فهرست مطالب

انتظام اجتماعی - سال دهم شماره 3 (پاییز 1397)

فصلنامه انتظام اجتماعی
سال دهم شماره 3 (پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/01
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدرضا پورغلامی*، علی اصغر خرم رودی، یحیی میرشکاران، جواد کیانی صفحات 1-25
    زمینه و هدف
    ورود مهاجران داخلی و خارجی از یک سو و همچنین توسعه شهر از سوی دیگر، باعث گسترش محله های حاشیه نشین در شهر بندرعباس شده اند. این عوامل باعث گردید تا محلات شهر بندرعباس پایداری خود را از دست بدهند و به محلات مسئله دار شهری تبدیل شوند. چنین شرایطی زمینه را برای جرایم مختلف اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی از جمله سرقت مهیا کرده است. روش شناسی: روش پژوهش به صورت پیمایش، از نوع همبستگی است و از روش کتابخانه ای و بازخوانی پرونده های وقوع سرقت های شایع در سال 94 در شهرستان بندرعباس انجام شده است. حجم نمونه با استفاده از جدول مورگان از بین پرونده های سرقت محاسبه گردید که تعداد 351 پرونده های سرقت مورد برآورد و محاسبه گردید. برای ارزیابی روایی داده ها از فن تحلیل عاملی استفاده شده است.
    یافته ها
    با توجه به مقادیر به دست آمده از ضریب همبستگی پیرسون، با سطح معناداری ( 001/0) و با احتمال صحت 9/99درصد ارتباط بسیار قوی بین «سرقت در شهرستان بندرعباس» و متغیر مستقل مولفه های اجتماعی تاثیرگذار وجود دارد. همچنین یافته های به دست آمده از آزمون رگرسیون چندگانه، نشان دهنده این واقعیت است، تاثیر گروه همسالان، خانواده، فقر و بیکاری، مهاجرت، محله زندگی و تحصیلات» به ترتیب تاثیرگذاری با مقدار بتا (45./)، (31./)، (20./)، (16./)، (15./)، (13./) در سطح عالی با (احتمال صحت 9/99 درصد) بیشترین میزان جرم سرقت را تبیین نمودند.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که  فقر فرهنگی، نقش اساسی در ایجاد جرم دارد و غالب مجرمان بی سواد بوده و در اثر فقدان امکانات رشد فکری، برای پیشرفت و ترقی خود از شیوه های دیگر فرهنگی مانند توانمندی های جسمی بهره جسته اند. وجود بیکاری و فقر باعث ایجاد یک رابطه معنادار بین شرایط اقتصادی فرد مرتکب به سرقت شده است. نتایج نشان داد هر چه خاستگاه سارق، آلوده تر و جرم خیزتر باشد، احتمال انجام سرقت توسط وی بیشتر است.
    کلیدواژگان: سرقت، تحصیلات، گروه همسالان، فقر، بیکاری، محله زندگی، مهاجرت
  • سهیلا ناصری*، زهره مکاریان فرگ، سپیده حضرتی صفحات 27-49
    زمینه و هدف
    مسایل زندان و زندانیان به عنوان یکی از آخرین ایستگاه های توقف مجرمان و بزهکاران، همواره دل مشغولی مسئولان قضایی، انتظامی و مدیران زندان ها بوده و هست که جا دارد از ابعاد گوناگون به موضوعات مربوط به کاهش و تقلیل جرایم پرداخته شود لذا پژوهش حاضر با هدف بررسی عوامل اجتماعی و فرهنگی موثر بر عدم بازگشت به زندان در بین زندانیان استان خراسان جنوبی با تاکید بر آموزش های داخل زندان انجام شد. روش شناسی: روش پژوهش، توصیفی- پیمایشی می باشد. جهت انتخاب نمونه پژوهش از بین کلیه زندانیان (زن و مرد) زندان های خراسان جنوبی که بازگشت مجدد به زندان داشته اند، به طور تصادفی تعداد 312 نفر انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه دینداری گلاک و استارک؛ حمایت اجتماعی فیلیپس و همکاران، و پرسشنامه محقق ساخته که پنج بعد (مشارکت اجتماعی، مشکلات روحی، کنترل و نظارت اجتماعی، یادگیری اجتماعی و سابقه بازداشت) را می سنجید استفاده شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد دینداری دارای ضریب همبستگی059/0-، حمایت اجتماعی 122/0، کنترل اجتماعی با ضریب همبستگی 164/0، مشکلات روحی با ضریب همبستگی 064/0- و عدم مشارکت اجتماعی با ضریب همبستگی 128/0- می باشد.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد بازگشت زندانیان به زندان بیش از حد میانگین می باشد و بین حمایت اجتماعی (حمایت دوستان و در کل حمایت اجتماعی)، کنترل و نظارت اجتماعی، مشارکت اجتماعی زندانیان و عدم بازگشت زندانیان به زندان رابطه معناداری وجود دارد. همچنین نتایج نشان داد بین دینداری، حمایت اجتماعی (بعد حمایت خانواده و افراد جامعه) و مشکلات روحی رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: زندان، حمایت اجتماعی، کنترل و نظارت اجتماعی، مشارکت اجتماعی، عدم بازگشت زندانیان
  • تقی بختیاری*، ابوالقاسم ایمان پور صفحات 51-75
    زمینه و هدف
    پلیس در راستای برقراری نظم و امنیت، از شیوه ها و سبک های مدیریتی متفاوتی بهره می گیرد. مطالعه علمی ارتباط بین سبک های مدیریتی با میزان تاثیر آنها بر ارتقاء احساس امنیت می تواند تا حدودی بیانگر قوت و ضعف عملکرد پلیس باشد. لذا این پژوهش درصدد بررسی تاثیر سبک مدیریتی فرماندهان و مدیران انتظامی بر میزان احساس امنیت شهروندان ایلامی می باشد. روش شناسی: روش انجام تحقیق توصیفی- پیمایشی و ابزار جمع آوری اطلاعات در بخش کتابخانه ای، فیش نویسی و در بخش میدانی پرسشنامه محقق ساخته می باشد که پایایی آن بوسیله آلفای کرونباخ(78/.) و روایی صوری و محتوایی آن توسط اساتید و خبرگان تامین گردید. جامعه آماری تحقیق، زنان و مردان دارای تحصیلات عالی در زمینه مدیریت و امنیت و ساکن شهرستان ایلام در سال 1393 بوده که حجم نمونه به کمک فرمول کوکران 164 نفر محاسبه گردید.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان می دهدکه بین سبک های مدیریت مورد مطالعه در این تحقیق سبک تلفیقی فرماندهان و مدیران انتظامی با ضریب تعیین 72 درصد و ضریب 202/22 tو سبک سنتی با ضریب تعیین 47 درصد و ضریب715/19t:  و سبک اقتضایی با ضریب تعیین 28 درصد و ضریب 1619/16: t به ترتیب در جایگاه اول تا سوم از نظر ارجحیت و تاثیر گذاری بر احساس امنیت شهروندان ایلامی قرار دارند.
    نتیجه گیری
    نتایج تجزیه و تحلیل نشان می دهد که به کارگیری انواع گشت های انتظامی با در نظر گرفتن شرایط و اقتضای زمان در جایگاه اول و وجود پلیس هایی که همگام با هنجارهای اجتماعی پیشرفت می نمایند و وجود پلیس هایی که خود را با ارزش های جامعه تطبیق داده اند در جایگاه بعدی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: سبک مدیریتی، سبک سنتی، سبک اقتضائی، احساس امنیت
  • محمدتقی عباسی شوازی*، مهدی معینی، روح الله پوردیان صفحات 77-104
    زمینه و هدف
    فضای مجازی به افراد با علایق مشترک امکان می دهد یکدیگر را بیابند، تعامل و همنشینی داشته و رفتارهای هرچند ناهنجار و پر خطر را یاد بگیرند و تقویت کنند. این فضا محدودیت های زمانی، مکانی و نظارت -های اجتماعی حاکم بر رفتارها و همنشینی های افراد را برداشته و چندان مشخص نیست این تعاملات مجازی تا چه اندازه بر رفتارهای پر خطر جوانان موثر است. این مطالعه با هدف بررسی رابطه همنشینی در فضای مجازی با رفتارهای پرخطر در فضای مجازی و واقعی انجام شده است.  روش شناسی: این پژوهش از نظر هدف کاربردی می باشد و مطالعه با رویکردی کمی و روش پیمایش انجام شده است. نمونه آماری 400 نفر از دانشجویان دانشگاه شیراز بوده اند که با روش نمونه گیری طبقه ای انتخاب و پرسشنامه را تکمیل کرده اند. از روایی پژوهش با شیوه اعتبار صوری و از پایایی مقیاس ها با آزمون آلفای کرونباخ اطمینان حاصل شده است.
    یافته ها
    یافته های استنباطی نشان داد، بین استفاده از موبایل، اینترنت و در نهایت همنشینی در فضای مجازی با رفتارهای پرخطر در فضای مجازی و واقعی همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین، تحلیل رگرسیونی چند متغیره نشان داد متغیر همنشینی در فضای مجازی 37 درصد از واریانس رفتارهای پرخطر در فضای مجازی و واقعی را تبیین می کند.
    نتیجه گیری
    فضای مجازی نه تنها عرصه ای برای یادگیری رفتارهای پرخطر بلکه محیطی برای ظهور و بروز آنهاست؛ تاثیر همنشینی های مجازی بر رفتارهای پرخطر(مجازی و واقعی)، بیشتر از همنشینی ها در فضای واقعی است. یافته های این پژوهش از یک سو ضرورت بازنگری در نظریه همنشینی افتراقی را با توجه به فضای نوظهور مجازی خاطرنشان می کند و از سوی دیگر ضرورت توجه و نظارت بیشتر خانواده ها و مسئولان انتظامی در پیشگیری از آسیب ها و مخاطرات فضای مجازی را گوشزد می کند.
    کلیدواژگان: همنشینی افتراقی، رفتارهای پرخطر، فضای مجازی، فضای واقعی، دانشجویان
  • صابر امینی*، مسعود مرشدی، الله قلی اسماعیلی پور صفحات 105-129
    زمینه و هدف
    جرم از دیدگاه های مختلف تعاریف و اصطلاحات خاص خود را دارد در قوانین ملی یا فرا ملی در هر کشوری با توجه به مقتضیات و شرایط زمانی، مکانی و سیاسی هر کشور تعریف می شود طبق قوانین و مقررات کشورمان، جرم در ماده 2 ق. م. ا. هر رفتاری اعم از فعل یا ترک فعل که در قانون برای آن مجازات تعیین شده  تعریف نموده اند . جرم سرقت، به سرقت ساده و سرقت توام  با خشونت تقسیم می شود که در بخش تعزیرات قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 به آن پرداخته شده است از نظر جرم شناختی در ارتکاب سرقت های توام با خشونت علل درونی و بیرونی موثر بوده است هدف در پژوهش حاضر، شناخت جرم شناختی علل سرقت های خشونت آمیز که بر علیه مال انسان ها می باشد است . روش شناسی: این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد. روش گرد آوری اطلاعات در این پژوهش، تحقیقات میدانی و مصاحبه از تعداد85 نفر از مجرمین زندان رجایی شهر تهران جمع آوری و استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهدعوامل مختلفی (درونی و بیرونی) در ارتکاب سرقت های توام با خشونت دخیل بوده عوامل درونی مانند خشونت، کینه توزی، پرخاشگری کمترین و عوامل بیرونی مانند فقراقتصادی، فرهنگی و جغرافیایی بیشترین تاثیر را داشته است.
    نتایج
    بین مقاومت قربانی یا مالباخته و وضعیت جسمی او نیز با عوامل درونی، و عامل اقتصادی (وضعیت محل زندگی ،وضعیت منزل مسکونی و مالی) از عوامل بیرونی ارتباط معنا داری با سرقت های توام با خشونت  داشته است .
    کلیدواژگان: حقوق، جرم شناسی، سرقت، خشونت، علل اقتصادی
  • مهربان پارسامهر*، عاطفه عبدی نژاد صفحات 131-149
    زمینه و هدف
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه ی بین بی نظمی شهری و تجربه ی بزه دیدگی زنان شهر یزد صورت گرفته است. برای تبیین مسئله از دیدگاه های فعالیت روزمره، شیوه زندگی، آسیب شناسی اجتماعی و شرایط جرم آکبلوم استفاده گردید. روش شناسی: این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد. داده های پژوهش با روش پیمایش و از نمونه ای با حجم 336 نفر از بین زنان 15تا60 ساله ساکن در شهر یزد به شیوه نمونه گیری خوشه ایمتناسب (PPS) با استفاده از فرمول کوکران انتخاب شده اند، جمع آوری گردیده است.
    یافته ها
    یافته های پژوهش حاضر حاکی از آن است که بین متغیر بی نظمی شهری در دو بعد اجتماعی و کالبدی رابطه مستقیم و معناداری با بزه دیدگی وجود دارد و رابطه ی بین آگاهی و شناخت با بزه دیدگی معکوس و معنادار است. همچنین متغیرهای سن، وضعیت حمل ونقل و محل سکونت نیز دارای رابطه مستقیم و ضعیفی با بزه دیدگی بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج تحلیل رگرسیون نشان داد که متغیرهای موجود در مدل قادرند تا 43 درصد از تغییرات متغیر وابسته را تبیین کنند؛ از تمامی متغیرهای واردشده در مدل رگرسیونی، سه متغیر بی نظمی شهری، آگاهی و شناخت و سن معنادار بوده و بی نظمی شهری نیز بیشترین تبیین کنندگی را داشته است و آگاهی در مرتبه دوم و سن در مرتبه سوم تاثیر است و متغیرهای وضعیت سکونت و حمل ونقل دارای تاثیر معناداری نبودند.
    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، بزه دیدگی، بی نظمی شهری، زنان بزه دیده، مزاحمت خیابانی
  • علی مودتی*، عابدین صفری کاکرودی، مسعود بیرانوند صفحات 151-175
    زمینه و هدف
    یکی از مشکلات یا معضلاتی که ماموران پلیس با آن دست به گریبان هستند مشکلات ناشی از به کارگیری سلاح گرم در ماموریت های پلیسی است به نحوی که سالانه عده ای از مردم و متهمان در نتیجه استفاده افسران پلیس از سلاح کشنده دچار مرگ، آسیب جدی و دچار ضرر و زیان مالی و جانی می شوند. در این پژوهش، محقق به دنبال ارائه راهکارهای مناسب برای استفاده از سلاح غیرکشنده در تعقیب متهمان و پایین آمدن آمار تلفات ناشی از تیراندازی پلیسی است. روش شناسی: تحقیق از لحاظ هدف کاربردی است و از لحاظ ماهیت توصیفی- تحلیلی است یعنی ضمن توصیف وضع موجود با استدلال عقلانی و قیاسی به محاسن و معایب وضع موجود پرداخته و قواعد حقوقی بهتر و کاراتری را در این حوزه پیشنهاد می دهد.
    یافته ها
    با بررسی و تحقیق به عمل آمده بکارگیری سلاح های غیرکشنده نسبت به سلاح های کشنده نقش موثری در کاهش پیشامدهلی اجتماعی و سازمانی ناجا دارد که در این راستا راهکارهایی شناسایی و پیشنهاد گردید.
    نتیجه گیری
    استفاده از سلاح غیرکشنده نقش حساسی بر اجتماع و سازمان پلیس دارد. اولین اثر آن کاهش تلفات انسانی است که با توجه به آیات قرآن، احادیث و منابع فقهی حفظ جان انسان و احتیاط در دماء یکی از مهم ترین اثرات استفاده از سلاح غیرکشنده است. دومین اثر آن با توجه به ماهیت سلاح که کشنده نیست، سبب افزایش جامعه محوری پلیس از منظر مردم می گردد که خود این امر سبب بالا رفتن رضایت از سازمان شده و در ضمن سبب کاهش هزینه های پرداخت دیه نیز می شود که خود این امر سبب حفظ بودجه سازمان و صرف تعالی سازمانی می گردد. سومین اثر آن با توجه به کاهش قتل و صدمه جسمانی در حوزه ماموریت های پلیس، این امر سبب کاهش شکایات از کارکنان و عدم سلب انگیزه از ماموران می گردد که خود این امر نقش بسزایی در پویایی سازمان دارد.
    کلیدواژگان: سلاح های غیرکشنده، سلاح کشنده، حق حیات، احتیاط در دماء
  • آرمین اخوان، اسماعیل صالحی*، شیرین طغیانی صفحات 177-198
    زمینه و هدف
    خیابان به عنوان مهم ترین عرصه عمومی شهر با ایجاد محیطی امن، نقش بسزایی در فعالیت و تحرک بدنی شهروندان داشته و از این رو بر سلامت آنان تاثیرگذار است. در این راستا، سعی گردید که با بررسی ادبیات مربوط به خیابان های سالم، مهم ترین شاخص های ایمنی و امنیت، شناسایی شده و نحوه اثرگذاری آن ها بر سلامت خیابان های شهری مورد ارزیابی قرار گیرد. روش شناسی: روش پژوهش حاضر، توصیفی- تحلیلی بوده و داده های مورد نیاز از طریق منابع کتابخانه ای و بررسی-های میدانی جمع آوری شده و تحلیل داده های تحقیق نیز با استفاده از آمارهای توصیفی و استنباطی صورت پذیرفته اند. با توجه به آخرین سرشماری صورت پذیرفته شده و بر اساس فرمول کوکران، حجم نمونه آماری، 384 نفر محاسبه شده است.  
    یافته ها
      با توجه به مقادیر به دست آمده از ضریب همبستگی پیرسون با  سطح معنی داری کمتر از 05/0، ارتباط  مثبت و معنی داری میان شاخص های روشنایی، تداخل سواره و پیاده، فضاهای دنج و دور از دید، پوشش گیاهی و موانع ثابت و متحرک، با سلامت محور مورد مطالعه تشخیص داده شد.
    نتیجه گیری
    تحلیل ادراک کاربران خیابان نسبت به سلامت خیابان، نشان دهنده پایین بودن میزان کلی ایمنی و امنیت در خیابان نادر بوده است. هم چنین میزان ادراک کاربران خیابان از مشکلات ایمنی و امنیتی شناسایی شده در خیابان نادر، نشانگر معنی دار بودن مشکلات موجود از دیدگاه مردم بوده است. میزان فعالیت و تحرک بدنی ساکنان و  میزان سلامت کلی خیابان نادر در سطح پایین تر از متوسط به دست آمد.
    کلیدواژگان: سلامت، ایمنی، امنیت، خیابان سالم، خیابان نادر
  • زینب نجفی، حسین حسنی ساطحی*، حمید سرکانی، رضا فنازاد صفحات 199-224
    زمینه و هدف
    تحقیقات انجام شده اخیر در حوزه جرم شناسی نشان دهنده آن است که عدالت کیفری سنتی در رویکرد خود نتوانسته است، معمای افزایش نرخ بزهکاری را آن گونه که از آن انتظار می رود حل کند. این ناتوانی عدالت کیفری سنتی موجب پدیدار شدن رویکردهای جدیدی نسبت به پدیده مجرمانه، آثار و چگونگی مقابله با آن شده است که از مهم ترین آن ها رویکرد عدالت ترمیمی است. روش شناسی: این پژوهش از نظر ماهیت کاربردی، و از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای انجام شد که محقق با مراجعه به منابع فقهی و حقوقی همچنین قوانین و مقررات مدنی نسبت به ماهیت موضوع تحلیل و ارزیابی کرده است.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد برخلاف عدالت کیفری سنتی، توجه ویژه ای به بزه دیده و خسارات او شده است و هدف اصلی فرآیند ها و ضمانت اجراهای به کار برده شده ترمیم خسارت بزه دیده و مسئولیت بخشی به بزهکار است لذا با برنامه های عدالت ترمیمی می توان به راحتی و قبل از اجرای حکم دادگاه خسارت های زیان دیده و یا افراد دیگر را جبران کرد و بار مسئولیت مدنی ضابطین دادگستری که در این پژوهش منظور کارکنان ناجا است را بکاهیم. با تشکیل جلسه بین زیان دیده و بزهکار با شخص دارنده مسئولیت مدنی و ایجاد جلسه های سازشی قبل از تشکیل دادگاه و رسیدگی به اصل موضوع، می توان مسئولیت مدنی ضابطین را خاتمه داد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاکی از این است که در رویه قضایی فعلی نهاد عدالت ترمیمی در جبران ضرر و زیان برای مسئولیت مدنی ضابطین کاربرد بسیار بالایی نداشته ولی بعضا شورای حل اختلاف از ابزارهای این نهاد استفاده خوبی می نماید. در نهایت به نظر می رسد که اخیرا قواعد بین المللی و نهادهای بین المللی به طورکلی عدالت ترمیمی را مورد پذیرش قرار داده اند.
    کلیدواژگان: عدالت ترمیمی، بزه دیده، مسئولیت مدنی، ضابطین
  • اعظم علی زاده*، زهرا زاکری، اکبر سلیمی صفحات 225-250
    زمینه و هدف
    از آنجا که جرایم خشن دارای پیامدها و آسیب های روحی و جسمی گسترده ای برای افراد جامعه هستند و در سال های اخیر این جرابم رو به ازدیاد بوده اند لذا در پژوهش حاضر تلاش شده است تا به بررسی عوامل موثر بر ارتکاب جرایم خشن در بین زندانیان شهر سیرجان در فاصله سال های 90 تا 95 پرداخته شود. روش شناسی: این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نوع توصیفی - پیمایش می باشد. نمونه این تحقیق کلیه زندانیان مرتکب جرایم خشن، به تعداد 63 نفر در زندان شهر سیرجان است، که در حال تحمل کیفر می باشند. روش به کار رفته در این پژوهش استفاده از مصاحبه و پرسشنامه باز بوده است. از کلیه مرتکبین جرایم خشن ، فقط 51 نفر حاضر به مصاحبه شدند .
    یافته ها
    بیشتر مجرمین مرد، دارای تحصیلات پایین، بیکار یا دارای مشاغل با درآمد کم می باشند و در گروه سنی کمتر از 35 سال مرتکب چنین جرایمی شده اند، و عواملی چون اعتیاد ، سابقه زندانی شدن، زندگی در مناطق جرم خیز، وضعیت خانوادگی زندانیان با جرایم خشن رابطه معنادار داشت .
    نتیجه گیری
    رفتار انحرافی آموختنی است و در فرآیند ارتباط با دیگران به ویژه در خانواده آموخته می شود. در مجموع می توان گفت عواملی چون سن ، جنسیت ، تحصیلات ، درآمد، شغل، داشتن اعتیاد، داشتن سابقه زندان، و داشتن خانواده ای با تحصیلات کم والدین و مشاغل کم درآمد و والدین معتاد یا والدین مجرم با سابقه زندان در خانواده، بر مجرم بودن فرد تاثیرگذار بوده اند.
    کلیدواژگان: جرایم خشن، زندان، سابقه زندان، اعتیاد، خانواده مجرمین
|
  • Mohammad Reza Pourghoolami *, Ali, Asghar Khorram Roudi, Yahya Mirshekaran, Javad Kiani Pages 1-25
    Background and objectives
    The arrival of domestic and foreign immigrants on the one hand, as well as the development of the city on the other hand, has led to the expansion of marginalized neighborhoods in Bandar Abbas. These factors led to the loss of stability in the city of Bandar Abbas and turned into problematic urban neighborhoods. Such conditions have provided the basis for various social, political, cultural and economic crimes, including robbery.
    Methodology
    The research method is of a survey and correlational type. This study was conducted using a library method and readout of cases of robbery occurred in 2016 in Bandar Abbas city. The sample size was calculated using the Morgan table among the cases of robbery files. A total of 351 cases of robbery were estimated and calculated. Factor analysis has been used to assess the validity of the data. 
    Findings
    According to the obtained values from the Pearson correlation, there is a strong and significant relationship between "robbery in Bandar Abbas" and the independent variable of social components with a significant level of 0.001 and a 99.9% probability. Also, the findings from the multiple regression test indicate the fact that the impact of peer groups, families, poverty and unemployment, migration, living neighborhood and education explained the highest amount of robbery with the beta values of 0.045, 0.031, 0.020, 0.016, 0.015, 0.013, respectively, at high level, with the probability of level of 99.9%.
    Results
    The results showed that cultural poverty plays an essential role in the creation of crime, and is dominated by illiterate criminals, and because of the lack of opportunities for intellectual development, they have been using other cultural means, such as physical capabilities, to advance their progress. The existence of unemployment and poverty creates a significant relationship between the economic circumstances of the person committing the theft. The results showed that the more is the source of the burglar polluted and corrupted, the more likely he/she is to steal. The city of Bandar Abbas has seen the destination of Azeri tribes migrating from its origins in neighboring provinces since the 2000s in order to seek better job opportunities and also migrate from other cities in the province in order to find better jobs and make more money in the province.
    Keywords: Robbery, Education, Peer Group, Poverty, unemployment, Neighborhood, Immigration
  • Sohiela Naseri *, Zohreh Makarian Farg, Sepideh Hazrati Pages 27-49
    Background and objectives
    The prison and prisoners' issues, as one of the last stopping stations for criminals and delinquents, have always been a concern of the judiciary, law enforcement, and prison managers, and it is important to address the issues of crime reduction from various dimensions. Therefore, the present study aims to investigate the social and cultural factors affecting non-returning to prison among prisoners in southern Khorasan Province with an emphasis on in-prison training.
    Methodology
    The research method is descriptive-survey. A sample of 312 individuals was selected randomly from all prisoners (men and women) who had the experience of returning to jail in South Khorasan prisons. The data were collected by Glock and Stark Religiosity Questionnaire, Philips et al.'s Social Support, and a researcher-made questionnaire that evaluated five dimensions (social participation, mental problems, social supervision and control, social learning, and detention history). Findings and
    results
    The results showed that the return of prisoners to prison was more than average and there was a significant relationship between social support (support of friends and social support in general), social control and supervision, social participation of prisoners and non-return of prisoners to prison. The results also showed that there is no significant relationship between religiosity, social support (the dimension of family and people support) and mental problems.
    Keywords: Prison, Social Support, Social supervision, control, Social participation, Non-return of prisoners
  • Taghi Bakhtiari *, Abolghasem Imanpour Pages 51-75
    Background and objectives
    In order to establish order and security, police use different management practices and styles. As management in the police is a management on an open system that interacts with the environment, police directors have two internal (internal issues of the police department) and external (interactions of the organization with the environment) roles, and both roles are equally important, and weaknesses in each of these leads to fail to achieve the goals of the organization. The scientific study of the relationship between managerial styles and their impact on promoting a sense of security can partly signal the strength and weakness of police performance. Therefore, this research attempts to investigate the effect of managerial style of commanders and law enforcement officers on the level of sense of security of Ilami citizens.
    Methodology
    The research method was descriptive-survey and the data gathering tool in the library study phase was note-taking and in the field study phase was a researcher-made questionnaire. The reliability of the questionnaire confirmed using Cronbach's alpha (0.78) and its content and face validity was approved by professors and experts. The statistical population of the study was women and men holding higher education in management and security and the residents of Ilam city in 2014; and the sample size was calculated as 164 individuals using Cochran's formula.
    Findings
    The findings of the research show that among the management styles studied in this study, the combined style of commanders and law enforcement managers with a coefficient of 72% and the t-value of 22.202 and the traditional style with a coefficient of 47% and a t-value of 19.157 and the situational style with a coefficient of 28% and a t-value of 16.1619 are ranked from first to third, respectively, in terms of preference and impact on the sense of security of Ilami citizens.
    Results
    The results of the analysis show that the implementation of different types of patrols with the consideration of the conditions and time requirements is in the first position, and the existence of the police that are in line with social norms and the existence of the police that have adapted themselves to the values of society are in the next position
    Keywords: management style, Traditional style, Situational style, Sense of security
  • Mohammad_Tagh I Abbasi Showazi *_Mahdi Moeini_Ruhollah Pourdian Pages 77-104
    Background and objectives
    Cyberspace allows individuals with common interests to find each other, interact and associate, and learn and reinforce behaviors that are as abnormal and risky. This space takes away the time, place, and social constraints governing the behavior and association of individuals, and it is unclear how much these virtual interactions affect the high-risk behaviors of the youths. The purpose of this study was to investigate the relationship between the individuals' association with cyberspace with high-risk behaviors in cyberspace and real life.
    Methodology
    In terms of its purpose this study is of an applied research type, and the study has been conducted with quantitative approach and survey method. A sample of 400 students from Shiraz University was selected using stratified sampling method and completed the questionnaire. The validity of the research was confirmed using face validity method and reliability of the scales was obtained using Cronbach's alpha test.
    Findings
    Inferential findings show that there is a positive and significant correlation between the use of mobile phones, Internet and ultimately association in cyberspace and high-risk behaviors in cyberspace and real life. Also, multivariate regression analysis indicated that the association variable in cyberspace explains 37% of the variance of risky behaviors in cyberspace and real life.
    Results
    Cyberspace is not only an area for learning high-risk behaviors but also an environment for their emergence; the impact of cyber associations on risky behaviors (cyber and real life) is more than the companions in real space. The findings of this study point to the necessity of reviewing differential association theory with respect to the emerging cyber environment, and on the other hand, the need to pay more attention and supervision of families and law enforcement officials in preventing the harm and the risks of cyberspace.
    Keywords: Differential association, high-risk behaviors, Cyberspace, Real life space, Students
  • SABER Amini *, Masoud Morshedi, Allahgholi Esmaeilipour Pages 105-129
    Background and objectives
    In various perspectives, crime has different definitions and terms in its national or international law in each country according to the conditions, situations, and spatial and political conditions of each country. According to the laws and regulations of our country, crime is defined in Article 2 of Islamic Penal Code as each behavior, including the action or abandoning the action that punishment has been determined for it. The crime of robbery is divided into the simple robbery and robbery with violence, which has been dealt with in the Islamic Penal Code of the Islamic Republic of Iran, approved in 1996. From criminological view, in committing robberies involving violence, internal and external causes are effective. The purpose of this study was a criminological study of the causes of violent robberies against people's property.
    Methodology
    In terms of its purpose this study is of an applied research type and in terms of its nature it is considered as a descriptive-analytic study. Data gathering method in this research included field studies and interviews from 85 prisoners in Rajaie Shahr Prison in Tehran. Findings and
    results
    Various factors (internal and external) have been involved in committing robberies involving violence. Internal factors such as violence, rancor, and aggressiveness had the least and external factors such as economic, cultural, and geographical poverty had the most impact on the robberies involving violence. There is a significant relationship between the victim's resistance and his physical condition from internal factors, and economic factor (the status of living place, residential and financial condition) from external factors with robberies involving violence
    Keywords: Law, Criminology, Robbery, Violence, Economic causes
  • Mehran .Parsamehr *, Atefeh Abdinejad Pages 131-149
    Background and objectives
    The purpose of this study was to investigate the relationship between urban disorder and the victimization experience of women in Yazd. In order to explain the issue, the views of everyday activities, lifestyles, social pathology, and Ekblom's crime conditions were employed.
    Methodology
    In terms of its purpose this study is of an applied research type and in terms of its nature it is considered as a descriptive-analytic study. The research data were collected through a survey method and from a sample of 336 individuals among 15-60 year-old women living in Yazd using proportional cluster sampling method and the Cochran formula. Findings and
    results
    The results of this study indicate that there is a direct and significant relationship between urban disorder in social and physical dimensions and victimization, and the relationship between awareness and knowledge and victimization is inverse and significant. Also, variables such as age, transportation status and living place had a direct and weak relationship with victimization. The results of regression analysis showed that the variables in the model could explain up to 43% of the changes in the dependent variable; form all the variables entered in the regression model, three variables of urban disorder, awareness and knowledge, and age were significant, and urban disorder had the most explanatory effect and knowledge in the second and ages is in the third rank of effect; and the variables of the status of living place and transportation have no significant effect.
    Keywords: Social security, Victimization, Urban disorder, Victimized women, Street harassment
  • Ali Mavaddati *, Abedin Safari Kakroudi, Masoud Beiranvand Pages 151-175
    Background and objectives
    One of the problems that police officers are facing is the problem caused by the use of firearms in police missions, so that annually, some people and defendants suffer from death, serious harm, financial and life losses as a result of the use of police officers from a deadly weapon. As a result, a large number of police officers and police officers have been tried in military courts for committing murders or physical injuries due to the use of weapons, and in some cases have been personally sentenced to payment of money, imprisonment or, in some cases, retaliation, and in other cases, the police have paid Diyah. In this research, the researcher is seeking to provide appropriate strategies for using non-lethal weapons when chasing the suspects and lower the number of casualties caused by police shooting.
    Methodology
    In terms of its purpose this study is of an applied research type and in terms of its nature it is considered as descriptive-analytic study. It describes the existing situation and addresses the merits and demerits of the present situation through rational and deductive reasoning and proposes better and more efficient legal rules in this area. Findings and
    results
    The use of non-lethal weapons plays a critical role in the community and police organization. Its first effect is to reduce human casualties; according to Quranic verses, hadiths and jurisprudential sources, preserving human life and precaution is one of the most important effects of the use of non-lethal weapons. Second, due to the nature of the weapon that is not deadly, it increases the community-basis of police from the perspective of the people, which itself increases the satisfaction with the organization and government and also reduces the cost of paying Diyah, which itself preserves organization budget and organizational excellence. The third effect, due to the decrease in the number of murders and physical damage in the field of police missions, it reduces the number of complaints from employees and the lack of motivation from the agents, which itself has a significant role in the dynamics of the organization
    Keywords: Non-lethal weapons, Law, Accused person, Police, shooting, Deadly weapons
  • Armin Akhavan, Esmaeil Salehi *, SHIRIN TOGHYANI Pages 177-198
    Background and objectives
    Street, as the most important public area of the city, has a significant role in the physical activity and mobility of citizens by creating a safe environment, hence affects their health. In this regard, an attempt has been made to identify the most important safety and security indicators by examining the literature on the healthy streets, and how they affect the health of urban streets.
    Methodology
    The method of this research is descriptive-analytic and the required data are collected through library resources and field studies, and the analyses of the research data have been conducted using descriptive and inferential statistics. According to the latest census, the sample size is set as 384 individuals using the Cochran formula.
    Findings
    According to the values obtained from the Pearson correlation coefficient with a significant level less than 0.05, there is a significant and positive correlation between lighting indices, pedestrian and people on vehicle interfaces, cozy and distant spaces, plants and stationary and mobile barriers, and the health of studied axis.
    Results
    An analysis of street users' perception of street health has shown a low safety and security level in Nader Street. Also, the level of perception of users of the street from safety and security problems detected in Nader Street indicates the significance of the problems from the viewpoint of the people. The level of physical activity and mobility of the residents and the overall health level of Nader Street were lower than the average.
    Keywords: Health, safety, Security, Healthy Street, Nader Street
  • Zeinab Najafi, Hossein Hassani Satehi *, Hamid Sarkani, Reza Fanazad Pages 199-224
    Background and objectives
    Recent criminal investigations have shown that traditional criminal justice in its approach has failed to solve the problem of crime rate rising as expected. This incapacity of traditional criminal justice has created new approaches to the criminal phenomenon, its effects and how to deal with it, most notably the approach to restorative justice.
    Methodology
    In terms of its nature this study is of an applied research type and descriptive-analytic. The data are collected through library studies. The researcher analyzed and evaluated the issue by referring to legal and Islamic jurisprudence resources as well as civil rules and regulations. Findings and
    results
    The results of this research indicate that contrary to traditional criminal justice, special attention has been paid to the victim and his damages, and the main purpose of the processes and guarantee of the implemented performances is to restore the victim's damage and give the responsibility to the offender. Thus, with restorative justice programs, before enforcing the court order, simply compensate the injured person or other people, and reduce the civil liability of the judicial officers appointed in this research for the employees of the I. R.I. Police. By convening a meeting between the victim and the offender with the civil servant and creating compassionate meetings before the court, and dealing with the subject matter, civil liability of judicial officers may be terminated. Unfortunately, in the current judicial system, the restorative justice institution has not been very well used to compensate for civil liability, but in some cases, the resolution council has made good use of the tools of this institution. Ultimately, international rules and international institutions have recently accepted restorative justice.
    Keywords: Restorative justice, victim, Civil Liability, Judicial officers
  • Azam Alizadeh *, Zahra Zakeri Nasrabadi, Akbar Salimi Pages 225-250
    Background and objectives
    Since violent crimes have massive physical and psychological damage to people and have increased in recent years, this study attempts to investigate the factors affecting the crimes committed among prisoners in the Sirjan city in 2011-2016.
    Methodology
    In terms of its purpose this study is of an applied research type and in terms of its nature it is considered as a descriptive-survey study. The sample included all 63 prisoners who have committed violent crimes in Sirjan prisons and are being punished for their crimes. The method employed in this study was interviewing and open questionnaire. Of all the perpetrators of violent crimes, only 51 were willing to be interviewed.
    Findings
    Most male offenders are low-educated, unemployed or have low-income jobs and such crimes were committed in less than 35 year-old age group, and there was a significant relationship between factors such as addiction, the experienced offender, living in criminal hotspot areas, family status of prisoners and violent crimes.
    Results
    Deviant behavior is learnable and it is learned in the process of communicating with others, especially in the family. In general, factors such as age, gender, education, income, occupation, addiction, prison record, and having low-education families and low-income families, or addicted parents or offender parents and experienced offenders in the family are effective on the individual's being criminal
    Keywords: Violent crimes, Prison, Prison record, Addiction, Family of criminals