فهرست مطالب

جغرافیا و مطالعات محیطی - پیاپی 19 (پاییز 1395)

نشریه جغرافیا و مطالعات محیطی
پیاپی 19 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/10/10
  • تعداد عناوین: 10
|
  • حسین نظم فر*، علی عشقی چهاربرج، فرامرز منتظری صفحات 7-22
    سرآغاز عدالت اجتماعی ریشه در عدالت فضایی و محیطی دارد. عدالت فضایی یکی از مقوله های برنامه ریزی مبتنی بر جغرافیا است که هدف آن تامین نیازهای ساکنان محدوده های جغرافیایی است. پهنه های فضایی گسترده استان اردبیل متاثر از بی عدالتی فضایی از بعد شاخص های توسعه است. از این رو پژوهش حاضر به بررسی و سنجش وضعیت عدالت فضایی در توسعه یافتگی شهرستان های استان اردبیل پرداخته است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی با هدف کاربردی است. جامعه آماری تحقیق شامل 10 شهرستان استان اردبیل براساس سالنامه آماری 1390 می باشد. برای سنجش عدالت فضایی در توسعه یافتگی شهرستان ها از 40 شاخص موثر توسعه یافتگی استفاده شده است. جهت تعیین اهمیت هریک از شاخص ها از روش آنتروپی شانون و به منظور تجزیه وتحلیل و رتبه بندی شهرستان ها از دو مدل تاپسیس و ویکور استفاده شده است. از آنجاییکه نتایج حاصل از این دو مدل در مواردی با یکدیگرهمخوانی نداشتند، برای رسیدن به یک اجماع کلی، از روش های ادغامی (میانگین رتبه، بردا، کپلند) بهره گرفته شده است. نتایج حاصل از تکنیک ادغام نشان می دهدکه شهرستان اردبیل با کسب رتبه اول از نظر برخورداری از شاخص های توسعه از وضعیت بسیار مطلوبی برخوردار است. بعد از این شهرستان، شهرستان های خلخال و نمین در وضعیت توسعه یافته، شهرستان های سرعین و کوثر نیمه توسعه یافته، شهرستان های مشگین شهر، پارس آباد و نیرکمتر توسعه یافته و شهرستان های مغان و بیله سوار در وضعیت محروم از شاخص های توسعه قرار دارند.
    کلیدواژگان: عدالت فضایی، تاپسیس، ویکور، تکنیک های ادغام، استان اردبیل
  • حمیدرضا وارثی، وحید گودرزی*، محسن شبستر، شهاب الدین عیسی لو صفحات 23-38
    مسکن به عنوان یکی از زیرساخت های اصلی توسعه و مقوله ای چند وجهی با ابعاد مختلف زیستی، اجتماعی و اقتصادی، نیازمند مطالعه دقیق و همه جانبه است. این مهم بواسطه با شاخص های مسکن صورت می گیرد که می توان وضعیت موجود را شناخت و با استفاده از تکنیک های موجود و رتبه بندی آنها میزان برخورداری و عدم برخورداری را در زمینه های مختلف همچون توسعه منطقه ای و میزان مطلوبیت شناسایی کرد پژوهش حاضر از نوع تحقیق توصیفی تحلیلی می باشد و به روش کتابخانه ای و اسنادی داده های مورد نیاز جمع آوری شده است. و با هدف سنجش میزان توسعه یافتگی شهرستان های استان مرکزی در بخش مسکن درصدد آن بوده است که با استفاده از تکنیک های تاپسیس و ویکور به رتبه بندی جهت تحلیل شاخص های مسکن در محدوده مورد مطالعه بپردازد. نتایج پژوهش حاکی از آن است که شهرستان های با جمعیت زیاد همچون اراک و ساوه در سطح پایینی از توسعه یافتگی در شاخص ها قرار دارند و برعکس شهرستان های با جمعیت کمتر همچون خنداب و فراهان در سطح قابل قبولی برخوردار بودند. همچنین آزمون اسپیرمن بیانگر رابطه عکس میان جمعیت و توسعه صنعتی با مطلوبیت در مسکن می باشد. در پایان نیز به پیش بینی مسکن مورد نیاز در سال های آتی پرداخته شده است. تا با در نظر گرفتن نیازهای آینده از مشکلات پیش رو جلوگیری شود.
    کلیدواژگان: شاخص های مسکن، توسعه منطقه ای، استان مرکزی، تکنیک های تاپسیس و ویکور
  • ژیلا سجادی، اصغر تیموری*، حسین طهماسبی مقدم صفحات 39-48
    مسکن یکی از نیازهای اصلی برای بقاء و توسعه جوامع بشری بوده و مسکن مطمئن، بادوام و پایدار برای هر انسانی ضروری است. بااین حال دسترسی به مسکن پایدار در اغلب کشورهای درحال توسعه به واسطه مشکلات فراوان مالی، مدیریتی و ظرفیتی به دلیل رشد شتابان شهرنشینی با مسائل بسیاری همراه است؛ به گونه ای که توسعه سکونتگاه های فرودست شهری، شکل گیری محدوده های نابسامان، کیفیت پایین و مقاومت کم بناها در برابر مخاطرات طبیعی انسانی بایستگی تحقیق و تفحص در این خصوص را پیش از پیش مطرح ساخته است. بر این اساس، پژوهش حاضر به تحلیل ساختار کالبدی مسکن محله اسلام آباد زنجان با رویکرد پایداری و مقاومت بافت می پردازد. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی بوده و با به کارگیری مدل AHP در محیط ArcGIS به تحلیل ساختار کالبدی مسکن پرداخته است. اطلاعات موردنیاز از طریق مطالعات کتابخانه ای و استفاده از اسناد و مدارک، همین طور پیمایش های میدانی از محدوده موردمطالعه گردآوری شده است. یافته ها نشان می دهد که محله اسلام آباد زنجان در ساختار کالبدی مسکن با مسائلی ازجمله همجواری انواع فعالیت های ناسازگار با کاربری مسکونی، پایین بودن کیفیت ساختمان ها، استفاده از مصالح بی دوام، ریزدانگی قطعات و نظایر آن روبروست. درواقع نتایج بیانگر وضعیت ناپایدار ساختار کالبدی مسکن بر اساس اصول توسعه پایدار شهری در این منطقه بوده و نشان می دهد که 58 درصد از مساکن محدوده موردمطالعه از لحاظ ساختار کالبدی مسکن، در وضعیت پایداری متوسط و پایین تر از آن قرار دارد.
    کلیدواژگان: مسکن، پایداری، مدل AHP، اسلام آباد زنجان
  • سعید امان پور، مهدی علیزاده*، علیرضا پرویزیان، هاجر احمدی صفحات 49-62
    در قرن 21 دلایل زیاد و قانع کننده ای برای تشویق به دوچرخه سواری وجود دارد. دوچرخه وسیله نقش غیرقابل انکاری در توسعه فعالیت های گردشگری، افزایش ارزش زمین، اشغال کمتر فضای شهری، جذب صنایع، افزایش اشتغال و تجارت محلی ایفا می کند. حمل ونقل به وسیله دوچرخه سواری به طور فزاینده ای باعث کاهش مشکلات مربوط به ترافیک، آلودگی هوا، زیرساخت های جاده ای گران قیمت، تراکم حوادث، در مقایسه با خودرو های شخصی می شود. اهواز با توجه به جمعیت بالای خود و پتانسیل های طبیعی و زیر ساختی که دارد نیاز به طراحی مسیر دوچرخه سواری دارد و از اولویت پیوستن به آن دسته از شهر هایی است که در سطح جهان از لحاظ فناوری دوچرخه در سطوح بالا قرار دارند. به منظور مکان گزینی و طراحی مسیر های دوچرخه در سطح شهر اهواز ، شاخص-های شیب، ایمنی، زیبایی، راحتی، پیوستگی و وضوح با مطالعه پژوهش های پیشین داخلی و خارجی، روش دلفی، و آرای خبرگان و با لحاظ کردن بانک داده های مکانی شهر اهواز استخراج شده است. با توجه به اثر گذاری متفاوت شاخص های یاد شده، از مدل ترکیبی GIS-AHP-FUSSY و ابزار Network Analyst Tools برای ارزش گذاری و تهیه مدل مکانی شاخص ها استفاده شده است. علاوه بر تعیین مهم ترین مولفه های اثر گذار در مکان گزینی و طراحی مسیر های دوچرخه در سطح شهر اهواز تعین بهترین مسیر از بین مسیر های پیشنهادی را می توان یافته اساسی این پژوهش دانست.
    کلیدواژگان: مکان گزینی، طراحی، مسیر، دوچرخه سواری، اهواز
  • عفت جنتی*، احمد خادم الحسینی صفحات 63-74
    در پژوهش حاضر به دنبال بررسی شاخص های کیفیت زندگی در محله جلوان با پیشینه روستایی، ارزنان با پیشینه بافت فرسوده و شهشهان با پیشینه تاریخی هستیم. روش تحقیق از نوع توصیفی - تحلیلی بوده و در آن گردآوری داده ها بر پایه پرسشنامه هایی می باشد که در میان محلات 3گانه و بر اساس جمعیت ساکن در هر محله توزیع گردیده است. جامعه آماری آن شامل350 نفر در بافت فرسوده بوده که به شیوه تصادفی ساده برای مطالعه انتخاب شده اند. برای تعیین حجم نمونه از فرمول کوکران استفاده گردید که در نهایت به منظور تحلیل آمار گردآوری شده از نرم افزارSPSS و از روش آماری تی تک نمونه ای استفاده گردید. نتایج نشان داد که در بین زیرشاخص ها فقط در دو زیرشاخص کیفیت روابط اجتماعی و سلامت محیطی در محله جلوان میانگین محاسبه شده بیشتر از میانگین مطلوب(3) است که این نتایج از لحاظ آماری معنادار نمی باشد. بنابراین باید عنوان کرد که در هیچ یک از زیرشاخص ها میانگین محاسبه شده بیشتر از میانگین مطلوب نمی باشد. این بدان معنا است که در هر سه محله مورد مطالعه زیرشاخص های کیفیت زندگی کمتر از میانگین مطلوب است. نتایج مقایسه شاخص ها نیز نشان داد که در هر سه محله مقادیر میانگین محاسبه شده کمتر از میانگین مطلوب است. نتایج همچنین نشان داد که در بین سه محله مورد مطالعه محله شهشهان بالاترین کیفیت(43/2) و محله ارزنان پایین ترین کیفیت(02/2) را دارا می باشند. در این میان محله جلوان بین دو محله فوق با مقدار 24/2 قرار دارد.
    کلیدواژگان: کیفیت زندگی، بافت فرسوده، جلوان، ارزنان و شهشهان
  • رضا جهان بین* صفحات 75-88
    آغاز برنامه ریزی گردشگری، شناخت رفتار و دیدگاه گردشگران در یک مکان گردشگری است تا با تاکید بر سنجش وضعیت موجود، پیرامون قابلیت ها و تطبیق پذیری آن با خواست گردشگران، بستری را فراهم آورد که روند برنامه ریزی برای توسعه گردشگری را تسهیل کند. در این میان گردشگران زن که از پایه های اصلی این صنعت هستند، همواره مورد غفلت بوده اند. شهرستان دره شهر(با نام باستانی ماداکتو) در استان ایلام یکی از نواحی مستعد در حوزه گردشگری است. از این رو، تحقیق حاضر، ضمن مطالعه توانمندی ها و قابلیت های گردشگری موجود در این ناحیه، عوامل توسعه گردشگری را از دیدگاه زنان گردشگر مورد بررسی، تحلیل و ارزیابی قرار داده، بعلاوه ارتباط رضایت گردشگران با متغیرهای تحقیق را سنجیده و در آخر راهکارهای توسعه گردشگری برای گروه زنان در این شهرستان را پیشنهاد نموده است. در این مقاله از روش توصیفی- تحلیلی و همبستگی بهره گرفته شده و برای جمع آوری اطلاعات از روش مطالعات اسنادی- کتابخانه ای و روش پیمایشی(پرسش نامه محقق ساخته) استفاده شده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از آمار توصیفی و آمار استنباطی شامل ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی شفه استفاده شده است. یافته های پژوهش، مهم ترین موانع و جاذبه های گردشگری شهرستان دره شهر را از زاویه دید زنان گردشگر مشخص نمود. هم چنین ارتباط رضایت گردشگران با متغیرهای تحقیق سنجیده شد؛ و در نهایت با توجه به نتایج به دست آمده پیشنهاداتی جهت رونق گردشگری زنان در این ناحیه ارائه گردید.
    کلیدواژگان: توسعه گردشگری، زنان گردشگر، جنسیت، عوامل جاذبه و دافعه، شهرستان دره شهر
  • بتول نوروزی، نورالدین رستمی*، محسن توکلی، محمود رستمی نیا صفحات 89-100
    امروزه آلودگی محیط زیست با فلزات سنگین به مسئله ای جهانی تبدیل شده است. فلزات سنگین می توانند از طریق منابع انسانی و طبیعی وارد محیط زیست شوند. خاک می تواند آلودگی های زیست محیطی را در خود نگه دارد و از طریق آنالیز شیمیایی خاک می توان به این آلودگی ها پی برد. هدف از این تحقیق میدانی، بررسی میزان آلودگی خاکهای اطراف کارخانه سیمان ایلام به فلزات سنگین و سمی می باشد. در این راستا تعداد 20 نمونه خاک در جهات مختلف برداشت و غلظت عناصر روی، کبالت، منگنز، مولیبدن، کادمیوم، مس، سرب، کروم و نیکل در نمونه های خاک با استفاده از دستگاه جذب اتم اندازه گیری شد. به منظور درک بهتر چگونگی پراکنش فلزات مورد مطالعه از روش های زمین انباشت، فاکتور آلودگی، درجه آلودگی اصلاح شده و شاخص بار آلودگی استفاده شد. نتایج نشان داد که هرچند منطقه مورد مطالعه نسبت به همه فلزات سنگین غیر آلوده بوده است اما ضریب همبستگی عناصر در جهات مختلف نشان می دهد که بیشترین ضریب همبستگی برای عناصر به طرف شمال غرب منطقه و همسو با باد غالب منطقه می باشد. بنابراین جهت وزش باد در پراکنش عناصر موثر بوده و در اکثر نقاط با دور شدن از کارخانه غلظت عناصر کاهش یافته است.
    کلیدواژگان: آلودگی خاک، فلزات سنگین، کارخانه سیمان ایلام، شاخص زمین انباشت
  • شهرام روستایی، مجتبی پیرنظر، آرش زندکریمی*، بختیار فیضی زاده، ندا موسوی کجاباد صفحات 101-116
    روند کاهشی منابع تجدیدناپذیر یکی از مشکلات فزاینده موجود در بحث انرژی است؛ این مسئله بیانگر اهمیت استفاده از انرژی های جایگزین با اثرات مخرب زیست محیطی کمتر و قابلیت تجدیدپذیری است. استان آذربایجان شرقی با توجه به پتانسیل های بالای توپوکلیماتیک یکی از مناطق مناسب برای تولید برق از انرژی خورشیدی می باشد. در این مطالعه با توجه به توانایی مدل های تصمیم گیری چند معیاره (MCDA) در یکپارچه سازی داده ها و انتخاب گزینه برتر از میان گزینه-های مختلف از مدل تحلیل شبکه (ANP) جهت تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شده است. در این راستا بعد از مشخص نمودن ضرایب هر کدام از لایه ها و تلفیق لایه های اطلاعاتی و اعمال ضرایب حاصل از اجرای مدل، نقشه ی نهایی امکان سنجی استقرار پنل های خورشیدی در سطح استان آذربایجان شرقی تهیه شده است. داده های مورد استفاده در این پژوهش شامل پارامترهای اقلیمی در بازه 28 ساله از 13 ایستگاه سینوپتیک استان، نقشه رقومی ارتفاع و تصویر سنجنده ی OLI ماهواره ای Landsat8 سال 2014 منطقه می باشد که در قالب معیارهای اقلیمی، زیرساخت ، عوامل فنی و فیزیکی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. نتایج حاصل از پژوهش نشان می دهد که سطح وسیعی از استان از لحاظ استقرار تجهیزات نیروگاه های خورشیدی در وضعیت بسیار خوبی قرار دارند و در بین بخش های مختلف استان، مناطق جنوب شرقی، مرکزی و شمال غربی بیشترین مطلوبیت را دارند. نتایج پژوهش حاضر برای شناسایی مناطق مستعد نصب پنل های خورشیدی از اهمیت بالایی برخوردار بوده و نقشه های تولید شده نیز برای سازمان های اجرایی (وزارت نیرو، اداره کل توزیع برق و...) از ارزش کاربردی بالایی برخوردار هستند.
    کلیدواژگان: مکان یابی بهینه، پنل خورشیدی، تصمیم گیری چندمعیاره، آذربایجان شرقی
  • معصومه جمشیدی *، علیزضا جمشیدی، فاطمه جمشیدی صفحات 117-128
    با توجه به اهمیت اشتغال زنان روستایی در اقتصاد خانواده و کاهش فشار اقتصادی ناشی از کمبود درآمد در خانوار روستاییان، مطالعه حاضر موانع اشتغال زنان روستایی شهرستان چرداول را شناسایی کرده و به کمک 12 تن از کارشناسان خبره سازمان جهاد کشاورزی شهرستان چرداول، موانع مذکور را با استفاده از فرایند تحلیل شبکه ای اولویت بندی نموده است. اطلاعات مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه از کارشناسان گفته شده در سال 1394 گرد آوری شده است. برای انجام محاسبات از نرم افزار Super Decision استفاده شده است. نتایج نشان داد که موانع اشتغال زنان روستایی این شهرستان به ترتیب عبارتند از: وظیفه مادری، ناتوانی در رقابت برای دریافت کار، پایین بودن قدرت چانه زنی زنان، مردانه بودن برخی مشاغل، اختلاف دستمزد مرد و زن، عدم آموزش مشاغل، تحصیلات غیر مرتبط، نوع مشاغل و سرمایه بر بودن آن ها، توانایی جسمانی پایین، وظیفه تربیت فرزند، تعصبات خانوادگی، وظیفه خانه داری، کار خانگی بدون دستمزد، عاطفی بودن زنان، بیسوادی و کم سوادی زنان، زشت بودن اشتغال زنان و وضعیت مالی مناسب.
    کلیدواژگان: اشتغال، زنان روستایی، شهرستان چرداول، فرایند تحلیل شبکه ای
  • غلام حسن جعفری* صفحات 129-139
    غالب لندفرم‏های مناطق مرتفع ایران، شباهت زیادی به سیرک یخچالی دارد، هر چند ارتفاع برف مرز دائمی کنونی این نواحی، بالاتر از مرتفع‏ترین قله های کوهستانی موجود است. در تمام بررسی های یخچالی کواترنری، توجه ویژه‏ای به تعیین ارتفاع برف مرز دائمی، بر اساس شناسایی ارتفاع مطلق کف سیرک‏ها شده‏است. در توده کوهستانی الوند، مسلط به شهر همدان با ارتفاع بیش از 3500 متر و عرض جغرافیایی 5/34 درجه شمالی، اشکال سیرکی زیادی دارد، که حاکی از فعالیت فرایند یخچالی کواترنری می‏باشد. ارتفاع برف مرز دائمی این توده کوهستانی، با دو روش رایت و شیب- جهت برآورد شده‏است. بررسی های متعدد میدانی دال بر این است که تجمع برف در نزدیکی دیواره سیرک از شرایط مطلوب‏تری برخوردار است. بر این اساس در این مقاله، توجه ویژه‏ای به شکل سیرک های یخچالی، با توجه به نحوه توزیع خطوط منحنی میزان، از قله به طرف کوهپایه، شده تا بتوان ارتفاع محل تغییر دیواره به کف سیرک را مشخص و با برآورد ارتفاعی که بیش از 60 درصد از ارتفاعات متعلق به سیرک‏ها بالاتر از آن، قرار دارد، ارتفاع برف مرز دائمی را برآورد نمود. ارتفاع چنین تغییری در دامنه های دامنه های نسار با دامنه های نگار یکسان نبوده و در نتیجه ارتفاع برف مرز دائمی دامنه ها متفاوت می‏گردد. این ارتفاع به روش شیب- جهت با توجه به سه فاکتور عرض جغرافیایی، مقدار شیب و جهت شیب ناهمواری نیز برآورد شده که مطالب فوق را تایید می‏کند.
    کلیدواژگان: فرایند، فرم، کواترنری، همدان، سیرک
|
  • Hoseiin Nazarifar*, Ali Eshghi, Faramarz Montazeri Pages 7-22
    he beginnings of social justice have rooted in spatial and environmental justice. Spatial justice one of issues programming is based on geography it aims is satisfy the needs of the residents of geographical areas. Extensive spatial zones Ardebil Affected by the spatial injustice of the development indicators. Thus, present study investigates and the assessment of spatial justice in development governorates city of Ardabil. Research method is Descriptive- analytical with applied purpose. The statistical population is included 10 city Ardebil According to the Statistical Yearbook 1390. To assess spatial justice in development of the city of 40 indicators has been used developed effectively. To determine the importance of each of the indices of Shannon entropy method and to analyze and ranking city used from two TOPSIS model and VIKOR. Since the the results of the two models in some cases were inconsistent with each other, to reach a general consensus, has been used Integration method (mean rank, Bordar, Copeland). The results the integration techniques show that Ardabil city ranked first in terms of of having Is a very good indicator of the development of the situation. . After this city, a city in a developed Vnmyn anklet, cities of khalkhal and Namin in a developed, City of Sarein and Kosar semi-developed, City of Meshkin Shahr, Pars Abad and nire less developed And city of moghan and Bilesuar are deprived of in development indicators.
    Keywords: spatial justice, topsis, VIKOR, integration techniques, Ardabil province
  • Hamidreza Varesi, Vahid Goodarzy *, Mohsen Shabestar, Shahabadin Isalou Pages 23-38
    Housing as one of the main infrastructure development and multi-faceted issue with various biological, social and economic aspects, needed to accurate and comprehensive study. And recognition using existing techniques and the ranking to them, and they have not identified in different fields. Housing as one of the main infrastructure development and category with various aspects of environmental, social and economic, requires careful study and all – out. the present study of the type of descriptive and analytical approach to the library and documents required data collected and with a view to measure the amount of developed counties in the central province of housing to those who has been using topsis and vikor techniques ranking to analyse indicators of housing in the study area to pay . the results of the research suggests that counties, with its huge population like Arak and Saveh at a low level of developed nations are in indicators and vice versa provinces, with a population of less like Khondab and Farahan were at an acceptable level and Spearman test showed represents the reverse relationship between the population and industrial development with the utility housing.at the end of the housing also predicted required in the coming years .
    Keywords: Housing Indicators, Regional Development, Markazi Province, TOPSIS, VIKOR Technique
  • Jhila Sajadi, Asghar Teymori *, Hoseiin Tahmasebimoghadam Pages 39-48
    The dwellings is one of the crucial requirements for human survive and development. In other words, Sustainable, stable and secure housing is fundamental need of every people. However, providing and accessibility of stable housing has faced with many issues due to lack of financing, poor management and low capacity, particularly in developing countries. Such issues along with rapid growth of informal settlement, low quality of buildings and vulnerability against natural disasters has led to necessity of addressing to housing issues. Accordingly, this paper analysis physical structure of housing in Islam Abad, Zanjan from sustainable development perspectives. The research method is descriptive-analytical and AHP technique and ArcGIS has been used. Data collection was based on field study and documentary. The findings revealed that Islam Abad neighborhood has fenced many challenge and problems such as incompatible land uses, low quality of buildings, using unstable materials, and small size parcels. In fact, physical structure of housing is not sustainable and more than 58 percent of dwellings are not stable.
    Keywords: dwellings, sustainability, AHP technique, Islam Abad, Zanjan
  • Mehdi Alizadeh*, Alireza Parvizian, Hajar Ahmadi Pages 49-62
    In the 21st century a large and compelling reasons exist to encourage cycling. Bicycle undeniable role in the development of tourism activities, increase the value of the land, occupy less urban space, industrial recruitment, increased employment and local commerce plays. Transportation by biking to increasingly reduce traffic problems, pollution, expensive road infrastructure, congestion events, compared to personal vehicles. Ahvaz due to its high population and the natural potential and infrastructure that is needed to design the bike path And the priority is to join those cities in the world in terms of technology the bike at top level. For the purpose of locating and design of bicycle paths in the city of Ahvaz, slope indicators, safety, beauty, comfort, continuity and clarity Previous research by studying domestic and foreign, Delphi technique, and expert's viewpoints And with respect to the Bank spatial data is extracted Ahvaz. Due to the different impact indicators mentioned above, the hybrid model GIS-AHP-FUSSY and Network Analyst Tools tool for the evaluation and preparation of spatial model parameters are used. In addition to identifying the most important elements affecting the locating and design of bicycle paths in the city of Ahvaz Determine the best path route suggestions can be key finding of this study.
    Keywords: switching location, design, route, cycling, Ahwaz
  • Efat Janati * Pages 63-74
    the present study sought to evaluate the indices of quality of life in the neighborhood Jelvani rural backgrounds, millet texture marginalized backgrounds and historical backgrounds are Shahshahan. The research method is descriptive - analytical and the data collection based on questionnaire-that is the among the local population in each district on the basis of 3 children and have been distributed. The sample consisted of 350 people in distressed areas. To determine the sample size of the sample was used to analyze the data collected at the end of the one-sample t SPSS software and statistical methods were used. The results showed that three quarters of the under index studied only in two sub-quality social relationships and environment in the neighborhood Jelvani average calculated by the average favorable (3) that the statistically significant results absence. So it should be noted that none of the calculated average under index more out of desirable absence. This means that in all three areas studied under index desirable quality of life is below average. The comparison also showed that three quarters indices calculated mean values below the average desirable. The results also showed that three quarters of the neighborhood Shahshahan (old texture with historical background) of the highest quality (43/2) and neighborhood millet (old texture backgrounds slums), the lowest quality (02/2) have an important loss. The neighborhood Jelvani (old texture rural backgrounds) between the two quarters is above the value of 24/2.
    Keywords: index, Quality of life, old tissue, Jelvani, Arzanan, Shahshahan
  • Reza Jahanbin * Pages 75-88
    The beginning of tourism planning, behavior, and a tourist at a tourist spot with emphasis on assessing the current situation, the capabilities and versatility of demanding tourists, who provide the planning process to facilitate the development of tourism. The female tourists from the key tenets of the industry, has always been neglected. Darrehshahr city (the ancient name Madaktu) in Ilam province is one of the areas prone in the field of tourism. Hence, the present study, the capabilities and advantages of tourism in the area of tourism development from the perspective of tourist women studied, analyzed and evaluated, as well as tourists satisfaction with the measured variables and the development strategies tourism has proposed for women in this city. The cross-correlation methods were used to collect information and documentary studies library and a survey (questionnaire developed by the researchers) were used. For data analysis, descriptive and inferential statistics, including correlation coefficient, ANOVA and Scheffe post hoc test was used. The findings, most important obstacles and tourist attractions of the city Darrehshahr tourists determined women viewing angle. Also, one can Tourists satisfaction was measured variables; and finally, according to results presented suggestions for tourism boom women in the area.
    Keywords: tourism development, women tourists, gender, factors of attraction, repulsion, city Darrehshahr
  • Batool Nouroozi, Noredin Rostami *, Mohsen Tavakoli, Mahmood Rostami Nia Pages 89-100
    Nowadays, environmental pollution with heavy metals has become a global issue. Heavy metals can enter the environment through human and natural resources. Soil can hold environmental pollution and these pollutants can be checked by chemical analysis. The purpose of this field survey is assessment of soil pollution by heavy metals around Ilam Cement factory. In this regard, a total of 20 soil samples taken in different directions and the concentration of Zinc, Cobalt, Manganese, Molybdenum, Cadmium, Copper, Lead, Chromium and Nickel in soil samples was measured using atomic absorption spectrometry. In order to better understand about distribution of heavy metals, Geoaccumulation Index, Contamination Factor, modified Contamination Degree, Pollution Load Index methods applied. Results showed that although the concentration of all of heavy metals in the study area is less than standard but the correlation coefficient (R2) of elements in different directions show that the highest correlation coefficient for elements is in the North West direction of study area which is in agreement with main winds direction in the region. So wind direction is effective in elements distribution and their concentration decreased with distance from the factory.
    Keywords: Soil Pollution, Heavy Metals, Ilam Cement Factory, Geoaccumulation Index
  • Shahram Roostaei, Mojtaba Pirnazar, Arash Zandkarimi *, Bakhtiar Feizizadeh, Neda Moosavi Pages 101-116
    The present study focused on feasibility assessment of establishing solar panels sites within the East Azerbaijan. The research’s methodology was established based on GIS spatial decision making systems. It should be mentioned that decreasing nonrenewable source's process has been considered as one of the serious challenges. Thus, using solar energy is a solution to deal with this challenge. The high topoclimatic and physical properties of the East Azerbaijan tends to establish solar panels for producing electricity. In order to evaluate the possibility of establishing solar systems, within this research we aim to apply GIS-multi criteria decision making models for integrating the data and selecting to potential sites for solar panels. To achieve this, the prior options from different options of analyses network model (ANP) was applied for analyzing the criteria. As part of methodology, the Landsat satellite was used for extracting land use/cover. The SRTM dataset also employed for exploring the elevation, slope, aspect and solar shining. The climate dataset were used for monitoring climatological parameters such as raining, temperature, humidity, number of dusty days, number of cloudy days and sunny hours within the period of 1986 to 2014. Finally the solar panel suitability maps achieved by compounding the informative layers and multiplying those criteria were accessed from executing the model. The results indicated that 48.61% of the study area has very high suitability for solar panels programs. While the northern parts of East Azerbaijan province includes very low potentiality for producing solar based energy.
    Keywords: optimal location, solar panels, MCDM, East Azarbaijan
  • Masomeh Jamshidi *, Alireza Jamshidi, Fatmeh Jamshidi Pages 117-128
    Considering the importance of rural women employment in the household economy and reduce the economic burden caused by a lack of income in rural households, this study has identified barriers to employment for rural women in Chardavol Township. And by 12 experts from Jihad Agriculture Organization of Chardavol township, the barriers of women's employment is prioritized using the analytic network process.Information required compiled by the questionnaire in 2014. The Super Decision software was used for the statistical calculation. The results showed that the barriers of women's employment in this township are respectively: Feeling maternal, inability to compete for jobs, low bargaining power of women, masculine jobs, Wage differences between men and women, the lack of teaching of jobs for women, unrelated education about women, kind of jobs, low physical ability, the task of raising a child, family prejudices, housekeeping duties, unpaid domestic work, the emotional nature of women, illiterate women, Indecent of women's employment and good financial condition.
    Keywords: Employment, Rural women, The Chardavol Township, Analytic Network Process
  • Gholamhasan Jafari * Pages 129-139
    The most land forms of Iran highlands, is very similar to glacial Cirque. The current the height permanent boundary snow are above of the highest mountain peaks in this regions. In all studies of the Quaternary ice ages, special attention has been to determining the height permanent boundary snow, identified on the basis absolute height Circus floor. The mountains Alvand in Hamedan to over 3,500 meters height and latitude 34.5 degrees north, have many circus forms, that these suggests the Quaternary glacial activity. The height permanent boundary snow masses, be estimated with two methods Wright and slope- direction. Several studies field suggest that accumulation of snow near the wall the circus has more robust in facing. Accordingly, in this article, pay special attention to how to determine the height of the circus floor, according to the distribution of contour lines of the peaks to the foothills, in order to determine the height of the slope to the floor of the circus and the estimation of height that more than 60 percent of circuses has higher than its, such changes have been made to estimate the height permanent boundary snow. The height such of change is different in range of the slope of Nesar and slope of Negar, resulting the height permanent boundary snow is different. This height be estimated by method slope- direction on bases three factors latitude, slope amount and slope direction, that these confirm the above.
    Keywords: Process, Form, Quaternary, Hamedan, Circus