فهرست مطالب

نشریه رهیافتی نو در مدیریت آموزشی
سال سوم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/10/18
  • تعداد عناوین: 10
|
  • بختیار محمودپور، حمید رحیمیان، عباس عباس پور، علی دلاور صفحات 1-26
    این پژوهش با رویکردی تفسیر گرایانه سعی دارد چالش های فراروی تجاری سازی پژوهشهای مدیریت آموزشی را از دید پژوهشگران این حوزه شناسایی کند. رویکرد پژوهشی بکاربرد شده از نوع روش شناسی کیفی میباشد و روش مردم نگاری برای انجام عملیات پژوهش بکار رفته است. داده های این پژوهش با استفاده از روش مشاهده مشارکتی و مصاحبه باز و عمیق جمع آوری شده و سپس با استفاده از روش مثلثسازی ترکیب شده اند. روش نمونه گیری بکار رفته در این پژوهش از نوع روش نمونه گیری کیفی- نظری است و با استفاده از شاخص اشباع نظری تعداد 9 نفر از پژوهشگران حوزه مدیریت آموزشی به عنوان نمونه جامعه پژوهش مورد مصاحبه قرار گرفتند. نگرش و دیدگاه آنها نسبت چالشها و مشکلات فراروی تجاری سازی پژوهشهای مدیریت آموزشی نظریه» مورد بررسی قرار گرفت. برای تجزیه و تحلیل داده ها و نتیجه گیری از یافته های پژوهش از استفاده شده است و به بیان دیگر، در این پژوهش به جای آزمون نظریه و تایید یا رد آن «زمینهای به ارائه نظریه به صورت محدود پرداخته میشود. یافته های اصلی این پژوهش با استفاده از نظریه زمینهای شامل موضوعهایی همچون: ناتوانمندی علمی، سیاستگذاری، ناتوان میلی پژوهشگر، بد انگاری تجاریسازی و ماهیت پژوهشها میباشد که میتوان تمامی مقولات را زیر مقوله در این نظریه زمینهای «مقوله هسته» قرار داد. به بیان دیگر، ناتوانمندی علمی «ناتوانمندی علمی» میباشد. با استفاده از این موضوعها مدل پارادایمی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: جاریسازی، مدیریت آموزشی، نظریه زمینهای، ناتوانمندی علمی، مدل پارادایمی
  • مهدی سبحانی نژاد، مهدی ملکی، مینا احمدیان، کیوان فردایی بنام صفحات 27-48
    هدف از این پژوهش بررسی روابط همبستگی و سهم تبیینی فلسفه های آموزشی مدیران مدارس شهر تهران با ابعاد باورهای نظارتی آنان بود. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. بر این اساس، نمونه ای شامل 327 نفر از مدیران مدارس دولتی در سه مقطع ابتدایی، راهنمایی و «فلسفه آموزشی»؛ متوسطه، مورد بررسی قرار گرفتند. به منظور گردآوری داده ها از دو مقیاس گلیک من و تاماشیرو (1981)، استفاده شد. «سنجش باورهای نظارتی مدیران» پاتریشیا (1972) و در تجزیه و تحلیل داده ها افزون بر میانگین، انحراف معیار و انواع جداول و نمودارها، از ضریب همبستگی گشتاوری پیرسون و تحلیل رگرسیون چند متغیره نیز استفاده شده است. یافته های پژوهش حاکی از آن بود که بین انواع فلسف ه های آموزشی مدیران؛ پیشرفت گرایی، پایدار گرایی، بنیادگرایی و وجود گرایی با ابعاد باور نظارتی؛ مستقیم، مشارکتی و غیر مستقیم مدیران، رابطه معنادار وجود دارد. همچنین، بررسی نتایج بدست آمده از تحلیل داده های مربوط به تعیین سهم نسبی هر یک از انواع فلسف ه های آموزشی مدیران (پیشرفت گرایی، پایدار گرایی، بنیاد گرایی و، 35/ وجودگرایی) در پیش بینی باورهای نظارتی؛ مسقیم، مشارکتی و غیر مستقیم به ترتیب: 3 36 درصد از واریانس باور نظارتی مربوطه را تبیین می نمایند.
    کلیدواژگان: فلسفه های آموزشی، باورهای نظارتی، مدیران مدارس
  • اسماعیل کاظم پور، علی خلخالی، رضا جانعلی پور صفحات 49-62
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر برنامه آموزش صلح در تربیت شهروند جهانی بود. این پژوهش به روش شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون و پس آزمون با گروه کنترل انجام شد. جامعه پژوهش 1390 به تعداد - شامل تمام دانش آموزان پسر دوره متوسطه شهر رشت در سال تحصیلی 1389 6932 نفر بود که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، دو کلاس به صورت تصادفی با حجم 30 نفر به عنوان گروه آزمایش و کنترل انتخاب گردیدند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه 29 گوی های 0، به وسیله پژوهشگران تهیه و بین اعضای گروه نمونه در / بود که پس از احراز روایی و پایایی 82 دو مرحله پیش آزمون و پس آزمون توزیع گردید. داده های گردآوری شده با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی (آنکووا) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتیجه کلی پژوهش نشان داد که: بین پس آزمون گروه های آزمایش و کنترل پس از اجرای برنامه آموزش صلح، تفاوتی معنادار مشاهده گردید. بر این اساس برنامه آموزش صلح در بهبود تربیت شهروند جهانی و همچنین، در افزایش دانش، توانش و پرورش نگرش شهروند جهانی فراگیرندگان تاثیر دارد.
    کلیدواژگان: برنامه آموزش صلح، جهانی شدن، تربیت شهروند جهانی
  • جعفر ترک زاده، سکینه جعفری صفحات 63-88
    هدف کلی از این پژوهش امکان سنجی کاربرد مدیریت عملکرد در گروه های آموزشی دانشگاه شیراز از دیدگاه مدیران آموزشی دانشگاه بوده است. روش پژوهش از نوع توصیفی پیمایشی بوده است. جامعه آماری پژوهش، شامل مدیران حوزه آموزشی دانشگاه، روسا و معاونین آموزشی دانشکده ها و گروه های آموزشی (84 نفر) و روش نمون هگیری از نوع نمون هگیری در دسترس بوده است. ابزار جمع آوری داده ها، پرسش نامه محقق ساخته مشتمل بر دو بعد فایده و قابلیت اجرای مدیریت عملکرد در دانشگاه بود، که پس از محاسبه روایی و پایایی، بین افراد نمونه توزیع و جمع آوری گردید. 58 پرسش نامه قابل استفاده عودت داده شد. داده ها با استفاده از روش های آمار استنباطی تحلیل شد. نتایج نشان داد که: مدیران فایده مدیریت عملکرد در دانشگاه شیراز را ارزیابی نموده اند. آنان (Q ولی در سطح کفایت قابل قبول (2، (Q پایین تر از سطح کفایت مطلوب (3 (Q قابلیت اجرای مدیریت عملکرد در دانشگاه شیراز را نیز پایی نتر از سطح کفایت قابل قبول (2 ارزیابی نموده اند. با این حال فایده کاربست مدیریت عملکرد و ابعاد آن برای دانشگاه، بالاتر از میانگین قابلیت اجرای مدیریت عملکرد و ابعاد آن در دانشگاه ارزیابی شده است. تعامل مرتبه علمی و گروه آموزشی نیز تاثیر معناداری بر نظر مدیران درباره فایده کاربست و قابلیت اجرای مدیریت عملکرد در دانشگاه نداشته است.
    کلیدواژگان: مدیریت عملکرد، امکا نسنجی، دانشگاه، مدیریت آموزش عالی
  • مسلم صالحی، عباس قلتاش، علی جباری ظهیرآبادی صفحات 89-104
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی رابطه سازمان یادگیرنده و هوش سازمانی در آموزش و پرورش و مدارس شهرستان رفسنجان بود. در این پژوهش از روش توصیفی و از نوع همبستگی استفاده شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی کارکنان آموزش و پرورش و معلمان مدارس شهرستان 89 بود که از روش نمونه گیری تصادفی خوشهای - رفسنجان 2494 نفر در سال تحصیلی 90 متناسب با حجم 333 نفر از آنها به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمعآوری داده های پژوهش از پرسشنامه سازمان یادگیرنده و پرسشنامه هوش سازمانی استفاده شد. در تجزیه و تحلیل داده ها در سطح آمار توصیفی از میانگین، انحراف معیار و در سطح آمار استنباطی آزمون همبستگی پیرسون و رگرسیون گام به گام، تی تست تک گروهی و ماتریس همبستگی استفاده گردید. نتایج پژوهش 0/ نشان داد، ضریب همبستگی بین سازمان یادگیرنده و هوش سازمانی در جامعه مورد مطالعه 72 0 میباشد و رابطه مثبت و معناداری بین سازمان یادگیرنده و هوش / در سطح معناداری 0001 سازمانی در این جامعه وجود دارد.
    کلیدواژگان: ارتباط، سازمان یادگیرنده، هوش سازمانی، آموزش و پرورش
  • رضا رضوانی، گرانناز زمانی صفحات 105-120
    این پژوهش به منظور ارزیابی همترازی محتوای کتابهای تخصصی انگلیسی سمت (سازمان مطالعه و تدوین کتابهای علوم انسانی دانشگاه ها)، آزمونهای سراسری کارشناسی ارشد و اهداف آموزشی رشته آموزش زبان انگلیسی بر اساس اهداف شناختی اندرسون وکراتول انجام شد. از آن جا که این پژوهش از نوع ترکیبی است، لذا از روش های کمی (تحلیل محتوا) و کیفی (تحلیلی) استفاده شده است. جهت پاسخگویی به پرسشهای پژوهش، آزمونهای تخصصی آموزش زبان 1385 مورد تحلیل قرار گرفتند. همچنین، کتابهای - انگلیسی کارشناسی ارشد سالهای 1390 تخصصی آموزش زبان انگلیسی سازمان سمت و سرفصلهای کارشناسی مربوط به دروس تخصصی رشته آموزش زبان انگلیسی از لحاظ محتوایی با استفاده ازچک لیستی که به وسیله پژوهشگران این پژوهش بر اساس اهداف شناختی اندرسون و کراتول تهیه شده است، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. از شاخص همترازی پرتر به عنوان روش تحلیلی داده ها برای تعیین میزان هم ترازی 83 درصد کل اهداف را / استفاده شد. نتایج بدست آمده از این پژوهش نشان داد، نزدیک به 5 سطوح پایینی طبقهبندی اهداف آموزشی اندرسون و کراتول (بهیاد آوردن، فهمیدن، به کار بستن) 16 درصد، اهداف سطوح بالایی (تحلیلکردن، ارزشیابی کردن، / را تشکیل میدهد و تنها 3 آفریدن) را به خود اختصاص داده است. همچنین نتایج ناشی از تخمین میزان همترازی اهداف آموزشی، آزمونها و کتابها نشان داد که این سه اجزا از همترازی قابل قبولی برخوردار نیستند و در بین اجزا آزمونها و اهداف آموزشی از همترازی بیشتری نسبت به دیگر اجزا برخوردار هستند. -——————————————————————————–کلمات کلیدی به فارسی:هماهنگی برنامه آموزشی، اهداف آموزشی اندرسون و کراتول، بعد فرایند شناختی، بعد دانش، شاخص هماهنگ سازی پرتر.
    ——————————————————————————–نویسندگان این مقاله:
  • سعید نجارپور استادی، هوشنگ تقی زاده صفحات 121-136
    این پژوهش با هدف تعیین رابطه بین مولفه های هوش هیجانی با بالندگی سازمانی در بین کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر انجام شده است. روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی است. حجم جامعه آماری برابر با 160 نفر و حجم نمونه، بر اساس جدول کرجسی و مورگان 113 نفر میباشد که با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای، انتخاب شده اند. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه استاندارد هوش هیجانی بار- آن و پرسشنامه محقق ساخته بالندگی سازمانی است که روایی پرسشنامه بالندگی سازمانی بر اساس روایی صوری و پایایی آنها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مشخص شده است. داده های بدست آمده با استفاده از ضریب همبستگی اسپیرمن، من ویتنی و آزمون فریدمن، مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج نشان دادند که بین -U آزمون مولفه های تحمل فشار روانی و واقع گرایی با بالندگی سازمانی رابطه معنی دار وجود دارد. همچنین، مشخص شد که رتبه مولفه های هوش هیجانی و مولفه های بالندگی سازمانی در بین کارکنان زن و مرد یکسان است. در ضمن معلوم شد که در بین هر دو جنس و در مورد مولفه های هوش هیجانی، مولفه مسئولیت پذیری از بالاترین اولویت و مولفه استقلال از پایینترین اولویت برخوردار است. یافته دیگر پژوهش این بود که در بین هر دو جنس، مولفه گشودگی و شفاف بودن، از بالاترین اولویت در بین مولفه های بالندگی سازمانی برخوردار است.
    کلیدواژگان: هوش هیجانی، بالندگی سازمانی، کارکنان دانشگاه آزاد اسلامی واحد شبستر
  • مرضیه امینی، احمد علی پور، بهمن زند، عیسی ابراهیم زاده، مهران فرج الهی صفحات 137-152
    مهمترین هدف این پژوهش مطالعه و بررسی عوامل مرتبط با توفیق یادگیری دانشجویان مهندسی و پزشکی بود. به همین منظور، دو عامل سبک های یادگیری و غلبه طرفی (برتری نیمکره های مغزی) در دانشجویان دختر و پسر دراین دو رشته تحصیلی مورد بررسی قرار گرفت. مطالعه ازنوع همبستگی بوده و پژوهشگر به مقایسه 178 نفر ازکل دانشجویان دختر و پسر مشغول 89 رشته های پزشکی و مهندسی دو دانشگاه شیراز و علوم - به تحصیل در نیمسال نخست 88 پزشکی شیراز پرداخت. در این پژوهش از شیوه نمونه گیری خوشه ایاستفاده شد و دانشجویان دو پرسشنامه استاندارد سبک های یادگیری کلب و غلبه طرفی مغز سیلبر را تکمیل نمودند. تحلیل SPSS وآزمون خی دو و با بکارگیری نرم افزار 17 t آماری داده ها با استفاده از آمار توصیفی، آزمون صورت گرفت. نتایج بدست آمده از این پژوهش حاکی از آن است که دانشجویان دو رشته مهندسی و پزشکی از لحاظ شیوه های درک و پردازش داده ها با یکدیگر تفاوت دارند. همچنین، یافته های مربوط به سبک های یادگیری نشان دادند که دانشجویان رشته پزشکی بیشتر از سبک واگرا استفاده می کنند در حالی که دانشجویان رشته مهندسی گرایش بیشتری به سبک همگرا دارند. همچنین، در مقایسه شیوه های یادگیری دختران و پسران دانشجو نتایج نشان دادند که دختران شیوه تجربه عینی را بیشتر بکار میگیرند. در ارتباط با غلبه طرفی مغز بیشتر دانشجویان هر دو رشته تحصیلی از هر دو نیمکره مغز برای درک و پردازش اطلاعات استفاده می نمایند. همچنین، یافته ها حاکی از رابطه بین سبک یادگیری و غلبه طرفی، جنسیت و رشته تحصیلی میباشد.
    کلیدواژگان: لبه طرفی مغز، شیوه های درک، شیوه های پردازش داده ها، سبک همگر، سبک واگرا
  • ولی مهدی نژاد صفحات 153-168
    هدف از این پژوهش بررسی دیدگاه دبیران و مدیران مقطع متوسطه در مورد جایگاه ارزشها در زندگی فردی و سازمانی است. روش پژوهش توصیفی - پیمایشی است و برای این منظور از 1775 دبیر شهر زاهدان 315 نفر و از 110 مدیر این مقطع 86 نفر با استفاده از جدول تعیین نمونه مورگان تعیین و سپس از روش نمونه گیری متناسب با حجم برای تعیین حجم نمونه زیر گروه ها استفاده شد. در نهایت، از نمونه گیری در دسترس برای گردآوری داده ها استفاده شد. ابزار مورد (%93) استفاده، پرسشنامه مقیاس ارزش یلماز و بالچی بوده و از مجموع 401 نمونه 374 پرسشنامه ها قابل بررسی بودند. آلفای کرونباخ برای کل پرسشنامه 95 /. و به تفکیک ارزشهای 0 محاسبه شد. روش های آماری استفاده شده در پژوهش / 0 و 96 / فردی و ارزشهای سازمانی 91 مستقل بود. یافته ها t عبارت است از محاسبه فراوانی ها، میانگین ها، انحراف معیار، میانه و آزمون نشان می دهند که هم در ارزش های فردی و هم در ارزش های سازمانی مدیران و دبیران مدارس متوسطه در چند ارزش اولویت دار و چند مورد کم اهمیت هم عقیدهاند. آنها اغلب به تعهد کاری، آزادی تصمیم و عمل، صداقت، دینداری و پیشرفت در حوزه زندگی شخصی توجه میکنند و کمتر به ارزشهایی همچون مادیات، پول و ثروت اهمیت میدهند. در حوزه زندگی سازمانی هم ارزشهایی همچون همکاری، تعهد، احترام به دیگران، بی طرفی و صداقت جزو ارزش های مهم به لحاظ اولویت از دیدگاه هر دو گروه بودند. در این حوزه نیز اهمیت کمتر به مواردی همچون پول و مستقل نیز بیانگر وجود تفاوت در میانگین مدیران و دبیران در t ثروت داده شده است. آزمون مواردی نظیر بی طرفی، پشتکار، صداقت، احترام به دیگران، مسئولیت پذیری و خلاقیت در دو حوزه ارزش های فردی و سازمانی بود.
    کلیدواژگان: ارزش های فردی، ارزشهای سازمانی، دبیران، مدیران، مدارس متوسطه
  • نادر حاجلو صفحات 169-174
    هدف این پژوهش بررسی ارتباط استرس شغلی، فرسودگی شغلی و کیفیت زندگی کارکنان با رضایت از جو سازمانی دانشگاه محقق اردبیلی بود. روش این پژوهش، توصیفی – همبستگی و جامعه آماری آن تمامی کارمندان دانشگاه محقق اردبیلی بود. داده های پژوهش از 112 کارمند که با روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند، جمع آوری گردید. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه های جو سازمانی، استرس شغلی، فرسودگی شغلی و کیفیت زندگی استفاده شد. داده های جمع آوری شده با استفاده از آزمون های آماری ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه استاندارد و رگرسیون چندگانه سلسله مراتبی مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان دادند که بین استرس شغلی و کیفیت زندگی، استرس شغلی و رضایت از جو سازمانی، رضایت از جو سازمانی و فرسودگی شغلی، فرسودگی شغلی و کیفیت زندگی رابطه منفی و بین رضایت از جو سازمانی و کیفیت زندگی، استرس شغلی و فرسودگی شغلی رابطه مثبت معنی دار وجود دارد. همچنین، معلوم شد که رضایت از جو سازمانی توسط سه متغیر فرسودگی شغلی، استرس شغلی و کیفیت زندگی به خوبی قابل پیش بینی است. به عنوان نتیجه کلی، شناخت جو سازمانی و انسجام بخشیدن به آن می تواند به عنوان یک ابزار کار آمد، مدیران را در بهره ور ساختن سازمان کمک کند.
    کلیدواژگان: جو سازمانی، فرسودگی شغلی، استرس شغلی، کیفیت زندگی
|
  • Pages 1-26
    This study with a sociological interpretation approach set out with the aim of taking researchers'' viewpoint on the challenges in relation to commercialization of research in Educational Administration. The qualitative research methodology was adopted and the ethnographical approach، specifically، was used in the course of study. Participatory observation and open and deep interviewing techniques together with triangulation techniques were used to gather the data. Using theoretical saturation index، nine researchers in the field of Educational Administration participated in the study. The participants were interviewed and their attitudes and perspectives on challenges in relation to commercialization and its dimensions and various aspects were studied. To analyze data and concluding the research findings، «Grounded theory» was used. In the present study، testing hypotheses was not exercised. Rather، the study came up with the theory on a limited basis. The main findings of this study included categories such as Scientific disability، Policy، Researcher’s uninterestedness، Negligence، Research structure، and categories which can be categorized under the category of «Scientific disability». In other words Scientific disability in this Grounded theory is the «Core Category». Using these categories، a paradigmatic model was presented.
    Keywords: Commercialization, Educational Administration, Grounded Theory, Scientific Disability, Paradigmatic Model
  • Pages 27-48
    The present study aims at investigating the correlation and the explanatory ratio between educational philosophies and supervising beliefs among Tehran’s school administrators. Accordingly، a sample of governmental school administrator with the population of 327 persons from 3 stages of primary school، secondary school، and high school were selected for the study. A use was made of descriptive correlative research method. In order to gather the data of the two scales، we benefited from Patricia’s “Educational Philosophy” (1972) and Glickman and Tamashiro’s “Estimation of Administrator’s Supervisory Beliefs” (1981). In analyzing the data، besides benefiting from average، standard deviation and various charts and tables، we also used Pearson correlation coefficient and regression analysis with various variables. The findings revealed that there existed a meaningful relation between various administrators’ educational philosophies، progressivism، perenniadism، existentialism، essentionalism and the direct، indirect and associative aspects of supervisory beliefs among administrators. Additionally، the result regarding the amount of ratio of each of the educational philosophies (progressivism، perenniadism، essentionalism and existentialism) respectively came with the following variation of supervisory beliefs: 35/3%، 40/2%، and 36/3%
    Keywords: Educational Philosophy, Supervisory Beliefs, School Administrators
  • Pages 49-62
    This study aimed to investigate the effectiveness of a ‘peace education program’ in training global citizens. The study followed a quasiexperimental pretest-posttest control-group design. The population of the study included all male high school students of Rasht city (N=6932) in the academic year 2010-2011. From this population، two groups of 30 (one experimental and one control) were selected through cluster random sampling method. A use was made of a 20-item-researcher-made questionnaire after it was validated with a reliability index of 0. 82. The instrument was administered to the experimental group during before and after treatment. Data were analyzed using both descriptive and inferential (ANCOVA) statistics. The results revealed that there was a significant difference between the posttest scores of the control and experimental groups. Thus، it was concluded that the peace education program could enhance global citizens’ training، increase the trainees’ knowledge and competency، and cultivate their global citizenship attitude.
    Keywords: Peace Education Program, Globalization, Global Citizen Training
  • Pages 63-88
    The overall purpose of this research was to study the feasibility of managing performances at Shiraz University’s educational departments، based on the views of educational managers of Shiraz University. This study was a descriptive survey. The research population involved educational managers، principals، and assistants at Shiraz University’s faculties and educational departments (n=84). The participants were chosen through convenience sampling. Data were collected through a questionnaire (developed by the present researchers) with two dimensions: advantage and applicability of managing performance at university. After establishing the reliability and validity of the questionnaire، it was distributed among the participants. Of the study population، 58 usable questionnaires were returned. Data were analyzed using inferential statistics. The results showed that managers evaluated the advantage of managing performance in Shiraz University to be below the desired level of adequacy (Q3)، and to be at an acceptable adequacy level (Q2). Similarly، they found the applicability of managing performance at Shiraz University to be lower than the acceptable adequacy level (Q2). However، the advantage of using managing performance and its dimensions at university was assessed to be higher than the average of its applicability at the university. Interaction of academic rank and educational department had no meaningful impacts on managers’ viewpoint regarding the advantage and applicability of managing performances.
    Keywords: Managing Performance, Feasibility Study, University, Higher Education Management
  • Pages 89-104
    The main goal of this study was to determine the relationship between learning organization and organizational intelligence in the education organization and schools of Rafsanjan city. In this research، a descriptive-correlational approach was employed. The study population involved all the educational staff and teachers in Rafsanjan city including 2494 people during the academic year 2010-2011. 33 participants were selected through cluster sampling. For collecting research data the learning organization questionnaire and the organizational intelligence questionnaire were used as measurement instruments. In data analysis، at the descriptive level of statistics، mean، standard deviation، frequency، and distribution tables، were used and Pearson correlation test، stepwise regression، single-group t-test and correlation matrix were used for inferential analysis. The Results showed that coefficient correlation between learning organization and organizational intelligence was (r = 0. 72) (P < 0. 0001) which was statistically significant.
    Keywords: Relationship, Learning Organization, Organizational Intelligence, Education
  • Pages 105-120
    This study attempted to investigate the alignment between Iran''s B. A. official curriculum standards، M. A. state university entrance exams of TEFL (Teaching English as a Foreign Language) and SAMT (The Organization for Researching and Composing University Textbooks in the Humanities) official textbooks. The official standards، exam questions and activities in the textbooks were content analyzed using a checklist developed by the researchers based on Anderson and Krathwohl''s taxonomy of educational objectives. After specifying the cognitive processes and types of knowledge using a two dimensional taxonomy، they were converted into separate matrices and porter''s alignment index was calculated to determine the extent to which standards، assessments and textbooks are aligned. The results of this study، most importantly، indicated that in all the components lower-order thinking skills with the frequency 83. 5% were more frequently represented than higher-order processes which involved only 16. 3% of the objectives. Moreover، the alignment index indicated a low level of balance between the curriculum components; whereas، there was a higher level of balance between standards and assessments
    Keywords: Curriculum Alignment, Anderson, Krathwohl's Taxonomy of Educational Objective, Cognitive Process Dimension, Types of Kowledge, Porter's Alignment index
  • Pages 121-136
    This study aimed to determine the relationship between the components of emotional intelligence and organizational development among the staffs of Shabestar Islamic Azad University. A descriptive – correlational method was used in the current study. The statistical population of the study included 160 people; therefore، according to Krejcie and Morgan’s Table of sampling adequacy، 113 people were selected using stratified random sampling. Data were gathered using two instruments: the standard questionnaire of Bar-On emotional intelligence and a researcher-made questionnaire on organizational development. Validity and reliability of organizational development questionnaire was established through face validity and Cronbach''s alpha-coefficient، respectively. The obtained data were examined by the use of Spearman correlation coefficient، Man-Whitney U-test، and Friedman test. The results depicted a meaningful correlation between the components of stress tolerance and realism with organizational development. Further، it was revealed that the rank of emotional intelligence and organizational development components is the same among male and female staffs. As regards the components of emotional intelligence، it was shown that accountability component has the highest priority and independence component has the lowest priority between both sexes. Another finding of the present study was that the component of openness and transparency has the highest priority among the components of organizational development.
    Keywords: Emotional Intelligence, Organizational development, Staff of Islamic Azad University of Shabestar
  • Pages 137-152
    The main goal of the present research was to investigate factors related to learning success of medical and engineering students. In this regard، two factors، i. e. learning styles and hemispheric dominance of male and female students in these two majors were studied. The study had a comparative nature; for that reason، one hundred and seventy eight medical and engineering students of Shiraz University and Shiraz School of Medical Sciences studying in the first semester of 1388-1389 were compared with each other regarding their learning styles and hemispheric dominances. In this study، cluster sampling was employed to select the participants; then، the selected students completed two standard questionnaires، that is، Kolb’s Learning Style Inventory (1985a) and Silber’s Hemispheric Dominance questionnaire. Statistical analyses (descriptive statistics، t-test، and chi-square) were performed using SPSS software (17th version). Findings of the current study indicate that medical and engineering students are different from each other regarding their methods in perceiving and processing information. With regard to findings of learning styles، it was revealed that medical students mostly used divergent learning style while engineering students were more inclined to employ convergent learning style. Moreover، male and female students were compared regarding their learning styles. This indicated that females utilized concrete experimentation more than males. As regards brain hemispheric dominance، it was observed that most students in the two majors employed both hemispheres of their brains in perceiving and processing information. Besides، the results depicted an association among students’ learning style، hemispheric dominance، gender، and field of study
    Keywords: Hemispheric Dominance, Learning Style, Information Processing, Convergent Style, Divergent Style
  • Pages 153-168
    The purpose of this study was to investigate high school administrators’ and teachers’ views of the role values in individual and organizational lives. 315 teachers (from a population of 1775) and 86 principals (from a population of 110) were sampled through convenience sampling in con siltation with the Morgan’s table. Research instrument was a “Value Scale questionnaire” of Yilmaz and Balci (2009). SPSS (15th) was utilized to run analyses including frequencies، standard deviations، medians، means، and t-test. Findings suggested that both sample groups agreed upon some high priority and low priority individual and organizational values. Both the groups ranked highest “commitment”، “openness”، “religious devotion”، “honesty”، and “achievement” as the individual values and “cooperation”، “commitment”، “respect for people”، “fairness”، and “honesty” as the organizational values. For administrators and teachers، “money” was the lowest ranked individual and organizational value. T-test further revealed that their views significantly differed regarding some of the individual and organizational values
    Keywords: Individual Values, Organizational Values, Administrator, Teacher, High School
  • Organizational Climate, Job Burnout, Job Stress, Life Quality Pages 169-174
    The aim of the current study was to investigate the relationship between job stress، burnout، and life quality of Mohaghegh Ardabili University’s staffs and their satisfaction of organizational climate. The research method adopted in this study was descriptive-correlational and the population included all staffs in Mohaghegh Ardabili University. Data were collected from 112 staffs selected through simple random sampling. In order to collect information، a use was made of questionnaires on organizational climate، job stress، burnout، and life quality. The achieved data were analysed using Pearson correlation coefficient، standard multiple regression، and hierarchical multiple regression. Findings revealed a negative correlation to exist between the following categories: job stress with life quality، job stress with organizational climate satisfaction، job burnout with organizational climate satisfaction، and job burnout with life quality. Besides، a significant positive correlation was found between organizational climate satisfaction with life quality، and job burnout with job stress. It was further shown that satisfaction in organizational climate is clearly predictable from these three variables، i. e. burnout، job stress، and life quality. The overall result of this study was that understanding organizational climate and making it coherent can be used as an advantageous tool by managers to make the organization more efficient.