فهرست مطالب

پژوهش های مدیریت منابع انسانی - سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 35، بهار 1398)

نشریه پژوهش های مدیریت منابع انسانی
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 35، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی اندایش*، بیژن عبداللهی، سعید جعفری نیا، اکبر حسن پور صفحه 1
    اخیرا موضوع مدیریت ریسک بعنوان رویکردی نو در عرصه علوم مدیریت از جمله مدیریت استراتژیک مطرح و در حال گسترش می باشد. سئوال اصلی این است که فرایند «طراحی استراتژی های منابع انسانی با محوریت ریسکهای منابع انسانی» و تقدم و تاخر مراحل آن چگونه است؟ این مقاله بدنبال شناخت مدلی است که از شناسایی ریسک های منابع انسانی برای توسعه استراتژی های مدیریت منابع انسانی بهره بگیرد. بدین منظور از روش تحلیل مضمون برای استخراج مولفه های مدل و برای سطح بندی و روشن شدن تقدم و تاخرمولفه ها، از روش الگوسازی ساختاری - تفسیری استفاده شد بطوریکه در حدکفایت با مطالعه مدلها و مطالعات قبلی مرتبط با موضوع، داده ها جمع آوری و تعداد 199 مفهوم اولیه کدگذاری شد که پس از تحلیل آنها 26 مضمون فرعی و در نهایت 12 مضمون اصلی و 15 نوع رابطه فرایندی بین مضامین استخراج گردید که بر آن اساس مدل مفهومی اولیه ترسیم شد. در ادامه مولفه های مدل به کمک روش مدلسازی ساختاری تفسیری و بهره گیری از نظرات 12 نفر از اساتید دانشگاهی در رشته مدیریت منابع انسانی، اعتباریابی و سطح بندی گردید. یافته ها ضمن اعتباربخشی به تمامی 12 مولفه مدل، ارتباط بین آنها را در 8 سطح نشان داد که در نهایت با تحلیل و جمع بندی ارتباط فرایندی بین مولفه ها، مدل نهایی ترسیم گردید.
    کلیدواژگان: استراتژ های مدیریت منابع انسانی، مدیریت ریسک منابع انسانی، برنامه ریزی استراتژیک مبتنی بر ریسک
  • مهدی صفیان، علی فرهی، حمید حاجی ملا میرزایی، سیدعلی موسوی* صفحه 2

    خط مشی گذاری عبارت است از اتخاذ تصمیمات کلانی که چارچوبی برای سایر تصمیمات خواهند بود، آثار و پیامدهای بلند مدتی برای سازمان دارند. خط مشی گذاری اگر با بصیرت کافی صورت نگیرد تبعات منفی بلند مدت و کلانی را برای سازمان در پی داشته و مانع از تحقق ماموریت و رسالت سازمان می گردد. در پژوهش حاضر به دنبال ارائه الگویی برای خط مشی گذاری در حوزه سرمایه انسانی بوده ایم. در این راستا ابتدا با تحقیق در ادبیات موضوع خط مشی گذاری، خط مشی گذاری سرمایه انسانی و خط مشی گذاری سرمایه انسانی در سازمان های نظامی - امنیتی به شناسایی بیشتر موضوع و دستیابی به پروتکل مناسب جهت مراجعه به خبرگان و مصاحبه از ایشان پرداختیم. در گام بعد با استفاده از روش تحقیق کیفی و استراتژی پژوهش گراندد تئوری غیرساختار یافته از 12 نفر از خبرگان واجد شرایط مصاحبه صورت گرفت و هریک از مصاحبه ها به صورت یک به یک مورد تحلیل کیفی و کدگذاری قرار گرفت. در پایان و با جمع بندی کدگذاری ها، نظریه ای روایت شده که با نگاه سیستمی شامل پنج بعد اصلی ورودی، فرآیند، خروجی، نتایج و ارزیابی است و همچنین در ذیل این ابعاد نیز 10 طبقه فرعی شکل گرفته است که هریک به نوبه خویش شامل مولفه ها و شاخص هایی هستند.

    کلیدواژگان: خط مشی گذاری، سرمایه انسانی، رویکرد سیستمی، الگو
  • علی نصر اصفهانی*، نسرین نکویی، مهدی ابزری صفحه 3
    پژوهش حاضر در تلاش است به طراحی مدلی برای تبیین شکوفایی منابع انسانی در میان اعضای هیئت علمی بپردازد. در این پژوهش، مفهوم شکوفایی(تجربه همزمان سرزندگی و یادگیری) برای اولین بار به سطوح فردی، گروهی و سازمانی تفکیک و تلاش شده تا برای اولین بار پیشایندهای شکوفایی در هر سطح نیز به تفکیک مشخص گردد. این پژوهش از نظر هدف، کاربردی -توسعه ای و روش تحقیق آن کیفی می باشد. جامعه آماری شامل اعضای هیئت علمی دانشگاه های دولتی شهر اصفهان بوده است. داده ها به روش مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری و با روش تحلیل تم تجزیه و تحلیل شده است. سپس، از تکنیک دلفی برای برآورد شاخص های ناشناخته و توافق صاحب نظران استفاده گردیده است. در نهایت شاخص نسبت روایی محتوا و شاخص روایی محتوا محاسبه گردیده است. یافته های پژوهش نشان داد که پیشایندهای شکوفایی فردی منابع انسانی شامل منابع وظیفه ای و منابع توسعه ای با نقش میانجی منابع شخصی، پیشایندهای شکوفایی گروهی شامل منابع اجتماعی و منابع تیمی با نقش میانجی رفتارهای کاری عاملی و پیشایندهای شکوفایی سازمانی شامل منابع فرهنگی با نقش میانجی منابع سازمانی بوده است. الزامات شغلی و منابع اجتماعی از منظر مصاحبه شوندگان از پیشایندهای شکوفایی فردی، گروهی و سازمانی بوده است.
    کلیدواژگان: شکوفایی فردی منابع انسانی، شکوفایی گروهی منابع انسانی، شکوفایی سازمانی منابع انسانی، رفتارهای کاری عاملی و الزامات شغلی
  • سید مهدی شریفی*، محمدرضا سعیدآبادی، مهرداد استیری، عسگری حسین تبار صفحه 4
    این پژوهش درصدد تبیین و طراحی مدل آموزش و توسعه سرمایه انسانی در خبرگزاری صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران می باشد. این پژوهش از نظر هدف کاربردی است که با رویکرد کیفی(زمینه ای کلاسیک) و به روش تحلیل محتوا انجام شده است. با توجه به کیفی بودن داده ها، به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش تفسیری-تحلیلی استفاده شده که جایگزین روش های آماری استنباطی و توصیفی در رویکرد کمی است. روش نمونه گیری به صورت هدفمند و گلوله برفی بوده است. در این پژوهش، ابتدا نمونه های اولیه انتخاب شده و مصاحبه های عمیق انجام گرفته است. تعداد شرکت کنندگان در مصاحبه، به تعداد 13نفر از مدیران و متخصصان رسانه و اساتید دانشگاهی بوده، که پس از انجام چندین مصاحبه، مدل اولیه ناشی از کدگذاری ها و تحلیل ها حاصل شده است. در ادامه پس از کدگذاری کلیه مصاحبه های انجام شده، مقوله های اصلی مربوط و زیرمقوله های مرتبط شناسایی شده و گام به گام، مدل نهایی تکمیل گردیده است. نتایج کدگذاری ها و تحلیل ها با رویکرد کیفی در کل نظریه، موجب طراحی مدل شده است و در نهایت ، مدل مفهومی و اجزای مدل با مولفه ها و شاخص های مربوطه ارائه شده است.
    کلیدواژگان: صنایع خلاق، آموزش، نیازسنجی، خبرگزاری صدا وسیما
  • علی رضاییان، نوید نظافتی، علی اوتارخانی، خالد المسوری* صفحه 5
    خرد سازمانی ، نه تنها توانایی انتخاب موثر و به کارگیری دانش مناسب در یک موقعیت خاص را بیان می کند، بلکه توانایی جمع آوری، یکی کردن و ارتباط این دانش با ابزارهای قابل قبول سازمانی را نیز در بر دارد. هدف تحقیق حاضر طراحی و تبیین مدل سنجش خرد سازمانی و شناسایی مولفه های مهم سنجش خرد سازمانی در سازمانی های آموزشی در کشور یمن می باشد. این تحقیق از نوع تحقیق توصیفی به شیوه پیمایشی بوده و به صورت مقطعی اجرا شده و از نوع هدف کاربردی و دارای ماهیت کیفی بوده است. در این تحقیق ابتدا با بررسی ادبیات در زمینه خرد سازمانی، مولفه ها و شاخص های سنجش خرد سازمانی شناسایی و در گام بعد، با استفاده از متدلوژی تحلیلی نوین تحت عنوان مدل سازی ساختاری تفسیری (ISM) روابط بین ابعاد و شاخص های سنجش خرد سازمانی تعیین وبصورت یکپارچه مورد تحلیل قرار گرفته است و مدل نهایی طراحی شود. نتایج تحقیق نشان می دهد که مدل سنجش خرد سازمانی در بر گیرنده یازده مولفه می باشد که این مولفه ها با یکدیگر در تعامل هستند.
    کلیدواژگان: خرد، خرد سازمانی، وضعیت موجود
  • صدیقه طوطیان*، اسدالله مهرآرا، رزیتا کلانتری صفحه 6
    هدف از این پژوهش بررسی موانع موثر بر استقرار نظام جانشین پروری در ادارات مرکزی بانک ملی ایران بود. این پژوهش با روش توصیفی- پیمایشی انجام شد و از نوع کاربردی می باشد. جامعه آماری این پژوهش مدیران و کارشناسان و مسئولین دوایر ادارات مرکزی بانک ملی ایران در سال 1396 بودند که با استفاده از روش نمونه گیری صورت تصادفی ساده وجدول کرجسی مورگان 191نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. روش گردآوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و میدانی بود که در بخش میدانی از طریق پرسشنامه ی پژوهشگر ساخته موانع استقرار جانشین پروری داده ها گرداوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS در دو بخش توصیفی و استنباطی (آزمون تی تک نمونه ای و سلسه مراتبی)انجام شد. نتایج این پژوهش حاکی از آن بود که موانع ساختاری، موانع رفتاری، موانع سازمانی و موانع مدیریتی در استقرار نظام جانشین پروری در ادارات بانک ملی ایران، تاثیر مثبت و معنی داری دارند و در این میان موانع ساختاری از اولویت برخوردار است.
    کلیدواژگان: استقرار نظام جانشین پروری، موانع ساختاری، موانع سازمانی، موانع رفتاری
  • مهناز کریمی، ابوالحسن فقیهی*، اکبر عالم تبریز صفحه 7
    هوش سازمانی، مفهومی چند بعدی است که از دیدگاه معرفت شناختی قابل بررسی با رویکردهای شناختی، رفتاری و عاطفی/ اجتماعی می-باشد. با عنایت به تمرکز عمده تحقیقات حوزه هوش بر بعد شناختی (در سطح فردی و سازمانی) کمبود تحقیقات جهت بررسی ابعاد رفتاری و عاطفی/اجتماعی هوش مشهود است. هدف اصلی این تحقیق شناسایی مولفه های هوش سازمانی در ابعاد رفتاری و عاطفی/اجتماعی و سپس رتبه بندی آنها می باشد. بدین منظور درگام اول براساس نتایج مصاحبه نیم ساختاریافته با ده خبره و بکارگیری تحلیل تم، مدل مفهومی با چهارده مولفه در دو بعد مذکور شناسایی شد. در گام بعدی رتبه بندی مولفه های احصا شده، براساس نظرات پانزده نفر از خبرگان و نتایج حاصل از پرسشنامه مدلسازی ساختاری تفسیری در نه سطح صورت گرفت. جهت افزایش هوش سازمانی در بانکها، براساس نظرات جامعه آماری، اکثر مولفه های بعد عاطفی دارای اهمیت بیشتری نسبت به مولفه های بعد رفتاری رتبه بندی شدند.
    کلیدواژگان: هوش سازمانی، رویکرد رفتاری، رویکرد عاطفی، مدل سازی ساختاری تفسیری
|
  • Ali Andayesh *, Bijan Abdollahi, SAEED Jafarinia, Akbar Hasanpour Page 1
    Recently, the issue of risk management has been raised and expanding as a new approach in the field of management science, including strategic management. HRM is also considered as a reliable sponsor for the continuous growth of companies. The main question is that the process of "designing human resource strategies with a focus on human resources risks", and the priority of its stages? Therefore, this paper seeks to understand the model in which HR risk management is used to develop HRM strategies. In order to extract the components of the model, the Thematic Analysis was used and the ISM method was used for leveling and clarifying the Transposition of these components. As Sufficient By studying the previous models and studies, the data were collected and then, by coding the texts, extracting the contents, finding the components of the model and the initial conceptual model was drawn up. In the following the elements were validated and ranked by using the ISM and utilizing expert opinions. The findings, while validating all of the 12 components of the model in 8 levels. Finally, the final model was drawn by analyzing and summarizing the relationship between the elements of the model and their precedence.
    Keywords: Human Resources Management Strategies, Human Resources Risk management, Strategic Risk-Based Planning
  • Mahdi Safian, Ali Farahi, Hamid Mirzayi, Seyyedali Moosavi * Page 2

    Policy-making is the adoption of large-scale decisions that will be the framework for other decisions, have long-term implications for the organization. Policy-making, if not done with insight, results in a long-term negative impact on the organization and prevents the mission and mission of the organization. In the present study, we sought to provide a model for policy making in the field of human capital. In this regard, we first investigated the literature on policy making, human capital policy and human capital policy in military-security organizations to further identify the subject and achieve the appropriate protocol for referring to experts and interviewing them. In the next step, using the qualitative research method and the research strategy of the grounded theory of unstructured theory, 12 qualified experts were interviewed and each one was interviewed qualitatively and coded. Finally, by summarizing coding, a narrated theorem is a systematic look that includes five main dimensions of input, process, output, results, and evaluation.

    Keywords: policy making, Human Capital, Model
  • Ali Nasr Isfahani *, Nasrin Nekooee, Mehdi Abzary Page 3
    The purpose of this study is design a multilevel model of human resource thriving that identifying the factor affecting of thriving in the individual, group and organizational level. Research base on purpose is applied and developmental research. The research method used is a qualitative research method. In this study, thematic analysis was conducted to develop the factor affecting of thriving in the individual, group and organizational level. The participants of the qualitative phase were faculty member of Isfahan University, Isfahan University of Technology and Isfahan University of Medical Sciences. Twenty two person was selected based on purposive method. The data was collected through semi-structural interviews and were analyzed using thematic analysis. Results revealed that task resources and develop resources had significant effect on individual thriving and the personal resource had a mediating effect on this relation. Social resources and team resources with the mediating effect of agentic work behaviors had a significant effect on individual, group and organizational thriving. Additionally, cultural resources with mediating effect of organizational resources had a significant effect on organizational thriving. Job demands had a negative significant effect on individual and Group thriving.
    Keywords: Individual Thriving, Group Thriving, Organizational Thriving, Agentic Work Behaviors, Job Demands
  • Seyed Mahdi Sharifi *, Mohammadreza Saeidabadi, Mehrdad Estiri, Asgary Hosseintabar Page 4
    This research seeks to explain and design the human capital education and development model in the Islamic Republic of Iran Broadcasting News Agency. This research is an applied objective which is carried out with a qualitative approach (classical ground) and content analysis method. Regarding the quality of the data, in order to analyze the data, an interpretive-analytical method has been used that replaces the inferential and descriptive statistical methods in the quantitative approach. Sampling method was purposeful and snowball. In this research, prototypes were first selected and in-depth interviews were conducted. The number of participants in the interview was about 13 media directors and university professors, following several interviews, the initial model of coding and analysis was obtained. Following the coding of all interviews, the main categories and related categories have been identified and step by step, the final model has been completed. The results of codings and analyzes with a qualitative approach in the whole theory have led to model design. Finally, the conceptual model and components of the model are presented with related components and indicators.
    Keywords: Creative Industries, education, Needs Assessment, IRIB NEWS AGENCY
  • Ali Rezaeian, Navid Nezafati, Ali Otarkhani, Khalid Almswary * Page 5
    Organizational wisdom not only captures the ability to effectively select and apply appropriate knowledge in a particular context, but also captures the ability to integrate and link this knowledge with acceptable organizational tools. The purpose of this study was to design and explain the model of organizational micro-measurement and identify the important components of organizational micro-measure in educational organizations in Yemen. This research is a descriptive survey in a cross-sectional manner and has a type of applied and qualitative purpose. In this research, by first examining the literature on organizational wisdom, the components and indicators of organizational micro-measurements were identified and in the next step, using the new analytic methodology called Interpretative Structural Modeling (ISM), the relationships between dimensions and indicators of organizational micro-measurements Determination of the integrated case has been analyzed and the final model is designed. The results of the research show that the structural model showed that the organizational intelligence model includes eleven elements including strategy thinking, ethical virtue, decision making and control, learning, leadership, relationships and cooperation, strategy and goals, human resource management, organizational structure, pragmatism, Innovation is the degree of dependency, which these components interact with each other.
    Keywords: Wisdom, organizational wisdom, Organizational intelligence
  • Sedigheh Tootian *, Asadolah Mehrara, Rozita Kalantare Page 6
    The purpose of this study was to investigate the barriers affecting the Implementing of the succession system in the central offices of the National Bank of Iran. This study was conducted using descriptive-survey method and is of applied type. The statistical population of this study was directors, experts and officials of the central departments of the National Bank of Iran in 1396. The sample size was 191 persons by using simple random sampling method and Krugsi Morgan's method. The data gathering method was library and field survey. The data were gathered through a researcher-made questionnaire. Data analysis was carried out using SPSS software in two descriptive and inferential sections (T-test and ahp). The results of this study indicated that structural barriers, behavioral barriers, organizational barriers, and management barriers in the establishment of the succession system in the National Bank of Iran offices have a positive and significant effect, while structural barriers are of high priority.
    Keywords: Implementing of succession system, structural barriers, organizational barriers, behavioral barriers
  • Mahnaz Karimi, Abolhassan Faghihi *, Akbar Alam Tabriz Page 7
    Organizational Intelligence, is a multi-dimensional concept that from the epistemological point of view can be studied from cognitive, behavioral, emotional/social approach. Because of the concentration of most of the researches in the intelligence field on cognitive dimension (on the individual and organizational level), the lack of researches on behavioral and emotional/social dimensions of intelligence is clearly seen. The main goal of this research is determining the components of organizational intelligence in behavioral, emotional/social dimensions and then ranking them. In order to achieve this, in the first step, based on semi-structured interviews with ten experts and using thematic analysis, the conceptual model with fourteen components in two aforementioned dimensions were determined. In the next step, the ranking of the determined components, based on the opinions of fifteen experts and the results from interpretative structural modeling questionnaires, were done on nine levels. In order to increase the organizational intelligence in banks, based on the opinions of statistical population, the components of emotional dimension were generally considered more important and were ranked higher than the components of behavioral dimension.
    Keywords: Organizational intelligence, Behavioral approach, emotional approach, interpretative structural modeling