فهرست مطالب

گیاه و زیست بوم - پیاپی 50 (بهار 1396)

فصلنامه گیاه و زیست بوم
پیاپی 50 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/02/10
  • تعداد عناوین: 9
|
  • گیاه شناسی
  • پرویز غلامی*، حمزه علی شیرمرادی صفحه 3
    در این مطالعه گیاهان دارویی منطقه حفاظت شده هلن واقع در 110 کیلومتری جنوب غربی شهرکرد جمع آوری و شناسایی شد. نمونه های گیاهی بر اساس روش مرسوم مطالعات تاکسونومیک منطقهای جمع آوری و با استفاده از منابع موجود شناسایی و خانواده، جنس و گونه هر یک از آن ها تعیین شد. شکل زیستی گونه ها با استفاده از روش رانکیائر تعیین گردید. بررسی فلور این منطقه نشان داد که تعداد 392 گونه گیاهی متعلق به 67 تیره و 267 جنس در منطقه وجود دارد که از این تعداد 166 گونه گیاهی آن دارویی و متعلق به 40 تیره گیاهی می باشد. تیره های Lamiaceae، Asteraceae، Papilionaceae و Apiaceae به ترتیب با 36، 21، 16 و 13 گونه بیش ترین تعداد گونه های دارویی را به خود اختصاص داده اند. بر اساس فرم زیستی رانکیائر، از 166 گونه دارویی موجود در منطقه 82 گونه متعلق به همی کریپتوفیت ها و 33 گونه متعلق به تروفیت ها بوده است. همچنین گونه های تهدیده شده منطقه بر اساس معیارهای IUCN و کتاب Red Data Book of Iran در منطقه تعیین شد. بر این اساس، 27 گونه تهدید شده در این منطقه شناسایی شد که 21 گونه در طبقه کم تر در خطر (LR )، 2 گونه در طبقه در معرض خطر (EN)، 2 گونه در طبقه آسیب پذیر (VU) و 2 گونه در طبقه کمبود داده ( DD) قرار دارند.
    کلیدواژگان: فلوریستیک، گیاهان دارویی، منطقه حفاظت شده هلن
  • حامد سنگونی*، علی بابایی، محمدرضا وهابی، حمیدرضا عشقی زاده، مصطفی ترکش صفحه 15
    در این مطالعه اثر تغییرات اقلیمی شامل سه متغیر دما، CO2 و رطوبت بر روی خصوصیات فتوسنتزی و عملکرد ماده خشک گونه مرتعی علف پشمکی Bromus tomentellus Boiss از گیاهان مهم علوفه ای مراتع غرب استان اصفهان، با استفاده از آزمایش فاکتوریل بر پایه طرح کاملا« تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفت. پس از جمع آوری یک پایه مادری و تکثیر غیرجنسی آن به تعداد مورد نیاز، هر یک از متغیرهای اقلیمی در مقطع زمانی آینده (بر اساس سناریوی تغییر اقلیم A2) به عنوان یک تیمار بر روی پایه ها اعمال شده و یک گروه از پایه ها هم بدون اعمال تغییرات و به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. در این گروه ها، رنگیزه های فتوسنتزی شامل کلروفیل‏های a و b، کلروفیل کل و کاروتنوییدها و ماده خشک اندام های هوایی به عنوان معیار تعیین میزان عملکرد گیاه در هر یک از گلدان ها مورد اندازه گیری قرار گرفت و با ثبت این مقادیر و ارتباط دادن آن با متغیرهای اقلیمی، اثر تغییرات اقلیمی بر این خصوصیات بررسی شد. نتایج نشان داد که عکس العمل فیزیولوژیک گونه مورد مطالعه نسبت به تغییر پارامترهای اقلیمی دما، CO2 و رطوبت متفاوت بود به طوری که تغییر هر سه مولفه اقلیمی دما، CO2 و رطوبت نسبت به مقدار فعلی خود (شاهد) باعث کاهش معنی دار کلروفیل a، کلروفیل b و کلروفیل کل در گونه مورد مطالعه شد و میزان کاروتنوییدها نیز در گونه کاهش یافت. عملکرد ماده خشک تک پایه نیز با تغییر هر سه مولفه اقلیمی مورد مطالعه نسبت به شرایط فعلی (شاهد) خود، کاهش معنی داری درسطح احتمال 5 درصد نشان داد. بطوریکه مقدار عملکرد ماده خشک تک پایه از 36 گرم به عنوان شاهد به 21 گرم در تیمار افزایشی هر سه پارامتر اقلیمی مورد مطالعه کاهش یافت.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، خصوصیات فتوسنتزی، عملکرد ماده خشک، علف پشمکی
  • گیاه دارویی
  • رقیه اسکوییان*، میثم جولایی صفحه 29
    به منظور بررسی اثر غلظت های مختلف هورمون ایندول بوتیریک اسید، کود نیتروژن و تاثیر هم زمانشان بر خصوصیات ریخت شناسی گیاه دارویی صبر زرد (Aloe vera)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با 3 تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل 4 سطح کود نیتروژن (صفر، 500، 1000 و 1500 میلی گرم در هر گلدان) از منبع اوره و 3 سطح هورمون ایندول بوتریک اسید (صفر، 500 و 1000 میلی گرم در لیتر) در نظر گرفته شد. در خاتمه به این نتایج دست یافتیم: کاربرد غلظت های مختلف ایندول بوتیریک اسید سبب تغییر در قطر و طول برگ در گیاه شده، به میزان عملکرد برگ افزوده و از تعداد پاجوش در گیاه صبر زرد می کاهد، کود نیتروژن بر روی غلظت آلوئین و همه صفات مورفولوژیک به جز تعداد پاجوش تاثیر معنی دار داشته و کاربرد همزمان نیتروژن و ایندول بوتریک اسید تاثیر بیش تری روی ارتفاع بوته، قطر برگ و افزایش آلوئین دارد.
    کلیدواژگان: ایندول بوتریک اسید، خصوصیات ریخت شناسی، صبر زرد (Aloe vera)، کود نیتروژن
  • عباس زارع زاده*، فاطمه سفیدکن، سید رضاطبایی عقدایی، علی میرحسینی، محمدتقی زارع، محمرضا عرب زاده صفحه 41
    جنس Satureja متعلق به خانواده Lamiaceae بوده و تقریبا« 235 گونه مختلف از آن در سراسر جهان یافت می شود. در ایران 14 گونه علفی و یکساله و چند ساله وجود دارد که از میان آن ها 9 گونه انحصاری ایران هستند. گونه های مختلف مرزه در صنایع غذایی، دارویی، بهداشتی و آرایشی استفاده متنوعی دارند. این تحقیق به منظور تعیین و معرفی مناسب ترین توده گونه مرزه سهندی (Saturejasahendica) در ایستگاه تحقیقات گیاهان دارویی استان یزد با مختصات طول جغرافیایی 49 31 53 شمالی و عرض 54 15 27 به ارتفاع 1209 متر از سطح دریا در منطقه گردفرامرز شهر شاهدیه یزد به اجرا در آمد. برای این منظور بذر 8 توده مرزه سهندی (Saturejasahendica) در اواخر بهمن ماه در گلدان کاغذی و در گلخانه مرکز تحقیقات کشت گردید. هنگامی که نشاءها به اندازه کافی رشد کردند به مزرعه منتقل و در قالب طرح بلوک کامل تصادفی در سه تکرار در زمین اصلی کشت گردید. میزان استقرار بوته ها، ارتفاع گیاه، قطر تاج پوشش، میزان عملکرد اندام های هوایی تر و خشک، وزن خشک شاخه ها و برگ، بازده اسانس و میزان تولید اسانس در هکتار اندازه گیری و ثبت گردیدند. نتایج تجزیه واریانس وزن خشک شاخه ها، میزان استقرار، ارتفاع بوته ها در سطح یک درصد و وزن ترو خشک اندام های هوایی، میزان تولید اسانس در هکتار، سطح تاج پوشش در سطح پنج درصد معنی دار و بازده اسانس معنی دار نبود. مقایسه میانگین ها توسط آزمون دانکن در سطح احتمال 5% انجام شد. با توجه به میزان عملکرد، بازده اسانس، میزان تولید اسانس و درصد استقرار بوته ها توده های SS1 با میانگین عملکرد وزن خشک 1747 کیلوگرم در هکتار، بازده اسانس 43/1%، میزان تولید اسانس 5/9 کیلوگرم در هکتار و میزان استقرار 38% و SS3با عملکرد وزن خشک 668 کیلوگرم در هکتار، بازده اسانس 76/1%، میزان تولید اسانس 42/6 کیلوگرم اسانس در هکتار و میزان استقرار 3/85% هر دو با منشاء استان آذربایجان شرقی به عنوان توده های برتر معرفی می گردند.
    کلیدواژگان: مرزه سهندی، سازگاری، عملکرد، اجزاء عملکرد، یزد
  • فیزیولوژی گیاهی
  • الهام اسدی کرم*، بتول کرامت صفحه 49
    مس از عناصر ضروری برای فرآیندهای پایه سلولی به شمار می روند، اما در غلظت های بالا برای گیاهان سمی می باشند. هیدروژن سولفید یکی از مهم ترین مولکول های سیگنالینگ می باشد که در بسیاری از فرایندهای مقاومت گیاهان به تنش دخالت دارد از این رو به منظور بررسی تاثیر پیش تیمار سدیم هیدروسولفید، بر کاهش خسارت مس بر گیاهان سویا، آزمایشی به صورت فاکتوریل و در قالب طرح کاملا« تصادفی با سه تکرار در سال 1394 در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشگاه شهید باهنر کرمان انجام گردید. آزمایش شامل دو فاکتور کاربرد سدیم هیدروسولفید (شامل کاربرد و عدم کاربرد سدیم هیدروسولفید) و غلظت های مختلف سولفات مس (شامل صفر، 100و 200 میکرومولار) بود. نتایج نشان داد که افزایش غلظت مس در محلول غذایی کاهش وزن تر گیاه و میزان کلروفیل گیاهان سویا را در پی داشت، این در حالی بود که میزان مالون دی آلدهید، پرولین، پراکسید هیدروژن در گیاهان سویا با افزایش همراه بود. پیش تیمار گیاهان با سدیم هیدروسولفید در مقایسه باعدم کاربرد آن افزایش وزن تر گیاه، میزان کلروفیل، قند محلول و گلوتاتیون احیا و کاهش میزان مالون دی آلدهید، پراکسید هیدروژن و پرولین گیاهان سویا را به دنبال داشت. احتمالا» هیدروژن سولفید از طریق ارتباط با سایر مولکول های سیگنالینگ مانند نیتریک اکسید گیاه را در مقابل آسیب اکسیداتیو ناشی از سمیت مس محافظت می نماید.
    کلیدواژگان: پراکسیداسیون لیپید، هیدروژن سولفید، مس، نیتریک اکسید
  • مهدی موحدی*، ولی الله قاسمی عمران، سپیده ترابی صفحه 65
    شاهدانه (Cannabis sativa) گیاهی دو لپه متعلق به خانوادهcannabinaceae است که ترکیبات متنوعی از متابولیت های ثانویه را تولید می کند. در این تحقیق ریز نمونه گره در گیاه شاهدانه تحت تاثیر هورمون BA در غلظت های (1/0، 2/0، 5/0، 1، 2 و 3 میلی گرم در لیتر) به تنهایی یا در ترکیب با 5/0 میلی گرم در لیتر IBA، هورمون TDZ در غلظت های ( 1/0، 2/0، 5/0، 1، 2 و 3 میلی گرم در لیتر) به تنهایی یا در ترکیب با 5/0 میلی گرم در لیترIBA، هورمونNAA در غلظت های ( 5/0، 1، 2 و 3 میلی گرم در لیتر) به تنهایی یا در ترکیب با 5/0 میلی گرم در لیتر BA و هورمون 2،4-D در غلظت های (1/0، 2/0، 5/0 و 1 میلی گرم در لیتر) به تنهایی یا در ترکیب با 5/0 میلی گرم در لیتر BA مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج بدست آمده، بهترین غلظت برای القاء کالوس، غلظت 2/0 میلی گرم در لیتر TDZبه همراه 5/0 میلی گرم در لیتر IBAبود. بیش ترین طول شاخه تولیدی نیز در غلظت 1/0 میلی گرم در لیترTDZ به همراه 5/0 میلی گرم در لیتر IBA مشاهده شد. در مرحله ریشه زایی ساقه های باززا شده، از دو هورمون IBA و NAA به طور جداگانه در غلظت های 1/0، 2/0، 5/0 و 1 میلی گرم استفاده شد که بالاترین میزان ریشه زایی مربوط به غلظت 1/0 میلی گرم در لیتر IBA بوده و بلندترین طول ریشه در غلظت 5/0 میلی گرم در لیتر NAA تشکیل شد.
    کلیدواژگان: شاهدانه، تنظیم کننده های رشد گیاهی، ریز ازدیادی، کالوس، ریزنمونه گره، باززایی
  • آزاده واثقی، سعید دوازده امامی، الهام اسدی کرم* صفحه 79
    بررسی تاثیر انواع مواد آللوپاتیک اندام مختلف درختان جنگلی، بر رشد، استقرار و پایداری گیاهان دیگر موجود در جنگل بسیار مهم می باشد. در این مطالعه، منبع تولید و میزان اثر مواد آللوپاتیک درخت زبان گنجشک Fraxinus excelsior L. بر دو گیاه بارهنگ Plantago lanceolata و منداب Eruca sativa در سال 1393 در مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان اصفهان انجام گرفت. اندام برگ، میوه سال قبل و سال اخیر درخت زبان گنجشک و بذر دو گیاه بارهنگ و منداب از مرکز مذکور تامین شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا« تصادفی انجام گرفت. فاکتور اول عصاره های آبی اندام مختلف گیاه زبان گنجشک در 4 غلظت 0، 25، 50، 75 درصد به عنوان آب آبیاری و فاکتور دوم بذور دو گونه گیاهی منداب و بارهنگ در یک آزمایش جوانه زنی در پتری دیش و در آزمایشگاه در نظر گرفته شد. صفات مربوط به رفتار جوانه زنی بذور شامل درصد جوانه زنی، سرعت جوانه زنی، میانگین روز تا تکمیل جوانه زنی، ضریب سرعت جوانه زنی، متوسط جوانه زنی روزانه و شاخص تحریک یا بازدارندگی مورد شمارش و محاسبه قرار گرفت. داده های حاصل با نرم افزار excel و mstatc تجزیه گردید. نتایج نشان داد که درخت زبان گنجشک دارای اثر آللوپاتیک معنی دار بر هر دو بذر بارهنگ و منداب بود و از میان عصاره اندام ها اثر آللوپاتی که عصاره میوه سال قبل بیش از دو اندام دیگر بود. همچنین حساسیت بذر بارهنگ نسبت به ماده آللوپاتیک بیش از منداب بود. با افزایش غلظت عصاره صفات مورد اندازه گیری کاهش معنی دار داشت.
    کلیدواژگان: آللوپاتی، جنگل، جوانه زنی، زبان گنجشک
  • جواد مومنی دمنه*، فاطمه پناهی صفحه 97
    ایران دارای سطحی در حدود 8/5 میلیون هکتار اراضی تحت آبیاری بوده که 30 درصد آن در معرض شوری و قلیائیت قرار دارد. بر اساس نقشه جهانی فائو و یونسکو سطح اراضی در معرض شوری و قلیائیت در ایران 1/27 میلیون هکتار است. در این تحقیق تاثیر تنش قلیائیت بر ویژگی های فیزیولوژیک گیاه قره داغ در سال1391 تحت شرایط گلخانه ای در دانشگاه کاشان مورد بررسی قرار گرفت. در این مطالعه اثر تیمارهای مختلف اسیدیتی (pH) آب آبیاری در دامنه قلیایی بر فراهمی عناصر غذایی و انواع کلروفیل و کاروتن در گیاه قره داغ و در قالب یک طرح کاملا« تصادفی مورد بررسی قرار گرفت. طرح مذکور حاوی 5 تیمار (هر تیمار شامل 4 تکرار) شامل شاهد و چهار سطح تنش: سطح اول شاهد (Ctrl، pH =7/2 )، قلیائیت کم (LAK، pH = 8/5)، قلیائیت متوسط (MAK، pH = 9)، قلیائیت زیاد (HAK، pH = 9/5) و قلیائیت شدید (SAK، pH = 10) اجرا گردید. پارامتر‏های سدیم، منیزیم، پتاسیم، کلروفیل a، کلروفیل b، محتوای کل کلروفیل (کلروفیلa+b) و محتوای کاروتن در تیمارهای مختلف برگ اختلاف معنی‏داری (در سطح احتمال 5 درصد) دارد. با استفاده از آزمون توکی در سطح معنی داری 5 درصد، از مقایسه میانگین ها می توان دریافت که شیب افزایشی قلیائیت در میزان کلسیم برگ مسیر کاهشی داشته و بیش ترین مقدار کلسیم در گروه شاهد و کم ترین مقدار کلسیم در تنش قلیائیت 10 مشاهده شد، این در حالی است که سدیم، پتاسیم و منیزیم و محتوای کاروتن در شیب افزایشی قلیائیت مسیر افزایشی را در برگ نشان می دهند، که در این صورت کم ترین مقدار در گروه شاهد و بیش ترین مقدار در قلیائیت 10 می باشد. در کلروفیل b و مجموع کلروفیل (کلروفیلa+b) روند پاسخ به تغییرات قلیائیت تا سطح دوم تنش افزایشی می باشد و سپس روند تغییرات در برگ گیاه قره داغ (در سطح 5 درصد معنی دار ) کاهشی بوده است. نتایج این بررسی نشان داد که می توان از این گیاه در اراضی خشک و نیمه خشک در خاک هایی با قلیائیت حداکثر 9 برای احیا پوشش گیاهی و خوراک دام و ترسیب گرد و غبار که توسط باد حمل می شود، استفاده نمود.
    کلیدواژگان: تنش قلیائیت، قره داغ، کلروفیل، غلظت یون ها، کاروتن
  • حسین حمیدی، ناهید مسعودیان* صفحه 111
    سرب به عنوان یکی از خطرناکترین فلزات سنگین در دنیا، بر روی فعالیت های متابولیکی و فیزیولوژیکی گیاهان تاثیر می گذارد. در این تحقیق به بررسی اثر تنش سرب بر روی مقدار پرولین و فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی در گیاه کلزا رقم هایولا 401 در محیط کشت هیدروپونیک در ریشه و اندام هوایی پرداختیم. آزمایش ها در قالب طرح کاملا« تصادفی بر اساس 3 تکرار در هر تیمار، آنالیزهای آماری توسط نرم افزار SPSS و مقایسه میانگین ها با استفاده از آزمون دانکن انجام گرفت. سه سطح سرب توسط pb(NO3)2 (0، 100 و 200 میکرومول بر لیتر) صورت گرفت. پس از هفت روز اعمال تیمار، گیاهان جهت انجام آزمایش ها برداشت شدند. نتایج نشان داد با افزایش غلظت سرب میزان پرولین، قندهای محلول، فعالیت کاتالازی و پراکسیدازی ریشه و اندام هوایی در شرایط تنش افزایش و پارامترهای رشد کاهش یافت. این افزایش ها، نشان دهنده مقاومت گیاه در برابر تنش سرب است و در کاهش آسیب های اکسایشی نقش موثری دارند.
    کلیدواژگان: اندام هوایی، پراکسیداز، پرولین، ریشه، سرب و کاتالاز
|
  • P.Gholami*, H.A.Shirmoradi Page 3
    In the present study, the medicinal plant species in Helen protected region, 110 km southwest of Shahrekord, were collected and identified. Plants were sampled following the common method in the regional taxonomic studies and their families, genera, and species were determined using indispensable references. The life form of plant species was determined using Raunkier’s method. The results showed that 392 plant species belonging to 67 families and 267 genera exist in this area, of which 166 species are medicinal and belong to 40 families. Lamiaceae, Compositeae, Papilionaceae and Apiaceae respectively with 36, 21, 16, and 13 species are the most widespread medicinal plant species in the region. Raunkier’s life form indicated that of the 166 medicinal plant species, 82 were hemicryptophytes and 33 were therophytes. Furthermore, the endangered species of the region were identified on the basis of IUCN criteria and Red Data Book of Iran. Accordingly, 27 endangered species were identified, of which 21 were in lower risk (LR) class, two belonged to endangered (EN) class, two species were in vulnerable (VU) class, and two were put in data deficient (DD) class.
    Keywords: Flora, Medicinal plant species, Helen protected region
  • H.Sangoony*, A.Babaei, M.R.Vahabi, H.R.Eshghizadeh, M.Tarkesh Page 15
    The effect of climatic changes including: temperature, CO2, and moisture content on photosynthetic characteristics and dry matter yield of rangeland species Bromus tomentellus Boiss – an important forage plant in the West of Isfahan province pastures – was explored in a factorial experiment with a completely randomized design. After collecting a mother plant of this species and asexual reproduction to required number, the climatic variables on each time step in the future (based on A2 climate change scenario) were applied as a treatment on pots except for one group which was taken as control. The photosynthetic pigments, including chlorophyll a and b, total chlorophyll, carotenoids, and aerial dry matter (as the criterion to determine the amount of plant yield in each pot) were measured in these groups. By recording these parameters and relating them to the climatic variables, the impact of climatic changes on them were explored. The results showed that the physiological response of species to the changes in the climatic parameters of temperature, CO2, and moisture content was different. A change in these three parameters (temperature, CO2, & moisture content) significantly decreased chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll, and carotenoids in the species under the study. Dry matter yield of single pot also decreased significantly (p
    Keywords: Climatic change, Photosynthetic characteristics, Dry matter yield, Bromus tomentellus
  • R.Oskoueiyan*, M.Jolaee Page 29
    To investigate the effect of different concentrations of indole Butyric acid (IBA) hormone, nitrogen fertilizer, and their interaction on the morphological traits of Aloe (Aloe vera) medicinal plant, a factorial experiment following randomized complete block design with three replications was carried out. The treatments included: four levels of nitrogen fertilizer (0, 500, 1000, & 1500 mg per pot) of urea and 3 levels of indole Butyric acid (0, 500, & 1000 milligrams per liter). The results indicated that the application of different concentrations of indole Butyric acid changes the diameter and length of leaf in the plant. It also increases the rate of leaf yield and reduces in the number of shoots in Aloe vera. Nitrogen fertilizer has a meaningful effect on Aloin concentration and all morphological traits except the number of shoots. The concurrent use of nitrogen and indole Butyric acid has a greater impact on plant height and leaf diameter and increases Aloin.
    Keywords: Indole Butyric acid, Morphological traits, Aloe vera, Nitrogen fertilizer
  • A.Zare Zadeh*, F.Sefidkon, S.R.Tabaei Oghadaei, A.Mir Hosseini, M.T.Zare, M.R.Arabzadeh Page 41
    The Satureja genus belongs to the family of lamiaceae and consists of over 235 different species all over the world. Fourteen species grow naturally in Iran of which nine species are endemic. Different species of Satureja are used in food, health, cosmetic, and medical industry. This research was carried out for identifying and introducing the most suitable Saturejasahandica accessions in medicinal plants research station in Gerdefaramarz city of Shahediah, Yazd province, with the coordinates of longitude and latitude of 55 31 49N and 27 15 54E and a height of 1209 meters above the sea level. The seeds of eight accession of saturejasahandica were planted in jiffy pot in the green house of the research center. Once the seedlings made enough growth, they were taken to the farm and planted. The experiment was conducted in a randomized complete blocks design with three replications. The degree of plant establishment, canopy diameter, plant height, yield, essential oil yield per hectare, and percentage of essential oil were measured and recorded. On the basis of the results of the analysis of variance, dry weight of shoot, rate of plant establishment, plant height (p
    Keywords: Saturejasahandica, Adaptation, Yield, Yield components, Yazd
  • E.Asadi Karam*, B.Keramat Page 49
    Copper is an essential element for cell-based processes, but in high concentrations it is toxic for plants. Hydrogen sulfide is one of the most important signaling molecules that in involved in different processes of plant stress resistance. In order to investigate the effect of Sodium hydrosulfide pretreatment on reducing copper damages in soybean, a factorial experiment in a completely randomized design with three replications was conducted in the laboratory of Kerman University of Shahid Bahonar in 2015. The experiment included two factors: Sodium hydrosulfide (its presence or absence) and different concentrations of CuSO4 (0, 100, & 200 μM). The results showed that an increase in copper concentration in the nutrient solution reduced the fresh weight and Chlorophyll content in soybean plants while the amount of MDA, proline, and hydrogen peroxide increased. The fresh weight, photosynthetic pigments, soluble sugar, and reduced glutathione increased in plants pretreated with Sodium hydrosulfide; whereas their malondialdehyde, hydrogen peroxide, and proline decreased. It can be concluded that hydrogen sulfide protects the plant against oxidative damage caused by the toxicity of copper by connecting with other signaling molecules, such as nitric oxide.
    Keywords: Lipid peroxidation, Hydrogen sulfide, Copper, Nitric oxide
  • M.Movahedi, V.Ghasemi Omran*, S.Torabi Page 65
    Cannabis sativa L. is a dicotyledon plant belonging to cannabinaceae family which produces a diverse array of secondary metabolites. In this study, nodal segments explants were cultured on MS media containing different concentrations of hormones including: BA (0.1, 0.2, 0.5, 1, 2, & 3 mg/l; alone or combined with 0.5 mg/l IBA), TDZ (0.1, 0.2, 0.5, 1, 2, & 3 mg/l; alone or combined with 0.5 mg/l of IBA), NAA (0.5, 1, 2, & 3 mg/l; alone or combined with 0.5 mg/l of BA), and 2,4-D (0.1, 0.2, 0.5 & 1 mg/l; alone or combined with 0.5 mg/l of BA). The results showed that the concentrations of 0.2 mg/l TDZ and 0.5 mg/l IBA were the best treatments for callus induction. The maximum length of produced branch belonged to the concentration of 0.1 mg/l TDZ and 0.5 mg/l IBA. For root induction of regenerated shoots, two growth regulators (IBA and NAA) have been used separately in 0.1, 0.2, 0.5, and 1 mg/l concentrations. The greatest root induction belonged to the concentration of 0.1 mg/l IBA and the maximum length of root was observed in the concentration of 0.5 mg/l NAA.
    Keywords: Cannabis, Plant growth regulators, Nodal segments explants, Callus, Regeneration
  • A.Vaseghi, S.Davazdahemami, E.Asadi Karam* Page 79
    Investigating the effect of allelopathic substances in different organs of forest trees on the growth, establishment, and stability of other plants in the forest is very important. The source of production and effect of allelopathic substances from Fraxinus excelsior L. on two plant species, Plantago lanceolata and Eruca sativawas, were explored in the Research Center of Agriculture and Natural Resources of Isfahan in 2014. Organ leaf, fruit of the last and current year of Fraxinus tree, and the seeds of Plantago and Eruca were collected from the aforementioned center. This experiment followed a factorial completely randomized design with three replications. The factors included aqueous extracts of various organ of Fraxinus plant in four concentrations (0, 25, 50, & 75 %) as irrigation water and the seeds of two plants species of Plnatago and Eruca. The factors were considered in an experiment of germination in petri dish and in the laboratory. Traits related to germination behavior such as germination percentage, germination rate, average days to complete germination, the coefficient of germination rate, the average daily germination, and stimulation or inhibition index were calculated. Data were analyzed using Excel and mstatc software. According to results, Fraxinus tree had significant allele-chemical effect on the seeds of Eruca and Plantago. From among the extraction of organs, the allelopathic effect of last year fruit extracts was more than the two other organs. Furthermore, the sensitivity of Plantago seed to allelopathic materials was more than Eruca. With an increase in the concentration of extract, the measured traits demonstrated a significant decrease.
    Keywords: Allelopathy, Forest, Germination, Ash
  • J.Momeni Damaneh*, F.Panahi Page 97
    Iran has about 5.8 million hectares of lands irrigated by water, 30 percent of which are threatened by salinity and alkalinity. According to FAO and UNESCO maps, 27.1 million hectares of lands in Iran are exposed to salinity and alkalinity. In this study, the effect of alkalinity stress on the physiological characteristics of Nitraria schoberi was explored under greenhouse conditions in University of Kashan in 2012. The effect of different acidity (pH) of water (in the alkaline range) treatments on the availability of nutrients and a variety of plant chlorophyll and carotene in the Nitraria schoberi were explored in a completely randomized design. The study consisted of five treatments, each with four replications, including control and four stress levels: control (Ctrl,
    pH = 7.2), low alkalinity (LAK, pH = 8.5), moderate alkalinity (MAK, pH = 9), high alkalinity (HAK, pH = 9.5) and intense alkalinity (SAK, pH = 10). Sodium, chlorine, magnesium, potassium, chlorophyll a, chlorophyll b, total chlorophyll content (chlorophyll a b), and carotene content parameters in different treatments demonstrated a significant difference in different leave treatments (p
    Keywords: Alkalinity stress, Nitraria schoberi, Chlorophyll, Ions concentration, Carotene
  • H.Hamidi, N.Masoudian* Page 111
    As one of the most dangerous heavy metals in the world, Lead impacts the metabolic and physiological activities of plants. In this study, the effect of Lead stress on proline and antioxidant enzymes activity in the roots and shoots of Hyola401 was examined in hydroponic solution. A completely randomized design experiment with three replications per treatment was carried out. Statistical analyses were conducted using SPSS software and Duncan’s test of comparison of means. Three levels of Lead took place by Pb (NO3)2 (0, 100, & 200 micromoles per liter). After seven days of treatment, plants were collected for laboratory analysis. The results showed that an increase in the concentration of Lead increased proline, soluble sugars, catalase and peroxidase activity in roots and shoots; whereas it decreased the growth parameters. These increases are an indication of plant resistance against Lead stress and play a determining role in reducing the side effects of oxidative damages.
    Keywords: Shoot, Peroxidase, Proline, Root, Lead, Catalase