فهرست مطالب

دانش آب و خاک - سال بیست و ششم شماره 2 (تابستان 1395)

نشریه دانش آب و خاک
سال بیست و ششم شماره 2 (تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/07/07
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مقاله پژوهشی
  • مهدی کرمی مقدم *، سید مرتضی سیدیان صفحات 1-12
    مطالعه انحراف جریان در کانال های روباز یکی از موضوعات مهم برای مهندسان هیدرولیک بوده است. در این تحقیق عرض جریان انحرافی در آبگیر 90 درجه منشعب از کانال اصلی با دیواره قائم و مایل، به صورت آزمایشگاهی و عددی موردبررسی قرار گرفت. هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر شیب دیواره کانال اصلی بر عرض جریان انحرافی هست. به منظور واسنجی و صحت سنجی نرم افزار عددی، از نتایج آزمایشگاهی استفاده شد. با تحلیل داده ها، عرض های جریان انحرافی تعیین و برای عمق های مختلف مقایسه گردید. نتایج نشان می دهد که در شیب مایل، جریان انحرافی اصلاح می شود به نحوی که عرض جریان انحرافی در سطح افزایش و در کف کاهش می یابد. هم چنین در شیب دیواره 1=z و 5/1=z، عرض جریان انحرافی در سطح نسبت به کف 8/1 برابر می شود. با توجه به نتایج الگوی جریان، شیب دیواره 1 و 5/1 به عنوان مقادیر بهینه انتخاب گردیدند.
    کلیدواژگان: آبگیر، الگوی جریان، عرض جریان انحرافی، شیب جانبی، فلوئنت
  • کیوان خلیلی، محمد محمد ناظری تهرودی* صفحات 13-28
    با توجه به پیچیدگی فرآیندهای هیدرولوژیکی به نظر می رسد روش های چند متغیره با در نظر گرفتن عوامل موثر بیشتر، بتواند دقت مدل های سری زمانی و نتایج حاصل از آن ها را ارتقا دهد. در واقع، نتایج مدل های چند متغیره با دخالت دادن عوامل موثر دیگر، می تواند نتایج توصیف، مدل سازی و پیش بینی پارامترهای مختلف را بهبود دهد. در این مطالعه، مدل های تک متغیره آرما و چند متغیره خودهمبسته با میانگین متحرک هم زمان آرما (کارما) جهت مدل سازی مجموع بارش سالانه ایستگاه سینوپتیک ارومیه مورد ارزیابی قرار گرفتند. جهت استفاده از مدل های آرما، از سری زمانی مجموع بارش سالانه در دوره آماری (2010-1961) و جهت مدل سازی با استفاده از مدل های کارما، از سه سری زمانی مجموع بارش سالانه (میلی متر)، متوسط دمای سالانه (درجه سلسیوس) و متوسط سرعت باد (نات) در دوره آماری مذکور استفاده شد. نتایج نشان داد که با دخالت دادن پارامترهای ذکرشده در مدل، دقت مدل سازی افزایش می یابد. به طوری که در مدل کارما نسبت به مدل آرما، به دلیل ضریب همبستگی بالاتر معادل 960/0 و معیار جذر میانگین مربعات خطای کمتر، معادل 611/21 بین داده های مدل و مقادیر مشاهداتی، نتایج بهتری به دست آمد. هم چنین بر اساس نتایج حاصل، استفاده از مدل های چند متغیره خانواده آرما سبب کاهش میزان خطای مدل به میزان 31 درصد شده است.
    کلیدواژگان: بارش، دما، سرعت باد، سری زمانی، مدل های چند متغیره
  • محمد گلشن، اباذر اسمعلی عوری *، کاکا شاهدی، افشین جهانشاهی صفحات 29-42
    مدل سازی فرآیند بارش-رواناب در حوضه های آبخیز از نظر مدیریت منابع آب، مهندسی رودخانه، سازه های کنترل سیل و ذخیره آن اهمیت ویژه ای دارد. تنوع این مدل ها انتخاب مناسب ترین مدل با توجه به اهداف موردنظر را دشوار می کند. در این تحقیق از مدل یکپارچه IHACRES و مدل نیمه توزیعی SWAT برای شبیه سازی رواناب حوضه آبخیز خرم آباد با مساحت 2467 کیلومترمربع استفاده شد. بعد از هم پوشانی لایه ها، 232 واحد پاسخ هیدرولوژیکی (HRU) برای حوضه آبخیز به دست آمد. در شبیه سازی رواناب با استفاده از مدل SWAT از الگوریتم SUFI2 برای تحلیل حساسیت پارامترها، واسنجی و صحت سنجی مدل استفاده شد. دوره زمانی 2004 تا 2008 برای واسنجی و دوره زمانی 2009 تا 2010 برای صحت سنجی استفاده شد. ارزیابی کارآیی مدل با استفاده از ضرایب تبیین (R2)، نش-ساتکلیف (NS)، رگرسیون خطی (bR2) و ریشه میانگین مربعات خطا (RMSE) انجام شد. مقدار این ضرایب در مدل یکپارچه به ترتیب 72/0، 53/0، 36/0 و 15/0 مترمکعب بر ثانیه و در مدل نیمه توزیعی به ترتیب 66/0، 63/0، 44/0 و 17/0 مترمکعب بر ثانیه به دست آمد. نتایج نشان داد که علی رغم ساده بودن مدل یکپارچه دقت آن نزدیک به مدل پیچیده نیمه توزیعی هست و هر دو مدل برای کاربرد در منطقه مناسب هستند. بنابراین با توجه به در دسترس بودن اطلاعات می توان از این مدل ها به منظور شبیه سازی رواناب منطقه استفاده کرد.
    کلیدواژگان: شبیه سازی، رواناب، خرم آباد، IHACRES، SUFI2، SWAT
  • بیژن راعی*، حسین اسدی، فرخ اسدزاده صفحات 43-58
    زاویه استقرار ذرات، از پارامتر های مهم در تعیین تنش برشی بحرانی برای شروع حرکت ذرات طی فرآیند فرسایش محسوب می شود. روش های متفاوتی برای اندازه گیری زاویه استقرار ذره وجود دارد که نتایج این روش ها اغلب متفاوت از یکدیگر می باشند. دو روش لغزشی و تشکیل توده از روش های پرکاربرد اندازه گیری این مشخصه می باشند. در این پژوهش زاویه استقرار ذرات در 6 کلاس اندازه ای از یک نمونه خاک و یک نمونه شن به دو روش لغزشی و تشکیل توده اندازه گیری و مقایسه شد. برای تعیین نقش ابعاد جعبه در روش لغزشی 11 جعبه متفاوت از نظر شکل و ابعاد مورداستفاده قرار گرفت. اثر تغییر ابعاد محفظه بر مقدار زاویه استقرار در سطح 1/0 درصد (p < 0.001) معنی دار بود به طوری که افزایش عرض و ارتفاع محفظه سبب افزایش مقادیر اندازه گیری شده زاویه استقرار گردید و همچنین افزایش طول محفظه سبب کاهش مقادیر اندازه گیری شده زاویه استقرار گردید. این تغییرات به گونه ای بود که با افزایش نسبت جرم ذرات به سطح مقطع محفظه، زاویه استقرار اندازه گیری شده کوچک تر بود. اثر شکل محفظه بر مقدار زاویه استقرار نیز در سطح 1/0 درصد (p< 0.001) معنی دار بود. مقایسه نتایج روش لغزشی با روش تشکیل توده نشان داد که زاویه استقرار به دست آمده به روش لغزشی به طور میانگین در حدود 10 درجه بیش تر از مقدار حاصله به روش تشکیل توده است. با توجه به نتایج می توان به ضعف روش های اندازه گیری زاویه استقرار ذره اشاره نمود و به نظر می رسد که نیاز است در روش های اندازه گیری زاویه استقرار ذره تجدیدنظر صورت گیرد.
    کلیدواژگان: ذرات خاک، ذرات شن، روش تشکیل توده، روش لغزشی، زاویه استقرار ذره
  • فواد خواجه ای زاده*، جواد احدیان صفحات 59-71
    پایداری شبکه های آبرسانی باید بر اساس خطرات ناشی از پدیده ضربه قوچ همواره مدنظر قرار گیرد. هدف از این پژوهش ارائه رویکردی جدید در تحلیل پدیده ضربه قوچ در شبکه های آبرسانی است. در روش های معمول، خسارت ناشی از ضربه قوچ بر اساس بیشینه فشار ایجادشده برآورد می شود؛ حال آنکه در طی آن تداوم و تغییرات ضربه قوچی آب نسبت به زمان صرف نظر می شود. این پژوهش به دنبال پارامترهایی بوده که بتواند به صورت کمی، عملکرد شبکه ها را تحت پدیده ضربه قوچ بررسی نماید. بدین منظور اطلاعات مذکور از طریق پارامترهای اعتمادپذیری، برگشت پذیری، آسیب پذیری و ترکیب آن ها، پارامتر پایداری موردبررسی قرار می گیرد. در این تحقیق تحلیل عددی پدیده ضربه قوچ در اثر قطع ناگهانی پمپ ها با استفاده از نرم افزار Hammer صورت گرفت. نتایج نشان داد که می توان از پارامتر پایداری برای ارزیابی کارآیی شبکه های آبرسانی استفاده نمود. در اثر وقوع پدیده ضربه قوچ 83/4 درصد نقاط شبکه موردمطالعه، ضریب پایداری کمتر از 1 داشتند. در اثر استفاده از سازه حفاظتی در بیشتر نقاط، افزایش پارامتر پایداری رخ داده و این مقدار به 11/1 درصد نقاط شبکه می رسد. همچنین افزایش ضریب هایزن و افزایش قطر لوله باعث افزایش پارامتر پایداری شده و کاهش این ضریب باعث کاهش پارامتر پایداری گردید.
    کلیدواژگان: پارامتر پایداری، سازه حفاظتی، شبکه های آبرسانی، ضربه قوچ، نرم افزار Hammer
  • مهناز بازوبندی، محمد رحیمی*، آرش ملکیان، سعید قره چلو، سیدعلی اصغر هاشمی صفحات 73-86
    بهینه سازی کاربری اراضی، یکی از راه کارهای مناسب برای حفاظت خاک است که به مدیران حوضه های آبخیز و تصمیم گیران این امکان را می دهد تا از بین گزینه های مختلف کاربری اراضی، بهترین تصمیم را اتخاذ کنند. هدف اصلی در انجام این تحقیق، تعیین سطح بهینه کاربری اراضی برای کاهش میزان فرسایش خاک و افزایش درآمد ساکنان حوضه آبخیز گل رودبار واقع در استان سمنان بود. برای این کار مدل برنامه ریزی خطی برای سه رویداد مختلف وضعیت کنونی کاربری ها و بدون اعمال مدیریت اراضی، وضعیت کنونی کاربری ها و اعمال مدیریت اراضی و وضعیت استاندارد کاربری ها، موردمطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که در شرایط بهینه سطح اراضی باغی 85/28 درصد، سطح اراضی مرتعی 12/74 درصد و سطح اراضی کشت آبی 78/283 درصد افزایش می یابند. همچنین در صورت بهینه سازی کاربری اراضی در شرایط استاندارد کاربری ها، میزان فرسایش و سوددهی نسبت به شرایط قبل از بهینه سازی حوضه به ترتیب 28/16 درصد کاهش و 58/94 درصد افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی خطی، سوددهی، فرسایش خاک، مدیریت کاربری اراضی، وضعیت استاندارد
  • ندا پوستی زاده*، مهدی قمشی صفحات 87-100
    بر اثر جریان سیال پیرامون مجموعه ای از موانع که در مسیر جریان قرار گرفته اند و در نتیجه هم پوشانی لایه های برشی و گرداب، امواج عرضی تشکیل می شود. در این تحقیق پدیده تشکیل امواج عرضی و تاثیر آن ها بر غلظت رسوبات معلق در یک فلوم مستطیلی بررسی شده است. نتایج این تحقیق نشان داد که در حالت عدم وجود موج، غلظت رسوبات معلق در انتهای بازه موانع برابر یا بیشتر از انتهای بازه بدون مانع هست. امواج عرضی با کاهش انتقال رسوبات معلق در بازه موانع، باعث کاهش غلظت رسوبات معلق در پایین دست بازه موانع می گردند و موج نوع 1 بیشترین تاثیر را داشته است. به گونه ای که بیشینه میزان کاهش نسبت به شرایط بدون موج برای ذرات با قطر متوسط 12/0 میلی متر در شرایط وجود موج نوع 1 و 2 به ترتیب حدود 5/12 و 3/8 درصد و برای ذرات با قطر متوسط 35/0 میلی متر حدود 6/8 و 7/3 مشاهده شده است. لذا پس از انجام تحلیل ابعادی و انجام تجزیه وتحلیل های آماری با استفاده از نرم افزار SPSS پارامترهای بدون بعد موثر بر کاهش غلظت رسوبات معلق در پایین دست بازه موانع تحت اثر امواج عمود بر جریان برای هر دانه بندی به طور جداگانه مشخص شد و تاثیر هر یک از آن ها موردبررسی قرار گرفت و در نهایت رابطه ای کلی جهت محاسبه درصد کاهش غلظت رسوبات معلق در پایین دست بازه موانع با آرایش زیگزاگی تحت اثر امواج عرضی در کانال های روباز برای هر دو نوع دانه بندی به دست آمده است.
    کلیدواژگان: آرایش زیگزاگی، غلظت رسوبات معلق، گرداب، موانع، موج عرضی
  • ابراهیم یوسفی مبرهن*، کامبخش فرهمند، نفیسه فهیم، عماد فهیم صفحات 101-113
    منحنی تداوم جریان، برای طرح های مدیریت منابع آب، از قبیل طراحی سدها، نیروگاه های برق آبی، عملیات آبخیزداری، ارزیابی خطر خشک سالی، و بررسی سلامت زیست بوم رودخانه، اهمیت فراوانی دارد و در طرح های هیدرولوژیکی رودخانه ها در نظر گرفته شود. هدف این مطالعه، بررسی کارآیی روش منحنی های تداوم جریان در صحت سنجی مدل احتساب کننده رطوبت خاک (HMS SMA) با مقیاس هایزمانی سالانه، نیم سالانه، فصلی و ماهانه است تا میزان تاثیر رطوبت خاک در ایجاد رواناب در حوضه آبخیز زولاچای تعیین شود. در این تحقیق پس از مدل سازی فرم هندسی حوضه آبخیز زولاچای در الحاقیه HEC-GeoHMS، پارامترهای مدل احتساب کننده رطوبت خاک تخمین زده شد و سپس شبیه سازی بارش- رواناب در سایر مقیاس های زمانی انجام گرفت. با بررسی منحنی های تداوم جریان در مقیاس های زمانی مختلف با مدلHMS SMA می توان نتیجه گرفت که منحنی های تداوم جریان در مقیاس زمانی ماهانه، دقیق تر از مقیاس زمانی سالانه، نیم سالانه و فصلی عمل می کند. این نتایج، کارآیی دقیق تر مقیاس زمانی ماهانه نسبت به سایر مقیاس های زمانی در شبیه سازی بارش- رواناب را تائید می نماید.
    کلیدواژگان: تحلیل حساسیت، صحت سنجی، منحنی تداوم جریان، مدل احتساب کننده رطوبت خاک، مدل های هیدرولوژیکی
  • مریم رضایی*، محمد نهتانی، علیرضا مقدم نیا، علیجان آبکار، معصومه رضایی صفحات 115-127
    یکی از مهم ترین مشکلات در مدیریت و برنامه ریزی منابع آب، پیش بینی بلندمدت بارش، به ویژه در مناطق خشک و نیمه خشک هست. تغییر اقلیم از طریق تغییر در الگوی بارش بر رژیم هیدرولوژیکی نواحی مختلف تاثیر گذار است. در این مطالعه، اثر تغییر اقلیم بر میزان بارش ایستگاه های چترود و سعادت آباد سیرجان، با استفاده از خروجی های مدلHadCM3 ، تحت سناریوهای A2 و B2 و از طریق مدل ریزمقیاس کننده SDSM برای سه دوره (2039-2010)، (2069-2040) و (2099-2070) میلادی، پیش بینی و در ادامه، با توجه به معیارهای آماری ارزیابی کارآیی مدل مانند میانگین خطای مطلق (MAE)، جذر میانگین مربعات خطا (RMSE) و ضریب ناش- ساتکلیف (NS)، نتایج حاصله از مدل مورد ارزیابی قرار گرفت. یافته ها، بیان گر عملکرد بالای مدل SDSM در هر دو ایستگاه هست. همچنین میزان بارش سالانه تا سال 2099، در ایستگاه چترود در سناریوهای A2 وB2، به ترتیب (02/10) و (87/8) میلی متر کاهش و در ایستگاه سعادت آباد سیرجان حدود (51/16) و (09/14) میلی متر نسبت به دوره پایه کاهش خواهد داشت.
    کلیدواژگان: بارش، تغییر اقلیم، پیش بینی، ریزمقیاس نمایی، مدل SDSM
  • فهیمه محمدقاسمی*، سید حمید متین خواه، عاطفه شهبازی صفحات 129-140
    گیاهان تاثیر عمیقی بر توزیع منابع خاک و فرآیندهای زیست شیمی آن داشته و مواد آلی خاک به طور طبیعی در زیر تاج پوشش گیاهان بیشتر از مناطق خارج از تاج پوشش آن ها است. پوشش گیاهی به عنوان یکی از فاکتورهای خاک سازی همیشه متغیر مستقل نیست، بلکه خاک و پوشش گیاهی می توانند اثر متقابل داشته باشند. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر حضور Hedysarum criniferum بر برخی از خصوصیات شیمیایی خاک انجام شد. به این منظور نمونه برداری از خاک تحت تسلط تاج پوشش Hedysarum criniferum و گونه Bromus tomentellus به عنوان گیاه شاهد (گیاه غیر لگوم) و همچنین خاک شاهد (فاقد گیاه) در دو عمق 30-0 و 60-30 سانتی متر در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. خصوصیات شیمیایی خاک از جمله درصد کربنات کلسیم معادل،EC، pH، درصد کربن آلی، نیتروژن معدنی و نیتروژن کل خاک اندازه گیری شد. همچنین تحلیل گیاه محک به منظور بررسی اثر گیاه موردمطالعه بر میزان نیتروژن کل و تولید گیاهان زیر اشکوب در مقیاس آزمایشگاهی موردمطالعه قرار گرفت. نتایج نشان داد که مقادیر نیتروژن معدنی، درصد نیتروژن کل، درصد کربن آلی خاک و نیز درصد نیتروژن کل و تولید گیاه محک در عمق 30-0 سانتی متری خاک تحت تاج پوشش Hedysarum criniferum تفاوت معنی داری با خاک شاهد و Bromus tomentellus دارد (p<0/05) و با افزایش عمق از مقدار این پارامترها کاسته می شود.
    کلیدواژگان: Bromus tomentellus، Hedysarum criniferum، در صد کربن آلی، درصد نیتروژن کل، نیتروژن معدنی
  • میر حسن رسولی صدقیانی*، فاطمه شیخلو صفحات 141-153
    کاربری اراضی تاثیر چشمگیری بر ویژگی های خاک ها داشته و آگاهی از این ویژگی های برای حفظ پایداری زیست بوم و افزایش بهره وری خاک ضروری است. در این تحقیق اثر کاربری زراعی، باغ سیب و جنگل بلوط (باسابقه بیش از 30 سال) بر خواص شیمیایی برخی خاک ها در استان آذربایجان غربی موردبررسی قرار گرفت. برای انجام این مطالعه، در مجموع 75 نمونه خاک در کاربری های مختلف به صورت کاملا تصادفی از عمق سطحی 20-0 سانتی متری برداشت و برخی ویژگی های شیمیایی خاک ها اندازه گیری و شاخص کیفیت خاک (SQI) در کاربری های مختلف تعیین گردید. نتایج نشان داد که میزان مواد آلی (8/2%) و نیتروژن کل خاک (20/0%) در کاربری جنگل بیشتر از دو کاربری باغ و زراعت بود. فسفر قابل استفاده در خاک کاربری باغ (2/16میلی گرم بر کیلوگرم) بیشتر از خاک کاربری زراعی (6/12میلی گرم بر کیلوگرم) و آن نیز بیشتر از خاک کاربری جنگل (6/10میلی گرم بر کیلوگرم) بود که می تواند نشان دهنده مصرف مقادیر بالای کودهای فسفاته در کاربری باغ نسبت به بقیه کاربری ها باشد. مقادیر واکنش خاک، هدایت الکتریکی و میزان کربنات کلسیم معادل در خاک کاربری جنگل نسبت به مقادیر آن ها در خاک کاربری های زراعی و باغی کمتر بودند. نتایج ارزیابی شاخص کیفیت خاک (SQI) نشان داد شاخص های مواد آلی، pH و فسفر قابل استفاده به عنوان MDS، بالاترین تاثیر را در ارزیابی کیفیت خاک های موردمطالعه داشتند. شاخص کیفیت خاک در خاک های جنگلی (4/1) به طور معنی داری بالاتر از کاربری باغی (3/1) و زراعی (2/1) بود. چنین استنباط می گردد تاثیر کاربری های موردمطالعه بر ویژگی های کیفی خاک می تواند به واسطه میزان ورودی مواد آلی و فعالیت های کشت و کار تشدید گردد.
    کلیدواژگان: باغ، جنگل، زراعی، شاخص کیفیت خاک، کاربری اراضی
  • ساجده حاجی عزیزی*، آیلار صمدی، فرزین سلماسی صفحات 155-165
    سرریزهای پلکانی کاربردهای زیادی در ساختمان سدها، مهندسی رودخانه و حفاظت خاک دارند. استهلاک انرژی جریان عبوری از روی چنین سازه ای به علت وجود پله های متعدد زیاد بوده و در نتیجه هزینه های ساخت حوضچه های آرامش کاهش می یابد. از سوی دیگر، امروزه مدل های عددی، روش های جدیدی برای تجزیه وتحلیل جریان هستند. از اهداف این پژوهش نیز بررسی عددی عبور جریان از روی سرریز پلکانی و محاسبه افت انرژی ناشی از آن هست. همچنین در این تحقیق تغییرات بردارهای سرعت و تنش برشی و فشار در حین عبور از هر پله موردبررسی و مقایسه قرار گرفته است. برای این منظور مدل فیزیکی از سرریز پلکانی با نسبت شیب 1:2 (افقی : عمودی) ساخته شده و با 10 دبی مختلف مورد آزمایش قرار گرفته است. شبیه سازی عددی نیز با استفاده از نرم افزار فلوئنت و مدل آشفتگی RNG k-ε ، تحت شرایط مذکور انجام گرفته و نتایج حاصل از مدل عددی با داده های آزمایشگاهی مورد مقایسه قرار گرفته است. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد که مدل عددی با خطایی حدود 3% تطابق خوبی با مدل فیزیکی دارد و می توان به نتایج حاصل از آن در پیش بینی جریان های چرخشی و پیچیده در سرریزهای پلکانی اعتماد نمود.
    کلیدواژگان: استهلاک انرژی، بردار سرعت، تنش برشی، سرریز پلکانی، فشار، مدل عددی، نرم افزار فلوئنت
  • داوود فرسادی زاده، علی حسین زاده دلیر، نوید ناصحی اسکویی* صفحات 167-178
    آبگیرهای قائم از سازه های متداول برای تامین آب از طریق مخازن و یا کانال های انتقال، برای مصارف کشاورزی، شهری و صنعتی هست. بهره برداری از این سازه عاری از مشکلات نبوده و مواردی نظیر پدیده تشکیل جریان های گردابی در دهانه آبگیر و ورود هوا مشاهده می گردد. به سبب این پدیده مشکلات دیگری مانند کاهش ظرفیت آبگیری، وقوع پدیده خلازایی، لرزش و سر و صدا ایجاد می شود. در این تحقیق به بررسی آزمایشگاهی تاثیر ابعاد و نوع مش صفحات مستغرق افقی روی عمق استغراق بحرانی آبگیرهای قائم پرداخته شده است. ابتدا آزمایش هایی برای تعیین منحنی دبی-استغراق بحرانی آبگیر، بدون نصب صفحات ضدگرداب انجام شد و یک معادله بی بعد بر حسب استغراق نسبی و عدد فرود ارائه گردید. سپس تاثیر هر صفحه با ابعاد معلوم و مش مشخص در یک موقعیت از پیش تعیین شده به ازای پنج دبی مختلف بررسی گردید. عملکرد صفحات در کاهش استغراق بحرانی برای هر صفحه با ابعاد و مش مختلف محاسبه شد که بر این اساس صفحه SP 2dبا عملکرد 2/46% بهترین عملکرد را در کاهش استغراق بحرانی از خود نشان داد. در ادامه نیز یک معادله رگرسیونی برای تخمین استغراق نسبی آبگیر دارای صفحات ضدگرداب از روی پارامترهای بی بعد عدد فرود، ابعاد نسبی صفحه و مساحت نسبی مش صفحه ارائه گردید.
    کلیدواژگان: آبگیر قائم، استغراق بحرانی، صفحات ضدگرداب افقی، گرداب سطحی
  • پریا هدایت بهرامی*، علی حسین زاده دلیر، داوود فرسادی زده صفحات 179-190
    آبشستگی در زیر لوله های انتقال آب و سایر سیال ها که در بستر دریا ها و رودخانه ها قرار می گیرند رخ داده و به دنبال آن حفره آبشستگی به وجود می آید. وقوع حفره آبشستگی در زیر لوله ها منجر به ناپایداری، خمش و حتی شکستگی لوله می شود، شکسته شدن لوله سبب می شود که سیال درون آن وارد آب دریا و رودخانه شود و علاوه بر آلودگی آب دریا باعث خسارات جبران ناپذیری بر روی زندگی انسان ها و آبزیان می شود. در این مقاله نتایج تحقیق آزمایشگاهی بر روی تاثیر قرارگیری صفحه مستغرق در کاهش بیشینه عمق آبشستگی در زیر لوله های مستغرق ارائه شده است. آزمایش ها در دو حالت 1) آبشستگی زیر لوله بدون صفحه مستغرق 2) آبشستگی زیر لوله همراه صفحه مستغرق انجام شده است. نتایج نشان داد که وقتی صفحه مستغرق در پایین دست لوله قرار می گیرد آبشستگی در جلوی لوله به طور میانگین کاهشی حدود 70 درصد داشت. هم چنین با ایجاد فاصله عمودی بین لوله و بستر برای دو حالت بدون استفاده از صفحه مستغرق و با استفاده از صفحه مستغرق مشاهده شد که با افزایش فاصله لوله از بستر آبشستگی زیر لوله ها کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: آبشستگی، جریان یک سویه، حفره آبشستگی، صفحه مستغرق، لوله مستغرق
  • لیلا جهانبازی*، علی اصغر جعفرزاده، حامد فروغی فر صفحات 191-204
    جهت حفظ حاصل خیزی و افزایش بهره وری خاک در کشاورزی پایدار، آگاهی از ویژگی های مختلف آن ضروری می باشد. در این تحقیق ویژگی های فیزیکوشیمیایی و مورفولوژیکی خاک در دشت تبریز مطالعه وتاثیر شکل اراضی بر آن ها مورد بررسی قرار گرفت و رده بندی خاک ها نیز انجام شد. پنج خاکرخ در تپه، دشت دامنه ای، دشت آبرفتی رودخانه ای، دشت آبرفتی دریاچه ای و اراضی پست حفر و رژیم رطوبتی و حرارتی خاک مشخص گردید. از واحد تپه به سمت اراضی پست افزایش مقدار رس، کربن آلی و CEC، ضخامت سالوم و کاهش ذرات درشت تر از شن بهمراه تغییر کلاس بافتی در اثر فرآیندهای خاک سازی نشان دهنده تکامل بیشتر خاک های واقع در پایین دست شیب نسبت به بالا دست آن می باشد. این امر موید نتایج مورفولوژیکی بوده، به طوری که تپه با منشا مواد مادری ماسه سنگ و مارن های الوان و ضخامت سالوم کمتر در رده انتی سول قرار می گیرد و سایر لندفرم ها با منشا مواد مادری آبرفتی و ضخامت سالوم بیشتر در رده اریدی سول قرار می گیرند. در نهایت خاک های تحت بررسی بر اساس کلید رده بندی (2014) در رده های Aridisol و Entisol،زیر رده های Calcids، Argids، Salids،Orthent با گروه های بزرگ Haplocalcids، Natrargids، Haplosalids، Torriorthentو زیر گروه های Xeric Haplocalcids، Xeric Natrargids، TypicHaplosalids، Xeric Torriorthent رده بندی شدند.
    کلیدواژگان: تکامل خاک، دشت تبریز، شکل اراضی
  • ندا پاشاپور، عادل ریحانی تبار*، شاهین اوستان صفحات 205-215
    شناخت شکل های مختلف آهن خاک و تعیین مقدار هر یک از آن ها اطلاعات مفیدی برای ارزیابی وضعیت آهن و نیز شیمی آهن در خاک در اختیار می گذارد. برای کسب چنین اطلاعاتی، مقدار و توزیع شکل های مختلف آهن در 21 نمونه مرکب خاک استان آذربایجان شرقی به روش عصاره گیری دنباله ای تغییریافته سینگ و همکاران تعیین و رابطه این شکل ها با یکدیگر و با ویژگی های خاک مطالعه گردید. بر طبق نتایج حاصله دامنه تغییرات آهن معادل کل به روش اسپوزیتو و همکاران بین 84/50 - 25/15 گرم بر کیلوگرم با میانگین 84/29 گرم بر کیلوگرمو به روش Aqua-Regia بین 75/47 - 54/19 گرم بر کیلوگرم با میانگین 38/30 گرم بر کیلوگرم متغیر بود. غلظت شکل های مختلف آهن به ترتیب آهن باقی مانده (Fe-Res) > آهن پیوندیافته به اکسیدهای آهن بلوری (Fe-CFeOX) > آهن پیوندیافته به اکسیدهای آهن بی شکل (Fe-AFeOX) > آهن پیوندیافته به اکسیدهای منگنز(Fe-MnOX) > آهن پیوندیافته به مواد آلی (Fe-OM) > آهن تبادلی (Fe-Ex) ≥ آهن کربناتی (Fe-Car) بود. ضرایب همبستگی ساده نشان داد که pHخاک با آهن پیوندیافته به اکسیدهای آهن بلوری، کربنات کلسیم معادل فعال با آهن پیوندیافته به اکسیدهای منگنز همبستگی های منفی معنادار و ظرفیت تبادل کاتیونی با آهن تبادلی، آهن باقی مانده و آهن کل همبستگی های مثبت معناداری داشتند. درصد رس با آهن تبادلی، آهن باقی مانده و آهن کل همبستگی مثبت معنادار و با آهن پیوندیافته به اکسیدهای منگنز همبستگی منفی معنادار، درصد سیلت با آهن پیوندیافته به مواد آلی همبستگی مثبت معنادار و آهن پیوندیافته به اکسیدهای منگنز همبستگی منفی معناداری داشتند. در این تحقیق بین شکل های مختلف آهن همبستگی های معناداری به دست آمد که احتمالا بیان گر یک رابطه پویا بین آن ها هست.
    کلیدواژگان: آذربایجان شرقی، خاک های آهکی، شکل های شیمیایی آهن، عصاره گیری دنباله ای
|
  • M. Karami Moghadam *, Sm Seyedian Pages 1-12
    The study of flow diversion in open channels is one of the most important subjects for hydraulic engineers. In the present study, the diverted flow width at a 90 degrees intake which had been installed at a main channel with vertical and inclined bank was investigated using experimental and numerical models. The main goal of this study was to investigate the effect of main channel side slope on the diverted flow width. The calibration and verification of the numerical model were done by experimental data. By analysis of the data, the diverted flow widths were determined and compared for the different depths. The results showed that, in the inclined bank, the diverted flow pattern was modified in such a way that the diverted flow width increased at the surface and reduced at the bottom.Also in the side slopes of z=1 and 1.5 the diverted flow width in surface relative to bed was 1.8 times higher. Finally, analysis of flow pattern showed that the optimal side slopes were z=1 and 1.5.
    Keywords: Dividing stream width, Flow pattern, Fluent, Intake, Side slope
  • K. Khalili, M. Nazeri Tahroudi* Pages 13-28
    Due to the complexity of hydrological processes it seems that the multivariate models with more parameters can be used to improve the accuracy and results of the time series models. Indeed, with the involving other effective parameters in the multivariate models the results of description, modeling and forecasting of various parameters can be improved. In this research, the univariate ARMA models and multivariate contemporaneous autoregressive moving average (CARMA) models were evaluated to modeling the total annual precipitation of Urmia synoptic station. In order to use ARMA models total annual precipitation time series of Urmia station in the period of 1961-2010 was used. Furthermore, average of air temperature (°C), mean wind speed (Knot) and mean of precipitation time series in annual time scale of Urmia synoptic station were used in modeling by CARMA models. The results showed that by incorporation the mentioned time series, the accuracy of the models increased. As, for CARMA model in comparison with ARMA model, better results were obtained because of the higher correlation coefficient equal to 0.960 and lower root mean square error equal to 21.611 between the observed and modeled data. Also according to the obtained results, using the multivariate ARMA models caused to decrease model error up to 31 percentages.
    Keywords: Multivariate models, Precipitation, Temperature, Time series, Wind speed
  • M. Golshan, A. Esmali Ouri*, K. Shahedi, A. Jahanshahi Pages 29-42
    Rainfall-runoff modeling in watersheds plays an important role in water resources management, river engineering, flood storage and designing control structures. Diversity of available models makes it difficult to choose the most appropriate model for certain objectives. In this research, two models, namely a lumped model (IHACRES) and a semi-distributed model (SWAT) were applied to simulate runoff in Khorramabad watershed. After overlapping maps, 232 Hydrologic Response Units (HRU) were obtained. Sensitivity analysis, calibration and validation purposes of SWAT were performed using SUFI2 algorithm for runoff simulation. For calibration and validation of the models, time periods of years 2004-2008 and 2009-2010 were used, respectively. Effectiveness evaluations of the models were conducted using R2, NS, bR2 and RMSE coefficients. Obtained values of this coefficient for the lumped model were equal to 0.72, 0.53, 0.36 and 0.15 m3 s-1 and for the semi-distributed model were 0.66, 0.63, 0.44 and 0.17 m3 s-1, respectively. The results showed that in spite of simplicity of the lumped model, its performance was near to semi-distributed model, so that, both the models were suitable for using in the studied watershed. Therefore we can use these models for simulating hydrographs in the same areas with respect to availability of data.
    Keywords: IHACRES, Khorramabad, Runoff, Simulation, SUFI2, SWAT
  • B. Raei *, H. Sadi, F. Asadzadeh Pages 43-58
    The angle of repose of soil particles is an important factor for determining critical shear stress for initiation of soil particles motion during the erosion process. There are different methods for measuring the angle of particle repose and the result of each method is somewhat different from those of the others. Sliding and fixed-base piling methods are the two most common methods in the literature. In this study, 6 different size classes of a soil and a fluvial sand samples were subjected to the measurement of angle of particle repose using sliding and fixed-base piling methods. Sliding method was performed using 11 boxes of different sizes and shapes. Statistical analysis indicated that the effect of box size was significant (P
    Keywords: Angle of repose, Fixed, Base piling method, Sand particle, Sliding method, Soil particles
  • F. Khajehayzad*, J. Ahadian Pages 59-71
    Sustainability of water supply networks should be based on the risks of water hammer phenomenon. The purpose of this study is to provide a new approach to the analysis of water hammer phenomenon in the water supply network. By conventional methods, the damage because of water hammer is estimated based on the maximum pressure at nodes. However, during this phenomenon continuation and changing of water hammer in overtime is ignored. In this study, quantitative parameters, to evaluate the network performance will be assessed under the water hammer phenomenon. Hence, the information through the parameters of reliability, resilience, vulnerability and their composition, sustainability parameters are analyzed. However, numerical analysis of water hammer phenomenon caused by sudden pump stop was done using HAMMER software. The results showed that the sustainability parameter can be used to evaluate the efficiency of water networks. In the event of water hammer phenomenon 4.83 percent of points of the studied network had sustainability factor less than one. So that use of protective structures increases sustainability parameter in most zones and this amount are 1.11 percent of the network nodes. Moreover, increasing and decreasing of Hazen coefficient and pipe diameter increases and decreases the sustainability parameter, respectively.
    Keywords: Water supply network, Hammer software, Protective structure, Sustainability parameter, Water hammer
  • M. Bazoubandi, M. Rahimi*, A. Malekian, S. Gharechelou, Saa Hashemi Pages 73-86
    Land use optimization is one of the appropriate methods for soil conservation which helps decision makers and watershed planners in order to make the optimum decision among different land uses. The main objective of this research was to find the optimum area of each land use to reduce soil erosion rate as well as to increase the income of stakeholders in Golroudbar watershed located in Semnan province of Iran. The linear programming model was used in three different scenarios including current land use condition without any land management plan, current land use condition with land management plan and the standard land use level. The results showed that in the optimized condition, the orchard land 28.85 percent, rangelands 74.12 percent and irrigated lands 283.78 percent were increased. Additionally, by optimization of the land in standard condition, soil erosion decreased 16.28 percent and the profitability increased 94.58 percent.
    Keywords: Benefit, Land use management, Linear programming, Soil erosion, Standard situation
  • N. Poustizadeh*, M. Ghomeshi Pages 87-100
    Consequence of the fluid flow passes through a set of obstacles of cylinders, the overlap of shear layers and vortex result in formation of transverse waves. The present study focused on the formation of transverse waves and their effect on suspended sediment concentration based on laboratory tests in a rectangular flume. The results showed that the concentration of suspended sediment at downstream of obstacles zone was equal or more than that at the downstream of no obstacle zone in the no wave condition. Transverse waves decreased the transportation of suspended sediment at the downstream of obstacles zone and the wave mode 1 had the most effect on this phenomenon. According to the findings, for the wave modes 1 and 2 the maximum reductions in the concentration of suspended sediments with an average diameter of 0.12 mm at downstream of obstacles zone in comparison to no obstacles zone were about 12.5% and 8.3% and these reductions for sediment with an average diameter of 0.35 mm were about 8.6% and 3.7%, respectively. Therefore, with the aids of dimensional analysis, dimensionless parameters effects on sediment transportation of each grain size were determined. Finally, by using statical analysis a relationship was proposed to estimate the rate of suspended sediment concentration reduction at obstacles zone in a staggered arrangement for each grain size when transverse wave occured in open channel.
    Keywords: Obstacles, Staggered arrangement, Suspended sediment concentration, Transverse wave, Vortex
  • E. Yousefi Mobarhan*, K. Farahmand, N. Fahim, E. Fahim Pages 101-113
    The flow-duration curve, has a great importance in design of dams, hydroelectric powers plants, watershed operations, drought risk assessment and checking the river ecosystems health, so it is better to be employed in the rivers hydrological plans. The aim of this study is to evaluate the efficiency of flow duration curves for verification of the Soil Moisture Accounting (SMA) model, in different time scales such as annual, semi-annual, seasonal and monthly modes to determine the effect of soil moisture on runoff generation in the Zola-Chay watershed. In this study, after the Zola-Chay watershed geometrical modeling using HEC-GeoHMS, soil moisture accounting model parameters were estimated and then rainfall-runoff simulation was done in different time scales. By examining flow-duration curves in different time scales with SMA model, it could be concluded that the flow-duration curves in the monthly time scale, were more accurate than the annual, semi-annual and seasonal time scales. These results endorsed the more accurate performance of monthly time scale compared with other time scales in rainfall–runoff simulation.
    Keywords: Flow, duration curve, Hydrological models, Sensitivity analysis, Soil moisture accounting model, Verification
  • M. Rezaei*, M. Nahtni, Ar Moghafddamnia, A. Abkar, M. Rezaei Pages 115-127
    One of the most important problems in the management and planning of water resources is to forecast long-term precipitation particularly in arid and semi-arid regions. Climate Change affects local hydrology of different regions, through changes in the pattern of precipitation. In this study, the impact of climate change on the precipitation of Chatrood and Saadatabad Sirjan stations using HadCM3 model outputs under A2 and B2 scenarios and SDSM downscaling model was predicted for three periods of (2010-2039), (2040-2069) and (2070-2099).Then, according to statistical measures of model performance such as Mean Absolute Error (MAE), Root Mean Squared Error (RMSE), Nash-Sutcliffe efficiency (NS) the results of model were evaluated. The results indicated that the SDSM model had high performances in two stations. Moreover, amount of annual precipitation under A2 and B2 scenarios will be decreased by 10.02 and 8.87 mm at the Chatrood station and 16.51 and 14.09 mm at the Saadatabad station, relative to reference period, respectively until 2099.
    Keywords: Climate change, Downscaling, Forecasting, Precipitation, SDSM model
  • F. Mohammadghasemi*, Sh Matinkhah, A. Shahbazi Pages 129-140
    Plants have noticeable effects on soil resources distribution and its biochemical processes, and organic materials are naturally much more in the understory soil as compared to open areas. Vegetation as one of the soil formation factors is not always an independent variable, so that the soil and vegetation can have interaction. The present study was conducted to investigate the effects of Hedysarum criniferum on some chemical properties of the soil. For this purpose, sampling of soil under the canopy of Hedysarum criniferum and Bromus tomentellus (non-legume plants as control) as well as the control soil (no plant) at 0-30 and 30-60 cm depths was conducted in a completely randomized design. The chemical properties of the soils, including CaCO3, EC, pH, organic carbon, inorganic nitrogen and total nitrogen percent in soil were measured. Furthermore, the criterion plant analysis was studied at laboratory scale to test the effect of the plants on the amount of total nitrogen, protein and plant production. Results showed that the amounts of inorganic nitrogen, total nitrogen content and organic carbon as well as the criterion plant’s total nitrogen content and plant production at 0-30 cm soil depth were significantly different from the control soil and Bromus tomentellus (p
    Keywords: Bromus tomentellus, Hedysarum criniferum, mineral nitrogen, organic carbon percent, total nitrogen percent
  • Mh Rasouli, Sadaghiani*, F. Sheikhloo Pages 141-153
    Land use has considerable effect on soil properties and awareness of these properties is necessary to preserve ecosystem stability and increase the soil productivity. In this study, the effects of agronomic (alfalfa and wheat), orchard (apple) and forest (chestnut) land uses (over 30 years) on soil chemical properties in West Azerbaijan province were evaluated. About 75 soil samples were randomly collected from surface soil of each land use for the depth of 0-20 cm and some of their chemical properties as well as the soil quality index (SQI) of the soil of each land use were determined. Results showed that the soil organic carbon (2.8%) and total nitrogen (0.20%) in forest land use were significantly higher than those in the other land uses. Available phosphorous in the soil of the apple orchards (16.2 mg kg-1) was higher than those in the soils of the agronomic (12.6 mg kg-1) and forest (10.6 mg kg-1) land which can be attributed to the high phosphorous fertilizer application in the orchards. The amounts of pH, EC and CaCO3 in soil of the forest land use were less than those in soils of the other land uses. Assessment of soil quality index (SQI) showed that organic carbon, pH and available phosphorous as minimum data set (MDS) had the highest effect on quality of studied soils. Soil quality index in the forest land use (1.4) was significantly higher than those in the orchard (1.3) and agronomic (1.2) land uses. It is concluded that the land use effects on the soil qualitative propertise can be intensified with the organic matter input rates and tillage activities.
    Keywords: Agronomic, Forest, Land use, Orchard, Soil quality index
  • S. Haji Azizi*, A. Samadi, F. Salmasi Pages 155-165
    Stepped spillways are frequently used in the structure of dams, river engineering and soil conservation. Energy dissipation on this structure due to the presence of several steps is high, so causes reduction in construction costs of stilling basin. On the other hand, nowadays numerical models are new methods for flow analysis. The purpose of this study was numerical investigation of the flow on the stepped spillway and calculation of the energy loss caused by it. Also, the fluctuations of velocity vectors, shear stress and pressure during the flow on the each step were compared. For this purpose, a physical model of the stepped spillway was built with a slope ratio of 2:1 (horizontal: vertical), and the experiments were performed with 10 different flow rates. The numerical simulations also performed under the same conditions by using FLUENT software and RNG k-ε turbulence model. Finally, the results of the numerical model were compared with experimental data. The results indicated that the numerical model with an error of about 3% had a good agreement with the physical model, so it could be trusted for anticipating complex rotational flows on the stepped spillways.
    Keywords: Energy dissipation, FLUENT software, Numerical model, Pressure, Shear stress, Stepped spillway, Velocity vector
  • D. Farsadizadeh, A. Hosseinzadeh Dalir, N. Nasehi Oskuei* Pages 167-178
    Vertical intakes are common structures to supply water through reservoirs or conveying channels for agricultural, urban and industrial zone’s demand. Of course, this method has its problems and some difficulties such as vortex flow formation at inlet and air entrance are observed, which cause rather problems, e.g. reduction of intake capacity and motivation of vibrations and cavitation initiation. In this research the effects of dimensions and mesh type of the horizontal stationary plates on critical submergence of vertical intakes were studied experimentally. First, some tests were carried out to determine discharge-critical submergence relation for a condition with no anti-vortex device establishment. Then, a dimensionless equation was fitted between relative submergence and intake Froude number. Finally, the effect of each plate with a specified dimension and mesh type were examined at a constant situation for five different flow rates. The performance of plates in reducing critical submergence was calculated for each setup. Based on the results, the SP 2d plate had the best performance of 46.2%. Also, a regression equation was fitted to predict relative submergence in the presence of anti-vortex plates, using dimensionless parameters of Froude number, relative plate dimensions and relative mesh area.
    Keywords: Critical submergence, Horizontal anti, vortex plates, Surface vortex, Vertical Intake
  • P. Hedayat Bahrami*, A. Hossein Zadeh Dalir, D. Farsadizadeh Pages 179-190
    Scour under the pipelines laying on the sea and river beds occurs and as a result the scour hole develops. Occurrence of scour hole under the pipelines leads to instability, bending and even failure of the pipeline. This causes fluid inside the pipeline spread into the sea and river and in addition to water pollution endangers the human and marine life. In this paper, the results of laboratory research on the effects of placing submerged plate to reduce the maximum scour depth under submerged pipelines are presented. Experiments were conducted in two modes: 1) scour under pipelines without submerged plate, 2) scour under pipelines with submerged plate. The results showed that when a submerged plate was placed in the downstream of the pipeline, scour in the front of the pipelines was reduced about 70 percent. By using the submerged plate and creating gap between the pipeline and bed better results can be achieved to reduce scour under the pipeline.
    Keywords: Scour, Scour hole, Submerged pipe, Submerged plate, Unidirectional flow
  • L. Jahanbazi*, Aa Jafarzadeh, H. Forughyfar Pages 191-204
    For maintenance of soil fertility and increasing of soil utilization in sustainable agriculture, the information from soil characteristics is necessary. In this research work, effects of landforms on soil morphological and physico-chemical characteristics in Dasht-E-Tabriz were studied and soils were classified. Five profiles in landforms of hill, piedmont, river alluvial plain, playa and lowland were dug and soil moisture and temperature regimes were determined. From hill to lowland, increasing trend of clay, OC, CEC content and depth of soil solum with decreasing of gravel percentage with changing of textural classes showed more development of downstream soils than upstream ones by soil forming processes. This confirmed morphological results, that hill with colorful marn and sandstone parent material and thin solum took place in Entisol order and other landforms with alluvial parent material and thick solum were classified in Aridisol order. Finally, Soils according to Keys to Soil Taxonomy (2014) were classified in Aridisol and Entisol orders, suborder of Calcids, Argids, Salids and Orthent, with great groups of Haplocalcids, Natrargids, Haplosalids and Torriorthentand subgroups of Xeric Haplocalcids, Xeric Natrargids, Typic Haplosalids and Xeric Torriorthent.
    Keywords: Dasht, e, Tabriz, Landform, Soil Evolution
  • N. Pashapoor, A. Reyhanitabar*, S. Oustan Pages 205-215
    Information about different forms of Fe and determining the amount of each one of them is important for evaluation of soil Fe status and also understanding of soil Fe chemistry. To obtain such information, amount and distribution of Fe in different fractions of 21 soil composite samples of East Azerbaijan Province were determined by modified sequential extraction procedures introduced by Singh et al and the relationships of these types with each other and with soil properties were also investigated. According to the results, total Fe concentrations of soils, determined by Sposito et al method ranged from 15.25 to 50.84 g kg-1 with a mean of 29.84 g kg-1 and by aqua-regia method ranged from19.54 to 47.75 g kg-1, with a mean of 30.38 g kg-1. The amount of different forms of iron was determined to be as follow: Residual iron (Fe-Res)> iron associated with the crystalline iron oxides (Fe-CFeOX)> iron associated with the amorphous iron oxides (Fe-AFeOX)> manganese- oxide- associated Fe (Fe- MnOX)> organic matter-associated Fe (Fe-OM)> exchangeable iron (Fe-Ex) ≥ carbonates-bound iron (Fe-Car). Simple correlation coefficients showed that soil pH had a significant negative correlation with Fe-CFeOX, active calcium carbonate equivalent had a significant negative correlation with Fe-MnOX and CEC had a significant positive correlation with Fe-Ex, Fe-Res and total iron. Clay content had a significant positive correlation with Fe-Ex, Fe-Res and total iron and had a significant negative correlation with Fe-MnOX. Also silt content had a significant positive correlation with organic matter and significant negative correlation with manganese- oxide- associated Fe. In this study, a significant correlation was also observed between the Fe forms themselves, which is presumably a reflection of the existence of a dynamic relationship between the chemical forms of an element in soil.
    Keywords: Calcareous soils, Chemical Fe Forms, East Azerbaijan, Sequential extraction