فهرست مطالب

نشریه رهیافتی نو در مدیریت آموزشی
سال نهم شماره 3 (پیاپی 35، پاییز 1397)

  • تاریخ انتشار: 1397/09/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • فاطمه بهجتی اردکانی*، محمدحسین یارمحمدیان صفحات 1-18

    در عصر جهانی و بین المللی،مدرسان دانشگاهی کم تر به عنوان تامین کنندگان اطلاعات و بیشتر به عنوان مفسرانی هستند که مسوولیتشان ایجاد محیط مناسب علمی برای درک عمیق حوزه های علمی است .در این راستا هدف اصلی ونقطه توجه برنامه ریزان درسی ، اساسا طراحی اهداف وبرنامه های آموزشی مطلوب و کار آمد بوده است.
    دراین مقاله از روش تحلیل محتوای کیفی با رویکرد قیاسی استفاده شده است تا رویکردهای بین المللی سازی برنامه های در سی آموزش عالی در کشور های مختلف را مورد بررسی ومطالعه قرار دهد.ودر نهایت الگوی مناسب برای کشور ایران را پیشنهاد می دهد.. نمونه پژوهش شامل دانشگاه ها ونظامهای آموزش عالی در کشورهایی که به بین المللی کردن آموزش عالی پرداختند، از قبیل آمریکا،کانادا واسترالیا می باشد.
    روش نمونه گیری پژوهش به صورت نمونه گیری هدفمند از بین کشورهایی که در زمینه بین المللی ساختن برنامه های درسی آموزش عالی فعالیت کرده اند، انجام گرفت.
    یافته های تحقیق شامل استراتژی ها ،برنامه ها وفعالیتهای مناسب برای بین المللی کردن برنامه های درسی وروش های تدریس ویادگیری آموزش عالی در هر کشور می باشد. مقایسه استراتژی های سه کشور آمریکا ، کانادا و استرالیا نشان داد که مهمترین استراتژی این کشور ها بین المللی کردن برنامه درسی و یادگیری و الحاق محتوای بین المللی به برنامه های درسی موجود است و تغییر مکان فیزیکی استاد و دانشجو در قالب برنامه های مبادله کمتر مورد توجه است. امروزه ارجحیت بر بین المللی سازی برنامه های درسی بومی، ملی و محلی داخل هر کشور می باشد.
    کلیدواژگان: بین المللی کردن، آموزش عالی، برنامه درسی، الگوی مناسب
  • امیر مختار رزمی *، محمد علی نعمتی، افسانه زمانی مقدم صفحات 19-44
    هدف اصلی پژوهش حاضر" طراحی نظام جامع آموزش اثربخش کارکنان سازمان زندان ها و اقدامات تامینی و تربیتی کشور است. "روش پژوهش از نظر هدف از نوع کاربردی و از نظر نحوه گردآوری داده و اطلاعات ، از نوع آمیخته اکتشافی بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل کارکنان سازمان زندان های کشور بوده که تعداد آنها برابر با 15700 نفر به عنوان حجم جامعه بود که بر اساس نمونه گیری تصادفی طبقه ای و فرمول نمونه گیری کوکران تعداد آن ها 372 نفر تعیین شدند. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه محقق ساخته شده بر مبنای طیف لیکرتبه عنوان ابزار جمع آوری داده های کمی و مصاحبه نیمه ساختمند به عنوان ابزارجمع آوری داده های کیفی استفاده شده است .روایی صوری پرسشنامه پژوهش با مطالعه فردی و با نظر استاد راهنما و مشاور و روایی محتوایی پرسشنامه با استفاده از نسبت روایی محتوا(CVI) و شاخص روایی محتوا(CVR) مورد بررسی و تصحیح قرار گرفت.پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ بررسی گردید. این مقدار برای پرسشنامه 82/. تعیین گردید در پردازش و تحلیل داده ها گرد آوری شده از آزمون t وابسته به کمک نرم افزار SPSS و مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار لیزرل استفاده شد ..با اجرای روش های مذکور،پس از تجزیه وتحلیل داده ها در نهایت 5 مولفه برای اثربخشی نظام جامع آموزش کارکنان در سازمان زندان های کشور استخراج گردید و مدل اثربخشی ارائه شد. مولفه های اثربخشی با توجه به اولویت ضریب مسیر عبارتند از: درونداد 20/6، برونداد32/6 ، فرایند 14/6،ارزشیابی 38/6،پیامد وبازخورد 39/6، با توجه به آماره به دست آمده از نتیجه آزمون tوابسته، اختلاف همه میانگین ها با احتمال 001/ معنی دار است .و در نهایت الگو اثربخشی نهایی و ساز و کارهای اجرایی الگو ، ارائه و مولفه کلیدی اثربخشی که مشتمل بر نظام جامع آموزش کارکنان بوده، معرفی گردیده است.
    کلیدواژگان: آموزش کارکنان، آموزش اثربخشی، استاندارد آموزشی
  • امیر سبزی پور*، مهران فرج الهی، محمدرضا سرمدی، هادی غفاری صفحات 45-67
    بررسی بازگشت سرمایه همیشه از پیچیده ترین و مبهم ترین و در عین حال ضروری ترین گام های بخش های مختلف اقتصادی و بخصوص اقتصاد آموزش است. براین اساس و با توجه به ویژگی های خاص دوره های آموزش از دور در مورد کیفیت و بازگشت سرمایه در این دوره ها سوالات جدی مطرح است لذا هدف این پژوهش بررسی نرخ بازگشت دوره های آموزش از دور دانشگاه پیام نور با استفاده از مدل استاندارد مینسر و الگوی بسط یافته آن، با در نظر گرفتن متغیرهای کنترلی شامل جنسیت و نوع تاهل می باشد. این پژوهش از نوع توصیفی تحلیلی بوده است که با استفاده از تحلیل رگرسیون انجام گرفته است. همچنین ضرایب مدل با حداقل مربعات معمولی و در چارچوب روش داده های تابلویی برآورد گردیده است. جامعه آماری تحقیق، شامل کلیه دوره های آموزش از دور برگزار شده در دانشگاه پیام نور از ابتدای سال 1390 تا پایان سال 1394 می باشد که از میان آنها 125 دوره با روش حذف سیستماتیک انتخاب شده است. اطلاعات مورد استفاده در این پژوهش براساس اطلاعات ثبت نامی دانشجویان دانشگاه پیام نور جمع آوری شده است. نتایج بدست آمده بیانگر آن بود که سطح مقاطع تحصیلی بر روی دریافتی آتی افراد اثر بیشتری نسبت به دیگر متغیرها دارد. از سوی دیگر نتایج پژوهش حاکی از آن است که نرخ بازگشت آموزش در زنان بیشتر از مردان است و همچنین نرخ بازگشت آموزش متاهلین نسب به افرادمجرد بیشتر است. بنابراین می توان گفت به طور کلی علی رغم شک و گمانه های مطرح شده در مورد بازگشت سرمایه و کیفیت دوره های آموزش از دور، در دانشگاه پیام نور نرخ بازگشت سرمایه مثبت بوده است که به نوعی می توان کیفیت این دوره ها را تایید کند.
    کلیدواژگان: نرخ بازگشت سرمایه، اموزش از دور، داده های تابلویی
  • سیدعلی کوشازاده *، محبوبه اسدزاده صفحات 69-90

    یکی از عوامل اثرگذار روحی-عاطفی در محیط های کاری و آموزشی که وجود و اثرات منفی فردی و سازمانی آن کمتر مدنظر قرار گرفته، موبینگ (ترور روحی) است. موبینگ فعالیتهای روحی-عاطفی با نمودهای گفتاری و رفتاری است که فرد (موب کننده) به گونه ای رفتار می کند تا طرف مقابل (قربانی موب شده) در شرایط ناامن قرار گرفته و گاه مجبور به ترک سازمان شود.
    هدف این مطالعه علمی-مروری از نوع توصیفی و مبتنی بر صبغه کتابخانه ای، آن است که با کاوش مطالعات نظری و میدانی جهانی، به تعریف موبینگ، مراحل و ابعاد آن بپردازد؛ عوامل مرتبط (پیشایندها و پیامدهای) آن را بررسی کند؛ مهم ترین الگوهای مطرح شده، الگوی جامع توسعه یافته عوامل مرتبط با موبینگ و راهکارهایی برای مدیریت و کاهش آن ارایه دهد.
    نتیجه مطالعه حاضر نشان می دهد در محیط های کاری و آموزشی، رفتارهای موبینگ شامل هفت بعد مختلف، عوامل موثر و پیامدهای مخرب (فردی، شغلی، سازمانی، روانی-اجتماعی) است که ضرورت شناخت و مدیریت آنها، انجام مطالعات دقیق میدانی و بومی در هر محیط سازمانی و آموزشی خاص آن را ایجاب می کند. تقویت مربی گری، رفتارهای شهروندی سازمانی، شفافیت سازمانی، اخلاق کاری-حرفه ای، هوش معنوی و هیجانی، مدیریت تعارض و پویایی های تیمی، راهکارهای کاهش موبینگ و هم افزایی فعالیت ها برای تحقق اهداف فردی و سازمانی است.
    کلیدواژگان: موبینگ، قلدری سازمانی، محیط آموزشی، آزار و پرخاش گری در محیط کار
  • سعید فرح بخش*، کبری یوسف وند صفحات 91-108
    هدف پژوهش حاضر عبارت از شناسایی رابطه بین سرمایه اجتماعی و کیفیت زندگی کاری با میانجی گری محبوبیت اجتماعی اساتید دانشگاه لرستان بود. جامعه آماری این پژوهش شامل تمامی اعضای هیات علمی دانشگاه لرستان می باشد که تعداد آنها بالغ بر 254 بود. به منظور انتخاب نمونه آماری، تعداد 148 نفر که از طریق جدول کرجسی و مورگان برآورد شده بود؛ با استفاده از روش نمونه گیری طبقه ای نسبی انتخاب گردید. برای گردآوری داده های مورد نظر، از سه فرم پرسشنامه سرمایه اجتماعی، محبوبیت اجتماعی و کیفیت زندگی کاری که از روایی محتوی و پایایی قابل قبول برخوردار بودند؛ استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل فرضیه اساسی تحقیق که عبارت بود از "متغیر محبوبیت اجتماعی در رابطه با سرمایه اجتماعی اعضای هیات علمی دانشگاه و کیفیت زندگی کاری آنان نقش تعدیل گر دارد"؛ آزمون معادلات ساختاری و با بهره گیری از نرم افزارهای SPSS و LISREL، مورد تحلیل قرار گرفت. نتایج مبین آن بود که بین سرمایه اجتماعی اعضای هیات علمی دانشگاه و کیفیت زندگی آنان رابطه مثبت وجود دارد؛ این رابطه با تعدیل گری متغیر محبوبیت اجتماعی آنان افزایش می یابد. به عبارت دیگر محبوبیت اجتماعی، علاوه بر آنکه موجب افزایش کیفیت زندگی کاری اساتید می شود؛ رابطه بین سرمایه اجتماعی و کیفیت زندگی کاری آنان را نیز قوی تر می کند.
    کلیدواژگان: محبوبیت اجتماعی، کیفیت زندگی کاری، سرمایه اجتماعی، دانشگاه، اساتید
  • مجتبی کاظمی *، حمید رحیمیان، عباس عباس پور صفحات 109-145
    هدف این پژوهش نشان دادن چگونگی ارائه مفهومی از سازمان یادگیرنده , تثبیت و ایجاد مدل آموزشی ،ملزومات و مشخصه های این مدل می باشد. لذا به تدوین مدلی مناسب جهت سنجش فرایند آموزش متناسب با ویژگی های سازمان یادگیرنده که از روایی و اعتبار قابل قبولی برخوردار باشد،پرداخته شده است. در ابتدا طی مطالعات میدانی ومصاحبه با خبرگان صنعت و بررسی ادبیات موضوع، رویکردها و اقدامات مختلفی که سازمان ها می توانند آموزش مبتنی بر سازمان یادگیرنده را متحقق سازند شناسایی و بر اساس آن پرسشنامه سازمان یادگیرنده در قالب 94 سوال تدوین شد.در مرحله بعد روایی محتوای پرسشنامه از منظر شاخص های شفافیت ، مناسبت وجامعیت توسط خبرگان ارزیابی شده و با اعمال نظرها و اصلاحات صورت گرفته، پرسشنامه نهایی با 72 سوال و در قالب 12 شاخص محوری،این مدل را مورد سنجش قرار داد. جامعه آماری متشکل از سه شرکت سیمانی با ظرفیت تولید اسمی بالای ده هزار تنی و بالغ بر 1719 نفر می باشد و پرسشنامه در میان نمونه ای متشکل از 326 نفر از تکنسین ها ، کارشناسان و مدیران مورد آزمون قرار گرفت . یافته های پژوهش نشان می دهد که شرکتهای سیمانی از لحاظ سازمان یادگیرنده در سطح متوسط می باشند و موانعی پیش روی انها می باشد.بر این اساس برای تبدیل شرکتهای تحت مطالعه به سازمان یادگیرنده،راهکارهای اثربخشی ارایه گردیده است.
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، ادگیری سازمانی، عوامل فردی، عوامل سازمانی
  • مرتضی شفیعی *، شهاب بازیار صفحات 147-173
    امروزه با وجود فنآورشدن مدارس و رشد و پیشرفت تکنولوژی، همچنان نقش مدیریت و ارزیابی کارایی و عملکرد به عنوان عاملی حیاتی و راهبردی در بقای سازمان، کاملا مشهود است. ارزیابی عملکرد مدارس و در نتیجه آن هدایت مدارس، یکی از مسائل پیچیده در امر آموزش و تعالی می باشد که به صورت عینی و کمی کمتر مورد توجه قرار گرفته است. در تحقیقاتی که در این حوزه انجام شده است کمتر می توان به یک تحقیقی عینی، که نتیجه آن ارزیابی و رتبه بندی مدارس و ارائه نمره کارایی مدارس باشد؛ دست یافت. از این رو محقق از مدل تحلیل پوششی داده ها برای ارزیابی کارایی مدارس استفاده می نماید. این مدل امکان ارائه نمره کارایی مدارس و رتبه-بندی کردن آنها را دارد و به علت استفاده از مدل سازی ریاضی اعتبار نتایج بسیار بالا می باشد. لذا در این مقاله محقق به ارائه مدلی ریاضی برای ارزیابی کارایی دبیرستان های شهر رستم می پردازد. در این تحقیق کاربردی که با روش توصیفی به سنجش کارایی دبیرستانهای شهرستان رستم می پردازد، 15 دبیرستان تحت ارزیابی کارایی قرار می گیرد. سپس با استفاده از نظرات متخصصان حوزه تعلیم و تربیت، شاخص های ورودی و خروجی مدارس استخراج شده و مدل تحلیل پوششی داده ها (FDH ) طراحی می گردد. مدل بوسیله نرم افزار GAMS حل شده و نتایج ارائه شده است. نتایج نشان می دهد که از بین دبیرستانهای مجود 10 دبیرستان به صورت کارا و 5 دبیرستان ناکارامعرفی شدند. در پایان نیز به تحلیل نتایج و رتبه بندی واحدهای کارا پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد، تحلیل پوششی داده ها، مدل FDH، ارزیابی مدارس، تحلیل حساسیت
  • حبیب غلام شاه زری* صفحات 175-199
    افزایش رقابت پذیری در بخش آموزش عالی باعث بروز تفاوت های عمیق در بین موسسات آموزشی گردیده، در این زمینه بحث های اساسی مطرح است که هرکدام درزمینه ی به کارگیری فناوری اطلاعات و ارتباطات در دانشگاه ها نقش مهمی ایفا می کنند ازجمله می توان به کیفیت آموزش، اثربخشی، هزینه، ارائه خدمات چندگانه اشاره نمود. هدف این پژوهش بررسی میزان تاثیرگذاری فناوری اطلاعات و ارتباطات بر شاخص های کیفی در آموزش عالی ایران است. روش تحقیق ازنظر جمع آوری اطلاعات میدانی پیمایشی، ازنظر هدف کاربردی و ماهیت آن توصیفی است. جامعه آماری دانشجویان و اساتید دانشگاه های شهرستان بوشهر بود که نمونه آماری به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انجام گردید و تعداد 602 نفر انتخاب شدند. ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته است که روایی آن با مطالعه منابع واخذ نظرات استادان با تجربه وصاحب نظر دربحث آموزش بدست آمد و پایایی 89/.= که از طیق آزمون آلفای کرانباخ محاسبه گردید. نتایج تحقیق که بر اساس آزمون های تی تک نمونه ای ، تحلیل واریانس، و تحلیل عاملی بود نشان داد که تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر متغیر برنامه ریزی و ارزشیابی آموزشی بیشتر از سایر متغیرهای کیفیت است همچنین با احتساب متغیر سمت پاسخ دهندگان ،دانشجویان میانگین بالاتری به تاثیر فناوری اطلاعات در بهبود برنامه ریزی وارزشیابی دوره ها نسبت به اساتید دادند.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، فن آوری اطلاعات و ارتباطات، کیفیت آموزش، شاخص های کیفی در آموزش
  • عبدالمحمد طاهری *، نجف طهماسبی پور، معصومه صادقی کهمینه صفحات 201-219
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی رابطه بین ساختار سازمانی (پیچیدگی، رسمیت، تمرکز) با انگیزش شغلی کارکنان شرکت گاز بید بلند بوده است. جامعه ی آماری این پژوهش کارکنان شرکت گاز بید بلند در سال 1392 مشتمل بر 291 نفر بوده و با نمونه گیری تصادفی خوشه اینمونه ای با حجم 165 نفر انتخاب شد. ابزارهای این پژوهش شامل پرسشنامه پیچیدگی رابینز (1987)، پرسشنامه رسمیت هیگ و آیکن (1969)، پرسشنامه تمرکز رابینز (1987) و پرسشنامه انگیزش شغلی رابینسون (2004) بوده است. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از روش های آماری در سطح توصیفی و استنباطی استفاده گردید. در سطح توصیفی از شاخص هایی نظیر فراوانی، درصد، میانگین و نمودار و در سطح آمار استنباطی از ضریب همبستگی پیرسون و ضریب آتا استفاده شده است. نتایج نشان داد که بین ساختار سازمانی، رسمیت و تمرکز سازمان با انگیزش شغلی رابطه ی معناداری وجود دارد. همچنین پژوهش نشان داد بین وضعیت استخدام و وضعیت تاهل با انگیزش شغلی رابطه ی معناداری وجود دارد، اما بین جنسیت، سن، سابقه و میزان تحصیلات با انگیزش شغلی رابطه ی معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: سازمان، ساختار سازمانی، انگیزش، انگیزش شغلی
  • سمیه صمیمی *، محمدنقی ایمانی، ابوالقاسم دلخوش کسمایی صفحات 221-245
    هدف این پژوهش ارائه مدلی جهت مدیریت ریسک مبتنی بر سطوح بلوغ توانایی های کارکنان و کیفیت آموزش در کارکنان شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی.است. روش پژوهش ازنظر هدف کاربردی و از نظر نوع داده آمیخته بود. جامعه آماری بخش کیفی پژوهش شامل خبرگان دانشگاهی و مدیران ارشد صنعت نفت و گاز کشور بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و اصل اشباع ده نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. گروه دوم از جامعه آماری این پژوهش، شامل تمامی کارکنان مجتمع گازی پارس جنوبی بودند که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی و فرمول کوکران 380 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. در این پژوهش به منظور گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای، مصاحبه نیمه ساختاریافته (بخش کیفی) و پرسشنامه محقق ساخته (بخش کمی) استفاده شد. به منظور محاسبه پایایی از روش پایایی بین دو کدگذار استفاده شد که نتایج بیانگر پایایی و روایی مصاحبه بود. به منظور بررسی روایی پرسشنامه نیز از روایی صوری، محتوا و سازه استفاده شد و به منظور محاسبه پایایی آن نیز از ضریب آلفای کرونباخ و پایایی ترکیبی استفاده شد که نتایج بیانگر روا و پایا بودن پرسشنامه محقق ساخته بود. برای تحلیل داده های کیفی پژوهش از طریق تحلیل محتوا استفاده شد. در بخش کمی نیز با توجه به سوال های پژوهش از روش های آمار توصیفی (میانگین، انحراف معیار، جداول توزیع فراوانی و نمودار) و استنباطی (مدل سازی معادلات ساختاری، تحلیل عاملی اکتشافی و آزمون تی تک نمونه ای) و با استفاده از نرم افزارهای Spss و Lisrel استفاده شد. نتایج نشان داد که مولفه های ارتقای کیفیت آموزشی شامل فردی (0.78)، آموزشی (0.84) و سازمانی (0.80)، سطوح قابلیت های منابع انسانی شامل سطوح مقدماتی یا ابتدایی (0.83)، مدیریت شده (0.83) پیش بینی شده (0.87)، تعریف شده (0.48) و بهینه شده (0.29) بود و مدیریت ریسک نیز شامل مولفه های نوآوری (0.67)، محیط ریسک پذیر (0.73)، ریسک پذیری مدیریتی (0.84)، کارایی هیات مدیره (0.67) و مدیریت ریسک یکپارچه (0.65) بود؛ ارتقای کیفیت آموزش (0.44) و سطوح بلوغ قابلیت های منابع انسانی (0.41) بر مدیریت ریسک تاثیر داشت؛ بر اساس مولفه های شناسایی شده مدلی ارائه شد که برازش مناسبی داشت.
    کلیدواژگان: ارتقا کیفیت آموزش، مدیریت ریسک، سطوح بلوغ قابلیت های منابع انسانی
  • جمال سلیمی *، ناصر یوسفی، عباس احمدی صفحات 247-268
    چکیده: هدف این پژوهش بررسی نوع رابطه(تعیین رابطه) بین کارکردهای مدیریت منابع انسانی در محیط های یادگیری (استخدام، آموزش گسترده، پویایی داخلی، امنیت کارکنان، شرح شغلی شفاف، پاداش و مشارکت) با عناصر فرسودگی است. رویکرد پژوهش کمی و راهبرد آن توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل مدیران دبیرستان های متوسطه نظری(متوسطه دوم) استان کردستان هستند. تعداد کل این مدارس 336 موسسه است که با استفاده از فرمول کوکران، 179 نفر به عنوان نمونه تعیین شدند. روش نمونه گیری تصادفی نسبی است. ابزار گردآوری اطلاعات شامل دو پرسشنامه استاندارد پرسشنامه کارکردهای منابع انسانی(HRF) و پرسشنامه فرسودگی شغلی ماسلاچ(MBI) است. در تجزیه و تحلیل داده ها از روش های همبستگی پیرسون و رگرسیون چند متغیره (گام به گام) استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان می دهد که بین کارکردهای مدیریت منابع انسانی با مولفه کارکرد شخصی رابطه تبیین کننده وجود دارد. بین کارکردهای مدیریت منابع انسانی و بعد فراوانی مولفه اضمحلال عاطفی در سطح 05/0 در مولفه پویایی داخلی به صورت مثبت و مستقیم معنی دار است. به این معنی که کارکرد ضعیف مدیریت منابع انسانی در مولفه های یاد شده باعث مسخ شخصیت می شود و کارکرد قوی باعث تقویت آن می گردد. رابطه بین مولفه آموزش گسترده با بعد شدت مولفه اضمحلال عاطفی(رابطه به صورت معکوس و منفی) معنی دار است. بعد پویایی داخلی، در مورد بعد فراوانی کارکرد شخصی نقش تبیین کننده تری دارد. رابطه بین مولفه های پاداش و مشارکت ، پویایی داخلی و پاداش و مشارکت ( به صورت رابطه مثبت و مستقیم)معنی دار است.
    کلیدواژگان: فرسودگی شغلی، مدیران مدرسه، محیط های یادگیری، پرسشنامه کارکردهای منابع انسانی(HRF )، پرسشنامه فرسودگی شغلی ماسلاچ( MBI)
|
  • Fatemeh Behjati* Pages 1-18

    In the global age, professors provide less information and do as interpreters which their responsibility is creating proper scientific environment to understand scientific agendas respectively. In this order, the main goal of curriculum planers and programmers is designing proper educational programs.
    In this paper, the qualitative content analysis method with comparative approach has been used to study internationalizing approaches of high education curriculum in different countries and finally a proper model is recommended for Iran. Research sample includes universities and high education centers of countries such as USA, Canada and Australia which those have internationalized high education centers.
    Research sampling method was conducted as targeted sampling among countries which those have internationalized high education centers.
    Research findings include strategies, programs and activities for internationalizing curriculum and teaching and learning methods of high education in each country. Comparing strategies of USA, Canada and Australia indicated that the most important strategy of these countries was the internationalizing curriculum and learning methods and adding international content to existing curriculum and also changing physical place of professor and student without continuous interaction. Today's, priority is focused on internationalizing local and national curriculum in each country
    Keywords: Internationalization, higher education, curriculum, Appropriate model
  • Amirmokhtar Razmi* Pages 19-44

    The main purpose of this pape is the presentatio of a comprehensive systcm (model) of effective training for the state prisons staff the from of this paper is an applied stady objectivehy and the collectin of data is mixed discover Statistical population was the state prisons staff and the statisttcd samples were 400 staff mcmbers,
    The data collection tool in this stady is a questionnaire with reliabitity component of the educational process have examined.
    The cronbach,s alpha coefficient formula was used to determine the reliability of the questionnaire(a=.,82).content and face validity of the questionnaires were also assessed by reliabie scientific textabooks and viewpoints of experts and professors (by use of cvl and cvr formula). Finally,data analysis was don use of partial least squares (Lezrerl) software.
    Findings
    after data analysis 5 components determined for assessmen of a comprehensive systcm (model) of effective training for the state prisons staff .
    Effectiveness components, in order of importance are.input6/20,out put 6/32,porss6/14,evalusan 6/38,Finally an assessment model for comprehensive system of effective training are about the goals , the componcrt and the model administrat mechanism hs offered
    Keywords: Keywords: Training stsff, effectiveness training, standard training
  • amir sabzipor* Pages 45-67
    Education returns especially in distance education is more sensitive because of the questions raised about the quality of this courses. On this basis, this paper examines the rate of education returns in distance education courses held in Payame Noor university. Research method was descriptive – correlation and the rate of education returns has calculated using the standard Minser model with regard to control variables including gender and type of marriage. Panel data techniques has been used for estimation regression. The statistical population of the study includes all distance education courses held in Payame Noor university from the beginning of 2011 to the end of 2015. The results show that the relation between the rate of return on educational and the individual’s income is positive and meaningful and there is a meaningful relationship between the rate of return in distance learning courses with gender and marriage, and also results show that the education return in women is higher than man and education return in marrieds is higher than singles.
    Keywords: Rate of return on capital, distance education, panel data
  • sayed Ali koushazade, Mahboobe Asadzade Pages 69-90

    One of the factors affecting psycho-emotional in the workplace and educational environments, that less considered its existence and personal and organizational negative effects, is mobbing (psychological terror). Mobbing is psycho-emotional activities with verbal and behavioral manifestations, in which a person (mobbing agent) have such behavior aim that other party (the victim of mobbing) placed in unsafe conditions, and sometimes he/she had to leave the organization.
    The aim of this scientific-review study, descriptive type, based on library approach is by investigating global theoretical and field studies, define mobbing and its steps and dimensions; consider associated factors (antecedents and consequences of mobbing); present the most important designed models, developed a comprehensive model of factors associated with mobbing, and finally solutions for managing and decreasing mobbing.
    Results of this study show that in educational and work environments, mobbing behaviors include 7 different dimensions, effective factors and destructive consequences (personal, job, organizational, mental-social) that necessity of knowing and managing them, oblige doing field and native exact studies in every special educational and work environments. Promoting coaching, citizenship behaviors, organizational transparency, work-professional ethics, spiritual and emotional intelligence, conflict and team dynamics management are solutions for decreasing mobbing and synergistic practices in line with achievement of personal and organizational goals
    Keywords: Mobbing, organizational bullying, aggressiveness at work, educational environment
  • Saeed Farahbakhsh* Pages 91-108
    This study aims to identify the relationship between social capital and quality of work life with moderating of social popularity in faculty members of Lorestan University. The study population included all faculty members of Lorestan University that their number was over 254. In order to select the sample, 148 individuals through krejcie and Morgan table, using stratified sampling method was selected. To collect the data, the three forms of social capital questionnaire, social popularity and quality of work life that the validity and reliability were acceptable, were used. In order to analyze the basic hypothesis of the research, structural equation model using SPSS and LISREL, were analyzed. The results show that social capital between faculty members and their quality of work life is a positive relationship; this relationship has a moderator variable as social popularity. In other words, social popularity increasing the work life quality of faculty members and developed relationship between social capital and quality of their work life of faculty members as a moderator.
    Keywords: social capital, quality of work life, social popularity, faculty members, Lorestan University
  • mojtaba kazemi* Pages 109-145

    The main purpose of this study was to assessing training conceptual model based on learning organization ,create of training model and assessing relationships between individual and organizational factors with training effectiveness of the employees and effectinness.
    Method
    This research is a mix method survey study and donig Structural equation modeling ,factor analysis that was done in Three large factories in 2013-2015. In this study, cluster sampling was used with proportional allocation and finally were selected 1719 exert and technician employees with random sampling method of 3 cement companies with production 10 tones and answered to standardized questionnaires with Likert scale; Self-efficacy attitude, trust , perception , content training, organizational cultur, organization’s Support , policy support , Identity andenvironmental adaptation factors .questionare 94 reviwe and fainal questionare was 72 of items and indicators 12.
    Results
    There are a significant correlation between the Individual and organizational factors; Training Effectiveness toward the learning organization .individual factors: content training (β=0.74), trust (β=0.62) , perception (β=0.68),self efficacy (β=0.43)and Organizational factors; Organizational culture (β=0.83), organizational struture (β=0.75) ,management style(β=0.73), identity(β=0.60),environment adaptation(β=0.76), policy(β=0.68).
    Conclusion
    Individual factors in learning organization is a key factor in creating self-development in training while organizational factors have an important role in increasing the tendency to perform self – development in Training. Managers by having the belief in the value of developing, supporting evidence and clear and strengthening information sharing can lead to increase employees’ intention for organization development.
    Keywords: learning organization_organizational learning_effectiveness_individual factors . organizational factors
  • Morteza Shafiee* Pages 147-173
    Today, despite the technology of the schools and growth and advancement of technology, the role of management, efficiency and performance evaluation as a vital and strategic factor in the survival of the organization is evident. Schools performance Evaluation and, consequently, schools management is one of the complex issues in education, which has been underestimated. In the past studies in this area, less can be achieved through an objective study, which results in the evaluation and ranking of schools efficiency and presentation of the school performance score. Hence, the researchers use non-convex data envelopment analysis model to evaluate the efficiency of schools. This model is able to present a score of school performance and rank them and due to the use of mathematical modeling, it is valid. Therefore, in this paper, the researcher presents a mathematical model for high school performance efficiency in Rostam city. In this descriptive study, 15 Rostam High Schools were evaluated. Then, by using the views of Education specialists, the schools input and output indicators are extracted and the data envelopment analysis model (FDH) is designed. The model is solved with the GAMS software and the results are presented. The results show, 10 high schools were efficient and 5 are inefficient. Finally, we also analyze the results and rank the effective units.
    Keywords: performance evaluation, data envelopment analysis, FDH model, school evaluation, sensitivity analysis
  • habib gholam shahzari* Pages 175-199

    Increasing competitiveness in higher education leads to profound differences among the educational institutions and fundamental discussions arises in this context, and each of them play an important role in applying information and communication technologies in universities which among them we can refer to quality of teaching, effectiveness, cost, multi-service. The aim of this study was to evaluate and prioritize the impact of ICT components in improving the quality of higher education in Iran. This paper in term of field data collection is a survey research and in terms of purpose is an applied research with descriptive nature. The students and professors from universities in the city of Bushehr, the sample was stratified random sampling method and the number of 602 students & techer were selected. The research tool is a questionnaire that its validity by studying the resources of experienced instructor's tastings comments regarding the discussion of education owner and the test via Cronbach's alpha was calculated = ./89 The results are based on one-sample t-tests, ANOVA, and factor analysis showed that the impact of ICT on planning and evaluation was more than other variables.Also taking into account the variable respondents, higher average students improve planning and evaluating the impact of information technology in their courses then teachers
    Keywords: Keywords: higher education in Iran, Bushehr Universities, ICT, quality of education
  • Abdolmohammad Taheri*, Najaf Tahmasbipour, Maasoume Sadeghi kahmine Pages 201-219
    The main aim of this study is the surveying of the relationship between organizational structure (complexity, formalization, and centralization) and job motivation of Bid Boland Gas Company employees'. Statistical population of this research is consist of 291 Bid Boland Gas Company employees' in 1392 that among them 165 employee were selected through cluster random sampling. The tools of this research included Robbins complexity questionnaire (1987), Haig and Icon Formalization questionnaire (1969), Robbins centralization questionnaire (1987) and Robinson job motivation questionnaire (2004). In order to analyze the data, descriptive and inferential statistical methods were used. At the descriptive level, parameters such as frequency, percentage, mean and graph and at the level of inferential statistics, Pearson correlation coefficient and Ata coefficient were used. Results showed that there is significant relation between organizational structure, formalization and centralization with job motivation. Results also showed that there is significant relation between marital statuses with job motivation, but there is no significant relation between gender, age, experience and education with job motivation.
    Keywords: Organization, Organizational structure, Motivation, Job motivation
  • somayeh samimi*, mohammadnaqi imani, Abolghasem delkhosh kasmaie Pages 221-245
    The purpose of this study is to provide a model for risk management based on the Human Resources Maturity Levels and Education Quality of the South Pars Gas Complex Company.The population of the study in qualitative part includes academic experts and senior managers of the country's oil and gas industry. Among them, the sample was selected according to purposive sampling and 10 person’s saturation method. The second group of the study population includes All employees of the South Pars gas complex. The sample size of 180 was selected by multilevel random sampling method. Data collection was done by library method, semi-structured interviews (qualitative part) and questionnaire (quantitative part) was used. Interviews with experts indicate that the interview was valid and for measuring the reliability, the method of between two coders was used. the results indicated that the interviews were valid and reliable. For measuring the questionnaires’ validity, the face, content and construct validity were measured and for measuring the questionnaires’ reliability, Cronbach's alpha reliability coefficient and combination reliability were used. the results indicated that the researched made questionnaire was valid and reliable. Data analysis was done thrugh content analysis. According to the study research questions, descriptive statistics (mean, standard deviation, frequency distribution tables and charts) and inferential statistics (structural equation modeling, exploratory factor analysis and one sample t-test) were used In quantitative part using SPSS and Lisrel soft wares. The results of the study indicated that the components of educational quality improvement include individual (0.78), organizational (0.80) and educational (0.84) and maturity include individual (0.65), organizational (0.66) and educational (0.75) , the PCMM levels Introductory (0.83), managed (0.83), Predicted (0.87), divined (0.48) and optimized (0.29) and risk management components innovation (0.67), Risky environment (0.73), Management Risk (0.84), Efficiency of the board (0.67) and finally Integrated risk management (0.65) Also, education quality improvement (0.44) and human resources capabilities maturity levels (0.41) had an significant impact on risk management; based on the identified components, model was proposed that fitted well.
    Keywords: Improving educational quality, risk management, People-Capability maturity model (P-CMM) Levels
  • Jamal Salimi* Pages 247-268
    Abstract: The purpose of this study was to investigate the relationship (determine the relationship) between the Human Resources management Function (including Recruitment, extensive training, internal mobility, security of personnel, clear job description, compensation and participation) with elements of job burnout among high school managers in Kurdistan province. The research approach is quantitative and its strategy was Descriptive. The study sample consisted of managers in high schools of Kurdistan province that was336 peopel.179 managers were determined by Cochran’s sample size formula. The random method used to selection of sample people. The tolls of Data collection are including two standard questionnaires :( HRF) and (MBI) . In analyzing the data, Pearson correlation and multiple regression was used. The results show that the relationship between the dimensions of Human Resources Function and individual performance factors explain there. This means that poor Human Resources Functioning components have been caused by low levels of personal performance (in the intensity and frequency). Between Human Resources Function and emotional destruction of the frequency components in the control component of α= 0.05 in a positive sense. This means that the poor performance of the Management mentioned components will lead to depersonalization and strong performance boost. Relation between emotional responses to the emotional intensity decay component (a negative correlation) is significant.
    Keywords: job burnout, Human Resources Function (HRF), Maslesh Burnout Inventory (MBI)