate time for using satellite images to examine the vegetation in rangeland and forest ecosystems in Isfahan and Chaharmahal o Bakhtiari provinces. For so doing, the relation between the green vegetation and the Normalized Difference Vegetation Index (NDVI) as well as their correlation coefficient during the growth season were investigated in three rangelands and a forest. To calculate the relationships between vegetation and NDVI, the ground data and six series of Landsat images during the growth season were used. The results showed that the correlation coefficient between NDVI and vegetation cover percentage in different phenological stages within each vegetation type as well as among different vegetation types was different. Depending on the type and life form of vegetation, at the end of the growth period, the correlation coefficient between vegetation and NDVI decreases. The highest and lowest variation in NDVI and its correlation with vegetation were observed in grassland and forest types, respectively. According to the aforementioned results, it can be concluded that the time of study for vegetation monitoring by remote sensing is very important.
    Keywords: Vegetation cover, Landsat images, NDVI, Semirom
  • K.Shirmohammadi, A.Ghanbari, M.Rastgoo, E.Zand, M.A.Baghestani Maybodi Page 19
    This study aimed at investigating the intraspecific and interspecific competition power of different varieties of wheat (Triticum easativum) and weeds and their effects on the growth of wheat in Gilavand region in 2014-2015 crop year. The bivariate factorial experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications. The sampling was carried out from weeds and wheat 20 and 45 days after spraying with broadleaf and small leaf herbicide (topic and 2-4D). Regression model 1/w (reciprocal of per plant) and natural logarithm of the reciprocal of individual-plant weight (ln1/w) and yield per plant (w) were used to determine the species and sub-species of weeds and wheat in the farm. The results showed that the ivy has the greatest positive impact on wheat lines (c.81.14) in the presence of other species. Considering the results, the interaction effect of the weeds does not always reduce yield and production. The interaction between these weeds revealed their positive effect on the growth of wheat.
    Keywords: Growth facilitation, Competition, Counter-yield, Yield, Wheat weeds, Per plant weight
  • V.Karimian* Page 39
    The function of a natural ecosystem depends on the conservation of its recourses. Ecological patch is an area in the landscape that causes resource accumulation within the ecosystem; this fact turns the study of patch features into a necessity. The structural characteristics of ecological patches in two rangeland ecosystems of Khahkaloon and Ahmadabad Vezg were measured and analyzed in this study. For this purpose, the structural features including the number of patches, total patch area, patch area index, landscape organization index, and average inter patch length across three transects of 100 meters in each of the landscapes and a total of 12 transects were measured and analyzed. On the basis of the statistical analyses, the structural characteristics of ecological patches in the northern and southern ranges of Khahkaloon and Ahmadabad Vezg were highly significant (P 0.05). The organization index in the northern ranges of two rangelands with a dense vegetation was more than southern ranges. Given that the organization index reflects the ability and capability of the landscape, the fragility of the ecosystem appears to be more in the southern ranges.
    Keywords: Woodland, Assessment, Ecological patch, Khahkaloon, Ahmadabad Vezg, Yasooj
  • J.Teymori Majnabadi*, V.Karimian, R.Moradi Page 53
    In order to analyze the methods of measuring the density of Artemisia sieberi, a study site with four replications in Khaf in Khorasan razavi with the dominant vegetation type of Artemisia sieberi – coligonum was selected. In each sampling site (a 5000 m2 area with 50×100 m dimension), the real density was measured by counting all the bases of Artemisia sieberi. Samples were obtained from each rangeland following a random-systematic design. Within each replication, five 100 m transects were established and, considering the required sample size in each method, some points were randomly selected and density measurement methods (Quarter Methods, Closest Individual Method, Nearest Neighbor Method, Random Pairs Method, and Point Centered Quarter Method) were applied. The difference between density measurement methods and control method was evaluated using LSD method. According to the results, the closest estimation to control is Point Centered Quarter Method. Quarter Method was significantly different from the control. The Point Centered Quarter Method was the most accurate and Nearest Neighbor Method, Random Pairs Method, and Random Pairs Method were the least accurate.
    Keywords: Density estimation methods, Point Centered Quarter Method, Sample size, Artemisia sieberi, Khaf, Khorasan Razavi
  • A.Zarezadeh*, E.Sharifi Ashorabadi, A.Mirhosseini, M.R.Arabzadeh Page 61
    This study was carried out in an attempt to determine and introduce the best accessions of the cultivated Thymus Lancifolius with respect to the quantity and quality of the essence. After cultivating 10 different accessions of Thymus Lancifolius species at the Medicinal Plant Research Center of the province in Gordfaramarz Shahediyeh Yazd, from the second year, the aerial parts of the plant were collected at 50% flowering stage and, after being dried in shadow through hydro-distilled strategy, the essence was extracted. Once the essential oil yield was determined based on the dry weight of the plant, the essence was decomposed and identified by means of GC and GC/MS. The results of cluster analysis of the main 10 oil components indicated that there were four groups in which geranial (T1, T5), linalool (T3, T9), thymol (T2, T7), carvacrol and thymol (T8), trpineol and thymol (T6), limonene and thymol (T10), and geraniol and thymol (T4) were dominant components of essential oil in accessions. Considering the oil yield, the production rate, and the composition of the essential oil, the accessions of TL9 originated from Markazi province with 40% of essence and production rate of 36.35 kg/hectare and 81.4% linalool; the accession of TL4 with 2.55% essence, the production rate of 34.82 kg/hectare, and 20.5% thymol; and the accession of TL2 with 1.42% essential oil, the production rate of 28.4 kg/hectare, and 68.4% thymol were selected as the best accessions of Thymus lancifolius.
    Keywords: Thymus lancifolius, Thymol, Carvacrol, Yazd
  • O.Nili Ahmadabadi, H.Naghdi Badi, A.Mehrafarin*, M.Labbafi Hossein-Abadi Page 71
    Calendula officinalis L. is a herbaceous plant which is used as a herbal and ornamental plant. Nowadays, different materials are being used as seedbeds, each of which has unique characteristics. The soil texture which is used for planting C. officinalis must facilitate easy ventilation. This experiment was carried out on the basis of a factorial experiment in completely randomized design (CRD) with 26 treatments and four replications. The first factor included the types of seedbed at 13 levels and the second factor encompassed two types of volume for the seedbed i.e., 42cc (with 70 cells) and 24cc (with 104 cells). The seeds were planted in two types of seedbed with perlite, cocopeat, and peatmoss content and different proportions. The measurement characteristic included root length, seedling height, stem diameter, fresh and dry weight of shoot and root, and SPAD value. The result showed that the experimented treatments have a significant effect on most of the measured indices. According to the results of the effect of volumes and types of seedbed on the seedling of C. officinalis, the highest amount of leaf fresh weight, leaf dry weight, stem dry weight, and total fresh weight were observed in the treatment of 25% cocopeat and 75% peatmoss with the volume of 42cc for the seedbed; and the greatest content of fresh and dry weight of stem were observed in the treatment of 25% cocopeat, 25% perlite, and 50% peatmoss with the volume of 42cc seedbed. Perlite and cocopeat are suitable for seedbed because of saving water and causing porosity.
    Keywords: Perlite, Peat moss, Seedbed volume, Cocopeat, Cutler media, Calendula officinalis L
  • M.Abbasi Khalaki*, A.A.Shokouhian Page 85
    There are different climates in Iran, thus this country has high diversity of medicinal plants. Using Thymus in urban green spaces doubles the efficiency of this valuable plant. This study was conducted using native species of Thymus from foothills of Sabalan (Sareyn, Ardabil, Nir, and Germy), in the Agricultural and Natural Resources Faculty of University of Mohaghegh Ardabili in 2015 following a completely randomized design. Traits including root and shoot length, fresh weight, dry weight, and volume were studied in this research. The results showed that Thymus kotschyenus, T. pubescens and T. transcaucasicus have the highest amounts of the root and shoot fresh weight, dry weight, and volume, respectively. The results were only different with respect to the length of root and shoot and these species were in lower ranks. Therefore, the three aforementioned species, as valuable and important medicinal plants of Thymus, can be used in the design and creation of green spaces in places like botanic gardens and educational fields in Ardabil.
    Keywords: Thymus, Ardabil, Green space, medicinal plants
  • A.A.Pilevar, E.Zakeri*, M.Ghadimi, H.Sangoony Page 97
    Organisms need a variety of mineral nutrients for their normal functioning; some of these nutrients are needed in large quantities, while others are less essential. In this study, the effect of plant growth on macro mineral contents of the important plant species of nomadic grasslands of North Khorasan province was studied. Random sampling of dominant species in upland, lowland, and intermediate ranges was conducted at three phenological stages: vegetative growth, flowering, and seeding. For each species and at each growth stage, five randomly selected samples were chosen from different parts of the vegetation types, with each sample containing three individual plants. Data analysis was performed using one-way analysis of variance and Duncan test to track the inter-group changes. The amount of theseelements was compared to their critical levels to meet the animal unit maintenance needs using T-test. The results showed that in general, the amount of every macro nutrient is more at the vegetative stage in comparison to the seeding stage. In addition, their values in each of the growth stages were different between the studied species. The analysis of the macronutrients of the studied species at different regions indicated that in all three types of the studied grasslands, the species had more phosphorus, potassium, and calcium and less sodium, magnesium, and calcium/magnesium ratio than the average need of livestock at all stages of growth.
    Keywords: North Khorasan, Mineral elements, Plant growth stages, Rangelands
  • K.Farrokhi Sisakht, A.Ranjbarfordoei, F.Panahi* Page 115
    Desertification is land degradation in dry lands because of climatic factors and human activities. Although the ecological conditions in these areas are hard and fragile, there are some plants which can tolerate these circumstances. This study investigates the effects of alkaline water irrigation on nitrogen content and biochemical parameters of Tamarix aphylla under greenhouse conditions at University of Kashan. Tamarix aphylla is an important factor against desert thunderstorms. The plant cuttings of Tamarix aphylla were analyzed following a completely randomized design with four replications. The study treatment included: a control and four treatments at different alkalinity levels (pH=8.5, pH=9, pH 9.5, and pH=10). Chlorophyll a, chlorophyll b, chlorophyll (a), carotene, and nitrogen were measured. The statistical analyses of data were carried out using SPSS software (version 16). The results of analysis of variance showed a significant difference (p
    Keywords: Physiological properties, Nitrogen absorption, Alkalinity stress, Tamarix aphylla