فهرست مطالب

انتظام اجتماعی - سال پنجم شماره 3 (پاییز 1392)

فصلنامه انتظام اجتماعی
سال پنجم شماره 3 (پاییز 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/07/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مهدخت بروجردی، آرزو دژبانی صفحه 7
    هدف اصلی تحقیق بررسی چگونگی بازتاب اجرای طرح امنیت اجتماعی در سه روزنامه ایران، همشهری و اعتماد در بازه زمانی اول اردیبهشت 1386الی اول اردیبهشت 1388 در تهران بزرگ است.
    جامعه آماری پژوهش که به روش تحلیل محتوا انجام گرفت، شامل کلیه مطالب مرتبط با طرح امنیت اجتماعی است که در بازه زمانی مورد نظر در روزنامه های مورد بررسی به چاپ رسیده اند. پس از کدگذاری مطالب مرتبط با طرح امنیت اجتماعی در 3روزنامه مورد بررسی، تعداد302 مطلب به دست آمد که با استفاده از نرم افزارspss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتیجه آزمون پایایی نیز که از طریق فرمول اسکات، محاسبه شد، 82 درصد بود که به معنی اشتراک نظر 2 کدگذار در 82 درصد موارد است.
    نتایج تحقیق نشان داد که:* یک ششم مطالب درج شده در سه نشریه فوق، دارای تیتر در صفحه اول بوده اند و یک سوم از مطالب دارای تیتر نقل قول مستقیم بوده اند، که این امربه نوعی تایید کننده اهمیت موضوع و اهمیت گوینده است. از آن جایی که بیش از نیمی از مطالب از مسئولان ناجا نقل شده، می توان چنین قضاوت کرد که مطبوعات با نگرش مثبت به پوشش مطالب مرتبط با طرح و نحوه اجرای آن توسط پلیس پرداخته اند. هر چند بزرگ نمایی و برجسته سازی به طور کامل مورد تایید قرار نمی گیرد.
    * بین سه روزنامه مورد بررسی در خصوص نحوه پوشش ابعاد طرح امنیت اجتماعی تفاوت وجود دارد؛ بدین ترتیب که روزنامه های ایران و همشهری بیشترین پوشش خود را به «عنوان اصلی» طرح بدون اشاره به ابعاد شش گانه اختصاص داده اند و بیشترین پوشش روزنامه اعتماد به طرح مقابله با بدپوششی و مبارزه با مزاحمین نوامیس اختصاص یافته است.
    * بیشترین مطالب درج شده در سه روزنامه تحت بررسی به سبک «خبر» ارائه شده اند.
    * بین سه روزنامه تحت بررسی در خصوص«جهت گیری نسبت به طرح» تفاوت وجود دارد. بر پایه این یافته ها، روزنامه همشهری بیشترین جهت گیری مثبت و روزنامه اعتماد بیشترین جهت گیری منفی را نسبت به طرح امنیت اجتماعی و نحوه اجرای آن توسط پلیس دارد.
    کلیدواژگان: امنیت اجتماعی، افکار عمومی، رسانه، روزنامه، تحلیل محتوا، برجسته سازی
  • علیرضا جزینی، مجیدنوایی صفحه 31
    این تحقیق با هدف بررسی رابطه میان سبک رهبری تحول گرا و نوآوری سازمانی در سازمان پیشگیری پلیس ناجا انجام شده است. جامعه ی آماری پژوهش شامل تمامی افسران ارشد پلیس پیشگیری ناجا در سطح استان تهران است. روش نمونه گیری تصادفی ساده است و حجم نمونه 55 نفر از جامعه آماری می باشد. به منظور بررسی روایی و پایایی تحقیق از تحلیل عاملی تاییدی[1] (CFA)آلفای کرونباخ استفاده می شود و ابزار مورد استفاده تحقیق پرسشنامه می باشد. یافته ها نشان می دهد که در سطح اطمینان 99 درصد توسعه رهبری تحول آفرین و تمام مولفه های آن یعنی نفوذ آرمانی رهبر، ایجاد ترغیب ذهنی و انگیزش الهام توسط رهبر و ملاحظات فردی رهبر موجب رشد و توسعه نوآوری در سازمان می گردد. نتایج نشان دادند در سازمان پیشگیری ناجا به غیر از تاثیر رهبری تحول گرا بر توانمندسازی کارکنان سایر موارد در سطح اطمینان مورد تایید قرار گرفتند و نتیجه اصلی به دست آمده از تحقیق نشان دهنده تاثیر سبک رهبری تحول آفرین بر نوآوری سازمانی در سازمان پلیس پیشگیری ناجا می باشد.
    کلیدواژگان: سبک رهبری، رهبری تحول آفرین، نوآوری سازمانی، پلیس پیشگیری، ناجا
  • حسین عصاریان نژاد، امیرحسین یاوری، لیلا مدبر، محسن رستمی* صفحه 51
    مقاله حاضر سعی دارد بابررسی مفهوم شناسی امنیت شهروندی به این سوال پاسخ دهد که آیا مفهوم امنیت شهروندی می تواند به بازسازی امنیتی کشورهای در حال توسعه کمک کند؟ با طرح این سوال، پس از مفهوم شناسی موضوع با استفاده از روش توصیفی تحلیلی، این امر مورد آزمایش قرار گرفته است که چگونه مفهوم امنیت شهروندی سبب خشونت در کشورهای حال توسعه شده و به کارکرد شهروندی از سوی دولت ها تاثیر می گذارد؟ فرضیه مطرح این است که، کارکردهای مفهوم امنیت شهروندی می تواند به بازسازی مفهومی وعملکردی و امنیت اجتماعی کشورهای در حال توسعه کمک کند.
    یافته ها نشان می دهد که امنیت شهروندی به ایجاد یک تصویر صحیح از دلیل مناقشات اجتماعی از طریق ارزیابی تهدیدات محیطی کمک کند. همچنین؛ اسلام دارای آموزه های لازم برای طراحی نظریه امنیت، متناسب با اوضاع و احوال این عصر و زمان در تمامی ابعاد آن است. امنیت مورد ادعای اسلام، امنیت پلیسی و خودکامانه نیست. دیدگاه اسلامی معتقد به تقدم فضائل و آرمان هایی مانند عدالت و آزادی بر امنیت است.
    کلیدواژگان: امنیت، امنیت شهروندی، کشوردر حال توسعه، نظم عمومی، دولت
  • محسن غلامی رزینی، محسن رضایی، علی هاشمی صفحه 85
    وظایف و ماموریت های خطیر ناجا ایجاب می کند تا این سازمان از محیط اداری سالم و بدون دغدغه برخوردار باشد. از همین رو، پژوهش حاضر به منظور بررسی رابطه محیط اداری سازمان ناجا و بهره وری کارکنان آن انجام شده و جامعه آماری آن کلیه کارکنان اداری ستاد ناجا است. نمونه گیری به صورت تصافی صورت گرفته که با استفاده از جدول مورگان تعداد آن 150 نفر است. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه و شامل 40 سوال است که در طیف اندازه گیری لیکرت محاسبه گردیده است. تحقیق توصیفی-پیمایشی از نوع همبستگی است که با استفاده از آزمون پیرسون؛ میزان وجدان کاری، عدم انگیزه، امنیت شغلی، استرس شغلی و مدیریت قوی- که از ویژگی های محیط اداری هستند- بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که بین وجدان کاری و بهره وری کارکنان، همبستگی مثبت و معناداری 0/01 وجود دارد. بین استرس شغلی و بهره وری کارکنان همبستگی منفی و معنادار وجود دارد. این مفهوم که با افزایش استرس شغلی، میزان بهره وری کارکنان کاهش می یابد. نتایج همچنین نشان داد که با افزایش عدم انگیزه کارکنان، میزان بهره وری و کارآیی آنان کاهش می یابد. از سویی بین مدیریت قوی و بهره وری کارکنان همبستگی مثبت و معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: محیط اداری، استرس شغلی، وجدان کاری، مدیریت قوی، عدم انگیزه، امنیت شغلی، بهره وری کارکنان، پلیس
  • سید عظیم قوام* صفحه 111
    بزه دیدگان نقش مهمی در فرآیند عدالت کیفری دارند و بدون مشارکت آنان، این فرآیند دچار اختلال شده و شکل گیری آن با مشکلات و موانعی مواجه خواهد شد. بعد از وقوع جرم، بزه دیدگانی که متحمل صدمات و خساراتی شده اند، وارد چرخه عدالت کیفری می شوند. در این میان پلیس اولین نهادی است که بزه دیدگان با آن سروکار دارند از همین رو، پلیس نقش بسیار مهمی در کاستن از آسیب های مادی و معنوی بزه دیدگان و حمایت قانونی از آنان دارد. این حمایت در صورتی موفقیت آمیز خواهد بود که پلیس به نقش بزه دیدگان توجه لازم کرده و آنان را در مراحل مختلف رسیدگی به پرونده مشارکت دهد. در واقع پلیس به تنهایی نمی تواند در حمایت از بزه دیدگان و کاهش آسیب های ناشی از جرم، موفقیت لازم را کسب کند و در این راستا نیازمند همراهی و همکاری بزه دیدگان می باشد. در این تحقیق از چهار روش اسنادی، مشاهده، مصاحبه و تحلیل محتوا استفاده شده است.
    با این توصیف یافته های تحقیق نشان می دهد که بزه دیدگان در مراحل مختلف: اعلام بزه دیدگی، کشف جرم، حفظ صحنه جرم، شناسایی متهم یا متهمین، جمع آوری ادله و مدارک، پیگیری پرونده، همکاری باپلیس، رعایت توصیه های پلیس و حتی نظارت بر عملکرد پلیس اعم از دقت در تحقیقات، سرعت در رسیدگی و صحت عمل آن نقش دارند. از طرف دیگر کارشناسان انتظامی معتقدند برای موفقیت هرچه بیشتر پلیس در حمایت قانونی از بزه دیدگان، لازم است در این فرآیند، خواسته هایی که پلیس از بزه دیدگان دارد، از سوی آنان مورد توجه و رعایت قرار گیرد. در جهت تحقق بخشیدن به آنچه ذکر شد، پلیس باید با ایجاد سازوکارهای لازم در کلانتری ها و پاسگاه ها و نیز ادارات آگاهی، بستر اجرایی مشارکت بزه دیدگان را در مراحل مختلف رسیدگی فراهم نماید تا بتواند در حمایت قانونی از بزه دیدگان و استیفای حقوق آنان توفیقات لازم را کسب کند.
    کلیدواژگان: بزه دیده، پلیس، حمایت از بزه دیده، عدالت کیفری، کشف جرم، تحقیقات پلیسی
  • مهدی یوسفی مراغه، علی سعادت، قادر زارع مهدوی صفحه 145
    جرائم اقتصادی یکی از آسیب های مهمی است که امنیت اقتصادی کشورها را مورد تهدید قرار می دهد. این موضوع بخصوص در کشورهایی که دارای اقتصاد رانتی هستند، دارای ابعاد و مظاهر آشکارتری هست. جرائم اقتصادی با زنجیره ای از جرائم دیگر در ارتباط است؛ جرایمی از قبیل ارتشاء، تطهیر درآمدهای نامشروع یا پولشویی، جعل اظهار نامه های گمرکی یا مالیاتی و در حالت سازمان یافته ایجاد اختلال در نظام اقتصادی که هر یک به نوبه خود قدرت فراوانی در تخریب منافع ملی و سرمایه های اجتماعی دارد. پول های باد آورده، به هم ریختن توازن اقتصادی، فرار سرمایه و به هم زدن برنامه های مدیران و مسئولان برای کنترل سلامت و امنیت اقتصادی و... وجه مشترک همه انواع جرائم اقتصادی است. به همین دلیل در سرتاسر دنیا، دولت ها در صدد شناسایی علل و عوامل واقعی وقوع جرائم اقتصادی بوده تا با وضع مقرراتی در این زمینه، به حمایت از نظم و امنیت اقتصادی برخیزند.
    روش تحقیق از نوع تحلیلی-توصیفی بوده و اطلاعات نیز به صورت کتابخانه ای جمع آوری شده است.
    نتایج نشان می دهد که در نظام قضایی ایران، هنوز دادگاه خاص جرائم اقتصادی وجود ندارد. از طرف دیگر با وجود آنکه بیشترین بار تحقیقات مقدماتی جرائم اقتصادی بر عهده ضابطین دادگستری است، با این حال انسجام لازم در این زمینه وجود نداشته و این امر توسط نهادهای متعددی انجام می گیرد، به نحوی که تشتت بسیاری مشاهده شده و حتی برخی از نهاها به لحاظ قانونی، ضابط دادگستری محسوب نمی شوند.
    کلیدواژگان: جرائم اقتصادی و مالی، امنیت اقتصادی، امنیت ملی، علل جرم شناختی، سیاسی، پولشویی
  • اعظم شادمان فخرآبادی*، روح الله شادمان فخرآبادی صفحه 171
    امروزه صنعت گردشگری اهمیت فراوانی برای جوامع توسعه یافته و در حال توسعه دارد و مزایا و اهمیت آن انکارناپذیر است. از گردشگری به عنوان صنعت بدون دود که هم علت و هم پیامدی در روند جهانی شدن است، یاد می شود. همچنین گردشگری در ساختن جهانی سرشار از صلح و صفا بسیار مفید و موثر است. سیروسفر انسان ها به نقاط مختلف دنیا موجب انس و الفت ملت ها می شود و به مردم جهان می فهماند که به رغم تفاوت های فرهنگی و نژادی، می توانند در بسیاری از جنبه های زندگی، هماهنگ و متحد باشند. در توسعه صنعت گردشگری عوامل مختلفی نقش دارند؛ در این میان، توجه به مقررات حقوقی یکی از علل و عوامل اساسی در توسعه صنعت گردشگری است. قوانین و مقررات، وظایف و حقوق دوسویه گردشگران و جامعه میزبان را روشن می نماید و هدف آن سامان بخشی به فعالیت های عرصه گردشگری در جهتی پایدار است. در نگاه و اندیشه دین اسلام نیز همواره بر مودت و دوستی با بیگانه (گردشگران یا غیره) در قالب آیات و روایات متعدد تاکید شده است. در این مقاله ضمن تحلیل و تشریح پیشینه و خاستگاه گردشگری، جایگاه حقوقی آن از نگاه اسلام تبیین می-گردد. روش این پژوهش مبتنی بر مطالعات اسنادی و کتابخانه است.
    کلیدواژگان: گردشگری، اسلام، حقوق گردشگران، احساس امنیت، ایران
|
  • Mahdokht Boroujerdi, Arezoo Dezhbani Page 7
    The main purpose of this study is to investigate the reflection of enforcing the social security plan in the three Iran, Hamshahri, and Etemad Newspapers during 2007 – 2009 in Tehran. The statistical population of this study, which has been done in content-analysis method, contains all the relevant issues to social security plan that were published at the time in question. After coding the relevant issues to social security plan in the three mentioned Newspapers, 302 issues were obtained and then analyzed using SPSS software. The reliability was obtained 82% using Scott formula which means having two common ideas in 82% of all of the issues. The results showed that:• One-sixth of published issues in the mentioned Newspapers had the headlines on the first page and one-third of the issues had the headlines of direct quotations and this fact confirms the importance of the issue and the addressor. Since more than half of the issues have been quoted from I.R.I Police authorities, it can be concluded that the Newspapers addressed the relevant issues of the plan and the ways of its enforcement by the Police with positive attitude. • There is a significant difference between the mentioned Newspapers regarding the ways of covering the dimensions of social security plan in a way that the Iran and Hamshahri Newspapers devoted most of their coverage as “main headline” without any reference to the six folded dimensions; most of Etemad Newspaper’s coverage was devoted to confrontation of bad-clothing and fighting against molesters.• Most of the published issues in the three mentioned Newspapers were released in “news” style.• There is a significant difference between the Newspapers regarding the “bias against the Plan”. Based on these findings, Hamshahri Newspaper had the most positive bias in favor of and the Etemad Newspaper had the most negative bias against the social security plan and the ways of its enforcement by the police.
    Keywords: Social security, Public opinions, Media, Newspaper, Content analysis, Signification
  • Ali, Reza Jazini, Majid Navaee Page 31
    This study has been conducted with the aim of investigating the relationship between the transformational leadership and organizational innovation in I.R.I Preventive Police Organization. The statistical population of the study was all of the preventive police senior officers in Tehran. The sampling method was simple sampling and the sample size was 55 members of the statistical population. In order to investigate the validity and reliability, the Cronbach Alpha Confirmatory Factor Analysis (CFA) was used. The research tool was questionnaire. The findings, in 99% of confidence, indicate that the development of transformational leadership and all of its components, i.e., the ideal influence of leader, creating mental persuasion and inspiration motive, and individual considerations of leader lead to the innovation growth and development in the organization. The results showed that except the effect of transformational leadership on staffs’ empowerment, the other components were not confirmed in the confidence level and the main result obtained from the study shows the effect of transformational leadership style on organizational innovation in I.R.I Preventive Police Organization.
    Keywords: Leadership style, Transformational leadership, Organizational innovation, Preventive police, I.R.I Police
  • Hossein Assariannejad, Amir, Hossein Yavari, Leila Modabber, Mohsen Rostam* Page 51
    The present paper tries to answer the following question by investigating the conceptualization of citizen security; can the concept of citizen security help the reconstruction of security in developing countries? By raising this question, after the issue’s conceptualization using descriptive-analytic method, this fact has been examined that how the concept of citizen security would lead to the violence in developing countries and affects the citizen performance from the governments? The formulated hypothesis is that the functions of citizen security concept can help the functional and conceptual reconstruction and social security of developing countries. The findings indicate that citizen security can help create a correct image of the reasons behind social conflicts through evaluating the environmental hazards. In addition, Islam has the required instructions for designing the security theory appropriate with this time and age in all dimensions. The security that Islam claims is not arbitrary and police security. The Islamic views believe in the superiority of wisdoms and ideals such as justice and freedom in security.
    Keywords: Security, Citizen security, Developing country, Public order, Government
  • Mohsen Gholamirazini, Mohsen Rezaee, Ali Hashemi Page 85
    The duty and the dangerous missions of I.R.I Police urge the official environment to be safe and free from any challenges. Hence, the present study has been conducted to investigate the relationship between the I.R.I Police official environment and the performance of its staff. The statistical population of the study is all of the office staffs of I.R.I Police headquarters. The sampling was done using Morgan random sampling table leaving 150 people as thestatistical population. The data collection tool was a 40-item questionnaire which was analyzed by Likert scale. This study is of a correlational descriptive-survey type. Using the Pearson correlation test, the work holism, lack of motivation, job security, job stress, and authoritative management – which are some of the characteristics of office environment, have been investigated. The results indicate that there is a positive and significant correlation between workaholism and staff performance (r=.01). There is a negative and significant correlation between job stress and staff efficacy, meaning that by increasing job stress, the performance of the staff decreases. The results also indicated that by increasing the lack of motivation among staff members, their efficacy and functions decrease. On the other hand, there is a positive and significant relationship between authoritative management and staff performance and efficacy.
    Keywords: Office environment, Job stress, Workaholism, Authoritative management, Lack of motivation, Job security, Staff efficacy, Police
  • Seyyedazim Ghavam* Page 111
    Victims have an important role in the process of criminal justice and without their cooperation this process would be interfered and its formation would face some problems and obstacles. After crime occurrence, those victims who suffered from damage and hurts enter the process of criminal justice. In this regard, police is the first institution that victims deal with. Hence, police have an important role in decreasing the victims’ spiritual and physical hurts and also legally support them. This support would be successful if police take the role of victims into special considerations and ask them to participate in different stages of the cases. In fact, police cannot achieve the required success in supporting the victims and decreasing the damage resulting from crime and in this regard they need the victims’ cooperation. In this study, the documentation, observation, interview, and content analysis methods have been used. The findings of this study show that the victims play a role in different stages: declaring victimization, crime detection, preserving crime scene, recognizing the convict or convicts, gathering the evidence, following up the cases, cooperating with police, obeying police recommendations, and even monitoring police performance including careful investigations, and rapid and accurate processing of the investigations. On the other hand, law enforcement experts believe that for achieving more success in police legal support of victims, it is necessary for the victims to take the police demands into considerations in this process. In order to operationalize the abovementioned issues, police should provide the executive pavements of victims’ participation in different stages of follow-up so that they can achieve the required success in legal supporting of the victims and demanding their rights.
    Keywords: Victim, Police, Victim support, Criminal justice, Crime detection, Police investigations
  • Mahdi Yousefimaragheh, Ali Saadat, Ghaderzare Mahdavi Page 145
    Economic crime is one of the important hurts that threatens the economic security of the countries. This fact has more clear dimensions in the countries that have economic rent. Economic crimes are related to the other chains of crimes; crimes such as bribery, money laundry, forging customs or tax declarations, and organized interfering in economic system that each one per se is able to destroy national beneficiary and social capitals. Financial windfalls, disturbing economic balance, capital loss, disturbing the authorities and managers’ programs for controlling the economic health and security, etc. are the common factors of all economic crimes. For this reason, the governments try to identify the real reasons and factors of committing economic crimes so that they can support the economic security and order through ratifying the regulations in this domain. This study has been done in analytic-descriptive method and the needed data were collected using library studies. The results indicate that there isn’t any special court for economic crimes in judiciary system of Iran. On the other hand, although most of the initial investigation burdens of economic crimes are on the shoulders of judiciary liaisons, there is no required integrity in this regard and this issue is performed by various institutions in a way that much dispersion have been witnessed and even some of the institutions are not legally considered as the judiciary liaisons.
    Keywords: Financial, economic crimes, Economic security, National security, Cognitive, political crime causes, Money laundry
  • Azam Shadmanfakhrabadi *, Ruhollah Shadmanfakhrabadi Page 171
    These days, the tourism industry is specifically important for the developed and developing countries and its beneficiaries and importance is undeniable. Tourism industry is referred to a smoke-free industry which is both the reason and consequence of globalization. In addition, tourism is very useful for making the world full of peace and happiness. People’s traveling around the world lead to the nations’ friendships and it makes the people understand that in spite of their cultural and racial differences, they could still be compatible and united in manyaspects of life. Various factors are involved in the development of tourism industry. In this regard, considering the legal regulations is one of the fundamental bases in the development of tourism industry. Rules and regulations clarify the mutual duties and rights of tourists and their aims are to organize the touristic activities in a stable direction. From Islamic perspectives, amity and friendship with strangers have always been emphasized in many verses and quotations of holy Quran. In this paper, in addition to tourism background analysis and explanation, its legal status is explained based on Islamic views. This study has been done in documentary and library studies methods.
    Keywords: Tourism, Islam, Tourist's rights, Sense of security, Iran