فهرست مطالب

انتظام اجتماعی - سال پنجم شماره 2 (تابستان 1392)

فصلنامه انتظام اجتماعی
سال پنجم شماره 2 (تابستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/04/17
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدتقی عصار، احمد فضائلی، صدیقه هاشمی فخر صفحه 7
    هدف مقاله حاضر ارائه الگوی راهبردی آموزش پلیس حرفه ای براساس متغیرهای محتوا محور تدوین شده است. سوالات مطرح شده عبارتنداز: 1)متغیرهای محتوا محور دخیل درآموزش پلیس حرفه ای ناجا ازنظرمتخصصان وخبرگان چیست؟ 2)مولفه های تشکیل دهنده متغیرهای محتوامحور درناجا کدامند؟ 3)الگوی راهبردی آموزش پلیس حرفه ای براساس متغیرهای محتوامحوردرناجا چه ویژگی هایی دارد؟ جامعه آماری شامل کلیه فرماندهان، معاونان، مدیران گروه های آموزشی وکارشناسان مراکزآموزشی ودانشگاهی نیروی انتظامی است، که به علت محدود بودن جامعه آماری، به صورت تمام شماری و دردوگروه آزمودنی، الف)متخصان وخبرگان؛ ب)کارشناسان ومدیران آموزش درناجا، اطلاعات جمع آوری شد. ابزاراصلی جمع آوری داده هابرای تجزیه وتحلیل وارائه الگوی راهبردی پرسشنامه محقق ساخته است. این پرسشنامه برآمده ازبخش کیفی پژوهش است وسوالات آن روی یک طیف(10-0)به سنجش وضعیت موجود ومطلوب متغیرهای محتوامحور دخیل درآموزش پلیس حرفه ای ناجا می پردازد. به منظورتجزیه وتحلیل داده های آماری ابتدا اطلاعات حاصل ازپرسشنامه، استخراج ودرجدول اصلی تنظیم شد وسپس از طریق نرم افزار spss18، statistical 8،lisrel دردوبخش پارامتریک وناپارامتریک با استفاده از روش های تحلیل عاملی اکتشافی، تحلیل تاییدی وتحلیل مسیر موردتجزیه وتحلیل قرارگرفت. یافته ها نشان داد ازنظرخبرگان چهارمتغیر:چشم اندازو ماموریت، اهداف وراهبردها، قوانین ومقررات و فرهنگ سازمانی ناجا به عنوان متغیرهای محتوامحوردخیل در الگوی راهبردی آموزش پلیس حرفه ای مطرح هستند. نتایج به گونه ی کلی نشان دادکه درتمامی سطوح مختلف الگوی راهبردی آموزش پلیس حرفه ای(شکاف بین وضع موجودومطلوب)وجوددارد و در بین متغیرهای محتوا محور، عنصرچشم انداز دارای بیشترین سهم درالگوی راهبردی آموزش پلیس حرفه ای است.
    کلیدواژگان: الگوی راهبردی، آموزش، پلیس حرفه ای، متغیر محتوا محور، ناجا
  • عباس خورشیدی، علی قنبری، قادر زارع مهدوی صفحه 43
    در طول تاریخ، همواره تامین امنیت به عنوان یکی از دغدغه های اصلی حاکمان و دولتمردان بوده است. با گذشت اعصار و تغییر در جوامع بشری و ظهور فناوری های جدید، تهدیدهای پیش روی امنیت جوامع، نحوه سیاست های کشورهای استعمارگر و نوع جنگ ها نیز دچار تغییرات اساسی شده و نبردهای با تجهیزات و نفرات زیاد و جنگ های سخت، جای خود را به نبرد اندیشه و جنگ نرم داده اند. تمامی این موارد، ضرورت تغییر در نحوه سیاست های دفاعی کشورها به جهت آمادگی در برابر تهدیدهای نوین دشمنان را نشان می دهد. طبق نظر کارشناسان امر، بهترین راه مقابله با این تهدیدها و حفظ امنیت جوامع، مجموعه اقدامات پیشگیرانه ای است که در شمار پدافند غیرعامل قرار می گیرد.
    جامعه آماری پژوهش، مدیران ارشد، میانی، اجرایی معاونت اجتماعی ناجا شاغل در شهر تهران با مدرک تحصیلی بالاتر از فوق لیسانس هستند که از این بین تعداد 117 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و پرسشنامه محقق ساخته بر روی آن ها اجرا گردید. برای تحلیل همبستگی بین اقدامات پدافند غیرعامل و امنیت اجتماعی شهر تهران، از آزمون همبستگی استفاده شد.
    نتایج نشان می دهد که: تحلیل عاملی از وجود چهار عامل اصلی آموزش همگانی، مشارکت عمومی، تعامل با رسانه و فعالیت های علمی - اجتماعی حمایت می کند. یافته ها پیشنهاد می کند که سند راهبردی بر اساس روش BSC-SOWT می بایست تهیه شود تا با برنامهریزی کوتاه مدت و بلند مدت، مشکلات مرتفع گردد.
    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، پدافند غیرعامل، آموزش همگانی، مشارکت عمومی، رسانه، فعالیت های علمی و اجتماعی تهران، پلیس
  • فیروز محمودی جانکی، فاطمه وحید دستجردی، محمد بارانی صفحه 69
    انتخاب مکان جرم، به جهت فراهم آوردن امکان پیش بینی رفتار مجرمانه در جرم شناسی پر اهمیت است؛ یکی از پرسش های کلیدی در این زمینه این است که آیا مجرمان در نزدیکی محل سکونت خویش مرتکب جرم می شوند؟ با توجه به نظریات انتخاب عقلانی، فعالیت روزمره و الگوی جرم به نظر می رسد که پاسخ پرسش مثبت باشد. برای آزمودن این فرضیه، مطالعه حاضر، جرم سرقت (به طور ویژه مصادیقی از آن) را به عنوان یکی از شایع ترین جرایم ارتکابی در سطح جامعه مورد مطالعه موردی قرار داده است. جامعه آماری، سرقت از منزل، سرقت از مغازه، سرقت اتومبیل و کیف قاپی های ارتکابی در کلان شهر تهران در سال 1390 می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی، گروه نمونه از میان آن انتخاب گردید. اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از ارتباط بین متغیرها بر اساس آزمون تحلیل واریانس یک طرفه و توزیع نظری بررسی و تحلیل شده و فرضیات مورد آزمون قرار گرفتند. نتایج حاکی از آن است که میزان ارتکاب جرم سرقت با افزایش فاصله از سکونت گاه کاهش می یابد. همچنین در خصوص فرضیات فرعی پژوهش راجع به سن و نحوه ارتکاب جرم، مشخص گردید که سن رابطه مستقیم با فاصله طی شده توسط مجرمین دارد به نحوی که در سنین پایین تر فاصله کمتر ثبت گردیده و با افزایش سن، فاصله نیز افرایش یافته است. در مورد نحوه ارتکاب جرم نیز نتایج مشخص نمود سرقت هایی که به صورت دسته جمعی ارتکاب می یابند در فاصله نزدیک تری با محل سکونت مرتکبین قرار دارند.
    کلیدواژگان: سرقت، فاصله، مجاورت، محل سکونت، مکان جرم، الگوی جرم، تهران
  • محمد نایب پور، ابراهیم جنتی صفحه 91
    هدف اصلی این پژوهش دستیابی به عملکرد مطلوب پلیس، در پیشگیری از سرقت اشیاء تاریخی است. روش تحقیق پیمایشی و جامعه آماری آن شامل مامورین نیروی انتظامی، یگان حفاظت سازمان میراث فرهنگی و کارشناسان میراث فرهنگی در محدوده مکانی شهرستان جیرفت است. روش جمع آوری داده ها به دو روش کتابخانه ای و میدانی صورت گرفته است. با توجه به متن پژوهش پنج فرضیه فناوری نوین پلیس، اطلاع رسانی به موقع توسط پلیس، حضور فیزیکی پلیس در اماکن تاریخی، تعامل پلیس با سایر ارگانهای دولتی، و آموزش کارکنان پلیس با میراث فرهنگی تعیین شده است. برای این فرضیه ها به ترتیب شش، ده، ده، هشت و هفت سوال و مجموعا 41 سوال در غالب پرسشنامه بسته در نظر گرفته شد. سپس با طیف لیکرت داده ها طراحی و جمع آوری گردید. با تحلیل آماری فرضیه ها با استفاده از آزمون t تک نمونه ای، همه آنها تائید شدند. جهت اولویت بندی نقش پلیس در پیشگیری از سرقت اشیاء تاریخی از تحلیل واریانس فریدمن استفاده شد که اولویت آنها به ترتیب فناوری های نوین، تعامل پلیس با سایر ارگانهای دولتی، حضور فیزیکی مامورین، آموزش کارکنان و اطلاع رسانی تعیین شد.
    کلیدواژگان: پلیس، پیشگیری، سرقت، اشیاء تاریخی، اموال فرهنگی، حفاری غیرمجاز، جیرفت
  • خسرو اسکندری، مرتضی صالحی * صفحه 115

    ین تحقیق با هدف بررسی میزان تاثیر رسیدگی به شکایات و گزارش های مردمی از کارکنان کلانتری های ناجا بر حفظ و ارتقای رعایت حقوق شهروندی انجام شده است. روش پژوهش از نوع توصیفی، پیمایشی و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه و مصاحبه است. جامعه آماری 500 نفر از کارکنان کلانتری ها و کارشناسان ادارات رسیدگی به شکایات مراکز بازرسی در همه استان ها، یگان های مستقل و پلیس های تخصصی ناجا بوده است که یک صد نفر از آنان به عنوان نمونه با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای با تخصیص متناسب انتخاب شده اند. با اتکا به مبانی نظری، پرسشنامه ای با 15 سوال مرتبط با فرضیه تحقیق طراحی شد که پس از تایید روایی و پایایی، بین نمونه آماری توزیع گردید و در نهایت نتایج داده ها مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت. نتایج نشان داد که رسیدگی به شکایات و گزارش های مردمی در حفظ و ارتقای رعایت حقوق شهروندی توسط کارکنان کلانتری های ناجا تاثیر مثبت دارد و حفظ حریم خصوصی در تفتیش و بازرسی منازل، کاهش خشونت فیزیکی (ضرب و جرح) توسط ماموران، تکریم ارباب رجوع توسط ماموران در اولویت اول شاخص های حفظ و ارتقای رعایت حقوق شهروندی می باشد.

    کلیدواژگان: بازرسی، گزارش های مردمی، فساد اداری، حقوق شهروندی، کلانتری، ناجا
  • تقی بختیاری، حمید هاشمی، سید عباس سیدی صفحه 139
    این تحقیق به منظور بررسی پدیده حاشیه نشینی و تعیین میزان تاثیر آن بر جرایم اجتماعی با تاکید بر شهر مشهد انجام شده است. و از بین جرایم مختلف ناشی از حاشیه نشینی بیشتر بر وقوع سه جرم مهم آدم ربایی، حمل سلاح غیر مجاز و مشروبات الکلی در بخش حاشیه نشین این شهر پرداخته است.
    روش انجام این پژوهش توصیفی- پیمایشی می باشد. در بخش توصیفی ضمن جمع آوری داده های کتابخانه ای تعداد 82 پرونده موجود در مراکز انتظامی درحاشیه شهر مشهد و پلیس های تخصصی آگاهی و اطلاعات و امنیت عمومی که در سال 1384 و سه ماهه اول سال 1385 تشکیل شده بود مورد مطالعه و فیش برداری شد. در بخش پیمایشی نیز به وسیله مصاحبه با 88 نفر از کارکنان خبره ناجا داده های موردنیاز تحقیق گردآوری گردید.
    نتایج نشان داد که 63/4 درصد از مجرمان در مناطق حاشیه شهر ساکن بوده اند(مناطق پایین، متوسط و بالای شهر هرکدام 9/8 درصد محل سکونت مجرمان بوده است). جرم حمل سلاح غیر مجاز، 97/1 درصد در مناطق حاشیه نشین و 9/2 درصد در مناطق پایین شهر که شباهت بیشتری با مناطق حاشیه دارد روی داده است. تقریبا نیمی از موارد جرایم مربوط به مشروبات الکلی، (43/6 درصد) مربوط به مناطق حاشیه و 21/9 در منطقه پایین، 12/6 در مناطق متوسط و 21/9 هم در مناطق بالای شهر بوده است. در جرم آدم ربایی، 50% در مناطق حاشیه، 33/3 درصد مناطق متوسط و 8/3 درصد هم مناطق بالا روی داده است.
    کلیدواژگان: حاشیه نشینی، جرایم اجتماعی، آدم ربایی، حمل و نگهداری سلاح غیر مجاز، مشروبات الکلی، مشهد
  • اکبر وروایی، ابوذر علی اکبری سفید داربن، حسین سمیعی زنوز صفحه 165
    هدف از این تحقیق بررسی ارتباط میان دانش جرم شناسی با آموزه های اسلامی است. در این مقاله تلاش می شود تا نقش و تاثیر برخی از مهم ترین آموزه های دینی چون نماز، اعتقاد به اصل معاد و امربه معروف و نهی از منکرو... در پیشگیری غیرکیفری ازجرم مورد تبیین قرار گیرد.
    روش تحقیق به صورت اسنادی و کتابخانه ای است؛ به این منظور داده ها و اطلاعات مورد نیاز تحقیق با مطالعه منابع مدون شامل کتب و نشریات علمی، پایان نامه های دانشجویی و تحقیقات علمی به دست آمده است. نتایج حاکی از آنست که دین مبین اسلام به لحاظ اتصال به منبع الهی سرشار از آموزه هایی است که به کارگیری آنها می تواند به عنوان عاملی موثر در پیشگیری غیرکیفری از جرم به کار آید. در دین اسلام هدف اصلی برنامه ها و احکام دینی، ایجاد جامعه ای عاری از عوامل و موقعیت های جرم زا و تربیت انسانی است مجهز به نیروی تقوا (پلیس درونی)، به گونه ای که حتی بدون وجود هیچ گونه نظارت و مراقبت خارجی از ارتکاب معاصی و جرایم اجتناب نموده ودرراه کمال و کسب رضایت الهی حرکت نماید.
    کلیدواژگان: پیشگیری غیرکیفری، پیشگیری کیفری، پیشگیری وضعیت مدار، پیشگیری فرد مدار، پلیس درونی، سیاست جنایی، آموزه های اسلامی
|
  • Mohammad, Taghi Mohammad, Taghi Assar, Ahmad Ahmad Fazaeli, Seddigheh Seddigheh Hashemi Page 7
    This study aims at presenting I.R.I Professional Police training strategic patterns based on content-based variables. The raised questions are as follows: 1. What are the content-based variables involved in I.R.I professional police training from experts’ perspectives? 2. What are the constituent elements of content-based variables in I.R.I Police? 3. What are the characteristics of I.R.I Professional Police training strategic patterns based on content-based variables? The statistical population of this study contains all of the commanders, assistants, heads of departments, and the experts of I.R.I Police training centers and university. Due to the limited population the data collected in a complete participation and in two experimental groups: 1. The scholars and the experts, 2. The specialists and training managers in I.R.I Police. The main data collection instrument for analyses and presenting strategic model is a researcher-made questionnaire. This questionnaire is derived from the qualitative section of the research and its questions address the assessment of the current and desired conditions of the content-based variables involved in I.R.I professional police training in a 0-10 scale. In order to analyze the statistical data, the obtained data were compiled in the main table and then the data were analyzed by SPSS 18, Statistical 8, Lisrel in two parametric and nonparametric units via exploratory factor analysis, confirmatory analysis, and path analysis. The results showed that from experts’ perspectives the four variables of mission and vision, objectives and strategies, laws and regulations and organizational culture are considered as content-based variables involved in I.R.I Professional Police training strategic patterns. The results generally showed that there is a gap between the desired and current conditions in all the different levels of the police professional strategic model and among the content-based variables, the vision element has the largest proportion in police professional strategic model.
    Keywords: Strategy, Education, Professional police, Content, based variable, I.R.I Police
  • Abbas Abbas Khorshidi, Ali Ali Ghanbari, Ghader Ghader Zare Mahdavi Page 43
    Historically, security has always been considered as one of the main concerns of rulers and statesmen. Over the ages and changes in societies and the emergence of new technologies, security threats facing communities, the ways of imperialist countries’ policies and also the kinds of wars have been drastically changed. And the wars and battles with a lot of equipment and people have been replaced with the battles of ideas and soft war. All of these things represent the necessity of change in the way of defense policies of the nations to prepare for the new threats of the enemies. According to the experts, the best way to deal with these threats and preserving the communities’ security is the preventive measures that are considered as passive defense. The statistical population of this study consists of 140 employed senior, middle, and executive managers of I.R.I Police social department in Tehran with tertiary degrees. Of these, 117 participants were randomly selected using simple random sampling method. Then, a researcher-made questionnaire was administered. To analyze the correlation between the measures of civil defense and public security in Tehran the correlation test was employed.The results show that the factor analysis supports four main factors of public education, public participation, interaction with the media, and the scientific-social activities. The findings suggest that the strategic documents should be prepared based on BSC-SOWT so that with short and long term planning the problems can be solved.
    Keywords: Social Security, Passive defense, Public education, Public participation, Media, Tehran's scientific, social activities, Police
  • Firooz Firooz Mahmooudi Janaki, Fatemeh Fatemeh Vahid, Dastjerdi, Mohammad Mohammad Barani Page 69
    Crime location selection is important in criminology for enabling the prediction of criminal behavior. One of the key questions in this regard is if the criminals commit crimes near their residence. According to the rational choice theory, routine activity, and crime pattern it seems that the answer is affirmative. To examine this hypothesis, the present study has investigated the robbery (especial instances of it)as the most common crimes in the community. The statistical population of this study consists of house robbery, store robbery, car stealing, and mugger which are committed in Tehran in 2011. Among them, the sample was selected using random sampling method. The obtained data were analyzed using between-subject analysis ofone-way ANOVA and theoretical distribution, and the hypotheses were examined. The results indicate that robbery is decreased when it is far from the residence. Also, on secondary research hypothesis about the age and method of crime, it was made clear that there is a direct relationship between the age and traveleddistance by the criminals in a way that at a younger age the distance was less recorded and as the age increased, the distance was increased. The results also indicated that in the case of crime method, the thefts that are perpetrated on a mass basis occur in closer distance with criminals’ residence.
    Keywords: Theft, Distance, Adjacency, Residence, Crime location, Crime pattern, Tehran67
  • Mohammad Mohammad Nayebpour, Ebrahim Ebrahim Jannati Page 91
    The main objective of this research is to achieve optimal performance of police in preventing theft of antiquities. This study has been conducted in survey method and the statistical population consists of police officers cultural heritage organization counterintelligence unit and cultural heritage experts within Jiroft city. Data collection was carried out using both library and field study. According to the text of the research, five hypotheses have been formulated, namely, police new technology, police on-time notification, police physical presence in historical sites, police interaction with other governmental organizations, and training police personnel with cultural heritage. For these hypotheses, six, ten, ten, eight, and seven questions were designed, respectively, and compiled as a 41-item questionnaire. Then, the data were designed and gathered using Likert scale. With statistical analysis of hypotheses using one-sample t-test, all of them were confirmed. In order to prioritize the role of police in preventing historical objects theftthe Friedman analysis of variance was used. The priority was set as follows: new technology, police interaction with other governmental organizations, officers’ physical presence, personnel training, and notification.
    Keywords: Police, Prevent, Theft, Antiquities, Cultural properties, Illegal excavation, Jiroft
  • Khosro Eskandari, Morteza Morteza Salehii Page 115

    This study investigated the effect of addressing public complaints and reports about I.R.I Police personnel on the protection and promotion of citizenship rights. The research method is descriptive-survey and the data collection instruments were questionnaire and interview. The statistical population consists of 500 police staffs and the experts of complaint department ofinspection centers in provinces, and police special and independent units. 100 members of them were selected as the sample using stratified sampling method with proportional allocation. Relying on the theoretical bases, a questionnaire containing 15 relevant questions with research hypotheses was designed and after confirming its validity and reliability it was distributed among the sample participants. Finally, the obtained data were analyzed. The results indicated that addressing people’s complaints and reports have a positive effect on the maintenance and promotion of citizenship rights by police personnel. Preserving privacy in home inspection, decreasing physical violence (assault) by the officers, and honoring customers by officers are in the first priority of the characteristics of maintenance and promotion of citizenship rights.

    Keywords: Inspection, Public reports, bureaucratic corruption, Citizenship rights, Police station, I.R.I Police
  • Taghi Taghi Bakhtiari, Hamid Hamid Hashemi, Seyyed Abbas Seyyed Seyyedi Page 139
    This study was designed to investigate the phenomenon of suburb-living and determining its impact on social crime with the emphasis on Meshad city. Among various crimes caused by suburb-living, the three main crimes of kidnapping, illicit arms, and alcoholic beverages in the suburbs of this city have been addressed. This study has been done in a descriptive-survey method. In the descriptive section, in addition to the library data collection, 82 available cases in law enforcement centers in the suburbs of Meshad and the specialized intelligence and public security police which had been created in 2005 and the first 3 months of 2006 have been investigated. In the survey section, the required research data was collected via interviewing police personnel expertise. The results showed that 63.4 % of the offenders had been living in the peripheral areas of the city (9.8% of the offenders were living in either of the low, middle, and high areas of the city). The illicit arms crime has occurred in peripheral and low areas as 97.1% and 2.9%, respectively, which is more similar to that of suburbs. Almost half of the cases of alcohol-related crimes (43.6%) were related to the peripheral districts and 21.9% in the low districts, 12.6% in the middle districts, and 21.9% in the high districts of the city. The crime of kidnapping has occurred as 50% in the peripheral areas, 33.3% in middle areas and 8.3% in the high areas.
    Keywords: Suburb, living, Social crimes, kidnapping, illegal carrying of weapons, Alcohol beverages, Meshad
  • Akbar Akbar Varvaee, Abouzar Abouzar Ali Akbari Sefid Darbon, Hossein Hossein Hossein Sami E. Zenouz Page 165
    The aim of this study was to investigate the relationship between criminological knowledge with Islamic teachings. In this paper an attempt is made to explain the role and the effect of some of the most important religious teachings such as prayers, believing in the principle of resurrection, enjoining good and forbidding the evil, etc. on non-criminal prevention from crimes. This study has been done in a library and archive method. For this purpose, the research required data and information were obtained by studying written sources including books and scientific publications, students’ theses and academic research. The results indicate that Islam is connected to the divine source of teachings whose employment can be an effective factor in non-criminal prevention of crime. In Islam, the main objective of programs and religious orders is to create a crime-free community and human education, equipped with the virtue (internal police), in a way that even without any external surveillance one would avoid committing sins and crimes and move on his way to get God’s satisfaction.
    Keywords: Non, criminal prevention, Criminal prevention, Position, oriented prevention, Individual, oriented prevention, Internal police, Criminal policy, Islamic teachings