فهرست مطالب

فصلنامه مدیریت توسعه فناوری
سال ششم شماره 3 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/12/25
  • تعداد عناوین: 6
|
  • وحید امیدی*، ابوالفضل شاه آبادی، نادر مهرگان صفحات 9-30
    مدل های رشد درون زا بعد از رومر (1990) بر نوآوری به عنوان مهم ترین عامل موثر بر رشد اقتصادی تاکید داشته اند. به همین علت گزارش رقابت پذیری جهانی نیز هرساله کشورها را بر مبنای میزان گسترش نوآوری در آن ها در درجات مختلف توسعه یافتگی رتبه بندی می کند. ازآنجاکه عوامل موثر بر نوآوری را می توان به طورکلی به دودسته عوامل داخلی و خارجی دسته بندی کرد، لذا در مطالعه پیش روی تلاش شده است میزان اثرگذاری عوامل خارجی بر رشد نوآوری داخلی موردبررسی قرار گیرد. ازاین روی، دو کانال اثرگذاری سرریز نوآوری خارجی بر نوآوری داخلی شناسایی شده اند که عبارت اند از سرریز از کانال واردات کالاهای واسطه ای و سرمایه ای و سرریز از کانال سرمایه گذاری مستقیم خارجی. سپس به منظور بررسی میزان اثرگذاری هریک از موارد نام برده 29 کشور عضو سازمان همکاری اسلامی (OIC) طی دوره 2011 تا 2016 انتخاب شده اند. نتایج حاکی از آن است که اثر سرریز نوآوری از کانال واردات کالاهای واسطه ای و سرمایه ای بر رشد نوآوری داخلی مثبت و معنادار بوده درصورتی که اثر سرریز از کانال سرمایه گذاری مستقیم خارجی منفی و معنادار برآورد شده است. از سوی دیگر، نتایج نشان می دهند که بهبود کیفیت نهادی در دوره موردبررسی توانسته است میزان اثرگذاری سرریز نوآوری خارجی از هر دو کانال بر رشد نوآوری داخلی را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: نوآوری، سرریز نوآوری، کیفیت نهادی
  • محمد نقی زاده*، منوچهر منطقی، فاطمه نوری صفحات 31-54
    براساس یافته های تحقیقات، پروژه های همکاری مشترک یکی از راهکارهای رشد اقتصادی و فناوری شرکت ها هستند. هدف این تحقیق شناسایی عوامل موثر بر موفقیت پروژه های همکاری مشترک است. در این تحقیق از طریق مطالعه ادبیات، بررسی سه پروژه همکاری مشترک در صنعت هوایی و مصاحبه با خبرگان مرتبط و تجزیه و تحلیل داده های بدست آمده از طریق تحلیل مضمون، در نهایت 23 زیرمعیار در قالب سه تم (معیار) اصلی شناسایی و طبقه بندی گردید. در مرحله بعد با استفاده از روش دیمتل فازی، تاثیرگذارترین معیارها و زیرمعیارها شناسایی شدند.یافته های تحقیق نشان می‏دهد که از میان سه معیار اصلی دانش و فناوری، راهبری پروژه و انتخاب شرکاء، معیار دانش و فناوری دارای تاثیرگذاری بیشتری بوده و همراه با معیار راهبری پروژه به عنوان معیارهای تاثیرگذار و علی شناخته می شوند و معیار انتخاب شرکاء یک معیار تاثیرپذیر و معلول است. در بین زیرمعیارها نیز تاثیرگذارترین موارد مدیر پروژه با تجربه و خبره، تجربه عملیاتی طرفین در حوزه همکاری و در نهایت تمرکز بر استانداردهای بین-المللی حوزه هوایی می باشند.
    کلیدواژگان: طراحی و تجاری سازی مشترک، موفقیت پروژه، توسعه محصول جدید، صنعت هوایی
  • سید محمد هادی رضوی*، قاسم رمضانپور نرگسی، حجت حاجی حسینی، مرتضی اکبری صفحات 55-87
    با توجه به اهمیت سوخت های جایگزین بنزین و گازوئیل در رابطه با کاهش آلایندگی زیست محیطی و کاهش اتکا به سوخت های مایع، مقاله حاضر به دنبال بررسی و تحلیل نحوه شکل گیری و رشد فناوری خودرو گازسوز در ایران به همراه بررسی نقاط شکست آن با استفاده از چارچوب کارکردی مفهوم نظام نوآوری فناورانه می باشد. برای این منظور به صورت توامان از دو مسیر کیفی و کمی برای تحلیل نظام نوآوری فناورانه خودرو گازسوز بهره گیری شده است. در بخش کیفی با استفاده از مصاحبه با خبرگان و فعالان حوزه خودرو گازسوز و بررسی و تحلیل اسناد و فعالیت های انجام شده در این حوزه با استفاده از تکنیک نگاشت تاریخی داده ها، مسیر شکل گیری فناوری خودرو گازسوز در کشور ترسیم شده است. برایناساس وبا مرور ادبیات، کارکردها و شاخص های آن به صورت یک مدل مفهومی استخراج و به وسیله روش تحلیل عاملی تاییدی مورد تایید قرار گرفت. سپس با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری، مسیر و نحوه تاثیر گذاری کارکردها بر یکدیگر مورد بررسی و تحلیل قرار گرفت. نتایج این تحقیق حاکی از آن است که شواهدی از شکل گیری موتور محرک ایجاد سیستم هرچند به صورت ناقص در این حوزه وجود دارد.
    کلیدواژگان: خودرو گازسوز، نظام نوآوری فناوارنه، کارکرد، شکست
  • سید محمد علی خاتمی فیروز آبادی*، سید حبیباللهطباطباییان، محمدعلی دشتی صفحات 89-126
    دو پیشران اصلی بر ساخت و تولید [جهانی موثر بوده اند: تغییرات گسترده تکنولوژی های تولید و جهانی شدن بازارها. از این رو بنگاه های صنعتی برای حفظ لبه رقابتی خود به استفاده از تکنولوژی های تولید پیشرفته روی آورده اند؛ لکن پیاده سازی تکنولوژی های تولید پیشرفته به شکلی موفق، چالش بزرگی است. برای پرداختن به این مساله رویکردهای مختلفی مطرح است که یکی از آنها را می توان شناسایی عوامل کلیدی موفقیت دانست. از این رو مطالعه حاضر بر مبنای روش شناسی تحلیل محتوا به مرور نظام مند ادبیات پرداخته و کوشیده است تا عوامل کلیدی موفقیت را شناسایی کند و سپس بر مبنای شواهدی از صنعت خودرو کشور، یافته های خود را به شکلی مقایسه ای با داده های تاریخی بیازماید. یافته های این مطالعه گواهی میدهند که عوامل 13گانه کلیدی موفقیت بر این پدیده را میتوان در پنج مقوله جای داد: 1) فهم فرآیند پیادهسازی و تعاملات بیرونی، 2) مدیریت ارشد آگاه و حمایتگر، 3) نظام برنامهریزی و اجرایی همسو با استراتژی، 4) یکپارچگی سیستمی در درون سازمان و 5) توانمندسازی نیروی انسانی؛ که حضور پررنگ آنها میتواند علاوه بر موفقیتهای سطح فنی، موفقیتهایی در سطوح بالاتر کسب و کار را هم رقم بزند. پنل خبرگانی نهایی نیز موید این یافته ها بوده است.
    کلیدواژگان: تکنولوژیهای تولید پیشرفته، پیادهسازی موفق تکنولوژی، تحلیل محتوا، مرور نظام مند ادبیات، عوامل کلیدی موفقیت
  • مجتبی عزیزی*، حسام الدین پرهمت، رضا فلسفی صفحات 127-151
    یک عامل مهم جهت بهره گیری از دانش و فناوری نوین شرکت های خارجی فعال در صنعت ساختمان، فراهم آوردن زمینه سرریز فناوری از آنها به شرکت های داخلی مشابه از طریق انجام پروژه های مشترک با آنها می باشد. حضور شرکت های توانمند خارجی در قالب مشاور یا پیمانکار در پروژه های بزرگ ساختمانی کشورم ایران فرصت مناسبی برای بهبود و ارتقاء فناوری شرکت های داخلی محسوب می شود اما بهره گیری از این فرصت، تاکنون چندان مورد توجه مدیران پروژه های ساختمانی کشور نبوده است یا توفیق چندانی در این رابطه حاصل نشده است. هدف از این پژوهش ارائه راهکارهایی جهت بهبود و ارتقا سرریز فناوری در پروژه های ساختمانی بین المللی کشور می باشد. با توجه به ماهیت اکتشافی پژوهش، استراتژی مطالعه موردی چندگانه بکارگرفته شد و ضمن مصاحبه با 15 نفر از مدیران عامل، مدیران پروژه، کارشناسان قراردادی و مدیران اجرایی از سه پروژه ساختمانی بزرگ فعال در کشور، داده های کیفی عمیق از طریق مشاهده و بررسی اسناد و مدارک این سه پروژه گردآوری گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با تکنیک تحلیل محتوای کیفی انجام و 24 راهکار عمدتا قراردادی شناسایی شدند که پس از اعتبارسنجی توسط جمعی از خبرگان دانشگاهی و صنعت، به عنوان یافته های پژوهش ارائه شدند.
    کلیدواژگان: فناوری، سرریز فناوری، همکاری های بین المللی، صنعت ساختمان ایران
  • سید محمدباقر جعفری*، زهرا محمدی دورباش، اشرف میرزایی صفحات 153-175
    در دنیای رقابتی امروز، طراحی مدل کسب وکار جدید به عنوان منبع مهمی برای نوآوری شرکت ها است. نوآوری در مدل کسب وکار، ایجاد و یا بازسازی مدل های کسب وکار موجود به واسطه ی پیشنهاد گزاره های ارزشی جدید، طراحی سیستم های ایجاد ارزش جدید و ساخت مکانیزم کسب ارزش اصلی است. با این وجود اینرسی مقاوم در مقابل تغییر در بیشتر سازمان ها وجود داشته و مانع به کارگیری مدل های کسب وکار نوآور در سازمان می شود که کمتر این موضوع مورد توجه قرارگرفته است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر اینرسی سازمانی بر فعالیت های نوآورانه و نقش این فعالیت ها برعملکرد شرکت است. این پژوهش، از نظر هدف کاربردی و برحسب روش، توصیفی از نوع پیمایشی است. جامعه آماری شامل شرکت های فعال در صنعت فن آوری اطلاعات در شهر تهران بوده است. داده های پژوهش از 160 شرکت به روش هدفمند به عنوان نمونه جمع آوری شد و فرضیه های پژوهش با استفاده از تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری مورد آزمون قرار گرفتند. یافته ها نشان دادند که اینرسی سازمانی با نوآوری باز و نوآوری در مدل کسب وکار رابطه منفی دارد و نوآوری باز و نوآوری در مدل کسب وکار بر عملکرد تاثیر مثبت دارد.
    کلیدواژگان: اینرسی سازمانی، نوآوری باز، نوآوری مدل کسب و کار، فعالیت های نوآورانه، عملکرد سازمانی
|
  • Vahid Omidi *, Abolfazl Shahabadi, Nader Mehregan Pages 9-30
    Endogenous growth theory after Romer (1990) emphasizing on innovation as the most prominent factor which affects economic growth. In this regard, Global Competitiveness Report rank countries from the most to the least developed ones based on their stage of innovation. Since factors which affect innovation can be categorized into inner and outer ones, in this study we try to measure the effect of outer ones on innovation growth. Hence, FDI and import of Intermediary and capital goods are identified as two channels which innovation’s spillover can affect innovation growth. Then, 29 members of the Organization of Islamic Cooperation in the period 2011-2016 have chosen to test hypotheses. Results show that, while the impact of the innovation spillover of Intermediary and capital goods on innovation growth was positive, but the innovation spillover of FDI was negative. Also, improvement in institutional quality shows improvement in the effectiveness of innovation spillover from both channels.
    Keywords: Innovation, Innovation Spillover, Institutional Quality
  • Mohammad Naghizadeh *, Manouchehr Manteghi, Sara Nouri Pages 31-54
    Organizations are seeking to create value in a collaborative project, which leads to economic and technological growth. The purpose of the research is to identify the factors affecting the success of the joint design and commercialization projects aiming new product development. In this research, several factors have been identified and categorized by reviewing related literature and interviewing experts as well as studying cases available in the air industry, and have been evaluated by distributing a questionnaire among experts. As a result, 23 criteria were identified after studying the literature. Of these, 14 criteria were screened according to the opinion of the experts in the air industry through a questionnaire via thematic analysis as the most effective factors. These 14 indicators were placed through the second questionnaire by fuzzy DEMATEL method and with the opinion of related experts in 3 categories of knowledge and technology, project management and partner selection. It was found that the knowledge and technology as well as project management indicators are effective and causal criteria, and the criteria of partners selection is an impressible and caused. Also, the most impressive sub criteria include expert project manager, possessing operational experience of collaboration and focusing on international airspace standards.
    Keywords: Joint design, commercialization project, project success, new product, aviation industry
  • Seyed Mohammad Hadi Razavi *, Ghasem Ramezanpoor Nargesi, Hojat Hajihoseini, Morteza Akbari Pages 55-87
    Considering the importance of alternative gasoline and diesel fuels in relation to reducing environmental pollution and reducing reliance on liquid fuels, the present article seeks to study and analyze the formation and growth of natural gas vehicle technology in Iran, along with an examination of its failures using the functional framework of the technological innovation system concept. To this end, a combination of qualitative and quantitative methods for analyzing the technological innovation system of natural gas vehicle has been used. In the qualitative section, using interviews with experts and activists of the field and analyzing the documents and activities carried out in this area, the path of the formation of natural gas vehicle technology in the country has been drawn up by using the technique of historical data mapping. On this basis, based on the literature reviewed, its functions and indicators were extracted as a conceptual model and confirmed by a confirmatory factor analysis method. Then, using structural equations modeling, the path and the effect of the functions on each other were analyzed. The results of this study indicate that there is some evidence of the formation of an imperfect system building motor.
    Keywords: natural gas vehicle, Technological Innovation System, function, failure
  • Seyyed Mohammad Ali Khatami Firouzabadi *, Seyyed Habibollah Tabatabaeian, Mohammad Ali Dashti Pages 89-126
    Two main drivers have a dramatic effect on the structure of the manufacturing industry in the world; the first is the rapid advancement in manufacturing technologies and the second is the globalization of markets. In order to protect their competitive edge, industrial firms have shown a great passion for advanced manufacturing technologies. However, successful implementation of these technologies is a huge challenge for the managers. Based on the content analysis methodology, this study has a systematic approach to the literature review. By reviewing four cases, the aim of this study is identifying key success factors in Iran’s automotive industry and also providing a more realistic image of these factors within the industry. The results show that there are 13 types of key success factor in this area. These factors can be divided into five categories: 1) understanding the implementation process and external interactions; 2) supportive and cognizant top management; 3) a planning and implementation system that aligned with strategy; 4) system integrity in the organization; 5) empowerment of human resource. Presence of these factors can lead to not only technical improvements but also succeeds at higher business levels. Findings of the study are approved by an expert panel.
    Keywords: Advanced Manufacturing Technology (AMT), Successful Technology Implementation, Content Analysis, Systematic Literature Review (SLR), key success factors
  • Mojtaba Azizi *, Hesam Aldin Porhemat, Reza Falsafi Pages 127-151
    A significant factor for using active foreign corporation’s knowledge and technology in construction part is accreting technology spillover’s facilities in order to provide opportunities for foreign corporations to transfer the technology spillover facilities to similar domestic corporations in their mutual projects. Presence of foreign corporations (as contractor or consultant) in huge construction projects in Iran is a good opportunity for enhancement of domestic corporation’s knowledge and technology. Using this opportunity became less notable for our construction project’s managers. The purpose of this study is present some strategies in order to enhance technology spillover’s facilities in our country’s construction projects. The interviewees consist of opinions of some director managers, project managers, contractual experts and executive managers in overall three active huge construction projects in our country. In this study in order to identify and suggested technology spillover contractual strategies, we have used content analysis technique and data that have been analysed frequently by educational and industrial experts. The following strategies including some contractual and pre contractual strategies that have been achieved by triangular method (interview, observation and study of predications).
    Keywords: Technology, Technology spillover, International Cooperation, Iran Building Industry
  • Seyed Mohammadbagher Jafari *, Zahra Mohammadi Doorbash, Ashraf Mirzaei Pages 153-175
    In today's competitive world, business model design becomes an important source of firm innovation. Business model innovation refers to the creation or reinvention of existing business models by proposing new value propositions, designing novel value-creation systems, and building original value-capturing mechanisms. However, inertia to change is a major barrier to adopt the innovative business model in organizations and its role have not been investigated completely yet. The purpose of this study is to investigate the impact of organizational inertia on innovative activities and role of these activities on firm performance. This research is an applied and descriptive survey. The study population consists of companies operating in the information technology industry in the city of Tehran. Data were collected from 160 companies using judgment sampling methods. The hypotheses were tested using structural equation modeling. The findings showed organizational inertia has a negative relationship with open innovation and business model innovation; open innovation and business model innovation have a positive effect on the performance and also the negative impact of organizational inertia on the firm's performance has been rejected.
    Keywords: Organizational Inertia, Open Innovation, Business Model Innovation, Innovative Activities, Firm Performance