فهرست مطالب

پیشرفت های حسابداری - سال نهم شماره 1 (پیاپی 72، بهار و تابستان 1396)

مجله پیشرفت های حسابداری
سال نهم شماره 1 (پیاپی 72، بهار و تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حدیثه حاجی مرادخانی، شهناز مشایخ، علی رحمانی صفحات 1-30
    این پژوهش، با هدف بررسی اثر بازی های آموزشی (به عنوان یک روش آموزش فعال) بر یادگیری دانشجویان حسابداری در مقایسه با روش سنتی معلم محور (سخنرانی و حل مساله) انجام شد. بازی مورد استفاده در این پژوهش نیمه آزمایشی، بازی صفحه ای متشکل از صفحه، تاس و چند مجموعه کارت است که با ساده سازی بازی مورد استفاده توسط ریس نیتکین (2011) آماده شده است. جامعه آماری پژوهش، دانشجویان اصول حسابداری (1) در نیمسال اول سال تحصیلی 95-1394 بودند و نمونه مورد آزمون با روش نمونه گیری در دسترس، شامل 40 نفر دانشجوی اصول حسابداری (1) دانشگاهی در تهران بود که به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل قرار گرفتند. دراین پژوهش از پیش و پس آزمون حسابداری به عنوان ابزار گردآوری داده استفاده شد. روایی آزمون ها به تایید 5 نفر مدرس حسابداری رسید و پایایی آن نیز با روش کودرریچاردسن اثبات شد. داده ها با روش تجزیه تحلیل کوواریانس تحلیل شدند و نتایج حاکی از یادگیری بهتر دانشجویان در معرض بازی آموزشی در مقایسه با گروه کنترل پس از حذف اثرات متغیرهای کنترلی (سن، جنسیت، معدل و رشته دیپلم و اشتغال) بود. همچنین در پایان بازی با استفاده از یک پرسشنامه بیست سوالی بر مبنای طیف 5 امتیازی لیکرت از دانشجویان گروه آزمایش، نظرسنجی شد که نشان از انگیزه بخش و سرگرم کننده بودن بازی و اثربخشی در آن در فهم و یادگیری مفاهیم پایه و چرخه حسابداری داشت. روایی این پرسشنامه به تایید 3 نفر متخصص یادگیری بوسیله بازی رسید و پایایی آن نیز با روش آلفای کرونباخ اثبات شد.
    کلیدواژگان: بازی صفحه ای، مونوپولی، آموزش اصول حسابداری (1)، یادگیری فعال
  • عبدالله خانی، الهام آذرپور صفحات 31-66
    پژوهش حاضر به بررسی ناهنجاری اقلام تعهدی و ناهنجاری سرمایه گذاری و تبیین این دو ناهنجاری توسط متغیر پراکندگی بازده پرداخته که می تواند نماینده وضعیت اقتصادی (بازار سرمایه) باشد. این دو ناهنجاری از این جهت که اقلام تعهدی و سرمایه گذاری حاوی اطلاعات رشد و متناسب با وضعیت اقتصادی است، با یکدیگر مرتبط هستند. برای آزمون فرضیه ها از رگرسیون مقطعی دو مرحله ای و رگرسیون سری زمانی استفاده گردید و بدین منظور با استفاده از داده های ماهانه، نمونه ای متشکل از 125 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار در بازه زمانی1386 تا 1394 مورد بررسی قرار گرفت. بر اساس نتایج پژوهش، پراکندگی بازده، علاوه بر سه عامل فاما و فرنچ، دارای صرف ریسک مثبت است. در این پژوهش، پراکندگی بازده توانایی تبیین ناهنجاری اقلام تعهدی را دارد و شرکت های با اقلام تعهدی پایین، بازده آتی بالاتری، به دلیل جبران ریسک پراکندگی بازده دارند که مطابقت با برداشت درست از رشد (ریسک منطقی قیمت گذاری) خواهد بود.
    کلیدواژگان: ناهنجاری بازار، ناهنجاری اقلام تعهدی، ناهنجاری سرمایه گذاری، پراکندگی بازده، مدل رگرسیون مقطعی
  • محمدحسین ستایش، لیدا صیادی صفحات 67-97
    در نظریه نمایندگی جریان های نقدی آزاد، شرکت هایی با جریان های نقدی آزاد بالا، اما فرصت های رشد اندک، احتمالا مدیریت سود بالا را تجربه می کنند. حسابرسان با کیفیت بالا احتمال بیشتری برای شناسایی شیوه های مدیریت سود دارند و یکی از راه های کاهش مدیریت سود ناشی از جریان نقد آزاد مازاد می باشد. در این تحقیق تاثیر کیفیت حسابرسی بر رابطه بین جریان نقد آزاد مازاد و مدیریت سود در نمونه ای متشکل از 97 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1384 الی 1393 بررسی شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن است که استفاده از موسسه حسابرسی با کیفیت بالا و باشهرت و تغییر حسابرس، تعارض مربوط به هزینه نمایندگی ناشی از جریان های نقد آزاد مازاد را کاهش می-دهد و به عبارتی باعث کاهش مدیریت سود ناشی از جریان های نقد آزاد مازاد با شدت بیشتر می شود که در نتیجه افزایش کارایی تصمیمات سرمایه گذاری شرکت را به دنبال دارد.
    کلیدواژگان: جریان های نقد آزاد مازاد، کیفیت حسابرسی، اندازه موسسه حسابرسی، تغییر حسابرس، مدیریت سود
  • غلامرضا سلیمانی امیری، پگاه گروه ای صفحات 99-124
    اطمینان بیش از حد یا فرا اطمینانی یکی از مهمترین مفاهیم مالی رفتاری مدرن است که سبب می شود انسان دانش و مهارت خود را بیش از حد تخمین بزند و پیش بینی وی از احتمال وقوع پدیده ها خیلی افراطی یا خیلی تفریطی باشد. اطمینان بیش از حد مدیر می تواند بر سرمایه گذاری، تامین مالی و سیاست های تقسیم سود شرکت اثر بگذارد. هدف پژوهش حاضر بررسی اثر اطمینان بیش از حد مدیر بر ریسک سیستماتیک و غیر سیستماتیک است. بدین منظور 120 شرکت از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1384 تا 1394 مورد بررسی قرار گرفته اند. اطمینان بیش از حد توسط مدل بیدل، هیلاری و وردی (2008) مبتنی بر بیش سرمایه گذاری اندازه گیری می شود. ضریب بتا شاخص ریسک سیستماتیک تلقی شده و از انحراف معیار باقیمانده رگرسیون CAPM، برای سنجش ریسک غیر سیستماتیک استفاده می شود. نتایج این پژوهش نشان می دهد که بین اطمینان بیش از حد مدیر و ریسک سیستماتیک و غیر سیستماتیک ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: اطمینان بیش از حد مدیر، ریسک، ریسک سیستماتیک، ریسک غیر سیستماتیک
  • حسین فخاری، محسن فقیه صفحات 125-169
    قدرت پیش بینی کنندگی سود به عنوان یکی از معیارهای ارزیابی کیفیت سود همواره مورد توجه استفاده کنندگان برون سازمانی و درون سازمانی می باشد. لذا مطالعه چگونگی تاثیر خط و مشی راهبری شرکتی و مدیریت سود به عنوان مکانیزم های مدیریتی براین ویژگی می تواند مفید باشد. از این رو، پژوهش حاضر درصدد بررسی سه هدف زیر است: هدف اول این پژوهش، بررسی تاثیر مدیریت سود بر قدرت پیش بینی کنندگی سود است. دومین هدف، اثر تعدیل-کنندگی سازوکارهای راهبری شرکتی بر ارتباط بین مدیریت سود و قدرت پیش بینی کنندگی سود را مورد مطالعه قرار می دهد و در نهایت نیز اثر تعدیل کنندگی سازوکارهای راهبری شرکتی بر ارتباط بین مدیریت سود و قدرت پیش بینی کنندگی سود باتوجه به اندازه شرکت های ایرانی مورد بررسی قرار می گیرد. به همین جهت، داده های مربوط به 121 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در دوره زمانی 1387- 1392 به روش داده های ترکیبی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. نتایج نشان داد که مدیریت سود منجر به کاهش قدرت پیش بینی کنندگی سود می شود و سازوکارهای راهبری شرکتی اثر تعدیل کننده بر ارتباط بین مدیریت سود و قدرت پیش بینی کنندگی سود دارد. همچنین این اثر در شرکت های بزرگ نمونه مثبت بوده و در شرکت های کوچک نمونه علیرغم قدرت پیش بینی کنندگی بیشتر سود، منفی بوده است.
    کلیدواژگان: مدیریت سود، سازوکارهای راهبری شرکتی، اندازه شرکت، قدرت پیش بینی کنندگی سود
  • جواد مرادی، محمدحسین قدیریان آرانی صفحات 169-192
    بیش اعتمادی مدیریت به عنوان یکی از ویژگی های رفتاری مدیران، می تواند بر کیفیت گزارش گری مالی و در نتیجه تجدید ارائه صورت های مالی تاثیرگذار باشد. با توجه به فراوانی موارد تجدید ارائه صورت های مالی شرکت های ایرانی، هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر بیش اعتمادی مدیریت بر تجدید ارائه صورت های مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. در این راستا، اطلاعات 138 شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی 1392-1386 بررسی شده است. سرمایه گذاری بیش از حد در دارایی ها به عنوان سنجه ای از بیش اعتمادی مدیریت به کار رفته است. رگرسیون لجستیک و رگرسیون خطی چند متغیره با روش داده های ترکیبی برای آزمون فرضیه های پژوهش استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان داد که بیش اعتمادی مدیریت با رخداد تجدید ارائه با اهمیت صورت های مالی و شدت آن رابطه معناداری ندارد. به بیان دیگر، این ویژگی رفتاری مدیریت بر رخداد تجدید ارائه با اهمیت و شدت تجدید ارائه صورت های مالی اثرگذار نیست.
    کلیدواژگان: بیش اعتمادی مدیریت، تجدید ارائه صورت های مالی، سرمایه گذاری بیش از حد در دارایی ها، رفتار مدیریت
  • محمد نمازی، حسین رجب دری، اعظم روستامیمندی صفحات 192-226
    این پژوهش با هدف بررسی تعداد و محتوای مقاله های منتشرشده اخلاق حسابداری و مشخص کردن اولویت پژوهشی زیرمجموعه های آن در ایران صورت گرفت. پس از بررسی کمی و دسته بندی منابع منتشر شده، از رویکرد آرشیوی و تحلیل محتوا استفاده شد. یافته ها نشان می دهد که تعداد مقاله های اخلاق حرفه ای حسابداری منتشرشده در نشریه ها تا پایان شهریور 1394 برابر با 110 مقاله است، که با توجه به اهمیت موضوع و مقایسه با حجم مقاله های منتشرشده رقم بسیار کوچکی است (در نشریه های حسابداری و مالی وزارت علوم تنها 00527/0 و در سایر نشریه های حسابداری 0163/0). نتایج آزمون T مستقل در مقایسه تعداد مقاله های اخلاق منتشر شده در نشریه های پژوهشی وزارت علوم و سایر نشریه های حسابداری، و آزمون یومن ویتنی در مقایسه تعداد مقاله های اخلاق نشریه های ترویجی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و سایر نشریه های حسابداری، نشان از کمتر بودن تعداد مقاله های اخلاق منتشرشده در نشریه های وزارت علوم، در مقایسه با سایر نشریه ها دارد. همچنین آزمون کای دو تفاوت معنادار در زمینه محورهای محتوایی مقاله های اخلاق حسابداری را نشان می دهد. تحلیل محتوا نیز نشان می دهد که «مفاهیم اخلاقی» بیشترین و«اخلاق در حسابداری مدیریت» کمترین تعداد مقاله ها را به خود اختصاص داده اند. همچنین در بین مقاله های منتشر شده در زمینه مفاهیم اخلاقی،4/71 درصد مربوط به اخلاق هنجاری (کدهای اخلاقی لازم الاجرا توسط حسابداران مانند صداقت، درستکاری، بی طرفی و...) و 6/28 درصد مربوط به اخلاق کاربردی (چگونگی اجرایی کردن کدهای اخلاقی لازم الاجرا توسط حسابداران) است. این یافته ها نشان می دهند که در ایران تا کنون پژوهش های اخلاق حسابداری مورد توجه بسیار اندکی قرارگرفته و در آینده باید این عقب افتادگی جبران گردد.
    کلیدواژگان: اخلاق حسابداری، نشریه های حسابداری، تحلیل محتوا، تعداد مقاله ها
|
  • Pages 1-30
    The aim of this study is comparing the use of educational games for teaching accounting principles with traditional teaching method. The game is a modified version of Reiss Nitkin (2011) and consists of a board, dice, few cards and nuts. The population of the study was undergraduate students who enrolled in the Accounting Principles (1) in the first semester at 94-95 academic years. The sample of the study is 40 students of a university in Tehran that randomly divided into two groups, as experimental and control group. Data gathered with accounting pre and post-test. Face validity of the tests were checked by five accounting lecturers. The reliability was checked by using Kuder Richardson. Data was analyzed using ANCOVA. Results of ANCOVA showed the serious board game, had positive and significant effect on undergraduate students’ academic performance in Accounting Principle (1) course. Control variables in this study were Pre-test, Age, Gender, high school Field of Study, high school Grade Point Average and employment. Students filled a 5- point likert scale survey on the effectiveness of the game. Three game-based learning experts checked validity of the survey. The reliability was measured by using Cronbach alpha. Most of the students believed that attendance in the game sessions was effective for them and enhanced their understanding of basic concepts, analyzing of transactions, adjusting entries and accounting cycle.
    Keywords: Board Game, Monopoly, Principles of Accounting (1), active Learning
  • Pages 31-66
    The accrual anomaly is one of the most long-standing asset-pricing anomalies. The accrual and investment anomalies express negative relationship between accruals and investment with future stock returns, respectively. These two anomalies will be related because both contain growth information. On the other hand, return dispersion, which is proxy for economic condition, linked with growth-related risk. Therefore, return dispersion can explain accruals and investment anomalies. Hence, low-accruals and low-investment firms have higher exposure to return dispersion risk and, thus, generate higher expected returns as a compensation for this risk. For test research hypotheses was used two-step cross-sectional and time series regressions. For this intent based on monthly data, a sample of 125 firms listed in Tehran Stock Exchange during the period of 2007-20016 is used. The results of research indicate with controlling for Fama and French three-factor, return dispersion has positive and significant risk premium in the cross section of the firm stock returns, and accrual and investment portfolios. Therefore, first to fifth research hypotheses is confirmed. Also, relative return dispersion carries a positive and significant risk premium in the accrual hedge portfolios. Therefore sixth research hypotheses is confirmed. And, relative return dispersion carries a negative and insignificant risk premium in the investment hedge portfolios. Therefore seventh research hypotheses isnt confirmed.
    Keywords: Market anomalies, Accruals anomaly, Investment anomaly, Return dispersion, Cross sectional models
  • Pages 67-97
    In Agency theory of free cash flows, companies with high free cash flows and low- growth opportunities, possibly Experience high earning management. high quality auditors will be more likely to detect the practices of earnings management And one way to reduce surplus free cash flow is due to earnings management.
    In the present study, Relationship between surplus free cash flows and earnings management, with emphasis on the moderating role of audit quality (evidence from Tehran Stock Exchange) were examined. With this regard, one main and three subsidiary hypotheses were designed and 97 companies, including the companies listed on Tehran Stock Exchange during the 10- year period, 2005 to 2014 were selected. Multiple regression is implemented to test these hypothesis.
    The results indicated that audit quality of audit change and size has adjusted the relationship between surplus free cash flow and earnings management which caused decreased earnings management in companies with high surplus free cash flow. and therefore resulted in the effectiveness of the company’ investment decisions.
    Keywords: Surplus Free Cash Flows, Audit quality, Audit size, Audit change, Earnings Management
  • Pages 99-124
    Overconfidence is one of the most important concepts in modern financial behavior which leads individuals to overestimate their knowledge and skills. This makes the prediction of phenomenon too extreme. Overconfidence can affect corporate investment, financing, and dividend policies. The aim of the present study is to investigate the effect of managerial over confidence on systematic and unsystematic risk. For this purpose 120 companies that were accepted at the Tehran Stock Exchange during the period of 2005 to 2015 were studied. In order to measure the managerial overconfidence the model of Biddle, Hilary & Verdi (2008) based on over investment was exploited. Beta is reagent of systematic risk. In order to measure the unsystematic risk, standard deviation of the residual of CAPM was exploited. The findings shows that there exist a significant positive relationship between managerial overconfidence and systematic and unsystematic risk. In the other words, managerial overconfidence increases systematic and unsystematic risk.
    Keywords: Managerial Overconfidence, Risk, Systematic Risk, Unsystematic Risk
  • Pages 125-169
    The power of earning predictability as one of the criteria for earning quality evaluation are interested by internal and external users.so the study of corporate governance and earning management policy effects on earning predictability is very important.however this research has three purposes. the first purpose of research is an investigation of earning management on earning predictability.and second purpose is an investigation of the moderating effects of corporate governance on the relationship between earning management and earning predictability .and finally the effect of size on this relationship is investigated in order to test of hypotheses data about 121 listed companies is analyzed on the base of panel data analyses.
    our findings show s that earnings management is negatively associated with earnings predictability. We also find that that some of the corporate governance mechanisms modify the negative impact of earnings management and some of these factors lead to its intensification. The results also showed higher Earnings Predictability in small companies compared to the large companies.
    Keywords: Earnings predictability, Earnings Management, Corporate Governance Mechanisms, Firm Size
  • Mohammad-Hossein Ghadirian-Arani Pages 169-192
    The individual CEO characteristics are significant factors that can influence the financial reporting quality and financial restatement. Although in Iran most financial restatements aren’t forced, most Iranian firms restate their financial statements Consequently, the main purpose of this study is to examine the impact of CEO overconfidence as one such CEO characteristic, on occurrence of material financial restatements and magnitude of financial restatements for the companies listed on Tehran Stock Exchange (TSE). Therefore, in this study, data of a sample of 138 listed companies in TSE from 2007 to 2013 were investigated. The over-investment is selected as a CEO overconfidence measure. Logit and multivariable linear regression analysis was used to test the hypotheses on a panel data model. Research results showed that CEO overconfidence do not related to occurrence of material restatement and magnitude of restatement. In other words, this behavioral characteristic of CEO has no impact on incidence of material restatement and magnitude of restatement.
    Keywords: Managerial Overcondence, Financial Restatement, Over-Investment, Management Behavior
  • Pages 192-226
    Introduction
    The number of published papers is considered as the most important quantitative indicator of the production. Analyzing the publication of scientific papers and books is accounted as the most common way for assessing the quantity of scientific researches (Pariad and Malaki, 2008). In each domain of specialized science, the extension of a subject is not expected unless it is researched and investigated. Accounting professional ethics is a significant issue which follows this rule and is not an exception. Professional ethics in accounting maintains a central position, as accounting is one of the most difficult and disciplined professions in the world ; accordingly , because of the kind of the services that it provides, it should be of a specific validity and reliability.
    The consistency of this validity and reliability and its enforcement depends on ideological and operational stability of the members of the profession and on the behavioral and ethical disciplines of it (Accounting Organization Technical Committee, 2006). Undoubtedly, the improvement of research is not achieved without recording the obtained results and publishing the findings. In order to understand the quantity and the kind of researches conducted, the classification and content analysis of titles is required. Content analysis of scientific productions, subject classification of them and recognizing the types of published materials in specialized journals for fast and easy availability to data is crucial (Saei et. al, 2015). The present study`s aim is to investigate published papers in accounting ethics and to determine the research priorities among the researchers.
    Keywords: Accounting ethics, accounting publications, Content Analysis, the number of articles