فهرست مطالب

پژوهش های علوم دامی - سال بیست و ششم شماره 3 (پاییز 1395)

نشریه پژوهش های علوم دامی
سال بیست و ششم شماره 3 (پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/22
  • تعداد عناوین: 16
|
  • مقاله پژوهشی
  • حسن ضیایی راد، محمد روستایی علی مهر*، مهرداد محمدی صفحات 1-13
    زمینه مطالعاتی: سیلی مارین یک پلی فنل است که توانایی خنثی سازی رادیکال های آزاد اکسیژن را دارد و می تواند در ذخیره سازی اسپرم مفید باشد.
    هدف
    این آزمایش به منظور بررسی اثر سیلی مارین بر ذخیره سازی اسپرم خروس در °C4 انجام شد.
    روش کار
    جمع آوری منی دو بار در هفته در 5 نوبت از 15 قطعه خروس بالغ انجام شد. انزال ها در هر نوبت بعد از تجمیع به پنج قسمت تقسیم شد. مقدار صفر (شاهد،S0)، 50 (S50)، 100 (S100)،150 (S150) و 200 (S200) میکروگرم در میلی لیتر سیلی مارین به هر قسمت اضافه شد. سپس نمونه ها تا °C 4 سرد شد و به مدت 72 ساعت در این دما نگهداری شد. در زمان های صفر، 24، 48 و 72 ساعت ذخیره سازی، سلامت غشای پلاسمایی، زنده مانی (رنگ آمیزی هوخست 33258) و تحرک اسپرم ارزیابی شد. در زمان 48 به منظور بررسی پراکسیداسیون چربی غلظت مالون دی آلدهید (MDA) در (106× 300) اسپرم اندازه گیری شد.
    نتایج
    اثر متقابل سیلی مارین و زمان ذخیره سازی بر سلامت غشای پلاسمایی، زنده مانی و تحرک پیش رونده اسپرم معنی دار بود (05/0P<). در ساعت 48 و 72، به ترتیب بیشترین تحرک پیش رونده اسپرم در S50 (20/59%) یا S100 (20/61%) و S100 (00/52%) و بیشترین سلامت غشای پلاسمایی اسپرم به ترتیب در S50 (12/68%) یا S100 (32/68%) و S100 (50/62%) مشاهده شد (05/0P<). بیشترین زنده مانی اسپرم در زمان های 48 و 72 به ترتیب در S50 (به ترتیب 50/71% و 94/59%) و S100 (به ترتیب 56/71% و 48/62%) مشاهده شد (05/0P<). بیشترین میزان تولید MDA (μM/mL 12/1) و کمترین (μM/mL 59/0) به ترتیب در S200 و S100 مشاهده شد (05/0P<).
    نتیجه گیری نهایی: افزودن μg/mL 100 سیلی مارین به منی سبب بهبود ماندگاری اسپرم خروس در °C 4 می شود.
    کلیدواژگان: اسپرم خروس، فلاونوئید، آنتی اکسیدان، سیلی مارین
  • مینا رنجبر، صادق علیجانی، سیدعلی میرقلنج*، حسین دقیق کیا صفحات 15-22
    زمینه مطالعاتی: ردیابی ژن های عمده موثر بر صفات کیفی تخم مرغ.
    هدف
    بررسی اثرات مادری و ردیابی ژن های عمده صفات کیفی داخل تخم مرغان بومی آذربایجان
    روش کار
    در تحقیق حاضر، پس از رکوردبرداری صفات کیفی داخلی تخم مرغ در جمعیت مرغ های بومی آذربایجان، احتمال تفرق ژن های عمده در صفات داخلی تخم مرغ به صورت مجزا با استفاده از یک مدل حیوانی تک متغیره و با استفاده از آنالیز بیزی و شاخص ژن عمده مورد آنالیز قرار گرفت.
    نتایج
    بر اساس نتایج بدست آمده، شاخص ژن عمده محاسبه شده با استفاده از نتایج مدل تک متغیره تفرق ژن عمده برای صفات داخلی تخم مرغان بومی آذربایجان شامل وزن زرده، عرض زرده، ارتفاع زرده،pH زرده، pH سفیده، نسبت زرده به سفیده، ضریب زرده، درصد زرده و سفیده و در نهایت مقدار ماده خشک زرده و سفیده مورد تایید قرار گرفت.
    نتیجه گیری نهایی: با توجه به تایید تفرق ژن عمده با روش شاخص ژن عمده و برای صفات کیفیت داخلی تخم مرغ، چنین نتیجه گیری می شود که احتمال تفرق ژن عمده موقعی که تمامی جمعیت در نظر گرفته می شود، برای صفات وزن زرده، عرض زرده، ،pH سفیده، ،وزن آلبومین، شاخص زرده و لکه خونی – گوشتی مورد تایید قرار می گیرد. بنابراین برای این صفات می توان با اجراء طرحهای دقیق ردیابی ژن های عمده مانند طرح برادران-خواهران ناتنی در ایستگاه مرغ بومی آذربایجان غربی و استفاده از مارکرهای ریزماهواره، ژن های عمده را با دقت بالا ردیابی و ضمن تعیین میزان اثر این ژن ها، محل قرار گیری آنها بر روی کروموزوم ها را نیزدقیقا تعیین نمود.
    کلیدواژگان: تفرق ژن، کیفیت، سفیده، مرغ بومی
  • مهرداد سرشار، صالح طباطبایی وکیلی*، خلیل میرزاده، مرتضی ممویی، علی آقایی صفحات 23-35
    زمینه مطالعاتی: عناصر معدنی بر فعالیت تولیدمثلی جنس نر موثر هستند.
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور بررسی مقدار برخی مواد معدنی پلاسمای منی، خون و ارتباط آن با کیفیت منی در فصول تولیدمثلی و غیرتولیدمثلی قوچ عربی انجام شد.
    روش کار
    خونگیری و اسپرم گیری از 8 راس قوچ عربی، بطور هفتگی در فصول تولید مثلی (پائیز) با میانگین طول روز 11 ساعت و دمای هوای 25 درجه سلسیوس و غیرتولیدمثلی (زمستان) با میانگین طول روز 10 ساعت و 45 دقیقه و دمای هوای 10 درجه سلسیوس انجام گرفت.
    نتایج
    فراسنجه های کیفی منی در فصل تولیدمثلی بالاتر از خارج فصل بود (05/0>P). مقدار کلسیم و فسفر پلاسمای منی و کلسیم، روی و آهن سرم خون در فصل تولیدمثلی بیشتر بود (05/0>P). مقدار مس خون در فصل تولیدمثلی کمتر بود (05/0>P). غلظت مس، روی و آهن پلاسمای منی و فسفر خون تحت تاثیر فصول قرار نگرفتند (05/0P). در فصل تولیدمثلی، مقدار کلسیم و مس پلاسمای منی با تحرک پیشرونده اسپرم ها همبستگی مثبتی داشتند (05/0>P). در این فصل، مس پلاسمای منی با زنده مانی اسپرم دارای همبستگی مثبت و با مقدار ناهنجاری های اسپرم همبستگی منفی داشت (05/0>P). همچنین، مقدار مس خون با تحرک اسپرم همبستگی مثبت داشت (05/0>P). در فصل تولیدمثلی، مقدار روی و آهن پلاسمای منی همبستگی مثبت با غلظت اسپرم داشتند (05/0>P). در خارج فصل، مقدار کلسیم پلاسمای منی دارای همبستگی مثبت با تحرک اسپرم ها بود (05/0>P). مقدار مس پلاسمای منی در فصل غیرتولیدمثلی همبستگی مثبت با زنده مانی و ناهنجاری های اسپرم داشت (05/0>P). ، مقدار کلسیم در فصل غیرتولیدمثلی خون دارای همبستگی مثبت با تحرک اسپرم داشت (05/0>P).
    نتیجه گیری نهایی: بطور کلی، میزان برخی عناصر معدنی پلاسمای منی و سرم خون و ارتباط آن ها با فراسنجه های کیفی منی تحت تاثیر فصول تولیدمثلی و غیرتولیدمثلی قوچ عربی قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: عناصر، خون، کیفیت منی، فصول
  • فاطمه زارع قلعه جیق، حسین دقیق کیا*، غلامعلی مقدم، صادق علیجانی صفحات 37-47
    زمینه مطالعاتی: یکی از دلایل کاهش باروری اسپرم، تولید مقادیر زیاد رادیکال آزاد طی فرآیندهای انجماد، نگهداری و یخ گشایی است. رادیکال های آزاد منجر به تغییرات فراساختاری و بیوشیمیایی غشاء اسپرم وکاهش میزان زنده مانی آنها پس از یخ گشایی می شوند. بوتیلید هیدروکسی تولوئن (BHT) یک آنالوگ سنتتیک ویتامین E است که با تبدیل کردن رادیکال های پروکسی به هیدروپروکساید، باعث کنترل اتواکسیداسیون می شود.
    هدف
    هدف این تحقیق بررسی اثرات استفاده از سطوح مختلف BHT به منظور بهبود کیفیت منی قوچ در فرآیند انجماد- یخ گشایی بود.
    روش کار
    از پنج قوچ، دوبار در هفته اسپرم گیری شد. سطوح مختلف BHT (1، 5/1، 2 و 3 میلی مولار) به رقیق کننده بر پایه تریس افزوده شد. بعد از یخ گشایی نمونه های منی، فراسنجه های حرکتی، زنده مانی، یکپارچگی غشاء، شمار اسپرم های غیر طبیعی و مقدار لیپید پراکسیداسیون (MDA) ارزیابی شدند.
    نتایج
    افزودن سطوح 5/1 و 2 میلی مولار BHT باعث افزایش درصد زنده مانی، یکپارچگی غشای پلاسمایی و تحرک کل اسپرم ها و کاهش درصد اسپرم های غیرطبیعی نسبت به گروه کنترل شد (05/0P<). افزودن 5/1 و 2 میلی مولار از BHT باعث کاهش معنی دار میزان MDA شد (05/0P<). افزودن سطوح مختلف BHT باعث کاهش معنی دار حرکت پیش رونده اسپرم ها نسبت به گروه شاهد شد (05/0P<). تیمارهای 1 و 2 میلی مولار باعث کاهش معنی داری سرعت حرکت اسپرم ها در مسیر مستقیم شدند (05/0P<). افزودن سطوح مختلف BHT تاثیر معنی داری در فراسنجه های تناوب عرضی زنش، خطی بودن حرکت و سرعت در مسیر منحنی نسبت به گروه شاهد ایجاد نکرد. تیمارهای 5/1 و 3 میلی مولار راستی مسیر طی شده اسپرم ها را نسبت به گروه شاهد بطور معنی داری افزایش دادند.
    نتیجه گیری
    داده های حاصل از آنالیز آماری نشان داد که افزودن BHT به رقیق کننده منی باعث بهبود اکثر پارامترهای اسپرم ها، بعد از یخ گشایی می شود.
    کلیدواژگان: اسپرم، رادیکال های آزاد، BHT، انجماد، یخ گشایی
  • الهام عبدی، قادر دشتی*، محمد قهرمان زاده، جواد حسین زاد صفحات 49-61
    زمینه مطالعاتی: محدودیت منابع تولید در جوامع مختلف، سبب شده که افزایش تولیدات مختلف کشاورزی با تاکید ویژه بر ارتقای بهره وری عوامل تولید، مدنظر سیاست گذاران قرار گیرد. در این میان بهبود کارایی واحدهای تولیدی و نسبت شکاف تکنولوژی آنها یک راهکار عملی در راستای ارتقای بهره‍وری عوامل تولید محسوب می‍شود.
    هدف
    هدف از این مطالعه، تجزیه و تحلیل کارایی و شکاف تکنولوژی مرغداری های گوشتی شهرستان سنندج می‍باشد.
    روش کار
    آمار و اطلاعات مورد نیاز از سازمان جهاد کشاورزی استان کردستان برای دوره زمانی 91-1388 تهیه شد. جهت انجام این تحقیق از رهیافت اقتصادسنجی و برآورد تابع تولید مرزی تصادفی و تابع مرزی پوششی استفاده گردید.
    نتایج
    تخمین تابع تولید مرزی گروهی گویای این بود که کارایی تکنیکی برای گروه های مختلف در محدوده 89 تا 95 درصد و میانگین کارایی تکنیکی براساس تابع تولید فرامرزی در محدوده 44 تا 76 درصد بوده و نسبت شکاف تکنولوژی گروه ها به ترتیب 46/0، 84/0 و 48/0 است، که گروه دوم (واحدهای با ظرفیت متوسط) بیشترین نسبت شکاف تکنولوژی را دارد.
    نتیجه گیری نهائی: واحدهای مرغداری با ظرفیت متوسط از لحاظ نسبت شکاف تکنولوژی وضعیت مطلوب تری دارند. به همین دلیل اتخاذ تمهیدات و تدابیر لازم در جهت تعدیل ظرفیت واحدهای تولیدی در راستای گسترش مرغداری های با ظرفیت متوسط لازم توصیه می شود.
    کلیدواژگان: کارایی تکنیکی، تابع تولید مرزی پوششی تصادفی، مرغ گوشتی، شکاف تکنولوژی
  • عارف مداحی، خلیل میرزاده، صالح طباطبایی وکیلی، مرتضی ممویی، حسین نجف زاده ورزی صفحات 63-74
    زمینه مطالعاتی: تغییرات سن و فصل ممکن است بر عملکرد غده تیروئید که تنظیم کننده میزان سوخت و ساز در بدن می باشد تاثیرگذار باشند.
    هدف
    این آزمایش به منظور بررسی اثر سن و فصل بر تغییرات غلظت هورمون های تیروئیدی T3، T4، مقادیر برداشت T3 ، T3 /T4 و اندیس تیروکسین آزاد بود.
    روش کار
    خونگیری از ورید وداج 21 راس نریان اصیل عرب شناسنامه دار و سالم که تحت مدیریت و برنامه تغذیه ای یکسانی بودند، در سه رده سنی 2 تا 6، 6 تا 10 و 10 تا 14 سال در دو فصل تابستان (تیرماه) و زمستان (دی ماه) 1390 انجام شد. پس از سانتریفیوژ نمونه های خون و جدا سازی سرم آنها به آزمایشگاه منتقل و هورمون های T3، T4 و مقادیر برداشت T3 به روش رادیوایمینواسی (RIA) اندازه گیری شد.
    نتایج
    نتایج نشان داد میانگین غلظت T4، مقادیر برداشت T3 و نسبت T4/T3 بین فصول تابستان و زمستان دارای تفاوت آماری معنی داری می باشند (05/0>P). میانگین غلظت هورمون T3 و اندیس تیروکسین آزاد بین فصول تابستان و زمستان تفاوت معنی داری نشان نداند (05/0P). در فصل زمستان تفاوت معنی داری برای فراسنجه های تیروئیدی بین سنین مختلف یافت نشد (05/0نتیجه گیری کلی: بطور کلی نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که تحت شرایط ثابت، عملکرد غده تیروئید نریان عرب تا حدی تابع تغییرات فصلی و سن می باشد.
    کلیدواژگان: نریان عرب، هورمون های تیروئیدی، سن، فصل
  • همایون فرهنگ فر*، زکیه آزادوار، محمدباقر منتظر تربتی، محمدرضا اصغری صفحات 75-86
    زمینه مطالعاتی: در ارزیابی ژنتیکی گاوهای شیری، استفاده از رکوردهای واقعی و مدل آماری صحیح، اهمیت زیادی دارد.
    هدف
    این تحقیق، با هدف مقایسه دو روش ارزیابی ژنتیکی گاوهای هلشتاین برای صفت شیر اجرا شد.
    روش کار
    رکوردهای مورد استفاده، مربوط به صفات شیر تصحیح نشده (برای تعداد روزهای شیردهی) و شیر تصحیح شده (بر مبنای 305 روز) بودند. تعداد 332160 رکورد شیر از 332160 راس گاو شکم اول هلشتاین ایران در 2318 گله که طی سال های 1369 تا 1389 جمع آوری شده بودند، استفاده گردید. مدل های حیوانی شامل اثرات گله، سال و ماه زایش، درصد خلوص حیوان، منشا اسپرم (داخلی، خارجی و نامعلوم)، متغیرهای کمکی طول دوره ی شیردهی (برای تولید شیر تصحیح نشده)، سن زایش، و اثر تصادفی ژنتیکی افزایشی بود. برازش مدل به وسیله نرم افزار DMU اجرا گردید.
    نتایج
    وراثت پذیری صفات شیر تصحیح نشده و تصحیح شده به ترتیب 23/0 (اشتباه معیار 004/0) و 25/0 (اشتباه معیار 004/0) بود که با یکدیگر تفاوت معنی دار آماری داشتند. برای گاوهای نر، همبستگی بین ارزش اصلاحی حاصل از دو روش ارزیابی ژنتیکی، با بالا رفتن تعداد دختران آن ها، افزایش قابل ملاحظه نشان داد. مقدار روند ژنتیکی در دو شیوه ی ارزیابی مذکور برابر با 18/22 (برای شیر تصحیح نشده) و 5/18 (برای شیر تصحیح شده) کیلوگرم در سال بود که تفاوت معنی دار آماری با یکدیگر نداشتند.
    نتیجه گیری نهایی: با توجه به مزیت استفاده از رکوردهای واقعی (شیر تصحیح نشده)، پیشنهاد می گردد برای پیش بینی ارزش اصلاحی گاوهای هلشتاین ایران از رکوردهای خام شیر در مدل حیوانی استفاده شود که در آن طول دوره ی شیردهی، به صورت متغیر کمکی گنجانده شده باشد.
    کلیدواژگان: روند ژنتیکی، مقدار شیر دوره ی شیردهی، گاو هلشتاین ایران
  • فاطمه بیرانوند*، جمال فیاضی، محمد تقی بیگی نصیری، صادق اسدالهی صفحات 87-99
    هدف
    در این تحقیق از اطلاعات وزن تولد، وزن از شیرگیری، وزن شش ماهگی و نه ماهگی مربوط به تعداد 7363 راس گوسفند نژاد لری برای برآورد روند ژنتیکی و فنوتیپی صفات رشد استفاده گردید.
    زمینه مطالعاتی: این رکوردها مربوط به گله های عشایری بوده و بین سال های 1380 تا 1389 توسط سازمان جهاد کشاورزی استان لرستان جمع آوری گردیده است.
    روش کار
    اجزای (کو)واریانس، پارامترهای ژنتیکی و ارزش های اصلاحی صفات رشد با استفاده از روش حداکثر درست نمائی محدود شده و بر اساس مدل دام تک صفتی به وسیله نرم افزار DFREML برآورد گردید.
    نتایج
    بیشترین و کمترین وراثت پذیری مستقیم برآورد شده به ترتیب مربوط به وزن تولد (33/0) و وزن شش ماهگی (052/0) بود. روند ژنتیکی و فنوتیپی صفات مورد مطالعه به ترتیب بر اساس تابعیت وزنی میانگین ارزش اصلاحی و تابعیت وزنی میانگین فنوتیپی دام ها بر اساس سال تولد با استفاده از نرم افزار SPSS برآورد گردید. روند ژنتیکی مستقیم وزن تولد، وزن از شیرگیری، وزن شش و نه ماهگی به ترتیب 2±13، 5±73، 8±48 و 21±242 گرم در سال برآورد گردید. روند فنوتیپی برای این صفات به ترتیب 12±38، 74±242، 98±185، 94±129 گرم در سال برآورد گردید. پیشرفت ژنتیکی مستقیم و مادری صفات مورد بررسی پس از 10 سال به ترتیب 42/161 و 40/52، 99/571 و 39/140، 14/466 و 71/140 گرم و پیشرفت ژنتیکی مستقیم صفت وزن نه ماهگی 59/469 گرم برآورد شد.
    نتیجه گیری نهایی: در این پژوهش روند ژنتیکی صفات رشد مثبت ولی اندک بود. با توجه به اینکه بالاترین وراثت پذیری مستقیم و مادری برآورد شده مربوط به وزن تولد بود، این صفت می تواند در برنامه های اصلاح نژادی مورد توجه قرار گیرد.
    کلیدواژگان: روند ژنتیکی و فتوتیپی، صفات رشد، گوسفند لری
  • پریسا دولتی دورباش، غلامعلی مقدم*، حسین احمدیان صفحات 101-113
    زمینه مطالعاتی: تلقیح مصنوعی در گوسفند با منی منجمد- یخ گشایی شده دارای باروری پایین می باشد، زیرا انجماد اسپرم قوچ مشکل است.
    هدف
    مطالعه ی تاثیر سطوح مختلف قند ترهالوز روی فراسنجه های اسپرم منجمد- یخ گشایی شده در قوچ های قزل، قزل- مرینوس و مرینو- مغانی، در مدت 15 روز نگهداری بود.
    روش کار
    شش راس قوچ بالغ برای اسپرم گیری استفاده شد. پس از اسپرم گیری و ارزیابی اولیه نمونه ها رقیق شدند. برای رقیق سازی از رقیق کننده ی بر پایه ی تریس که سه گروه حاوی سطوح 50، 75 و 100 میلی مولار ترهالوز، و یک گروه بدون ترهالوز به عنوان گروه شاهد استفاده شد. در نهایت تا دمای 5 درجه سانتی گراد خنک سازی، داخل نیتروژن مایع منجمد و تا 15 روز نگهداری شدند؛ نمونه ها همه روزه برای ویژگی هایی چون درصد تحرک، حرکت پیشرونده، درصد اسپرم های زنده و ناهنجار ارزیابی شدند.
    نتایج
    سطح 75 میلی مولار ترهالوز بیشترین درصد اسپرم های زنده و گروه 75 و 100 میلی مولار ترهالوز بیشترین درصد تحرک و حرکت پیشرونده را دارا بودند (05/0P<). همچنین استفاده از رقیق کننده ی حاوی ترهالوز تاثیر معنی داری روی درصد اسپرم های ناهنجار نداشت (05/0P<).
    نتیجه گیری نهایی: در طی 15 روز ارزیابی، ویژگی های رقیق کننده ی حاوی قند ترهالوز با شیب کمتری نسبت به گروه شاهد کاهش یافت. در بین قوچ های مورد آزمایش، برای درصد اسپرم های زنده نژاد قزل بهتر از قزل- مرینوس و مرینو- مغانی بود، و برای درصد تحرک و حرکت پیشرونده و درصد اسپرم های ناهنجار گروه قزل- مرینوس بهتر از نژاد قزل و مرینو- مغانی بود. نتایج نشان داد، استفاده از ترهالوز موجب بهبود ویژگی منی منجمد می شود، همچنین اسپرم نژاد قزل و قزل- مرینوس هنگام استفاده از قند ترهالوز شایستگی بیشتری برای نگهداری به صورت منجمد دارد.
    کلیدواژگان: تلقیح مصنوعی، رقیق کننده، قوچ، منی منجمد
  • مهدی اسماعیلی، حمید دلدار *، زربخت انصاری پیرسرایی صفحات 115-124
    زمینه مطالعاتی: استفاده از گیاهان دارویی در سلامتی انسان اهمیت به سزایی دارد، چون ترکیبات موجود در آن دارای کمترین اثرهای جانبی می باشند. این پژوهش به منظور ارزیابی اثرهای مختلف پودر نعناع، عرق بهار نارنج و آنتی بیوتیک نیومایسین بر بیان نسبی ژن پروتین شوک گرمایی 70 (HSP70) و برخی فراسنجه های خونی در جوجه های گوشتی در شرایط تنش گرمایی انجام شد.
    روش کار
    در این پژوهش از 120 قطعه جوجه گوشتی سویه راس 308 یک روزه استفاده شد. پژوهش در مدت شش هفته و در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار و چهار تیمار و 10 قطعه جوجه در هر تکرار انجام شد. تیمارهای آزمایشی شامل: تیمار شاهد، پودر نعنا (دو درصد خوراک)، عرق بهار نارنج (دو درصد آب مصرفی) و آنتی بیوتیک نیومایسین (2/0 گرم در کیلوگرم خوراک) بود. فراسنجه های خونی و بیان نسبی ژن پروتین شوک گرمایی 70 (HSP70) در خون اندازه گیری شد.
    نتایج
    بیشترین مقدار تری گلیسیرید سرم مربوط به تیمار عرق بهار نارنج بود (05/0P<). بیان نسبی ژن HSP70 در خون، در تمام تیمارها نسبت به تیمار شاهد کاهش معنی داری داشت (05/0P<).
    نتیجه گیری نهایی: یا فته های حاصل از این پژوهش نشان داد که گیاهان دارویی نعناع و عرق بهار نارنج ممکن است بتوانند تاثیر منفی تنش گرمایی را بر بازده جوجه ها کنترل کنند.
    کلیدواژگان: پروتین شوک گرمایی، نعناع، عرق بهار نارنج، جوجه های گوشتی و شرایط تنش گرمایی
  • شهرام میرشادی*، اکبر تقی زاده، بیژن نویدگبلو صفحات 125-135
    زمینه مطالعه
    ترکیب شیمیایی دانه ها می تواند بر تخمیرپذیری آنها در دستگاه گوارش موثر باشد.
    هدف
    این تحقیق به منظور تعیین ترکیب شیمیایی و فراسنجه های تولید گاز دانه ماشک، خلر و گاودانه در شهرستان تبریز صورت گرفت.
    روش کار
    داده های بدست آمده در قالب طرح کاملا تصادفی مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفتند.
    نتایج
    دانه های ماشک، خلر و گاودانه از لحاظ پروتئین خام به ترتیب 06/30، 52/28 و 29/23 درصد ماده خشک، NDF (دیواره سلولی) 55/34، 77/31 و 65/30 درصد ماده خشک و خاکستر 68/3، 32/4 و 05/3 درصد بودند. در بین دانه های آزمایشی دانه گاودانه با پتانسیل تولید گاز 19/278 میلی لیتر، نرخ تولید گاز 106/0 میلی لیتر بر ساعت، اسیدهای چرب کوتاه زنجیر 22/11 میلی مول و انرژی قابل متابولیسم 24/9 مگاژول بر کیلوگرم دارای بالاترین پارامترهای تخمیری و دانه ماشک با پتانسیل تولید گاز 22/263 میلی لیتر، اسیدهای چرب کوتاه زنجیر 48/10 میلی مول و انرژی قابل متابولیسم 79/8 مگاژول بر کیلوگرم دارای کمترین بود. دانه گاودانه نسبت به سایر دانه های مورد آزمایش به دلیل ویژگی های تخمیر و ترکیبات شیمیایی از ارزش غذایی بالاتری برخوردار می باشد.
    نتیجه گیری نهایی: نتایج این مطالعه نشان داد که دانه های مورد آزمایش یک منبع مناسب پروتئین برای نشخوارکنندگان می باشند.
    کلیدواژگان: تولید گاز، خلر، فراسنجه های تخمیر، گاودانه، ماشک
  • حیدر قلی زاده، اسماعیل اخبار، علی شمس* صفحات 137-150
    زمینه مطالعاتی: با وجود گذشت بیش از نیم قرن از حضور سیستم های نوین گاوداری در بخش دامپروی، مطالعات اقتصادی اندکی درخصوص این سیستم ها صورت گرفته است.
    هدف
    با توجه به روند صنعتی شدن دامپروری، بررسی رقابت پذیری و ثبات گاوداری های نیمه صنعتی، به عنوان حلقه واسط دامداری سنتی و صنعتی، از اهمیت اساسی برخوردار است. هدف تحقیق حاضر بررسی وجود مزیت نسبی در سیستم گاوداری نیمه صنعتی است.
    روش کار
    در تحقیق حاضر با تعریف و تبیین گاوداری نماینده سیستم نیمه صنعتی در استان زنجان و گردآوری اطلاعات مقدار و قیمت نهاده ها و محصولات مختلف، شاخص های هزینه تولید منابع داخلی، DRC، نسبت هزینه به منفعت اجتماعی، SCB، و منفعت خالص اجتماعی، NSP محاسبه و تحلیل شد.
    نتایج
    نتایج حاکی از وجود مزیت نسبی در گاوداری های نیمه صنعتی استان زنجان است.
    نتیجه گیری نهایی: تحلیل ها نشان داد عملکرد مناسب تولید در گاوهای اصیل دلیل اصلی این مساله است به طوری که حتی اگر شیر هر راس گاو شیرده در هر روز به 5/19 کیلوگرم کاهش یابد این سیستم کماکان دارای مزیت نسبی خواهد بود. همچنین، حتی اگر نرخ ارز تا 9390 ریال به ازای هر دلار کاهش یابد، تولید کماکان از مزیت نسبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: گاوداری نیمه صنعتی، مزیت نسبی، استان زنجان
  • مرتضی عباسی، مسلم باشتنی*، علیرضا فروغی، همایون فرهنگ فر، فاطمه گنجی صفحات 151-163
    زمینه مطالعاتی: شکل فیزیکی جیره یکی از عوامل مهم بر مصرف خوراک و رفتارهای تغذیه ای حیوان بوده، که می تواند عملکرد و سلامتی حیوان را تحت تاثیر قراردهد.
    هدف
    این آزمایش به منظور بررسی اثرات شکل فیزیکی کنسانتره در جیره های کاملا مخلوط بر رفتارهای تغذیه ای، تولید و ترکیبات شیر گاوهای شیرده انجام شد.
    روش کار
    تعداد 20 راس گاو شیری نژاد براون سوئیس با میانگین تولید شیر 3 ± 5/23 کیلوگرم و متوسط روزهای شیردهی 20 ±215 تحت شرایط یکسان در قالب یک طرح کاملا تصادفی به مدت 45 روز استفاده شدند. تیمارهای آزمایشی شامل 1) جیره کاملا مخلوط باکنسانتره آردی 2) جیره کاملا مخلوط باکنسانتره پلت بود. تغذیه گاوها در ساعات 8 صبح، 4 بعدازظهر و 12 نیمه شب انجام می گرفت. همچنین شیردوشی سه نوبت در روز در ساعات 7 صبح، 3 بعدازظهر و 11 شب صورت می گرفت. در کل دوره آزمایش دو بار نمونه گیری از رفتارهای تغذیه ای و ترکیبات شیر صورت گرفت، یکی در روزهای 21 تا 25 و دیگری در روزهای 41 تا 45 دوره آزمایش.
    نتایج
    فعالیت خوردن (بصورت دقیقه در روز)، کل فعالیت نشخوار و نشخوار بصورت خوابیده و ایستاده، کل فعالیت جویدن، زمان ایستادن و دراز کشیدن بصورت بیکار و کل مدت زمان ایستادن (بصورت دقیقه در روز)، تحت تاثیر جیره های آزمایشی قرار نگرفتند. همچنین میزان تولید شیر ودرصد پروتئین و کل مواد جامد شیر تحت تاثیر تیمارهای آزمایشی قرار نگرفت. در حالیکه درصد چربی،لاکتوز، مواد جامد بدون چربی و اوره شیر، به طور معنی داری (05/0P<) در جیره آردی بیشتر از پلت بود. جیره های آزمایشی اثر معناداری بر اوره خون، کلسترول خون، بتاهیدروکسی بوتیرات خون و اسید های چرب غیر استریفیه خون نداشت.
    نتیجه گیری نهایی:نتایج حاصل از این مطالعه پیشنهاد می کند که جیره آردی بعلت داشتن ذرات بلندتر علوفه و تشکیل تله فیبری بهتر باعث افزایش درصد چربی شیر شد.
    کلیدواژگان: جیره کاملا مخلوط، رفتار تغذیه ای، گاو شیرده
  • مونا صالحی نسب، سعید زره داران*، مختارعلی عباسی، صادق علیجانی، سعید حسنی صفحات 165-177
    زمینه مطالعاتی: بررسی خصوصیات ژنتیکی و فنوتیپی صفات کیفیت تخم مرغ از اهمیت بالایی در اصلاح نژاد مرغ های بومی برخوردار است.
    هدف
    این تحقیق با هدف تخمین وراثت پذیری و همبستگی های ژنتیکی و فنوتیپی این صفات در مرغ های بومی اصفهان انجام شد.
    روش کار
    تعداد 1024 عدد تخم مرغ مربوط به نسل پانزدهم، از مرکز اصلاح نژاد مرغ های بومی اصفهان جمع آوری و صفات کیفیت خارجی و داخلی آنها اندازه گیری شد. پارامترهای ژنتیکی و فنوتیپی صفات به وسیله ی شش مدل حیوانی و با استفاده از روش حداکثر درستنمایی محدود شده مورد برآورد قرار گرفت.
    نتایج
    تخمین های وراثت پذیری برای کیفیت خارجی در دامنه ی 14/0 تا 38/0 و برای کیفیت داخلی در دامنه ی 11/0 تا 25/0 قرار داشت. در مورد کیفیت خارجی، بیشترین همبستگی مثبت ژنتیکی بین وزن مخصوص و ضخامت پوسته (93/0) و بیشترین همبستگی منفی ژنتیکی بین طول و شاخص شکل تخم مرغ (81/0-) مشاهده شد. همچنین در مورد کیفیت داخلی، بیشترین همبستگی مثبت ژنتیکی بین ارتفاع سفیده و واحد هاو (99/0) و بیشترین همبستگی منفی ژنتیکی بین قطر زرده و شاخص زرده (54/0-) مشاهده شد. بیشترین همبستگی ژنتیکی بین صفات کیفیت خارجی و کیفیت داخلی مربوط به وزن تخم مرغ و وزن سفیده (92/0) بود.
    نتیجه گیری نهایی: نتایج نشان داد که بهبود صفات کیفیت خارجی از طریق انتخاب برای وزن مخصوص به دلیل بالا بودن توارث پذیری، همبستگی ژنتیکی مطلوب با اکثر صفات کیفیت خارجی و اندازه گیری آسان، امکان پذیر است. از طرفی انتخاب برای افزایش ارتفاع زرده نیز به دلایل مشابه منجر به بهبود کیفیت داخلی تخم مرغ خواهد شد. با توجه به همبستگی ژنتیکی منفی وزن مخصوص و ارتفاع زرده، استفاده همزمان از این دو صفت در یک شاخص انتخاب می تواند منجر به بهبود کیفیت داخلی و خارجی تخم مرغ در مرغ های بومی اصفهان شود.
    کلیدواژگان: کیفیت تخم مرغ، مرغ های بومی، وراثت پذیری، همبستگی ژنتیکی
  • عثمان عزیزی*، ئه سرین صلواتی، اسعد وزیری صفحات 179-190
    زمینه مطالعاتی: دانه بلوط می تواند یک خوراک ارزان و قابل دسترس در بسیاری از کشورها از جمله ایران مورد استفاده قرار گیرد.
    هدف
    این آزمایش به منظور بررسی اثرات سطوح مختلف میوه بلوط بر مورفولوژی شکمبه و روده کوچک و pH محتویات دستگاه گوارش در بزهای مرخز انجام شد.
    روش کار
    بیست و چهار راس بزغاله نر مرخز با میانگین وزنی 1±16کیلوگرم و میانگین سنی 4 تا 5 ماه در قالب یک طرح کاملا تصادفی استفاده شد. دوره آزمایشی 105 روز بود و جیره های آزمایشی شامل جیره شاهد و جیره های حاوی صفر، 8‏، 17 و 25 درصد میوه بلوط بودند. بزغاله ها در هر 4 گروه با علوفه خشک یونجه و کنسانتره (دانه جو برای گروه شاهد و میوه بلوط به عنوان جایگزین دانه جو برای گروه های آزمایشی) تغذیه شدند.
    نتایج
    نتایج نشان داد که جیره های آزمایشی فاقد اثر معنی داری (05/0نتیجه گیری کلی: نتایج بدست آمده از این آزمایش نشان داد استفاده از 25 درصد بلوط در جیره بز مرخز فاقد اثر منفی بر مورفولوژی شکمبه و روده کوچک و pH هضمی محتویات دستگاه گوارش بود.
    کلیدواژگان: بزغاله مرخز، pH دستگاه گوارش، مورفولوژی شکمبه و روده کوچک، میوه بلوط
  • محسن علمی* صفحات 191-200
    زمینه مطالعاتی: امروزه تولید ژله رویال بخشی از صنعت زنبورداری می باشد.
    هدف
    این تحقیق به منظور بررسی امکان تولید ژله رویال در سیستم زنبورداری کشور انجام شد.
    روش کار
    برای این کار 20 کلنی دارای ملکه یک ساله خواهرناتنی و با شرایط داخلی یکسان به طور تصادفی به دو گروه تقسیم گردید. کلنی های شاهد به منظور جلوگیری از بچه دهی، شاخون چینی شد. کلنی های گروه دوم با استفاده از تلفیقی از روش های مورداستفاده برای کنترل بچه دهی و روش 4 ساعته برای پرورش ملکه سازمان دهی شدند. به این کلنی ها، با تغییراتی که در محل محتویات کندو در هر مرحله داده می شد، در سه مرحله سلول های پیوندی داده شده و در پایان هر مرحله، تعداد سلول های پذیرش شده و مقدار تولید ژله تولیدشده از هر کندو ثبت گردید.
    نتایج
    در مجموع سه مرحله، میانگین تعداد سلول پذیرش شده 1/216 عدد، مقدار ژله رویال برداشت شده از هر سلول پیوندی 67/273 میلی گرم و مقدار ژله رویال برداشت شده از هر کندو 33/59 گرم بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آزمون t نشان داد که ازنظر میزان تولید عسل اختلاف معنی داری بین دو گروه وجود ندارد.
    نتیجه گیری نهایی: به طور کلی نتایج حاصل از این آزمایش نشان داد که با اجرای این شیوه ضمن جلوگیری از بچه دادن کلنی ها می توان مقدار قابل توجهی ژله رویال از کلنی ها برداشت نمود.
    کلیدواژگان: زنبور عسل، بچه هی، ژله رویال، پیوند زنی و پرورش ملکه
|
  • H. Ziaeirad, M. Roostaei Ali Mehr *, M. Mohammadi Pages 1-13
    Background
    Silymarin is a polyphenol, which has scavenging ability of reactive oxygen species, and it can improve spermatozoa storage.
    Objectives
    Experiment was conducted to evaluate the effect of silymarin on rooster sperm storage at 4 C.
    Methods
    Semen collection was performed twice a week in 5 times by using 15 mature roosters. In each session, ejaculates were pooled and split into five parts. The amount of 0 (S0), 50 (S50), 100 (S100), 150 (S150) and 200 (S200) µg/mL silymarin were added to each part. After that, samples were chilled to 4 OC and kept until 72 h. Sperm viability (by staining Hoechst 33258), motility and functional membrane integrity were evaluated at 0, 24, 48 and 72 h. To assay lipid peroxidation, the concentration of malondialdehyde (MDA) was determined by 300106 spermatozoa at 48 h.
    Results
    There was interaction between silymarin and storage time on sperm motility, viability and functional membrane integrity (P
    Conclusions
    The addition of 100 µg/mL silymarin to semen improves longevity of rooster spermatozoa at 4C.
    Keywords: Chicken spermatozoa, Flavonoid, Antioxidant, Silymarin
  • M. Ranjbar, S. Alijani, Sa Mirghelenj *, H. Daghighkia Pages 15-22
    Background
    Detecting major genes affecting internal egg quality traits.
    Objectives
    Evaluation of maternal effects and detecting major genes affecting internal egg quality traits of Azerbaijan native fowls.
    Methods
    After data collection of internal egg quality traits from Azerbaijan native fowls, the probabilities of major genes segregation were separately studied in all traits with a univariate animal model using Bayesian analysis and major gene index (MGI) procedure.
    Results
    The major gene index calculated using outputs from univariate animal model and segregation of major genes was confirmed for internal egg quality traits including yolk weight, yolk width, albumen pH, yolk pH, yolk to albumen weight ratio, yolk index, yolk and albumen percentages and finally for yolk and albumen dry matter values in Azerbaijan native fowls.
    Conclusion
    Given that major gene segregation was confirmed using MGI and for internal egg quality traits, it is concluded that probability of major gene segregation is confirmed for traits such as yolk weight, yolk width, albumen pH, albumen weight, yolk index and spot when is considered all population. Therefore, by using an accurate major gene detecting design slike half -sib family design in West Azerbaijan’s native fowl breeding center and using molecular markers, it is possible to accurately detect the major genes for these traits and also determine the effect sof these genesand their location on fowl chromosome, accurately.
    Keywords: gene segregation, quality, albumen, native fowl
  • M. Sarshar, S. Tabatabaei Vakili *, Kh Mirzadeh, M. Mamouei, A. Aghaei Pages 23-35
    Background
    Mineral elements are effective on male reproductive function.
    Objectives
    This experiment was carried out to evaluate thelevels of some minerals in blood serum and seminal plasma and its relation ship with semen quality in breeding and non-breeding seasons for Arabian rams.
    Methods
    Blood and semen were collected weekly for 8 weeks from 8 Arabi anrams during breeding (autumn) and non-breeding (winter) seasons.
    Results
    Semen quality in breeding season was higher than the other season. Seminal plasma values of calcium and phosphate and alsoblood serum levels of calcium, zinc and ferrous were higher in breeding season (P0.05). In non-breeding season, seminal plasma content of calcium, zinc and ferrous were higher than serum (P
    Conclusions
    In general, the levels of some minerals in seminal plasma and blood serum and their relation with semen quality parameters were affected by breeding and non-breeding seasons in Arabian ram.
    Keywords: Elements, Blood, Semen quality, Seasons
  • F. Zareh Ghaleh Jig, H. Daghigh Kia*, Gh Moghaddam, S. Alijani Pages 37-47
    Background
    One of the reasons for reduction of fertility in sperm is extra production of free radicals during various stages including cryopreservation, storage and freeze-thawing process of sperm. Free radicals lead to changes in biochemical and ultrastructure of the sperm membrane, decreasing survival rate after thawing of sperm. Butylated hydroxytoluene (BHT) is a synthetic analogue of vitamin E that controls the auto-oxidation reaction by converting peroxy radicals to hydroperoxides.
    OBGECTIVES: The purpose of this study was to investigate the effects of different levels of Butylated hydroxytoluen (BHT) to improve the quality of ram semen in the process of freezing/thawing.
    Methods
    In this study, five rams were used for semen collection twice a week. Different levels of BHT (1, 1.5, 2, 3 mM) were added to tris-yolk based diluents. After freezingthawing of semen samples, the dynamic parameters, viability, membrane integrity‚ sperm abnormality and lipid peroxidation (MDA) were evaluated.
    Results
    the addition of 1.5, 2 mM BHT significantly improved total and progressive motility, viability and plasma membrane integrity and decreased the sperm abnormality percentage compared with the control group (P
    Conclusions
    Statistical analysis of data showed that the addition of BHT to semen diluent improves the majority of sperm parameters after thawing.
    Keywords: Sperm, Free Radicals, BHT, Freezing, Thawing
  • E. Abdi, Gh Dashti *, M. Ghahremanzadeh, J. Hosseinzad Pages 49-61
    Background
    Limitation of production in different societies, caused increased agricultural production with special emphasis on improving productivity production factors, policymakers considered is. The improved efficiency of productive units and their technology gap is a practical approach to improve the productivity of production factors.
    Objectives
    Accordingly, the aim of this study is to analyze the technical efficiency and technology gap of poultry units of Sanandaj.
    Methods
    The required statistics and information was prepared from Agriculture Organization of Kurdistan for the time period of 2009-2012. To conduct this research, econometric approach was used to estimate the stochastic frontier production function and meta frontier production function.
    Results
    Estimating a frontier production function suggests that technical efficiency for various groups is ranging from 89 to 95 percent and average technical efficiency of cross-border basis function is in the range of 44 to 76 % and groups’ technology gap ratios respectively are 0.46, 0.84 and 0.48, which the second group (units with average capacity) has the most technology gap.
    Conclusions
    Poultry units with average capacity in terms of the technological gap are in the better situation. That's why all necessary measures in order to adjust production units in order to extend the capacity of farms with a necessary average capacity are recommended.
    Keywords: Technical Efficiency, Stochastic meta frontier production function, Poultry, Technology gap
  • A. Maddahi*, K. Mirzadeh, S. Tabatabaei, M. Mamouie, H. Najafzadeh Pages 63-74
    BAKGROUND: Age and season may affect the thyroid gland, which regulates the metabolism of the body.
    Objective
    The experiment was conducted to study the effects of age and season on the concentration of thyroid hormones T3, T4, T3uptake, T3/T4 and free thyroxin index (FTI).
    Methods
    Blood samples were collected from jugular vein of 21 healthy purebred Arabian male horse in summer (July) and winter (January). The male horses were under the same management and feeding program in three age groups 2-6, 6-10 and 10-14 years. After centrifugation of blood samples and isolation of serum, the concentration of thyroid hormones were measured in serum by standard radio immunoassay (RIA) method.
    Results
    Results showed that there is significant differences in mean values of serum T4, T3uptake and T4/T3 ratio between summer and winter seasons (P>0.05). The concentration of T3 and free thyroxin index (FTI) did not show a statistically significant differences between summer and winter (P>0.05). In summer, the concentration of T4 and FTI value in 2 to 6 years and the ratio of T4 to T3 in 10 to 14 years old males had significantly differences than other ages (P>0.05). In winter, there were not significantly differences for thyroid parameters among various ages of males (P>0.05).
    Conclusions
    The results of this study showed that under constant conditions, thyroid gland performance may be affected by season and ages in Arabic male horses.
    Keywords: Arabian male horse, thyroid hormones, age, season
  • H. Farhangfar *, Z. Azadvar, Mb Montazar Torbati, Mr Asghari Pages 75-86
    Background
    In dairy cattle genetic evaluation, the use of real records as well as accurate statistical model are of great importance.
    Objectives
    The main objective of the present research was to compare two methods of genetic evaluation of Holstein cows for milk yield. The records were unadjusted (for days in milk) and adjusted (for 305-days) milk yields.
    Methods
    A total of 332,160 records obtained from 332,160 first-parity Iranian Holsteins in 2,318 herds and collected from 1990 to 2010 were utilized. Animal models were used in which the effects of herd, year and month of calving, cow type (crossbred or pure), inseminated sperm (internal, external or unknown), covariables of lactation length (only for unadjusted milk trait), calving age, as well as additive genetic random effect of the cows were included. DMU software was applied to fit the models.
    Results
    Heritability of unadjusted and adjusted milk traits were 0.23 (SE=0.004) and 0.25 (SE=0.004), respectively and significantly different from each other. For the bulls, correlation between breeding values obtained from two methods considerably increased as the number of their daughters increased. The magnitude of genetic trends in two methods were found to be 22.18 (for unadjusted milk) and 18.5 (for adjusted milk) kg per year which were not significantly different from each other.
    Conclusions
    With respect to the advantage of real records, it is suggested that unadjusted milk records to be used in an animal model (with covariable of lactation length) for predicting breeding value of Iranian Holstein cattle.
    Keywords: Genetic trend, Lactation milk yield, Iranian Holstein cows
  • F. Beiranvand, J. Fayazi *, Mt Beigi Nasiri, S. Asadollahi Pages 87-99
    Objectives
    In this study 7363 records of birth weight, weaning weight, weight at six months and nine months of age from Lori sheep were used to estimate the genetic and phenotypic trend of growth traits under nomadic rearing system.
    Background
    The records that related to the nomadic herds were collected during years of 2001 to 2010 by agricultural organization of Lorestan province.
    Methods
    (Co) variance components, genetic parameters and breeding values of growth traits were estimated using restricted maximum likelihood method based on univariate animal model by the DFREML software.
    Results
    The highest and the lowest direct heritability estimated were birth weight (0.33) and weight in six months (0.052), respectively. The genetic and phenotypic trends were calculated using SPSS software, based on dependency of the breeding value mean and dependency of phenotypic mean on birth year, respectively. The direct genetic trend for birth weight, weaning weight, six months and nine months weight were 13±2, 73±5, 48±8 and 242±21 gr/year, respectively. Phenotypic trend for birth weight, weaning, six months and nine months weights were 38±12, 242±74, 185±98, 129±94 gr/year, respectively. Direct and maternal genetic improvement of birth, weaning, six months weights after 10 years were 161.42 and 52.40, 571.99 and 140.39, 466.14 and 140.71 gr, respectively and direct genetic progress for nine months weight was 469.59 gr.
    Conclusions
    Genetic trend of traits under study was positive and upward. Considering that the highest direct and maternal heritability estimates in this study was related to birth weight, this attribute can be considered in breeding programs.
    Keywords: Genetic, phenotypic trends, Growth traits, Lori sheep
  • P. Dolati Doorbash, Gh Moghaddam*, H. Ahmadian Pages 101-113
    Background
    The sheep artificial insemination with frozen-thawed semen have a low fertility rate because cryopreservation of ram semen is difficult.
    Objectives
    The aim of this study was to investigate the effect of supplementation of diluent with different trehalose concentrations on during of storage cryopreservation of different rams’ semen in reproductive season.
    Methods
    Ejaculate samples were collected from six adult rams. Samples immediately were transported to the laboratory. After a primary evaluation, semen samples were diluted, with a Tris-based extender complemented with 50, 75, 100 mM trehalose and an extender containing no sugar as a control group. Semen samples were aspirated into 0.25 ml straws, cooled to 5°C and after frozen finally stored in liquid nitrogen. The frozen straws were evaluated for motility, progressive motility, percentage of live sperm and morphology for 15 days.
    Results
    Achieved results showed that the highest percentage of alive sperms belonged to 75 mM trehalose and control group had the lowest percantage of alive sperms. The highest percentage of motility and progressive motility were recorded in concentrations of 75 mM and 100 mM, while the control group had the lowest percentage of motile sperm and progressive motility, on the other hand, no significant differences were observed in the percentages of abnormality the extender containing of trehalose and control group.
    Conclusions
    The highest percentage of alive sperms recorded for the Ghezel rams. Percentage of motility, progressive motility and abnormality in Ghezel-Merinos rams were better than other groups. The results of this study showed trehalozse improved cryopreservation of ram semen.
    Keywords: Artificial insemination, Cryopreservation, Extender, Ram
  • M. Smaili, H. Deldar*, Z. Ansari Pirsaraei Pages 115-124
    Background
    The application of medicinal herbs has a meaningful importance in human health because of their compounds have the minimal side effects on human body. This study was conducted to evaluate the effects of peppermint powdered extract, orange flower extract and neomycin on Heat Shock Protein (HSP70) gene expression and some blood parameters of broilers chickens under heat stress conditions.
    Methods
    In this study, 120 one – day old Ross 308 broiler chicks have been used. The research has been performed during 6 weeks in a completely randomized design (CRD) with and 4 treatments 3 replicates and 10 chicks per each replicate. The experimental treatments include: control treatment, peppermint powdered extract )2 % of feed(, orange blossom extract ) 2% of the consumed water( and neomycin antibiotic (0.2 g/kg of feed). The relative gene expression of heat shock protein 70 )HSP70( and some blood parameters have been examined in the blood.
    Results
    The highest concentration of triglyceride was observed in orange blossom extract treatment (P
    Conclusions
    The findings of this research suggested that the medicinal herbs namely peppermint and orange blossom extract are capable to control the negative effect of heat stress on chicken performance.
    Keywords: Peppermint, Orange blossom extract, Heat stress conditions, HSP70, Broilers
  • Sh Mirshadi *, A. Taghizadeh, B. Navidgbloo Pages 125-135
    Background
    Chemical composition can affect fermentability of grains in the gastrointestinal tract .
    Objectives
    This study was carried out to determine the chemical composition and gas production parameters of grain of Vicia sativa, Lathyrus sativus and Vicia ervilia cultivated in tabriz province.
    Methods
    Data obtained in a completely randomized design were used for statistical analysis.
    Results
    Vicia sativa, Lathyrus sativus and Vicia ervilia were in terms of crude protein 30.06, 28.56 and 23.29%DM, NDF 34.55, 31.77 and 30.65%DM and ash 3.68, 4.32 and 3.05%DM respectively. Among the tested grains, the grain of Vicia ervilia had the highest fermentation parameters, potential gas production, rate of gas production, short chain fatty acids and metabolizable energy that estimated as 278.19 mL, 0.106 mL h-1, 11.22 mmol and 9.24 MJ/kg respectively and Vicia sativa grain had the lowest potential gas production 263.22 ML, Short Chain Fatty Acid 10.48 mmol, and metabolizable energy 8.79 MJ/kg content. The grain of Vicia ervilia, had higher nutritive value than other tested feeds due to its in vitro fermentation characteristics as well as chemical composition.
    Conclusions
    The results of this study indicated that tested grains are appropriate source of the protein for ruminant nutrition.
    Keywords: Gas production, Lathyrus sativa, Fermentation Parameters, Vicia ervilia, Vicia tativa
  • H. Gholizadeh, E. Akhbar, A. Shams * Pages 137-150
    Background
    Despite the passage of more than half a century of introducing modern systems of dairy farms in the livestock sector, few economic studies have been done on these systems.
    Objectives
    Due to the industrialization of dairy farming, study of the competitiveness and the stability of the Semi-industrial farms, as a link between traditional and industrialized farms, is essential. The objective of this study is to investigate the comparative advantage of the semiindustrial system.
    Methods
    In this study, after defining the representative semi-industrial farms in the Zanjan province, and collection of inputs and outputs price and quantity data, domestic resource cost, DRC, social costs-benefits, SCB, and net social profitability, NSP, was calculated and analyzed.
    Results
    The results indicated that the province has a comparative advantage in semi-industrial dairy farms.
    CONCLUSINS: Analysis showed that the high daily milk yield is the main reason for this advantage. So that even if milk per cow per day will be reduced to 18 kg, the system still has a comparative advantage. Also, even if the exchange rate falls to 9390 rials per dollar, the production still has a comparative advantage.
    Keywords: Semi-Industrial Dairy Farms, Comparative Advantages, Zanjan Province
  • M. Abbasi, M. Bashtani *, Ar Foroughi, H. Farhangfar, F. Ganji Pages 151-163
    Background
    Ration physical form is one of the most important factors on feed intake and animal feeding behavior, which can affect performance and animal health.
    Objectives
    This experiment was conducted to investigate the effects the physical form of concentrate in Mixed rations on nutritional behaviors, production and milk composition of dairy cows.
    Methods
    twenty Brown Swiss dairy cattle with milk production average of 23.5± 3 kg and milk days average of 215 ± 20 under identical conditions were used in the mold of completely randomized design for 45 days. Treatments included: 1) Mixed rations with flour concentrate; 2) Total mixed rations was with the concentrate pellets. Cows fed was done the hours of 8 am, 4 pm and 12 midnights. The milking three times a day during the hours of 7 am, 3 pm and 11 pm, took place. samples were measured twice during the entire experiment, once on days 21 to 25 days and the other 41 to 45 of the experiment.
    RESUALTS: The results showed that eating activities (as minutes per day) total activity of ruminating and ruminating as sleeping and standing, total activity of chewing standing time and lying down asidle, total duration of standing (as minutes per day) were not affected by the experimental diets, also amount of milk production, precedent of protein and total solids of milk were not affected by treatments. While the fat, lactose, solids-non-fat and urea of milk significantly (P
    Conclusions
    It is concluded, mash diet increased milk fat percentage, caused it has forage higher particle size, therefore ruminal mat formatted.
    Keywords: Total mixed ration, Feeding behavior, Dairy cow
  • M. Salehinasab, S. Zerehdaran*, Ma Abbasi, S. Alijani, S. Hassani Pages 165-177
    Background
    The study on genetic and phenotypic properties of egg quality traits is of high importance in native fowl breeding.
    Objectives
    The objective of present study was to estimate the heritability, genetic and phenotypic correlations of external and internal egg quality traits.
    Methods
    1024 eggs of 15th generation produced in Isfahan Breeding Center were collected and their internal and external quality traits were measured. Genetic and phenotypic parameters were estimated by 6 animal models using restricted maximum likelihood method.
    Results
    Heritability estimates for external egg quality traits ranged from 0.14 to 0.38 and it ranged from 0.11 to 0.25 for internal egg quality traits. For external egg quality traits, the highest positive genetic correlation was obtained between specific gravity and eggshell thickness (0.93), and the highest negative genetic correlation was observed between length and shape index (-0.81). For internal egg quality, the highest positive genetic correlation was observed between albumen height and Haugh unit (0.99) and the highest negative genetic correlation was observed between yolk diameter and yolk index (-0.54). The highest genetic correlation between external and internal egg quality traits was obtained between egg weight and albumen weight (0.92).
    Conclusions
    Results showed that improvement of external egg quality traits is possible through selection for egg specific gravity because this trait is a high heritable trait, and it also has favorable genetic correlations with other external egg quality traits and is easy to measure. For the same reasons, selection for higher yolk height will improve internal egg quality traits in Isfahan native fowl. Because of negative genetic correlation between egg specific gravity and yolk height, a selection index including both of these traits will improve internal and external egg quality traits in Isfahan native fowl.
    Keywords: Egg quality, Genetic correlation, Heritability, Native fowl
  • O. Azizi*, A. Salavati, A. Vaziry Pages 179-190
    Background
    Oak acorn can be use as a cheap and a readily available feed in many countries such as Iran.
    Objectives
    This study was conducted to investigate the effects of different levels of oak acorn on rumen and small intestine morphology and gastrointestinal pH in Markhoz goat.
    Methods
    Twenty four Markhoz male kids with mean body weight 16±1 Kg and 4-5 months of age in completely randomized design was used. Experimental period was 105 days and experimental diets consisted of control 0%, 8%, 17% and 25% oak acorn. The kids in all 4 groups were fed alfalfa hey and concentrate (barley for control and oak acorn as replacement in experimental groups).
    Results
    The results showed that the experimental diets had no significant (P> 0.05) on rumen morphology (height of papilla, width of papilla, surface of papilla, density of papilla and rumen wall thickness) and morphology of intestine (height of villi, width of villi, surface of villi, depth of crypt and ratio of villi height to crypt depth). Also, experimental diets had no significant effects (P>0.05) on pH of different parts of rumen and small intestine.
    Conclusions
    The results of this study showed that using 25% of oak acorn in Markhoz kids had no negative effects on rumen and small intestine morphology and digestive pH in the contents of gastrointestinal.
    Keywords: Markhoz kids, Gastrointestinal pH, Rumen, small intestine morphology, Oak acorn
  • M. Elmi * Pages 191-200
    Background
    Today royal jelly production is a part of beekeeping industry.
    Objectives
    The research was conducted in order to survey possibility of royal jelly production in Iranian beekeeping system.
    Methods
    20 honey bee colonies containing one year old sister queens and same contents of the hive were divided into 2 groups, randomly. Natural queen cells of control colonies removed in order to prevent swarming. Other group colonies organized using integrated usual swarm control methods and 4-hour method to produce queen. The grafted cells were introduced to these colonies in three times and in each time the organization of the hive contents was changed. At the end of each stage, number of accepted cells and amount of produced royal jelly was recorded.
    Results
    The total number of accepted cells was 216.1, and amount of harvested jelly 273.67mg/cell or59.33gr/hive in 3 stages. There was no significant difference between groups from the view point of honey yields.
    Conclusions
    Generally, this trial showed that using this procedure we can produce a significant amount of royal jelly from the hives, as well as control of swarming.
    Keywords: Honey bee, Swarming, Royal jelly, Grafting, Queen rearing