فهرست مطالب

گیاه و زیست بوم - پیاپی 48 (پاییز 1395)

فصلنامه گیاه و زیست بوم
پیاپی 48 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • گیاه شناسی
  • ستاره باقری، محمد جعفری، ولی الله رئوفی‎راد، زینب جعفریان صفحه 3
    پوشش گیاهی مهم‎ترین عامل تاثیرگذار بر پایداری و تعادل اکوسیستمها است؛ بنابراین شناخت عواملی که باعث استقرار و پراکنش جوامع گیاهی میشوند، ضروریست. از این رو هدف از این تحقیق بررسی روابط پوشش گیاهی Bromus tomentellus Bioss. با عوامل خاکی و تعیین مهم‎ترین عامل یا عوامل موثر در پراکنش پوشش گیاهی گونه مورد نظر میباشد. بدین منظور، ابتدا با استفاده از نقشه واحد کاری 30 مکان مطالعاتی با توجه به شرایط رویشگاهی و فیزیوگرافی در مراتع شهرستان طالقان انتخاب گردید و نمونه برداری از پوشش گیاهی به روش تصادفی- سیستماتیک انجام شد. سپس، نمونه برداری خاک در هر مکان مرتعی به طور جداگانه صورت گرفت. در مرحله آخر، برای بررسی روابط بین پوشش گونه مورد نظر و عوامل خاکی از آنالیز مولفه های اصلی (PCA)، تطبیق متعارفی (CCA)، آنالیز خوشهایی (Cluster analysis) و تجزیه واریانس استفاده شد. نتایج حاصل نشان داد که فسفر، سیلت، اسیدیته خاک و درصد رطوبت در نقطه ظرفیت زراعی از عوامل موثر بر رشد و استقرار و پراکنش گونه بروموس در رویشگاه های مختلف میباشند. همچنین بر اساس خوشهبندی سایتهای مطالعاتی، مکان‎های مرتعی در 3 خوشه قرار گرفتند که با توجه به نتایج حاصل از آنالیز Anova عامل آهک، رس، شن، سیلت، درصد سنگریزه، از عوامل اصلی جا کننده خوشه ها بود.
    کلیدواژگان: رج بندی، خوش هبندی، Bromus tomentellus، آنالیز تطبیقی متعارف
  • جواد مومنی‎دمنه، رضا اسماعیل‎نیا‎طالمی، فاطمه پناهی صفحه 19
    تحقیق حاضر در حوضه دهبار انجام گردید که به لحاظ موقعیت در غرب کلان شهر مشهد و جنوب غربی شهر طرقبه و در بخشی از کوه های بینالود قرار گرفته است. ارتفاع متوسط این حوضه 6/1793 متر است. میانگین بارش سالیانه حوضه بر اساس آمار ایستگاه مبنا (حصار) 245 میلی‎متر به صورت سالیانه بهدست آمده است. هدف از تحقیق حاضر تعیین فلور، شکل زیستی و پراکنش جغرافیایی عناصر گیاهی حوضه دهبار شهرستان طرقبه و شاندیز میباشد. با توجه به بازدید‏های مکرر نمونه های جمعآوری شده بر اساس روش های مرسوم تاکسونومی گیاهی و به کارگیری منابع لازم، شناسایی خانواده، جنس و گونه هر یک تعیین شد. شکل زیستی هر یک از عناصر گیاهی منطقه با روش رانکایر (Raunkiaer) مشخص شد. نتایج نشان داد که در منطقه دهبار، 197 گونه متعلق به 141 جنس و 43 خانواده وجود دارد. خانواده های Asteraceae،Poaceae و Fabaceae دارای بیش‎ترین فراوانی، با درصد فراوانی 70/13، 70/13 و 65/10 هستند. فراوانیAsteraceae ممکن است به دلیل تخریب در برخی نواحی منطقه باشد که باید آن را به عنوان هشداری برای منطقه دانست و در جستجوی پیدا کردن علت آن بود. تجربه نشان داده است هنگامی که درصد تخریب پوشش گیاهی در ناحی های بالا رود، اعضاء بعضی تیره های گیاهی نظیر تیره Asteraceae حضور بیش‎تری در فلور منطقه پیدا می کنند.
    مهم‎ترین شکل های زیستی گونه های گیاهی، همیکریپتوفیتها (83/41%)، کامفیتها (46/23%) و گونه هایی با کوروتیپ ناحیه رویشی ایران تورانی 126 گونه (28/65%) از مهم‎ترین گونه های کورولوژیک منطقه هستند. فراوانی گیاهان همی کریپتوفیت در یک منطقه نشاندهنده اقلیم سرد و کوهستانی در آن است.
    کلیدواژگان: کوروتیپ، فرم رویشی، رانکایر، لیست فلور، حوضه دهبار
  • معصومه خسروی رینه، عباس سادهوند، عظیم ابوطالبی، یونس عصری صفحه 37
    منطقه کوه گرکان با مساحت حدود 700 هکتار در شمال غربی شهرستان آشتیان استان مرکزی واقع شده است. دامنه تغییرات ارتفاعی منطقه بین 2500 الی 3150 متر می‎باشد. میزان بارندگی سالانه منطقه 276 میلی‎متر و متوسط دمای سالانه آن 13 درجه سانتیگراد است. هدف اصلی این پژوهش شناسایی گونه های گیاهی، معرفی فلور منطقه، تعیین شکل زیستی گیاهان و پراکنش جغرافیایی آن‎ها می باشد. به این منظور نمونه های گیاهی از منطقه، طی دوره رویشی سال 1389 جمع آوری و با استفاده از فلورهای مختلف شناسایی و شکل های زیستی گونه ها تعیین شد. بر اساس اطلاعات بدست آمده از پراکنش جغرافیایی گونه ها، جایگاه منطقه از نظر جغرافیای گیاهی ایران مورد بررسی قرار گرفت. 216 گونه شناسایی شده در منطقه متعلق به 40 تیره و 139 جنس بود. بیش‎ترین غنای گونه ای در تیره های Asteraceae (34 گونه)، Fabaceae (29 گونه)، Geramineae (20 گونه)، Lamiaceae (16 گونه)، Liliaceae و Apiaceae هر یک با (14 گونه) ملاحظه شد. در بین گیاهان منطقه، همی کریپتوفیت ها با 106 گونه (49 درصد) فراوان‎ترین شکل زیستی منطقه بودند. پراکنش 170 گونه (7/78 درصد) به ناحیه ایران - تورانی منحصر می گردد.
    کلیدواژگان: فلور، شکل زیستی، پراکنش جغرافیایی، کوه گرکان، آشتیان
  • سهیلا نوری، عادل سپهری، حسین بارانی صفحه 49
    هدف اصلی این پژوهش شناسایی گونه های گیاهی و معرفی فلور شهرستان سراوان، تعیین شکلهای زیستی گیاهان و پراکنش جغرافیایی آن‎ها میباشد. جمعآوری گیاهان منطقه، بر اساس روش مرسوم مطالعات فلورستیک منطقهای انجام شد. نمونه های جمعآوری شده با استفاده از روش های تاکسونومی گیاهی و با به کارگیری منابع لازم شناسایی گردید، سپس خانواده، جنس و گونه هر یک تعیین گردید. شکل زیستی هر یک از عناصر گیاهی منطقه با روش رانکایر مشخص شد. همچنین بر اساس اطلاعات بدست آمده از پراکنش جغرافیایی گونه های گیاهی و منابع موجود، جایگاه منطقه از نظر جغرافیای گیاهی ایران مورد بررسی قرار گرفت. بررسی به عمل آمده نشان داد که در منطقه مورد مطالعه 150 گونه گیاهی متعلق به 113 جنس و 39 خانواده وجود دارد. بیش‎تر گونه ها به تیره های Poaceae، Chenopodiaceae، Asteraceae و Papilionaceae به ترتیب با 17، 16، 16 و 13 گونه تعلق دارند. از نظر شکل زیستی، 28 درصد فانروفیت، 66/24 درصد تروفیت، 67/22 درصد همیکریپتوفیت و 4 درصد ژئوفیت هستند. از نظر عناصر رویشی (کوروتیپ) گیاهان به طور عمده به چندین سرزمین گیاهی تعلق دارند. به لحاظ پراکنش جغرافیایی، منطقه ایران-تورانی 20 درصد، صحرا-سندی 67/24 درصد، جهانوطن 67/4 درصد، چندناحی های 99/15درصد و همچنین مناطق رویشی ایران-تورانی و صحرا-سندی 67/28 درصد، ایران-تورانی و اروپا-سیبری 67/2 درصد، ایران-تورانی و مدیترانه‎ای 2 درصد، صحرا-سندی و مدیترانه‎ای 33/1 درصد عناصر رویشی منطقه مورد بررسی را به خود اختصاص دادهاند .با توجه به نتایج می‎توان گفت این منطقه در ناحیه گذر قلمرو گیاهی (اکوتون) قرار دارد.
    کلیدواژگان: فلور، شکل زیستی، کورولوژی، اکوتون، سراوان
  • فیزیولوژی گیاهی
  • الهام اسدی‎کرم، زهرا اسرار، بتول کرامت صفحه 65
    شوری یکی از مهم‎ترین عوامل محیطی محدود کننده رشد و تولید در گیاهان در سراسر دنیاست. شناسایی و به کار بردن ترکیباتی که بتوانند تحمل گیاهان را به تنشهای محیطی از جمله شوری افزایش دهند از نقطه نظر تئوری و عملی حایز اهمیت است. متیلجاسمونات یک هورمون گیاهی برای کاهش اثرات مضر بسیاری از تنشها شناخته شده است. در تحقیق حاضر اثر تیمار متیلجاسمونات در سطوح 0 ،5 و 10 میکرومولار، بر افزایش تحمل به شوری در سطوح 0، 50 و 100 میلیمولار در گیاهان شاهی مطالعه شد. تنش شوری در گیاهچه های شاهی باعث کاهش جوانه زنی و رشد گردید در حالی‎که مقدار پراکسیدهیدروژن، مالوندآلدئید و فعالیت آنزیمهای آنتیاکسیدان آسکورباتپراکسیداز و گایاکلپراکسیداز را به طور چشمگیری افزایش داد. تیمار گیاهچه های شاهی با متیل جاسمونات اثر معنی داری بر فعالیت آنزیم گایاکولپراکسیداز نداشت در‎ حالی‎که مقدار پراکسیدهیدروژن و مالوندآلدئید را به میزان معنی داری کاهش و فعالیت آنزیم کاتالاز و آسکورباتپراکسیداز را به طور معنی داری افزایش داد. کاربرد متیلجاسمونات با فعال کردن سیستم دفاع آنتیاکسیدان آنزیمی موجب افزایش مقاومت گیاهان به تنش اکسیداتیو ناشی از تنش های شوری و اسمزی شده است. از آن‎جا که این آنزیمها با جاروب کردن رادیکالهای آزاد اکسیژن، نقش مهمی در حفاظت سلولها، به خصوص دستگاه فتوسنتزی ایفا می-کنند آثار مثبت تیمار متیلجاسمونات در افزایش حفظ همبستگی غشا و در نهایت بهبود پارامترهای رشد منعکس شده است.
    کلیدواژگان: تنش اکسیداتیو، شاهی، شوری، متیل جاسمونات
  • پرویز غلامی، آمنه کریم‎زاده، سید حسن زالی، شهلا قادری صفحه 77
    رشد گیاه یک فرآیند درونی است که تحت کنترل عوامل محیطی میباشد و شوری یکی از مهم‎ترین عوامل محیطی کاهنده رشد و عملکرد گیاهان است. جوانهزنی مرحلهای مهم و اساسی در زندگی اکثر گیاهان بوده و نمکهای مختلف موجود در خاک اثرات متفاوتی بر جوانهزنی بذر و گیاه دارد. به منظور بررسی تاثیر نمکهای کلریدپتاسیم (KCl) و کلریدسدیم (NaCl) بر شاخصهای رشد در گیاه Aeluropus littoralis در مرحله جوانهزنی آزمایشی با 7 تیمار و 4 تکرار، در قالب طرح کاملا« تصادفی در 7 سطح صفر (شاهد)، 100، 200، 300، 400، 500 و 600 میلیمولار انجام شد. تجزیه واریانس نشان داد سطوح مختلف شوری نمکهای مذکور اثر معنی داری بر درصد جوانهزنی، سرعت جوانهزنی، طول ساقه-چه، طول ریشهچه، ضریب آلومتری و بنیه بذر دارند. نتایج حاصل از مقایسه میانگینها نشاندهنده کاهش درصد جوانه-زنی، سرعت جوانهزنی، طول ساقهچه، طول ریشهچه و بنیه بذر میباشد. با توجه به نتایج مطالعه، شاخصهای جوانهزنی گونه مورد مطالعه شرایط شوری حاصل از نمک کلرید پتاسیم را بهتر از کلرید سدیم تحمل مینماید که حاکی از اثر کم‎تر یون پتاسیم نسبت به سدیم میباشد.
    کلیدواژگان: تنش شوری، جوانهزنی، KCl، NaCl، Aeluropus littoralis
  • سید مجتبی موسوی‎واسعی، جعفر ابیلی، آمنه منصوری، مسعود شاهمرادی صفحه 86
    سیب از مهم‎ترین محصولات باغی است که هر ساله سهم زیادی از تجارت محصولات کشاورزی را به خود اختصاص داده است. اما سیب‎های تولیدی در ایران کیفیت مناسبی ندارند. در تحقیق حاضر، تاثیر محلول‎پاشی کلبورن و کلریدکلسیم بر برخی صفات رویشی و عناصر غذایی سه رقم سیب فوجی، رد دلیشز و گلدن دلیشز بر روی پایه رویشی MM106 در قالب طرح فاکتوریل بر پایه بلوک‎های کامل تصادفی با 3 تکرار بررسی گردید. سپس پارامترهای مختلف شامل میزان کلروفیل، سطح برگ، ارتفاع هر درخت، طول کلی شاخه، طول شاخه جدید سال جاری، قطر شاخه، قطر تنه و میزان عناصر موجود در برگ بررسی شد. بر اساس نتایج بدست آمده از این آزمایش بیش‎ترین اثر تیمار کودی بر میزان طول کلی شاخه، قطر شاخه، قطر تنه، ارتفاع درخت، عناصر نیتروژن، پتاسیم، روی، کلروفیل و سطح برگ مربوط به رقم فوجی و کم‎ترین آن مربوط به رقم گلدن دلیشز می‎باشد.
    کلیدواژگان: سیب، رشد رویشی، مقدار عناصر غذایی، کلبورن، کلرید کلسیم
  • حمیده سنایی‎راد، مه‎لقا قربانلی صفحه 101
    به منظور مقایسه فعالیت آنزیم‎های آنتی‎اکسیدانت و میزان پروتئین و پرولین دو رقم کلزا در تنش فلز سنگین منگنز، اثر محلول‎های غذایی با غلظت‎های مختلف منگنز (10-50-100-150-200-250-300-) میکرومولارکلرید منگنز بر فعالیت آنزیم‎های آنتی‎اکسیداتیو و محتوی پروتئین و پرولین ریشه و اندام هوایی دو رقم Hyola و PF در شرایط آزمایشگاهی و کشت و به روش هیدروپونیک با استفاده از محلول غذایی هوگلند بررسی شدند. به منظور آنالیز آماری نمونه ها از نرم‎افزار spss و چهار تکرار استفاده شد. نتایج نشان دادکه، با افزایش غلظت منگنز محلول غذایی فعالیت آنزیم پراکسیداز در ریشه و اندام هواییHyola و ریشه PF افزایش یافت، ولی در اندام هوایی PF کاهش داشت. فعالیت آنزیم کاتالاز در ریشه و اندام هواییHyola و PF افزایش یافت، اما افزایش در Hyola معنی‎دار بود. محتوی پروتئین با افزایش غلظت منگنز محلول غذایی در اندام هوایی و ریشه HyolaوPF افزایش داشت، اما در رقم Hyola این افزایش بیش‎تر و معنی‎دار بود.
    همچنین با افزایش میزان منگنز، محتوی پرولین ریشه و اندام هوایی هر دو رقم افزایش یافت ولی در رقم Hyola این افزایش معنی‎دار بود.
    کلیدواژگان: تنش فلز سنگین، کلزا، آنزیم‎های آنتی‎اکسیدانت، پروتئین، پرولین
  • گیاه دارویی
  • سمانه گلی، باقر سیدعلیپور صفحه 111
    در دهه های اخیر، گیاهان به عنوان یکی از منابع اصلی مواد فعال بیولوژیکی، برای درمان بیماری های مختلف، مورد توجه قرار گرفتهاند. گیاه Phlomis herba- venti ، متعلق به جنس فلومیس میباشد که گزارش‎های مختلفی درباره فعالیت‎های متنوع در برخی از گونه های این جنس وجود دارد، از جمله اثرهای ضد التهابی، تضعیف کننده سیستم ایمنی، ضد درد، تب‎بر، پاک کننده رادیکال آزاد، ضد آلرژی، ضد مالاریا و ضد میکروبی. هدف از این تحقیق بررسی سمیت سلولی عصاره اتانولی بر رده سلولی HeLa میباشد. اثر عصاره اتانولی بر مهار تکثیر سلول و فعالیت سمیت سلولی با روش رنگ-آمیزی و آزمون محیط کشت تترازولیوم مورد بررسی قرار گرفت. محیطهای کشت با غلظتهای 156/0، 312/0، 625/0، 25/1، 5/2، 5، 5/7 و mg/ml 10 از عصاره خام اثر داده شدند. جذب نوری محلول رنگی در طول موج 570 نانومتر توسط دستگاه الایزا ریدر تعیین شد. نتایج حاصله توسط T-Test Students مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفتند. همچنین مهار رشد سلول-ها در معرض عصاره محاسبه شد. نتایج نشان داد عصاره اتانولی در غلظتهای 5/2 و mg/ml 10تکثیر سلولهای سرطانی HeLa را به طور معنیدار با سلولهای کنترل، کاهش داد (p<0.05). بیش‎ترین اثر ممانعت کنندگی در غلظت mg/ml 10 مشاهده شد (56/12%). یافته ما نشان داد که عصارهPhlomis herba- venti در غلظتهای 156/0 تا 10 میلیگرم بر میلیلیتر تکثیر سلولهای هلا را وابسته به دوز کاهش داده است. بنابراین به نظر میرسد عصاره اتانولی Phlomis herba venti قادر به مهار رشد سلولهای Hela بوده و مطالعه های بیش‎تری بر روی سلول‎های دیگر مورد نیاز است.
    کلیدواژگان: رده سلول سرطانی Hela، سمیت سلولی، عصاره اتانولی، Phlomis
  • شرایط پذیرش مقاله
    صفحه 132
|
  • S.Bagheri, M.Jafari, V.Raufirad, Z.Jafarian Page 3
    Vegetation is the most important factor affecting the sustainability and balance of the ecosystems. Therefore, identifying the factors that establish and distribute plant communities is essential. This study aimed at examining the relation between the vegetation characteristics of Bromus tomentellus and edaphic factors to determine the most important factor(s) in affecting the distribution of the vegetation of the species under study. For so doing, using land unit map, 30 study sites were selected, considering the habitat conditions and physiographic characteristics of Taleghan rangelands. The vegetation was sampled using systematic–randomized method. The soil samples were separately collected from each site. Finally, to investigate the relation between the vegetation of this species and edaphic factors, the data was analyzed using PCA, CCA, Cluster analysis and ANOVA. The results showed that P, silt, Ph, and the moisture content at field capacity were amongst the factors affecting the growth and distribution of Bromus tomentellus in different habitats. Furthermore, on the basis of the clustering of the study sites, the rangeland sites were positioned in three clusters. Based on the results, it can be concluded that the most important effective factors for destitution of Bromus tomentellus were lime, sand, silt, and gravel.
    Keywords: Ordination, Cluster Analysis, Bromus tomentellus, Canonical Correspondence Analysis, Edaphic factors
  • J.Momeni Damaneh, R.Esmaeilnia Talemi, F.Panahi Page 19
    The present study was conducted in Dehbar zone which is located in the West of Mashahd and the southwest of Torghabeh within a part of Binaloud Mountains. The average altitude of the region is 1793.6 meters. The average annual precipitation of the region is 245 mm which is obtained on the basis of the annual statistics of the base station (Hesar). The purpose of the present study is to determine the flora, life form, and the geographical distribution of the plant elements of Dehbar region in Torghabeh and Shandiz. On the basis of the frequent visits to the collected samples according to the conventional methods of plant taxonomy and using the required resources, the family, genus, species of each sample were determined. The life form of each plant species was determined through Rankayr method. The results indicated that Dehbar region contains 197 species belonging to 141 genus and 43 families. The most frequent families were Asteraceae (13.70%), Poacea (13.70%), and Fabaceae (10.65%). The frequency of Asteraceae may be due to the destructions in some areas of the region which can be taken as a warning sign for the region. On the basis of the experience, when the percentage of the destruction of vegetation increases in a region, some plant families, such as those of Asteraceae, increase in the flora of that region. The most important life forms were Hemicryptophytes (83.41%) and Chamaephytes (46.23%). The largest chorotype was Irano-Turanian with 126 (65.28%) species. The frequency of Hemichryptophytes plants is an indication of a cold climate and mountainous area.
    Keywords: Chorotype, Life form, Raukiaer, Flora list, Dehbar zone
  • M.Khosravy Rine, A.Sadehvand, A.Aboutalebi, Y.Asri Page 37
    Garakan Mountain region with 700 hectares is located in the northwest of Ashtian in Markazi Province. The altitude of the area ranges from 2500 to 3150 meters. The amount of the annual precipitation of the region is 276 mm and the mean annual temperature is 13 ºC. The aim of this research was identifying the plant species, introducing the flora, and determining the life forms and geographical distribution of the species in the region. For this purpose, plant samples were collected from the area during growing season in 1389. The biological spectrum of the area was plotted by means of the life form results. The position of the area within Iran’s phytogeographical classification was determined by means of the geographical distribution data. The 216 species identified in the region belong to 40 families and 139 genera. The highest number of species belonged to Asteraceae (34 species), Papilionaceae (29species) Geramineae (20 species), Lamiaceae (16 species), and Apiaceae and Liliaceae (each with 14 species). Hemicryptophytes, with 106 species (49%), comprised the most frequent life form in the region. The geographical distribution of 170 species (78.7%) belongs to Irano-Turanian region.
    Keywords: Flora, Life form, Chorotype, Garakan Mountain, Ashtian
  • S.Noori, A. Sepehry, H.Barani Page 49
    The aim of this research was to identify the plant species, introduce the flora, and determine the life forms and geographical distribution of the species in Saravan. The classical method of regional floristic studies was applied to collect plants from the region. The collected samples were identified using the taxonomic methods and the required resources. Afterwards, the family, genera, and the species of each sample were determined. The life form of the plant species was determined by Raunkiers method. The position of the area within Iran’s phytogeography classification was studied according to the geographical distribution data. The results indicated that the region included 150 plant species belonging to 113 genera and 39 families. The most dominant families were Poaceae, Chenopodiaceae, Asteraceae, and Papilionaceae with 17, 16, 16, and 13 plant species, respectively. The life forms of the plant species of region included: Phanerophytes (28%), Therophytes (24.66%), Hemicryptophytes (22.67%), and Geophytes (4%). Considering the chorotypes, the plants mainly belonged to different plant regions. The growth elements of the region were Irano-Turanian (20%), Saharo-Sindian (24.67%), cosmopolitan (4.67%), Pluri-regional (15.99%), Irano-Turanian and Saharo-Sindian (28.67%), Irano-Turanian and Euro-Siberian (2.67%), Irano-Turanian and Mediterranean (2%), and Saharo-Sindian and Mediterranean (1.33%). According to the results of this study, it can be concluded that the research area is located in Ecoton region.
    Keywords: Flora, Life forms, Corology, Ecoton, Saravan
  • E.Asadi Korom, Z.Asrar, B.Keramat Page 65
    Salinity is one of the most important environmental factors that limits the growth and production of plants around the world. The identification and use of compounds that can increase the tolerance of plants against environmental stresses such as salinity are important from a theoretical and practical perspective. Methyl jasmonate is one of the known plant hormones that reduces the harmful effects of stress. In this study, the effect of seed pretreatment with methyl jasmonate for six days at three concentrations (0, 5, & 10 μM ) on the enhancement of salt tolerance at three levels (0, 50, & 100 mM NaCl) of Garden cress seedlings was examined. Salt stress reduced the germination and growth of cress while the amount of hydrogen peroxide, lipid peroxidation, and the activities of APX and GPX dramatically increased. Pretreatment of Garden cress seedlings with methyl jasmonate had no significant effect on the activity of GPX, while it obviously reduced the content of hydrogen peroxide and malondialdehyde, and significantly increased the root growth and the activity of APX. By activating enzymatic antioxidant defensive system, the use of methyl jasmonate increases the resistance of plants to oxidative stress caused by salinity and drought. Since these enzymes play an important role in protecting cells, especially photosynthetic apparatus, by removing oxygen free radicals, the positive effects of methyl jasmonate pretreatment performance in increasing maintenance of the membrane correlation and improvement growth is reflected in this study.
    Keywords: Oxidative stress, Garden cress, Salinity, Methyl jasmonate
  • P.Gholami, A.Karimzadeh, S.H.Zali, S.Ghaderi Page 77
    Plant growth is an internal process controlled by the environmental factors. Salinity is one of the most significant environmental factors which decrease the growth and performance in plant. Germination is an important stage in the life span of most of the plants. Various salts in soil have different effects on seed and plant germination. To study the effect of sodium chloride and potassium chloride on the growth characteristics of Aeluropus littoralis at germination stage, a completely randomized design experiment with seven treatments (0 (control), 100, 200, 300, 400, 500, & 600 mM) and four replications was conducted. The analysis of variance indicated that different level of sanity of the above mentioned salts had a significant impact on the percentage and rate of germination, plumule and radicle length, coefficient of alometri, and seed vigor. The results obtained from the comparison of means showed a decrease in the germination percentage and rate, length of plumule and radicle, and seed vigor. On the basis of the results it can be concluded that the germination indices of the abovementioned species tolerate KCl easier than NaCl stress. This indicates that the effect of Na is more than K.
    Keywords: Salt stress, Germination, KCl, NaCl, Aeluropus littoralis
  • M. Mousavi, J.Abili, A.Mansoori, M.Shahmoradi Page 86
    Apple is the most important horticultural crops; each year is allocated to the high proportion of commerce of agricultural products. But don’t have a good quality of apples produced in Iran. This study aimed to evaluate the effects of klebron and calcium chloride on some vegetative traits and mineral elements of Red , Golden delicious and Fuji apple that grafted on MM106 in factorial randomized completely block design with 3 replications. Leaf chlorophyll content, leaf area surface, tree height, shoot, trunk length, diameter and nutrient content were determined.The results indicate that the highest effects of treatments on shoots length, diameter, trunk diameter, trunk height, N, K, Zn, leaf chlorophyll content, leaf area surface on Fuji apple and the lowest ones on Golden delicious apple.
    Keywords: Apple, vegetative growth, the amount of nutrients, klebron, calcium chloride
  • H.Sanaeirad, M.Ghorbanli Page 101
    To compare the activity of antioxidative enzymes and the amount of protein and proline content of two cultivars of var Brassica napus L. in manganese heavy metal stress, the impact of different Hoglands nutrients with different concentrations of manganese (i.e., 10, 50, 100, 150, 200, 250, and 300 μM Mncl2) on the antioxidative enzyme activities and protein and proline content in root and shoot of two varieties of rapeseed (Brassica napus L.) was examined in hydroponic culture and invitro conditions using Hoglands nutrient. The SPSS software and four replications were applied to statistically analyze the data. The results indicated that an increase in manganese concentration of Hoglands nutrient increased the activity of peroxidase in root and shoot of Hyola and root of PF, but decreased such activity in the shoot of PF. The activity of catalase enzyme increased in the root of Hyola and PF, but the increase was significant only in Hyloa. With an increase in the concentration of manganese in Hoglands nutrients of the root and shoot of Hyola and PF, the protein content increased. This increase was significant and greater in Hyola cultivar. In addition, with an increase in the amount of manganese, the proline content in the root and shoot of both cultivars increased, but this increase was significant in Hyola cultivar.
    Keywords: Heavy metal stress, Brassica napus L., Antioxidant enzymes, Protein, Proline
  • S.Goli, B.Seyedalipour Page 111
    In the last few decades, plants have been considered as one of the main sources of biologically active materials for the treatment of various diseases. Phlomis herba- venti belongs to Phlomis genus. There are different reports on various activities such as anti-inflammatory, immunosuppressive, anti-nociceptive, free radical scavenging, and antimicrobial effects of some of the species of Phlomis. This study aimed at investigating the in vitro cytotoxic activities of the crude ethanol extracts on HeLa cell line. The effect of ethanolic extract on the cell cytotoxic activity was evaluated using MTT assay. The cultivation media were affected by 0.156, 0.312, 0.625, 1.25, 2.5, 5, 7.5, and 10 mg/ml concentrations of crude extract. The optical density of the solution was quantified at 570 nm wavelengths by an ELISA Reader. In addition, the percentage of the growth inhibition of the cells exposed to extractions was calculated. The obtained results were analyzed by means of T-Test. The results indicated that the ethanolic extract with 2.5 and 10 mg/ml concentrations significantly decreased the proliferation of cancerous HeLa cells compared to the control group (p
    Keywords: HeLa cell line, Citotoxicity, Ethanol extract, Phlomis herba, venti