فهرست مطالب

انتظام اجتماعی - سال هفتم شماره 1 (بهار 1394)

فصلنامه انتظام اجتماعی
سال هفتم شماره 1 (بهار 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/02/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سروش فتحی، کاظم میرمقدم صفحات 1-22
    زمینه و هدف
    وجود جرایمی چون سرقت، قتل و نظایر آن در یک جامعه، معلول ناسازگاری های اجتماعی و نحوه تعامل افراد جامعه با یکدیگر، نوع شبکه های ارتباطی، ارزش های حاکم بر این روابط و مهم تر از همه نحوه مشارکت افراد برای حل مشکلات متقابل است، به تعبیر دیگر کاهش یا تغییر سرمایه اجتماعی جامعه اثر مثبت و منفی در بروز یا کاهش و افزایش میزان نابهنجاری ها و جرایم دارد و در تبیین و تحلیل این مسائل و تصمیم گیری برای کاهش میزان جرائم و اصلاح افراد درگیر و در نهایت داشتن جامعه ای سالم و پویا، توجه به نحوه تعامل افراد جامعه در زمینه های مختلف ضروری است؛ از این رو هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی بر کاهش جرم در شهرستان شهریار می باشد.
    روش شناسی: مطالعه حاضر از نوع توصیفی همبستگی بود. جامعه آماری شامل تمام جوانان 30 -18سال شهرستان شهریار (288 نفر) و نمونه پژوهش 174 نفر از جوانان (87 نفر با تجربه مجرمیت، 87 نفر بدون تجربه مجرمیت) بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش دو مقیاس محقق ساخته سرمایه اجتماعی و کاهش میزان جرایم بود. برای بررسی پایایی این ابزارها از آلفای کرونباخ و برای بررسی روایی آنها از روایی محتوایی استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزارهای SPSS و آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون چندگانه تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد میزان سرمایه اجتماعی و ابعادش در بین مجرمین و غیر مجرمین تفاوت معنی داری دارد، که این میزان در مجرمین کمتر از غیر مجرمین بود. بین ابعاد سرمایه اجتماعی (اعتماد اجتماعی، همبستگی اجتماعی، تعامل گروهی، مشارکت اجتماعی) با کاهش میزان جرایم رابطه منفی و معناداری وجود دارد. هم چنین اعتماد اجتماعی پیش بینی کننده منفی و معنادار شاخص میزان جرم می باشد.
    نتیجه گیری
    افزایش اعتماد متقابل بین افراد جامعه، تعامل گروهی مثبت، همبستگی اجتماعی بالا و سطح خوب مشارکت اجتماعی، میزان جرم در جامعه را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اعتماد، مشارکت، همبستگی، جرم، تعامل گروهی
  • محمد پرورش، اکرم اکبریان، مجتبی رضایی خنکدار، مهدی ماسوری صفحات 23-46
    زمینه و هدف
    جرم، فعل یا ترک فعلی است که بر خلاف اخلاق حسنه و نظم اخلاقی انجام می شود، اما باید توجه داشت که شرط اصلی در تحقق جرم، فقط ارتکاب عمل بر خلاف نظم اخلاقی و نظم اجتماعی نیست، بلکه یک پدیده جزایی، عمل ضد اجتماعی است که در قانون جزا برای آن مجازات پیش بینی شده است. در این پژوهش رابطه عوامل خانواده، آداب و رسوم، آموزش و پرورش، دوستان و همالان و آموزه های دینی با ارتکاب جرم در پنج فرضیه بررسی شد.
    روش شناسی: روش پژوهش این تحقیق، توصیفی از نوع همبستگی بوده و جامعه آماری آن شامل کلیه مراجعه کنندگان به شعب شورای حل اختلاف شهر اصفهان طی شش ماه (شامل 2000 نفر) می باشد. 220 نمونه مورد مطالعه با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای از میان جامعه آماری انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های پژوهش از دو پرسش نامه به منظور بررسی عوامل اجتماعی- فرهنگی در ارتکاب جرم و میزان ارتکاب جرم استفاده شد که پایایی هر دو پرسش نامه با استفاده از روش ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب به میزان 84/0 و 99/0 محاسبه برآورد گردید.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش نشان می دهد که هر یک از عوامل؛ اجتماعی- فرهنگی، خانواده، آداب و رسوم، آموزش و پرورش، دوستان و همالان و آموزه های دینی در سطح 05/0>p رابطه معناداری را با ارتکاب جرم نشان می دهد.
    کلیدواژگان: جرم، ارتکاب به جرم، خانواده، آداب و رسوم، آموزش و پرورش، دوستان و همالان و آموزه های دینی
  • رحمت میرزایی صفحات 47-74
    زمینه و هدف
    خشونت خانوادگی شایع ترین شکل خشونت علیه زنان با بیشترین عوارض اجتماعی، روانی و اقتصادی است. خشونت شوهران مسئله ای است که حیات خانواده و جامعه را تهدید می کند؛ لذا هدف تحقیق حاضر، بررسی وضعیت خشونت خانگی در زنان مراجعه کننده به مراکز قضایی شهر پاوه، شناخت نقش پلیس در پیشگیری از بروز این پدیده و شناخت موانع پیشرو در ممانعت از بروز این مشکل می باشد.
    روش شناسی: این مطالعه به صورت مقطعی، توصیفی، تحلیلی و بر اساس تحلیل داده های ثانویه است که اطلاعات آن به صورت گذشته نگر جمع آوری شده است. جمعیت نمونه مورد مطالعه این پژوهش شامل 82 نفر (زن) است که به دلیل خشونت به مراجع قضایی شهر پاوه شکایت کرده و در آنجا پرونده تشکیل داده اند، هم چنین جهت نقش پلیس در پیشگیری از بروز این پدیده اجتماعی با 20 نفر از نیروهای پلیس واقع در کلانتری های شهر پاوه مصاحبه باز صورت گرفت.
    یافته ها و
    نتایج
    نتایج نشان می دهد که بالاترین میزان خشونت در بین زنان 25 تا 28 سال می باشد؛ بنابراین با افزایش سن، میزان خشونت کاهش پیدا می کند. یافته ها نشان می دهد که بیشترین خشونت از نوع خشونت های روانی است و بالاترین میزان خشونت مربوط به زنان دارای تحصیلات دبیرستان و دیپلم و کمترین میزان مربوط به زنان بی سواد است. نتایج نشان می دهد که پلیس های مصاحبه شده معتقد بودند که اقدامات پلیس با رویکرد جامع نگر، نقش موثری در پیشگیری از وقوع و بروز همسر آزاری دارد و جهت تحقق این امر، استخدام پلیس زن، گزینش صحیح، آموزش کافی، تخصصی کردن پلیس و به کارگیری واحدهای مددکار پلیس و پزشکان پلیس را در جامعه مورد نظر ضروری می دانستند تا بتوان زنان آسیب پذیر را به جامعه بازگردانده و دوباره در آنها تعادل ایجاد کرد.
    کلیدواژگان: جرم، ارتکاب به جرم، خانواده، آداب و رسوم، آموزش و پرورش، دوستان و همالان و آموزه های دینی
  • امیرحسین یاوری، صیاد درویشی، حسین دهستانی اردکانی صفحات 75-94
    زمینه و هدف
    مشارکت و راه کارهای جلب همگانی مردم در پیشگیری از وقوع جرایم و به خصوص جرایم سرقت، همواره مورد توجه اندیشمندان و کارشناسان علوم اجتماعی بوده است. امروزه اغلب نظام های کیفری به دنبال آن هستند که با استفاده از روش های غیر کیفری و با اتخاذ سیاست ها و برنامه های پیشگیرانه، زمینه های جرایم در جامعه را از میان بردارند. این مقاله با هدف دست یابی به شناخت راه های جلب مشارکت همگانی در پیشگیری از سرقت خودرو در استان یزد انجام شده و در پی پاسخ به این سوال است که چه راه هایی موجب جلب مشارکت همگانی مردم در پیشگیری از سرقت خودرو می شود؟
    روش شناسی: مقاله حاضر از نظر نوع و هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، از نوع توصیفی - پیمایشی می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل؛ رییس، معاون و کارکنان دایره سرقت پلیس آگاهی و کارکنان پلیس پیشگیری و روسای کوپ ها هستند که مجموع حجم جامعه آماری تعداد 95 نفر بوده که با استفاده از جدول مورگان، حجم نمونه تعداد 77 نفر به دست آمده است. در این مقاله به منظور پردازش و تجزیه و تحلیل و هم چنین تلخیص داده های حاصل از پرسش نامه، از نرم افزار SPSS 17 استفاده شده است. در بخش آمار استنباطی برای آزمون سوالات پژوهش از آزمون های آماری مختلفی مانند آزمون کولموگروف- اسمیرنوف، آزمون t تک نمونه ای، آزمون فریدمن و آزمون تحلیل واریانس (ANOVA) استفاده شده است.
    نتایج
    نتایج تحقیق نشان می دهد که رسانه ها، معاونت اجتماعی ناجا و شهرداری ها در پیشگیری از سرقت خودرو نقش معناداری دارند و در این بین رسانه ها، رتبه اول و معاونت اجتماعی ناجا، رتبه دوم و شهرداری ها رتبه سوم تاثیر در جلب مشارکت همگانی در پیشگیری از سرقت خودروها را دارند.
    کلیدواژگان: مشارکت، پیشگیری، جرم، سرقت، خودرو، یزد
  • حمیدرضا فرهمند، علی محبی، روح الله کریمی خویگانی صفحات 95-108
    زمینه و هدف
    هر شخص با انتخاب شغل خاصی، شیوه های سازگاری، الگوهای زندگی و نقش هایی را انتخاب می کند که متناسب با شخصیت وی باشد؛ اگرچه بر اساس ویژگی های شخصیتی یک فرد نمی توان گفت که وی در چه شغلی کارایی خواهد داشت، ولی با آگاهی از شخصیت یک فرد می توان از به کارگیری وی در مشاغلی که با وی تناسب چندانی ندارند، اجتناب کرد. با درک این مهم هدف از پژوهش حاضر بررسی رابطه ویژگی های شخصیتی با کارایی پلیس است.
    روش شناسی: به این منظور با روش نمونه گیری چند مرحله ای تعداد 250 نفر از کارکنان دانشگاه علوم انتظامی انتخاب، و با استفاده از آزمون پنج عاملی شخصیتی 60 سوالی نئو (1985)، نمرات کارآیی سالیانه، روش همبستگی و رگرسیون رابطه بین متغیرها بررسی گردید.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهد که ضریب همبستگی بین ویژگی شخصیتی آزرده خویی با کارایی شغلی (058/0-=r)، بین ویژگی شخصیتی برون گرایی با کارایی شغلی (096/0=r)، بین ویژگی شخصیتی دلپذیری با کارایی شغلی (051/0=r)، بین ویژگی شخصیتی انعطاف پذیری با کارایی شغلی (157/0=r) و بین ویژگی شخصیتی مسئولیت پذیری با کارایی شغلی (038/0=r)است.
    نتیجه گیری
    بین ویژگی های شخصیتی آزرده خویی، برون گرایی و دلپذیری با کارایی شغلی افسران پلیس رابطه معنادار وجود ندارد؛ اما بین ویژگی شخصیتی انعطاف پذیری با کارایی شغلی در افسران پلیس رابطه مثبت معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: شخصیت، کارایی، کارآمدی، پلیس، شغل، دانشگاه علوم انتظامی امین
  • عبدالرحمن میرزاخانی، اکبر سلیمی، علی محمد ساعدی، صیاد درویشی صفحات 109-132
    زمینه و هدف
    فرماندهی انتظامی تهران بزرگ طی سال های اخیر مبادرت به اجرای طرح انضباط اجتماعی در چند منطقه از شهر تهران از جمله منطقه سه نموده است. از آنجایی که برخی منتقدین، اثربخشی اجرای طرح را مورد سوال قرار داده و از طرفی اثربخشی اجرای طرح و رضایتمندی مردم، از نحوه اجرای آن برای سیاست گذاران و مجریان طرح اهمیت زیادی دارد، لذا این تحقیق با هدف سنجش اثربخشی طرح انضباط اجتماعی و بررسی رابطه اجرای طرح با رضایتمندی مردم صورت گرفته است.
    روش شناسی: روش تحقیق حاضر از نظر داده ها، کمی و از نظر هدف، کاربردی و از نظر ماهیت، مطالعه همبستگی است. جامعه آماری پژوهش حاضر را ساکنان منطقه 3 شهرداری تهران شامل 240000 هزار نفر جمعیت بالای 18 سال تشکیل می دهند که با استفاده از فرمول تعیین حجم نمونه تعداد 165 نفر از طیف های مختلف جمعیتی انتخاب شدند. ابزار سنجش پژوهش حاضر پرسش نامه 28 سوالی محقق ساخته تشکیل می دهد. اعتبار ابزار به وسیله آلفای کرونباخ محاسبه و مقدار آن 83/. و روایی آن توسط روایی صوری تایید شده است. داده های حاضر به وسیله آزمون های آماری موسوم به همبستگی اسپیرمن و t تک نمونه ای در بسته نرم افزاری spss مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است.
    یافته ها و
    نتایج
    یافته های پژوهش نشان داد که از نظر جامعه نمونه، اجرای طرح انضباط اجتماعی در ابعاد سه گانه شامل ابعاد ترافیکی، افزایش امنیت و نظم اجتماعی اثربخشی لازم را داشته است و مردم نیز از نحوه اجرای طرح رضایت دارند. در نتیجه، تعمیم اجرای طرح، با تقویت نقاط قوت و رفع نقاط ضعف و ملحوظ نظر قراردادن پیشنهادها و انتقادهایی پاسخ دهندگان امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: اثربخشی، انضباط اجتماعی، نظم عمومی، امنیت، ترافیک، رضایتمندی
  • محمد سهرابی، عباسعلی رهبر، عطیه گودالی صفحات 133-160
    زمینه و هدف
    امروزه با مطرح شدن مفهوم پلیس جامعه محور و امنیت اجتماعی، کارآمدی سازمان پلیس ناشی از ارتباط و کنش متقابل با جامعه است؛ براین اساس، صاحب نظران حوزه های علوم اجتماعی و امنیتی معتقدند که سازمان پلیس نیازمند سرمایه اجتماعی است. این سرمایه به مثابه سیمان و ملاتی است که به حفظ وفاق و انسجام جوامع کمک می کند و نقش مهم و درخور توجهی در فراهم سازی امنیت و انتظام اجتماعی دارد؛ زیرا سرمایه اجتماعی در مقیاس های فردی، میانی و کلان، ابزار مناسبی برای اجتناب و ممانعت از گسست و ناامنی اجتماعی در جوامع پرمخاطره امروزین می باشد و سازوکار موثری در اختیار سازمان پلیس برای پیشگیری و مقابله با جرایم قرار می دهد.
    روش شناسی: روش تحقیق استفاده شده در این مقاله، کیفی و مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و اسنادی بوده و سعی شده است تاثیرات سرمایه اجتماعی بر کارآمدی پلیس جامعه محور مورد بررسی قرار گیرد.
    نتیجه گیری
    نتیجه تحقیق بیانگر آن است که مولفه های اساسی سرمایه اجتماعی از قبیل؛ مشارکت اجتماعی، هنجارمندی و اعتماد اجتماعی موجب ارتقا عملکرد و کارآیی پلیس جامعه محور به منظور تامین امنیت اجتماعی می گردد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، پلیس جامعه محور، امنیت اجتماعی، مشارکت اجتماعی، هنجارها، اعتماد اجتماعی
|
  • Pages 1-22
    Background and
    Purpose
    The existence of some crimes such as assassination and rubbery and something like those caused by social incompatibility, the way of society individuals interactions with each other, the kind of communication networks, dominant values of these relations and importantly, the way of individuals participation for mutual problem-solving. In other word, decreasing or changing social capital in the society have a positive or negative effect on decreasing or increasing abnormalities and crimes and they’re very necessary for creating a healthy society and considering the way of people interaction in different areas, so the main purpose of this research was to survey the effect of social capital in decreasing the rate of crimes in Shari division.
    Methodology
    The current research method was descriptive-correlation. The sampling universe consists of all youth of sharer division between the ages of 18 till 30 years old (288 people) and the sample size was 174 youth (87 people with criminality experience and 87 people with no criminal experience).The sampling method was simple random sampling. The authors have used a researcher-made questionnaire for measuring social capital and decreasing the rate of crimes. They also have used Cronbachs Alpha for calculating the reliability of the tools and examined the validity of them through content validity method. The data were analyzed by SPSS software and through Pearson correlation and multi-variable regression test.
    Findings
    The findings of the research indicated that there is a significant relationship between the rate of social capital and its dimensions among criminals and non-criminals, which this rate among criminals was lesser than non0criminals.Also there is a negative relationship between social capital dimensions (social trust, social correlation, group interaction and social participation) and decreasing the rate of crimes. Also social trust was the negative anticipator of crime rate indicator.
    Conclusion
    The more increase of mutual trust, positive group interaction, high social correlation, good level of social participation in the society, the most decrease of crimes in society.
    Keywords: social capital, trust, participation, correlation, crime, group interaction
  • Pages 23-46
    Context and
    Purpose
    Crime is act or omission of the act, unlike good morals and ethical discipline, but it should be noted that the main condition in the crime is not only acts against the moral and social order, but it is a criminal phenomenon and it is a anti-social act which in low the punishment is predicted for it. In this research the relationship between five factors including family, customs, and culture of training (education), peer group subculture, religious training and committing crimes was studied in five hypothesis.
    Methodology
    The method of this research has been descriptive - correlative and statistic society of this research includes the whole clients (2000) to Isfahan tribunal through 6 months.220 cases was elected among the statistical society with random categorized sampling. For gathering the research data two prepared questionnaires by researcher have been used respectively to study social-cultural factors of committing crimes, the ratio of committing crimes. Reliability coefficient for questionnaires of social-cultural factors and committing crimes were respectively calculated 84% and 99%.
    Conclusion
    The conclusion of correlation co-efficient of social-cultural factors including family, custom, culture of training and education, peer group subculture and religious training indicates the significant relationship with committing crimes (P< 0.05).
    Keywords: Crime, Committing crimes, Family, Customs, Training, Education, Peer group, Religious training
  • Pages 47-74
    Background
    The most common form of family violence, violence against women with the social side, the psychological and economic. Husband's violence is an issue that threatens life, family and community. so, The aim of this study, the situation of domestic violence and in women referred to the Judicial Center is the paveh city Understanding the role of the police in preventing this phenomenon and identify the the leading barriers to prevention of this problem.
    Method
    This study Cross-sectional, descriptive, analytical and depletion based on secondary data is data that is collected retrospectively. The population of the study sample consisted of 82 (women) is that due to paveh judicial Centers have complained. And have formed cases. Also for The role of the police In prevention of this social phenomenon, with 20 of them police, Interviewed. Findings and
    Results
    Results show that the highest rates of violence among women 25 to 28 years is. According to, age rises the level of violence is reduced. Results show that the highest type of violence is psychological violence. And the highest rate of violence related to women's education (high school and diploma) and the lowest percentage of women are illiterate. The results show that police interviewed believed that police interventions whis Community oriented approach, Is effective in prevent the occurrence of and incidence of domestic violence. And To accomplish this, the recruitment of female police; correct selection, adequate training, specialized units of the police and social workers, police and doctors on the use of the police in society was essential, So that vulnerable women returned to the community And again the balance created.
    Keywords: Violence, Womens, Police, Justice Center, paveh
  • Pages 75-94
    Background
    public participation and ways to attract people in the prevention of crime and particularly crimes of theft, has been considered by scholars and social scientists. Today, most criminal regimes seek to use non-criminal procedures and preventive policies and programs, to eliminate areas of crime in the community, This paper aims to identify The ways of to achieve public participant attraction in preventing auto theft in Yazd province And seeks to answer the question, what ways attract public participation in preventing people from stealing the car?
    Methodology
    This paper type and purpose is functional and in terms of nature and methods, descriptive - survey. The study consisted of President and Vice President and Circle employees steal in intelligence police and population size is 95 people using the sample size to 77 participants that obtained by Morgan table. In this paper, in order to process and analyze the data from SPSS 17 software was used. The inferential statistics to test the research questions such as the Kolmogorov-Smirnov test, one-sample t-test, Friedman test and analysis of variance (ANOVA) was used.
    Results
    results indicate that the role of media, social Department of police and municipal in the prevention of vehicle theft is a significant and in this, the role of social media in the first place and social Department of police in the second.
    Keywords: Participation, prevention, crime, theft, Automobile, Yazd
  • Pages 95-108
    Background and
    Purpose
    By selecting a special job, each person chooses compatibility method, life pattern and different roles which have commensurate with his/her personality. Although it is very difficult to predict the efficiency of individuals according to their personality traits, but by awaring personality of one person, we may avoid from applying then in such occupations which have no proportionate with their personality. By focusing this matter this paper aims at survey on the relationship between personality traits and Police efficiency from the viewpoints of Police academy employees.
    Methodology
    The sampling method was multi-phase sampling by selecting 250 employees of police academy and using NEO test (1985) and annual efficiency score, correlation method and regression test for determining the relationship between variables.
    Findings
    The findings of the research indicated that the correlation coefficient between neuroticism and efficiency was (0/058), between extraversion and efficiency was (0/096), between agreeableness and efficiency was (0/051), between openness and efficiency was (0/157) and between conscientious and efficiency was (0/038).
    Conclusion
    There is no significant relationship between neuroticism, extraversion, agreeableness with efficiency of police officers, but there is a significant relationship between openness and efficiency of police officers.
    Keywords: personality, Efficiency, efficacy, Police, job, police academy
  • Pages 109-132
    Background
    Tehran police commander in recent years embarked on the implementation of social discipline in some areas of Tehran, including Tehran's District 3. While some critics have questioned the effectiveness of the implementation of the project and also the effectiveness of the plan and satisfaction of the people, the implementation of the scheme, it is important for policy making and implementation plan, Therefore, this study aimed to measure the effectiveness of social discipline and the relationship implementation to the satisfaction of the people has been done.
    Method
    present study is quantitative data and has done for practical purposes and in view of the nature, is correlational study. The study sample consisted of 240,000 thousand residents of District 3 of Tehran's population are over 18 years and by using a formula to determine the sample size, 165 participants were selected from the whole of the population. Measurement tool developed by the researchers of this study will form questionnaire with 28 questions. Credit tool calculated by Cronbach's alpha of 83 /. And its validity was confirmed by content validity. The present data by one-sample t test and Spearman's correlation analyzed in spss software package is located. Findings and
    Results
    The results showed that in terms of sample population, implementation social discipline in the three dimensions of aspects of the traffic, security and social order and people also has the necessary effectiveness of the implementation consent. Thus,, extension implementation with the strengths and eliminate weaknesses and taking into account suggestions and criticisms by the respondents, cited the comments in response to a confirmed it is possible.
    Keywords: effectiveness, social discipline, public order, security, traffic, satisfaction
  • Pages 133-160
    Background and
    Purpose
    Today, by propounding community-policing concept and social security, the efficacy of police organization arises from communication and mutual action with society. Accordingly, the authorities of social and security sciences believed that police organization needs social capital. This capital like a cement which apply for keeping consensus and solidarity of societies and plays an important role in providing security and social order, because social capital in individual, average and macro scales considers as an appropriated tool for preventing from breakage and social insecurity in most riskful today's societies and focused as an effective mechanism by police organization for crime-prevention and fighting with crimes.
    Methodology
    The research method was qualitative which on the basis of library study and documentation. The authors have tried to survey on the effect of social capital on community-policing efficacy.
    Conclusion
    The results indicate that the main components of social capital such as social participation, normatively and social trust caused to performance improvement and efficacy of community-policing for providing social security.
    Keywords: social capital, community, policing, social security, social participation, normatively, social trust