فهرست مطالب

جغرافیا و مطالعات محیطی - پیاپی 22 (تابستان 1396)

نشریه جغرافیا و مطالعات محیطی
پیاپی 22 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/08/15
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین نظم فر*، احمد اسمعیلی، علی عشقی چهاربرج صفحات 7-20
    برای مدیریت و برنامه ریزی رشد پراکنده شهر و کاهش اثرات نامطلوب آن شناخت روند توسعه فیزیکی شهری ضروری می باشد. براین اساس پژوهش حاضر باهدف بررسی روند رشد پراکنده ی شهری با تاکید بر شاخص های تراکمی رشد هوشمند در مناطق چهار گانه شهر ارومیه انجام شده است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی از نوع کاربرد است. داده ها و اطلاعات موردنیاز از طریق نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1390، طرح های جامع و تفصیلی شهر و سازمان های مرتبط با موضوع جمع آوری گردیده است. جهت تحلیل داده ها و شناخت الگوی رشد شهری از مدل های هلدرن و آنتروپی شانون در قالب نرم افزارExcel استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که 77 درصد از رشد کالبدی شهر، در فاصله سال های 1385- 1365، مربوط به رشد جمعیت آن بوده و 23 درصد از رشد شهر با رشد بیهوده و پراکنده (اسپرال) آن مرتبط بوده است. نتیجه این رشد پراکنده، کاهش تراکم ناخالص جمعیتی و افزایش سرانه ناخالص زمین شهری شده است. نتایج حاکی از آن است که الگوی رشد شهر ارومیه به صورت پراکنده است و این امر موجب ناپایداری زیست محیطی، اجتماعی، اقتصادی و درنهایت شکل شهری شده است. با توجه به پیامدهای نامطلوب رشد پراکنده، در راستای دستیابی به توسعه ی پایدار شهری به نظر می رسد؛ روش تمرکز غیرمتمرکز (تبدیل شهر تک مرکزی به چندمرکزی بر پایه ی متراکم سازی و افزون سازی فعالیت ها در مراکز فرعی) با تاکید بر اصول و راهبردهای رشد هوشمند شهری بهترین الگو برای گسترش کالبدی– فضایی شهر ارومیه در آینده باشد.
    کلیدواژگان: رشد پراکنده، رشد هوشمند شهری، مدل هلدرن، مدل شانون، شهر ارومیه
  • ثروت الله مرادی، آرام کریمی، نادر تابعی* صفحات 21-36
    امروزه نحوه مدیریت شهری می تواند در پایداری محلات تاثیر گذار باشد. در حال حاضر رویکردی که به عنوان اثر بخش ترین، کم هزینه ترین و پایدارترین شیوه اعمال مدیریت شهری معرفی می شود «حکمروایی خوب شهری» می باشد. هدف کلی این پژوهش تحلیل الگوی حکمروایی خوب شهری در توسعه پایدار محله ای محلات منطقه شش تهران می باشد. روش تحقیق نوصیفی تحلیلی است. به همین منظور ابتدا محلات منطقه شش به لحاظ شاخص های حکمروایی خوب شهری و توسعه پایدار محله ای با استفاده از مدل وزن دهی آنتروپی شانون و VIKOR مورد بررسی قرار گرفتند و در مراحل بعدی برای بررسی ارتباط بین پایداری محله ای و حکمروایی خوب شهری از آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغییره بهره گرفته شد. نتایج حاصل از مدل VIKORنشان میدهد که محلات منطقه 6 از لحاظ حکمروایی خوب شهری و توسعه پایدار محله ای در وضعیت ضعیف و ناپایداری هستند و از لحاظ شاخص های حکمروایی خوب شهری محله گاندی در رتبه اول و محله بهجت در رتبه آخر قرار دارد. همچنین از لحاظ شاخص های توسعه پایدار محله ای محله آرژانتین ساعی به عنوان پایدارترین محله و محله نصرت به عنوان ناپایدارترین محله معرفی شدند. آزمون همبستگی پیرسون هم نشان می دهد که بین حکمروایی خوب شهری و توسعه پایدار محله ای در محلات منطقه 6 رابطه معناداری وجود دارد. نتایج حاصل از آزمون رگرسیون چند متغییره نشان دهنده این امر است که در بین شاخص های حکمروایی خوب شهری، شاخص مشارکت بیشترین تاثیر را در توسعه پایدار محله ای دارند
    کلیدواژگان: حکمروایی خوب شهری، پایداری، vikor، منطقه 6، تهران
  • فرهاد برندک * صفحات 37-48
    ارزش و بزرگی عدالت در سطح اجتماع از منظر قرآن به حدی است که به صورت اصلی بنیادین و بدل ناپذیر مطرح گشته و خداوند به طور قاطع به آن فرمان می‏دهد. اصلی ترین علت وجودی بحران های جوامع بشر، نبود عدالت است. مفهومی که در ابعاد برنامه ریزی فضایی؛ تئوری هایی مانند تمرکزگرایی را به چالش کشیده و در برنامه ریزی کاربری اراضی شهری، یکی از مولفه های اساسی در توسعه پایدار شهری محسوب می شود. هدف از پژوهش توصیفی- تحلیلی حاضر، استفاده از رهیافت ترکیبی DEA-TOPSIS/GIS برای ارزیابی دسترسی و ضریب نفوذ خدمات شهری در هسته های شهری اردبیل می باشد. در این روش دو واحد مجازی ایده آل و ضدایده آل معرفی می شود و از این طریق کارآیی هر واحد نسبت به ایده آل و ضد ایده آل مورد بررسی قرار می گیرد؛ که با قرار گرفتن نتایج حاصل از دیدگاه ایده آل و ضداید ه آل هر واحد در RC ، میزان برخورداری نواحی شهری از خدمات موردمطالعه بدست می آید. بر این اساس حوزه ای با وسعت حدود 1000هکتار در قلمروی میانی شهر، دارای برخورداری کامل می باشند، در صورتی که این شاخص در نواحی حاشیه ای شهر بازگوکننده عدم نفوذ (یکسان) خدمات در شهر می باشد.
    کلیدواژگان: DEA-TOPSIS، ضريب نفوذ، خدمات شهري، شهر اردبيل
  • پاکزاد ازادخانی *، فروزان ابراهیمی صفحات 49-62
    مطالعه حاضر با هدف تحلیل مکانی پایانه مسافربری شهر ایلام انجام گرفته است، زیرا انتخاب مکان مناسب برای یک فعالیت درسطح شهر یکی از تصمیمات گسترده است که نیازمند تحقیق در مکان از دیدگاه های مختلف می باشد. جانمایی نامناسب پایانه ها در شهر نه تنها بر عملکرد شبکه ترافیکی پیرامون و شبکه اتوبوسرانی اثر منفی برجای می-گذارد، بلکه اثرات زیانباری بر ساختار شهر و بافت شهرسازی خواهد گذاشت. این امر در مورد شهرهایی نظیر شهر ایلام اهمیت دارد که همواره حجم زیادی از جمعیت به آن وارد یا از آن خارج می شود. ، پس در این تحقیق شناسایی عوامل موثر جهت دستیابی به توسعه پایدار مناسب پایانه، قابل تامل است. روش انجام تحقیق توصیفی-تحلیلی است. برای تجزیه و تحلیل داده ها از ترکیب سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شده است. نتایج حاصل از بررسی ها نشان می دهد در مکان-گزینی پایانه مسافربری شهر ایلام معیارها و استانداردهای لازم به ترتیب در مورد معیار کالبدی در وضعیت کاملا مطلوب (462/0)، اجتماعی- اقتصادی در وضعیت مطلوب (380/0) و زیست محیطی در وضعیت نسبتا مطلوب (158/0) قرار گفته است. به طورکلی نتایج نشان داد که پایانه مسافربری ایلام در وضعیت کاملا مطلوبی قرار دارد و در پهنه مناسبی قرار گرفته است و پهنه های مناسب برای پایانه های مسافر بری در شهر ایلام به منظور الگوی مطلوب وجود دارد
    کلیدواژگان: مکان یابی، پایانه مسافربری، کاربری اراضی، شهر ایلام
  • مرجان منتظری*، لعلا جهانشاهلو، حمید ماجدی صفحات 63-84
    با مطرح شدن نظریه های شهر پایدار، شهر اکولوژیکی، بوم شهر، شهر هوشمند و شهر سبز در دهه های اخیر، توجه ویژه به طراحی سازگار با طبیعت، پایداری اکولوژیکی و مسائل اقلیمی مد نظر طراحان و برنامه ریزان شهری قرار گرفته است؛ تحقیق حاضر با هدف تبیین معیارهای کالبدی موثر بر آسایش حرارتی فضاهای باز شهری و خرد اقلیم تدوین گردیده و بر آن است تا با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی، به استخراج مولفه های فرم شهری تاثیرگذار بر آسایش حرارتی فضاهای باز شهری در سلسله مراتبی از بنا تا بافت، بپردازد. این تحقیق در بخشی از اراضی 17.5 هکتاری سیلو شهر یزد انجام گرفته است. در مرحله اول با روش شبیه سازی با استفاده از نرم افزار انوی مت میزان دمای متوسط تابشی در نقاط منتخب سایت محاسبه گردیده و سپس آسایش حرارتی بر اساس شاخص PMV برای گروه مشخص در گرم ترین روز سال 2015 برآورد شده است. در قسمت دوم با مقایسه آسایش حرارتی و عوامل فیزیکی محیط شامل ارتفاع، محصوریت، پوشش گیاهی و... معیارهای فرم کالبدی موثر در تحقق آسایش حرارتی شناسایی گردیده اند. نتایج نشان می دهد ابعاد فضایی، کالبدی و محیطی عناصر تشکیل دهنده فرم شهری چون محصوریت (نسبت ارتفاع به عرضH/W)، ضریب دید به آسمان و الگوی شبکه معابر، مصالح (جنس، رنگ) بام، بدنه و کف، پوشش گیاهی (گونه و تراکم آن)، کاربری و... از جمله عوامل موثر بر آسایش حرارتی فضاهای باز شهری هستند که توجه به آنها در فرایند برنامه ریزی و طراحی شهری، می تواند سبب خلق فضاهایی شود که آسایش حرارتی را برای کاربران فراهم کند.
    کلیدواژگان: فرم شهری، آسایش حرارتی بیرونی، فضاهای باز شهری، انوی مت
  • علی آذر *، افسانه رحیمی اسکلو صفحات 85-98
    امروزه بیش از 30 درصد از جمعیت کلان شهرها را حاشیه نشین ها تشکیل می د هند. گذر سریع از زندگی روستانشینی به شهرنشینی به ویژه بعد از اصلاحات اراضی، سبب پیدایش و تکوین محلات حاشیه ای در اطراف شهرها گردید. یکی از نهادهای اصلی برنامه ریزی برای حاشیه نشینان، شورای شهر است. هدف از انجام تحقیق حاضر، بررسی تحقق و عدم تحقق سیاست های توانمندسازی حاشیه نشینی شهرداری و شورای اسلامی شهر تبریز در سه دوره گذشته (1392-1378) است. این پژوهش از نوع کاربردی - توسعه ای و روش انجام آن تحلیلی - توصیفی بوده و برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز نیز از دو روش اسنادی و پیمایشی استفاده شده است. بر اساس آزمون T تک نمونه ای میانگین رضایت حاشیه نشینان تبریز از عملکرد شورای اسلامی این شهر 7/2 می باشد که در مقایسه با میانگین معیار (5>1با میانه 3) مقدار پایینی می باشد. همچنین از بین مولفه های مورد بررسی پیرامون عملکرد شهرداری تبریز در زمینه اجرای طرح ها ،بیشترین میزان رضایتمندی ساکنین محلات حاشیه نشین مربوط به عملکرد شهرداری در بهبود وضع دسترسی معابر محلات حاشیه نشین بوده و کمترین میزان رضایتمندی آنان از عملکرد شهرداری نیز مربوط به عدم استفاده شهرداری از منابع در دسترس در جهت بهبود شرایط محل زندگی ساکنین محلات حاشیه نشین بوده است. بر اساس آزمون T تک نمونه ای، میانگین شاخص ترکیبی رضایت حاشیه نشینان تبریز از عملکرد شهرداری این شهر 98/2 می باشد که در مقایسه با میانگین معیار (5>1با میانه 3) پایین است. نتایج نشان می دهد که از نظر ساکنین محلات حاشیه نشین شهر تبریز، سیاست های توانمندسازی این محلات توسط شورای اسلامی شهر و شهرداری تبریز رضایت بخش نبوده است.
    کلیدواژگان: محلات حاشیه نشین، شورای اسلامی شهر، رضایتمند، شهر تبریز
  • احمد زنگانه، اسماعیل سلیمانی راد، سعید حیدری نیا* صفحات 99-114
    یکی از معضلاتی که امروزه در برنامه ریزی و مدیریت اکثر شهرها بخصوص کلانشهرهای کشور به چشم می خورد، عدم تخصیص متناسب فضا و جانمایی بهینه عناصر خدماتی و کالبدی شهر، از جمله مراکز درمانی(بیمارستان ها) می باشد. از این رو مکان یابی درست بیمارستان ها نسبت به سایر کاربری های شهری همجوار می تواند راهگشای برخی از مشکلات شهری امروزه باشد. هدف عمده این پژوهش، ارزیابی نحوه توزیع و همچنین تحلیل موقعیت مکانی بیمارستان ها در ارتباط با سایر کاربری های همجوار شهری در کلانشهر اهواز با توجه به استانداردها و ضوابط مکانیابی بیمارستان بوده است. در این راستا پژوهش حاضر پس از شناسایی اصول مکانی کاربری بیمارستان در شهر و استخراج استانداردهای مکانی، به بررسی وضعیت همجواری و سازگاری کاربری بیمارستان در کلانشهر اهواز با استفاده از FAHP در سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS) پرداخته است. برای رسیدن به این مهم مطابق باهدف پژوهش، از 16 لایه اطلاعاتی با عنوان لایه های گسل ، رودخانه، آتش نشانی، پمپ بنزین، نظامی، فضای سبز، تراکم جمعیت، شریانی های درجه 1، گورستان، پایانه، پمپ گاز، کشتارگاه، پارکینگ، کارگاه و کاربری ورزشی استفاده شده است. نوع پژوهش حاضر کاربردی – توسعه ای و با رویکرد توصیفی – تحلیلی به انجام رسیده است. نتایج حاکی از آن است که اکثر بیمارستان ها در پهنه ای ناسازگار قرار گرفته اند که با معیارهای مورد نظر برنامه ریزی شهری مطابقت ندارد.
    کلیدواژگان: مکان یابی، مراکز بیمارستانی، GIS، کلانشهر اهواز
  • مجتبی رفیعیان، ابراهیم زحمتکش، پروین ده ده زاده سیلابی * صفحات 115-128
    شهر به عنوان بستر زیست انسان شهرنشین، نیازمند تامین استانداردهایی است که در یک نگاه می توان آن را استانداردهای کیفیت زندگی نامید. از آنجائیکه مهمترین و اساسی ترین هدف از برنامه ریزی شهری پاسخگویی به نیازهای افراد ساکن در شهرها و بهبود کیفیت زندگی آن هاست، امروزه توزیع نهادهای خدماتی کیفیت زندگی شامل کیفیت مسکن ، کیفیت محیط زیست، اشتغال، آموزش، بهداشت و... در سطح شهر مورد توجه مدیران و برنامه ریزان شهری می باشد. بر این اساس، هدف تحقیق حاضر بررسی و تحلیل شاخص های کیفیت زندگی شهری در مناطق شهر شیراز می باشد روش تحقیق «توصیفی – تحلیلی » است که با مطالعات میدانی و تکمیل پرسشنامه گردآوری شده و در نرم افزار SPSS وارد و سپس با استفاده از آزمون Tتک نمونه ای ابتدا میزان رضایتمندی شهروندان از کیفیت زندگی در شهر شیراز سنجیده شد. و سپس با استفاده از مدل های topsis،AHP و vikor مناطق شهری شیراز در میزان برخورداری از شاخص های کیفیت زندگی اولویت بندی شدند. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که شاخص های سرگرمی، آموزش و محیط زیست از حد متوسط احساس رضایتمندی بالاتر قرار دارد. همچنین تاسیسات و تجهیزات، جامعه مدنی و خدمات در شرایط متوسطی از احساس رضایتمندی می باشند. شاخص های بهداشت، اشتغال و مسکن در پاین تر از حد متوسط رضایتمندی کیفیت زندگی قرار گرفته اند. همچنین نتایج حاصل از رتبه بندی مناطق نشان دهنده تفاوت معناداری از لحاظ شاخص های کیفیت زندگی در بین مناطق ده گانه شهر شیراز و نابرابری مناطق قدیمی و مناطق جدید می باشد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، شیراز، AHP، vikor، topsis
  • آمنه جوری*، رحیم سرور صفحات 129-144
    پایداری سیستم کلان شهرها حاصل تعامل صحیح خرده سیستم های موجود در آن می باشد. از اینرو شناخت عوامل و مولفه های تاثیرگذار بر پایداری، از ضروریات دستیابی به این مهم می باشد. در مقاله حاضر به دو خرده سیستم شهری و تعامل بین آنها توجه خاص شده است؛ حمل و نقل شهری و گردشگری شهری در بستر کلان شهر تهران، در محدوده منطقه 22 شهرداری و در حوزه نفوذ دریاچه شهدای خلیج فارس(دریاچه چیتگر). بر این اساس پس از بررسی مولفه های موثر بر پایداری، از طریق آزمونهای آماری به تحلیل این مولفه ها، البته در قالب چهار شاخص عمده پرداخته شده است. روش تحقیق از نوع توصیفی تحلیلی بوده که در آن گردآوری داده ها بر پایه پرسشنامه هایی می باشد که در میان کارشناسان و متخصصان حوزه های برنامه ریزی شهری، حمل ونقل و ترافیک و گردشگری، توزیع گردید. جامعه آماری حدود 100 نفر بوده که به روش غیر تصادفی هدفمند انتحاب شده اند و به منظور تحلیل آمارهای گردآوری شده از نرم افزار SPSS22 و از روش های آماری از قبیل آزمون تی تک متغیره و نیز آزمون فریدمن استفاده شده است. نتایج آزمونها نشان می دهد که معیارهای چهارگانه پایداری مورد مطالعه، فاقد پایداری لازم بوده و در میان مولفه های موثر بر پایداری، معیار زیست محیطی دارای بیشترین تاثیر و معیار حمل ونقلی دارای کمترین تاثیر در ارزیابی پایداری سیستم ها حمل و نقل منطقه 22 شهرداری تهران در دسترسی به دریاچه شهدای خلیج فارس می باشند.
    کلیدواژگان: سیستم های حمل و نقل شهری، مقاصد گردشگری شهری، دریاچه شهدای خلیج فارس، حمل و نقل پایدار
  • لیلا خدایی قشلاق*، سید اسدالله حجازی، سعید صاحب خیر صفحات 145-153
    با این حال، مطالعات برای استخراج دمای سطح زمین Land Surface Temperature به ویژه در ایران، از طریق باند مادون قرمز تصاویر ماهواره ای محدود بوده و تا کنون گام های نخستین در این زمینه برداشته شده در این بررسی جهت دستیابی به دمای سطح زمین از الگوریتم سبال استفاده شد ، با استفاده از تصاویر حرارتی ماهواره لندست 8 و روش Emissivity Refrence Chanel به محاسبه دمای سطح زمین پرداخته شده است .و با استفاده از دمای سطحی ، دمای عمق خاک در شش عمق 5، 10، 20، 30، 50 و 100 سانتیمتری با استفاده از تصاویر ماهواره ای و تکنیک سنجش از دور پیش بینی شد. منطقه مورد مطالعه ، شهرستان تبریز است ، نتایج نشان داد که دمای خاک در عمق 5 سانتی متر به هنگام صبح کمتر از دمای شبانه است و روند تغییر ات روزانه دما در اعماق حدود40 سانتی متر کاملا ناچیز می باشد
    کلیدواژگان: دمای سطح زمین، سنجش از دور، هواشناسی کشاورزی، دمای عمق خاک، شهرستان تبریز
|
  • Nader Tabei * Pages 21-36
    Nowadays, urban management can influence the stability of neighborhoods. Currently, the most effective, least costly and the most sustainable approach for urban management practice is “good urban governance". The main objective of the current study was analyzing the “good urban governance” model in local sustainable development of neighborhoods in District Six of Tehran. The research method is descriptive- analytical. Hence, initially the neighborhoods in District Six were investigated in terms of indicators of good urban governance and local sustainable development by using entropy of Shannon weight model and VIKOR. Further, to explore the relationship between local sustainability and good urban governance, Pearson's Correlation and Multivariate Regression were used. The results of VIKOR Model indicated that neighborhoods in District Six are weak and unstable in terms of good urban governance and local sustainable development; moreover, in terms of good urban governance indicators, Gandhi Neighborhood held the first position and Behjat Neighborhood held the last position. Likewise, Argentine Neighborhood was the most sustainable neighborhood and Nosrat Neighborhood was the most unsustainable neighborhood with regard to local sustainable development indicators. The results of Pearson Correlation Test indicated a statistically significant relationship between good urban governance and local sustainable development in neighborhoods of District Six. Finally, the results of Multivariate Regression Analysis showed that among the indicators of good urban governance, participation index had the greatest impact on local sustainable development.
    Keywords: urban good governance, sustainability, vikor, district 6, tehran
  • Farhad Barandak * Pages 37-48
    Great value the justice in the society of the perspective of the Quran to the extent that Justice as a basic principle raised and God gives orders its. The main cause of the crisis of human societies is injustice. Injustice concept of spatial planning, challenges the Centralization theory. Also, this concept in urban land-use planning, is one component of sustainable urban development. In this descriptive and analytical study, using DEA-TOPSIS/GIS, Paid to evaluate the efficiency of the urban core of Ardebil in terms of penetration and operating radius of the city's service centers; Faced with dimensions of spatial - population of cells. This method uses two virtual ideal and anti-ideal DMU and measures the efficiency of each DMU according to virtual ones, putting this results in a relative neighborhood index we are able to rank DMUs. The results of the study showed that; is efficient 6 urban core with a total area of about 1,000 hectares in middle of the city. On the other, the index at rest areas (especially at edges of the city) is reflect the Lack of influence of the (same) municipal services to these areas.
    Keywords: DEA-TOPSIS, Municipal Services, Penetration, Ardabil City
  • Pakzad Azadkhani * Pages 49-62
    This study has been conducted with the aim of Spatial Analysis of Ilam passenger terminal because selection of suitable sites for an activity in the city is a massive decision which requires research in that place from different perspectives. Inappropriate placement of terminals in the city not only has negative effect on traffic network and bus network but also will have deleterious effects on the structure of city and urban context. This is important in cities, such as Ilam that has a large amount of population that enter it or exit. So in this research identifying effective factors to achieve sustainable development of terminals is notable. This research is descriptive-analytic. To analyze the data, the combination of geographic information system (GIS) and analytic Hierarchy (AHP) was used. The results of the study show that in locating Ilam's bus terminal, the necessary criteria and norms include the body criterion which is in really good condition(0.462), the social-economic criterion in good condition(0.380) and environmental criterion which is in relatively good condition (0.158). The results also showed that Ilam passenger terminals position is quite favorable and is located in appropriate zone and there are appropriate areas as desired patterns for passenger terminals in Ilam
    Keywords: location, passenger terminals, land use, Ilam
  • Marjan Montazeri * Pages 63-84
    By introducing the theory of sustainable city, ecological city, smart city, and green city in recent decades, Special attention to design in harmony with nature, ecological sustainability and climate issues are considered urban designers and the planners. Thus, issues such as energy saving, control the energy exchange between human and artificial and natural environment and provide thermal comfort for urban spaces users, become an integral part of urban design studies. Therefore, the present study is aimed at address the issue of energy management in urban scale with emphasis on the role of the urban form on thermal comfort and microclimate, by using a descriptive-analytical method and review researches and similar experiences. This study investigates the impact of urban form on microclimate and find the components of urban form affects the local climate and thermal comfort in urban open spaces in the hierarchy of urban scale (the individual buildings up to urban fabric). The results show Spatial, physical and environmental dimensions of elements of urban form in different scales, for example geometric characteristics (shape, height, size, orientation), the occupation and density, pattern and form layout, materials (type, color) of roof, wall, and floor, H/W (ratio of height to width), the sky view factor (SVF), pattern (structure) of street network, vegetation (type and density), land use influence the thermal comfort of urban open spaces that notion to them in the process of planning and urban design, could lead to the creation of spaces that provide thermal comfort for users in all seasons.
    Keywords: urban form, outdoor thermal comfort, urban open spaces, envi met
  • Ali Azar * Pages 85-98
    Nowadays, over 30 percent of population in metropolitans consists of suburbans. The fast evolution from ruralism into urbanization, in particular following land reform led to emergence of suburb neighborhoods around the cities. The present research tries to review the achievement and non-achievement of empowerment policies of municipality and city Islamic council of Tabriz in 3 past periods.This research is of development-applies type and conducted by analytical-descriptive method, and two documental and surveying methods were used to collect required data. To gather the statistic and data, the enactments of 3 past periods of Tabriz Islamic council and also questionnaire were utilized. one questionnaire was compiled and 384 persons of suburbanites of Tabriz were selected as statistical sample and the questionnaire were distributed among them. Based on uni-sample T-test, the average satisfaction of Tabriz suburbanites from function of city council is 2.7 that in comparison with standard average (I
    Keywords: squtter Area, city Islamic council, satisfaction, Tabriz city
  • Saeed Heydariniya * Pages 99-114
    One of the problems that today most of the planning and management of cities, especially metropolises of the country can be seen, the lack of appropriate space allocation and layout optimization service elements and physical city, including medical centers (hospitals) is. The location just adjacent urban hospitals than other users can open the way to some of today's urban problems. The main objective of this study was to evaluate the distribution and analysis of location in relation to other hospitals in the metropolitan city of Ahvaz adjacent facilities according to the standards and criteria of locating hospital. In this regard, the survey hospital after identification of the user's location and extraction of spatial standards, proximity and consistent user to check the status of metropolitan hospital in Ahvaz using FAHP in geographic information system (GIS) is paid. To achieve this aim, according to the study, of the 16 intelligence layer as the layers of fault, river, fire, gas station, military, green areas, population density, the arteries of the Grade 1, cemeteries, terminals, gas stations, slaughterhouses, Parking , workshops and users exercise is used. Research is - development and descriptive approach - analysis was performed. The results indicate that most hospitals are located in the zone of conflict that does not meet the criteria to urban planning.
    Keywords: location, medical centers, GIS, Metropolis Ahvaz
  • Mojtaba Rafiiyan, Ebrahim Zahmatkesh, Parvin Dadazadeseylabi * Pages 115-128
    In the context of the human environment in urban areas, providing standards require that at a glance it can be called quality of life standards. As the most important and most fundamental purpose of urban planning to meet the needs and improve the quality of life of peopleis living in cities The quality of life distribution service institutions including housing quality, environmental quality, employment, education, health, etc. in the city managers and urban planners are. Accordingly, the aim of this study and analysis of the quality of urban life in the city of Shiraz. The research was descriptive - analytical studies and questionnaires were collected and analyzed using SPSS software And then use single-sample T-test first citizen's satisfaction was measured quality of life in the city.
    And then use the models topsis, AHP and vikor urban areas of Shiraz in the enjoyment of life quality indicators were prioritized.The results show that the index of entertainment, education and the environment is higher than average sense of satisfaction.
    As well as facilities and equipment, civil society and services in terms of medium are satisfied. Health indicators, employment and housing are lower than average satisfaction with quality of life.
    The results of the ranking of the districts indicates significant differences in the quality of life in ten districts of the city and inequality between the old and new areas are areas.
    Keywords: Quality of Life, Shiraz, topsis, vikor, AHP
  • Rahim Sarvar, Amene Jori * Pages 129-144
    Proper interaction in system stability resulting in metropolis in it. So knowledge of factors affecting sustainability; are important to achieving this. In this paper, both in the urban system and the interaction between them is of particular interest; Urban transport and urban tourism in the context of the metropolis of Tehran, In the area of 22 municipalities, Sphere of influence in the Persian Gulf Martyrs lake (Lake Cheetgar). Accordingly, after considering the factors affecting the sustainability of transportation systems in connection with tourism, Through statistical analysis of these components, but in four major indicators discussed. The research method was descriptive analyzes that In which data collection is based on questionnaires that was distributed Among experts and specialists in the fields of urban planning, transport and tourism traffic . The population of about 100 people who have been elected by non-random purposive And to analyze data collected from software SPSS22 And statistical methods are used t-test and Friedman test. The test results show that the four criteria of sustainability study(Environmental, social, economic, and transportation), Lack of stability is required And the factors affecting sustainability, environmental criteria have been most affected And standard of transportation with minimal impact on system stability assessment of transportation District 22 of Tehran's access to the Persian Gulf Martyrs lake.
    Keywords: Urban transport systems, Urban Tourist Destinations, The Lake Persian Gulf Martyrs, Sustainable transport
  • Leila Khodaeigheshlagh* Pages 145-153
    Thermal remote sensing provides to study the surface energy balance in the global and regional scale. The Use of heat, is essential for a lot of earth science studies. During the past decade several studies have been done about the relationship between body temperature, infrared waves and thermal radiation from the atmosphere.
    In this study, to estimate the temperature of the surface and to estimate the temperature of the soil from the surface temperature estimated the SEBAL algorithm was used. For this purpose, thermal images of Landsat 8 from 15/9/2014 and to pass and pass 33 168 and 34-168 were used. The obtained meteorological data from the General Directorate of Meteorology Research Center of East Azarbaijan Province was used to verify the results. For the various stages of pre-processing and implementation of SEBAL algorithm ArcGIS10.1 Envi4.8 softwares were used.
    In this study, by calculating the surface temperature of the city of Tabriz, the temperature of the soil has been calculated. The results showed that soil temperature at a depth of 5 cm at the same depth is less than the minimum temperature during the morning and it is because of the time delay loss. With the increase in soil temperature the trend of temperature reduction is reduced and in the depth of about 40 cm this change is quite small. Temperature changes at different hours of day¡ at a depth of 100 cm, is relatively the same.
    Keywords: surface temperature, agricultural meteorology, depth temperature of soil Tabriz province, Tabriz