فهرست مطالب

انتظام اجتماعی - سال چهارم شماره 2 (تابستان 1391)

فصلنامه انتظام اجتماعی
سال چهارم شماره 2 (تابستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1392/01/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • حسن سرایی، جواد منظمی تبار صفحه 7
    انگیزه اصلی در پرداختن به مسئله رویکرد نخبگان به نظم اجتماعی، رفع حیرت برآمده از پارادوکسی است که خود از دو رویکرد متفاوت درباره ی نظم اجتماعی در جامعه ایران ناشی می شود. به طوری که در یک سو نگرش بسیاری از مردم و نخبگان جامعه بر این قرار است که برای حل مشکلات و اختلالات ناشی از بی نظمی در حوزه های فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و اقتصادی به کاربرد زور و قدرت اعتقاد دارند و در نهایت رویکرد مشارکتی را برای حل مشکلات جامعه ایران، دارای کارایی لازم نمی دانند. از سوی دیگر تعداد زیادی از نخبگان و مردم هستند که برای حل مشکلات بر تعاون و همکاری و مشارکت مردم تاکید می کنند بنابراین در این مقاله رویکرد نخبگان به نظم در ابعاد اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی در قالب این سوال اصلی که نخبگان به کدام یک از این دو رویکرد بیشتر گرایش دارند؟ مورد بررسی و مطالعه قرار خواهد گرفت.
    روش بررسی حاضر از نظر هدف، کاربردی- توسعه ای است و از نظر شیوه جمع آوری داده ها، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری آن کلیه نخبگان ساکن در شهر تهران است که 234 نفر از آنان به روش نمونه گیری تعمدی (هدفمند) در سال 1390 انتخاب شده بودند. ابزار گرد آوری داده ها پرسش نامه محقق ساخته است.
    یافته های این پژوهش حاکی از آن است که انتظامی ترین رویکرد نخبگان مربوط به نظم سیاسی با میانگین 3/64 و انحراف معیار 0/83 است. همچنین انسجامی ترین رویکرد نخبگان مربوط به نظم اجتماعی با میانگین 1/89 و انحراف 0/79 می باشد. رویکرد نخبگان به نظم اقتصادی با میانگین 2 و انحراف معیار 0/82 در حوزه نظم انسجامی قرار می گیرد. لکن رویکرد آنان به نظم فرهنگی با میانگین 2/74 و انحراف معیار 0/81 در حوزه نظم التقاطی متمایل به انسجامی قرار می گیرد. به عبارت دیگر، رتبه بندی رویکرد نخبگان به نظم در ابعاد چهار گانه از نظم انسجامی به انتظامی به ترتیب عبارت است از:1-نظم اجتماعی؛ 2- نظم اقتصادی؛ 3- نظم فرهنگی؛ 4- نظم سیاسی.
    نتایج این بررسی نشان می دهند که رویکرد نخبگان به نظم اجتماعی یک رویکرد التقاطی متمایل به انسجامی است؛ به عبارت ساده تر نخبگان برای برقراری یک نظم پایدار و مطلوب بیشتر اعتقاد به همکاری و مشارکت مردم دارند لکن این اعتقاد حالت صد درصد ندارد. از همین رو در کنار استفاده از مشارکت های مردمی به کاربرد زور و قدرت نیز معتقدند. به نظر نخبگان ایجاد نظم مطلوب و پایدار در درجه اول با همکاری ومشارکت مردم و سپس با استفاده از زور وقدرت به دست می آید.
    کلیدواژگان: نظم اجتماعی، نخبگان، رویکرد انتظامی، رویکرد انسجامی، نظم، نظم اقتصادی، نظم سیاسی، نظم فرهنگی
  • اصغر میرفردی، آسیه صادق نیا صفحه 41
    زاع، نوعی بی نظمی در روابط اجتماعی میان افراد و گروه ها است که یکی از مهم ترین مسائل اجتماعی استان کهگیلویه و بویراحمد محسوب می شود. این مسئله پیامد های اجتماعی گوناگونی را در بر داشته که از مهم ترین آن ها می توان به کاهش ابعاد گوناگون امنیت در جامعه یاد شده اشاره کرد. مقاله حاضر با هدف گونه شناسی نزاع های دسته جمعی در شهرستان بویراحمد تدوین شده است. از آنجا که در این پژوهش تحلیل محتوای پرونده های نزاع دسته جمعی و بازجویی های صورت گرفته از افراد مد نظر بوده، سعی شده، ماهیت و ویژگی های نزاع های جمعی اتفاق افتاده در شهرستان بویراحمد از لحاظ زمینه وقوع درگیری، تعداد افراد شرکت کننده در نزاع جمعی، محل و زمان وقوع درگیری، دامنه صدمات وارد شده، سلاح مورد استفاده، تعداد افراد شرکت کننده در نزاع، نحوه ختم و متغیرهای جمعیتی مربوط به افراد شرکت کننده در نزاع جمعی بررسی شود. روش تحقیق این مقاله اسنادی و استفاده از تکنیک تحلیل محتوای کمی می باشد؛ داده های این گونه شناسی با ابزار پرسشنامه معکوس و از بررسی 52 پرونده نزاع جمعی و متن بازجویی های 417 نفر از شرکت کنندگان در نزاع جمعی که در حوزه اجرای احکام شماره 1 دادسرای عمومی و انقلاب استان کهگیلویه و بویراحمد موجود است، استخراج شدند. نتایج این پژوهش نشان دادند که جوانان، مردان، مجردها، روستائیان و افراد دارای پایگاه اقتصادی پایین، به میزان بسیار بالایی در نزاع های دسته جمعی شرکت داشته اند؛ افراد دارای تحصیلات زیر دیپلم و بی سواد 64 درصد نزاع های جمعی را به خود اختصاص داده اند. بیشتر نزاع ها در روستاها رخ داده و در شهرها نیز اکثر نزاع ها در معابر عمومی شهر رخ داده اند. در ارتباط با زمینه های بروز درگیری بین گروه ها، مسائل ملکی- زراعی بیشترین میزان را به خود اختصاص داده اند و بعد از آن نیز شوخی ها و بی احترامی های کلامی، مسائل مالی، اختلافات قدیمی، ناموسی، خانوادگی و... در رتبه های بعدی قرار داشته اند. همچنین اکثر سلا ح های مورد استفاده از نوع سرد بوده اند؛ از نظر حجم جمعیت شرکت کننده در نزاع، بیشترین نزاع ها مربوط به نزاع های با 3 تا 10 نفر شرکت کننده بوده است، در 42/3 درصد از پرونده ها سابقه درگیری وجود داشته است که از این میزان تنها 40/9 درصد به مراجع قضایی و انتظامی مراجعه داشته اند و در 36/36 درصد نیز ریش سفیدان وساطت کرده اند. 75 درصد از طرفین درگیر هیچ گونه نسبت خویشاوندی اعم از سببی و نسبی نداشته اند، اما بیشتر افراد غیرخویشاوند (69/2 درصد) سابقه آشنایی با همدیگر داشته اند. در نهایت نیز در 32/7 درصد از پرونده ها طرفین درگیری به یکدیگر رضایت داده اند و بیشترین حکم صادر شده از طرف مراجع قضایی جریمه نقدی به حساب دولت بوده است.
    کلیدواژگان: نزاع جمعی، ویژگی های اقتصادی، اجتماعی منازعان، گونه شناسی نزاع، آسیب اجتماعی، انسجام اجتماعی، رفتارهای انحرافی، جامعه پذیری، تعامل اجتماعی
  • یوسف زین العابدین، رضوان نظری، ابوطالب احمدی ارکمی صفحه 75
    مقوله امنیت به عنوان پدیده ای کهن و دیرینه با جوهر هستی انسان پیوند ناگسستنی دارد. گذشت زمان و تحول در زندگی و هویت اجتماعی جوامع انسانی، مفهوم امنیت را دگرگون ساخته است. امنیت شهروندی شامل هر اقدام و عملی است که سبب اعتلا و آرامش روحی و جسمی افراد می شود. هرگونه برنامه ریزی و توجه ویژه به کنترل اجتماعی و سیاسی در پرتو شناخت مسائل امنیتی شهروندان امکان پذیر است. بنابراین هدف این مقاله بررسی و شناسایی مولفه های اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی و میزان تاثیر گذاری و او لویت بندی هر یک از این مولفه ها بر امنیت شهروندی در شهر رشت است. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش، توصیفی از نوع پیمایشی است که برای جمع آوری داده ها از ابزار پرسش نامه استفاده شده است.جامعه آماری این پژوهش را کلیه شهروندان شهرستان رشت تشکیل می دهد که به روش نمونه گیری تصادفی تعداد321 نفر مورد بررسی و مطالعه قرار گرفتند. نتایج پژوهش نشان می دهد که میانگین رتبه ای بیش از 2/5 اکثر متغیرها نشان از اثرگذاری مثبت بر امنیت شهروندی در شهر رشت است. همچنین میانگین 3/68 متغیرهای اجتماعی – فرهنگی و میانگین 3.48 درصدی متغیرهای اقتصادی – سیاسی نشان از تایید فرضیه ها پژوهش و اثرگذاری مسائل اجتماعی – فرهنگی و مسائل اقتصادی – سیاسی بر امنیت شهروندی شهر رشت دارد. همچنین داده های پژوهش نشان می دهد اثرگذاری مسائل اجتماعی – فرهنگی بر امنیت شهروندی شهر رشت بیش از مسائل اقتصادی – سیاسی است.
    کلیدواژگان: امنیت، شهروندی، مولفه های اجتماعی، فرهنگی، مولفه های اقتصادی - سیاسی، امنیت شهروندی، احساس امنیت، شهر رشت
  • مسعود شریعتی، محمدکاظم مهاجری، ابوالفضل ملکی صفحه 95
    نزاع دسته جمعی از جمله آسیب های اجتماعی است که در صورت بروز، آسیب های مادی و معنوی فراوانی را برای یک جامعه در پی دارد. هدف این مقاله بررسی وشناسایی عوامل موثر بر تمایلات بالقوه در بروز نزاع های دسته جمعی در شهرستان خدابنده استان زنجان است. این مطالعه از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ روش، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این مطالعه را مردان بالای 18 سال ساکن در شهرستان خدابنده تشکیل می دهندکه به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب و مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند. نتایج این مطالعه نشان می دهند که بین متغیر های اختلافات ملکی، خانوادگی، عدم اعتماد به مراجع قضایی و انتظامی و عوامل فرهنگی – تاریخی و گرایش به نزاع دسته جمعی در شهرستان خدابنده رابطه معناداری وجود داردکه بر مبنای تبیین صورت گرفته از طریق رگرسیون و همچنین تحلیل مسیر، بیشترین تاثیر را به ترتیب متغیرهای اختلاف ملکی وخانوادگی و عدم اعتماد به مراجع قضایی وانتظامی بر تمایل بالقوه به نزاع های دسنه جمعی داشته است.
    کلیدواژگان: نزاع دسته جمعی، اختلاف ملکی و خانوادگی، عوامل فرهنگی و تاریخی، آسیب اجتماعی، عدم اعتماد به مراجع قضایی و انتظامی
  • نادر مروتی صفحه 119
    مهاجرت به عنوان معضلی برای کشورهای جهان سوم در یک قرن اخیر پدیدار شده است. آنچه باعث شده مهاجرت به عنوان معضل دیده شود؛ عدم امکان جذب مهاجران توسط شهرها، عدم توانایی دولت ها در ارایه امکانات به حجم انبوه مهاجرین به شهرها و به وجود آمدن پدیدهی اسکان غیررسمی می باشد. هدف اصلی این پژوهش بررسی چگونگی شکلگیری سکونتگاه های غیررسمی شهر سنندج و ارائه راهکار برای ساماندهی آن هاست.روش تحقیق این مطالعه از لحاظ نوع، کاربردی و از لحاظ شیوه گردآوری داده ها، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه سرپرستان خانوار محله عباس آباد سنندج تشکیل می دهد. نمونه پژوهش شامل 400 نفر از سرپرستان خانوار ساکنان آن محله است که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده های پژوهش، پرسشنامه محقق ساخته می باشد نتایج این تحقیق نشان میدهد که نابرابری های منطقهای بین شهر و روستا بر مهاجرت روستاییان به محله مورد مطالعه تاثیر داشته و هم پیوند ی های قومی، فرهنگی و خویشاوندی و نیز منشا های مکانی مشترک در پراکندگی جمعیت تاثیر داشته است. همچنین نتایج تحقیق حاکی از احساس تعلق پایین ساک نان به محله زندگی خود و بالتبع میزان مشارکت پایین آن ها در امور مربوط به محله است.
    کلیدواژگان: مهاجرت، اسکان غیررسمی، نابرابری های منطقه ای، رشد شتابان، هم پیوندی های قومی و فرهنگی سکونت گاه های غیر رسمی
  • حسین زنگی صفحه 145
    از دغدغه های جدی هر حکومتی استقرار و استمرار امنیت در همه ابعادزندگی شهروندان است. یکی از مراکز حساس و سرنوشت ساز در جهت تحقق امنیت پایدار، شوراهای امنیت و تامین در سطح کشور، استان، شهرستان و بخش ها است هدف اصلی این تحقیق، شناخت نقش شوراهای تامین در ماموریت های ناجاست. این تحقیق از نظر هدف، کاربردی و از نظر روش توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری این تحقیق 76 نفر از کارکنان پایور ثابت(اعم از افسران و درجه داران) است که در ماموریت های ناجا دخالت مستقیم داشته اند، با توجه به محدود بودن روش نمونه گیری ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه می باشد.تعدادآنان تمام شمار است.نتایج این تحقیق نشان داد که نسبت موافقان فرضیه اول به طور معنا داری از مخالفان آن بیشتر است. بنابراین فرضیه اول تحقیق تایید می شود. در فرضیه دوم نسبت موافقان به طور معنا داری از مخالفان آن بیشتر است و فرضیه دوم تایید می گردد.با توجه به فراوان ی های به دست آمده از تنها عامل مربوط به فرضیه سوم می توان دریافت که حدود 73.1 درصد با این فرضیه در سطح بسیار زیاد و زیاد موافق بوده در نتیجه این فرضیه نیز تایید گردید...نتیجه بدست آمده نمودار آن است که شوراهای تامین در ماموریت های ناجا، دخالت مستقیم، موثر و منحصر به فردی دارند وتعامل ناجا با شوراهای تامین موجب تسهیل در امور وصیانت از ماموران در مواقع بروز مشکلات اداری و قضایی خواهد شد.
    کلیدواژگان: وزارت کشور، تقسیمات کشوری، مقامات سیاسی، امنیت، شورای تامین، نیروی انتظامی
  • محمدحسین احمدی، مریم الوند صفحه 159
    تعدد و تنوع اقوام گوناگون با فرهنگ های مختلف در ترکیب جمعیتی کشورها، حکومت ها را با چالش هایی روبه رو می کند. در کشور ما پاره فرهن گهای قومی در حاشیه کشور قرار دارند که این موقعیت جغرافیایی اقوام معادله امنیت ملی را پیچیده می کند و با توجه به این که این اقوام اغلب در حساس ترین حوزه های راهبردی کشور(حاشیه مرزها)، تحت نفوذ احتمالی کشورهای همسایه و گرایش به آن ها هستند باعث تهدید و آسیب پذیری به حاکمیت ملی می شود و از نقطه نظر راهبرد امنیت ملی از اهمیت زیادی برخوردار است. با این توصیف این مقاله به بررسی نقش قوم گرایی در توسعه بحران های اجتماعی می پردازد که از چهار فرض رابطه هم گرایی قومی، حمایت نهادی درون گروه و برون گروه بودن، احساس محرومیت قومی بر ناآرامی های اجتماعی بهره برداری شده است و هم چنین به این سوال که«آیا بین قوم گرایی و ناآرامی های اجتماعی رابطه وجود دارد» پاسخ داده می شود.
    نوع تحقیق مورد استفاده کاربردی و از نظر روش تحقیق به صورت توصیفی پیمایشی است. به منظور آزمون فرضیه های تحقیق از بین 989 نفر دانشجویان مصوب ساکن در استان های مرزی بر اساس فرمول کوکران تعداد 165 نفر به صورت تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب و از طریق پرسشنامه محقق ساخته مورد سنجش قرار گرفت، پایایی پرسشنامه 0/81 از آلفای کرونباخ به دست آمد.
    کلیدواژگان: قوم گرایی، ناآرامی اجتماعی، محرومیت، هم گرایی، درون و برون گروه، حمایت نهادی
|
  • Hasan Saraei, Javad Monazamitabar Page 7
    The main motive for proceeding with elites’ approach to the social order is due to removing the wonder arising from paradox between two different approaches on social order in Iranian society so that on one side, the attitude of many people and elites of the society is based on solving the problems and disorders arising from disorderliness in the cultural, social, political and economical contexts to believe the application of force and power and on the other side, a lot of elites and people emphasize on the cooperation and collaboration of people for solving the problems and ultimately they don’t deem the collaborative approach to have the required efficiency for solving the problems of Iranian society. Therefore, in this study, the approach of elites to the order in economical, social, political and cultural aspects has been studied as this main question that the elites tend more to which one of the both approaches? The methodology of the extant paper as respect to the objective is applieddevelopmental and the procedure for collecting data is descriptive-survey. The statistical society is consisted of all elites residing in Tehran out of them 234 persons had been selected through purposive sampling in 2011. The data have been collected by researcher-made questionnaire. The findings of this study indicate that the most disciplinary approach of elites is related to political order with the mean value of 3.64 and standard deviation 0.83. As well as,the most integrated approach of elites is related to the social order with the mean value of 1.89 and standard deviation 0.79. The elites’ approach to the economical order with the mean value of 2 and standard deviation 0.82 is placed in the context of solidarity order. But their approach to the cultural order with the mean value of 2.74 and standard deviation 0.81 is placed in the context of eclectic order tending to solidarity order. In other word, grading the elites’ approach to the order in the four aspects of solidarity to disciplinary order is as follows: 1- social order, 2- economical order, 3- cultural order and 4- political order. The summary of this study indicates that the elites’ approach to the social order is an eclectic tending to solidarity order, in simpler word, the elites for establishing a stable and appropriate order, the elites believe in cooperation and collaboration of people, but this belief is not hundred percent. Thus, besides using public collaborations, they believe in application of force and power. As the viewpoint of elites, establishmentof appropriate and stable order is firstly realized by the cooperation and collaboration of people and then by means of force and power.
    Keywords: social order, elites, disciplinary approach, solidarity approach, order, economical order, political order, cultural order
  • Asghar Mir, Fardi, Asieh Sadegh, Nia Page 41
    The conflict is a kind of disorder in the social relations between the individuals and groups which is considered as one of the most important social problems in Kohkiloye&Boyerahmad Province. This problem includes various social consecutives that the most important one is reduction of different security aspects in the said society. The extant paper has been compiled with the objective of typology of collective conflicts in Boyerahmad County. Whereas in this study, analyzing the collective conflict files and performed interrogations of individuals was considered, it is attempted to study the nature and characteristic of collective conflicts occurred in Boyerahmad County with respect to the conflict occurrence fields, number of people participated in collective conflict, location and time of conflict occurrence, the domain of incurred injuries, used combat material, finishing mode and demographic variables related to the individuals participated in collective conflict. The methodology of this research is attributional and using quantitative content analysis technique. The data of this typology has been extracted by reverse questionnaire and considering 52 collective conflict files and text of interrogations of 417 participants in collective conflict available in the Enforcement Division 1 of Public and Revolutionary Prosecutor’s Office of Kohkiloye&Boyerahmad Province. The results of this study indicated that the youths, men, singles, villagers and individuals of low economical class have collaborated in collective conflicts; the people with the educational level lower than diploma and illiterateshave formed 64% of collective conflicts. The most conflicts have been occurred in the villages and in the cities the most conflicts have been occurred in the public passages. In relation to the conflict occurrence fields between groups, proprietary-farming problems have allocated the most rate to themselves, and then verbal humor and disrespects, financial problems, old, chastity and familial disputes. As well as,the most used combat materials have been cold. With respect to the volume of population participated in conflict, the most conflicts were related to conflicts made by 3 to 10 participants, in 42.3% of files, the record of contention existed of which only 40.9% have approached judicial and disciplinary authorities and in 36.36% the elders have mediated. 75% of conflicted parties have had no kinship through marriage or consanguine, but the most unrelated people (69.2%) have had the record of familiarity with each other. Ultimately, in 32.7% of files, the conflict parties have been satisfied with each other and the most issued orders by the judicial authorities is cash penalty to the government’s account.
    Keywords: collective conflict, socioeconomic characteristics of litigants, conflict typology, social harm, social solidarity, deviant behaviors, sociability, social interaction
  • Yousef Zein, Olabedin, Rezvan Nazari, Abotaleb Orkomi Page 75
    The topic of security as an old phenomenon has unbroken bond with the human’s essence of existence. Time passing and development in the life and social identity of human communities has transformed the security. Citizenship security includes any action and measure causing mental and physical peace and improvement of individuals. Any planning and special attention to the social and political control is realized by identifying the citizens’ security issues. Therefore, the objective of this research is studying and identifying the social, cultural, economical and political elements and effectiveness and prioritizing each one of these elements on the citizenship security in Rasht. The extant paper is applied as respect to the objective and descriptive-survey with respect to the methodology and the data was compiled by questionnaire. The statistical society of this study is consisted of all citizens of Rasht out of them 321 citizens were selected via ransom sampling and analyzed. The summary of research indicates that rank mean more than 2.5 of the most variables implies the positive effectiveness on citizenship security in Rasht. As well as, mean value of 3.68 for social-cultural variables and mean value of 3.48% for economical-political variables demonstrates the acceptance of hypotheses and effectiveness of social-cultural issues and political-economical issues on the citizenship security of Rasht. Also, the data indicates that effectiveness of cultural-social issues on the citizenship security of Rasht is more than political-economical issues.
    Keywords: security, citizenship, cultural, social elements, political, economical elements, citizenship security, security feeling
  • Masoud Shariati, Mohammad Kazem Mohajeri, Abolfazl Maleki Page 95
    Collective conflict is one of social harm that in case of occurrence will result in material and intellectual damages for the society. The objective of this paper is studying and identifying factors affecting potential tendencies for occurrence of collective conflicts in Khodabandeh County of Zanjan Province. This study is applied with respect to the objective and descriptive-survey as respect to the methodology. The statistical society of this study is consisted of men over 18 years old residing in Khodabandeh County who have been selected via ransom sampling and were analyzed. The results of this study indicate that a significant relationship between variables of proprietary and familial disputes, lack of trust to judicial and disciplinary authorities and cultural-historical factors and tendency to collective conflict in Khodabandeh County that according to the performed expression through regression and path analysis, proprietary and familial disputes, lack of trust to judicial and disciplinary authorities respectively have had the most effect on potential tendency to the collective conflicts.
    Keywords: Collective conflict, proprietary, familial dispute, cultural, historical factors, social harm, lack of trust to judicial, disciplinary authorities
  • Nader Morovati Page 119
    The immigration as a problem for third countries world has been emerged within the recent century. What causes the immigration to be deemed as a problem is impossibility of attracting the immigrants by the cities, governments’ inability in providing facilities to the mass volume of immigrants to the cities and formation of informal settlement phenomenon. The main objective of this research is studying the quality of informal settlements formation in Sanandaj and presenting strategy for their organization. The methodology of this research is applied and the data has been collected according to descriptive-survey style. The statistical society of present study is consisted of all family guardians in Abbasabad Quarter in Sanandaj. The sampleincludes 400 family guardians residing in this quarter that have been selected by random sampling. The data has been collected by researcher-made questionnaire. The results of this study indicate that regional inequalities between city and village has affected the immigration of villagers to the studied quarter and ethnic, cultural and kinship associates and joint local origins have affected the population dispersal. In addition, the summary implies the residents’ low sense of belonging to their quarter and naturally their low collaboration rate in the affairs related to the quarter.
    Keywords: Immigration, informal settlement, regional inequalities, rapid growth, ethnic, cultural associates
  • Hossein Zangi Page 145
    One of the serious concerns of each government is establishment and continuation of security in all aspects of citizens’ life. Security councils are deemed as the sensitive and crucial towards realization of sustainable security and security is established in country, province, county and districts. The main objective of this study is identifying the role of security councils in the missions of NAJA police. This research as respect to the objective is applied and its methodology is descriptive-survey. The sampling society is consisted of 76 fixed Payvar Dept. employees (including officers and noncommissioned employees) who have intervened in the NAJA missions directly and considering the limitation the procedure is sampling. Questionnaire is used for collecting the data and all of the samples have been selected. The summary of this research indicated that the ratio of agreed(people) to the first hypothesis is significantly more than its disagreed ones. Thus, first hypothesis is accepted. In the second hypothesis, the ratio of agreed is significantly more than its disagreed and second hypothesis was confirmed. Considering the obtained frequencies, according to the sole factor related to third hypothesis may conclude that about 73.1% were agreed to this hypothesis in “very much” and “much” ranges, consequently, this hypothesis was confirmed as well. The result indicates that security councils have direct, effective and exclusive intervention in NAJA missions and interaction of NAJA with the security councils will facilitate the affairs and protect the officers at the time of occurring administrative and judicial problems.
    Keywords: Ministry of Interior, state divisions, political authorities, security, security council, police force
  • Mohammad Hossein Ahmadi, Maryam Alvand Page 159
    Background And Objective
    The number and diversity of various tribes with the different cultures in the demographic composition of the countries encounter the government to the challenges. In our country, Iran, ethnic subcultures are situated at the country margins that the geographical situation of tribes complicates the national security equation. These tribes in the most sensitive state strategic zones (margin of borders) are often under probable influence of neighbor countries and tend to them,therefore it may result in threat and vulnerability of national governing and is very important as regard to the national security strategy. This paper analyzes the role of ethnicity in the development of social crises therein four elements have been raised including relationship between ethnic convergence, institutional protection of being intergroup or out-group, sense of ethnic deprivation and social unrests, as well as the question of “if any relationship exists between the ethnicity and social unrests?” is answered.
    Materials And Methods
    The research type is applied and its methodology is descriptive-survey. For testing the hypotheses, 989 students residing in border provinces were selected and out of them 165 students have been sampled according to Cochrane formula through stratified sampling procedure and were evaluated by researcher-made questionnaire. The reliability of questionnaire was obtained equal to 0.81 by Alpha coefficient of Cronbach.
    Keywords: social unrests, deprivation, convergence, intergroup, outgroup, institutional protection