فهرست مطالب

انتظام اجتماعی - سال ششم شماره 3 (پاییز 1393)

فصلنامه انتظام اجتماعی
سال ششم شماره 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/08/08
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علی محمدی، یاسر امیری، محمود جوبر صفحات 7-34
    زمینه و هدف
    امنیت از عناصر اصلی نیازهای انسانی محسوب شده و اهمیت این امر تا اندازه ای افزایش یافته است که به تعبیر برخی، کارویژه بی بدیل دولت ها ایجاد و حفظ امنیت است. امنیت اجتماعی از نیازها و ضرورت های پایه ای هر جامعه تلقی می شود که فقدان و یا اختلال در آن، پیامدهای نگران کننده ای به دنبال دارد. هدف اصلی این پژوهش؛ اولویت بندی وضعیت شاخص های امنیت اجتماعی در کشور و همچنین رتبه بندی استان های مختلف بر اساس این شاخص ها است تا ضمن تعیین آن دسته از شاخص های امنیت اجتماعی نیازمند توجه بیشتر، استان هایی که از نظر امنیت اجتماعی در سطح مطلوبی قرار ندارند جهت سیاست گذاری و برنامه ریزی مشخص گردد.
    روش شناسی: این پژوهش از نظر ماهیت، توصیفی و از لحاظ هدف، کاربردی است. داده های مربوط به وضعیت شاخص های امنیت اجتماعی از سالنامه آماری کشور استخراج شده و با استفاده از روش تحلیل رابطه ای خاکستری اولویت بندی شده اند. همچنین استان های کشور با توجه به شاخص های مذکور رتبه بندی گردیده است.
    یافته ها
    یافته های تحقیق نشان می دهد که پنج شاخص سرقت از اماکن دولتی، قتل عمد، تصادفات برون شهری، قاچاقچیان دستگیر شده در زمینه موادمخدر، ضرب و جرح و صدمه دارای کمترین درجه رابطه ای خاکستری هستند. همچنین استان های سمنان، قم، همدان، سیستان و بلوچستان و خراسان رضوی از درجه رابطه ای خاکستری پایین تری برخوردار می باشند.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج تحقیق؛شاخص های مذکور از وضعیت نامناسب تری در مقایسه با سایر شاخص های امنیت اجتماعی برخوردار هستند و توجه بیشتر مسئولان و برنامه ریزان را به منظور بهبود وضعیت این شاخص ها در جهت ارتقای سطح امنیت اجتماعی کشور می طلبد. همچنین استان های فوق در وضعیت مطلوبی از امنیت اجتماعی قرار نداشته و به عنوان استان های با امنیت اجتماعی کمتر شناخته شده است.
    کلیدواژگان: امنیت، امنیت عمومی، امنیت اجتماعی، شاخص های امنیت اجتماعی، تحلیل رابطه ای خاکستری(GRA)
  • محمد جعفری، حمیدرضا اکبری صفحات 35-56
    زمینه و هدف
    روند رو به رشد افزایش سرقت احشام تهدیدی اساسی برای شرایط اقتصادی- معیشتی روستاییان در نواحی مرزی از جمله منطقه اسلام آباد غرب ایجاد نموده است. آنچه که نیروی انتظامی در این راستا می تواند به عنوان یک اقدام ضروری انجام دهد، تلاش برای افزایش میزان مشارکت مردمی در پیشگیری از وقوع سرقت احشام است. تحقیق حاضر با هدف بررسی نقش مدیریت مشارکت مردمی در پیشگیری از سرقت احشام در شهرستان اسلام آباد غرب انجام شده است.
    روش شناسی: این پژوهش از نوع تحقیقات کاربردی است که به صورت کمی و با شیوه پیمایشی انجام شده است. جامعه ی آماری تحقیق را دو طیف روستاییان به تعداد 65 هزار نفر با حجم نمونه 310 نفر و فرماندهان انتظامی به تعداد 15 نفر تشکیل می دهند. متغیر مستقل، مفهوم مشارکت مردمی و متغیر وابسته، مفهوم پیشگیری از سرقت احشام با دو بعد پیشگیری اجتماعی و پیشگیری وضعی است. برای بررسی فرضیه ها از آزمون همبستگی اسپیرمن، آزمون t دو گروه مستقل و همچنین تحلیل رگرسیون به منظور پیش بینی مقدار تغییرات متغیر وابسته استفاده شده است.
    یافته های تحقیق: یافته های تحقیق و نتایج ضریب همبستگی اسپیرمن نشان می دهد؛ بین مشارکت مردمی و پیشگیری از وقوع سرقت احشام به میزان 0.42 رابطه معنادار مثبت و مستقیم وجود دارد، بنابراین با افزایش میزان مشارکت مردمی، امکان پیشگیری از وقوع سرقت احشام افزایش می یابد. نتایج تبیینی پژوهش نیز گویای آن است که؛ مفهوم مشارکت مردمی 24.4 درصد از تغییرات مربوط به پیشگیری اجتماعی و 14.2 درصد از تغییرات مربوط به پیشگیری وضعی از وقوع سرقت احشام را تبیین می کند.
    کلیدواژگان: مدیریت، مشارکت مردمی، پیشگیری اجتماعی، پیشگیری وضعی، سرقت احشام
  • سمیرا پور، فهیمه سعادت یار، فاطمه بیطرف صفحات 57-80
    زمینه و هدف
    پلیس برای تامین اهداف و انجام بهتر ماموریت های خود در تامین امنیت و برقراری نظم، با توجه به شرایط پیچیده محیط، ناگزیر به بازبینی شناخت خود از فضای اجتماعی و روانی مردم و انتظارات آن ها از نیروی پلیس است تا نیرو و سازمانی کارآمدتر به وجود آورد و در تامین نظم و امنیت جامعه، موفق تر از گذشته عمل کند. برای سازمانی همانند پلیس، رضایتمندی از پلیس اهمیت زیادی دارد، زیرا از یک طرف ذهنیت و نگرش مطلوب افراد نسبت به پلیس به مشروعیت سازمان و اقدامات ناجا منجر می شود و از طرف دیگر، جلب حمایت های مردمی، جذب منابع برای پلیس را امکان پذیر می کند. بنابراین در این مطالعه تلاش شد تا به بررسی تاثیر مولفه های ترس از جرم، قربانی جرم شدن، ارتباط با پلیس، رسانه ها و کیفیت ادراک شده از زندگی بر رضایتمندی از پلیس پرداخته شود.
    روش شناسی: به منظور اجرای این تحقیق از راهبرد پیمایشی- تحلیلی استفاده شده است. داده های اخذ شده از میان 558 نفر از دانشجویان دانشگاه های دولتی و غیردولتی شهر اصفهان با استفاده از پرسشنامه و روش نمونه گیری طبقه ای مبنای تحلیل قرار گرفت. از آزمون های همبستگی، رگرسیون و تحلیل واریانس یک عاملی برای بررسی فرضیات و مقایسه میزان رضایتمندی دانشجویان در دو طبقه دولتی و غیردولتی استفاده شده است.
    نتیجه گیری
    نتایج حاصله نشان داد که تمامی روابط مستقیم بین متغیرهای مدل مفهومی تحقیق معنادار بوده اند. همچنین، مشخص گردید که رضایتمندی دانشجویان دانشگاه های دولتی از پلیس بیش از دانشجویان دانشگاه های غیردولتی است.
    کلیدواژگان: رضایت از پلیس، ترس از جرم، قربانی جرم شدن، ارتباط با پلیس، کیفیت ادراک شده از زندگی
  • حبیب احمدی، عبدالله نجفی اصل، صادق زارع * صفحات 81-112
    زمینه و هدف

    در این مقاله تلاش شده است تا احساس امنیت اجتماعی و عوامل موثر بر آن در شهرستان های استان بوشهر مورد بررسی قرار گیرد.
    روش شناسی: به لحاظ روش شناختی، این تحقیق از نوع تحقیقات همبستگی و مقایسه ای می باشد و به لحاظ روش اجرایی، در این تحقیق از روش پیمایشی (و از تکنیک پرسشنامه) استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های تحقیق نشان می دهد که 69 درصد پاسخگویان در سطح متوسطی احساس امنیت دارند و کمترین و بیشترین میزان احساس امنیت به ترتیب مربوط به پاسخگویان شهرستان دشتستان و دشتی می باشد. نتایج حاصل از آزمون تحلیل مسیر نیز نشان داد که متغیر احساس امنیت مالی بیشترین تاثیر را بر احساس امنیت اجتماعی داشته است و بقیه عوامل به ترتیب مقدار تاثیر عبارتند از؛ احساس عدالت، احساس ثبات اقتصادی، آسیب های اجتماعی، دینداری، احساس محرومیت، سن و پایگاه اقتصادی– اجتماعی.

    نتیجه گیری

    براساس نتایج رگرسیون چندمتغیره، متغیرهای ثبات اقتصادی (با ضریب 27/0)، احساس عدالت (با ضریب 22/0)، آسیب های اجتماعی (با ضریب20/0-) و امنیت مالی (با ضریب20/0) از عوامل موثر بر احساس امنیت اجتماعی می باشند. مقدار ضریب تعیین یا واریانس برآورد شده (44/0=R2) بیانگر آن است که با شناسایی چهار متغیر تاثیرگذار فوق می توان تا 44/0 میزان احساس امنیت را در بین مردم تبیین کرد.

    کلیدواژگان: احساس امنیت اجتماعی، احساس عدالت، ثبات اقتصادی، آسیب اجتماعی، امنیت مالی
  • محمدحسین عباس نژاد*، علی مقدم صفحات 113-132
    زمینه و هدف
    ارتقای سرمایه اجتماعی و تلاش در راستای حفظ آن از جمله اهدافی است که در تمامی کشورها مطرح بوده و دولت ها بیشترین توان خود را برای تحقق آن به کار می برند. چرا که این امر پیش نیاز هرگونه توسعه در زمینه های گوناگون سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و علمی بوده و تمامی کشورها در راستای رسیدن به این آرمان فعالیت می کنند. بر این اساس، در این تحقیق تلاش شده است تا سطح سرمایه اجتماعی شهروندان استان های مختلف کشور بر اساس سطح توسعه استانی آنها مورد سنجش قرار گیرد. در این تحقیق از رویکردهای متعدد جامعه شناسی شامل؛ نظریه بوردیو، کلمن، پاتنام و فوکویاما به منظور تبیین سرمایه اجتماعی و ابعاد تشکیل دهنده آن استفاده شده است.
    روش شناسی: این تحقیق با استفاده از روش کمی و پیمایش و با ابزار پرسشنامه محقق ساخته بر روی 911 نفر از شهروندان چهار استان قزوین، سمنان، کرمانشاه و همدان انجام شده و از آزمون های آماری چون همبستگی پیرسون، همبستگی اسپیرمن و تحلیل رگرسیون بهره گرفته شده است.
    یافته ها
    نتایج نشان می دهد که میزان سرمایه اجتماعی 8.72 درصد از پاسخگویان در حد کم می باشد که نشان دهنده وضعیت بحرانی سرمایه اجتماعی می باشد. توزیع سرمایه اجتماعی بر اساس سطح توسعه استانی، حاکی از رابطه معکوس می باشد. به عبارت دیگر در استان های توسعه نیافته، میزان کمتری از سرمایه اجتماعی وجود دارد.
    نتایج
    متغیر وقوع جرایم با بتای 33.0- دارای بیشترین میزان تاثیر بر سرمایه اجتماعی می باشد. کمترین میزان تاثیر مربوط به اعتماد اجتماعی و پایبندی به ارزش ها است که میزان بتای آن 22.0 می باشد و رابطه این متغیرها با سرمایه اجتماعی مستقیم است.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، توسعه اجتماعی، جرایم، پایبندی به ارزش ها، اعتماد اجتماعی
  • مسعود مرشدی، محمدحسن جعفریان صفحات 133-154
    زمینه و هدف
    پدیده سرقت امروزه امنیت اجتماعی و اقتصادی شهروندان را تهدید و به نوعی با نظم و امنیت کشور در ارتباط است. در شهرستان خوی نیز بالا بودن نرخ این جرم یکی از دغدغه های اصلی مسئولین انتظامی و امنیتی محسوب می شود. بدین منظور، شناخت اصولی رفتار مکانی مجرمان مختلف به لحاظ ویژگی های فردی و تاثیر عامل زمان و مکان در انتخاب نوع جرم، از جمله اهداف اصلی پژوهش حاضر است.
    روش شناسی: پژوهش حاضر از نظر نوع هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، پس رویدادی- توصیفی است و روش تحقیق به صورت پیمایشی بوده که جامعه آماری آن شامل کلیه کارکنان معاونت آگاهی و دوایر پیشگیری کلانتری های سطح حوزه استحفاظی شهر خوی است.
    یافته ها
    در نهایت با تجزیه و تحلیل داده های گردآوری شده، فرضیه سوم (رابطه بین موقعیت زمانی ارتکاب جرم و انتخاب مکان سرقت) با میانگین 6/88 در اولویت اول، فرضیه اول (وجود رابطه بین شرایط محیطی محل ارتکاب جرم و انتخاب مکان جرم) با میانگین 5/85 در اولویت دوم، فرضیه چهارم (شاخص خصوصیات و ویژگی های فردی سارقین) با میانگین 3/81 در اولویت سوم و فرضیه دوم (شاخص طرح و نقشه های قبلی سارقین) در اولویت چهارم با میانگین 9/80 به لحاظ بیشترین تاثیرگذاری را بر انتخاب مکان جرم داشته اند.
    نتیجه گیری
    با برنامه ریزی اصولی و مدیریت مناسب محیط فیزیکی توسط معماران و طراحان شهری از یک طرف می توان باعث افزایش نظارت اجتماعی در مناطق خلوت شهر و از طرف دیگر باعث کاهش تراکم جمعیت و فعالیت ها در بخش های متراکم شهر شده و در نهایت از بروز سرقت پیشگیری کرد.
    کلیدواژگان: سرقت، سرقت منزل، پیشگیری وضعی از جرم، محیط فیزیکی، مکان جرم، شهرستان خوی
|
  • Ali Mohammadi, Yaser Amiri, Mahmoud Jobor Pages 7-34
    Security is considered as one of the main needs of mankind and it has such an important position that some people regard creating and observing security as special duty of each government. Societal security is among basic necessities of each society so that its lack or deficiency results in alarming and pestilent outputs. Accordingly، the main aim of this study is to prioritize status of societal security in Iran and to rank different provinces based on these indices. As such، not only societal security indices which require more attention are identified but provinces which do not enjoy good level of societal security will be realized so that authorities can use such information for required policy makings and planning. Thus، data related to configuration of societal security indices were extracted from statistical yearbook and prioritized using Gray Relational Analysis (GRA). Iran’s provinces were also ranked according to considered indices. Results of the study show that five indices of stealing from state centers، murdering، road accidents، arrested drug smugglers، beating، wounding and injuring are less considered in comparison with other Societal security indices and require more attention of authorities and planners; hence، they can deal with such indices in the direction of improving Societal security level of the country. Moreover، the results of ranking provinces of the country imply that five provinces of Semnan، Qom، Hamadan، Systan and Baluchestan، and Khurasan Razavi do not enjoy proper societal security and are regarded as the provinces with less societal security. Finally، some suggestions are offered for improving societal security level.
    Keywords: security, Public Security, societal security, Societal Security Index, Gray Relational Analysis (GRA)
  • Mohammad Jafari, Hamidreza Akbari Pages 35-56
    The growing trend of increasing livestock theft fundamental threat to the economic conditions of rural living in border areas such as the West has created Islamabad. What the police in this regard can be done as an emergency measure، efforts to increase public participation in the prevention of stealing cattle. The present study aimed to investigate the role of public participation in the prevention and management of livestock theft in the city of Islamabad West has been done. This research study is a quantitative survey was conducted. The sample group of 65 thousand، with a sample size of 310 villagers and police commanders up to 15 people. Independent variable، dependent variable is the concept of public participation and prevention of theft of cattle with two dimensions of social protection and to prevent the situation. Spearman correlation test was used to examine assumptions، independent t-test and regression analysis was used to predict the dependent variable changes. Research findings and the results show a correlation، between participation and prevent livestock theft to the positive relation 0. 42 is straightforward. Therefore، to increase the turnout may prevent livestock theft increases. Also، the results of this study suggest an explanation: the participation of 24. 4% and 14. 2% of the changes in the social protection status updates to prevent theft of livestock explains.
    Keywords: Management, public participation, social protection, situational prevention, livestock theft
  • Samira Pour, Fahimeh Saadatyar, Fatemeh Bitaraf Pages 57-80
    Background
    Police to meet its goals and successfully implement mission in security and maintain order، had to revise their understanding of the social environment، the psychological space and expectations of the police to make appropriate and effective organizational force and to create a new situation for the provide better of public security and order. For an organization like the police، satisfaction of police is importance. Because of the subjectivity and a favorable attitude toward police leads to legitimacy and police actions. On the other hand، building popular support، made possible resources for police. Therefore، this study has attempted to examine the factors fear of crime، victims of crime، and contact with the police، the media and the quality of life on satisfaction of police.
    Methodology
    The data obtained by distribution questionnaires among 558 students of governmental and non-governmental universities of Isfahan city and were analyzed based on a stratified sampling method. Hence were used of the correlation، regression test and analysis of factor variance by statistical software SPSS to test hypothesis and compare students'' satisfaction on two floors of governmental and nongovernmental universities students.
    Findings
    Hypothesis test results showed that all direct relationships between variables of conceptual model are significant. It also became clear that governmental universities students satisfaction with the police more than non-governmental university students.
    Keywords: Satisfaction of police, Fear of crime, Victims of crime, Contact with police, media, quality of life
  • Habib Ahmadi, Abdollah Najafi, Sadegh Zareh Pages 81-112
    Background And Aim

    In this paper examined social security Sense and the factors influencing in In Boshehr province.

    Methodology

    methodology aspects، this survey is the correlation and compared research and in terms of procedure، in this study is used the survey (the questionnaire technique).

    Results

    The research findings show that 69% of respondents security Sense in the middle، and minimum and maximumof security sense، is related dashtestan and dashti respondents The results of the Path analysis showed financial security sense have the greatest impact on social security and other factors such as the impact of the sense of justice، sense of economic stability، social harms، religion، feelings of deprivation، social - economic status and age.

    Conclusion

    The results of multivariate regression showed، the economic stability variables (by a Coefficient of 27/0)، sense of justice (by a Coefficient of 22/0)، social harms (by a Coefficient of 20 / 0) and financial security (by a Coefficient of 20/0) the influencing factors are on the social security Sense. The coefficient of determination or Estimated variance (R2=44/0) showed that the four variables of above Explaining the social security Sense until 44/0.

    Keywords: social security Sense sense of justice, economic stability, social harm, financial security
  • Mohammad Housein Abbas Nejad*, Ali Moghaddam Pages 113-132
    Background And Aim
    promoting social capital and try to keep it as targets in all other countries and governments more power to make it happen are used. Because it is a prerequisite for any development in various fields of political، cultural، social and scientific and operate all countries in order to achieve this goal. Accordingly، in this study we have tried to develop the social capital of citizens of different provinces based on the provincial level to be measured. In this study، several approaches، including sociology، the theory of Bourdieu، Coleman، Putnam and Fukuyama to define social capital and its constituent dimensions are used.
    Methodology
    This study uses quantitative methods and by means of questionnaire survey on 911 residents of the four provinces of Qazvin، Semnan، Kermanshah and Hamadan and statistical tests such as Pearson، Spearman correlation and regression analysis were used is.
    Results
    The results show that social capital is low at 8. 72% of the respondents indicated that social capital is critical. Distribution of social capital based on the level of development of the province، stating the relationship is reversed. In other words، in the provinces of undeveloped، low levels of social capital.
    Conclusion
    crime variable with beta 33. 0- have highest impact on social capital. The lowest impact on social trust and commitment to the values and the relationship of these variables with 22. 0 beta levels of social capital directly.
  • Masoud Morshedi, Mohammad Hassan Jafarian Pages 133-154
    The current research has been done in order to analyze effects of burglary. The burglary threats the social and economic security of citizens and has a relationship with the order and security of the country. In khoy city، the rate of this crime is increasing and the authorities are thinking of this phenomenon. As، the offenders decide the position of crime on the ground of economic position and logically so it is important for the authorities to find out and recognize the effective factors in crime situation selection by offenders. Statistical group in this research covering those persons who have been arrested by khoy police in 1386 and the personnel''s of khoy police stations. the data was opted questionnaires and interview approach. After derivation of data these have been analyzed. The results showed that the relation and efficiency of all factors were effective in crime situation selection by offenders according to the answers of respondents. The first hypothesis (with 88/8 average) in first priority، the second hypothesis (with 80/9 average) in fourth priority have the most effect on in crime situation selection. So we can result that: with planning and proper management of physical environment by city planners and designers، we would be able to increase social supervision in urban districts and decreasing the population density and activities in dense districts of town and so prevention of burglary.
    Keywords: situational crime prevention, burglar, slum, social, economic status, crime situation selection