فهرست مطالب

انتظام اجتماعی - سال دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1389)

فصلنامه انتظام اجتماعی
سال دوم شماره 2 (پاییز و زمستان 1389)

  • 264 صفحه،
  • تاریخ انتشار: 1390/10/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • بررسی عوامل موثر بر جرایم معافیت های پزشکی در امور وظیفه عمومی و راه های پیشگیری از آن
    ابراهیم صادقی، محمد سهرابی صفحه 7
  • الگوبرداری دانشگاه علوم انتظامی از بهترین شیوه های دانشگاه تهران در مدیریت دانش
    صدیقه سادات هاشمی، سید مهدی الوانی، رضا واعظی صفحه 29
    زمینه و هدف
    ما در دنیایی زندگی می کنیم که مدیریت دانش در آن به یکی از کارکردهای جدایی ناپذیر کسب و کار و بعد جدیدی از مدیریت برای بسیاری از سازمان ها در حال تبدیل شدن است. این امر بخصوص برای دانشگاه ها که فعالیت ذاتی و ماموریت اصلی آن ها، انجام فعالیت های علمی است، اهمیتی مضاعف یافته است. دانشگاه علوم انتظامی نیز به عنوان تنها مرکز آموزش عالی افسران پلیس، از این قاعده مستثنی نیست و چنانچه بخواهد خود را با آرمان های توسعه علم در سند چشم انداز هماهنگ نماید، باید تلاش نماید و از دانشگاه های پیشرو در زمینه مدیریت دانش، به شکل مناسبی الگوبرداری نماید. در این مقاله با هدف الگوبرداری از بهترین شیوه های دانشگاه تهران به عنوان دانشگاهی پیشرو در این زمینه، فرآیند مدیریت دانش دانشگاه علوم انتظامی با دانشگاه تهران، مقایسه می گردد.
    روش
    این پژوهش به دو شیوه اسنادی و پیمایشی و به کمک ابزارهای فیش برداری و پرسشنامه انجام گرفته است. پایایی پرسشنامه محقق ساخته مورد استفاده با روش آلفای کرونباخ 94/0 محاسبه گردیده و داده های جمع آوری شده به کمک آزمون های تی، من ویتنی، دوجمله ای و کروسکال والیس تحلیل گردیده اند.
    یافته ها و
    نتایج
    نتایج حاصل از پژوهش وجود تفاوت معنادار بین مدیریت دانش در دو دانشگاه را نشان می دهد. در چهار مولفه تحصیل، به کارگیری، اشتراک و نگهداری دانش، دانشگاه تهران وضعیتی بهتر از دانشگاه علوم انتظامی را داراست، تنها در دو مولفه تشخیص و توسعه دانش با تاکید بر اینکه تفاوت بین دو دانشگاه معنادار نیست اما اندک تفاوت موجود دانشگاه علوم انتظامی را دارای برتری نسبی نشان داد. بررسی وضعیت استقرار مدیریت دانش در دو دانشگاه نیز نشان می دهد که تنها دو مولفه به کارگیری و اشتراک دانش تنها در دانشگاه تهران، به خوبی استقرار یافته است.
    کلیدواژگان: مطالعه تطبیقی (Comparative Study)، مدیریت دانش (Knowledge Management)، دانشگاه علوم انتظامی (I، R، I، Police University)، دانشگاه تهران (University of Tehran)
  • حقوق بزه دیدگان و خواسته های آنان از پلیس
    میر عظیم قوام صفحه 61
    در اثر ارتکاب جرم، آسیب های مادی و معنوی گوناگونی متوجه جان، مال، ناموس، آبرو و روح و روان بزه دیدگان و بستگان آنان می شود. نحوه پاسخ دهی مراجع دولتی به بزه دیدگان می تواند در کاهش آسیب های آنان موثر واقع شود. نقش پلیس به عنوان اولین نهادی که بزه دیدگان به آن مراجعه می کنند، در کاهش آسیب ها و خسارات و تامین نیازها و خواسته های آنان بسیار چشمگیر و قابل توجه است. هدف اصلی این پژوهش شناسایی وتعبیین نیازها و خواسته های حقوقی بزه دیدگان از پلیس است.
    روش
    این پژوهش از نظر نوع پژوهش اسنادی است که محقق از منابع کتابخانه ای و مدارک موجود پژوهشی درون سازمانی و برون سازمانی در تدوین آن استفاده کرده است. همچنین از تکنیک تحلیل محتوای برای تحلیل اسناد، شاهد است و مصاحبه استفاده کرده است. جامعه آماری پژوهش را بزه دیدگان جرایم مختلف در کلانتری ها و اداره های پلیس آگاهی و اساتید دانشگاه علوم انتظامی روسای کلانتری ها و پاسگاه ها تشکیل می دهند که به صورت تصادفی ساده از بین آنها 62 نفر مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار گرفته اند. ابزار گردآوری اطلاعات این پژوهش را مشاهده و مصاحبه تشکیل می دهد.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که حق دسترسی سریع و آسان به پلیس، حق دسترسی به پلیس زن برای زنان بزه دیده، خوش رفتاری و مهربانی پلیس با بزه دیدگان، حمایت عاطفی و روانی از آنان و بالاخره کشف جرم، شناسایی و دستگیری متهمان و انجام صحیح و دقیق تحقیقات مقدماتی توسط پلیس، از دیگر حقوق و نیازها و همچنین خواسته های بزه دیدگان از پلیس می باشد، که لازم است از سوی پلیس مورد توجه قرار گیرند و تامین شوند.
    نتایج
    نتایج این تحقیق نشان می دهد که مهم ترین خواسته های بزه دیدگان از پلیس عبارت اند از: احترام به بزه دیده، سرعت در رسیدگی به کار بزه دیده، دقت در انجام تحقیقات و تشکیل پرونده، حمایت از حقوق بزه دیده، حضور سریع تر پلیس در صحنه جرم، سهولت در دسترسی بزه دیده به پلیس، شناسایی و دستگیری متهم و تامین امنیت بزه دیده.
    کلیدواژگان: بزه دیده، خسارت، پلیس، حقوق بزه دیده، جرم، تحقیقات از بزه دیدگان
  • بررسی عوامل درون سازمانی موثر بر آسیبهای شغلی کارکنان کلانتری های شهرستان سنندج
    شهامت حسینیان، سروان یوسف محمدی مقدم، ستوانیکم کامران ملکی صفحه 105
    مسئله و
    هدف
    ماموران پلیس همواره در زندگی شهری خود در معرض آسیب های اجتماعی، جنایی و... هستند. افراد پلیس غالبا مجبورند در انجام وظایف و ماموریت های خود با موقعیت های زشت و رفتارهای ضداجتماعی و ضدانسانی سر و کار دارند و طبیعی است که بیشتر از سایر انسان ها در معرض خطر و آسیب قرار دارند. هدف اصلی این پژوهش شناسایی عوامل درون سازمانی موثر بر آسیب های شغلی کارکنان پایور کلانتری ها شهرستان سنندج است.
    روش
    این پژوهش از نظر نوع تحقیق کاربردی و از نظر روش پیمایشی است. جامعه آماری آن را کلیه کارکنان پایور انتظامی کلانتری های شهرستان سنندج است. روش نمونه گیری این پژوهش، نمونه گیری تصادفی طبقه ای می باشد و ابزار گردآوری اطلاعات آن را پرسشنامه است.
    یافته ها و
    نتایج
    یافته ها و نتایج این پژوهش نشان می دهد که عوامل استرس و فشار روانی ناشی از محیط کار، سبک مدیریت، تشویق و تنبیه، آموزش و پرداخت های سازمانی به ترتیب مهم ترین اولویت های موثر بر آسیب پذیری شغلی کارکنان پایور کلانتری های مورد مطالعه محسوب می شود.
    کلیدواژگان: کلانتری، عملکرد، آموزش، فرهنگ، انگیزش، سبک مدیریت
  • بررسی رابطه آسیب های اجتماعی با امنیت اجتماعی با تاکید بر پدیده اعتیاد
    پرویز آهی، لیلا ذوقی، بیتا آجیل چی صفحه 133
    مسئله و
    هدف
    امنیت یکی از مهم ترین اصول زندگی است و نخستین شرط لازم برای پیشرفت و رسیدن به توسعه پایدار برای جامعه متمدن محسوب می شود،آنچه امنیت اجتماعی را تهدید می کند و می تواند باعث سقوط تدریجی جامعه شود عدم رعایت ارزش های پذیرفته شده و آسیب های اجتماعی وارده بر آن است. بسیاری ازآسیب های اجتماعی از جمله اعتیاد می تواند صدمه جبران ناپذیری بر پیکر اجتماع سالم وارد کند. برقراری امنیت در جامعه اساسی ترین محور فعالیت پلیس به شمار می آید؛ بنابراین هدف از پژوهش حاضر بررسی ارتباط آسیب های اجتماعی (اعتیاد)با امنیت اجتماعی از دیدگاه روسای کلانتری ها است.
    روش
    تحقیق حاضر از نوع پیمایشی است و جامعه آماری آن را روسای سرکلانتری ها و افرادی است که بیش از 10 سال در بخش های مبارزه با مواد مخدر سابقه خدمتی داشته اند. روش نمونه گیری پژوهش تصادفی ساده است و ابزار جمع آوری اطلاعات این پژوهش پرسشنامه محقق ساخته می باشد.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که در سطح 01/0 P< وضعیت خانوادگی و اقتصادی و فرهنگی با اعتیاد رابطه معناداری دارد و همچنین در سطح 01/0 P< اعتیاد با امنیت اجتماعی رابطه معناداری دارد؛ یعنی پدیده اعتیاد می تواند باعث برهم زدن امنیت اجتماعی گردد و هرچه گرایش به اعتیاد در جامعه بیشتر باشد امنیت اجتماعی به ویژه امنیت عمومی به مخاطره می افتد.
    نتایج
    بین آسیب های اجتماعی (با تاکید بر پدیده اعتیاد) و خانواده، اقتصاد، فرهنگ و امنیت اجتماعی رابطه معنا دار وجود دارد.
    کلیدواژگان: آسیب شناسی، امنیت اجتماعی، اعتیاد، فرهنگ، خانواده، اقتصاد، آسیب های اجتماعی
  • بررسی مولفه های موثر برکنترل اتباع خارجی به منظور تامین نظم و امنیت اجتماعی
    تقی بختیاری، حمید پناهی، سیدعلی عبادی نژاد، غلامرضا مرادی صفحه 153
    مسئله : مولفه های متعدد و متنوعی بر کنترل اتباع خارجی در کشور تاثیر گذارند. از آنجا که فرآیند کنترل این افراد در کلیه گذرگاه های ورودی کشور اعم ازمرزهای خشکی، آبی و هوایی به منظور تامین امنیت اجتماعی بر عهده نیروی انتظامی است و از هنگام ورود تا لحظه خروج از کشور، پلیس باید هدایت گرو پی گیر آن ها باشد، لذا مشکلات حضور آنان همواره یکی از دغدغه های اصلی پلیس است که بایستی تمامی مسائل آن مورد واکاوی قرار گیرد. هدف اصلی این پژوهش، شناسایی و تعیین اولویت مولفه های موثر برکنترل اتباع خارجی از زمان ورود و اقامت تا خروج است.
    روش
    پژوهش از نظر هدف کاربردی است وبه روش توصیفی - پیمایشی انجام گرفته است. جامعه آماری این پژوهش را کارکنان پلیس مهاجرت و اتباع خارجه با بیش از 5 سال سابقه خدمت در استان های تهران، کرمان، گیلان و خراسان رضوی تشکیل می دهند که به صورت تمام شمارانتخاب شده اند. ابزارگردآوری اطلاعات، پرسش نامه محقق ساخته بود.
    یافته ها یافته های این پژوهش نشان می دهد که مولفه سازمان های موازی (R=/098) بیشترین و مولفه نیروی انسانی (R=0/95) کمترین همبستگی را با متغیر کنترل اتباع خارجی دارد. پس می توان گفت که با اختلاف اندکی مولفه سازمان های موازی بیشترین و مولفه نیروی انسانی سازمانی کمترین تاثیر را برکنترل اتباع خارجی دارند. بنابر این پیشنهاد می شود که مدیران پلیس درتدوین خط و مشی و راهبردهای پلیس این مولفه ها را مد نظر قرار دهند.
    کلیدواژگان: کنترل، اتباع خارجه مجاز، اتباع خارجه غیرمجاز، پلیس، امنیت
  • بررسی موثرترین شیوه های انتظامی در جلوگیری از ورود مواد مخدر به شهرستان اصفهان در سال 1387
    دکترجلال شیرزاد، دکترپیمان فقیه فرد، مسلم جمشیدی، علی احتشامی، محمد رسایی صفحه 175
    بیان مسئله: بعد از قاچاق سلاح، بزرگ ترین و سود آورترین تجارت در جهان قاچاق مواد مخدر است. سوداگران مرگ برای جابه جایی و ترانزیت مواد مخدر از پیچیده ترین و پیشرفته ترین روش ها و مجهزترین سلاح ها و خودروها استفاده می کنند.شهرستان اصفهان به علت قرار داشتن در مسیر ترانزیت مواد مخدر، همواره شاهد عبور بخشی از مواد مخدر از حوزه استحفاظی خود بوده است. این تحقیق، موثرترین شیوه های جلوگیری از ورود مواد مخدر به فرماندهی استان اصفهان را در سال 1387 بررسی می کند و همچنین برآنست تا مشکلات و تاثیر آن در مقابله با قاچاق مواد مخدر را شناسایی کند.
    روش
    روش بررسی این تحقیق توصیفی (از نوع پیمایشی) است و جامعه آماری، 130 نفر از کارکنان فرماندهی انتظامی شهرستان اصفهان است که درگیر یا دارای مسئولیت در زمینه مبارزه با مواد مخدر هستند که بر اساس مورگان 80 درصد (97 نفر) از این افراد انتخاب شدند. ابزار پژوهش پرسشنامه است.
    نتیجه
    نتیجه تحقیق نشان داد که شیوه های اطلاعاتی، بیشترین تاثیر را در مقابله با قاچاق مواد مخدر در شهرستان اصفهان در سال 1387 داشته است و در رتبه اول قرار دارد. پس از آن امکانات مالی و تجهیزات در رتبه دوم، آموزش عوامل انسانی در رتبه سوم، شیوه های انتظامی در رتبه چهارم و شیوه های رزمی – تاکتیکی در رتبه پنجم قرار دارند.
    کلیدواژگان: مواد مخدر، قاچاق مواد مخدر، شیوه های رزمی، تاکتیکی، شیوه های اطلاعاتی، آموزش، شیوه های انتظامی
  • مدل تصمیم یار پارامتری چند معیاره برای انتخاب سبک معماری سیستم های اطلاعاتی
    غلامرضا شاه محمدی، سعید جلیلی صفحه 197
    نیروی انتظامی(ناجا) برای برقراری نظم و امنیت و انجام موثر ماموریت ها و خدمات انتظامی، از سیستم های اطلاعاتی گسترده، فراگیر و مقیاس بزرگ استفاده می کند. بهره برداری از این سیستم ها باعث ایجاد تحول عظیمی در انجام ماموریت ها و خدمات انتظامی شده است. این سیستم ها از یک سو باید از سرعت، قابلیت اعتماد و امنیت بالا برخوردار باشند و از سوی دیگر به لحاظ ضرورت تعامل و لزوم یکپارچه سازی آنها با یکدیگر و تعامل آنها با سیستم های کلان جامعه مانند سیستم های اطلاعاتی ثبت احوال و املاک نیز بایستی گسترش پذیر و منعطف باشند.
    یادآوری می گردد ساخت سیستم های در مقیاس بزرگ، توسعه پذیر و منعطف نیازمند توجه ویژه به ساختار و سازماندهی اجزای آن سیستم است که معماری نرم افزار نامیده می شود. بنابراین طراحی معماری این سیستم ها که زیر بنای انعطاف و توسعه پذیری آینده آنها را پشتیبانی می کند، از اهمیت فوق العاده ای برخوردار است. تجربه متخصصان سیستم های اطلاعاتی بیانگر آن است که در طراحی این نوع سیستم ها بی توجهی به معماری آنها عامل اساسی عدم تامین وی‍ژگی های کیفی مورد اشاره بوده است. از آنجا که انتخاب سبک معماری از تصمیم های مهم مرحله طراحی محسوب می شود و در تامین صفات کیفی سیستم نقش اساسی دارد، هدف این پژوهش ارائه مدلی برای انتخاب سبک معماری سیستم های اطلاعاتی ناجاست، به نحوی که سیستم های اطلاعاتی حاصل قابلیت پاسخگویی به نیازهای کیفی(سرعت، قابلیت اعتماد و...) را داشته و در انجام ماموریت ها موثر واقع شوند.
    در مدل پیشنهادی ابتدا 1) مشخصه های مهم سیستم(مانند واکنشی بودن) تعیین می شود؛ 2) با توجه به این مشخصه ها، سبک های معماری پالایش شده و سبک هایی که از این مشخصه ها حمایت می کنند، مشخص می شوند، 3) صفات کیفی قابل ارزیابی در سطح سبک های معماری تعیین می گردد؛ 4) سبک های معماری از دید این صفات کیفی به طور کمی ارزیابی می شوند و 5) براساس نتایج سنجش سبک های معماری و تعیین اندازه تقریبی سیستم(تعداد مولفه های نرم افزار) و تعداد مولفه های موثر در تراکنش، با استفاده از رویکرد فرایند تحلیل سلسله مراتبی و تقدم صفات کیفی مورد نظرسیستم اطلاعاتی، سبک های معماری رتبه بندی شده و سبک معماری برتر برای سیستم اطلاعاتی مورد نظر توصیه می گردد. با استفاده از یک سیستم اطلاعاتی نمونه، کاربری و قابلیت استفاده از روش پیشنهادی تشریح می گردد.
    نتایج این تحقیق نشان می دهد که تبدیل فرایند شهودی و مبتنی بر تجربه فعلی انتخاب سبک معماری به روش اصولی و سیستماتیک ارائه شده در این تحقیق است. استفاده از این روش باعث می شود سیستم های اطلاعاتی حاصل از کیفیت بالا برخوردار باشند و در حفظ و ارتقای امنیت اجتماعی نقش اساسی داشته باشند.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعاتی ناجا، سبک معماری نرم افزار، ارزیابی سبک های معماری، انتخاب سبک معماری، فرایند تحلیل سلسله مراتبی
  • بررسی میزان عوامل موثر بر عملکرد افسران گشت کلانتری های انتظامی (مطالعه موردی شهرستان جویبار)
    سرگرد حمید پناهی، سیدعلی عبادی نژاد، سروان یوسف محمدی مقدم، سرهنگ علی امیری صفحه 235