فهرست مطالب

شیلات - سال شصت و نهم شماره 2 (تابستان 1395)

فصلنامه شیلات
سال شصت و نهم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/06/28
  • تعداد عناوین: 12
|
  • پریا اکبری* صفحات 133-143
    مطالعه حاضر، به منظور بررسی اثر گرسنگی بر شاخصهای رشد، ترکیبات شیمیایی و ایمنی غیر اختصاصی ماهی شانک زرد باله در دو اندازه وزنی مختلف طراحی گردید. در این تحقیق،120 ماهی با میانگین طولی cm 98/0± 05/8 و وزنی g 07/1±46/7 (سایز A) و 120 ماهی با میانگین طولی cm 86/0± 05/11 و وزنی g 07/3±01/18 (سایز B)، هر کدام به دو گروه تغذیه شده و تغذیه نشده و سه تکرار (20 قطعه ماهی در هر تکرار) در مخازن پلاستیکی L 60 مورد بررسی قرار گرفتند. نمونه برداری از ماهی در10، 20 و 30 روز محرومیت غذایی انجام شد. نتایج به دست آمده حاکی از کاهش معنی دار شاخص های رشد (ضریب رشدویژه، وزن نهایی، افزایش وزن بدن، شاخص کبدی و فاکتور وضعیت) گروه تغذیه نشده در سایز A شده است (05/0>P). در حالی که تفاوت معنی داری در این شاخص ها (به استثنای شاخص کبدی و فاکتور وضعیت) و ترکیب لاشه در سایز B بین گروه تغذیه شده و تغذیه نشده مشاهده نشد (05/0P). افزایش معنی داری در سطوح لیزوزیم در گروه تغذیه نشده از روز 20 محرومیت غذایی در مقایسه با گروه تغذیه شده هر دو سایز مشاهده شد و اختلاف معنی داری درکلیه شاخص های رشد، ترکیبات شیمیایی لاشه و سطوح لیزوزیم بین دو سایز مشاهده گردید (05/0>P). نتایج حاضر نشان می دهد که در سایز A ماهی شانک زرد باله، هم الگوی رشد و هم کیفیت لاشه به طور معنی داری در گروه تغذیه نشده در مقایسه با گروه تغذیه شده کاهش یافتند.
    کلیدواژگان: محرومیت غذایی، اندازه، ضریب رشد ویژه، شاخص کبدی، لیزوزیم، ماهی شانک زرد باله
  • کامران رضایی توابع*، غلامرضا رفیعی صفحات 145-154
    در مراحل اولیه لاروی میگوی بزرگ آب شیرین دستگاه تنظیم اسمزی هنوز شکل نگرفته است و تنظیم اسمزی و یونی بدن عمدتا مربوط به فعالیت های آنزیم Na/K-ATPase با مصرف ATP می باشد. به همین دلیل در چرخه زیست طبیعی، مراحل لاروی باید در آبهای لب شور نزدیک مناطق مصبی با شرایط مشابه اسمزی ایزوتونیک بدن لارو با حداقل مصرف ATP و حداکثر بازماندگی سپری شود. این تحقیق با هدف بررسی تاثیر غلظت های مختلف سدیم و پتاسیم در آب مرکز تکثیر، بر شدت فعالیت آنزیم Na/K-ATPase، شاخص کیفی لارو (LCI) و بازماندگی در مراحل 1، 4، 7 و 11 لاروی میگوی بزرگ آب شیرین انجام گردید. برای این تحقیق، از ترکیب پایه آب لب شور مصنوعی نیو (شوری 12 گرم در لیتر) استفاده شد و دو آزمایش در مخازن 100 لیتری با تراکم اولیه 200 لارو در لیتر انجام گردید. در آزمایش اول، چهار تیمار 100، 150، 200 و 250 میلی گرم در لیتر پتاسیم با استفاده از نمک کلرید پتاسیم و در آزمایش دوم، چهار تیمار 2000، 3000، 4000 و 5000 میلی گرم در لیتر سدیم با استفاده از نمک کلرید سدیم هر کدام با سه تکرار فراهم شد. بر اساس نتایج به دست آمده، کیفیت لارو میگوی بزرگ آب شیرین بر اساس شدت فعالیت آنزیم Na/K-ATPase شاخص بهتری نسبت به شاخص کیفی لارو و بازماندگی لاروها می باشد. نتایج نشان داد که شرایط ایزوتونیک و حداقل فعالیت آنزیم Na/K-ATPase در مراحل 1 و 4 لاروی و مراحل 7 و 11 لاروی به ترتیب 4000 و 3000 میلی گرم در لیتر سدیم و 150 میلی گرم درلیتر پتاسیم برای هر چهار مرحله لاروی می باشد.
    کلیدواژگان: میگوی بزرگ آب شیرین، آنزیم Na، K، ATPase، دوره لاروی، تنظیم اسمزی، ایزوتونیک
  • ولی الله جعفری، شیدا گلی*، گلی نوری صفحات 155-162
    استفاده از محرک های غذایی در جیره آبزیان علاوه بر افزایش غذاگیری، منجر به کاهش مدت زمان تغذیه و در نتیجه کاهش هدر رفت غذا می شود. در این مطالعه اثرات افزودن کلرید کلسیم و اسیدآمینه آزاد گلوتامین بر میزان مصرف غذا، پارامترهای رشد و ترکیبات لاشه در کپور معمولی مورد بررسی قرار گرفت. تیمارهای غذایی مورد آزمایش شامل: غلظت 9/0 مولار کلرید کلسیم، غلظت 1/0 مولار اسید آمینه گلوتامین و غلظت ترکیبی از 9/0 مولار کلرید کلسیم با 1/0 مولار اسید آمینه گلوتامین و تیمار شاهد بودند که هر کدام در 3 تکرار انجام شد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که افزودن این ترکیبات به غذای کپور معمولی می تواند باعث تغییر در پارامترهای رشد گردد. بطوریکه بالاترین میزان افزایش وزن و درصد افزایش وزن بدن در تیمار حاوی گلوتامین مشاهده شد که با شاهد تفاوت معنی دار داشت (05/0P≤). بالاترین ضریب رشد روزانه و کمترین ضریب تبدیل غذایی بدون اختلاف معنی دار با شاهد مربوط به تیمار اسید آمینه گلوتامین بود(05/0P≥). با توجه به نتایج بدست آمده می توان بیان داشت که اسید آمینه فوق می تواند به عنوان محرک غذایی در جیره کپور معمولی مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اسید آمینه آزاد، کپور معمولی، کلرید کلسیم، گلوتامین
  • مهران جواهری بابلی، محمد ولایت زاده*، الهام محمدزاده صفحات 163-171
    بی مهرگان آبزی یکی از شاخه های مهم جانوری در چرخه زیستی و زنجیره غذایی اکوسیستم های آب شیرین به شمار می آیند. این تحقیق با هدف شناسایی جوامع جانوری کفزیان رودخانه آبگرمه صالح آباد استان ایلام در چهار ایستگاه در سال 87-1386 به اجرا درآمد. در این بررسی 18 خانواده کفزیان از جمله Naididae، Tubificidae، Lumbricidae، Erpobdellidae، Gammaridae، Haliplidae، Corixidae، Gerridae، Perlidae، Ecdyonuridae و 12 جنس از 4 رده زالوها، سخت پوستان، حشرات آبزی و کم تاران شناسایی گردیدند که راسته دو بالان (Diptera) با 64/19 درصد بالاترین فراوانی و زالوها (Hirudinea) با 04/4 درصد پایین ترین فراوانی را طی دوره نمونه برداری داشتند. بالاترین فراوانی در آذر ماه با 86 نمونه کفزی در سانتیمتر مربع و پایین ترین فراوانی با 42 نمونه در سانتی متر مربع در اردیبهشت ماه بود. راسته دوبالان در ایستگاه های اول، دوم و سوم بالاترین فراوانی را داشته و در ایستگاه چهارم سنجاقک ها بالاترین فراوانی را داشتند. 620 نمونه از رده حشرات آبزی از 7 راسته شناسایی گردید که راسته دوبالان با 61/26 بالاترین فراوانی را در بین حشرات آبزی داشت. به طور کلی در تمام طول سال راسته دوبالان بیشترین فراوانی و راسته های بهاره ها و بال موداران کمترین فراوانی را در رودخانه آبگرمه داشتند.
    کلیدواژگان: بی مهرگان آبزی، کفزیان، راسته دوبالان، رودخانه آبگرمه، استان ایلام
  • سیران خانی، کوروش سروی مغانلو*، احمد ایمانی، ناصر آق، مزدک رازی صفحات 173-187
    مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر حفاظتی اسانس دارچین در کاهش سمیت آفلاتوکسین B1 جیره غذایی بچه ماهیان قزل آلای رنگین کمان با تاکید بر شاخص های خونی، بیوشیمی سرم و آسیب شناسی بافت کبد انجام پذیرفت. بدین منظور ماهیان در 6 تیمار آزمایشی متشکل از 3 سطح آفلاتوکسین (ppb 0، 25 و 50) و دو سطح اسانس (0 و 1 درصد) هر کدام به سه تکرار تقسیم گردیدند. آزمایش به مدت 60 روز ادامه داشت. در انتهای آزمایش جهت بررسی شاخص های مذکور نمونه برداری به صورت تصادفی انجام شد. درصد هماتوکریت، تعداد گلبول های قرمز و غلظت هموگلوبین تحت تاثیر مثبت وجود اسانس دارچین در جیره غذایی قرار گرفتند (05/0>P). همچنین وجود سم آفلاتوکسین در جیره غذایی باعث افزایش تعداد گلبول قرمز و غلظت هموگلوبین خون گردید (05/0>P). میزان فعالیت آنزیم های ALP و ALT نیز در حضور سم آفلاتوکسین افزایش یافت (05/0>P)، البته افزودن اسانس دارچین فعالیت ALP سرم ماهیان قرار گرفته در معرض آفلاتوکسین را کاهش داد. همچنین اثر اصلی عامل های سطح آفلاتوکسین و اسانس جیره غذایی بر میزان شاخص های پروتئین کل و گلبولین معنی دار بود، در حالیکه غلظت آلبومین و لیزوزیم سرم خون تحت تاثیر اثر متقابل سطح آفلاتوکسین و اسانس قرار گرفت (05/0>P). همچنین با افزایش سطح سم، میزان شاخص کبدی به طور معنی داری کاهش یافت (05/0>P). در بررسی های بافت شناسی نیز علایمی همچون اتساع عروق خونی، تخریب سیتوپلاسم، تجمع خون، نفوذ سلول های ایمنی و نکروز در گروه های حاوی سم آفلاتوکسین مشاهده گردید، که متناسب با سطح سم در جیره غذایی بود. نتیجه آنکه، افزودن یک درصد اسانس دارچین به جیره غذایی سبب کاهش تغییرات نامطلوب بافتی و همچنین بهبود شاخص های خونی و بیوشیمیایی سرم ماهیان تغذیه شده با جیره های غذایی آلوده با آفلاتوکسین بویژه در گروه ppb 25 آفلاتوکسین گردید.
    کلیدواژگان: آفلاتوکسین B1، اسانس دارچین، شاخص های خون شناسی، بیوشیمی سرم، بافت شناسی کبد، قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss)
  • مجیدرضا خوش خلق*، مجید موسی پور شاجانی، محمد محمدی برسری صفحات 189-200
    این تحقیق به منظور بررسی تاثیر استفاده از ضایعات حاصل از روغن کشی میوه زیتون بر ترکیبات شیمیایی بدن، شاخص های رشد، فاکتورهای خونی و ارزیابی حسی ماهی قزل آلای رنگین کمان انجام پذیرفت. 6 نوع جیره غذائی شامل یک جیره شاهد (بدون تفاله زیتون) و 5 جیره حاوی 2، 4، 6، 8 و 10 درصد تفاله خشک و الک شده تجاری میوه زیتون تهیه شده و ماهیان با وزن متوسط 7/184 گرم در استخرهای مستطیلی شکل تغذیه شدند. هر تیمار از سه تکرار برخوردار بود. دبی متوسط آب 10 لیتر بر ثانیه و میزان دما و pH آب به ترتیب در طی دوره پرورش 3±10 درجه سانتی گراد و 9/7- 8/6 بوده است. ماهی ها بر اساس میزان اشتها در سه نوبت در روز (ساعتهای 8، 12 و 18) بطور دستی تغذیه شدند. بررسی شاخص های مختلف اعم از آنالیز لاشه، شاخص های رشد و فاکتورهای خونی نشان داد که می توان تا 8 درصد جیره توسط تفاله زیتون جایگزین شود و علی رغم اینکه در اکثر موارد تیمار 10 درصد نیز شرایط مشابه ای داشته اما با بررسی برخی از شاخص های خونی به نظر می رسد که استفاده از تفاله زیتون تا 8 درصد ترکیب جیره مناسب ترین میزان بکارگیری آن می باشد.
    کلیدواژگان: ماهی قزل آلای رنگین کمان، تفاله زیتون، ترکیب شیمیایی بدن، شاخص رشد، خون، ارزیابی حسی
  • پریا اکبری* صفحات 201-210
    ال کارنیتین به عنوان یکی از مکمل های ضروری و مهم جهت تغذیه انسان و حیوان شناخته شده است. مطالعه حاضر، به منظور بررسی اثر مکمل ال- کارنیتین بر عملکرد رشد ( وزن نهایی بدن، میزان رشد روزانه، ضریب تبدیل غذایی، کارایی تبدیل غذایی، میزان غذای دریافتی، میزان کارایی پروتئین، میزان کارایی چربی، میزان تولید پروتئین و میزان تولید چربی) و ترکیبات شیمیایی لاشه ( پروتئین، چربی، خاکستر و رطوبت)، پروفایل اسید های چرب بدن و فعالیت فاکتور رشد شبه انسولین1 (IGF-1) ماهی شانک زرد باله طراحی گردید. در این تحقیق، 240 ماهی با میانگین وزنی 46/0±23/3 گرم به صورت تصادفی در 4 گروه 60 تایی ( با سه تکرار و در هر تکرار 20 قطعه ماهی) در مخازن پلاسنیکی 60 لیتر قرار گرفتند و با رژیم غذایی محتوی 0، 400، 800 و 1200 میلی گرم ال-کارنیتین بر کیلوگرم غذا به صورت روزانه مورد تغذیه قرار گرفتند. بعد از 64 روز، رژیم غذایی محتوی 800 میلی گرم ال- کارنتین بر کیلوگرم غذا منجر به افزایش معنی دار عملکرد رشد ( به استثنای میزان رشد روزانه)، میزان پروتئین و چربی لاشه، اسید های چرب بدن و فعالیت شبه انسولین شد. همبستگی مثبت بین فعالیت شبه انسولین و میزان رشد روزانه به استثنای رژیم غذایی محتوی 1200 میلی گرم ال- کارنیتین بر کیلوگرم غذا مشاهده شد. با توجه به نتایج حاضر می توان بیان نمود که رژیم غذایی 800 میلی گرم ال- کارنیتین بر کیلوگرم غذا می تواند منجر به افزایش رشد، کیفیت لاشه، فعالیت فاکتور رشد شبه انسولین 1 و متابولیسم لیپید در ماهی شانک زرد باله شود.
    کلیدواژگان: ماهی شانک زرد باله، ال، کارنیتین، متبولیسم لیپید، عملکرد رشد، کیفیت لاشه، فعالیت فاکتور رشد شبه انسولین
  • فاطمه شاکری، محمدعلی نعمت اللهی*، آرش جوانشیر، ابوالقاسم روحی صفحات 211-219
    پاروپایانی نظیر Acartia tonsa از نظر آبزی پروری بدلیل دارا بودن میزان هم آوری زیاد، زمان تجدید نسل کوتاه و نیز مقاومت نسبت به تغییرات شوری و دما دارای اهمیت قابل توجهی اند. لذا تولید انبوه A. tonsa جهت استفاده از آن به عنوان غذای زنده در صنعت آبزی پروری از اهداف این تحقیق بوده است. در این مطالعه نقش عوامل اکولوژیک شوری و دما در چرخه زندگی گونه A. tonsa دریای خزر در شرایط آزمایشگاهی در سه تیمار دمایی(1±29، 1±27 و1±25 درجه سانتیگراد) و دو تیمار شوری(ppt 12 و 17) طی مدت زمان 60 روز مورد بررسی قرار گرفت. این گونه توسط تورپلانکتون با اندازه چشمه100 میکرون از عمق تا 10 متر حوزه جنوبی دریای خزر (منطقه خزر آباد) جمع آوری شد. بررسی چرخه زیستی این زئوپلانکتون نشان داد که این گونه در طی 10-8 روز بالغ می شود. بر اساس نتایج به دست آمده اختلافات معنی داری در تعداد موجودات در مراحل ناپلیوسی و کوپه پودیت در شوری ها و درجه حرارت های مختلف مشاهده گردید (05/0>P). بیشترین میزان تولید تخم، و تبدیل آنها به مرحله ناپلیوس در دمای 29 درجه سانتیگراد با شوری ppt17 بود. بیشترین میزان بازماندگی این گونه نیز در همین شوری ثبت گردید. این تحقیق نشان داده است که در شرایط آزمایشگاهی می توان تولید انبوه از گونه A. tonsaباشوری آب دریای خزر تهیه نمود که میزان تولید مثل آن در حدود 8-1 عدد تخم در روز بازای هر جانور ماده است که قابل مقایسه با تولید مثل طبیعی آن در دریا با حدود 50-11 عدد تخم در روز می باشد.
    کلیدواژگان: دریای خزر، پاروپایان، Acartia tonsa، شوری، درجه حرارت، چرخه زیستی
  • لیما طیبی، هادی پورباقر*، حمید فرحمند، غلامرضا رفیعی، علیرضا میرواقفی صفحات 221-234
    رودخانه گاماسیاب به عنوان یکی از پرآب ترین رودخانه های غرب کشور بوده و دریافت کننده پساب کارگاه های پرورش قزل آلاست. ارزیابی پساب کارگاه بر رودخانه با ارزیابی زیستی کفزیان صورت پذیرفت. نمونه برداری از ماکروبنتوزهای این رودخانه توسط سوربر، طی چهار فصل بهار، تابستان، پاییز و زمستان سال 1392 با انتخاب یک کارگاه پرورش در بالادست رودخانه و چهار ایستگاه در ورودی، خروجی، 500 متری و 1000متری کارگاه در سه تکرار انجام شد. طی این مدت،5454 نمونه از جانداران کفزی بررسی و شناسایی شد که متعلق به 11راسته، 22 خانواده و 25 جنس بودند. بیشترین فراوانی را در اکثر ایستگاه ها راسته افمروپترا تشکیل داده که 4 خانواده و 6 جنس در این راسته شناسایی شدند. فراوانی ماکروبنتوزها و درصد EPT درکلیه فصول در ایستگاه خروجی کاهش یافت، غنای تاکسونی در ایستگاه خروجی در بهار و پاییز کاهش و درتابستان افزایش داشته که این تغییرات معنی دار نبود. تغییرات شاخص تنوع شانون- واینر نیز در غالب ایستگاه ها معنی دار نبوده است. شاخص هیلسنهوف کیفیت آب را در ایستگاه های مختلف بسیار خوب، خوب و مناسب ارزیابی نمود که غالبا در ایستگاه خروجی کیفیت آب یک درجه کاهش داشت. در بررسی اثر ایستگاه ها و فصل های مختلف بر ماکروبنتوزها از طریق تحلیل تشخیصی، مشخص گردید که ایستگاه خروجی بیشترین تفاوت را با ایستگاه ورودی دارد و فصل تابستان نیز بیشترین تفاوت را از لحاظ جوامع ماکروبنتوزی با فصول دیگر دارد. همچنین بررسی همبستگی دو شاخص شانون – واینر و EPT/Chir با بزرگ بی مهرگان کفزی نشان داد که این دو شاخص در بررسی اثر ایستگاه ها با یکدیگر همبستگی منفی و در بررسی اثر فصل ها همبستگی مثبت دارند. با فاصله گرفتن حدود 1 کیلومتر از ایستگاه خروجی شرایط تا حدودی بهبود یافته ولی بطور کلی فون بنتوزهای رودخانه تغییر کرده و پس ازطی یک کیلومتر به حالت اول بر نمیگردد.
    کلیدواژگان: پساب مزرعه پرورش ماهی، قزل آلای رنگین کمان، بزرگ بی مهرگان کفزی، رودخانه گاماسیاب، شاخص های زیستی
  • زهرا فلامرزی، سید محمد موسوی*، محمد ذاکری، نسیم زنگویی صفحات 235-251
    این پژوهش به منظور بررسی تغییرات فاکتورهای رشد، تغذیه، بیوشیمیایی لاشه و برخی فاکتورهای بیوشیمیایی سرم خون کپور معمولی تغذیه شده با جیره حاوی سطوح مختلف پودر و عصاره الکلی گیاه یونجه، انجام گردید. طی این تحقیق 300 قطعه ماهی با وزن متوسط 19/0 ± 04/20 گرم و طول متوسط 64/0± 78/11 سانتی متر به مدت 8 هفته با 9 تیمار غذایی ساخته شده تغذیه شدند.تیمارهای غذایی ساخته شده شامل 4 تیمار غذایی با سطوح افزایشی پودر یونجه (سطوح 3، 6، 9 و 12 درصد)، 4 تیمار غذایی با سطوح افزایشی عصاره الکلی یونجه (سطوح 1، 2، 3 و 4 درصد) و یک تیمار غذایی بدون افزودن عصاره و پودر (به عنوان گروه کنترل) بودند. بر اساس نتایج بدست آمده در پایان آزمایش، نتایج نشان داد که افزودن سطوح مختلف پودر یونجه تا میزان 9 درصد جیره و عصاره الکلی تا میزان 4 درصد جیره منجر به افزایش وزن بدن، درصد افزایش وزن بدن، ضریب رشد روزانه، نرخ رشد ویژه، ضریب چاقی، شاخص احشایی و کبدی، پروتئین و چربی لاشه، نسبت بازده غذایی، نسبت بازده پروتئین و چربی، پروتئین کل، گلوبولین،گلوکز و فسفر سرم با اختلاف معنی داری نسبت به تیمار شاهد منجر شده (05/0>P) و از طرف دیگر این تیمار ها در نسبت تبدیل غذایی، چربی محوطه شکمی، رطوبت لاشه، تری گلیسرید و کلسترول کاهش معنی داری تیمار شاهد نشان دادند (05/0>P) اما اختلاف معنی داری بین شاخص های طول نسبی روده، کل غذای مصرفی، کربوهیدرات و خاکستر لاشه، آلبومین و کلسیم با تیمار شاهد مشاهده نشد (05/0 کلیدواژگان: یونجه، رشد و تغذیه، بیوشیمیایی لاشه، پارامترهای بیوشیمیایی سرم، کپور معمولی
  • خیری محمدی، حمید محمدی آذرم*، امیر پرویز سلاطی، ابراهیم رجب زاده قطرمی صفحات 253-263
    در مطالعه حاضر تغذیه با سطوح مختلف نیاسین به منظور بررسی اثرات آن بر بافت شناسی کبد، روده و فعالیت برخی آنزیم های کبدی سرم ماهی کپور معمولی انجام گرفت. جیره گروه شاهد (جیره تجاری حاوی 30 میلی گرم نیاسین در کیلوگرم ) و 4 جیره آزمایشی اسپری شده توسط مقادیر مختلف نیاسین شامل 50، 70، 90، 110میلی گرم در کیلوگرم غذا آماده شد. برای این منظور ماهیان با میانگین وزن اولیه 35 گرم در 15 تانک 300 لیتری به تعداد 12 عدد در هر تانک به مقدار 3 بار در روز در حد سیری به مدت 50 روز تغذیه شدند. نتایج نشان داد با افزایش سطح نیاسین میزان فعالیت آنزیم های کبدی شامل آلانین آمینو ترانسفراز و آسپارتات آمینو ترانسفراز دارای کاهشی بدون اختلاف معنی دار بوده است (05/ 0P>). همچنین با افزایش سطوح نیاسین به طور معنی داری طول پرز روده افزایش یافت (05/ 0P<) که بیشترین مقدار آن 93/40 ±10/1208 میکرومتر در تیمار 90 میلی گرم نیاسین در کیلوگرم غذا در مقایسه با گروه شاهد42/34 ± 98/308 میکرومتر بود. از طرفی ضخامت پرز روده نیز به طور معنی داری کاهش یافت (05/ 0P<) که کمترین مقدار آن 05/1±49/49 میکرومتر در تیمار 90 میلی گرم نیاسین در کیلوگرم غذا در مقایسه با گروه شاهد 79/2±27/111 میکرومتر بود. بر اساس مطالعات مشاهده ای، مقدار واکوئل های چربی در روده و کبد با استفاده از سطوح مختلف نیاسین کاهش یافت و سلول های کبدی دارای ساختار نرمال بودند. لذا با توجه به نتایج استفاده از نیاسین به مقدار 90 میلی گرم در کیلوگرم غذا برای ماهی جوان کپور معمولی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: نیاسین، بافت شناسی، کبد، آنزیم، انتروسیت، کپور معمولی
  • بهروز میرزایی، ابراهیم علیزاده دوغیکلایی، برزان بهرامی کمانگر*، علی ارشدی صفحات 265-273
    به منظور بررسی میزان تنوع ژنتیکی و تعیین ساختار ژنتیکی جمعیت های سیاه ماهی خالدار (Capoeta trutta) در دو حوزه آبریز واقع در استان کردستان از نشانگرهای بین ریزماهواره ای استفاده گردید. از شش آغازگر دی نوکلئوتیدی مورد استفاده، تنها در سه آغازگر (AG)9C، (GA)9C و (AC)9T باندهای واضح، تکرارپذیر و قابل امتیازدهی در شرایط واکنش PCR مورد استفاده مشاهده گردید. این سه آغازگر در مجموع تعداد 56 باند تکرار پذیر در شش جمعیت مورد مطالعه تولید نمودند که درصد پلی مورفیسم در جمعیت رودخانه های سیروان، گاوه رود، قشلاق، از حوزه سیروان و رودخانه های چومان، گرماب و شوی از حوزه چومان به ترتیب 00/80، 98/82، 61/82، 71/85، 60/79 و 49/80 تعیین گردیدند. میزان هتروزیگوسیتی در جمعیت های مورد بررسی متوسط تا زیاد برآورد گردید. شاخص های تنوع ژنتیکی درون جمعیتی در جمعیت چومان به طور معنی دار بیشتر از سایر جمعیت های مورد مطالعه بود. نتایج تجزیه واریانس مولکولی نشان داد که حدود 89 درصد تنوع ژنتیکی مربوط به درون جمعیت ها بوده و تنها 11 درصد آن مربوط به تنوع بین جمعیتی می باشد. مقدار شاخص تثبیت (Fst) محاسباتی نشان دهنده میزان تمایز کم تا متوسط در شش جمعیت مورد بررسی است. با این وجود نتایج آزمون صحت، تمایز معنی داری بین جمعیت های مورد مطالعه نشان نداد. نتایج این تحقیق نشان می دهد که شرایط زیست و حفظ تنوع ژنتیکی برای گونه سیاه ماهی خالدار در دو زیستگاه سیروان و چومان در حد متوسط می باشد.
    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، ساختار ژنتیکی، نشانگرهای بین ریزماهواره ای، سیاه ماهی خالدار، کردستان
  • |
    • Paria Akbary * Pages 133-143
      The present study investigated effects of starvation on growth, body chemical composition and non-specific immune parameters in yellow fin seabream. In this study, 120 fish with a mean length of 8.05± 0.98 cm and weight of 7.46± 1.07 g (was referred as size A) and 120 fish with a mean length of 11.05 ± 0.86 cm and weight of 18.01± 3.07 g (was referred size B) were used with each size was comprised of those fed and starved with three replicates (20 fish per replicate) in a 60- L plastic tanks. The specimens were sampled at 10, 20 and 30 days of food deprivation. The results showed that in starved group of size A, specific growth ratio (SGR), condition factor (CF), final weight, increased weight gain (IWG), hepatic- somatic index (HSI), decreased significantly (P
      Keywords: Food Deprivation, Size, Specific Growth Ratio, Hepatic Somatic Index, Lysozyme, Acanthopagrus latus
    • Kamran Rezaei Tavabe*, Gholamreza Rafiee Pages 145-154
      Macrobrachium rosenbergii lifecycle is unique so that the adults thrive in freshwater and larval development requires brackish water environments near to estuaries as close as possible to larval body isosmotic for minimum Na/K-ATPase activity and maximum ATP storage. Osmoregulation system at early larval stages is not formed and larval osmoregulation is mainly attributed to Na/K-ATPase activity. The present study aimed to evaluate effects of various sodium and potassium concentrations on Na/K-ATPase activity, larval condition index (LCI) and survival rate of M. rosenbergii at 1st, 4th, 7th and 11th larval stages. Triplicate treatments of Sodium (2000, 3000, 4000 and 5000 ppm) and potassium (100, 150, 200 and 250 ppm) were prepared separately in tanks (100‑L) and initial larvae density was fixed 200 larvae L-1. The treatments were set up at 12 ppt salinity based on New artificial brackish water composition. To adjust desired concentrations of sodium and potassium for the treatments, their soluble salts, including NaCl and KCl, were used. The results indicated that evaluation of the freshwater prawn larval quality according to Na/K-ATPase activity is a better index than LCI and survival rate. The results also showed that isotonic condition and minimum Na/K-ATPase activity at 1st and 4th larval stages and 7th and 11th stages occurred respectively in 4000 and 3000 ppm sodium treatments but this index for potassium treatments was 150 ppm for the all larval stages.
      Keywords: Freshwater Prawn, Na, K, ATPase Activity, Larval Condition Index, Osmoregulation, Isotonic
    • Valiollah Jafari, Sheyda Goli*, Goli Nouri Pages 155-162
      Dietary food stimulants decrease feeding time and wasted food. In the present study, effects of adding calcium chloride and free amino acids glutamine to diet on food intake, growth performance and carcass composition of common carp were investigated. The examined food samples were 9.0 mM calcium chloride, 1.0 mM amino acid glutamine 9.0 mM calcium chloride and 1.0 mM glutamine amino acid and the control treatments. Each were performed with three replicates. The results demonstrated that these feed additives changed growth parameters in carp. The highest increase in weight gain and body weight percentage were found in the treatment of glutamine and then combined treatment being different significantly with those of the control group (P ≤ 0.05). The highest daily growth rate and the lowest feed conversion ratio were found in amino acid glutamine treatment which was not different significantly from those of the control (P ≥ 0.05). According to the results, these amino acids can used as food stimulants in diet of common carp.
      Keywords: Common Carp, Food Stimulant, Free Amino Acid, Glutamine, Calcium Chlor
    • Mehran Javaheri Baboli, Mohammad Velayatzadeh*, Elham Mohammadzadeh Pages 163-171
      Aquatic invertebrates are the major group of freshwater animals in aquatic ecosystems in terms of biology and food chain. This study was conducted to identify benthic communities in four stations of the Abgarmeh River (Saleh Abad, the Ilam Province) during 2007-2008. In this study Eighteen families of benthose such as Naididae, Tubificidae, Lumbricidae, Erpobdellidae, Gammaridae, Haliplidae, Corixidae, Gerridae, Perlidae, Ecdyonuridae and 12 genera of four class leeches, crustaceans, aquatic insects and oligochaeta were identified including Diptera with 19.64% and leeches (Hirudinea) with 4.04% having the highest and lowest frequencies during the study period, respectively. The highest frequency was recorded in December with 86 samples/cm2 and the lowest frequency with 42 samples/cm2 in April. Diptera had the highest frequency in the first, second and third stations while odanata in the fourth station. 620 specimens were identified, belonged to seven orders, of them diptera with 26.61 had the highest frequency among the aquatic insects. In general, the diptera had the highest frequency and Plecoptera and Trichoptera the lowest abundance throughout the year in the Abgarmeh River.
      Keywords: Aquatic Invertebrates, Benthic, Diptera, Abgarmeh River, Ilam Province
    • Sairan Khani, Kourosh Sarvi Moghanlou*, Ahmad Imani, Naser Agh, Mazdak Razi Pages 173-187
      The present study aimed to investigate protective effects of dietary cinnamon essential oil supplementation on decreasing the toxicity of aflatoxin B1 to rainbow trout fingerlings regarding hematological indices, serum biochemistry and liver histopathology. Fish were randomly exposed to six distinct treatments composed of different combinations of three dietary aflatoxin (0, 25 and 50 ppb) and two dietary cinnamon essential oil (0 and 1 percent) with three respective replicates. The experiment lasted for 60 days. At the end of the experiment, random samples were taken to study the aforementioned indices. Hematocrit, red blood cell count and hemoglobin concentration were positively affected by dietary supplementation of cinnamon essential oil (P
      Keywords: Aflatoxin B1, Cinnamon Essential Oil, Hematological Indices, Serum Biochemistry, Rainbow Trout (Onchorhynchus mykiss)
    • Majidreza Khoshkholgh*, Majid Mosapour Shajani, Mohammad Mohammadi Baresari Pages 189-200
      This study investigated effects of different levels of dietary olive oil pomace on body composition, growth performance, hematological factors and sensory analysis of rainbow trout. Six practical diet containing 0 (control), 2, 4, 6, 8 and 10% olive pomace were formulated and supplied to fish with an average body weight of 184.7 g being allocated randomly to rectangular concrete ponds. Water flow was 10 L S-1. Temperature and pH were 10±3°C and 6.8-7.9, respectively. Fish were fed by hand ad libitum three times a day. At the end of the experiment, eviscerates and beheaded body composition and growth performance were not affected by difference levels of olive pomace (P > 0.05). However, hematological parameters were significantly affected by increasing olive oil pomace (P
      Keywords: Rainbow Trout, Olive Pomace, Body Composition, Growth Performance, Hematological Parameter, Sensory Analysis
    • Paria Akbary* Pages 201-210
      L- carnitine has been recognized as a new and important dietary supplementation, essential for human and animal nutrition. This study was conducted to evaluate the use of dietary l- carnitine supplementation and its effects on the growth (body final weight, daily growth rate (DGR), feed efficiency (FE), feed conversion ratio (FCR), daily feed intake (DFI), protein efficiency ratio (PER), lipid efficiency ratio (LPE), protein productive value (PPV), lipid productive value (LPV), body compositions (crude protein, crude lipid, ash and moisture), body fatty acid profile and IGF-1 activity in yellowfin seabream. In this study, a number of 240 fish with a mean weight of 3.23± 0.46 g were randomly allocated into four groups (three replicates, 20 fish per tank) in 60-L plastic tanks and fed with four experimental diets having carnitine with the concentrations 0, 400, 800, and 1200 mg kg-1 diet (referred as C0, C400, C800 and C1200 respectively). After 9 weeks of the feeding trial, there was a significant increase in growth performance (except for DGR), carcass quality (crude protein and crude lipid), muscle fatty acid and IGF‑1 activity in the fish fed C800 diet compared to those fed the other diets. Also a positive correlation was detected between plasma IGF-1 activity and DGR except for C1200 diet. The diet containing 800 mg kg-1 dietary L‑carnitine can have marked effects on growth yield, carcass quality, IGF-1 activity and lipid metabolism of yellowfin seabream
      Keywords: Acanthopagrus latus, L, carnitine, Lipid Metabolism, Growth Performance, Carcass Quality, IGF, 1 activity
    • Fateme Shakeri, Mohammad Ali Nematollahi*, Arash Javanshir, Abolghasem Roohi Pages 211-219
      The present study carried out an in vitro experiment on effects of salinity and temperature on Acartia tonsa life cycle from Caspian Sea. During the experiment, temperature and salinity ranged 25, 27, 29 ± 1 °C and 12‰ and 17‰, respectively within a period of 60 days. Spawning rate was measured using mesh size of 100 µ planktonic net from surface to 10 m depth. Early results show that nauplii arrive to adult stage during 8-10 days. Significant differences in nauplii and copepodites stage were found also in different salinities and temperatures. High survival and spawning rate were also found in 17 ‰ and 29 °C (P
      Keywords: Caspian Sea, Copepods, Acartia tonsa, Salinity, Temperature, Life Cycle
    • Lima Tayebi, Hadi Poorbagher*, Hamid Farahmand, Gholamreza Rafiee, Alireza Mirvaghefi Pages 221-234
      The Gamasiab River has one of the highest discharge in the western Iran receiving wastewater of trout frames. The present study investigated effects of wastewater using bioassessment of benthic organisms. The benthos were sampled over four seasons using a surber sampler on four stations, upstream, on the farm outlet, 500 and 1000 m down the farm outlet. 5454 benthic fauna were identified that were belonged to 11 orders, 22 families and 25 genera. The ephemeropterids had the highest abundance belonged to four families and six genera. Over all seasons, macroinvertebrates abundance and EPT percentage decreased on the inlet. The taxonomic richness decreased over the spring and autumn and increased in the summer, which was not significant statistically. The Shannon-Weiner diversity index showed no significant changes in most sampling stations. Based on the Hilsinhoff biotic index, the water quality in the sampling stations were very good, good and suitable. Using the discriminant analysis, the outlet of the farm had the highest difference with the sampling stations in the upstream area, and the benthic structure had the highest difference with the samples collected in other seasons. A negative correlation was detected between Shannon-Weiner and EPT/Chir when the sampling stations were examined, and a positive correlation when sampling times (seasons) were examined using discriminant analysis. In conclusion, the water quality improved 1 km downstream of the farm but the benthic structures were not fully recovered.
      Keywords: Trout Farm Wastewater, Rainbow Trout, Macroinvertebrates, Gamasiab River, Biotic Indices
    • Zahra Falamarzi, Seyed Mohammad Mousavi*, Nasim Zanguee, Nasim Zanguee Pages 235-251
      This research was conducted to evaluate alteration of growth performance, nutrition, carcass and some serum biochemical parameters of common carp fed the diets supplemented by different levels of meal and alcoholic extract of alfalfa (Medicago sativa). In this research, 300 fish (mean weight: 20.4 ± 0.19 g and mean length: 11.78 ± 0.64 cm) were fed by nine nutritional diets for 8 weeks. Nutritional treatments were four treatment groups which had increasing levels of alfalfa meal (3, 6, 9 and 12 percent), four treatment groups with increasing levels of alfalfa extract (1, 2, 3 and 4 percent) and one control group (without any meal or extract). Based on the results, adding 9 percent of alfalfa meal and 4 percent alcoholic extract to the diets of examined fish, increased significantly weight gain (WG), body weight gain percent (BWG%), daily growth ratio (DGR), specific growth ratio (SGR), condition factor (CF), hepato somatic index (HIS), and viscero somatic index (VSI), feed efficiency ratio (FER), protein efficiency ratio (PER), carcass protein and lipid and blood serum levels of total protein (TP), globulin (GLUB), glucose (GLUC) and phosphorus (PHOS) in comparison with the control group (P0.05). Based on the results and calculation of economical index, the most economic and the best treatment was 4% of alcoholic extract and 9 % of alfalfa meal for diets of Cyprinus carpio.
      Keywords: Alfalfa, Growth Performance, Nutrition, Carcass Biochemical, Serum Biochemical Parameters, Common Carp
    • Kheyri Mohammadi, Hamid Mohammadiazarm*, Amirparviz Salati, Ebrahim Rajabzadeh Pages 253-263
      This experiment was conducted to examine effects of different levels of niacin on the gut and liver histology and also some activity of the liver enzymes in the blood serum of Common carp. A control diet (containing 30 mg niacin kg-1 commercial diet) and four other diets were prepared which had 50, 70, 90 and 110 mg niacin per kg of commercial diet, added by spraying. Fish with initial average weight of 35 g were allocated to 15 circular 300-L tanks at a density of 12 fish per tank and fed the experimental diets to satiation three times a day for 50 days. The result showed that, the activity of the liver enzymes containing alanine aminotransferase and aspartate aminotransferase decreased with increase of niacin but it was not significantly different (P > 0.05). Also, the increase of niacin induced a significant increase (P
      Keywords: Niacin, Histology, Liver, Enzyme, Enterocyte, Common Carp
    • Behroz Mirzaei, Ebrahim Alizadeh Doughikollaee, Barzan Bahrami Kamangar*, Ali Arshadi Pages 265-273
      Inter Simple Sequence Repeat (ISSR) analysis was performed to evaluate genetic diversity and genetic structure of six Capoeta trutta populations from two main watersheds in the Kurdistan province. Fish samples were caught from the Choman, Shooei, Garmab Rivers in the Choman watershed and from the Gheshlagh, Gavarood, Sirvan Rivers in the Sirvan watershed. From six used dinucleotide primers, three ((AG)9C, (GA)9C and (AC)9T)) generated discernible bands. Fifty six clear and repeatable bands were generated throughout six populations. The percentages of polymorphism were 80.00, 82.98, 82.61, 85.71, 79.60 and 80.49 within the Sirvan, Gavarood, Gheshlagh, Choman, Garmab and Shooei populations, respectively. The average values of heterozygosites were determined as moderate to high within the studied populations. The intrapopulation genetic diversity indices were significantly higher in the Choman population than others. The analysis of molecular variance revealed 89 percent variation within populations whereas only 11 percent between populations. Population comparisons based on fixation index (Fst) revealed low to moderate differentiation between six studied populations. However there was no significant differentiation between populations as testified by exact test. The results showed that environmental conditions to maintain genetic diversity of Capoeta trutta populations in two watersheds are moderate.
      Keywords: Genetic Diversity, Genetic Structure, ISSR Markers, Capoeta trutta, Kurdistan