فهرست مطالب

نشریه رهیافتی نو در مدیریت آموزشی
سال پنجم شماره 4 (پیاپی 20، زمستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/11/19
  • تعداد عناوین: 11
|
  • سیما فتاحیان، رضا هویدا، سیدعلی سیادت، هوشنگ طالبی صفحات 1-18
    هدف این پژوهش بررسی رابطه بین توانمندسازها و فرآیندهای مدیریت دانش با عملکرد دانشگاه های دولتی منتخب استان اصفهان بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری این پژوهش شامل کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه های دولتی منتخب استان اصفهان بوده است که به روش کوکران تعداد 203 نفر از آنها انتخاب گردید. ابزار جمع آوری داده ها در این پژوهش شامل پرسشنامه های توانمندسازهای مدیریت دانش لی و چوی(2003)، پرسشنامه فرآیندهای مدیریت دانش پارک(2006)، پرسشنامه عملکردکاپلان و نورتون(2001) بوده که روایی محتوایی هر سه پرسشنامه بوسیله اساتید متخصص مدیریت مورد تائید قرار گرفت. روایی سازه پرسشنامه ها با استفاده از تحلیل عاملی تائیدی بررسی شد و ضریب پایایی پرسشنامه ها به ترتیب 8/93 و 95/0 و 89/0 بدست آمد. در این پژوهش از آزمون ضریب همبستگی و رگرسیون چندگانه استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد رابطه بین توانمندسازها و فرآیندهای مدیریت دانش با عملکرد دانشگاه ها مثبت و معنادار بوده است. هم چنین بررسی نتایج بدست آمده از تحلیل داده های مربوط به تعیین سهم مولفه های توانمندسازهای مدیریت دانش در پیش بینی ابعاد عملکرد دانشگاه ها به ترتیب6/64 درصد از واریانس دیدگاه مالی، 5/45 درصد از واریانس دیدگاه مشتری،1/51 درصد از واریانس دیدگاه فرآیندهای درون سازمان، 4/49 درصد از واریانس دیدگاه رشد و نوآوری بوده و سهم فرآیندهای مدیریت دانش در پیش بینی ابعاد عملکرد دانشگاه ها به ترتیب 7/51 درصد از واریانس دیدگاه مالی، 2/37 درصد از واریانس دیدگاه مشتری، 1/44 درصد از واریانس دیدگاه فرآیندهای درون سازمانی، 2/49 درصد از واریانس دیدگاه رشد و نوآوری بوده است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، توانمندسازهای مدیریت دانش، فرآیندهای مدیریت دانش، عملکرد، دانشگاه ها
  • حمید سینا، صمد کریم زاده، فتاح ناظم، عبادالله احمدی صفحات 19-40
    هدف از این تحقیق ارائه مدل ساختاری پیش بینی فرسودگی شغلی مدیران دانشگاه آزاد منطقه یک بر اساس ابعاد کیفیت زندگی کاری، تعهد سازمانی و مدیریت دانش است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است و جامعه آماری مورد بررسی این تحقیق شامل660 نفر از مدیران دانشگاه آزاد اسلامی منطقه یک که در سال تحصیلی 92-91 مشغول به خدمت بودند که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای، و با استفاده از جدول مورگان تعداد250 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری داده های تحقیق، از سه پرسش نامه فرسودگی شغلی مسلک و جکسون (1981)، کیفیت زندگی کاری والتون (1973)، تعهد سازمانی می یر (1990) و مدیریت دانش شرون لاوسون (2003) استفاده گردید که با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ پایایی کلیه پرسشنامه ها محاسبه گردید که از پایایی مناسب برخوردار بودند. نتایج ضریب همبستگی، رگرسیون چند متغیره و تحلیل مسیر نشان داد که: کلیه ابعاد کیفیت زندگی کاری قادر به پیش بینی متغیر فرسودگی شغلی بود. دو بعد تعهد عقلانی و تعهد هنجاری به ترتیب به میزان 44/0و 39/0 قادر به پیش بینی فرسودگی شغلی بودند. تنها سه بعد مدیریت دانش، (دانش آفرینی، جذب دانش و کاربرد دانش) به ترتیب قادر به پیش بینی فرسودگی شغلی بودند. ارائه مدل ساختاری پیش بینی فرسودگی شغلی مدیران براساس کیفیت زندگی کاری، تعهد سازمانی و فرسودگی شغلی.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، کیفیت زندگی کاری، تعهد سازمانی، مدیریت دانش، دانشگاه آزاد اسلامی، مدیران
  • علی شیرازی، مریم احمدی زهرانی صفحات 41-64
    هدف از این پژوهش، بررسی رابطه جو اخلاقی سازمانی با اعتماد و تعهد سازمانی دبیران دوره متوسط شهر اصفهان بود. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش، دبیران مدارس متوسط شهر اصفهان در سال تحصیلی 92-91 به تعداد 275 نفر بودند. حجم نمونه با روش نمونه گیری تصادفی و با استفاده از فرمول نمونه گیری جامعه محدود در سطح اطمینان نود درصد تعداد حجم نمونه 77 درآمده که 90 پرسشنامه توزیع شد که 84 پرسشنامه برگردانده شد، تعیین گردید. ابزار جمع آوری داده ها سه پرسشنامه استاندارد جو اخلاقی سازمان کولن، ویکتور و برانسون (1993)، اعتماد سازمانی اسکات (2003) و تعهد سازمانی آلن و میر (1990) بود. پایایی ابزار با استفاده از آلفای کرونباخ محاسبه و به ترتیب 78/0، 89/0 و 89/0 می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از نرم افزارهای spss و smart pls استفاده گردید. یافته های تحقیق نشان می دهد که بر اساس مدل تحلیل مسیر در حالت ضریب استاندارد و معناداری مدل در سطح اطمینان 95% میان جو اخلاقی و اعتماد و تعهد از یک سو و میان اعتماد و تعهد از دیگر سو رابطه علی معناداری وجود دارد. علاقه مندی سازمانی، کارایی، دوستی، روحیه کارگروهی، معنویات فردی با اعتماد سازمانی رابطه دارد و ضمن این که بیشترین رابطه با اعتماد سازمانی به ترتیب مربوط به بعد کارایی و دوستی است. علاقه مندی فردی، دوستی، روحیه کارگروهی، مسئولیت اجتماعی، معنویات فردی با تعهد سازمانی رابطه دارد و ضمن این که بیش ترین رابطه مربوط به بعد دوستی است.
    کلیدواژگان: جو اخلاقی سازمانی، اعتماد سازمانی، تعهد سازمانی، دبیران دوره متوسط
  • سیروس قنبری، اصغر اسکندری صفحات 65-94
    لزوم تحولات گسترده در سازمان های آموزشی، وجود رهبرانی الهام بخش، متعهد و اثربخش است تا مدارس را به سازمان های یادگیرنده ارتقاء دهند. بنابراین هدف از این تحقیق، شناسایی رابطه بین سبک های رهبری تحولی، تبادلی با سازمان یادگیرنده در مدارس ابتدایی هیات امنایی و عادی استان همدان است. روش پژوهش از نوع توصیفی- پیمایشی می باشد. جامعه آماری شامل کلیه معلمان مدارس ابتدایی هیات امنایی و عادی استان همدان به تعداد 5137 نفر بوده و حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران به تعداد 582 آزمودنی (مدارس هیات امنایی 226 معلم و مدارس عادی 356 معلم) تعیین گردید. برای جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه با عناوین: سبک های رهبری بس و اولیو (1995) و سازمان یادگیرنده پارک (2006) استفاده شد. یافته ها حاکی از آن است که وضعیت رهبری تحولی، تبادلی و سازمان یادگیرنده در مدارس هیات امنایی و عادی استان همدان بالاتر از سطح متوسط است. آزمون t گروه های مستقل آشکار کرد که مدارس هیات امنایی، رهبری تحولی و مدارس عادی، رهبری تبادلی را مورد استفاده قرار می دهند. به علاوه وضعیت سازمان یادگیرنده مدارس هیات امنایی نسبت به مدارس عادی بهتر است. ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین رهبری تحولی با سازمان یادگیرنده در کلیه مدارس در سطح (01/0>p)، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد (46/0و51/0r =). نتایج تحلیل رگرسیون بیانگر آن است که از بین ابعاد رهبری تحولی در مدارس هیات امنایی، مولفه های تحریک ذهنی، نفوذ آرمانی و ملاحظات انفرادی؛ و در مدارس عادی، ویژگی تحریک ذهنی بیش ترین تاثیر را در پیش بینی سازمان یادگیرنده دارد.
    کلیدواژگان: رهبری تحولی، رهبری تبادلی، سازمان یادگیرنده، مدارس ابتدایی هیات امنایی و عادی
  • رضا رضوانی*، بهناز حق شناس صفحات 95-110
    این تحقیق به منظور ارزیابی هم ترازی محتوای کتاب های آموزش زبان انگلیسی با اهداف ویژه در (ESP[1]) انتشارات سمت (سازمان مطالعه و تدوین کتب دانشگاهی) و استانداردهای آموزشی رشته های علوم انسانی بر اساس اهداف شناختی اندرسون وکراتول انجام شده است. از آنجا که این پژوهش از نوع ترکیبی است، از روش های کمی و کیفی استفاده شده است. برای پاسخ گویی به سوالات این پژوهش، 21 کتاب زبان تخصصی انگلیسی در رشته های علوم انسانی و هم چنین استانداردهای آموزشی آنها با استفاده از چک لیست طبقه بندی شناختی اندرسون و کراتول بررسی شدند. از شاخص هم ترازی پرتر به عنوان روش تحلیلی (کمی) داده ها برای تعیین میزان هم ترازی استفاده شد. نتایج حاصل از این تحقیق نشان داد، اهداف در نظر گرفته شده در کتاب ها (71.06%) و استانداردهای (87.14%) مربوط به آنها را سطوح پایینی (به یاد آوردن، فهمیدن، به کار بستن) طبقه بندی اهداف آموزشی تشکیل می دهند و تنها 6 12.8درصد استانداردهای آموزشی و 28.94 درصد کتاب ها را اهداف سطوح بالایی اهداف آموزشی (تحلیل کردن، ارزشیابی کردن، آفریدن) به خود اختصاص داده اند. هم چنین نتایج محاسبه ی هم ترازی (0.41) استانداردهای آموزشی و کتاب ها نشان داد که این دو جزء از هم ترازی قابل قبولی برخوردار نیستند.
    کلیدواژگان: هم ترازی برنامه ی آموزشی، اهداف آموزشی اندرسون و کراتول، کتاب های زبان انگلیسی با اهداف ویژه، استانداردهای آموزشی، شاخص هم ترازی پرتر
  • سید احمد هاشمی صفحات 111-128
    هدف از این تحقیق بررسی رابطه بین مدیریت دانش و بهره وری با نقش واسطه گری فرهنگ سازمانی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد لامرد بود. جامعه ی آماری پژوهش شامل کلیه ی اعضای هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد لامرد بود که در این بین با استفاده از روش سرشماری نمونه گیری انجام شد و 105پرسشنامه عودت داده شده مورد بررسی قرار گرفت. روش پژوهش توصیفی- همبستگی و ابزار پژوهش شامل سه پرسشنامه استاندارد مدیریت دانش جوزف حداد (2006)، فرهنگ سازمانی دنیسون (2000) و بهره وری اسمیت و همکاران (1998) بود که رویی با استفاده از تحلیل گویه و پایایی آن به ترتیب 83/.، 76/. و 87/. محاسبه گردید. نتایج حاصل از تحلیل سوالات که بر اساس تحلیل رگرسیون بارون و کنی (1986) انجام شد نشان داد؛ مدیریت دانش پیش بینی کننده مثبت و معنادار فرهنگ سازمانی و بهره وری در دانشگاه آزاد اسلامی واحد لامرد می باشد و هم چنین مدیریت دانش با نقش واسطه گری فرهنگ سازمانی نیز می تواند به نحو مطلوبی بهره وری را پیش بینی نماید.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، فرهنگ سازمانی، بهره وری، دانشگاه آزاد اسلامی
  • اسماعیل کاظم پور، مریم باباپور واجاری، سیده معصومه عصایی صفحات 129-152
    این تحقیق با هدف مطالعه ی اثربخشی اندیشه ورزی بر فراشناخت حالتی دانش آموزان دوره ی متوسطه صورت گرفت. روش پژوهش شبه آزمایشی با طرح آزمون مقدماتی و نهایی با گروه کنترل بود. جامعه ی آماری این پژوهش شامل تمامی دانش آموزان دختر پایه دوم دوره ی متوسطه ی آموزش و پرورش شهرستان رودسر (205 نفر) در سال تحصیلی 92- 1391 بوده است. که 30 نفر از آنها با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده و به صورت تصادفی 15 نفر اعضای گروه آزمایش را تشکیل دادند و به همین تعداد، از طریق همتاسازی (از لحاظ نمره ی حاصل از آزمون خلاقیت عابدی و معدل سال گذشته) در گروه کنترل جایگزین شدند. ابزار این تحقیق، پرسشنامه ی فراشناخت حالتی دانش آموزان بود که از 20 عبارت و چهار زیر مقیاس آگاهی، راهبرد شناختی، برنامه ریزی و بررسی خود تشکیل شده است. با توجه به تایید روایی آن توسط (O Neil & Abedi، 1996) و (Salarifar، 2011)، مقدار پایایی آن با آلفای کرونباخ در چهار زیر مقیاس آگاهی، راهبرد شناختی، برنامه ریزی و بررسی خود 78/0، 77/0، 78/0 و 73/0 محاسبه شد. یافته های حاصل از اجرای آزمون مانکوا نشان داد که بین دو گروه از لحاظ هر چهار متغیر وابسته تفاوت معناداری وجود دارد. به عبارتی برنامه های آموزش اندیشه ورزی باعث بهبود آگاهی، راهبرد شناختی، برنامه ریزی و بررسی خود می شود.
    کلیدواژگان: اندیشه ورزی، بررسی خود، راهبرد شناختی، فراشناخت حالتی
  • بهمن خسروی پور، محمدرضا سلیمانپور* صفحات 181-196
    این مطالعه با هدف تحلیل اثرات قابلیت های حرفه ای آموزشگران در موفقیت شغلی دانش آموختگان مراکز آموزش عالی علمی کاربردی کشاورزی، انجام گرفته است. جامعه آماری تحقیق 510 نفر از دانش آموختگان دوره های عالی علمی کاربردی کشاورزی در منطقه مرکزی بود که 145 نفر بعنوان نمونه مورد نظر از طریق نمونه گیری طبقه ای با انتساب متناسب انتخاب شدند. ابزار اصلی این تحقیق پرسشنامه بود و داده ها نیز با استفاده از روش های آمار توصیفی و استنباطی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر اساس نتایج بدست آمده، 3/79 درصد دانش آموختگان مورد مطالعه مرد و بقیه آنها زن بودند. 4/61 درصد از این افراد با استفاده از سهمیه آزاد و 6/38 درصد آنها از طریق سهمیه شاغل وارد دوره های علمی کاربردی شدند. هم چنین یافته های این مطالعه در خصوص قابلیت های حرفه ای مدرسان مراکز مختلف علمی کاربردی کشاورزی نشان داد بین نگرش دانش آموختگان مراکز مختلف در مورد برخی از قابلیت ها اختلاف معنی دار وجود دارد. ضمن اینکه بر اساس تحلیل رگرسیون، «توان علمی اساتید در رابطه موضوع درسی، داشتن توان و مهارت عملی در زمینه موضوع درسی، تسلط به دانش فنی در زمینه موضوع درسی، تسلط گفتاری و نوشتاری به زبان فارسی و میزان آشنایی به منابع و مراجع علمی متنوع کشاورزی» از قابلیت های موثر در موفقیت شغلی دانش آموختگان محسوب گردید.
    کلیدواژگان: آموزش عالی کشاورزی، دوره های علمی کاربردی کشاورزی، قابلیت های حرفه ای، موفقیت شغلی
  • منصوره بختیاری فایندری، مجتبی بذرافشان مقدم، محمدرضا آهنچیان، حسین کارشکی صفحات 197-216
    یکی از ابعاد رهبری تحولی، نفوذ آرمانی می باشد که رهبر مورد اعتماد و احترام پیروان قرار می گیرد. فداکاری رهبر و توجه به ارزش های اخلاقی باعث می شود که الگوی نقشی برای پیروان باشد. هدف این مقاله ارزیابی وضعیت نفوذ آرمانی مدیران در مجتمع های آموزشی صالح آباد در سال تحصیلی 91-1390 بوده است. روش تحقیق توصیفی از نوع پیمایشی بوده است. جامعه ی آماری شامل 541 نفر از معلمان دو مقطع ابتدایی و راهنمایی می باشد. از این تعداد 226 نفر به عنوان نمونه، با استفاده از شیوه ی نمونه گیری سهمیه ای انتخاب شدند. انتخاب نمونه از جامعه ی آماری مدیران (23: N) به شیوه ی سرشماری صورت گرفت. پرسشنامه ی محقق ساخته (دارای38 گویه) جهت سنجش نفوذ آرمانی مدیران استفاده شد که توسط معلمان تکمیل گردید و 206 پرسشنامه جمع آوری و مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان می دهد که میانگین نمره ی نفوذ آرمانی مدیران مجتمع های آموزشی صالح آباد از متوسط ممکن بالاتر است و نفوذ آرمانی مدیران در سطح مطلوبی قرار دارد.
    کلیدواژگان: رهبری تحولی، نفوذ آرمانی (کاریزما)، مدیران آموزشی، مجتمع های آموزشی
  • جعفر ترک زاده، رضا ناصری جهرمی، هادی رحمانی صفحات 217-234
    هدف اصلی این پژوهش شناسایی و اولویت بندی نیازهای آموزشی کارشناسان پژوهشی دانشگاه یزد بوده است. این پژوهش از نوع توصیفی بوده که به روش پیمایشی اجرا شده است. جامعه آماری شامل تمامی کارشناسان پژوهشی دانشگاه یزد بود که به لحاظ تعداد محدود افراد جامعه (47 نفر) از شیوه کل شماری استفاده گردید. برای شناسایی نیازهای معیاری از الگوی شغل و شاغل استفاده شد و با استفاده از روش چند عاملی درونی اولویت بندی شدند. به منظور شناسایی نیازهای آموزشی هنجاری، پرسشنامه ای بر اساس نیازهای معیاری طراحی و توزیع شد. از آنجا که طراحی پرسشنامه بخشی از فرآیند نیازسنجی بوده و طی آن از نظرات آگاهی دهندگان کلیدی استفاده شد، از روایی صوری برخوردار بود اما برای اطمینان بیش تر، روایی پرسشنامه مجددا با استفاده از روش تحلیل گویه محاسبه گردید. پایایی نیز با استفاده از روش آلفای کرونباخ (83/0) به دست آمد. نتایج حاصل از مقایسه نیازهای آموزشی هنجاری نشان داد: میانگین اعلام نیاز کارشناسان پژوهشی دانشگاه یزد به دانش، مهارت و نگرش از سطح حداقل کفایت قابل قبول (Q2) بالاتر اما از سطح کفایت مطلوب (Q3) پایین تر است. در بعد دانشی، کارشناسان دارای مدرک تحصیلی دیپلم (فوق دیپلم) و کارشناسان دارای بیش از 20 سال سابقه، در بعد مهارتی، کارشناسان دارای مدرک تحصیلی فوق لیسانس و کارشناسان دارای کمتر از 10 سال سابقه و در بعد نگرشی، کارشناسان دارای مدرک تحصیلی لیسانس و کارشناسان دارای بین 10 تا 20 سال سابقه بالاترین میزان نیاز را داشته اند.
    کلیدواژگان: نیازسنجی آموزشی، نیازهای معیاری، نیازهای هنجاری، دانشگاه
  • نجمه احمدیان، سید ابراهیم مدینه، علی اکبر شبانی صفحات 235-260
    رویکرد[1] معماری سازمانی، به عنوان الگوی مسلط در حوزه برنامه ریزی فناوری اطلاعات، هر روز بیش از پیش در سازمان های دولتی و خصوصی کشور، مورد استفاده قرار می گیرد. هدایت و کنترل صحیح تغییرات در راستای اهداف سازمان، نیازمند داشتن اطلاعات دقیق از وضعیت فعلی سازمان، نگرشی صحیح نسبت به وضعیت آتی آن و برنامه ای روشن جهت حرکت از وضعیت موجود به وضعیت مطلوب است که با معماری سازمانی محقق خواهد شد. دانشگاه آزاد اسلامی سازمانی است که با توجه به گستردگی و پراکندگی واحدهای آن، لزوم داشتن یک نقشه و طرح کلی جهت هماهنگی با اهداف سازمان و کنترل تغییرات ضروری است. جامعه آماری پژوهش دانشگاه آزاد اسلامی منطقه 4 است که به عنوان نمونه دانشگاه آزاد اسلامی واحد دهاقان و دبیرخانه مرکزی منطقه 4 انتخاب شدند. تحلیل های صورت گرفته، به صورت کیفی بوده است که در قالب شیوه های تحلیل اسناد (جهت ارزیابی معماری موجود) و روش دلفی (جهت ارزیابی مدل سرویس های مطلوب)، با رویکرد تطبیقی و قیاسی انجام پذیرفته است. بدین صورت که جهت ارزیابی معماری موجود، اطلاعات لازم از طریق مصاحبه حضوری با معاونین، مدیران و کارمندان دو نمونه انتخابی و مطالعه اسناد بالادستی سازمان، جمع آوری گردید. سپس مدل های توصیفی و ماتریس های تقابلی لازم بر اساس مدل ارزیابی معماری سازمانی مرجع از لحاظ ویژگی های کیفی همراستایی، همگرایی، یکپارچگی، قابلیت نگهداری و توسعه، کارآیی و امنیت تهیه شد و با شیوه تحلیل اسناد، معیارهای فنی جهت ارزیابی محاسبه شد. نتایج این ارزیابی نشان می دهد که وضعیت جاری در اکثر ویژگی ها دارای ضعف بوده و باید بهبود پیدا نماید. از این رو مدل جدیدی مبتنی بر سرویس گرایی جهت ترسیم وضعیت آتی طراحی و با استفاده از روش دلفی ارزیابی شد. نظرات بدست آمده حاکی ازآن است که مدل ارایه شده تا حدود زیادی مناسب بوده و مورد قبول معماران و متخصصان ایرانی هست.
    کلیدواژگان: معماری سازمانی، معماری سرویس گرا، مدل مرجع فنی، ارزیابی کیفی، روش دلفی
|
  • Pages 1-18
    The purpose of this paper was to investigate the relationship of knowledge management enablers and processes to the performance of state universities in Isfahan province. This correlational study included 203 faculty members of selected state universities in Isfahan province. Research instruments were three questionnaires of knowledge management enablers (Lee & Choi، 2003)، knowledge management processes (Park، (2006)، and performance (Kaplan & Norton، 2001). A panel of experts of management approved their content validity. Construct validity of the instruments was assessed using confirmatory factor analysis and their reliability were 0. 93. 8، 0. 95 and 0. 89 respectively. Data analysis involved correlation coefficients and multiple regression analyses. The results suggested that that there was a statistically positive relationship between knowledge management enablers and processes and university performance. The results further indicated that knowledge management enablers could predict 64. 6%، 45. 5%، 51. 1، and 49. 4% of the variance of financial، customer، internal processes، and innovation and growth perspectives as the components of the university performance respectively. Knowledge management processes could also account for 0. 51. 7%، 37. 2%، 44. 1%، and 49. 2% of the variance of financial، customer، internal processes، and innovation and growth attitudes perspectives respectively.
    Keywords: Knowledge management, Knowledge management enablers, Knowledge management processes, University
  • Pages 19-40
    The present study aimed to posit a structural model to predict higher education managers’ job burnout based on their quality of work life، organizational commitment، and knowledge management. This applied and descriptive study included 250 managers of district one of Islamic Azad University selected through cluster sampling from among a total of 660 managers. In order to collect data a use was made of four questionnaires of job burnout (Maslach & Jackson، 1981)، quality of work life (Walton، 1973)، organizational commitment (Meyer، 1990)، and knowledge management (Lawson، 2003) whose reliability indexes were assessed. The findings revealed that: 1. the relationship of the quality of work life، organizational commitment، and knowledge management to job burnout was statistically significant. 2. Quality of work life، organizational commitment، and knowledge management could predict the managers’ job burnout most. 3. There was a statistically negative relationship between quality of work life، organizational commitment، and knowledge management and the dependent variable of job burnout. 4. Quality of work life could account for emotional burnout and personal accomplishment. 5. All the components of work life quality could predict job burnout. 6. Organizational commitment could only account for individual job performance of managers’ job burnout. 7. Two dimensions of intellectual commitment and normative commitment could predict job burnout variance by 0. 44% and 0. 39% respectively. 8. Except individual performance none of the burnout components were predicted by knowledge management. 9. Only three dimensions of the knowledge management were able to predict job burnout. 10. The two dimensions of knowledge absorption and storage could predict the quality of work life. 11. Three components of quality of work life (healthy and safe workplace، legalism of the organization and the overall organization atmosphere) could account for job burnout.
    Keywords: Job burnout, Quality of work life, Organizational commitment, Knowledge management
  • Pages 41-64
    This study aimed to investigate the relationship of ethical organization climate to organizational trust and commitment of high school teachers in Isfahan city. Research population of the present correlational study comprised all high school teachers of Esfahan city (n=275) in the school year 2013-2014. A sample of 90 teachers was selected and administered three questionnaires of ethical climate (Cullen، Victor & Bronson، 1993)، organizational trust (Scott، 2003)، and organizational commitment (Allen، & Meyer، 1990). Cronbach’s Alpha reliability coefficients of the instruments were 0. 78، 0. 89، and 0. 89 respectively. In order to analyze the data، Smart PLS and SPSS softwares were used. Path analysis indicated that there was a significant causal relationship between the ethical climate and trust and commitment on the one hand and between trust and commitment on other. Company interest، efficiency، friendship، teamwork spirit، and personal morality were significantly correlated with organizational trust. In addition، efficiency and friendship had largest correlation with organizational trust. There were a significant correlation between self-interest، teamwork spirit، social responsibility، personal morality، and friendship (with maximum correlation) and organizational commitment.
    Keywords: Ethical organization climate, Organizational trust, Organizational commitment, High school teachers
  • Pages 65-94
    The essential requirement to promote schools to learning organizations is effective، committed، and inspiring leaders. Therefore، the purpose of present survey was to identify the relationship between transformational and transactional leadership styles and learning organization in regular state- and board-run elementary schools in Hamadan province. A sample of 582 (226 state-run and 356 board-run) school teachers was drawn from a population of 5137 teachers. A use was made of two questionnaires of leadership styles (Bass & Avolio، 1995) and learning organization (Park، 2006) to collect data. Results revealed that the levels of transformational and transactional leaderships، and learning organization were above average in both school types. Independent t-test further indicated that board-run schools involved transformational leadership and state-run schools exercised transactional leadership. In addition، board-run schools were better than their counterparts in terms of learning organization. Pearson correlation coefficient also suggested that there was a significantly positive relationship (r = 0. 51، 0. 46) between transformational leadership and learning organization in all schools. Additionally، regression analysis indicated that in board-run schools from among the components of transformational leadership، intellectual stimulation، idealized influence، and individualized consideration and in state-run schools، intellectual stimulation had biggest impact on learning organization.
    Keywords: Transformational leadership, Transactional leadership, Learning organization, Elementary schools, State, run, Board, run
  • Pages 95-110
    This study examined the alignment of SAMT publication English for Specific Purposes (ESP) Bachelor of Arts textbooks and the relevant official curriculum standards in terms of Anderson and Krathwhol''s (2001) cognitive taxonomy of educational objectives. To this aim، 21 ESP textbooks from among 64 textbooks for humanities were randomly selected، and together with their curriculum standards were content-analyzed employing a checklist developed drawing upon Anderson and Krathwhol''s (2001) cognitive taxonomy of educational objectives. Porter''s (2002) alignment index was also employed to assess the degree of alignment between the two curriculum components of interest in the current study. Data analysis suggested that 87. 14% of the standards and 71. 06% of the textbooks represented lower-order thinking skills (remembering، understanding، and applying) and only 12. 8% and 28. 9% of the standards and textbooks respectively accommodated higher-ordered thinking skills (analyzing، evaluating، and creating). In addition، not surprisingly، it was revealed that there was no significant alignment between the textbooks and their standards (0. 41).
    Keywords: Curriculum alignment, Educational objectives, English for specific purposes, Curriculum standards, Porter's alignment index
  • Pages 111-128
    The aim of this study was to investigate the relationship between knowledge management and efficiency with a mediating effect of organizational culture in Lamerd IAU. The study population included all faculty members (n=105) of Islamic Azad University of Lamerd. This correlational study involved three standardized questionnaires of knowledge management (Haddad, 2006), organizational culture (Denison, 2000), and efficiency (Smith, et. al., 1998) with reliability indexes of 0.83, 0.76, 0.87 respectively. The results of the regression analysis (Baron & Kenny, 1986) suggested that knowledge management could positively predict organizational culture and efficiency. Knowledge management, mediated by organization culture, could also account for efficiency.
    Keywords: Knowledge management, Organizational culture, Efficiency, Islamic Azad University
  • Pages 129-152
    The purpose of the current study was to explore the impact of reflective thinking on metacognitive skills of high school students. Research was quasi-experimental with pre-test, post-test and control group. The study population were all high school second graders (N= 205) of Roudsar city in the school year 2013-2104. A sample of thirty students was selected through purposive sampling and then assigned to two experimental and control groups. Metacognition standard questionnaire including 20 questions grouped under four scales of awareness, cognitive strategy, planning and self-checking was the research instrument. Its validity was approved by O’Neil and Abedi (1996) and Salarifar (201). Its Cronbach’s alpha reliability was also calculated to be 0.78, 0.77, 0.78 and 0.73 for awareness, cognitive strategy, planning and self-checking scales respectively. MANCOVA revealed that there was a significant difference between the two groups in terms of the four dependent variables. In other words, it was suggested that reflective thinking programs enhanced the students’ metacognitive skills.
    Keywords: Professional competences, Knowledge, Attitude, Skill of teaching, Creativity education
  • Pages 181-196
    One of the components of transformational leadership concerns idealized influence through which the leader will be respected and trusted by followers. Leader’s sacrifice and attention to ethical values offers a functional model to the followers. The purpose of this study was to evaluate the status of idealized influence of principals of educational complexes in Salehabad city in the school year 2011-12. A total of 224 teachers of elementary and junior secondary schools was selected from among all teachers (n=541) using stratified sampling method. The study included 23 principals as well. The teachers were administered a researcher-designed questionnaire with 38 items to evaluate the principals’ idealized influence. The results suggested that their idealized influence was above average and satisfactory.
    Keywords: Transformational leadership, Idealized influence, Educational principals, Educational Complexes
  • Pages 197-216
    This study examined the effects of educator's professional capabilities in occupational success of graduates of agricultural scientific-applied higher education centers. From among 510 graduates in the central region, 145 participants were selected through stratified sampling. The main instrument of the study was a questionnaire and the collected data were analyzed employing both descriptive and inferential statistics. The results showed that 79.3 % of the graduates were men and the rest were women. As regards the educator's professional capabilities, it was indicated that there was a significant difference between graduate's views towards some of the capabilities. Based on regression analysis, it was revealed that "scientific ability”, “practical ability and skills”, “mastery of technical knowledge”, “writing and speaking proficiency in Persian”, acquaintance with various scientific resources and references of agriculture field" were among the capabilities predicting occupational success of graduates.
    Keywords: Agricultural higher education, Agricultural scientific, applied courses, Professional capabilities, Occupational success
  • Pages 217-234
    The aim of this survey study was to identify and prioritize the educational needs of Yazd University research experts. The study included all Yazd University research experts (n=47). Job and employee analysis model was used to identify their standard educational needs. The needs were then prioritized employing multi-factor method. To identify normal educational needs a use was made of a questionnaire designed by the current researchers. Since the questionnaire development was part of the needs assessment process involving key informants’ views, it enjoyed face validity. However, to further ascertain its validity, factor analysis was employed. Its Cronbach’s alpha reliability was 0.83. The results revealed that the experts’ knowledge-, attitudes-, and skills-related needs were above minimum satisfactory level but below favorable level. Experts with diploma and those with more than 20 years’ of experience, those with master level degrees or less than 10 years’ of experience, those with bachelor degrees or 10 to 20 years of experience had greatest knowledge-, skills-, attitudes-related needs respectively.
    Keywords: Educational needs assessment, Standard needs, Normal needs, University
  • Pages 235-260
    Enterprise architecture approach as the dominant paradigm in the field of Information Technology Planning, has growingly been used in public and private organizations. Proper control of the changes in line with the organization goals requires accurate knowledge of the current and future states and a clear plan to move from the current to the desired stat. This can be accomplished through enterprise architecture. As Islamic Azad University has multiple branches across the country, it is essential that it follow a general comprehensive plan aligned with the organization goals. Therefore, in this study, the current architecture of Dehaghan branch from region four of Islamic Azad University and the university central secretariat were selected and evaluated. A qualitative approach was undertaken in documents analysis and Delphi method. As such, face-to-face interviews with vice chancellors, managers and employees along with the documents provided the data to analyze. Then, contrastive matrixes and descriptive models based on reference evaluation models of enterprise architecture were developed in terms of quality, alignment, convergence, integration, maintenance and development capabilities, performance, and security. Through document analysis, technical evaluation criteria were generated. The results of this evaluation suggested that the current state was not satisfactory and required improvement. Thus, a new service-oriented model was posited for the future state and then assessed using the Delphi method. The feedback indicated that the proposed model was appropriate to a large extent and approved by Iranian architects and experts.
    Keywords: Enterprise architecture, Service, oriented architecture, Technical reference model, Quality evaluation, Delphi method