فهرست مطالب

تاریخ ایران - سال ششم شماره 1 (پیاپی 71، زمستان 1391 و بهار1392)

مجله تاریخ ایران
سال ششم شماره 1 (پیاپی 71، زمستان 1391 و بهار1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/03/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی اکبر تشکری بافقی* صفحه 1
    به دنبال ظهور نخستین کانون های مسیحیت پروتستان در انگلیس (اواخر سده هجده میلادی)، انجمن تبلیغ در آفریقا و شرق (1799 م / 1214 ق) نیز که بعدها به انجمن تبلیغی کلیسا تغییر نام داد (1812 م/1227 ق) ابراز وجود نمود. این انجمن گرچه از دیگر هیات های مسیحی فعال در ایران سده نوزدهم میلادی کار خود را دیرتر آغاز کرد؛ اما در تناسبی میان حیطه تبلیغی آن در جنوب ایران با گستره نفوذ سیاسی انگلیس و نیز بهره گیری از تجارب سایر انجمن ها در اولویت بر ارائه خدمات آموزشی و درمانی تا پیروزی انقلاب اسلامی به یکی از دو قطب معتبر مسیحیت پروتستان شهرت یافت. در این بین، مبلغان انجمن ضمن استفاده از حمایت سیاسی دولت متبوع خود و نیز عقب ماندگی ایران در عرصه تعلیم و تربیت و پزشکی، راهکارهای متنوعی را در جلب مشروعیت اجتماعی به آزمون گذاردند. چنانکه مقاله حاضر بر آن است تا ضمن واکاوی در عوامل موفقیت و نیز موانع موجود در تحقق انتظارات آنها، کارکرد این انجمن در عصر قاجار و خاصه تا انقلاب مشروطیت را به بحث گذارد. این پژوهش با بهره گرفتن از روش تحقیق در تحلیل تاریخی، انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: قاجاریه، انجمن تبلیغی کلیسا، مسیحیت، انجمن های تبشیری
  • عطاءالله حسنی*، زیر نظر کاترین بابایان صفحه 37
    در نگاه توسعه مدار به نیروی انسانی، جنسیت در ارائه خدمات آموزشی و تربیتی به افراد، نباید تعیین کننده باشد. جامعه هدف راهبردی واحدی را تعقیب می کند و ضرورت دارد از توان آحاد افرادش بهره گیرد. این خود افراد هستند که می توانند، متناسب با علاقه و توان، به گزینش بپردازند. وجود الگو های خاص آموزشی و تربیتی برای زنان در متون سده های میانی تاریخ ایران و دوران صفویه، حاکی از این است که مربیان تربیتی نیل به دو هدف متفاوت را در حوزه تعلیم و تربیت دختران و پسران و زنان و مردان مد نظر داشته اند. هدف تحقیق حاضرکه با ابتناء بر روش تاریخی و مراجعه به منابع دست اول و استفاده از منابع تحقیقاتی صورت گرفت، شناخت ابعاد مختلف این مساله بود. حاصل تحقیق نشان داد که فقدان حضور موثر عمومی زنان در عرصه اجتماعی و ضعف قدرت تصمیم گیری ایشان در حوزه عمل جمعی، در نتیجه اعمال شیوه تربیتی متفاوت از مردان و ممنوعیت آنان از سواد آموزی و مجبوریت ایشان به انزواطلبی بوده است که الگوهای تربیتی خواهان آن بوده اند و مردان را به حفظ این سنت ترغیب و تشجیع می کرده اند. با وجود این، وجود استعداد فردی در برخی از زنان و انتهاز فرصت ایشان از شرایط مساعد پیرامونی، علی رغم بازدارندگی ها، شکوفایی استعدادهای آنان را ممکن و میسور می ساخته است که، به دلیل محصور ماندن در حوزه عمل شخصی، ناتوان از جریان آفرینی فرهنگی و اجتماعی بوده است.
    کلیدواژگان: زن، ایران، تاریخ میانه، صفویه، الگوی تربیتی، شهرنشینی
  • هوشنگ خسروبیگی* صفحه 87
    خوارزمشاهیان خاستگاه غلامی و نظامی داشتند. استقرار آنان در خوارزم زمینه توسعه طلبی سیاسی آنان را فراهم آورد؛ این توسعه طلبی بدون اتکا به توان نظامی مناسب و پویایی آن، و اتخاذ تدابیر سیاسی و نظامی میسر نبود. دستیابی خوارزمشاهیان به قدرت به واسطه تدابیر نظامی بنیانگذاران این حکومت و برخی زمینه ها و امکانات بالقوه ای بود که مسقط الراس حکومتشان در اختیار آنان نهاده بود. برخی از توانمندی ها نیز به واسطه تجربیات و امکاناتی بود که در درگیری های مداوم آنان با رقبایشان حاصل شده بود.
    موقعیت سیاسی، جغرافیایی، اقتصادی و نظامی خوارزم، پیشینه سیاسی حکومت های مستقر در خوارزم، بهره گیری مناسب از اقوام سرزمینهای فراسوی سیحون، کسب تجربیات نظامی و غنائم جنگی حاصل از درگیری با رقبا، از مهم ترین زمینه ها و عوامل توسعه نظامی خوارزمشاهیان بود. هدف این مقاله انجام یک پژوهش کتابخانه ای تاریخی به منظور بررسی عوامل موثر در ارتقای نظامی خوارزمشاهیان با استناد به گزارش های تاریخی و ارزیابی و میزان تاثیرگذاری هریک از عوامل فوق است.
    کلیدواژگان: خوارزم، خوارزمشاهیان، سپاه، سلجوقیان، غوریان، قراختاییان، قبچاق ها، قنقلی ها
  • عبدالرسول خیراندیش* صفحه 107
    نام یا لقب «طمغاج» در منابع متعددی تا پیش از تاسیس دولت ایلخانان بکار رفته است، اما محققان اندکی بدان توجه نشان داده اند و از تبیین آن بازمانده اند. این در حالی است که تکرار کاربرد آن در منابع نیمه اول قرن هفتم نشان می دهد که نه چندان دقیق برای اشاره به سرزمینی به کار رفته است که بیشتر با مغولستان انطباق دارد. اما چون از نیمه دوم قرن هفتم هجری، دیگر به طور مشخص مغولان و مغولستان شناخته شدند، دیگر لغت طمغاج هم بکار نرفته است. چنانکه نسوی در سیره جلال الدین خوارزمشاه، مغولستان را جزئی از طمغاج دانسته و جوزجانی تمام قلمرو ختا را بدین نام نامیده است. ابن اثیر با کاربرد عنوان کوه طمغاج آن را دقیق تر مورد اشاره قرار می دهد و منابع دیگری مانند تاریخ جهانگشا و جامع التواریخ این عنوان را بکار نبرده اند. این مقاله کاربرد نام طمغاج را در منابع سده هفتم قمری مورد تحقیق قرار داده است.
    کلیدواژگان: طمغاج، قبچاق، ختا، مغولستان، منابع تاریخ نگاری ایرانی
  • ولی دین پرست* صفحه 123
    توسعه تجارت در دوره تیمور نقش زیادی در رونق شهر ها و اقتصاد جامعه ایران داشته است. اینکه چه عواملی سبب شد از این دوره تجارت داخلی و خارجی رونق بیشتری پیدا کند و پیامد های حاصل از آن چه بوده است، موضوع بحث این مقاله است. تیمور در دوره حکومت خود در تجارت داخلی در طول راه ها امنیت ایجاد و برای آسایش کاروان ها، رباط ها و کاروانسراهایی احداث کرد؛ برای رونق تجارت شهرها، به جلب تجارت خارجی پرداخت؛ نظام ارتاق را که از دوره ایلخانان در ایران متداول بود، در این دوره نیز رواج داد. تیمور و جانشینانش به اخذ تمغا از تجار و پیشه وران پرداختند. در گذرگاه ها، اقدام به اخذ عوارض گمرکی از بازرگانان نمود و در تجارت خارجی، با دول همجوار و غرب مناسبات تجاری برقرار کرد. برای احیای تجارت جاده ابریشم در مسیر ایران که از زمان سقوط ایلخانان دچار رکود شده بود، مسیر تجارت شمال دریای خزر را که از خوارزم به سرای، تانا و کافا در دشت قپچاق امتداد داشت، مسدود کرد و مسیر تجارت را به جنوب دریای خزر تغییر داد. پیامد این سیاست ها، رونق تجارت شهرهایی نظیر تبریز، سلطانیه، سمرقند، هرات و هرمز بوده است. برخی از تجار ایرانی تولیدات داخلی را به بازارهای بورسا منتقل کردند. حکومت تیموریان از طریق اخذ عوارض از کاروان های تجاری و تمغا عواید زیادی به دست آورد. تاثیر رونق تجارت در بخش کشاورزی و بازرگانی شهری نیز قابل توجه بوده است.
    کلیدواژگان: تجار، تیمور، عواید تجاری، تجارت داخلی، تجارت خارجی
  • محسن رحمتی* صفحه 147
    غزها، بخشی از قبایل اغوز در شمال رود سیحون بودند که بعد از مهاجرت بخش اعظم آنها به خراسان در اوایل قرن پنجم، در همان منطقه باقی مانده بودند. اما با تحولات سیاسی قرن ششم در ماوراء النهر، ناچار به خراسان کوچ کرده و پس از زوال حکومت سلجوقی در خراسان، آن ناحیه را به باد تاراج گرفتند. سپس تحت شرایط ویژه ای ناچار به ترک خراسان و مهاجرت به کرمان شدند. تفاوت نوع زندگی این ایلات با بومیان منطقه، هم زمان با برخی مشکلات طبیعی و فقدان حاکمیت سیاسی مقتدر، قطعا تاثیرات شگرفی در اوضاع اجتماعی و اقتصادی منطقه داشت که از آن میان می توان به ناامنی اجتماعی، اختلال در فعالیت های اقتصادی، کشتار عده زیادی از اهالی کرمان و مهاجرت جمعی از آنها به نواحی دیگر و استقرار دائمی غز ها در حواشی آن ایالت اشاره کرد. توجه اصلی مقاله حاضر به چگونگی تعامل آنها با اهالی منطقه و در نهایت تاثیرات اجتماعی و اقتصادی این قضیه در کرمان می باشد.
    کلیدواژگان: غزها، کرمان، خراسان، سلجوقیان کرمان، اوضاع اجتماعی، اوضاع اقتصادی
  • هدی سید حسین زاده* صفحه 175
    یعقوب (896 883 ق)، در آغاز حکومت خود با دو مساله عمده مشکلات داخلی و خارجی مواجه بود. مساله خارجی که اهمیت بسیاری نیز داشت، قدرت یافتن روز افزون عثمانی ها بود که در همسایگی غربی سرزمین های تحت فرمان یعقوب قرار داشتند، و کمترین خطا یا بی تدبیری در برابر آنها، می توانست خطری جدی برای آق قویونلوها ایجاد کند. پرسش اصلی تحقیق حاضر این است که با توجه به حساس بودن این برهه تاریخی، یعقوب، چه سیاست خارجی را برای حکومت خود طرح و برنامه ریزی کرد؟ و موضع گیری سیاسی او در قبال دو قدرت مهم عثمانی و مصر که به سبب همجوار بودن سرزمین های آنها با آق قویونلوها از اهمیت ویژه ای برخوردار بود، چگونه بوده است؟
    دستاورد این تحقیق که با روش تاریخی و با استفاده از منابع اصلی تاریخی حاصل شده، حکایت از آن دارد که یعقوب با توجه به عواملی چند، سیاست خارجی خود را بر مبنای روابط محدود، اما حسنه و مصالحه جویانه با عثمانیان و مصریان، قرار داد و اگرچه در آغاز پادشاهیش، به سبب لشکر کشی مصریان بر ضد آق قویونلوها، برخورد نظامی شدیدی میان آنها روی داد، اما سرانجام با سیاست نرم یعقوب و تمایل او به ایجاد روابط دوستانه، صلح و آرامش میان آنها برقرار شد.
    کلیدواژگان: یعقوب، آق قویونلو، روابط خارجی، عثمانی، محمد دوم، بایزید دوم، مصر
  • محمدحسن شرفی، رضا شعبانی صفحه 201
    آغاز هویت ایرانی همواره مورد بررسی و مناقشه پژوهشگران بوده، اما هنوز اجماعی بر چیستی و زمان تکوین هویت ایرانی به دست نیامده است. وجود کلان وطن در یک جامعه از نشانه های اصلی وجود هویت جامعه ای است. با این فرض که هویت جامعه ای و تلقی حاملان آن از وطن در هر دوره ای رابطه ای مستقیم با همدیگر دارند، پرسش اصلی این تحقیق این است که آیا در دوره صفوی، ایران به عنوان کلان وطن ایرانیان عصر صفوی شناخته شده بود؟ برای یافتن داده های تحقیق به متون ادبی و تاریخی عصر صفوی و کمی پس از انقراض سلسله صفوی مراجعه شد و با دسته بندی و استناد به آنها چنین به نظر می رسد که در نیمه دوم عصر صفوی، کلان وطن ایران برای بخش هایی از جامعه ایران که شواهد و اسنادی از حس وطن دوستی آنها در منابع موجود است، در کنار وطن های زادگاهی و ولایتی شناخته شده و مورد تعلق و دلبستگی بود. از این رو، رواج واژه ایران و تکرار رو به افزایش آن در متون عصر صفوی از نخستین نشانه های تکوین کلان وطن ایران است. انتساب به ایران که هم از سوی ایرانیان و هم غیر ایرانیان برای تشخص ایرانیان به کار رفته است و مواردی از اظهار صریح ایران به عنوان وطن ایرانیان، از دیگر نشانه های تشخص کلان وطن ایران هستند.
    کلیدواژگان: ایران، ایرانی، ایرانیان، هویت ایرانی، وطن، کلان وطن، صفوی
|
  • Ali Akbar Tashakori Bafghi * Page 1
    Following the emergence of the first centers of Protestant Christianity in England (late eighteenth century AD), Advertising Association in Africa and East (1799 CE / 1214 AH) – which was later to be called the Church Missionary Society (1812 CE / 1227 AH) – came into existence. Despite its rather late emergence by comparison with the other Christian bodies active in the nineteenth-century Iran, this association turned out well and popular as one of the two major pillars of the Protestant Church until the Islamic Revolution of Iran. It owed this success not only to the domain of its propaganda in Iran within the political influence of the imperial Britain but also to the benefit it took from the experiences of other communities which prioritized educational and health services. In the meantime, the Association’s missionaries – who benefited from the political support of the state to which they belonged as well as Iran’s backwardness in terms of education and health – put a variety of ways and means to the test in order to gain social legitimacy. To discuss the workings of the Church Missionary Society in Qajar Era, particularly until the Constitutionalists’ Revolution of Iran, the present article aims to analyze not only the keys but also the barriers to the success of such an association. This research is carried out by means of the historical analysis method.
    Keywords: Qajarids, Advertising Association of Churches, the Christian Association of Evangelicals
  • Ataollah Hassani*, Under The Supervision Of Kathryn Babayan Page 37
    From a socially enlightened point of view, the educational programs offered to the masses should not be guided by the traditional gender bias and principle of inequality. The society which follows a socially progressive strategy must draw dividends from the knowledge and abilities of all members whether male or female. The people themselves must choose their educational paths based on their individual preferences. When contemplating the educational texts of medieval Iran and Safavid Persia, it becomes clear that the masters of tutelage had two distinct objectives for the instruction of men and women. The present study, by applying the historical method and by making extensive use of primary and secondary sources, strives to explore the diverse dimensions of this canonical problem. This enquiry demonstrates that the absence of women from the society and their lack of effective engagement in the socioeconomic sphere, along with their powerlessness in making strategic decisions on matters pertaining to the public domain were the direct consequences of the isolationist methods utilized in the education of women. This was partially accomplished by barring women from attending schools, and subsequently imposing upon them an isolated and passive existence in the society. This societal construct was further perpetuated by educational models that encouraged, nay demanded men to adopt and protect this maladaptive tradition. Despite all systemic obstacles and in the face of cruel odds, when the conditions permitted, the genius of many Safavid women flourished and contested the confines of their limited social spheres. Nevertheless, these accomplishments were often restricted to the woman’s personal domain and did not thrive in the grand socio-cultural realm.
    Keywords: Woman, Medieval Iran, Safavid, Educational Programs, Urbanization
  • Hooshang Khosrobeigi * Page 87
    Khwarazmshahiyan gained military power through slavery positions. Their establishment in Khwarazm paved the way for political expansions – an expansion that was not possible without their reliance on an appropriate military power, and suitable political and military measures. In fact, Khwarazmshahiyan’s access to power was achieved through the right military measures taken by its founders at the right time and within certain potentially productive contexts provided by central governments. They also gained some of their abilities through experience and by employing the facilities obtained through their ceaseless power struggles with their rivals. Political, military, economic and geographic position of Khwarazm; appropriate utilization of tribal lands from beyond Saihoon River; and gaining military experience and trophies of war from conflicts with rival lands were among the most important factors contributing to the military development of Khwarazmshahiyan. Drawing upon historical documents, the present article aims at conducting a library- historical research in order to investigate into the influential factors and the extent to which they contribute to the military development of Khwarazmshahiyan.
    Keywords: Khwarazm, Khwarazmshahiyan, Military, Seljuks, Ghurids, Qrakhitans, Kypchak, Kanekly
  • Abdol Rasoul Khairandish Page 107
    The term or title "Tamghaj" had been used in several resources before the founding of the Ilkhanid government, but researchers have paid little attention to its use and have, thus, failed to explain its significance. However, the repeated use of the name in sources from the first half of the thirteenth century indicates that it had been used to refer to a land which virtually fit that of Mongolia. Yet, since the second half of the thirteenth century, when Mongols and Mongolians were more significantly known and used in dictionaries, the term “Tamghaj” has become obsolete. Nasavi wrote in Sireh Aljalal- aldin that Mongolia is considered as a part of Tamghaj and Jozjani has used the term to refer to the whole of Khita. By using the term "Mountains Tamghaj," Ibn Athir also puts it to good use. Other sources such as History of Jahangosha and Jame-altavarikh, however, have not once used the term. The present paper is an investigation into the application of the term “Tamaghaj” in sources from the thirteenth century.
    Keywords: Tamghaj, Qebchaq, Khita, Mongolia, Iranian Sources Historiography
  • Vali Dinparast* Page 123
    Business development in Tamerlane Era has played a significant role in the urban development and the booming economy of Iran. The present paper, thus, discusses the factors that have contributed to such a development of domestic and foreign trade as well as its consequences. During his rule, Tamerlane took safety and security measures along the roads, and established Caravansaries and Rebats for caravans’ comfort. In order to develop the cities, he also attracted the foreign trade. Ortaq system, which was common in the Ilkhanids Era, was once more popularized in this era. Tamerlane and his successors took Tamqa from the Merchants and Artisans and got duties at Gateways. In foreign trade, Tamerlane started relations with the nearby as well as western countries. To revive the Silk Road trade in Iran, which had been brought to a standstill since the fall of the Ilkhanids, he blocked the trade route to the north of the Caspian Sea, which ran through Khwarazm towards Tana and Kafa in Gipchagh plain, and instead redirected it to the south of the Caspian Sea. The result of such policies has included the development of urban cities such as Tabriz, Soltanieh, Samarkand, Herat and Hormuz. Some Iranian businessmen transferred the Iranian domestic production to Bursa, and Timurids government gained much more benefits through duties taken from the trade Caravans. Besides, effect of such developments in terms of agriculture and urban trade has also been considerable.
    Keywords: Businessmen, Tamerlane, Trade Benefits, Local Trade, Foreign Trade
  • Mohsen Rahmati * Page 147
    AbstractThe Ghuzz were part of Oghuz tribes in the north of Iaxartes (Syr Darya) who, despite the immigration of the majority of them to Khorasan in the early fifth century, still stayed in the same place and did not leave until the sixth century – when, due to some political changes in Transoxiana, they were forced to move to Khorasan. After the collapse of the Seljuq of Khorasan, however, they plundered the area, and were, thus, under certain circumstances, forced to leave Khorasan for Kerman.Their different lifestyles from the natives next to some natural problems on the one hand, and the lack of political sovereignty on the other deeply influenced the social and economic conditions of the region, among which social insecurity, disorders in the economic affairs, brutal killings of a large number of citizens of Kerman, immigration of a few to other regions, and permanent settlement of the Ghuzz in the suburbs of such regions. The present article concentrates on the interaction between the Ghuzz and the natives as well as the social and economic problems that arose out of that matter.
    Keywords: Ghuzz, Kerman, Seljuq of Kerman, Social conditions, Economic conditions
  • Hoda Seyyed Hosseinzadeh* Page 175
    Ya’qub (r: 1478- 1491) had faced two major domestic and foreign problems at the beginning of his rule. The foreign problem, equally important, was the continuous increase in the Ottomans’ empowerment whose jurisdiction was over the lands to the west of those reined over by Ya’qub. Hence, even the smallest error or imprudence before them could pose a serious risk to Aq qoyunlu. The main question, upon which the present study is based, thus, is that considering the delicacy of the matter at that particular point of history, what type of foreign policy did Ya’qub adopt and pursue in the course of his reign? I. e. regarding the common borders between the Aqqoyunlu and the two world powers of the time (Ottoman Empire and Egypt) as well as the possibility of a threat, what political position did Ya’qub take? The findings of this study which has been conducted through an application of a historical method and the use of major historical resources bear witness to the fact that Ya’qub, considering a number of factors, had based his foreign policy on limited, though positive and peaceful, relationships with the Ottomans and Egyptians. Therefore, although at the beginning of Ya’qub’s reign, there occurred a severe military conflict between Egyptians and the Aq qoyunlu (mainly due to Egyptians’ military invasion); Ya’qub’s later peace-seeking policy and his inclination to establish friendly relationships paved the way for the final establishment of calm and peace.
    Keywords: Yaqub, Aq qoyunlu, Foreign Relationships, Ottoman, Mohammad II, Bayezid II, Egypt
  • Mohammad Hassan Sharafi, Reza Shabani Page 201
    The emergence of Iranian identity has always been a controversial issue for scholars. However, no consensus has ever been achieved over the ontology and the time of the evolution of such an identity. The existence of a Homeland for a society is one of the major indices of the existence of communal and collective identity. Supposing that within each historical period, there exists a direct link between communal identity and the way those holding it think about the notion of a homeland, the present research asks whether or not the Safavid identified Iran as their Homeland. To collect the research data, reference is made to the literary and historical resources in the Safavid era and few decades after their downfall. A classification of and reference to such data indicates that in the second half of the Safavid era, the Iranian Homeland, next to other types of homelands, has been identified and held dear. Therefore, prevalence of the word “Iran” and its increasing usage in the Safavid texts can be taken as the primary index of the evolution of the notion of a Homeland. Reference to Iran by both Iranians and non-Iranians to distinguish Iranians as a whole, and certain cases when “Iran” is explicitly used to refer to Iranians’ Homeland can count as other indices of the formation of the Iranian communal identity.
    Keywords: Iran, Iranian, Iranians, Iranian Identity, homeland, Homeland, Safavid