فهرست مطالب

فصلنامه تحلیل اجتماعی نظم و نابرابری اجتماعی
سال یکم شماره 1 (پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/10/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مسعود چلبی صفحه 1
    هنجارهای اجتماعی و نابرابری های اجتماعی دو موضوع محوری در جامعه شناسی بوده و هستند که معمولا به طور جداگانه مورد بررسی نظری و تجربی قرار گرفته اند. در بررسی نظری حاضر، که مبتنی بر روش آکزیوماتیک و آزمایش فکری است، کوشش می شود ابتدا مناقشه مزمن درباره منشا شکل گیری هنجار و نابرابری اجتماعی مورد توجه قرار گیرد. به دنبال آن ارتباط این دو بررسی می شود. مدعای نظری حول چهار محور مطرح خواهد شد. یکم، شکل گیری گروه (جامعه)، منبعث از ترکیب حداقل چهار عامل، خرد انسانی، نیاز معاشرتی، احساس ناامنی و ناکار آمدی فردی، است. با شکل گیری گروه اجتماعی (جامعه)، نیازهای گروه (جامعه به مثابه ابر گروه) از جمله صلح، همکاری، همفکری و هماهنگی همراه با ترکیب عوامل در سطح فردی، همچون نیازها، انتظارات، توانایی ها و منابع در دسترس، باعث ظهور و بروز هنجارهای اجتماعی می شوند. دوم، تحت شرایط کمیابی منابع و نیازهای وافر انسانی، در اثر تعامل چهار عامل، یعنی ضروریات طبیعی، ضروریات اجتماعی، ضروریات زیستی روانی فردی و تصادف، «انواع نابرابری های اجتماعی»، با مصادیق تجربی متفاوت و متغیر، شکل می گیرند. سوم، نابرابری های اجتماعی و هنجارهای اجتماعی هر کدام حداقل دارای آثار دوگانه، یعنی کارآیی همراه با انواع مضار و مضایق اجتماعی هستند. چهارم، بین این دو پدیده اجتماعی، روابط علی دو جانبه وجود دارد که این «علیت های حلقوی» می توانند موجب کاهش یا افرایش آثار مخرب هر دو شوند.
    کلیدواژگان: هنجارهای اجتماعی، نابرابری های اجتماعی، نظم اجتماعی، نیازهای اجتماعی
  • محمد مظلوم خراسانی، مژگان عظیمی هاشمی صفحه 27
    مطالعه حاضر با اتخاذ رویکرد تطبیقی موردمحور و به کارگیری روش تحلیل فازی، شرایط علی نابرابری های درآمدی در ایران در یک دوره شصت و چهار ساله را مورد بررسی قرار داده است. موارد این بررسی، شش دوره تاریخی می باشند که با عنایت به تغییر در سیاست های توسعه ای از یکدیگر تفکیک شده اند. مدل پیشنهادی جهت مطالعه شرایط علی مؤثر بر نابرابری های اجتماعی (با تاکید بر نابرابری درآمد)، مدلی ترکیبی است که توامان از دیدگاه نوسازی، وابستگی (موقعیت در نظام جهانی) و نظریه دولت توسعه گرا (خودگردانی دولت و روابط دولت – جامعه) بهره گرفته است. نتایج وارسی شروط لازم (منفرد) نابرابری درآمدی در ایران نشان داد توسعه اقتصادی، شرط لازم برابری درآمد و قدرت دولت (دولت بزرگ و رانتیر) و وابستگی نیز هر یک شرط لازم نابرابری درآمد محسوب می شوند. اما دموکراسی و قوت جامعه برای برابری درآمدی به تنهایی نه لازم و نه کافی هستند. اجتماع دو شرط دموکراسی و قدرت جامعه شرط کافی برابری درآمدی در ایران و قدرت دولت و جامعه، شرط لازم آن محسوب می شوند. بررسی مسیرهای علی (شرط) کافی برای وقوع نتیجه نشان می دهد دو مسیر جداگانه برای رخداد نابرابری درآمدی در ایران وجود دارد که هرکدام از این مسیرها شرط ترکیبی (عطفی) کافی تلقی می شوند. اولین مسیر نبود توسعه اقتصادی و نبود قدرت دولت، در کنار وابستگی و نبود دموکراسی است و مسیردوم توسعه اقتصادی، قدرت دولت، وابستگی و نبود دموکراسی و قوت جامعه مدنی است.
    کلیدواژگان: تحلیل فازی، تحلیل تطبیقی- تاریخی، توسعه اقتصادی، توسعه سیاسی، نابرابری های درآمدی، روابط دولت و جامعه
  • فرهنگ ارشاد، صدف مینا صفحه 59
    مهاجرت به معنای کلی آن فرایندی است که در دهه های اخیر و به ویژه از دهه 1340 به این سوی، در بین دانش پژوهان ایرانی اهمیت فزاینده ای یافته است. مانند بسیاری از موضوعات مهم اجتماعی، مهاجرت نیز دارای ابعاد خاص اجتماعی، جمعیتی، اقتصادی، فرهنگی، سیاسی، و غیره است. بر همین پایه، باید عوامل موثر بر مهاجرت و پیامدهای آن را نیز در این حوزه ها بررسی کرد. بنا بر این مطالعه نسبتا جامع، مهاجرت، مستلزم کوششی میان رشته ای است. هدفی که در این مقاله جامعه شناختی دنبال می شود بررسی رابطه متقابل نظری مهاجرت و نابرابری است. همچنین، در این اثر با استفاده از داده های آماری حاصل از سرشماری های ادواری ایران، به تحلیل این رابطه می پردازیم. از این رو، روش این تحقیق، مطالعه اسنادی- نظری است و کوشش می شود با استفاده از تحلیل ثانویه بر پایه داده های آماری موجود، پشتوانه ای واقعی برای یافته های نظری فراهم نماییم. چارچوب نظری این پژوهش که برپایه مروری گذرا بر نظریه های کلاسیک مهاجرت صورت می گیرد، رویکرد برد متوسط «گزینشی بودن مهاجرت» است که می تواند برای رسیدن به هدف این مقاله و تحلیل رابطه بین مهاجرت و نابرابری کمک کننده باشد. نتایج این بررسی نشان می دهد که رابطه مهاجرت و نابرابری نیز گسترده و چند بعدی است. به این معنا که حرکات جمعیتی نه فقط باعث تغییر چگونگی پراکندگی جمعیت در درون یک منطقه جغرافیایی می شود، بلکه در ساختارهای شغلی، رفاهی، جنسی، آموزشی، و همچنین در حوزه های عمده ای که در بالا نام برده شد، تغییراتی را ایجاد می نماید. هر کدام از این تغییرات نیز به نوبه خود شرایط نابرابری را پیچیده تر می نماید و زمینه را برای مطالعه دقیق تر موضوع فراهم می کند.
    کلیدواژگان: مهاجرت، نابرابری، مبداء (خاستگاه)، مقصد (کوچگاه)، گزینشی بودن مهاجرت
  • منصور وثوقی، حسین اکبری صفحه 93
    ارزش ها یکی از مهم ترین اجزای نظام فرهنگی در سطح کلان و نظام شخصیت در سطح خرد هستند و تاثیر بسیاری بر الگوهای رفتاری و فکری افراد دارند و بنابراین در مسائل مختلف فردی و اجتماعی سهیم هستند. با توجه به تغیرات سریع در ابعاد مختلف زندگی بشر طی سالیان اخیر، ارزش ها نیز در ابعاد مختلف دچار تغییراتی شده اند. مطالعه حاضر با بررسی ادبیات مربوط به تغییر ارزش ها در دو سطح خرد و کلان، به بررسی روندها و عوامل مؤثر بر تغییر ارزش ها در 33 کشور جهان پرداخته است. با استفاده از داده های پیمایش ارزش های جهانی، تغییرات ارزشی در دو بعد ارزش های بقا/خوداظهاری و ارزش های سنتی/ سکولار- عقلانی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد، کشورهای مورد بررسی 9 نوع تغییر ارزشی را نشان می دهند. 23 کشور تغییر ارزشی به سمت ارزش های خوداظهاری و 19 کشور به سمت ارزش های سکولار- عقلانی داشته اند. یافته های تحقیق نشان داد که ارزش ها در کشورهای مختلف در حال تغییر است و الگوی عامی را برای جهت و سرعت تغییرات ارزشی در میان تمام کشورها نمی توان تشخیص داد. بررسی عوامل مؤثر بر تغییر ارزش ها با استفاده از جبر بولی نشان داد که افزایش توسعه اقتصادی همراه با کاهش تورم باعث تغییر ارزش ها به سمت ارزش های خوداظهاری می شود. اما در مورد تغییر ارزش های سنتی/ سکولار- عقلانی، الگوی مشخصی تشخیص داده نشد.
    کلیدواژگان: ارزش ها، تغییر ارزش ها، مطالعه تطبیقی، جبر بولی
  • اعظم آزاده صفحه 129
    در حوزه ادبیات نابرابری های اجتماعی، فرضیات زیادی به طرح مدعیات پایگاهی پرداخته اند. موانع ایجاد شده در کسب موقعیت اجتماعی در خور، از طرق مختلف به مدعیات پایگاهی دامن می زند.
    این موضوع خصوصا در مورد گروه های محروم اجتماعی مانند گروه های سنی، جنسی، مذهبی، اقلیت و چندگانه در پایگاه مصداق بیش تری پیدا می کند. ادعای پایگاهی با کنش هایی ازجمله طرز بیان، رفتار و نمادهایی که به دیگران عضویت در گروهی خاص را گوشزد می کند، مشخص می گردد. این ادعا نه تنها شان و منزلت، که سبک زندگی و فرصت هایی را برای فرد فراهم می آورد. احساس نیاز افراد به ادعای پایگاهی هنگامی که احترام و منزلت و موقعیت آن ها مورد تهدید قرار می گیرد، افزایش می یابد.
    در این مقاله به بررسی رابطه بین موقعیت ساختاری و وضعیت چندگانه پایگاهی بر سبک زندگی با جهت گیری ارزشی مادی و یا فرهنگی به عنوان مصداقی از مدعیات پایگاهی پرداخته می شود تا مشخص شود که آیا تهدید و محرومیت پایگاهی به سبک زندگی با گرایشات ارزشی خاص می انجامد یا خیر؟ یافته ها نشان از تمایل زنان، مجردان، غیر شاغلان و پایگاه بالاتر اجتماعی به سبک زندگی با گرایش فرهنگی دارد و تمایل افراد تحصیلکرده و دوگانه پایگاهی، به سبک زندگی با گرایش مادی است. در این میان مهم ترین متغیرهای مبین در روابط چندگانه جنسیت، تحصیلات، پایگاه اجتماعی و دوگانگی پایگاهی بوده است.
    کلیدواژگان: ادعای پایگاهی، موقعیت اجتماعی، موقعیت ساختاری، سبک زندگی، جهت گیری ارزشی مادی و فرهنگی
  • خدیجه سفیری، فاطمه مدیری صفحه 147
    اوقات فراغت عرصه ای است که افراد بدون دغدغه و تنش می توانند ارزش ها و علایق خود را نمایان ساخته، قدرت و مقاومت خویش را به نمایش بگذارند و به عنوان نماینده ای از طبقه اجتماعی خود اجرای نقش کنند. لیکن در این زمینه برخی معتقدند جنسیت به مثابه عاملی فراطبقاتی عمل می کند و موجبات تفاوت و ایجاد نابرابری میان زنان و مردان را فراهم می آورد و بدین سان موجب می گردد، اوقات فراغت زنان، مبهم، اندک و منقطع باشد، بیش تر در خانه سپری شود و آمیخته با فعالیت های خانگی و مادری باشد. مقاله حاضر بر جنسیت به عنوان یکی از تقسیمات اجتماعی که به نابرابری منتهی می شود متمرکز بوده و بر این اساس به بررسی جنسیت به عنوان عاملی در تبیین تفاوت های اوقات فراغت پرداخته است. تحقیق به روش اسنادی و با استفاده از 43 مقاله علمی پژوهشی و پایان نامه، به شیوه فراتحلیل، این موضوع را مورد بررسی قرار داده، در تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزارهای spss و Comprehensive Meta analysis بهره برده و با استناد به یافته های توصیفی و همچنین ترکیب کمی نتایج پژوهش های مورد مطالعه در فراتحلیل، به نتایج ذیل دست یافته است: 1. میزان اوقات فراغت و نحوه گذران آن متاثر از جنسیت است و این موضوع در نحوه گذران اوقات فراغت به شدت محسوس است. 2. میزان اوقات فراغت در مردان بیش از زنان است 3. اولویت های فراغتی در مردان و زنان متفاوت است؛ به گونه ای که در گذران اوقات فراغت زنان، فراغت های معطوف به خانواده بیش تر مشاهده می شود و بالاترین اولویت برای ایشان، بودن در خانه است و در مردان، فراغت های حرکتی به ویژه ورزش از اولویت بالاتری برخوردارند و همچنین فراغت های هدفمند نیز در ایشان بیش تر است. 4. رضایت زنان در زمینه اوقات فراغت از مردان کم تر است.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، اوقات فراغت، جنسیت، نابرابری
  • ابوالفضل مرشدی صفحه 171
    مطالعات صورت گرفته در حوزه دانشجویی کشور نشان می دهد که در سال های اخیر فضای ذهنی و فکری دانشجویان و به تبع آن فضای اجتماعی و فرهنگی دانشگاه ها تا حدی دچار تکثر شده است. به ویژه این وضعیت در رفتارها و کنش های دینی دانشجویان قابل مشاهده است. در این مقاله، با استفاده از الگوی تبیینی پیتر برگر، این تکثر که به عنوان چندگانه شدن زیست جهان دانشجویان از آن ها یاد می شود، در دانشگاه صنعتی امیرکبیر مورد بررسی قرار گرفته و با بهره گیری از روش پیمایش و اسنادی و مشاهده همراه با مشارکت نشان داده شده است که به طور ضمنی، هم در سطح عموم دانشجویان و هم در سطح تشکل های دانشجویی، زیست جهان اصولگرایی انقلابی و زیست جهان عرفی از هم قابل تشخیص است.
    کلیدواژگان: زیست جهان، زیست جهان اصولگرایی انقلابی، زیست جهان عرفی، دین خصوصی، تکثرگرایی دینی، کانون های فرهنگی و هنری دانشجویی
|
  • Massoud Chalabi Page 1
    Social norms and social inequalities have been and still are the central concerns of sociology, constituting the subjects of most empirical and theoretical investigations. Based on axiomatic method and thought experiment, a theoretical analysis is conducted in this work to address the chronic issue of the origin and formation of social norms and inequalities. Then, an attempt is made to examine the relationships between these two social facts. The central knowledge claims include the following: (1) Formation of society, as a super group, is the result of the combination of four factors - human reason, sociability, anxiety and uncertainty and individual inefficient performance. Besides the formation of society, social needs such as peace, cooperation, coordination and a common understanding intertwined with certain factors at the individual level, including human needs, expectations and capabilities and limited access to scarce resources, all pave the way for the emergence of social norms. (2) Given the scarce resources and almost unlimited human needs, the interactive effects of four factors, i.e. natural needs, bio-psychological necessities, social needs and ‘chance’, generate various kinds of ‘social inequalities’, each with different empirical tokens and social dynamisms. (3) Social norms and social inequalities have dual effects, i.e. both social ‘goods’ and social ‘bads’. (4) There are reciprocal causalities between these two social facts so that, these circular causalities can either decrease or increase the negative impact of each on the other.
  • Mohammad Mazloum Khorasani, Mojgan Azimi Hashemi Page 27
    This article has adopted a comparative and case oriented approach, employing fuzzy-set analysis in order to examine the causative conditions creating income inequality in the era over a sixty-four year period in Iran. These cases cover the six historical phases that were separated by changes in development policies. We utilized a theoretical framework that combined of theories of modernization, dependency and the theory of state that emphasized the nature of state as major agent of development and its relationship with society. According to the results, single necessary conditions analysis of income inequality in Iran has shown that economic development is the necessary condition for income equality while power and dependency of state are also necessary conditions of income inequality. However, democracy and the power of society were neither necessary nor sufficient for income equality. The configuration of these two conditions of democracy and the power of society is a sufficient condition and power of the state and society is necessary condition for income equality in Iran. Review of the configuration of causal paths indicates that there are two separate paths for present of income inequality in Iran. The fist path is a configuration path of the absence of economic development and state power along with dependency and the absence of democracy. The second path includes economic development, state power, dependency and the absence of democracy and civic society.
  • F. Ershad, S. Mina Page 59
    Migration is a social process that has attracted the attentions of Iranian scholars during recent decades. Like many other social subjects, migration has different dimensions, such as demographic, economic, cultural, political, etc. So, a relatively comprehensive study on this subject demands for an interdisciplinary approach. The main aim of this paper is to focus on the interrelations between migration and inequality. The study method employed in this paper is documental-theoretical research and our argument will be supported by statistical data derived from the official censuses of Iran. The theoretical framework of this investigation is a ‘migration selectivity’ approach based on the classical theories of migration. This approach seems to be appropriate for the present study. The results of this inquiry show that the relationship between migration and inequalities is very vast and complicated. That is, population mobility leads to bringing changes not only in population distribution and in demographic structures (such as sex, age, etc.), but also in education, occupation, housing conditions and so on. These changes in their turn will have an influence on conditions of inequality and make it complicated more than before.
  • Mansour Vosooghi, Hossein Akbari Page 93
    Values are one of the most important components of cultural systems, at the macro level, and the personality system, at the micro level, and have many effects on mental and behavioral patterns; they are, therefore, implicated in both personal and social issues. Due to rapid changes in many aspects of human life during recent years, values have seen some changes in different dimensions. This study investigated the literature related to change of values at the micro and macro levels, and the trends and factors affecting the change of values are discussed for 33 countries. Using world values survey data, the change in values was studied in two dimensions, namely: survival vs. self-expression values; and traditional vs. secular-rational values. The results from the countries studied show nine types of change in values - 23 countries have seen changes towards self-expression values while 19 countries have been changing towards secular-rational values. The results show that values in different countries are changing and no universal pattern for the direction and speed of change in values can be identified among all countries. Analysis of the factors affecting change in values using Boolean algebra shows that increased economic development along with inflation reduction change personal values towards self-expression values while the change of traditional vs. secular-rational values did not demonstrate any pattern.
  • Azadeh Mansoureh Azam Page 129
    In the social inequality literature, many hypotheses have emphasized on proposing status claims. The barriers created, which were made according to appropriate social position, are connected with status claims in different ways. This subject has more evidence with regard particularly to socially disadvantaged groups such as age, gender, religious, minority groups and those that are multiple in status. Status claims determine interactions such as mode of expression, behavior and symbols, which signal membership in a certain group to others. This claim provides not only the dignity but also the lifestyle and opportunities for individuals. People’s need for a status claim is increased when their respect, dignity and position are under threat. This paper examines the relationship between the structural position and situation of multiple status on lifestyle with material or cultural value orientation, as an antitype of status claims, in order to determine whether status threat or deprivation takes on lifestyles with specific trends or not? The results show that women, singles, non-workers, and those with a higher social status tend to have lifestyles with cultural value orientation while educated people and those with multiple statuses tend towards material value orientations. In this case, the most powerful variables in multiple relations are, gender, education, social status and status dichotomy.
  • Khadijeh Safiri, Fatemeh Modiri Page 147
    Leisure time is a space in which persons can present their values and interests without worries and tension, show their power and resistance and fulfil their role as representatives of their social class. However, in this context some believe that gender has acted as a super social class factor and has caused differences and inequality between women and men and have led to women’s leisure time being vague, little, withdrawn, generally spent at home and mixed with household activities and maternal duties The present article focuses upon gender as one of social divisions that may lead to inequality and, accordingly, has examined gender as a factor in explaining differences in the leisure time discussed. This survey is based on the documentary method and has used 43 scientific articles and theses with a Meta analysis approach to examine and analyze the data using SPSS software. The use of comprehensive Meta analysis, from documenting to descriptive findings and also combining the quantitative survey’s results in the Meta analysis, has achieved the following results that have shown gender effects in different dimensions of leisure time: 1- The amount of Leisure time and mode of passing it, is influenced by gender and this factor in mode of transmission is highly tangible. 2- The amount of leisure time for men is more than for women. 3- Leisure preferences in men and women are different, so that women’s leisure time is oriented more to the family and the highest priority for them is being at home while, among men, physical leisure activities especially sport have a high priority and targeted leisure activities also have a higher priority among men. 4- Women’s satisfaction in the field of leisure is less than men’s.
  • Abolfazl Morshedi Page 171
    Studies on university students in Iran show that in recent years the mentality of students and the social space of universities have, to some extent, become pluralized. This is especially obvious in the religious actions and behavior of students. Applying the explanatory model of Peter Berger in this article, we inquiry into this pluralization (of the students’ life-world) at Amirkabir University which is one of the high-ranked universities of Technology in Iran. Through the use of some techniques such as survey, participant observation and documentary study, we reason that one can distinguish concretely two life-worlds among students: fundamental-revolutionary and secular.