فهرست مطالب

گیاه و زیست بوم - پیاپی 56 (پاییز 1397)

فصلنامه گیاه و زیست بوم
پیاپی 56 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه سادات تهامی *، علیرضا کیهان ثانی صفحات 3-10
    آگاهی از ترکیب و فراوانی جلبک های سبز منجر به ایجاد تصویری روشن پیرامون سنجش یا اظهار نظر در رابطه با شرایط غذایی دریاچه و ارزیابی احتمالی یا استفاده بهینه از منابع آبی میشود. این تحقیق به منظور شناسایی و بررسی اکولوژیک جمعیت جلبک های سبز و مقایسه تنوع گونه ای و پراکنش آنها انجام پذیرفت. نمونه برداری جلبکهای سبز طی ماه های تیر، مرداد و شهریور، هر 15 روز توسط روتنر 500 سی سی انجام گرفت. به این ترتیب که از فاصله سه متری کناراستخر، 500 سیسی از آباستخر را از چهار نقطهاستخر توسط روتنر برداشت کرده و نمونه را در بطری ریخته و در همان منطقه توسط فرمالین به صورت 4% فیکس و در آزمایشگاه پس از رسوبگزاری شناسایی و شمارش شدند. در آباستخرهای مورد مطالعه در مجموع 23 گونه جلبک سبز شناسایی شد که در مجموع 22 % کل پلانکتون های مشاهده شده را شامل میشد. گونه های Schroederia setigera و Crucigenia tetrapedi غالبترین گونه های جلبک های سبز نظر تنوع و تراکم هستند. با توجه به نتایج بدست آمده میزان تغییرات تنوع متفاوت بوده است. بر اساس این مطالعه جلبک های سبز از جمعیت به طور نسبی بالایی در این اکوسیستم های آبی دارند و شناخت بیشتر جلبکهای سبز اکوسیستم ماهیان گرم آبی میتواند ما را در جهت درک بیشتر و بهتر روابط بوم شناسی و تعیین بهتر گونه های مفید در مزارع پرورش ماهیان گرمابی راهنمایی کند.
    کلیدواژگان: مازندران، ماهیان گرمابی، تراکم، تنوع، جلبک های سبز
  • عاطفه شهبازی *، سید حمیدمتین خواه، مصطفی ترکش اصفهانی صفحات 11-24
    بررسی روابط بین پوشش گیاهی و عوامل محیطی به شناخت فاکتورهای موثر بر رشد و استقرار گونه های گیاهی کمک می کند. این پژوهش، با هدف بررسی اثر عوامل محیطی و مدیریتی بر پراکنش گونه اسپرسی همدانی در دو منطقه چادگان و منطقه حفاظت شده موته استان اصفهان انجام شد. از روش نمونه برداری تصادفی طبقهبندی شده جهت مطالعه پوشش گیاهی این مناطق استفاده شد. به منظور نمونه برداری از خاک، در مجموع از بین 84 پلات مستقر شده در منطقه چادگان و موته، در 30 پلات، به طور تصادفی نمونه خاک برداشت شد و برخی خصوصیات خاک اندازه گیری شد. بررسی ارتباط بین عوامل محیطی و مدیریتی با پراکنش گونه ها توسط آزمون رج بندی با روش های پارامتریک (آنالیز تطبیقی متعارفی) در نرم افزار CANOCO انجام شد و از تجزیه و تحلیل خوشه بندی برای گروه بندی پلات های نمونه برداری استفاده گردید. نتایج نشان داد که گونه اسپرسی همدانی نسبت به مقادیر عناصر کلسیم و منیزیم خاک حساس نبوده و در طیف وسیعی از این عناصر حضور یافته است. همچنین این گونه خاک های با مقادیر پایین درصد سنگ و سنگریزه (10-0 درصد) را ترجیح داده است. حضور این گونه بر روی شیب هایی با مقدار 60-80 درصد بیشترین و بر روی شیب های کمتر از 60 درصد و بیشتر از 80 درصد کمترین بوده است. از طرفی حضور آن در خاک هایی با میزان پایین درصد اشباع خاک (SP) و ظرفیت تبادل کاتیونی، بیشتر بوده است.  بطور کلی میتوان بیان کرد که گونه اسپرسی همدانی در رویشگاه موته بیشتر در دامنه های روبه شمال به صورت لک های و در رویشگاه چادگان بیشتر در دامنه های رو به شمال و شرق با شکل محدب پراکنده است و تاثیرگذارترین عوامل، درصد سنگریزه، شکل محدب دامنه و چرای سبک می باشند.
    کلیدواژگان: آت اکولوژی، اسپرسی همدانی، خوشه بندی، رج بندی، عوامل محیطی
  • عظیم ابوطالبی *، عبدالحسین محمدی، ترحم بهزاد، زهرا طالبی صفحات 25-42
    شناسایی پوشش گیاهی و بررسی انتشار جغرافیایی گیاهان هر منطقه، مبنای بررسی ها و تحقیقات اکولوژی آن منطقه محسوب میشود. هدف پژوهش حاضر معرفی فلور، شکل زیستی و پراکنش جغرافیایی گیاهان منطقه بن - چنار است. این منطقه با مساحت 1800 هکتار در 10 کیلومتری شمال غربی شهرستان آشتیان قرار دارد. نتایج نشان داد، مجموعه گیاهان این منطقه، بالغ بر 265 گونه گیاهی متعلق به 45 تیره و 176 جنس است. از مجموع 176 جنس، 26 جنس (14/86 درصد) و  44 گونه (16/67 درصد) به رده تک لپه ای ها و 149 جنس (85/14 درصد) و 220 گونه (83/3 درصد) به رده دولپه ای ها، یک  جنس (0/6 درصد) با یک گونه (0/38 درصد) به بازدانگان تعلق دارد. بزرگترین تیره های گیاهی از لحاظ تعداد گونه عبارتند از: Asteraceae با 43گونه، Papilionaceae با 27 گونه، Gramineae با 22 گونه، Lamiaceae با 20 گونه، Apiaceae با 19 گونه، Liliaceae با 16 گونه. بیشترین تعداد گونه ها مربوط به جنس های Astragalus با 15 گونه، Cousinia و Echinops هر یک با 5 گونه می باشد. بررسی انتشار جغرافیایی رستنی های منطقه نشان داد، بیشترین گونه ها به ترتیب متعلق به ناحیه رویشی ایرانی - تورانی با 193 گونه (72/8 درصد) ، ایرانی - تورانی/مدیترانه ای با 19 گونه (7/17 درصد) ، 16 گونه عناصر مشترک ایرانی – تورانی / اروپا – سیبری (6/03 درصد) مربوط است. در بین گیاهان منطقه، به ترتیب همیکریپتوفیت ها با 127 گونه (47/9 درصد) ، تروفیت ها با 63 گونه (23/7 درصد) و ژئوفیت ها با 36 گونه (13/58 درصد) مهمترین شکل های زیستی را تشکیل دادند.
    کلیدواژگان: بن چنار آشتیان، جغرافیای گیاهی، شکل زیستی، فلور، کورولوژی
  • هادی بابا احمدی میلانی *، علی قنبری، مهدی راستگو، پژمان طهماسبی صفحات 43-54
    گزنه گیاهی بومی اروپا، آسیا، شمال آفریقا و آمریکا است و در نقاط مختلف ایران به صورت خودرو دیده میشود. این گیاه، علفی از تیره گزنه ایان، پایا، گل دهنده و چند ساله با ساق های منشعب است. ساقه آن راست و چهار گوش بوده و برگ های آن پوشیده از کرک های گزنده ای است. به منظور بررسی جنبه های اکوفیزیولوژیکی و بیولوژیکی گیاه گزنه در طی انجام چند آزمایش و بر اساس دمای کاردینال، انجماد، دمای متناوب، شاخص های چهارگانه تعداد بذر جوانه زده، درصد جوانه زنی، متوسط زمان و ضریب سرعت جوانه زنی، این گیاه تحت بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج بهترین دما جهت جوانه زنی بذر گزنه دمای 25 درجه سانتیگراد می باشد. همچنین در اثر دمای متناوب 15 تا 25 درجه سانتیگراد جوانه زنی بذور نسبت به تیمار 10 تا 14 درجه سانتیگراد حدود 74 درصد کاهش جوانه زنی نشان دادند و به سبب همبستگی صفات جوانه زنی بذر گزنه در اثر اعمال تیمار تناوب دما، شاخص متوسط زمان جوانه زنی نیز دچار تغییر معنی دار شد. در واقع در اثر اعمال تنش تعداد بذر جوانه زده و درصد جوانه زنی حدود به ترتیب 82 و 77 درصد کاهش یافتند. همچنین شاخص های چهارگانه نسبت به اعمال انجماد واکنش مثبت نشان دادند اما در اثر عمق کاشت های مختلف فقط دو شاخص متوسط زمان و ضریب سرعت جوانه زنی بذر گزنه تحت تاثیر قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، دما، ضریب سرعت جوانه زنی، عمق کشت
  • الهام فخیمی *، جواد معتمدی ، عزت الله سلیمانی صفحات 55-63
    مراتع کرسنک استان چهارمحال و بختیاری به عنوان یکی از مراتع غنی استان محسوب میشود. مطالعه فلور گیاهان دارویی منطقه، حاکی از 13 تیره و 79 گونه دارویی است. تیره های Lamiaceae،Fabaceae ،Asteraceae با 24،14 و 11 گونه گیاهی بیشترین تعداد گیاهان دارویی را به خود اختصاص داده است. بر اساس معیارهای IUCN و با استفاده از کتاب فهرست قرمز تعداد 20 گونه دارویی موجود در منطقه، جزء گونه های تهدید شده بود که از این تعداد 16 گونه در طبقه کمتر در خطر (LR) و یک گونه در طبقه در معرض خطر (EN) و دو گونه در طبقه کمبود داده (DD) قرار دارند. بر اساس ساختار پوشش، پهن برگان علفی با 65 گونه (82/27) درصد بیشترین و شبه گراس با یک گونه (1/26 درصد) کم ترین فرم رویش را به خود اختصاص می دهند. همچنین بر اساس فرم زیستی رانکایر، همی کریپتوفیت ها 67/8 درصد شکل زیستی را به خود اختصاص داده اند که نشان دهنده اقلیم سرد کوهستانی است.
    کلیدواژگان: گیاهان دارویی، ساختار پوشش، ارزش حفاظتی، کرسنک
  • الهام فخیمی *، حسین ارزانی صفحات 65-80
    برای بهرهبرداری اصولی از مراتع و دستیابی به تولیدات پایدار دامی، تعیین ظرفیت چرای بلند مدت مراتع از اهداف اساسی مدیران مرتع محسوب میشود. برای مقایسه رویکردهای مختلف تعیین ظرفیت چرای بلند مدت، دو روش معمول (استفاده از علوفه قابل دسترس) و عوامل موثر بر ظرفیت چرا (انرژی متابولیسمی) با استفاده از متوسط خوب تولید در یک دوره بلند مدت 15 ساله) در 6 سایت درحوزه دهشیر استان یزد مورد ارزیابی قرار گرفت. برای تعیین ظرفیت تیپهای گیاهی، فاکتورهای ) مختلفی مانند وسعت تیپ گیاهی، کیفیت و انرژی متابولیسمی گونه های موجود، انرژی متابولیسمی مورد نیاز دام غالب، تولید مرتع و سایر موارد مهم مد نظر قرار گرفت. همچنین مقدار تولیدی که در 70 درصد سال ها تولید بزرگتر یا مساوی آن مقدار باشد به عنوان متوسط خوب تولید (تولید دراز مدت) در نظر گرفته شد. تولید دراز مدت در مراتع علی آباد (396/5 کیلوگرم) ، دره زرشک (362/18 کیلوگرم) ، حسن آباد (304/73 کیلوگرم) ، توران چشت (243/15 کیلوگرم) و دهشیر (253/72 کیلوگرم) در واحد هکتار برآورد گردید. نتایج نشان داد که منطقه مرتاضیه به دلیل وضعیت ضعیف و حساسیت زیاد به فرسایش خاک، شایستگی چرا نداشته و نتایج تعیین ظرفیت به دو روش معمول و انرژی متابولیسمی حاکی از این است که در مناطق دهشیر تا علی آباد، اختلاف ظرفیت به ترتیب، 174،162،130،383 و 257 واحد دامی است. نتایج حاصل از تعیین ظرفیت چرا نشان داد که روش رایج ظرفیت چرا در مطالعه های مرتعداری (که در آن به عوامل چرا کمتر توجه می شود) ظرفیت چرا را بیش از حد برآورد می کند.
    کلیدواژگان: ظرفیت چرایی، علوفه قابل دسترس، انرژی متابولیسمس، دهشیر
  • یونس گراوند *، اکبر نجفی ، کورش احمدی ، علی قمی اویلی ، سیدجلیل علوی صفحات 81-92
    با توجه به نقش کربن آلی در مدیریت و پایداری خاک، پیشبینی مکانی کربن آلی خاک در مقیاس منطقه ای، ملی و جهانی از اهمیت خاصی برخوردار است. در کنار پیشبینی کربن آلی خاک، پهنه بندی نیز بهعنوان روشی کارا در انتخاب راهکار مناسب برای کنترل این عنصر و تصمیم گیری های مناسب در مدیریت و جلوگیری از فجایع زیست محیطی موثر است. هدف از این پژوهش پیش بینی و پهنه بندی کربن آلی خاک با توجه به متغیرهای اولیه و ثانویه توپوگرافی با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی است. به همین منظور تعداد 127 قطعه نمونه دایرهای شکل به مساحت 1000 مترمربع به صورت سیستماتیک تصادفی در جنگل آموزشی- پژوهشی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه تربیت مدرس برداشت شد و در مرکز هر قطعه نمونه، یک نمونه خاک از عمق 10-0 سانتی متری گرفته شد. علاوه بر اندازه گیری کربن آلی نمونه های جمع آوری شده، متغیرهای اولیه و ثانویه توپوگرافی منطقه از روی مدل رقومی ارتفاع محاسبه و در نهایت با استفاده از شبکه عصبی مصنوعی و رگرسیون چند متغیره مدل اندوخته کربن آلی خاک ساخته شد. مدلهای مذکور با کمک معیارهای RMSE و R2 ارزیابی شدند. نتایج نشان داد که مدل شبکه عصبی مصنوعی با توجیه 76 درصد از مقدار تغییرات کربن آلی خاک کارایی بهتری نسبت به مدل رگرسیون چندمتغیره با توجیه 26 درصد از مقدار تغییرات کربن آلی خاک دارد. همچنین شاخصهای انحنای افقی، انحنای مسطح و شیب بیشترین تاثیر را بر تغییرات کربن آلی خاک دارند و در مجموع 90 درصد از تغییرات کربن آلی خاک را توجیه می نمایند.
    کلیدواژگان: جنگل هیرکانی، شبکه عصبی مصنوعی، متغیرهای اولیه توپوگرافی، متغیرهای ثانویه توپوگرافی، مدل رگرسیون
  • رضوان کرمی برزآباد *، عاطفه سعادت خواه صفحات 93-106
    شناخت کیفی و کمی تنوع ژنتیکی از اهمیت زیادی در علوم زیستی برخوردار است. کاهش تنوع ژنتیکی میتواند منجر به کاهش شایستگی و سازگاری به تغییرات محیطی گردد. نشانگرهای مولکولی بر اساس آشکارسازی تفاوت (چندشکلی) موجود در بین اسیدهای نوکلئیک افراد مختلف برای بررسی تنوع ژنتیکی، عمل می کنند. جنس بومادران با نام علمی Achillea millefoliom متعلق به تیره کاسنی است که در تمام نقاط کره زمین یافت میشوند. این جنس متجاوز از 100 گونه دارد که 19 گونه آن در ایران شناسایی و در نواحی متفاوت جغرافیایی و اکولوژیک توزیع شده اند. در این مطالعه 20 نمونه از گونه بومادران (Achillea millefoliom) رشد یافته در 4 ناحیه مختلف استان کهگیلویه و بویراحمد (مله شوره، کاکان، تنگ سرخ، پاتاوه) با استفاده از 16 ترکیب پرایمریSRAP مورد ارزیابی ژنتیکی قرار گرفتند، ضریب تشابه کوفنتیک محاسبه شد و دندروگرام بر اساس UPGMA از روی داده های SRAP ترسیم شد. داده های SRAP با به کارگیری نرم افزار Ntsys Pc در چهار خوشه از نوع تنوع ژنتیکی دسته بندی گردید. آنالیز ژنتیکی دامنه تشابه ژنتیکی بین جمعیتی به طور نسبی بالا از حداقل 0 تا 7/26 را نشان داد.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، SRAP، دندروگرام، ضریب تشابه کوفنتیک، نشانگر مولکولی
|
  • S.Tahami*, A.R.Keyhansani Pages 3-10
    Having knowledge of the combination and abundance of green algae leads to the formation of a clear image for measuring or commenting on food conditions in the lake and possible assessment or optimal use of water resources. This research was carried out to identify the ecological characteristics of the population of green algae and to compare their species diversity and distribution. Sampling of green algae was done during summer by Rottner 500cc. Three meters away from the pool side, 500 cc of the pool water was taken from four points byRuthender. The samples were poured into a bottle and fixed by 4% using formalin. Then, they were identified and counted in laboratory after sedimentation. A total of 23 species of green algae were identified in the waters of the studied pools, which comprised 22% of the total observed planktons. Crucigeniatetrapedi and Schroederiasetigera are the most prevalent species of green algae in terms of variety and density. According to the results, changes in variation were different. This study shows that green algae have a relatively high population in these aquatic ecosystems, and better understanding of the green algae in the warm fish ecosystem can lead to the development of a more consolidated picture of the ecological relationships and a better determination of the species that are useful in the farming of warm fish.
    Keywords: Mazandaran, Warm Fish, Density, Diversity, Green Algae
  • A.Shahbazi*, S.H.Matinkhah, M.Tarkesh esfahani Pages 11-24
    Investigating the relationship between vegetation and environmental factors helps to identify factors affecting the growth and deployment of plant species.The aim of this study was to investigate the effect of environmental and management factors on the distribution of Hedysarumcriniferum in Chadegan and protected areas of Muteh in Isfahan province. A randomized stratified sampling method was used to study vegetation in these areas. A total of 30 soil samples were collected from the 80 randomly established plots and some soil characteristics were measured. Canonical Correspondence Analysis was used to explore the relationships between environmental and management factors with the species distribution using CANOCO software and Cluster analysis was also used to group the sampling plots. The results showed that Hedysarumcriniferum is not susceptible to the amounts of calcium and magnesium elements in the soil and is present in a wide range of these elements. Furthermore, this species preferred soils with a low percentage of rock and gravel (0 10%).The maximum presence of this species was on the slopes with 60-80% steepness and its presence on the slopes less than 60% and more than 80% steepness was the least. On the other hand, its presence in soils with a lower content of soil saturation (SP) and cation exchange capacity has been higher.In general, it can be concluded that Hedysarumcriniferum is more distributed in the northwestern slopes in Mouteh habitat and in the northern and eastern slopes of the Chadegan habitat in a convex form. The most influential factors in the distribution are the percentage of pebbles, the convex shape of the slopes and light grazing.
    Keywords: Autecology, HedysarumcriniferumBoiss, Clustering, Ordination, EnvironmentalFactors
  • A.Abotalebi*, A.Mohammadi, T.Behzad, Z.Talebi Pages 25-42
    Identifying the vegetation cover and analyzing the geographical distribution of plants in any region provide the basis for ecological examinations in that region. The purpose of this study was to introduce floristic list, life forms and geographic distribution of plants in Bon Chenarregion. This region,spreading over 1800 hectares, is located 10 km from the north west of Ashtian. The results showed that the 265 plant species that exist in the region belong to 45 families and 176 genera. Of a total of 176 genera, 26 genera (14.86%) and 44 species (16.67%) belong to monocotyledons class, 149 genera (85.14%) and 220 species (83.3%) belong to dicotyledons class and onegenus (0.6%) and one species (0.38%) belong to Gymnosperm. The families with the highest number of species wereAsteraceae(43 species), Papilionaceae(27 species), Gramineae(22 species), Lamiaceae(20 species), Apiaceae(19 species) and Liliaceae(16 species). Astragalus (15 species) and Cousinia and Echinops (each with 5 species) genera have the highest species. Analyzing the geographical distribution of the plants in this region indicated that Iranian-Turanian,Iranian-Turanian/ Mediterranean and Iranian-Turanian/ Europea-Siberiavegetation areashave the highest number of species respectively with 193 (72.8 %), 19 (7.17 %) and 16 (6.03 %) species. From among the plants in the region,hemicryptophytes with 127 species (47.9%), therophytes with 63 species (23.7%) and Geophytes with 36 species (13.58%) comprised the most important life forms.
    Keywords: Bon ChenarAshtian, Phytogeography, Life Form, Flora, Chorology
  • H.Baba, Ahmadi Milani*, A.Ghanbari, M.Rastgu, P.Tahmasebi Pages 43-54
    Nettle is the native plant of Europe, Asia, North Africa and America and can be found in various parts of Iran as a wild plant. This plant belongs to Urticaceae familyand is herbaceous, flowering, and permanent with a branched stem. Its stems are straight and quadrilateral, and its leaves are covered with biting furry. In order to investigate echophysiologic and biologic aspects of nettle,the main indices (i.e., germination number, germination percent, mean germination time and coefficient of germination speed) were evaluated on the basis of cardinal, alternative and freezing temperatures in different experiments. The results showed that the best temperature for seed germination in this plant is 25˚C. Furthermore, the 15-25 alternative temperature reduced seed germination up to 74% compared to 10-14 temperature treatment. Due to the correlation between the germination features of this plant, resulting from alternating temperature treatment, the average termination time significantly changed. In fact, salt stress decreased the number of germinated seeds and germination percent respectively to 82% and 77%. Furthermore,the fourfold indices positively reacted to the freezing treatment. However,the depth of planting treatment affected only the average time and germination speed indices.
    Keywords: Drought Stress, Temperature, Coefficient of Germination Speed, Depth of Planting
  • E.Fakhimi*, J.Motamedi, E.Allah soleymani Pages 55-63
    Karsanak rangelands in Chaharmahal and Bakhtiari province are considered as one of the richest rangelands in this province. Studying the flora of the region revealed that 79 species are medicinal and belong to 13 families. Asteraceae, Fabaceae and Lamiaceae respectively with 24, 14and 11 species are the most widespread medicinal plant species in the region. The endangered species of the region were identified on the basis of IUCN criteria and Red Data Book of Iran. Accordingly, 20 endangered species were identified, of which 16 were in lower risk (LR) class, one belonged to the endangered (EN) class, and two were put in data deficient (DD) class. Based on the cover structure, grassy broadleaf with 65 species (82.27%) is the most widespread species and grass-like with one species (1.26%) has the least common growth form. Furthermore, the results of life forms showed that hemichryptophytescomprised 67 percent of life forms which is indicative of cold and mountainous climate of the region.
    Keywords: Medicinal Plant, Coverage Structure, Protective Value, Karsanak
  • E.Fakhimi*, H.Arzani Pages 65-80
    For effective utilization of rangelandsand sustainable livestock production, determining the grazing capacity of the rangeland is amongst the main objectives of rangeland managers.In order to compare different methods of determining long-term grazing capacity, two common methods (using available forage) and the factors affecting the grazing capacity (metabolic energy) were examined on six sites in the Dasheir area, Yazd province; drawing ontheaverage good production over a long period (15 years). To determine the capacity of plant types, various factors such as the size of the plant type, the quality and metabolic energy of the available species, the metabolic energy required for the dominant livestock, rangeland production, and other important factors were considered. The average good production, the amount produced in excess of or equal to 70% over the years, was considered as a good average production (long-term production).Long-term production per hectare in the rangelands was respectively 396.5 kg forAliabad, 362.8 kg forDarrehzereshk, 304.73 kgfor Hasanabad, 243.15 kgfor Turanposhtand 253.72 kgfor Dehshir. The results showed that Mortaziehregion is not suitable for grazing due to the poorness and high susceptibility to soil erosion.The results of capacity determination following the two methods (i.e., common and metabolic energy) indicate that, from Dehshir to Aliabad, the difference in capacity was 174,162,130,383 and 257 animal units. The results showthat the usual method of capacity determination (which does not pay adequate attention to grazing factors) overestimates the grazing capacity.
    Keywords: Grazing Capacity, Available Forage, Metabolism Energy, Dehshir
  • Y.Garavand*, A.Najafi, K.Ahmadi, A.Ghomi avili, J.S.Alavi Pages 81-92
    Considering the role of organic carbon in soil management and sustainability, the prediction of the organic carbon of soil at regional, national and global scale is of great importance. Along with the prediction of organic carbon, zoning is also effective as a way to select the appropriate strategy for controlling this element and make appropriate decisions inmanaging and preventing environmental disasters.The purpose of this research is to predict and zonethe organic carbon of soil based on primary and secondary topographic variables using artificial neural network. For this purpose, 127 circular sample plots,with an area of 1000 square meters,were harvested from the educational and research forest of Natural Resources Faculty of TarbiatModarres University following a systematically randomized procedure. At the center of each sample plot, a soil sample was taken from a depth of 0-10 cm. In addition to measuring the organic carbon from thecollected samples, the primary and secondary topographic variables of the area were calculated on the basis of the digital elevation model and finally, using artificial neural network and multivariate regression, the storage model of the organic carbon was created. The aforementioned models were evaluated using R2 and RMSE criteria. The results showed that the artificial neural network model with a capacity to justify 76% of the changes in the organic carbon of soil has a better performance in comparison to the multivariate regression model with a capacity to justify 26% of the amount of changes. In addition, plan curvature, curvature and slope indices have the greatest impact on the changes in the organic carbon of soil and together justify 90% of the changesin organic carbon.
    Keywords: Hyrcanian Forest, Artificial Neural Network, Primary Topography Variables, Secondary Topographic Variables, Regression Model
  • R.KaramiBorzabad*, A.Saadatkhah Pages 93-106
    Qualitative and quantitative recognition of genetic diversity is of great importance in the biological sciences. A reduction in genetic diversity can reduce the suitability and adaptability to environmental changes. Molecular markers,which are used for studying genetic variation,function based on the detection of the (polymorphism) differences between nucleic acids which belong to different individuals. Achilleamillefoliombelongs to Chicory and is found all over the globe. It has more than 100 species, of which, 19 species have been identified in Iran and are distributed in different geographic and ecological regions. In the present study, 20 specimens of Achilleamillefoliom grown in four different regions of Kohgiluyeh and Boyerahmad (Mela Shor, Kakan, Tang-e-Sorkh, &Patavah) were genetically evaluated using 16 primitive SRAP compositions. The co-fennytic similarity coefficient was calculated and UPGMA dendrogram was illustrated using SRAP data. SRAP data were categorized in four genetic variation clusters using Nsys Pc software. Genetic analysis showed a genetic similarity range between a relatively high population of at least 0 to 7.26.
    Keywords: Genetic Diversity, SRAP, Dendrogram, Co-feneticSimilarity CoefficientMolecular Marker