فهرست مطالب

رهیافتی نو در مدیریت آموزشی - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1396)

نشریه رهیافتی نو در مدیریت آموزشی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/10/06
  • تعداد عناوین: 15
|
  • میترا نورادصدیق*، عبدالرحیم نوه ابراهیم، حمیدرضا آراسته، حسن رضا زین آبادی صفحات 1-28
    هدف از این پژوهش، مطالعه مفاهیم استعداد و شایستگی به منظور شناسایی و رتبه بندی نشانگان استعداد و همچنین طراحی الگوی شناسایی مدیران مستعد مدارس بود. پژوهش حاضر، به روش آمیخته، مبتنی بر تحلیل زمینه، با استفاده از ابزار مصاحبه و پرسش نامه انجام شد. در این راستا، از رویکرد نمونه گیری هدفمند و بهره وری از فن گلوله برفی و به کارگیری معیار اشباع نظری، در مصاحبه ها استفاده شد. مصاحبه هایی نیمه ساختار یافته با 14 خبره موسس، مدارس غیردولتی معروف شهر تهران صورت گرفت. پایایی مصاحبه، از روش توافق درون موضوعی دو کدگذار ( ارزیاب )، با مشارکت دو عضو هیئت علمی دانشگاه خوارزمی برابر 3/87 درصد حاصل شد. برای تحلیل متون مصاحبه جهت تدوین و طبقه بندی مولفه های شناسایی مدیران مستعد از نرم افزار maxqda و کدگذاری باز استفاده شد. جامعه بخش کمی، تمامی موسسان و مدیران مدارس متوسطه غیردولتی تهران در سال تحصیلی 96- 95 (510 عضو ) بود، به کمک فرمول کوکران تعداد 218 مدیر یا موسس به عنوان نمونه با روش نمونه گیری خوشه ایانتخاب شدند. اجرای بخش کمی با ابزار پرسشنامه محقق ساخته حاصل از نتایج بخش کیفی بود روایی و پایایی ابزارهای پژوهش در حد مطلوب بدست آمد. نتایج حاصل از پرسشنامه با استفاده ازروش های تحلیل آماری کمی، تحلیل عاملی اکتشافی و تاییدی و الگویابی معادلات ساختاری مورد آزمون قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان می دهد که از 13 مولفه شناسایی مدیران مستعد مدارس غیردولتی « مهارت ظرفیت سازی » ، « ویژگی های اخلاقی» ، « اشتیاق » ، « مهارت های فردی و مهارت بین فردی » در رتبه های اول اهمیت قرار دارد، همچنین از ابعاد و مولفه های مدل شناسایی مدیران با استعداد، شایستگی با ضریب 93/0 و اشتیاق با ضریب 16/0 در تبیین واریانس سازه شناسایی سهم دارند.
    کلیدواژگان: استعداد، شایستگی، مدیریت استعداد، موسس، مدیر مدارس غیردولتی
  • مهریار نوری افشار*، مجید حق وردی، علی کمیجانی صفحات 29-54
    روند کاربرد چندرسانه در محیط های یادگیری الکترونیکی به عنوان بستر مطلوب آموزش (بوی‍‍ژه در آموزش از راه دور) در طی چند سال گذشته از افزایش چشمگیری برخوردار گردیده است. مقاله حاضر به ارائه گزارشی از یک پروژه تحقیقاتی جدید با موضوع توسعه نسخه چندرسانه ای یک دوره رسمی مکتوب اختصاص دارد که در دانشگاه کوئینزلند جنوبی مورد اجرا قرار گرفت. نوشتار حاضر به طور دقیق تر، به تحلیل مسائل مرتبط با طراحی آموزشی، انعکاس مفاهیم مرتبط با پاسخگویی به مشتریان چندسواده، شیوه ارتقای فرصت های یادگیری دانش پژوهان- عمدتا دانش جویان مقطع کارشناسی- با کاربرد بازنمایی های چندگانه می پردازد. از این روی، در گام نخست، نقش سبک های یادگیری در فرآیند یادگیری و ملاحظات ضروری در تهیه و تدوین مطالب آموزشی با بررسی دقیق اهمیت تصویرپردازی در بازنمایی مفاهیم و درک افزایی مضمون سودمندی در فرهنگ آکنده از عناصر بصری مورد واکاوی قرار می گیرد. سپس مشاهده می گردد ادراک معطوف به این مفاهیم بنیادین در شکل گیری رویکرد شخصی نسبت به آموزش و یادگیری – بویژه در صورت کاربرد بازنمایی های چندگانه و یا دیداری در محیط های چندرسانه ای و الکترونیکی – از نقش مهمی برخوردار می باشد. در گام دوم، محدودیت های شناختی معطوف به یادگیرندگان در هنگام ارائه اطلاعات به شیوه های چندگانه در محیط چندرسانه ای و اثربخشی شناختی ارائه سطحی از گزینش تعاملی به یادگیرندگان مورد بررسی قرار می گیرد. در پایان، مجموعه ای از توصیه های طراحی آموزشی با محوریت قالب بندی مناسب و ظرفیت های بالقوه ارائه مطالب آموزشی چندرسانه ای و یادگیری الکترونیکی پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: بازنمایی چندگانه، مطالب چندرسانه ای، تصویرپردازی، آموزش و یادگیری
  • اعظم محمدی البرزی، کیومرث نیاز آذری*، مریم تقوایی یزدی صفحات 55-78
    این پژوهش با هدف بررسی، تاثیر عدالت سازمانی و فرهنگ سازمانی در بروز رفتار شهروندی سازمانی در اداره کل آموزش و پرورش استان تهران انجام شده است. روش پژوهش توصیفی از نوع همبستگی بوده است. جامعه آماری آن را مدیران، معاونین، رئیسان و کارشناسان اداره کل آموزش پرورش استان تهران در سال تحصیلی 1393-1394 به تعداد 500 نفر بودند، تشکیل داد. حجم نمونه، بر اساس فرمول کوکران و مطابق با جدول کرجسی و مورگان 217 نفر انتخاب گردید. روش نمونه گیری، تصادفی طبقه ای بود. برای گردآوری داده ها نیز از روش کتابخانه ای و میدانی است. در روش میدانی از پرسشنامه های استاندارد عدالت سازمانی بیوگری، فرهنگ سازمانی رابینز و رفتار شهروندی سازمانی پودساکف استفاده شد است. برای انجام آماره های توصیفی از نرم افزار SPSSو برای انجام تحلیل های استنباطی از نرم افزار Smart PLS استفاده می شود. در پژوهش حاضر، ضریب اطمینان 95 درصد در نظر گرفته شده است. یافته ها نشان داد که بین عدالت سازمانی و فرهنگ سازمانی در بروز رفتار شهروندی رابطه مثبت و معنی داری دارد. در یافته های پژوهش تاثیر هر یک از مولفه ها عدالت سازمانی و فرهنگ سازمانی به طور جداگانه بررسی شده است، بیشترین تاثیر را عدالت سازمانی، فرهنگ سازمانی بر بعد وظیفه شناسی و کمترین تاثیر را هر دو متغیر بر بعد احترام در رفتار شهروندی سازمانی دارد.
    کلیدواژگان: عدالت سازمانی، فرهنگ سازمانی، رفتارشهروندی سازمانی
  • سیده زهرا شاه نعمتی، زهره سعادتمند*، نرگس کشتی آرای صفحات 79-100
    این پژوهش با هدف بررسی روش های تدریس برنامه درسی هنر به منظور ارائه الگوی مطلوب در دوره ابتدایی ایران انجام گرفت. پژوهش در دو سطح انجام پذیرفت که در هر دو سطح از روش پژوهش کیفی استفاده شد. در سطح اول به منظور بررسی روش های تدریس برنامه درسی هنر و دسته بندی آن ها از روش پژوهش تلفیقی ( سنتز پژوهی ) استفاده شد. حوزه پژوهش در این سطح کلیه منابع در دسترس پایگاه های اطلاع رسانی و ابزار جمع آوری اطلاعات فیش برداری از کلیه منابع مکتوب و دیجیتال در دسترس بود. در سطح دوم پژوهش به منظور بررسی تجارب زیسته آموزگاران دوره ابتدایی از روش پدیدار شناسی استفاده شد. در این سطح، حوزه پژوهش آموزگاران زن دوره ابتدایی شهر شیراز و مرودشت و انتخاب شرکت کنندگان به روش نمونه گیری هدفمند ملاک محور و تعداد شرکت کنندگان در مصاحبه 12 نفر بود. ابزار جمع آوری اطلاعات در این سطح مصاحبه نیمه ساختار یافته و روش تجزیه و تحلیل اطلاعات در هر دو سطح از طریق کد گذاری موضوعی صورت پذیرفت. این الگو بر پایه روش های تدریس درس هنر، در برگیرنده دو دسته روش های تدریس گروهی و روش های تدریس انفرادی و همچنین فرصت ها و دستاوردهای مثبت است.
    کلیدواژگان: روش های تدریس هنر، دوره ابتدایی، طراحی الگو
  • سمیه بهمئی، ترانه عنایتی * صفحات 101-126
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی ابعاد و مولفه های اثرگذار بر کیفیت خدمات آموزش عالی با تاکید بر مشتری مداری در دانشگاه فرهنگیان انجام شد. این تحقیق، یک پژوهش آمیخته اکتشافی، با الگوی کیفی- کمی بود. جامعه آماری آن متشکل از مشتریان درونی ( اساتید و کارکنان ) و مشتریان بیرونی ( دانشجویان ) دانشگاه فرهنگیان استان فارس بود. نمونه های این پژوهش، 364 نفر از جامعه مذکور بود که با روش تصادفی طبقه ای انتخاب و در تحقیق شرکت کردند. داده ها با استفاده از مصاحبه و پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری گردید. پس از اجرای فرآیندهای مرتبط با طراحی پرسشنامه و بررسی روایی و پایایی (96/0) آن، پرسشنامه ها توسط مشتریان دانشگاه ( اساتید، کارکنان و دانشجویان ) تکمیل گردید. به منظور تحلیل داده ها، از آزمون تحلیل عاملی اکتشافی استفاده شد. یافته های به دست آمده از تحلیل عاملی، شاخص ها را در قالب 2 بعد و 9 مولفه به این ترتیب شناسایی کرد: بعد اول الزامات ساختاری، شامل 6 مولفه سازمان و مدیریت، برنامه درسی و آموزشی، ملموسات، قابلیت و اطمینان، رشد و توسعه اجتماعی، اعتبار و بعد دوم الزامات رقابتی، شامل 3 مولفه شایستگی و صلاحیت، ارتقاء و بهبود، و همدلی.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات آموزش عالی، مشتریان داخلی، مشتریان خارجی، الزامات رقابتی، الزامات ساختاری
  • فریده حمیدی، هنگامه معماری * صفحات 127-144
    هدف پژوهش حاضر « پیش بینی سبک مدیریت کلاسی معلمان زن بر اساس ذهن آگاهی و خوش بینی تحصیلی » بود. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه معلمان زن مدارس متوسطه دخترانه شهر تهران در سال تحصیلی 94-1393 به تعداد 21110 نفر بود که به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای و با استفاده از فرمول کوکران تعداد 385 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از سه پرسشنامه سبک مدیریت کلاسی (مارتین و همکاران، 1998)، خوش بینی تحصیلی (هوی و همکاران، 2008) و ذهن آگاهی (لانگر، 2004) استفاده شد که روایی آن ها با روش صوری با ارجاع به نظر کارشناسان زیربط و روایی سازه به روش تحلیل عامل مناسب تعیین شد. پایایی پرسشنامه ها به روش آلفای کرونباخ به ترتیب 69/0، 82/0 و 75/0 به دست آمد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از روش رگرسیون لوجستیک استفاده شد. نتایج حاکی از همبستگی معکوس مولفه آگاهی از پیرامون با سبک مدیریت غیرمداخله ای (099/0= 2R ) و سبک مدیریت تعاملی (138/0=2R) در سطح (05/0p<)، همچنین همبستگی مستقیم مولفه تاکید تحصیلی با سبک مدیریت مداخله ای (106/0=2R) و سبک مدیریت تعاملی (087/0=2R) در سطح (05/0p<) می باشد. در نهایت، نتیجه گرفته می شود بین ابعاد ذهن آگاهی، مولفه آگاهی از پیرامون و بین ابعاد خوش بینی تحصیلی، مولفه تاکید تحصیلی نقش معناداری در پیش بینی سبک مدیریت کلاس معلمان دارند.
    کلیدواژگان: سبک مدیریت کلاسی، ذهن آگاهی، خوش بینی تحصیلی، معلمان زن
  • مریم دارابی، امیر حسین مهدی زاده، ژاله طاهری*، محمود شرفی صفحات 145-164
    هدف این تحقیق، بررسی رابطه هوش و اعتماد سازمانی با اثربخشی و سلامت روان در مدیران مدارس می باشد. جامعه آماری تحقیق حاضر را تمامی مدیران مدارس متوسطه شهر کرمانشاه تشکیل می دادند که از بین آنها 74 نفر به روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارت بودند از: پرسشنامه هوش سازمانی، پرسشنامه اعتماد سازمانی، پرسشنامه اثربخشی، و پرسشنامه سلامت روان. روش تحقیق حاضر، از نوع توصیفی _ همبستگی بود و برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره استفاده شد. یافته های تحقیق نشان دادند که همبستگی مثبت و معنا داری بین اعتماد و سلامت روان وجود دارد، یعنی هر چه اعتماد کارکنان به سازمانشان افزایش یابد، سلامت روان بیشتری دارند. همچنین ارتباط مثبت معنا داری بین « سرنوشت مشترک » و « روحیه » با « اثربخشی» وجود دارد. بدین ترتیب که با افزایش « سرنوشت مشترک »، « روحیه » و « اثربخشی » نیز افزایش می یابد و با کاهش آن ها، « اثربخشی» نیز کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: هوش سازمانی، اعتماد سازمانی، اثربخشی، سلامت روان، مدرسه
  • امیر حسین محمد داودی*، سعید بهادری صفحات 165-186
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی عوامل موثر بر اثربخشی اخلاق حرفه ای از دیدگاه معلمان مقاطع سه گانه تحصیلی استان قم انجام شده است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش اجرا توصیفی از نوع شیوه پیمایشی بوده است. از بین 10000 نفر جامعه آماری معلمان، بر اساس جدول مورگان، تعداد 384 نفر به روش نمونه گیری طبقه ای- نسبتی به عنوان نمونه انتخاب شدند. برای جمع آوری اطلاعات پرسشنامه ی محقق ساخته شامل 48 گویه بر اساس طیف پنج درجه ای لیکرت طراحی شد که روایی محتوای آن توسط متخصصان تایید و پایایی آن، با استفاده از روش آلفای کرونباخ 94/0 محاسبه گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها در آمار توصیفی ازمیانگین، انحراف معیار و درآمار استنباطی از آزمون t تک متغیره به کمک نرم افزار SPSSاستفاده شد. نتایج بدست آمده نشان داد شش عامل فردی، ساختار سازمانی، تکنولوژیکی، رهبری خدمتگزار، مذهبی و فرهنگی – اجتماعی بر اثربخشی اخلاق حرفه ای معلمان تاثیرگذارند. همچنین طبق نظر معلمان در این پژوهش عامل فردی بیشترین تاثیر و عامل تکنولوژیکی کمترین تاثیر را در اثربخشی اخلاق حرفه ای داشته است. با توجه به اهمیت اخلاق حرفه ای در توسعه سازمان، لازم است در تعیین اثربخشی و هدایت منابع از جمله منابع انسانی به میزان آموزش اخلاق حرفه ای در سازمان ها و موسسات آموزشی توجه شود.
    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، عوامل فردی، ساختارسازمانی، تکنولوژیکی، فرهنگی - اجتماعی
  • حبیب الله رعنایی کردشولی، بابک شمشیری، مسلم علیمحمدلو، پیمان نظری * صفحات 187-210
    نظام آموزشی را می توان یکی از پیچیده ترین زیر نظام های اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی دانست و با توجه به گسترش وسیع فعالیت های نظام آموزشی، ارزیابی سازمان های آموزشی، برنامه ها، کارکنان و ارزیابی خدمات ارائه شده از طرف آنها می تواند نقش موثری در فراهم آوردن کیفیت آموزشی داشته باشد. با توجه به اینکه هدف پژوهش حاضر شناسایی شاخص های موثر در اندازه گیری کیفیت خدمات آموزشی می باشد، لذا ابتدا با بررسی گسترده پیشینه پژوهش، شاخص های موثر، استخراج و بر اساس راهبرد پژوهشی روایی محتوا، شاخص هایی که بیشترین فراوانی را در پژوهش های پیشین داشته اند مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته که نتیجه آن، استخراج 66 شاخص می باشد. سپس با استفاده از روش پیمایشی و استفاده از پرسشنامه محقق ساخته و انتخاب و نظرخواهی از 12 نفر از اساتید آشنا با موضوع پژوهش با بهره گیری از روش نمونه گیری هدفمند در دانشگاه شیراز، شاخص های موثر با استفاده از تکنیک غربالگری فازی مورد تایید قرار گرفتند. نتایج این پژوهش می تواند مورد استفاده پژوهشگران، مسئولان و دست اندرکاران نظام آموزش عالی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات آموزشی، روایی محتوا، غربالگری فازی
  • صمد عابدی *، بهمن سعیدی پور، مهران فرج اللهی، محمدحسن صیف صفحات 211-238
    هدف پژوهش حاضر، بررسی روابط بین متغیرهای باورهای معرفت شناختی و انگیزشی ( خودکارآمدی تحصیلی و اهداف پیشرفت) با یکدیگر و نیز نقش آن ها بر راهبردهای یادگیری خودتنظیمی ( راهبردهای شناختی و فراشناختی) دانشجویان دانشگاه پیام نور در قالب مدل علی و به روش تحلیل مسیر می باشد. به منظور آزمون سوالات پژوهش، نمونه ای 600 نفری از دانشجویان مراکز دانشگاه پیام نور، با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای و روش نمونه گیری طبقه ای، به صورت تصادفی انتخاب شدند و به پرسشنامه خودگزارشی متشکل از مقیاس باورهای معرفت شناختی (Schommer، 1990)، مقیاس اهداف پیشرفت (Middleton & Midgley، 1997)، مقیاس خودکارآمدی تحصیلی و راهبردهای یادگیری خودتنظیمی (Pintrich & De Groot، 1990) پاسخ دادند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که مدل علی مفروض پس از اصلاح از برازش مناسبی برخوردار بوده و متغیرهای پژوهش در مجموع و به ترتیب، 29 و 35 درصد از کل واریانس راهبردهای شناختی و فراشناختی را تبیین نمودند. به طور کلی، نتایج پژوهش نشان داد که باورهای معرفت شناختی علاوه بر تاثیر مستقیم، به واسطه اهداف پیشرفت و خودکارآمدی تحصیلی بر راهبردهای یادگیری خودتنظیمی ( راهبردهای یادگیری شناختی و فراشناختی) دانشجویان، تاثیر غیرمستقیمی نیز دارند. لذا، ضروری است که زمینه لازم جهت ارتقاء این باورها از طریق غنی تر کردن محیط زندگی و فضای یادگیری و آموزش فراهم شود.
    کلیدواژگان: باورهای معرفت شناختی، اهداف پیشرفت، خودکارآمدی تحصیلی، راهبردهای یادگیری شناختی و فراشناختی، دانشجویان دانشگاه پیام نور
  • حسین مومنی مهمویی *، زهرا روحانی صفحات 239-256
    این پژوهش به منظور بررسی رابطه صلاحیت های حرفه ای و انگیزش شغلی با میزان تمایل معلمان به مشارکت در تدوین برنامه درسیانجام شد. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی می باشد. جامعه آماری 726 نفر از معلمان مقطع ابتدایی سال تحصیلی 94-93 شهرستان تربت حیدریه بودند. 267 نفر از طریق فرمول کرجسی و مورگان با استفاده از نمونه گیری تصادفی طبقه ای به عنوان نمونه انتخاب شدند. گردآوری داده ها با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته مشارکت معلمان در تدوین برنامه درسی، صلاحیت های حرفه ای معلمان و انگیزش شغلی هکمن و الدهام صورت گرفت. روایی پرسشنامه ها از طریق روایی محتوایی بررسی شد. پایایی پرسشنامه صلاحیت های حرفه ای معلمان با استفاده از آلفای کرونباخ 83/0، انگیزش شغلی81/0، میزان تمایل معلمان به مشارکت در تدوین برنامه درسی79/0 به دست آمد. از آزمون های همبستگی پیرسون و رگرسیون برای تحلیل داده ها استفاده شد. نتایج نشان داد، بین صلاحیت های حرفه ای و انگیزش شغلی معلمان با میزان تمایل آنها به مشارکت در تدوین برنامه درسی رابطه معناداری وجود داشت (05/0 p <).بین صلاحیت های حرفه ای معلمان با انگیزش شغلی رابطه معناداری وجود داشت(05/0 p <). صلاحیت های حرفه ای و انگیزش شغلی معلمان تمایل آنها به مشارکت در تدوین برنامه درسی را پیش بینی می کند.
    کلیدواژگان: صلاحیت های حرفه ای، انگیزش شغلی، برنامه درسی مشارکتی
  • بهروز صابری*، محمدحسن رضایی، شاپور امین شایان جهرمی صفحات 257-274
    رابطه ادراک از فرهنگ سازمانی و هوش هیجانی با فرسودگی شغلی دبیران مقطع متوسطه شهرستان داراب هدف از اجرای این تحقیق، تبیین رابطه بین ادراک از فرهنگ سازمانی و هوش هیجانی با فرسودگی شغلی دبیران دوره متوسطه شهرستان داراب بود که با روش توصیفی از نوع همبستگی انجام شد. نمونه آماری230 نفر از دبیران شهرستان داراب بودند که با روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی از بین582 نفر از دبیران مقطع متوسطه این شهرستان انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از سه پرسشنامه، فرهنگ سازمانی کامرون (Cameron، 1999)، هوش هیجانی تراویس، برادبری و گریوز (2004 Bradberri، &، Travis Greave) و فرسودگی شغلی گلدارد (Geldard، 2000) پس از بررسی و محاسبه روایی و پایایی آن ها استفاده شد. در نهایت داده ها با بهره گیری از روش های آماری ضریب همبستگی پیرسون، تحلیل رگرسیون چندگانه، تحلیل واریانس یک طرفه و آزمون t مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان داد که بین فرهنگ سازمانی کلان یا قبیله ای، شایسته سالاری و بازاری با فرسودگی شغلی رابطه منفی وجود دارد. (05/0>P ) ولی بین فرهنگ سازمانی دیوان سالاری و فرسودگی شغلی ارتباط معنی دار به دست نیامد، در عین حال بین هوش هیجانی و مولفه های خود آگاهی، خود مدیریتی، آگاهی اجتماعی و مدیریت رابطه با فرسودگی شغلی رابطه معنی دار وجود داشت. از نتایج دیگر تحقیق آن است که هوش هیجانی نقش بیشتری در پیش بینی فرسودگی شغلی در مقایسه با نوع فرهنگ سازمانی دارد. همچنین نتایج این پژوهش مشخص کرد که بین فرسودگی شغلی دبیران با توجه به گروه آموزشی، سابقه خدمت و جنسیت تفاوت معنی دار وجود ندارد. (05/0

    کلیدواژگان: فرهنگ سازمانی، هوش هیجانی، فرسودگی شغلی

  • محمد فیضی * صفحات 275-292
    هدف اصلی تحقیق، شناخت اثرات وزنی ابعاد مدیریت برداشت بر نفوذ سازمانی و مهارت سیاسی از دیدگاه کارکنان و اعضای هیات علمی واحدهای دانشگاه آزاد استان اردبیل می باشد. روش پژوهش از نوع همبستگی بوده و جامعه آماری تحقیق شامل کلیه کارکنان دانشگاه آزاد اعم از هیات علمی و کارکنان می باشد. مطابق فرمول حجم نمونه کوکران، از بین کلیه کارکنان این واحدهای دانشگاهی 246 نفر از میان 1076 نفر انتخاب گردید و پاسخ دهندگان با روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای گزینش شدند. برای جمع آوری اطلاعات از ابزار پرسشنامه استفاده شد که در نهایت بعد از توزیع پرسشنامه به تعداد 235 پرسشنامه تکمیلی جهت تجزیه و تحلیل در اختیار محقق قرار گرفت. روایی پرسشنامه با گرفتن مشاوره از اعضای هیات علمی متخصص در این زمینه تقویت و پایایی پرسشنامه مدیریت برداشت، نفوذ سازمانی و مهارت سیاسی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت. برای آزمون فرضیه ها از ضریب همبستگی پیرسون برای یافتن ارتباط بین متغیرها و از تکنیک اهمیت نسبی برای یافتن اثرات وزنی ابعاد مدیریت برداشت بر روی متغیرهای ملاک استفاده شد.یافته ها نشان می دهد بین مولفه های مدیریت برداشت با نفوذ سازمانی و مهارت سیاسی رابطه مثبت و معنی داری وجود دارد. همچنین بعد خودترویجی بیشترین اثر وزنی را بر روی نفوذ سازمانی داشته و هر یک از مولفه های مدیریت برداشت با ضرایب متفاوت بر روی مهارت سیاسی تاثیر گذار هستند.
    کلیدواژگان: مدیریت برداشت، نفوذ سازمانی، مهارت سیاسی و تکنیک اهمیت نسبی
  • حبیب الله نجفی هزارجریبی*، شعبانعلی نوروزی صفحات 293-308
    هدف پژوهش طراحی مدل مطلوب مدیریت دانش با تاکید بر مولفه خلق دانش و فناوری آموزش از دور که با بکارگیری مدل سازی ساختاری تفسیری در کنار مدل سازی معادلات ساختاری می باشد. روش انجام پژوهش ترکیبی می باشد. در مرحله اول جمع آوری اطلاعات از روش دلفی از متخصصین انتقال دانش، شاخص های اصلی استخراج و روایی آن تعیین گردید و در مرحله کمی پس از تعیین پایایی ، پرسشنامه در اختیار آزمون شوندگان قرار گرفت. جامعه آماری1930 نفر شامل اعضای هیات علمی 325 نفر، مروجان1300نفر و مربیان آموزشی 305 نفر از شاغلین موسسه ها و مراکز تحقیقات کشاورزی بوده اند که بر پایه جدول مورگان حجم نمونه به تفکیک گروه ها به نسبت جمعیت شان به شماره 641 نفر برآورد شد و نمونه ها با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی گزینش شده اند. به منظور بسط مفهوم مدیریت دانش از طریق آموزش از دور، پرسش پژوهش با استفاده از تحلیل عاملی و آلفای کرونباخ بررسی و استاندارد گردید در نتیجه یافته های تحقیق، نشان می دهد که 8 مولفه در انتقال دانش از طریق آموزش از راه دور اثر گزارند که خلق دانش و فناوری آموزش از دور را به عنوان دو شاخص اصلی معرفی که نقش بسزایی در انتقال یافته های پژوهشی از طریق از راه دور دارند و مدیران نظام دانش و اطلاعات کشاورزی باید به این دو مولفه نسبت به سایر مولفه ها، اهمیتی ویژه داشته باشند. پیشنهاد می شود ضمن مشارکت دادن کشاورزان در خلق دانش برای انتقال سریع یافته های تحقیقات به بهره برداران از فناوری های آموزش از راه دور استفاده شود.
    کلیدواژگان: فناوری های آموزش از دور، انتقال یافته ها، خلق دانش، مدیریت دانش، تحقیقات کشاورزی
  • عبدالمحمد طاهری*، محمد شعبانی صفحات 309-326
    هدف این پژوهش تعیین رابطه بین سبک های تفکر ( قانون گذاری، اجرایی و قضاوت گرا ) و کارآفرینی مدیران با سلامت سازمانی کارکنان در دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال 1391می باشد. جامعه پژوهش شامل کلیه مدیران و کارکنان واحد مرکزی دانشگاه علوم پزشکی شیراز 623 نفر (145 نفر مدیر - 478 نفر کارمند) است که با روش نمونه گیری طبقه ای 240 نفر از کارکنان و 60 نفر از مدیران انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش شامل: پرسشنامه سلامت سازمانی (OHI) هوی و فیلدمن (1996)، پرسشنامه های سبک تفکر استرنبرگ (1991) و پرسشنامه کارآفرینی رابینز و کولتار (1989) است. داده ها توسط برنامه SPSS تجزیه و تحلیل شد و نتایج آزمون همبستگی پیرسون نشان داد که بین سلامت سازمانی و کارآفرینی رابطه مثبت معنادار وجود دارد و از بین سبک های تفکر مدیران، سبک تفکر اجرایی با سلامت سازمانی رابطه معنادار دارد. همچنین کارآفرینی با سبک تفکر اجرایی و سبک تفکر قانون گذار مدیران رابطه معنادار دارد اما بین سبک تفکر قضاوت گرا و سلامت سازمانی کارکنان و همچنین سبک تفکر قضاوت گرایی مدیران و کارآفرینی رابطه معناداری مشاهده نشد. نتایج همچنین نشان داد که کارآفرینی نقش واسطه گری در ارتباط سبک تفکر اجرایی مدیران و سلامت سازمانی کارکنان را دارد. نتایج این پژوهش اهمیت سبک های تفکر و کارآفرینی مدیران در میزان سلامت سازمانی کارکنان را نشان داد.
    کلیدواژگان: سبک های تفکر، کارآفرینی مدیران، سلامت سازمان
  • |
    • M. Noradsedigh*, A. Navehebrahim, H.R. Arasteh, H.R. Zeinabadi Pages 1-28
      The purpose of this study was to study the concepts of talent and competency in order to identify and rank the talent syndrome, as well as designing a pattern for identifying managers susceptible to schools. The present study was conducted in a mixed way based on field analysis using interviews and questionnaires. In this regard, the purposeful sampling and snowball fan efficiency and the use of theoretical saturation criterion were used in interviews. Semi-structured interviews were held with the 14 founders of the well-known nongovernmental schools in Tehran. The reliability of the interview was obtained from the agreement between the two coders (evaluator), with the participation of two faculty members of Kharazmi University, which was 87.3%. To analyze the interview texts, the makqd software and open source coding software were used to formulate and categorize identifiers for the managers. The population of the small group, all founders and directors of Tehran's secondary non-governmental schools in the academic year of 2016-2017 (510 members), was selected by the cluster sampling method with the help of the Cochran formula. A total of 218 managers or founders were selected. The implementation of a quantitative section with a researcher-made questionnaire based on the results of the qualitative section showed that the validity and reliability of the research tools were optimally achieved. The results of the questionnaire were tested using quantitative statistical analysis, exploratory factor analysis, and validation and structural equation modeling. The results of the research show that of the 13 components of identifying managers of nongovernmental schools, "capacity building skills", "moral characteristics", "passion", "individual skills and interpersonal skills" are important in the first rank, as well as the dimensions and The components of the identification model of the talented managers, the competency with a coefficient of 0.93 and passion with a coefficient of 0.16, are contributing to the explanation of the variance of the identification structure.
      Keywords: Talent, Competence, talent management, the founder, Director of private schools
    • M. Nooriafshar *, M. Haghverdi, A. Komijani Pages 29-54
      The trend towards using multimedia in e-learning environments as the preferred basis for teaching (particularly when teaching at a distance) has increased dramatically, particularly over the last few years. This paper will report on a current research project being conducted at the University of Southern Queensland (USQ), involving the development of a multimedia version of an existing print based course. Specifically, it will analyze relevant instructional design (ID) issues and reflect on the concepts involved in catering for a multi-literate clientele and how the use of multiple representations may enhance the learning opportunities of students, primarily post-secondary learners. Firstly, it will investigate the role that learning styles play in the learning process and what should be considered when preparing instructional material, looking closely at the importance of visualization in the representation of concepts and the current understandings of what it means to be literate in a culture saturated with visual elements. It will be seen that our understanding of these basic concepts will play an important role in our ID approach to teaching and learning, particularly when using visual and/or multiple representations in the multimedia and e-learning environments. Secondly, it will investigate the cognitive constraints experienced by learners when information is displayed in multiple ways in such an environment and whether it will be beneficial to learner cognition to provide users with a level of interactive choice. Finally, a set of instructional design recommendations will be made as to an appropriate format and potential way forward for the delivery of multimedia and e-learning instructional materials.
      Keywords: Multiple Representations, Multimedia, Visualization, Teaching, Learning
    • A. Alborzi, K. Neyaz Azari *, M. Taghvaee Yazdi Pages 55-78
      The purpose of this study was to evaluate the impact of organizational justice, organizational identity and organizational culture on organizational citizenship behavior. The population of 500 people, including "directors, deputies, heads and experts of the Department of Education in Tehran " were in 2014-2015. According to Morgan and randomized 217 subjects were selected class.To collect data from questionnaires, standard organizational justice Beugre Includes 21 questions to evaluate three types of distributive justice, procedural justice and interactional justice, Cheney corporate identity 18 questions for the examination of membership, loyalty and similarities, organizational culture 56 questions for the examination of creativity, risk-taking, given the outcome, according to members of the organization, assess the impact Brkarknan decisions, the evaluation team to assess the ambition and stability testing and Podsakoff organizational citizenship behavior 12 questions for the examination of chivalry, Altruism, Civicvirtue, conscientiousness and Respect is used. For descriptive statistics and frequency of SPSS software and inferential analysis software used Smart PLS. In this study, the coefficient of 95% is considered. The results showed that organizational justice, corporate culture organizational citizenship behavior has a significant positive effect on the findings of the research impact of each component of equity, corporate culture are examined separately, the greatest impact justice, corporate culture has less impact on the loyalty and justice, respect for culture of the OCB.
      Keywords: Organizational Justice, Organizational Culture, Organizational Citizenship Behavior
    • Zahra Shahnemati, Zohre Sadatmand *, N. Keshti Aray Pages 79-100
      This research to study the teaching methods in primary school art curriculum in order to provide the desired pattern Iran. The research was conducted in two qualitative research methods were used in each of two levels. At the first level art curriculum teaching methods to evaluate and categorize them using fusion research (Sntzpzhvhy) was used. Research in this area all available sources of information and data collected bases taking notes from written and digital sources were available. At the second level of primary school teachers in order to examine the lived experiences of phenomenological method was used. Research in this area female teachers in primary schools in Shiraz and Marvdasht and participant selection criteria using purposive sampling Mhvrvtdad participants interviewed 12 people. Semi-structured interviews to collect information on the level and methods for data analysis at both levels through thematic coding was done.This model is based on the methods of teaching art, including two group teaching methods and individual teaching methods as well as opportunities and positive achievements.
      Keywords: Art teaching methods, Elementary School, Design Pattern
    • Somayeh Bahmei, Taraneh Enayati * Pages 101-126
      This study aimed to identify factors affecting the higher educational services quality in Farhangian university. The samples of 364students, professors and university employees Fars Farhangian university, who were selected randomly, have been established. The methods used in this study, combined with a pattern of quantity, quality, and using interviews and questionnaires carried out by the researcher. After running processes related to questionnaire design, test validity and reliability (96/.), Completed questionnaires by students, professors and employees of factor analysis was performed. The Factor analysis categorizes indicators in 2dimensions: structural requirements (including: organization and management, curriculum and instruction, tangible, functionality and reliability, growth and social development, validation) and competitive requirements (competence, promoting, empathy).
      Keywords: Quality of Service, Higher Education, customer-oriented, university educators, internal, external customer
    • Farideh Hamidi, Hengameh Memari * Pages 127-144
      The purpose of present research was “Predicting Women Teacher's Classroom Management Style according to Mindfulness and Academic Optimism”. From the whole number of women teachers of the girls᾽ secondary schools in Tehran that were 21110 in 1393-94, selected 385 teachers through multi-steps cluster-randomized sampling and Cochran formula. Three questionnaires included 'Classroom Management Style's (Martin et al, 1998), 'Academic Optimism Scale' (Hoy et al, 2008) and 'Langer Mindfulness Scale' (Langer, 2004) were applied for collecting data. The validity of questionnaires acquired with referring to experts and construct validity through factor analysis. The reliability of these questionnaires through Cronbach alpha was in the following manner: 0.69, 0.82 and 0.75. The data were analyzed through logistic regression. Results showed that “Engagement” had negative correlation with non-interventional (R2=0/099) and interactional (R2=0/138) classroom management style (p
      Keywords: classroom management style, mindfulness, Academic Optimism, women teachers
    • M. Darabi, A. H. Mehdi Zadeh, Zh Taheri *, M. Sharafi Pages 145-164
      The purpose of this research was to investigate the realationship between organizational intelligence and trust with effectiveness and mental health in high schools’ principals.Our statistical population included all high schools’ principals of Kermanshah.74 people were selected through simple random sampling. The instruments utilized were: Organizational Intelligence Questionnaire, Organizational Trust Questionnaire, Effectiveness Questionnaire, and Mental Health Questionnaire.The research is a type of descriptive – correlation study. A statistical modle of multiple – variable regression and Pearson correlation coefficient has been used. The results indicate that there is meaningful positive relation between trust and mental health. In the way that, by increasing principals’ trust, the mental health will increase too. Also, there is meaningful relation between common fate and spirit with effectiveness. In the way that, by increasing the common fate, the spirit and effectiveness will increase and vice versa.
      Keywords: Organizational Intelligence, Organizational Trust, Effectiveness, Mental Health, school
    • A.M. Mohammad Davoodi *, S. Bahadori Pages 165-186
      The present study was conducted with the aim of determining affecting factors on efficiency of professional ethics from the viewpoint of teachers of Qom province .The research methodology is descriptive-survey and applied in terms of data collection and purpose respectively. Statistical population included teachers which amounted to 10000 teachers. The study's sample size was determined as384 teachers based on Morgan's table, and they were selected using proportional stratified random sampling method. In order to collect data self-constructed questionnaire which consists of 48 closed-ended questions was designed by researcher based on 5 Likert scale. The content-related validity of questionnaire was approved by experts, and its reliability was 0.94. The collected data was analyzed using descriptive and inferential statistics such as (mean, standard deviation) and inferential statistics (t-test) Data analysis was carried out through SPSS software. The results showed that that six factors including personal, organizational structure, technological, servant leadership, religious and cultural-societal have influence over professional ethics of teachers. It was also revealed that according to teachers the personal factor is the most effective one and technological factor has the least influence on professional ethics. According the importance of professional ethics in organizational development, it is necessary to consider training of professional ethics of human resources in organizations and educational institutions
    • H. Ranaee, B. Shemshiri, M. Ali Mohammadlu, P. Nazari * Pages 187-210
      The education system can be one of the most complex subsystems social, economic and cultural and due to the wide spread of activities educational system, evaluation of educational organizations, programs, staff and evaluation of services provided by them can play an effective role in providing quality education. Therefore, the aim of this study is to identify effective indicators in measuring of the educational services quality, The first step by extensive literature review, effective indicators, extraction and based on strategy research content validity, indicators that have the most frequency in the previous study were analyzed ,as a result extracted 66 indicators. Then, by using the survey method using researcher made questionnaire, and the selection and Feedback of 12 professors familiar with the subject by using purposive sampling method in Shiraz University, effective indicator confirmed by using fuzzy screening techniques. The results can be used by researchers, administrators and practitioners in higher education system
      Keywords: Educational service quality, Content Validity, fuzzy screening
    • S. Abedi *, B. Saeidipour, M. Farajollahi, M.H. Seyf Pages 211-238
      The present investigation aims at examining the relationships between the variables of epistemological and motivational beliefs (educational self-efficacy and achievement goals) with each other as well as their role in self-regulatory learning strategies (Cognitive and Meta Cognitive Strategies) of Payame Noor University students in a causal Model framework and through Path Analysis. in order to test the questions of the research, a sample of 600 students from Payame Noor University centers, using multiple cluster sampling and stratified sampling were randomly selected, and to a self-report questionnaire consisting scales of the epistemological beliefs (Schommer, 1993), achievement goals (Middleton & Midgley, 1997) and educational self-efficacy and self-regulatory learning strategies (Pintrich & De­Groot, 1990), were asked. Results indicated that the proposed causal model after revision enjoys a good fit index, and that the variables formed 29 and 35 percent of the total variance of cognitive and metacognitive strategies. In general, according to the results of this study, epistemological beliefs not only have a direct effect but also have an indirectly impact on students’ self-regulatory learning strategies through achievement goals and educational self-efficacy. Therefore, it is essential that these beliefs be enhanced through enriching the living and learning contexts.
      Keywords: Epistemological Beliefs, Achievement Goals, Educational Self-efficacy, Cognitive, Meta Cognitive Learning Strategies, Payame Noor University Students
    • H. Momeni *, Z. Rohani Pages 239-256
      This research is to investigate the relationship between teachers''professional competences and the job motivation with their willingness to participate in curriculum development was carried out. The population of 726 primary school teachers were the academic year 93-94 Torbat-e Heydarieh city. 267 persons were selected Using formula kerjeci and morgan and stratified random sampling. Data were collected by the researcher made questionnaire of teachers 'professional competences,and willingness to participate in curriculum development ,and job motivation of Aldham and Heckman . Through content validity, validity was evaluated. Reliability of questionnaire of teachers 'professional competences 0/83, questionnaire of job motivation 0/81, questionnaire of willingness to participate in curriculum development 0/79, using Cronbach's alpha was calculated. Pearson correlation test and regression analysis were used. The results showed that, there was a significant relationship , between the teacher's 'professional competences and the job motivation with their willingness to participate in curriculum development (p
      Keywords: Professional competences, Job motivation, Participatory Curriculum
    • B. Saberi *, M.H. Rezaee, Sh Amin Shayan Jahromi Pages 257-274
      The purpose of this research was investigating the relation between[N1] perception of organizational culture and emotional intelligence with job burnout among high school teachers of Darab.
      The Statistical sample of this research was 230 high school teachers of- Darab ,that were selected by classified sampling method from all 582 high school teachers of Darab. In order to gather datas, researcher used three questionnaires Cameron's organizational culture, Bradbury and Grave's emotional intelligence and Geldard's job burnout questionaire. Validity and reliability of those questionnaires were accepted.
      At last, the gathered data's were analyzed by Pearson coefficient, Regression, ANOVA and t- test. Multiple The result showed that there were a negative correlation between clan culture, Adhocracy culture and Market culture with job burnout .but was not Correlation between bureaucracy culture with teachers job burn- out . In addition, there were significant correlation between emotional- intelligence and its components with job burn out The results showed that emotional intelligence was more effect to Predict of teachers job burnout in contrast of organizational culture.
      In the otherwise, there werent significant difference between teachers- job burnout based on field of teaching, seniority and gender.
      Keywords: Organizational Culture, Emotional Intelligence, job burn out
    • M. Feizi * Pages 275-292
      The main purpose of this study is evaluating the weighted impactof impression management dimensions on the development of organizational influence and political skills. This study is based on a correlation and the statistical population consists of all the academy members as well as employees of Islamic Azad University Branches of Ardebil province. According to Cochran sample volume method, 246 persons has been selected from 1067 persons. In order to collect information, a questionnaire designed and distributed among the sample members. Finally, 235 completed questionnaire was collected. Questionnaire validity is confirmed by the authorities and the reliability coefficients of impression management, organizational influence and political skills questionnaire was confirmed by Cronbach's Alpha method. We used Pearson Correlation method for knowing the relationship between variables and used Relative Importance method to analyzing the weighted impact of impression management dimensions on depend variables. The findings of research show that there is a relationship between impression management dimensions, organizational influence and political skills. And, Self-promotion dimension have the highest relative weight on development of organizational influence, and each of the impression management components is affect by different coefficients on political skills.
      Keywords: Impression Management, Organizational Influence, Political Skills, Relative Importance
    • H.A Najafi Hezarjaribi *, Sh Noruzi Pages 293-308
      The purpose of the research is to design a Transfer findings with an emphasis on the compounent creation of knowledge and technology of distance learning that uses structural interpretive modeling along with modeling structural equations. The research method is a combinatorial. In the first stage of data collection with the Delphi method of knowledge transfer specialists, the main indicators were extracted and its validity was determined and at the quantitative stage after determining the reliability of the questionnaire, was provided to test examiners. The statistical population is 1930 people, including 325 faculty members, Promoters 1300 people, educational instructors of 305 people who were staff of agricultural research institutes and centers that based on Morgan's table the sample size was estimated to be 641 people by population group and samples were selected by using random stratified sampling method. In order to develop the concept of Transfer findings through distance learning, the research questionnaire was analyzed by using factor analysis and Cronbach's alpha. As a result, the research findings show the research Which has eight components in knowledge transfer through distance learning introduced the creation of knowledge and technology of distance learning as two main indicators that play a significant role in the transfer of research findings from a distance. And the managers of the agricultural knowledge and information system should have these two components more important than other components. It is suggested that, in addition to contribute of farmers in creation of knowledge, in order to rapid transfer of research findings to the users, distance education technologies should be used.
      Keywords: distance learning technologies, transfer of findings, creation of knowledge, Knowledge Management, Agricultural research
    • A.M. Taheri *, M. Shaabani Pages 309-326
      The purpose of this study was to investigate the relationship between thinking style(legislative, executive, judicial) and managers’ entrepreneurshipand organizational health among Shiraz medical science universities staff.
      The population of the study included all faculty managers and staff members of Shiraz medical sciences university of which a sample of 60 managers and 240 staff were selected through stratified sampling.The instruments of the research included Hoy & Fildman (1966)Organizational Health questionnaire (OHI), Robbins and Coultar (1989) Entrepreneurship questionnaire and Sternberg’s Thinking Style Questionnaire (1991).
      The data analyzed by SPSS and the correlational analysis of the factors showed that there is a positive and significant relationship between executive thinking style and entrepreneurship and organizational health but there is no relationship between Judicial thinking style and entrepreneurship and organizational health.
      Findings revealed that entrepreneurship has a mediating role for executive thinking style and organizational health .The results showed the important role of managers’ thinking styles and entrepreneurship in organizational health among staff.
      Keywords: Thinking Style, Entrepreneurship, Organizational Health