فهرست مطالب

جغرافیا و مطالعات محیطی - پیاپی 21 (بهار 1396)

نشریه جغرافیا و مطالعات محیطی
پیاپی 21 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/03/28
  • تعداد عناوین: 9
|
  • بهرام ایمانی *، کلثوم یارمحمدی، کبری یارمحمدی صفحات 7-22
    تحقیق حاضر با هدف مشارکت کودکان در ایجاد محیط ساخته شده اطرافشان و در نتیجه تحلیل نظراتشان می باشد. که با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و مبتنی بر مطالعات اسنادی و بررسی های میدانی همچون پرسشنامه و مصاحبه و نقاشی از طریق نمونه گیری خوشه ایبه وسیله 100 کودک اردبیلی در مقطع پنجم ابتدایی انجام پذیرفته است؛ و نظرات آنها در مورد مکان مورد علاقه و وضعیت شهر موجود و شهری که می خواهند داشته باشند مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج بیانگر این است که امکانات و تسهیلات شهر برای کودکان بسیار ناچیز بوده و جز چند بازیگاه کودک و پارک ها و شهر بازی، فضای خاص دیگری برای آنها در نظر گرفته نشده است. کودکان نقش چندانی در شهر ایفا نمی کنند و دامنه فعالیت آنها به خانه و مدرسه، پارک ها و فضاهای بازی محدود شده است. هم چنین بیش از 50 درصد کودکان اردبیلی امکان استفاده از محله خود را به عنوان مکان بازی ندارند به همین دلیل در برنامه ریزی ها باید به محله به عنوان مهمترین مرکزی که کودک وقت خود را در آن می گذراند توجه ویژه ای شود. مطالعه موردی شهر اردبیل نشانگر فاصله این شهر با شهر دوستدار کودک می باشد. که نیازمند برنامه ریزی دقیق جهت مشارکت کودکان در طراحی شهر را می باشد
    کلیدواژگان: کودک، شهر دوستدار کودک، فضای بازی، اردبیل
  • سیدعلی علوی، زینب شاهرخی، علی گل محمدی، علیرضا گروسی* صفحات 23-42
    فضای سبز شهری از کاربری های مهم شهرها به شمار آمده که از آن همانند شش های تنفسی شهرها یاد شده است. اما متاسفانه به دلیل برخی عوامل، ایجاد و توسعه فضای سبز شهری همواره با مشکلات و کمبودهایی روبرو شده است. در این پژوهش تلاش شده است؛ ضمن ارزیابی وضعیت موجود توزیع و پراکندگی فضاهای سبز شهری و پارک های شهری منطقه7، اولویت های مکانی توسعه این فضاها به لحاظ توزیع فضایی مناسب در 7شهرداری تهران مورد مطالعه و تحلیل قرار گرفته است. روش انجام این پژوهش به صورت توصیفی و تحلیلی صورت گرفته است؛ و سپس با استفاده از تکنیک های تلفیقی سیستم اطلاعات جغرافیایی(GIS) و روش ارزیابی چند عامله(MCE) و مدل سلسله مراتبی(AHP)، عوامل مختلف موثر بر استقرار بهینه پارک های شهری در محدوده مورد مطالعه، بررسی شده است. نتایج به دست آمده نشان داده است که: در الگوی توزیع مکانی فضای سبز شهری منطقه7 بین نیاز شهروندان به فضای سبز و وجود سطوح و فضاهای سبز رابطه منطقی وجود نداشته است. در ضمن مرحله دوم نیز؛ طبقه بندی مکان های موجود در سطح شهر برای ایجاد پارک های شهری در طیف های گوناگون از رنگ تیره تا رنگ روشن صورت گرفته است. نقشه خروجی تولید شده رستری بوده و طیفی از مکان-های بسیار نامناسب تا بسیار مناسب را نشان داده است. به طوری که نواحی با رنگ تیره تر از قابلیت بیشتری برای پذیرش و استقرار مراکز اسکان موقت محسوب شده است. و نواحی با رنگ های روشن تر به علت دارا نبودن معیارهای مناسب جهت استقرار اینگونه مکان ها مناسب برای استقرار پارک های شهری نمی باشند.
    کلیدواژگان: توزیع فضایی، فضای سبز، پارک، منطقه 7 تهران
  • شیما صراف نیا *، زهرا سادات سعیده زرآبادی صفحات 43-58
    امروزه برنامه ریزی شهری امری همه جانبه گرا و جامع است که در شکل درست خود به ارتقاء کیفیت زندگی شهروندان در قالب یک فرآیند پویا و توانمند می پردازد و برای رسیدن به این منظور در تمامی ابعاد برنامه ریزی، ارتقا کیفیت زندگی شهروندان از الزامات محسوب می گردد . با توجه به اهمیت موضوع پژوهش حاضر با هدف ارتقا کیفیت زندگی در محله همت آباد اصفهان با تاکید بر مولفه های تاثیرگذار کالبدی- عملکردی صورت پذیرفت. از این رو در این پژوهش هدف مهم و اساسی ارتقا کیفیت زندگی شهری ساکنان و شهروندان محله همت آباد می باشد. روش پژوهش بر حسب هدف توصیفی – تحلیلی است و نوع داده ها آمیخته کمی و کیفی است. با مطالعات پیمایشی و اسنادی گردآوری داده ها انجام گرفت و از روش تحلیل عاملی برای تحلیل داده ها استفاده گردید.
    نتایج این تحقیق نشان می دهد پخشایش نامناسب کاربری ها باعث شده کیفیت زندگی در بلوک های محله متفاوت باشد همچنین بافت فرسوده محله سبب تنزل کیفیت زندگی در محله شده است که سطح رضایت ساکنان از کیفیت زندگیشان پایین است.در نهایت نیز راهکارهایی جهت ارتقا کیفیت زندگی در محله ارائه شد تا ارزیابی انجام شده،مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی کالبدی - عملکردی، کیفیت زندگی، تحلیل عاملی، محله همت آباد اصفهان
  • سعید امان پور، فرهاد سجادی نیکو* صفحات 59-74
    امروزه در پی تغییرات سریع شهرها، بخشی از بافت های شهری به علت فرسودگی و ناکارآمدی نتوانسته اند رابطه ای مناسب با محیط خود و خدمات دهی به بهره برداران برقرار کنند. وجود سطح گسترده بافت فرسوده یکی از مهمترین چالش های مدیران شهری، شهرسازان و معماران می باشد، زیرا عدم توجه به این بافت ها موجب زوال شهر و توسعه ناهمگون آن و ایجاد شهرهایی نوپا در حاشیه شهر قدیمی می گردد. به عنوان قلمرو مورد پژوهش منطقه یک شهر اهواز به این علت که بخش قابل توجهی از مشکلات شهر اهواز در این منطقه نمود عینی یافته است و بخش مرکزی به دلیل گستردگی بیش از حد بافت فرسوده و روند فرسودگی شدید در آن مورد پژوهش قرار گرفت. پژوهش حاظر به لحاظ هدف توسعه ای کاربردی و از لحاظ نوع روش مطالعه توصیفی تحلیلی مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و بررسی های میدانی است. برای دستیابی به اهداف تحقیق، شاخص های اسکلت ساختمان، جنس مصالح، تعداد طبقات، قدمت، دانه بندی و نفوذ پذیری ساختمان استخراج شد. برای روند وزن دهی به لایه ها در داده های فضایی از روش AHP FUZZY استفاده شد. همچنین برای بررسی وضعیت ایمنی بافت فرسوده از روش (HOT SPOT ) از ابزار cluster & outlier analysis از مجموعه ابزار های موجود در Spatial Statistics Tools مربوط به نرم افزار ArcGIS استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان می دهد 83/45 درصد مساحت بافت فرسوده در بازه ایمنی متوسط تا کاملا ناایمن قرار دارند که نشان می دهد بخش زیادی از بافت فرسوده از محدوده مرکزی به نوعی نیازمند برنامه ریزی ایمن سازی بافت است.
    کلیدواژگان: ایمنی، بافت فرسوده، اهواز، دلفی، هات اسپات
  • سعید ملکی، علیرضا پرویزیان *، مهدی علیزاده، هاجر احمدی صفحات 75-90
    برخورداری از استاندارد سلامتی یکی از حقوق بنیادی هر انسان بدون توجه به تفاوت های نژادی، مذهبی، اعتقاد سیاسی و وضعیت اقتصادی یا اجتماعی ذکر شده است. یکی از مهم ترین مشکلاتی که شهرستان های استان ایلام را تهدید می نماید، عدم دسترسی به استانداردهای جهانی و حتی ملی در زمینه سلامتی می-باشد. در پژوهش حاضر که به شیوه «توصیفی-تحلیلی» به انجام رسیده، سعی شده نمای سلامتی با ارزیابی 30 شاخص فرعی در قالب3 شاخص های کلی؛ اجتماعی، زیست محیطی و درمانی در شهرستان های استان ایلام و در راستای هدف اصلی این پژوهش بررسی و نشان داده شود. داده های نظری پژوهش به روش کتابخانه ای، آمارنامه ها، کتب موجود و مقالات و شبکه بهداشت استان ایلام جمع آوری شدند. جهت تجزیه تحلیل داده ها ابتدا به وسیله مدل تاپسیس شاخص ها وزن بخشی شدند و رتبه بندی نهایی بدست آمده است، سپس با استفاده از نرم افزار GIS تحلیل مکانی انجام شد. تحلیل یافته ها نشان می دهد که شهرستان های ایلام و شیروان و چرداول از لحاظ برخورداری از شاخص های سلامتی در حال توسعه می باشند. شهرستان های دهلران، دره شهر و آبدانان در وضعیت نیمه برخوردار و شهرستان های ایوان، مهران و ملکشاهی در وضعیت محروم قرار گرفته اند؛ که این امر نشان از وضعیت نامناسب و دور از استانداردهای مطلوب سلامتی در سطح جهانی و ملی در محدوده مورد مطالعه می باشد.
    کلیدواژگان: ارزیابی، شاخص، سلامت، شهرستان، ایلام
  • علیرضا محمدی *، سپیده نوری صفحات 91-106
    تحقق توسعه ملی و اقتصاد مقاومتی، مستلزم شناخت امکانات و توانمندی های موجود اقتصادی مناطق مختلف کشور است. موضوعی که در برنامه ریزی های ملی توسعه به آن توجه کمتری می شود و اغلب شاخص های کلان ملی برای سیاست گذاری های منطقه ای مورد توجه قرار می گیرند. عدم شناخت درست از توانمندی های اقتصادی استان های کشور، مانع سیاست گذاری و برنامه ریزی مطلوب برای توسعه منطقه ای است. شناخت امکانات و توانمندی های اقتصادی، برای تدوین و اجرای سیاست های توسعه اقتصادی ضروری است. هدف این مقاله شناخت و رتبه بندی استان های کشور از نظر نماگر های توسعه اقتصادی است. داده های آماری 72 نماگر کلیدی از سرشماری های آماری مرکز آمار ایران در بخش حساب های ملی و منطقه ای استخراج شده اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آمار فضایی مانند آماره موران و روش تصمیم گیری چندمعیاره TOPSIS و ضریب تغییرات C.V برای انعکاس پراکنش فضایی، رتبه و چگونگی توزیع نماگر های اقتصادی منطقه ای استفاده شده است. نتایج رتبه بندی به روش TOPSIS، نشان می دهند که استان تهران با امتیاز نهایی 0/67 در رتبه اول و استان چهارمحال و بختیاری با امتیاز 0/18 در رتبه آخر توان اقتصادی توسعه منطقه ای قرار دارند و تفاوت قابل توجهی از نظر میانگین رتبه بندی (0.5)، بین استان های مختلف کشور وجود دارد. نتیجه اینکه، توان اقتصادی مناطق بر مبنای نماگر های کلان توسعه منطقه ای کاملا متفاوت است و به سیاست گذاری و برنامه ریزی متناسب با توانمندی های اقتصادی در سطح ملی و منطقه ای نیاز دارد. در پایان بر مبنای یافته های پژوهش، پیشنهادهایی همانند اجرای برنامه ریزی آمایش سرزمین (برنامه ریزی فضایی) برای ارتقای توانمندی های اقتصادی توسعه منطقه ای، ارائه شده اند.
    کلیدواژگان: حساب های ملی و منطقه ای، توان اقتصادی، TOPSIS، ایران
  • فرزاد ویسی، سوران منوچهری*، آرام کریمی صفحات 107-126
    گردشگری جنگ به عنوان محصولی جدید در بازار پرسود و منفعت گردشگری، جهت بازسازی اقتصادی- اجتماعی مناطق مرزی جنگ زده مطرح شده است که گسترش مطلوب آن با توجه به چند بعدی بودن نظام گردشگری و تاثیرپذیری این نظام از عوامل محیط داخلی و خارجی، نیازمند بهره‏گیری از روش صحیح برنامه ریزی است که توانایی درک این پیچیدگی را داشته باشد. در این راستا در پژوهش حاضر، جهت گسترش گردشگری جنگ در استان کردستان که سرشار از جاذبه های گردشگری جنگ است از تکنیک تجزیه و تحلیل سوات با توجه به انطباق و توانایی مطلوب آن، در درک پیچیدگی های نظام گردشگری، بهره‏گرفته شد. این پژوهش کاربردی که از حیث روش، توصیفی – تحلیلی می‏باشد، جهت گردآوری اطلاعات آن در بخش نظری از روش اسنادی و در بخش میدانی از مصاحبه و تجزیه و تحلیل آنها با روش تحلیل محتوا و تکنیک دلفی بهره گرفته‏شده است. محاسبات نیز، در نرم‏افزارهای expert choice جهت مقایسه دودویی و تعیین اهمیت عامل‏ها و نرم افزار excel انجام گرفته‏است. نتایج تحقیق نشان دادند که استراتژی های تهاجمی، استراتژی های قابل قبول جهت گسترش گردشگری جنگ در منطقه هستند.
    کلیدواژگان: تکنیک سوات، گردشگری، گردشگری سیاه، گردشگری جنگ
  • جعفر بهاری*، بنفشه فراهانی، شهلا بهاری، مرجان بذله، حامد بهاری صفحات 127-144
    اغلب مطالعات پیشین به این نتیجه رسیده اند که تصویر ذهنی مقصد گردشگری و ارزش ادراک شده مهم ترین پیش نیازهای رضایت گردشگر هستند و تاثیر زیادی بر رفتار گردشگر در زمین انتخاب مقصد گردشگری دارند.از سوی دیگر تصویر ذهنی مثبت مقصد گردشگری و ادراک گردشگر از ارزش مقصد گردشگری می تواند بروندادهای ارزشمند متعددی را داشته باشد.تصویرذهنی از مقصدگردشگری عاملی است که بسیاری از گردشگران در هنگام انتخاب یک مقصد مورد توجه قرارمی دهند.تحقیق حاضر با هدف بررسی روابط ساختاری تصویر مقصد،ارزش درک شده،رضایت و وفاداری گردشگران در شهر تبریز در شهریورماه 1394 صورت پذیرفته است.داده های مورد نیاز برای این تحقیق با روش نمونه گیری در دسترس از گردشگران خارجی که در شهریورماه 1394 به شهر تبریز سفر کرده اند و با ابزار پرسشنامه جمع آوری شده است.ماهیت تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی می باشد.همچنین از نرم افزارهای SPSS 16 وLisrel 8.5 از روش های مختلف آمار توصیفی و استنباطی برای تجزیه تحلیل داده ها و آزمون فرضیه ها استفاده شده است.نتایج بدست آمده حاکی از آن است که تصویر ذهنی مقصد گردشگری بر ارزش ادراک شده،رضایت گردشگری و وفاداری گردشگر تاثیر مثبت و معنا داری دارد.ارزش ادراک شده گردشگر از یک مقصد گردشگری بر رضایت گردشگری و وفاداری گردشگری تاثیر مثبت و معنا داری دارد. و همچنین تاثیر رضایت گردشگر از یک مقصد گردشگری بر وفاداری به آن مقصد مثبت و معنا داراست.
    کلیدواژگان: تصویر مقصد، ارزش درک شده، رضایت گردشگران، وفاداری گردشگران، تبریز
  • غلامعلی مظفری، حسین بهزادی کریمی* صفحات 145-162
    هدف از این مطالعه، بررسی تغییرات مکانی و زمانی تراز سطح آب زیرزمینی به کمک بهترین روش تخمین گر میان یابی می باشد. ابتدا داده های سطح ایستایی مربوط به 39 حلقه چاه شاهد واقع در آبخوان دشت بیضاء استان فارس طی فصول بهار، تابستان، پاییز و زمستان سال های آبی 1383-1382 تا 1392-1391 جمع آوری گردید.بعد از کنترل کیفیت و اطمینان از نرمال بودن داده ها، نتایج حاصل از روش های قطعی و زمین آماری برای برآورد سطح ایستایی آب براساس تکنیک اعتبارسنجی متقابل با معیار آماری ریشه ی دوم میانگین مربعات خطا (RMSe) کمتر مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که برای همه ی فصول، روش کوکریجینگ دارای مقدارRMSe کمتری بوده و دقت پیش بینی را تا حد بسیار زیادی بالا برده است. نتایج مربوط به نقشه ی تغییرات تراز سطح آب نشان داد که در همه ی فصول، سطح آب زیرزمینی در ورودی شمالی دشت بیشتر است و به تدریج به سمت مرکز و جنوب دشت، کاهش می یابد. بیشترین کاهش سطح ایستایی در پاییز سال آبی 92-91 به مقدار 3/14 متر و کمترین میزان افت سطح آب در زمستان سال آبی 83-82 و به مقدار 5 متر مشاهده می شود. نقشه های هم افت آب زیرزمینی دشت نشان می دهد که در همه ی فصول سال، خروجی مناطق شمالی و جنوبی از بیشترین مقدار افت و ورودی نواحی مرکزی از کمترین مقدار افت برخوردار می باشند.
    کلیدواژگان: تغییرات مکانی و زمانی، روش های زمین آماری، سطح آب زیرزمینی، دشت بیضاء استان فارس
|
  • Bahram Imani *, Kobra Yarmohamadi Pages 7-22
    Child-friendly city is a city where the wants and needs of children is important to designers and urban planners. Among the features of the city with regard to children's rights and their opinions. The present study aimed at children participating in the creation of the built environment around them and therefore their opinions are analyzed. Using descriptive and analytical method based on documentary research and field surveys such as questionnaires and interviews And their ideas about places of interest situation in the city who want to have been studied . The results show that the facilities were very poor city children And except for a few children's playground and parks and amusement, not intended for them is another special atmosphere. Played little role in their children and reach them home and school, parks and play spaces is limited . More than 50 percent of children in Ardabil do not take advantage of their neighborhood as a place to play That's why the neighborhood planning should be the child as the most important center where you spent your time special attention. A Case Study of Ardabil distance markers It is a child friendly city. Which requires careful planning to participate in the design of the city's children are In this regard, several proposals, including organizing public health services, Planning for beggars and street beggars, especially children, to address their climate and bad breath, Wall posts and appropriate attention to design and attention is given to the neighborhood in the city.
    Keywords: baby, Child-friendly City, Space, Ardabil
  • Ali Alavi, Ali Goolmohamad, Alireza Garuosi * Pages 23-42
    Urban green space, including the main cities of the Users important that it is mentioned as Shsh Hay respiratory cities. Unfortunately, due to some factors, development of urban green space has always been faced with difficulties and shortcomings. In this study has been to assess the distribution and dispersion of urban green spaces and urban parks Region 7, priorities in terms of spatial distribution of the space environment on the 7th Tehran, studied and analyzed. And this study describes and analyzes have been carried out, and then use the techniques integrated geographic information system (GIS) and methods of multi criteria evaluation (MCE) and the hierarchical model (AHP), various factors affecting the optimal deployment urban parks in the study area were investigated. The results show that the spatial distribution of urban green space area 7 between the need for citizens to green spaces and green spaces and there is no logical relationship. In the second step, the classification of sites in the city to create urban parks in the whole variety of dark and bright colors as well. Maps and raster output range from very poor to very good sites show. So that areas with more functionality for the adoption and deployment of color darker My Grdnd place is Hay temporary housing. And areas with lighter colors because of the lack of appropriate criteria for the establishment of urban parks to establish such places a rate daily.
    Keywords: spatial Distribution_Green spaces_Parks_District 7 of Tehran
  • Zahra Sadat Saeideh Zarabadi, Shima Sarafzade * Pages 43-58
    Today, urban planning is a comprehensive issue that in its right way, addresses to improve the quality of life for citizens in the form of a dynamic and powerful process and to achieve this, improvement of citizens life quality is one of the requirements in all planning dimensions. According to importance of this issue, present study is carried out with the aim of improving life quality in Hemmat Abad of Isfahan with emphasizing effective physical-functional components. Therefore, in the research, basic and main aim is to improve urban life quality of citizens of Hemmat Abab. Research method is developmental-applied and data type is qualitative and quantitative mix. Data gathering was done using survey and documental studies and factor analysis was used for analyzing data.
    Results of this research indicate that inappropriate distribution of applications leads to different life quality in neighborhood blocks. Also, old texture of the neighborhood has reduced life quality in the neighborhood that satisfaction level of residents of their life quality is low. Finally, some solutions are also introduced for improving lie quality in the neighborhood to be useful evaluation.
    Keywords: physical-functional planning, Life quality, Factor analysis, Isfahan Hemmat Abad neighborhood
  • Saeed Amanpoor, Farhad Sajadiniko* Pages 59-74
    Today, in the wake of fast changing cities, part of the urban fabric and inefficiency have failed due to exhaustion Proper relationship with their environment and communicate services to beneficiaries. There are widely worn-out tissue one of the challenges of urban managers, planners and architects. Because the lack of attention to these tissues results in the decline of the city And uneven development and the creation of new cities on the edge of the old town. . As the scope of the study area 1 in Ahwaz Ahwaz because a significant portion of the problems in this area is the exact representation And the central part because of the extension too severe exhaustion in the old context and Rand were studied. The present study aimed at developing practical terms and in terms of cross-sectional methodology Based on library studies and field surveys . To achieve the research objectives, indicators building structure, building materials, number of floors, age, size and permeability were building. For the weight of the layers in the spatial data method was used AHP FUZZY. The method to determine the immunity status of old ones (HOT SPOT) from the instrument cluster & outlier analysis of a set of software tools available in Spatial Statistics Tools for ArcGIS is used. The results show that 83/45 percent of worn-out tissue in the range of moderate to very insecure that show safety Much of the central area of old ones require planning an immunization tissue.
    Keywords: Safety, Worn Texture, Ahvaz, Delphi, Hotspot
  • Alilreza Parviziyan *, Mehdi Alizade, Saeed Maleki, Hajar Ahmadi Pages 75-90
    Having Standard of health is one of the fundamental rights of every human being regardless of race, religion, political belief, economic or social status are listed. One of the main problems that the city of Ilam threatens, lack of access to global and even national standards in the field of health. In the present study the style of "cross-sectional" was carried out, attempted view of health by assessing 30 sub-index in the form of three general index, social, environmental, and health in the city of Ilam and the main aim of this study was to investigate and show. The theoretical study, library, statistics, books and articles and Health Network Ilam province were collected. Data for the analysis were initially part by TOPSIS index and rank-final weight is achieved, then GIS spatial analysis was performed using the software. Data analysis showed that the city of Ilam, Shirvan and Chardavl terms of health indicators are being developed. City of Dehloran, Dare shahr and Abdanan semi And the city of Evon, Mehran and Malik shahi are in disadvantaged position; This shows that the poor And far from optimum health standards at global and national levels in the study area is.
    Keywords: assessment, Indicators, health, City, Ilam
  • Alireza Mohamadi *, Sepide Noori Pages 91-106
    Realization of national development and resistance economy requires an understanding of the existing economic possibilities and capabilities of country’s different regions. The issue is that has less attention to that subject in national development planning. In most cases, the national macro indicators are considered for regional policy makings. This paper’s main purpose is the classification of the provinces based on regional economic development indicators. First, statistical data of 72 indicators have been extracted from recent censuses, national and regional accounts and official statistics from the Statistical Center of Iran statistics books. Then, using the TOPSIS method and coefficient of variation or C.V. Index, distribution of indicators were analyzed and provinces are ranked. The results show that Tehran Province with a final score of 0/67 ranked as first, and Chaharmahalo Bakhtiaari province with a final score of 0/18 ranked in last at province ranking, so there is a significant difference in the mean ranking (is equal to 0.5), between different provinces of the country. As a result, in the current situation, based on macroeconomic indexes of regional development there are quite different between regions in means of economic indicators and is required for proper economic policy making and spatial planning in accordance with the national and regional economic capabilities in the country. Finally, the recommendations based on the findings of the study such as implementation of spatial planning have been presented.
    Keywords: national, regional accounts, economy, regional development, rankings, provinces, Iran
  • Farzad Veysi, Soran Manochehri *, Aram Karimi Pages 107-126
    The development of war zone tourism as a new product in the lucrative and beneficial market of tourism for socio-economic reconstruction of the war-torn, needy border regions according to multidimensionality of tourism system and the influence of internal and external factors requires the use of a correct method of planning that have the ability to understand this complexity. In this context in the current study to develop tourism in Kurdistan province which is full of tourist attractions of war, SWOT analysis techniques with regard to compliance and capability to understand the complexity of the tourism system was used. This applied research methodologically is descriptive- analytical. Collecting the information was theoretically documentary and in the field part through interviews and analysis with content analysis method and Delphi technique.The calculations has been done in‘expert choice’ software, for binary comparison and determining the significance of factors, and ‘excel’ software too. The results showed that aggressive strategies are acceptable strategies for developing war tourism in the region.
    Keywords: SWOT technique, tourism, black tourism, war tourism
  • Jafar Bahari *, Banafsheh Farahani, Shahla Bahari, Marjan Bazleh, Hamed Bahari Pages 127-144
    Most of previous studies have been concluded that the tourism destination image and perceived value are the most important prerequisites for tourist satisfaction and it has too much impact on tourist behaviour for choosing on tourism destination. On the other hand, the positive image of turism destination and tourist perception of the value of tourism destination could have many valuable outcomes. The image of tourism destination is the factor that many tourists will consider during their choosing a destination.This study aims to Examining the structural relationships of destination image, perceived value, tourist satisfaction and loyalty in the city of Tabriz has been done in the September of 2015. The required data for this study with available random sampling method from Foreign tourists that in September 2015 have visited the city of Tabriz and is collected by questionnaire instrument. The nature of the research is from kind descriptive- correlation. As well as, from the Spss 16 and Lisrel 8.5 software’s different methods of descriptive and inferential statistics to analyze data and test hypotheses have been used. Provided results showing that Tourism destination image on perceived value, tourist satisfaction and loyalty has a significant and positive impact. perceived value on tourist satisfaction and loyalty has a significant and positive impact. As well as the impact of tourist satisfaction on tourist loyalty is positive and significant.
    Keywords: destination image, perceived value, tourist satisfaction, tourist loyalty, Tabriz
  • Hossein Behzadi Karimi * Pages 145-162
    During the recent years in Iran and especially arid and semi-arid due to natural and human factors, has been seen the underground water level drop. The aim of this study was to examine the spatial and temporal changes of underground water level using geostatistical methods. First, were collectedthe static level of the data related to the 39 wells in the aquifer Bayza plain seasons of spring, summer, autumn and winter of blue year 2003-2004 to 2012-2013.After quality control and ensure the normal data,The results of the deterministic methods of statistical estimation for static surface and ground water based on cross-validation technique statistical criteria the second root mean square error case evaluated. The results of the deterministic methods and geostatistical for estimation of groundwater levels case evaluated based on cross-validation technique by statistical criteria root mean square (RMSe). The map water level changes showed that in all seasons, the underground water level in the North plain is higher and gradually towards reduced the Center and the South Plains. View to be largest decreases the level of stagnation in fall blue year 2012-2013 to amount of 14.3 m, and minimum water level drop in winter blue 2003-2004 to amount of 5 m.
    Keywords: Spatial, temporal changes, Geostatistical methods, Groundwater levels, Bayza plain