فهرست مطالب

گیاه و زیست بوم - پیاپی 53 (زمستان 1396)

فصلنامه گیاه و زیست بوم
پیاپی 53 (زمستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/11/15
  • تعداد عناوین: 9
|
  • گیاه شناسی
  • علی محمد اسعدی صفحه 3
    بررسی تنوع زیستی گونه ای گیاهی در مطالعات اکولوژیک از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بسیاری از پ‍‍ژوهشگران تنوع گونه ای بالا را معادل استواری و پایداری سیستم های اکولوژیک در نظر می گیرند. در این مطالعه فلور و تنوع زیستی گونه های دارویی در مراتع آخورداغ شهرستان بجنورد مطالعه شده است. در دامنه های مختلف، پنج ترانسکت به طول 100 متر به صورت افقی و عمودی استقرار یافت روی هر ترانسکت 10 قاب یک مترمربعی قرار گرفته و نمونه برداری بصورت تصادفی سیستماتیک برداشت شد. در داخل هر پلات، ضمن شناسایی گونه های دارویی، درصد تاج پوشش هر گونه یادداشت شد. سپس شاخص های تنوع گونه ای، غنای گونه ای و یکنواختی گونه ای از داده ها محاسبه شد. نتایج نشان داد تنوع گیاهان دارویی در منطقه مورد مطالعه مناسب است و در جهت دامنه های مختلف از نظر تنوع گونه ای دامنه شمالی دارای بیش ترین مقدار می باشد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد مرتع آخورداغ دارای 147 گونه دارویی است که متعلق به 42 تیره گیاهی می باشد. از عمده ترین خانواده های گیاهان دارویی منطقه، نعناعیان (Labiatae)، کاسنی(Compositae)، گل سرخ (Rosaceae)، بقولات (Papilionaceae) و گل گاوزبان ( Boraginaceae) به ترتیب می توان نام برد. از نظر شکل زیستی همی کریپتوفایت ها با 01/34 درصد تیپ غالب منطقه و ژئوفیت ها با 62/13 درصد کم ترین تعداد گیاهان دارویی منطقه را تشکیل می دهند.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، تنوع گونه ای، فلور، مراتع آخورداغ
  • عظیم ابوطالبی، نصرت الله اکبری، معصومه خسروی رینه، زهرا طالبی صفحه 19
    منطقه حوزه آبخیز شهری در شمال شهرستان آشتیان واقع است. سیمای منطقه متشکل از پیکره ای کوهستانی می باشد. دامنه تغییرات ارتفاعی منطقه بین 2090 الی 3071 متر است. حوزه آبخیز شهری آشتیان با مساحت حدود 5542 هکتار در شمال شرقی استان مرکزی واقع شده است. مقدار بارندگی سالانه منطقه، 283 میلی متر و متوسط دمای سالانه آن، 9.6 درجه سانتی گراد است. هدف اصلی این پژوهش شناسایی گونه های گیاهی و معرفی فلور حوزه، تعیین شکل های زیستی گیاهان و پراکنش جغرافیایی آن ها می باشد. به این منظور نمونه های گیاهی از حوزه طی دوره رویشی سال های 1395 و 1396 جمع آوری و با استفاده از فلورهای مختلف شناسایی و شکل های زیستی گونه ها تعیین و طیف زیستی منطقه ترسیم شد. بر اساس اطلاعات بدست آمده از پراکنش جغرافیایی گونه ها و منابع موجود، جایگاه حوزه از نظر جعرافیای گیاهی ایران مورد بررسی قرار گرفت. 262 گونه متعلق به 164 جنس از 43 خانواده گیاهی از منطقه جمع آوری و شناسایی شد. بیش ترین غنای گونه ای به ترتیب در تیره های Asteraceae (38 گونه)، Papilionaceae (36 گونه) و Geramineae (22 گونه) و Lamiaceae (20 گونه) و Apiaceae (18 گونه) و Liliaceae و با (17 گونه) مشاهده شد. در بین گیاهان حوزه، فرم رویشی همی کریپتوفیت ها با 124 گونه (3/47 درصد) فراوان ترین شکل زیستی حوزه بود. همچنین مطالعات نشان داد که حوزه پراکنش و انتشار 199 گونه (76 درصد) از گیاهان حوزه آبخیز شهری آشتیان متعلق به ناحیه ایران - تورانی منحصر بود.
    کلیدواژگان: فلور، شکل زیستی، پراکنش جغرافیایی، حوزه شهری آشتیان
  • عزت الله مرادی، سیده زهره میردیلمی، غلامعلی حشمتی صفحه 35
    در علم اکولوژی، تغییرات تدریجی هر عامل محیطی (گرادیان) با تغییر در ترکیب گونه ای و فرم رویشی خود را به صورت مرز نشان می دهد. تفکیک مرز نواحی رویشی ایران برای مدیریت اکوسیستم به ویژه مدیریت پوشش گیاهی، مسئله-ای بنیادی است. در این تحقیق مرز اکولوژیکی نواحی رویشی ایران (ناحیه رویشی ایران و تورانی استپی تا کوهستانی، ناحیه رویشی ایران و تورانی بیابانی و ناحیه رویشی زاگرسی) که در نقشه ارایه شده توسط پابو (1346) در طول گرادیان اقلیمی مشخص، بررسی و بازبینی می گیرد. مطالعه حاضر در گرادیان اقلیمی دنا- طبس انجام شد. در این گرادیان سه ناحیه رویشی عمده ایران و تورانی بیایانی، ایران و تورانی استتپس تا کوهستانی و ناحیه رویشی زاگرسی قرار دارند. برای تشخیص مرز اکولوژیکی جوامع گیاهی از شاخص های پراکندگی ازجمله نیمه تغییرات، تنوع بتا و انحراف معیار استفاده شد. طبق نتایج حاصله طول گرادیان 06/8 واحد انحراف معیار و نیمه تغییرات 13/15 بدست آمد. با توجه به تغییرات ترکیب گونه-ای، مرز سه ناحیه رویشی ارائه شده توسط پابو (1346) با مرز اکولوژیکی این سه ناحیه که با استفاده از شاخص نیمه تغییرات بدست آمد با تنوع بتای بالای 50 درصد همخوانی ندارد. از اینرو می توان اذعان داشت با محاسبه نیمه تغییرات و تنوع بتا با قاطعیت بالاتری میتوان اقدام به تفکیک و یا اصلاح مرز بین نواحی رویشی نمود.
    کلیدواژگان: نیمه تغییرات، تنوع بتا، طول گرادیان، ایران و تورانی، زاگرسی
  • رضا تمرتاش، سعیده دماوندی، بهنوش وردیان صفحه 57
    این پژوهش به منظور مقایسه خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک و پوشش گیاهی در دو منطقه از مراتع لاسم انجام شد .جهت انجام مطالعات، پس از انتخاب تیپ های گیاهی شاخص در مناطق معرف هر تیپ، از خاک و پوشش گیاهی به روش تصادفی- سیستماتیک نمونه برداری شد .سطح و تعداد پلات های نمونه برداری با توجه به نوع گونه ها و تغییرات پوشش گیاهی تعیین شد. پس از بازدید صحرایی پلاتهایی در طول سه ترانسکت انداخته شد. در هر پلات اسامی گونه ها، درصد پوشش و درصد لاشبرگ و تولید ثبت شد. همچنین در هر پلات در عمق 15سانتیمتری در طول سه ترانسکت، ده نمونه خاک برداشته شد. خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک شامل بافت، اسیدیته، هدایت الکتریکی، آهک، رطوبت، چگالی، درصد کربن آلی و ماده آلی اندازه گیری شد. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات بدست آمده از روش های آماری T- test، رگرسیون چند متغیره و تجزیه مولفه های اصلی به کمک نرم افزار های SPSS و Minitab استفاده شد. با توجه به آنالیزهای انجام شده فاکتورهای درصد مواد آلی، pH، Ec، پوشش گیاهی و تولید گیاهی در سطح 5 درصد و فاکتورهای درصد شن و درصد رس در سطح خطای 1 درصد در دو منطقه قرق و تحت چرا دارای اختلاف معنادار هستند. نتایج نشان می دهد که مهم ترین خصوصیات خاکی موثر بر پوشش گیاهی (تیپ های بروموس- فستوکا، اسپرس- گون) در مراتع چرا نشده: درصد کربن آلی، مواد آلی، شن و Ec و در مراتع چرا شده درصد شن، آهک، رطوبت و pH در سطح 5 درصد می باشند.
    کلیدواژگان: خاک، پوشش گیاهی، لاسم، مراتع چرا نشده، چرا شده
  • سینا عطار روشن، علیرضا هدایتی راد، رمضانعلی پوررستمی صفحه 71
    شناسایی و معرفی تنوع گونه های گیاهی یک منطقه به عنوان بستر تحقیقات زیست محیطی با هدف حفظ گنجینه ژنی و امکان استفاده اصولی از آن ها اهمیت ویژه ای دارد. این مطالعه جهت شناسایی فلور اراضی کشت و صنعت کارون شهرستان شوشتر واقع در استان خوزستان و بررسی شکل زیستی و پراکنش جغرافیایی گیاهان منطقه انجام شده است. در این مطالعه 80 گونه گیاهی متعلق به 25 تیره و 71 جنس شناسایی گردید. خانواده گندمیان (Poaceae) با 26 گونه گیاهی و کاسنی (Astraceae) با 16 گونه گیاهی پرجمعیت ترین خانواده های این مطالعه محسوب می شوند که در مجموع 5/52 درصد کل گونه های این منطقه را شامل می شود. از نظر اشکال زیستی گیاهان در این منطقه، تروفیت ها با 54 درصد (43 گونه) و همی کریپتوفیت ها با 35 درصد (28 گونه)، مهمترین اشکال زیستی منطقه مورد مطالعه به شمار می روند. بررسی کوروتیپ رستنی ها در منطقه نشان داد گونه های متعلق به ناحیه رویشی ایرانی تورانی در منطقه غلبه دارند، بدین صورت که عناصر رویشی این ناحیه با 21 گونه (26/25 درصد) و ایرانی تورانی- مدیترانه ای- اروپایی سیبری با 15 گونه (75/18 درصد) مهم ترین کوروتیپ موجود در منطقه بوده و سایر کوروتیپ ها از نظر اهمیت در مراتب بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: فلور، شکل زیستی، پراکنش جغرافیایی، کشت و صنعت کارون
  • محیط زیست
  • الهام فرجی دیزجی، محسن کافی، احمد خلیقی، سپیده کلاته جاری صفحه 85
    بررسی میزان تجمع عناصر سمی در گیاهان به جهت حفظ سلامت و حیات موجودات زنده امری بسیار مهم و ضروری می باشد. از آنجا که جذب فلزات سنگین توسط گیاهان در کاهش الودگی محیط زیست موثر است در مطالعه حاضر، که در قالب طرح بلوک کامل تصادفی بوده و با شش تکرار انجام گرفته، توانایی نهال های دو ساله لیلکی کشت شده در حاشیه اتوبان تهران-کرج جهت پالایی آلاینده عنصرسرب به عنوان فلزی سنگین به روش جذب اتمی مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل سه زمان مختلف نمونه گیری (زمان آغاز باز شدن برگ ها، اواخر خرداد ماه و قبل از فصل خزان برگ) بودند. نتایج نشان دادند که غلظت سرب با گذشت زمان و با نزدیک شدن به فصل خزان برگ ها به طور معنی داری افزایش پیدا کرد و میزان کلروفیل کل برگ و همچنین میزان کارتنوئید برگ ها با نزدیک شدن به فصل خزان برگ کاهش چشمگیری را نشان دادند ولی میزان نسبت وزن تر به وزن خشک برگ با گذر زمان افزایش یافت.
    کلیدواژگان: جذب اتمی، کلروفیل، کارتنوئید، گیاه پالائی، عناصر سنگین
  • فیزیولوژی گیاهی
  • معصومه عباسی خالکی، اردوان قربانی، سحر صمدی خانقاه، فریده عشایری صفحه 93
    هدف از این تحقیق بررسی اثر برخی روش های پرایمینگ بر رشد و جوانه زنی گونه علف گندمی (Agropyron touri) می باشد. پرایمینگ بذر تکنیکی است که به واسطه آن بذور پیش از قرار گرفتن در بستر خود و مواجهه با شرایط اکولوژیکی محیط، به لحاظ فیزیولوژیکی و بیوشیمیایی آمادگی جوانه زنی را به دست می آورند. به منظور بررسی اثرات اسموپرایمینگ و هورموپرایمینگ بر جوانه زنی و رشد علف گندمی این آزمایش در قالب طرح کاملا« تصادفی در 5 تیمار و 4 تکرار در آزمایشگاه مرتع دانشگاه محقق اردبیلی اجرا شد. تیمارها شامل؛ اسموپرایمینگ (پرایم با نیترات پتاسیم با دو غلظت 3/0 و 2/0 درصد) و هورموپرایمینگ (پرایم با اسید جیبرلیک با دو غلظت 500 و 1000 ppm) و شاهد بودند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که تیمارهای اسموپرایمینگ و هورموپرایمینگ بر رشد و جوانه زنی گونه علف گندمی در درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، وزن تر و خشک گیاهچه، شاخص بنیه، ضریب آلومتری و متوسط زمان جوانه زنی در سطح آماری 99 درصد و طول ریشه چه و ساقه چه در سطح آماری 95 درصد تفاوت معنی داری وجود دارد. به طورکلی نتایج حاکی از آن بود که تیمارهای اسموپرایمینگ در درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، طول ریشه چه، وزن تر و خشک گیاهچه، متوسط زمان جوانه زنی و شاخص بنیه بذر دارای تاثیر مطلوب تری بوده اند، و تیمارهای هورموپرایمینگ در طول ساقه چه و ضریب آلومتری دارای بالاترین عملکرد بوده اند.
    کلیدواژگان: اسموپرایمینگ، هورموپرایمینگ، بنیه بذر، شاخص های جوانه زنی، علف گندمی
  • سیدجواد صانعی، سیداسماعیل رضوی صفحه 107
    در مطالعه حاضر، تاثیر غلظت های مختلف NaCl (0، 25، 50 و 100 میلی مولار) روی رشد و پاسخ های فیزیوبیوشیمیایی سویا (Glycine max L.) و نقش حفاظتی Trichoderma harzianum Rifai مورد بررسی قرار گرفت. در این بررسی اثر پیش تیمار قارچ محرک رشد بر کاهش آسیب ناشی از شوری به صورت آزمون فاکتوریل در قالب طرح کاملا« تصادفی و با چهار تکرار انجام شد. تغییر میزان کلروفیل a و b، پرولین، قندهای محلول، پراکسیدهیدروژن و مالون دی آلدئید با استفاده از روش های مبتنی بر رنگ سنجی اندازه گیری گردید. نتایج آزمایش نشان داد که با افزایش غلظت NaCl، ارتفاع گیاه، وزن خشک اندام هوایی و ریشه و میزان کلروفیل a و b کاهش می یابد، در حالی که میزان پرولین، قندهای محلول، پراکسیدهیدروژن و مالون دی آلدئید افزایش داشته است. قارچ T. harzianum رشد گیاه و میزان رنگیزه های فتوسنتزی را تحت شرایط تنش شوری و غیرشوری به ترتیب به میزان 58/19 و 10/16 درصد بهبود می بخشید. کاهش در تجمع پرولین، قندهای محلول، پروکسیدهیدروژن و مالون دی آلدئید هم چنین در تیمارهای T. harzianum تحت غلظت های مختلف شوری مشاهده شد. به طور کلی، T. harzianum در افزایش مقاومت گیاهان سویا علیه NaCl موثر بوده است. از این رو، استفاده از این قارچ به عنوان یک رهیافت بیوتکنولوژیک می تواند برای مایه زنی بذر جهت کشت در اراضی شور پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: شوری، قارچ، کلروفیل، وزن خشک
  • کیوان شمس صفحه 123
    پژوهشی به منظور بررسی اثر تنش خشکی بر فرآیندهای بیوشیمیایی و عملکرد ارقام مختلف گندم، به صورت اسپلیت پلات بر پایه بلوک های کامل تصادفی و با 3 تکرار در مزرعه پژوهشی معاونت تحقیقات دیم سرارود انجام شد . کرت های اصلی شامل تیمارهای تنش خشکی در 4 سطح: I1 - تنش خشکی از شروع مرحله ساقه رفتن (مرحله 31 زادوکس ) I2 - تنش خشکی از شروع مرحله آبستنی (مرحله 43 زادوکس ) ، I3 - تنش خشکی از شروع مرحله پر شدن دانه (مرحله 70 زادوک) و I4 - آبیاری کامل و کرت های فرعی شامل تیمارهای ارقام در 3 سطح : چمران (C1) ، مرو دشت (C2) و شهریار (C3) . نتایج نشان داد که بین تیمارهای تنش خشکی تفاوت معنی داری وجود دارد ، به طوری که با افزایش شدت تنش خشکی در ارقام مختلف گندم ، کاهش در میزان آب نسبی و محتوای کلروفیل برگ پرچم و افزایش در میزان پرولین برگ پرچم مشاهده شد ولی در خصوص کربوهیدرات های محلول برگ پرچم روند خاصی مشاهده نشد . رقم چمران (C1) در تیمار تنش خشکی (I1 ) نسبت به شاهد (I4 -) دارای بیش ترین کاهش در میزان آب نسبی و محتوای کلروفیل برگ پرچم، در مقایسه با ارقام مرودشت (C2) و شهریار (C3) بود. و همین رقم دارای مقاومت بیش تری به تنش خشکی بوده و از ثبات عملکرد بالاتری برخوردار بود.
    کلیدواژگان: پرولین، تنش خشکی، کربوهیدرات های محلول، گندم، محتوای کلروفیل، میزان آب نسبی
|
  • A.M.Asaadi Page 3
    Analyzing the biodiversity is of prime significance in ecological studies. Many researchers attribute high species diversity to ecological bio-systems’ stability. In this study, the flora and biodiversity of medicinal plants were studied in the rangelands of Akhordagh in Bojnourd city. In different slopes, five 100-meter transects were placed horizontally and vertically. Along each transect, 10 one-meter-square quadrates were located. Sampling was carried out following the random systematic procedure. In each sampling unit, in addition to the identification of the medicinal species, canopy coverage and the number of individuals per species were recorded. After that, species diversity, richness, and evenness indices were calculated. The results indicated that the diversity of medicinal plants was acceptable in the region under the study. With respect to species diversity in different slopes, it was observed that the northern slope had the highest amount of diversity. The findings of this study indicated that Akhordagh rangeland contains 147 medicinal species belonging to 42 families. Labiatae, Compositae, Rosaceae, and Papilionaceae were respectively the most abundant plant families in the region. Raunkiaer's Life form spectrum showed that hemi-cryptophytes, with 34.01% of the species, were the dominant and geophytes, with 13.62%, were the least frequent plant types in the area.
    Keywords: Medicinal plants, Species diversity, Flora, Akhordagh rangelands
  • A.Abotalebi, N.Akbari, M.Khosravy Rine, Z.Talebi Page 19
    The urban watershed is located in the North of Ashtian city which is a cold mountainous area. The altitude of the region ranges from 2090 to 3071 meters. Urban watershed region of Ashtian covers an area of 5542 hectares and is located in the northeast of Arak city. The annual precipitation of the region is 283 millimeters and the mean annual temperature is 9.6 ºC. The aim of this research was to identify the plant species, introduce flora, and determine life forms and geographical distribution of species in the watershed. For this purpose, plant samples were collected from the watershed during the growing season of 2015 and 2016. The biological spectrum of the watershed was plotted by means of life form results. The position of the watershed within Iran’s phytogeography classification was studied based on geographical distribution data and available resources. In this study, 262 belonging to 43 families and 139 genera were collected and identified. The following families had the highest number of species: Asteraceae (with 38 species), Papilionaceae (with 36 species), Gramineae (with 22 species), Lamiaceae (with 20 species), Apiaceae (with 18 species), and Liliaceae (with 17 species). Hemicryptophytes, with 124 species (47.3%), were the most frequent life form in the region. Investigating the geographical distribution of species, it was observed that 199 species (76%) belong to Irano-Turanian region.
    Keywords: Flora, Life form, Geographical distribution, Ashtian Urban watershed
  • E.Moradi, S.Z.Mirdeilami, K.Heshmati Page 35
    In ecology, the gradual changes in any environmental factor (gradient) with the change in species composition and growth forms are illustrated as a boundary. Defining the boundaries of the vegetative regions of Iran is a fundamental issue for ecosystem management specially the management of plant vegetation. In this study, the ecological boundary of the vegetative regions of Iran (i.e., Irano-Turanian steppe/mountainous vegetative region, Irano-Turanian desert vegetative region, and Zagrosi vegetative region) presented in Pabo’s map was identified, analyzed, and reevaluated across the climatic gradient. The present study was carried out in the climatic gradient of Dena-Tabas. This climatic gradient encompasses the three aforementioned vegetative regions. Dispersion indices including half changes, beta diversity, and standard deviation were used to identify the ecological boundary of plant communities. The results indicated that the length of the gradient was 8.06 SD and 15.13 Hc. Considering the changes in the species composition, the boundary of these three vegetative regions presented in Pabo’s map did not match with the ecological boundary identified by Hc index with the beta diversity above 50 percent. It can be argued that by calculating half changes and beta diversity, the boundary between the vegetative regions can be identified or corrected with a higher degree of certainty.
    Keywords: Half change, Beta diversity, Length of gradient, Irano-Touranian, Zagrosi
  • R. Tamartash, S. Damavandi, B. Vardiyan Page 57
    This study aimed to investigate the relationship between physical and chemical properties of soil and the vegetation that was conducted in two areas of pasture Lasem. To reasarch, after selecting Indicator plant species in Reagent areas each brigade, of soil and vegetation were sampled by Random–systematic. The level and number of sampling plots were determined according to species and vegetation changes. After field inspection was thrown plots during the three transects. In each plot names of species, has been recorded Coverage and production percent. Also In each plot, at a depth of 15 cm during the three transects Ten soil samples were taken. Physical and chemical properties of soil such as Texture, pH, electrical conductivity, lime, moisture, density, percent organic carbon and organic matter were measured. To analyze the information obtained was used from statistical methods T- Test, multiple regression and principal component analysis using SPSS and Minitab software. According to analyzes by factors of organic matter, pH¡ Ec, Vegetation and plant production at the level 5% and Factors sand and clay percent at level 1% Showed significant differences in grazed and non- grazed areas. The results show that the soil most important features affecting vegetation (Brigades of Bromus tomentolus- Festuka ovina, Onobrychis comuta- Asteragalus gossypinus) in grazed: organic carbon, organic matter, sand percent and Ec and in non-Grazed sand, lime, humidity percent, PH are in level 5% percent.
    Keywords: Soil, Vegetation, Lasem, Why not have rangelands, Rangelands
  • S.Attar Roshan, A.R.Hedayati Rad, R.Pour Rostami Page 71
    Identification and introduction of plant species diversity in any region is of prime significance as an underlying ground for ecological research to preserve the genetic treasures and use them sensibly. This study was carried out in an attempt to identify the flora in Kesht-va-Sanat Karoon lands located in Shooshtar city of Kouzestan province and to explore the life forms and the geographical dispersion of the plants in this region. In this study, 80 plant species, belonging to 25 families and 71 genera, were identified. Poaceae family with 26 species and Astraceae with 16 species were the most frequent families in this study, collectively comprising 52.5% of the population of the overall species. With respect to the life forms, Therophyte with 54% (43 species) and Hemicryptophyte with 35% (28 species) were the most important forms in this region. Chorological study indicated that the species belonging to Irano-Turanian Chorotype with 25.5% (21 species) and Irano-Turanian-Mediteranean-eruption with 18.7% (15 species) were the most dominant ecological group in this region. The rest of the chorotypes were at the lower levels of significance.
    Keywords: Flora, Life form, Geographical dispersion, Kesht-va-Sanat Karoon
  • E.Faraji Dizji, M.Kafi, A.Khalighi, S.Kalateh Jari Page 85
    Analyzing the accumulation of toxic elements in plants is considered essential and important for preserving the health and life of the living things. Due to the fact that the absorption of heavy metals by plants is effective in decreasing environmental pollution, the ability of two-year-old Thornless Honey Loccust Trees (Gleditsia triacanthos L. var. inermis), planted in borders of Tehran-Karaj highway, for refining Pb element as a heavy metal using atomic absorption was investigated in the present study which was carried out in randomized complete block design with six replications. The experiment treatments included: three times of sampling (the beginning of leaf growth i.e., the opening of leaves, late June, and before the autumn). The results indicated that Pb concentration significantly increased with the passage of time and near autumn. Total leaf chlorophyll and carotenoid significantly decreased near autumn, but leaf fresh/dry weight ratio increased with the passage of time.
    Keywords: Atomic absorption, Chlorophyll, Carotenoid, Phytoremediation, Heavy metals
  • M.Abbasi Khalaki, Aghorbani, S.Samadi Khanghah, F.Ashayeri Page 93
    The aim of this study was to investigate the effect of some priming methods on the growth and seed germination of wheat grass (A. touri). Seed priming is a technique by means of which the seeds are physiologically and biochemically prepared for germination before being placed in their beds and facing the ecological conditions. In order to investigate the effects of osmopriming and hormopriming on the growth and germination of A. touri, this experiment was carried out in a completely randomized design with five treatments and four replications in the rangeland laboratory of University of Mohaghegh Ardabili. Treatments included: osmopriming (prime with KNO3 with 0.3% and 0.2% concentrations), hormopriming (prime with GA3 with 500 and 1000 ppm concentrations), and control (distilled water). The analysis of variance showed that the osmopriming and hormopriming had significant effect on the growth and germination of A. touri in germination percentage, germination rate, wet and dry weight, vigor index, allometric coefficient, and mean germination at p
    Keywords: Osmopriming, Hormopriming, Vigor index, Germination indices, Wheat grass
  • S.J.Sanei, S.E.Razavi Page 107
    In the present study, the effect of different concentrations of NaCl (0, 25, 50, and 100 mM) on the growth and physio-biochemical responses of soybean (Glycine max L.) and the protective role of Trichoderma harzianum were investigated. In order to investigate the effect of antagonistic fungi pretreatment on saline damage reduction, a factorial experiment in a completely randomized design with four replications was conducted. Changes in chlorophyll a and b, proline, soluble sugars, hydrogen peroxide, and malondialdehyde contents were measured by chlorometric analyses. The results showed that an increase in NaCl concentration in the nutrient solution reduced the height, shoot and root dry weight, and Chlorophyll a and b content in soybean plants while the amount of proline, soluble sugars, hydrogen peroxide and malondialdehyde increased. T. harzianum improved plant growth and photosynthetic pigments 19.58% and 16.10% under saline and non-saline conditions, respectively. A reduction in the accumulation of proline, soluble sugars, hydrogen peroxide, and malondialdehyde was also recorded as T. harzianum was added to soybean seedlings under different concentrations of salt stress. Generally speaking, T. harzianum proved to be very beneficial in increasing the resistance of soybean plants against NaCl stress. Hence, using this bacterium as a new biotechnological approach is suggested for the inoculation of seeds for cultivation in saline lands.
    Keywords: Salinity, Fungus, Chlorophyl, Dry weight
  • K.Shams Page 123
    In an attempt to investigate the effect of drought stress on the biochemical parameters and the yield of different bread wheat cultivars, a split plot experiment was carried out with three replications following a randomized complete block design in the research farm of the rain-fed research deputy of Sararood. The main plots included drought stress treatments at four levels: I1 (drought stress at the beginning of stem elongation stage: 31 Zadoks), I2 (drought stress at the beginning of boot stage: 43 Zadoks), I3 (drought stress at the beginning of grain filling stage: 70 Zadoks), and I4 (full irrigation). The Subplots included cultivars treatments at three levels: Chamran (C1), Marvdasht (C2), and Shahriar (C3). A significant difference (p
    Keywords: Proline, Drought stress, Soluble carbohydrates, Wheat, Chlorophyll content, Relative water content