فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت منابع انسانی - سال نهم شماره 1 (پیاپی 27، بهار 1396)

نشریه پژوهش های مدیریت منابع انسانی
سال نهم شماره 1 (پیاپی 27، بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدرضا سلطانی، موسی علیانی* صفحات 1-25
    شناخت کارکنان قوی و اعطای پاداش به آنها و ایجاد انگیزه برای بهبود عملکرد آنان از جمله علل اصلی ارزیابی عملکرد است. در گذشته، مدیران، ارزیابی عملکرد را فقط به منظور کنترل کار کارکنان انجام می دادند، در حالی که امروز جنبه راهنمایی و ارشادی این عمل، اهمیت بیشتری یافته است. هدف نهایی این تحقیق، تعیین چارچوبی برای مقایسه دو نظام ارزیابی عملکرد و نظام ارزشیابی شایستگی ها در یکی از سازمان های وابسته به نیروهای مسلح می باشد. روش این تحقیق از حیث هدف ، کاربردیو از حیث ماهیت تحقیق، توصیفی پیمایشی است.
    جامعه آماری این تحقیق شامل 108 نفر از مسئولین نیروی انسانی و مدیران ارزشیابی عملکرد می باشد که نمونه آماری بر اساس کل شماری یعنی کل جامعه آماری را در بر می گیرد. این افراد کسانی می باشند که اغلب هر دو نظام ارزشیابی را درک نموده اند. یافته های تحقیق حکایت از آن داردکه نظام ارزشیابی شایستگی ها در تمامی ابعاد سه گانه ورودی (3.78)، فرآیند(3.82) و خروجی(3.64) نسبت به نظام ارزیابی عملکرد از وضعیت مناسب تری برخوردار است.
    کلیدواژگان: ارزشیابی عملکرد، مدیریت عملکرد، شایستگی
  • میرعلی سیدنقوی، محمد خانباشی*، محسن صلواتی صفحات 25-50
    هدف کلی پژوهش حاضر بررسی میزان همسویی استراتژی مدیریت منابع انسانی سازمان و استراتژی زیر سیستم های منابع انسانی است. مدل به کار گرفته شده در این پژوهش مدل SRP (بامبرگر و مشولم) می باشد و استراتژی اصلی پژوهش نیز توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق، کلیه مدیران و کارشناسان ارشد شرکت تولید مواد غذایی کاله بوده اند. جمع آوری اطلاعات مربوط به شناسایی گونه های مختلف استراتژی از طریق پرسش نامه و تکمیل آن توسط مدیران یا کارشناسان ارشد خبره و مطلع در شرکت مربوطه انجام گرفته است. سنجش ضریب پایایی عناصر پرسشنامه به کمک نرم افزار SPSS و بر اساس آزمون آلفای کرونباخ صورت گرفت و میزان آن %91 به دست آمد که نشان دهنده قابلیت اعتماد زیاد ابزار پژوهش است. یافته ها حاکی از آن بود که استراتژی های منابع انسانی سرباز وفادار، تامین نیروی جنبی، آموزش و توسعه انتخابی، ارزیابی عملکرد همانندسازی، جبران خدمات و پاداش رقابتی، استراتژی روابط کارکنان دستوری در صنایع غذایی کاله گونه های غالب محسوب می شوند. بنابراین می توان گفت بین استراتژی سیستم منابع انسانی و استراتژی زیر سیستم های منابع انسانی شکاف شدیدی وجود ندارد ولی عدم هماهنگی نسبی قابل تایید است.
    کلیدواژگان: همسویی استراتژیک، نظریه نقاط مرجع استراتژیک، استراتژی منابع انسانی، استراتژی زیر سیستم های منابع انسانی، صنایع غذایی
  • ابراهیم رجب پور* صفحات 51-75
    در قرن بیست و یک، افزایش نگرانی ها در مورد هشدارهای محیطی، اهمیت حفظ محیط زیست را در جوامع و سازمان-های مختلف دوچندان نموده است. بررسی ادبیات تخصصی در این رابطه، بیان می کند که مدیریت زیست محیطی مناسب در شرکت ها، نیاز به پشتیبانی مدیریت منابع انسانی دارد. با توجه به اینکه مدیریت زیست محیطی یک هدف در حال ظهور سازمانی است، کارکردهای منابع انسانی، در این راستا بسیار کمک کننده خواهند بود. بنابراین، هدف این پژوهش، بررسی تاثیر مدیریت منابع انسانی در اتخاذ و پیاده سازی مدیریت زیست محیطی می باشد. این تحقیق از نظر هدف کاربردی و از نظر روش گردآوری داده ها از نوع پیمایشی است. برای آزمون مدل مفهومی پژوهش، تعداد 126 پرسشنامه در جامعه آماری پژوهش (شرکت های صنعتی بوشهر) توزیع شده و فرضیه پژوهش با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری و نرم افزار LISREL آزموده شد. نتایج پژوهش نشان می دهد که کارکردهای منابع انسانی تاثیر مثبت و معناداری بر اتخاذ مدیریت زیست محیطی دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع انسانی، مدیریت زیست محیطی، کارکردهای منابع انسانی، مدل سازی معادلات ساختاری
  • رشید نقوی *، مسعود مصدق خواه، محمدرضا حسنی آهنگر، علی محمد احمدوند صفحات 76-100
    دانشگاه سازمانی با هدف ارتباط دادن برنامه های آموزشی به راهبرد و ماموریت های سازمانی ایجاد شده است و ابزاری جهت یاری رساندن در دستیابی به اهداف راهبردی سازمان است. در این تحقیق با توجه به ویژگی های خاص دانشگاه سازمانی مورد مطالعه یک مدل شش بعدی کارت امتیازی متوازن بومی شده توسعه داده شده است تا دانشگاه سازمانی مورد مطالعه بتواند چشم انداز خود را جامه عمل بپوشاند. ابعاد کارت امتیازی متوازن توسعه یافته شامل ذی حقان خارجی، سرآمدی، فرآیندهای داخلی، رشد و یادگیری، ذی حقان داخلی و مدیریت منابع است در ادامه نحوه تهیه و طراحی یک نقشه راهبرد توسط تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری برای دانشگاه های سازمانی تبیین و با استفاده از این تکنیک، ارتباطات علت و معلولی بین اهداف به روشی سیستماتیک تعیین شده است. نتایج این تحقیق علاوه بر اینکه می تواند در دانشگاه های سازمانی استفاده شود می تواند در توسعه کارت امتیازی در بخش دانشگاهی موثر و قابل تعمیم در دانشگاه های دیگر می باشد.
    کلیدواژگان: سنجش عملکرد، دانشگاه سازمانی، کارت امتیازی متوازن، نقشه راهبرد، مدل سازی ساختاری تفسیری
  • محمد شوقی*، محمد بازرگانی، علیرضا نادری خورشیدی، علی دیواندی صفحات 101-125
    محیط کسب و کار امروز محیطی متلاطم، غیر قابل پیش بینی و رقابتی، ضرورتی را برای بانک انصار ایجاد می نماید، که برای بقا و رشد در محیط رقابتی، با تشخیص به موقع و کشف فرصت ها منافع بازار را نصیب خود سازند.
    پژوهش حاضر از نوع ماهیت موضوع، پژوهشی تجویزی و به لحاظ هدف پژوهش کاربردی است. در این جهت الگوی برساخته مبتنی بر مطالعات نظری، با استفاده از روش میدانی ارزیابی و اعتبار سنجی انجام شد. در این جهت جامعه مورد مطالعه پژوهش حاضر را مدیران ارشد صنعت بانکداری و بانک انصار تشکیل می دهند که به صورت هدفمند نمونه ای از آن انتخاب گردید. و جامعه آماری36 نفر از مدیران ارشد نظام بانکی و خبرگان بانکی که دارای دانش و تجربه مدیریت راهبردی بوده انتخاب شده اند که در این ارزیابی برای تحلیل نتایج و استخراج داده های جمع آوری شده از طریق پرسش نامه استاندارد با ضریب کرونباخ 0.893 و از طریق نرم افزار spss و pls3 با استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی، داده ها مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفته است. یافته های حاصل از تحقیق پس از آزمون و تحلیل های مرتبط با سوالات، الگوی پژوهش را تایید کرد .
    کلیدواژه ها
    کلیدواژگان: تفکر راهبردی، برنامه ریزی راهبردی، مدیران
  • علی فرهی، سید مسعود پورسعید، محسن شعبانی* صفحات 125-160
    روش تحقیق توصیفی،پیمایشی می باشد. جامعه آماری این تحقیق تعداد 2462 نفر و نمونه 329 نفر تعیین گردید. پردازش یافته های تحقیق با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی، روش تحلیل شکاف، آزمون های T تک نمونه ای، فریدمن، مربع کای، کروسکال والیس، کالموگروف اسمیرنف و.. مورد تحلیل قرار گرفت. ابزار تحقیق، پرسشنامه محقق ساخته بود. در این تحقیق ابتدا از طریق مصاحبه، و توزیع پرسشنامه بین11نفر از خبرگان منابع انسانی، مدل مفهومی، شاخص ها و مولفه هاشامل ویژگی های نیروهای متخصص، تعیین مشاغل و ویژگی های ماموریتی مشاغل تخصصی استخراج، روایی آن بررسی و مورد تایید قرار گرفت . سپس از طریق روش دلفی و ضریب لاوشه، مولفه ها و شاخص های به دست آمده نهایی و پس ازآن پرسشنامه اصلی تهیه و به منظور اعتبار یابی بین 30 نفر توزیع گردید. برای محاسبه اعتبار اندازه گیری در این تحقیق از روش آلفای کرونباخ جهت محاسبه ضریب همبستگی درونی داده ها استفاده گردیده. نتایج حاصل از تحلیل شکاف حاکی از آن است که نیروهای متخصص در سازمان مورد نظر، حدود 70% در پست های متناسب با تخصص خود به کارگیری شده اند و ازآنجایی که در محاسبات انجام شده حد مطلوب و موردنیاز می بایست حدود 90% باشد، مقایسه بین وضع موجود و مطلوب به کارگیری نیروهای متخصص را می توان نسبتارضایت بخش دانست، ولی باوضع مطلوب حدود 20% فاصله دارد.
    کلیدواژگان: بکارگیری، انتصاب، نیروی متخصص، پست سازمانی
  • حسین مطهری نژاد* صفحات 161-190
    این پژوهش با هدف تعیین، وزن دهی و سنجش شایستگی های حرفه ای مورد نیاز برای جذب منابع انسانی در شرکت معدنی و صنعتی گل گهر انجام شد. براساس تحلیل محتوای برنامه ها و مستندات خارجی و داخلی هشت شایستگی شامل دانش و تخصص فنی، استدلال و حل مساله، اخلاق و مسئولیت حرفه ای، کارتیمی، برقراری ارتباط، رهبری، خلاقیت و نوآوری، و دیدگاه سیستمی تعیین شد. این شایستگی ها به غیر از دانش و تخصص فنی، بر طبق روش تاپسیس فازی در قالب نیمرخ های شغلی وزن دهی و رتبه بندی شدند. وضعیت شایستگی های حرفه ای 535 داوطلب استخدامی در شرکت گل گهر براساس آزمونی که به همین منظور تهیه شده بود، سنجیده شد. با توجه به نمره هر داوطلب در شایستگی های مورد نظر و وزن بدست آمده برای هر کدام از شایستگی های حرفه ای در نیمرخ شغلی مرتبط، امتیاز نهایی داوطلب در شغل مورد آزمون مشخص شد و سپس داوطلبان یک شغل براساس امتیاز کسب شده رتبه بندی شدند. نتایج حاصل از این پژوهش می تواند به عنوان اقدامی موثر جهت بهینه سازی فرآیند جذب منابع انسانی در سازمان ها و شرکت ها مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: شایستگی های حرفه ای، جذب منابع انسانی، تاپسیس فازی، شرکت معدنی و صنعتی گل گهر
  • حبیب میرزایی*، رضا سپهوند، امیرهوشنگ نظرپوری، محمودرضا اسماعیلی صفحات 191-220
    تحقیق حاضر باهدف شناسایی و اولویت بندی دارایی های نامشهود سازمانی در دانشگاه های دولتی انجام پذیرفته است. این تحقیق از نظر روش ترکیبی و از نظر نوع پژوهش این تحقیق قیاسی استقرایی است. جامعه آماری پژوهش مدیران ارشد دانشگاه های منطقه 5، هستند که با استفاده از روش نمونه گیری گلوله برفی 20 نفر از آنان به عنوان اعضای نمونه انتخاب گردیده است. در تحقیق حاضر با استفاده از ترکیب روش کمی و کیفی، ابتدا با استفاده از داده های کیفی بدست آمده از مطالعات اکتشافی شامل بررسی متون اکتشافی و انجام مصاحبه های اکتشافی دارایی های نامشهود سازمانی مشخص شده ، سپس از طریق روش تحقیق زمینه یابی و دلفی فازی مورد ارزیابی قرار گرفته اند. نتایج تحقیق مشتمل بر دو بخش است، که در بخش اول مجموعه ای از دارایی های نامشهود سازمانی شناسایی و در بخش دوم میزان اهمیت و اولویت این دارایی ها مشخص شده است . نتایج تحقیق نشان دهنده آن است که هوش سازمانی، سرمایه انسانی ، هوش رقابتی، ارزش محوری ، پایگاه داده ها ، احساس رسالت، کل نگری ، مدیریت دانش ، رهبری ، ویژگی های محیط کار مهمترین دارایی های نامشهود سازمانی می باشد.
    کلیدواژگان: اقتصاد دانشی، جوامع دانشی، دارایی های نامشهود، تکنیک دلفی فازی
|
  • Ebrahim Rajabpour * Pages 51-75
    In the 21st Century, rising of concern about environmental warnings lead to increase the importance of preserving the environment in various communities and organizations. Specialized literature states that proper environmental management at companies are required to support by human resource management. Considering that environmental management is an emerging organizational objective, human resource practices, will be very helpful in this regard. Therefore, the aim of this study was to investigate the role of human resource management in the adoption and implementation of environmental management. The type of this research based on objective is applied research and its strategy is survey. ). Face and content validity was used to evaluate questionnaire Validity. Also, Cronbach's alpha was used to establish the reliability of instruments 0.81 for questionnaire. In order to test the conceptual model, 126 questionnaires were distributed among statistical population (bushehr industrial companies) and hypotheses was tested by structural equation modeling thorough SPSS and LISREL software. The results show a positive and significant correlation between human resource practices and adoption of the environmental management.
    Keywords: Human Resource Management, Environmental Management, Human Resource Practices, Structural Equation Modeling
  • Rashid Naghavi * Pages 76-100
    The aims of the corporate universities are the linking the educational programs and the corporate mission. Also they play a key and vital role to achieve the strategic objectives of the organization. In this paper, with regarding to the properties of the special corporate university, a localized balanced scorecard (BSC) model by six perspectives including, foreign beneficiary, excellence, internal processes, learning and development, entitled domestic and resource management is proposed. Then, preparing and designing a strategy map by interpretive structural modeling technique is introduced. In next step, this technique is applied to find the causal relationships between objectives. By analyzing the obtained results of this modeling, it is seen that, the presented model not only can be used in develop the balanced scorecard in corporate university cut also it can be applied in all of other universities in which this result is one of the major properties of proposed model.
    Keywords: Performance measurement, Corporate universities, Balanced Scorecard, Strategy map, Interpretive Structural Modeling
  • Mohammad Shoghi *, Mohammad Bazargani Pages 101-125
    Today's business environment is turbulent environment, unpredictable and competitive necessity for Ansar Bank is ensured, that to survive and grow in the competitive environment, with timely diagnosis and to explore opportunities to gain market benefits. Ansar Bank's senior executives develop strategic thinking to design a model.
    The study nature of the subject, administrative research and applied research is objective. In this direction constructed pattern based on theoretical studies, field evaluation and validation was performed using the method. And a population of 36 senior executives of the banking system and banking experts who have knowledge and experience of strategic management has been selected in this assessment to analyze the results and extracted data collected through the standard questionnaire with Cronbach's coefficient 0.893 and through software pls3 spss software and using descriptive and inferential statistical methods, the data is analyzed. The findings of the study and related analysis after the test questions, study confirmed the pattern.
    Keywords: Strategic thinking, strategic planning, Managers
  • Mohsen Shabani * Pages 125-160
    The research was descriptive, survey. The statistical population of 2462 people. To determine the sample selection based on a sample of 329 questionnaires were distributed among them. The results processed using descriptive statistics and analysis, gap analysis, one sample T-test, Friedman, square, Kruskal-Wallis, Kolmogorov-Smirnov and .. were analyzed. Survey was designed. In this study, through interviews and questionnaire survey among 11 experts of human resources and organization, the conceptual model, indices and components includes features specialists, designated specialized jobs, and features mission professional careers extraction, its validity was evaluated and approved it placed . Then through Delphi method and factor Lavshh, components and indicators prepared for the validation of the questionnaire obtained after the final and was distributed among 30 people. To calculate the reliability of measurement in this study, Cronbach's alpha coefficient for internal consistency of the data used.Nsbtarzaytbkhsh use of specialists can be considered, but good Bavz about 20% away.
    Keywords: Recruitment, appointment, expertise, positions
  • Hoseiin Motahari Nejad* Pages 161-190
    This study aimed to determine, weighting and assessting professional competencies needed to attract human resources in Golgohar mining and industrial company. Based on content analysis of programs and documents at home and abroad were determined eight competencies including knowledge and technical expertise, reasoning and problem solving, ethics and professional responsibility, communication, leadership, creativity and innovation, and systematic approach. The competencies except knowledge and technical expertise were weighted and ranked according to Fuzzy TOPSIS method in the form of occupational profiles. The status of professional competencies 535 applicants was assessed with the test that was developed for this purpose. The final score of applicants was calculated with regards to the score each applicant in the competencies intended and weight determined for each of the professional competencies. Then, applicants for a job were ranked. The results of this study can be used as an effective action for optimize the process of human resources attraction in organizations and companies.
    Keywords: Professional Competencies, Attracting Human Resources, Fuzzy TOPSIS, Golgohar Mining, Industrial Company
  • Habib Mirzaee *, Reza Sepahvand, Amir Houshang Nazarpouri Nazarpoori Pages 191-220
    This study aims to identify and prioritize organizational intangible assets in The Governmental universities. This research is combines methods and the type of research is the study of deductive and inductive. The study population consists senior managers in The Governmental universities in Region, that 20 people have been selected as members Sample with Using the snowball sampling. In this study, using a combination of qualitative and quantitative methods, first with use of qualitative data obtained from exploratory studies included exploratory literature review and interviews exploring the organizational intangible assets have been identified. Second By extracting their agents through research survey data Fuzzy Delphi are evaluated. The results are including two parts, first A series of organizational intangible assets identified and second the importance and priority of these assets are determined. The results show that organizational intelligence, human capital, competitive intelligence, values-base, databases, sense of mission, holistic, knowledge management, leadership, organizational characteristics of the work environment is the most important intangible assets.
    Keywords: Knowledge economy, knowledge societies, intangible assets, Fuzzy Delphi Technique