فهرست مطالب

رهیافتی نو در مدیریت آموزشی - سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار 1398)

نشریه رهیافتی نو در مدیریت آموزشی
سال دهم شماره 1 (پیاپی 37، بهار 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/03/01
  • تعداد عناوین: 15
|
  • فرانک موسوی* صفحات 1-12
    مطالعه حاضر با هدف اثربخشی آموزش مبتنی بر الگوی تدریس پنج مرحله ای بایبی (5E) بر یادگیری و انگیزش پیشرفت تحصیلی دانشجویان انجام گرفت. مطالعه به روش شبه تجربی انجام شد. جامعه آماری، شامل کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرمانشاه در سال تحصیلی 1395 بود. به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایچند مرحله ای، تعداد50 نفر به عنوان نمونه آماری انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده در این پژوهش آزمون انگیزش پیشرفت هرمنس بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از شاخص های میانگین و انحراف معیار و آزمون تحلیل کواریانس انجام شد. نتایج نشان داد که میانگین نمرات یادگیری و انگیزش پیشرفت دانشجویان گروه آزمایش که از الگوی طراحی آموزشی بایبی برای آموزش آنها استفاده شده بود به شکل معنی دار آماری از گروه کنترل که به شکل متداول آموزش دیده بودند در پس آزمون، بیشتر بود(p=0.001). همچنین بین میانگین نمرات گروه های آزمایش و کنترل در آزمون یادگیری و انگیزش پیشرفت تفاوت معنی دار آماری یافت شد(p<0/05). با توجه به تاثیر مثبت الگوی طراحی آموزشی بایبی بر افزایش میزان یادگیری و انگیزش پیشرفت؛ استفاده از این الگو به منظور افزایش میزان یادگیری و انگیزش پیشرفت دانشجویان، پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: طراحی آموزشی، الگوی پنج مرحله ای بایبی، انگیزش پیشرفت، یادگیری، دانشجویان
  • جعفر ترک زاده*، مهدی محمدی، علی محمد ساجدی، عبدالحمید اسماعیلی صفحات 15-43
    از جمله مولفه های اساسی که جایگاه مهمی در رفتار فردی به عنوان آغازگر، استمرار بخش و جهت دهنده آن دارد، انگیزش است. با توجه به غنای تعالیم اسلامی در زمینه جهت دهی و تحریک رفتار در سطوح فردی و اجتماعی و تجربه عمومی موفق آن در شکل دهی و تولید رفتارهای مورد نظر و از سوی دیگر ضرورت های ایجابی و سلبی و اتکا به تعالیم دینی در تولید علوم بومی انسانی و کاربست علم در عمل، پرداختن به انگیزش به عنوان شاخص ترین جهت دهنده رفتار، با رویکردی دینی، اهمیتی دو چندان می یابد. این پژوهش با هدف توسعه چارچوبی برای انگیزش مبتنی بر قرآن کریم و از طریق روش فرایند چرخه ای تحلیل انجام شد. این روش مشتمل بر چهار مرحله گردآوری داده ها و اطلاعات، تقلیل داده ها، سازماندهی و تفسیر می باشد که امکان تحلیل داده های کیفی پراکنده و پر بعد را فراهم می کند. جامعه آماری (قلمرو) این پژوهش کلیه آیات قرآن کریم می باشد که پیام های انگیزشی موجود در آیات مورد کاوش قرار گرفته است. همچنین با توجه به ماهیت کیفی پژوهش، از کاربرگ های محقق ساخته مبتنی بر روش کیفی فرآیند چرخه ای تحلیل به عنوان ابزار، استفاده شده است. یافته های حاصل در مرحله اول در قالب پیام انگیزشی گرد آوری شد که در نهایت در یک طبقه بندی و در سه حوزه جهت گیری، اصول و روش انگیزش در قالب مفهوم طبقه بندی گردید. با توجه به نتایج پژوهش امید است هم زمینه ی توسعه ی مفاهیم سازمانی به ویژه مفهوم انگیزش با رویکردی اسلامی در کشور فراهم آید و هم مدیران بتوانند با انگیزش موثرتر سرمایه انسانی سازمان خود سطح و کیفیت رفتار و عملکرد آنان را بهبود بخشند و از این مسیر سازمان های خود را به سمت بهره وری و تعالی بیشتر در زمینه های عملکردی و فرهنگی متناسب با فرهنگ بومی و اسلامی سوق دهند.
    کلیدواژگان: انگیزش، دیدگاه اسلامی، مفاهیم قرآنی، فرآیند چرخه ای تحلیل، رفتار سازمانی
  • ایوب گرشاسبی*، کورش فتحی واجارگاه، محبوبه عارفی صفحات 45-67
    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر یادگیری مشارکتی همیار دبیر و خودارزیابی دانش آموزان بر «انگیزش خود» و پیشرفت تحصیلی در سطوح بالای یادگیری دانش آموزان انجام شد. روش پژوهش شبه آزمایشی بوده و عمل آموزشی در دو گروه آزمایش اجرا شد، روش تدریس یادگیری مشارکتی همیار دبیر در یک گروه و در گروه دیگر همین روش به همراه خودارزیابی دانش آموزان به مدت هشت جلسه 90 دقیقه ای به کار گرفته شد. جامعه آماری کلیه دانش آموزان پسر سال سوم دوره متوسطه نظری شهر بیرجند و نمونه پژوهش شامل 54 نفر به صورت 3 گروه 18 نفری (دوگروه آزمایش و یک گروه کنترل) بود. نمونه در دسترس و ابزار پژوهش بخشی از پرسشنامه راهبردهای یادگیری خودانگیخته (MSLQ) پینتریچ و دی گروت به علاوه یک آزمون پیشرفت تحصیلی هندسه محقق ساخته برای سنجش سطوح پایین و بالای حیطه شناختی بوده است. از آزمون تحلیل واریانس یک راهه و آزمون تعقیبی توکی برای بررسی داده های آزمون انگیزش خود استفاده شده است. برای تحلیل داده های حاصل از آزمون پیشرفت تحصیلی از آزمون تحلیل واریانس مختلط استفاده شده است. عمده ترین یافته های پژوهش حاکی از آن است که «یادگیری مشارکتی و خودارزیابی» درارتقاء «انگیزش خود» دانش آموزان در درس هندسه تاثیر دارد. همچنین«یادگیری مشارکتی و خودارزیابی» بر مولفه های انگیزش خود یا همان «باورهای انگیزشی» تاثیر و تفاوت معناداری را در گروه ها نشان داد. علاوه بر این، الگوی یادگیری مشارکتی همیار دبیر و خودارزیابی هم در سطوح بالای یادگیری و هم در سطوح پایین یادگیری دانش آموزان در حیطه ی شناختی تاثیر مثبتی داشت.
    کلیدواژگان: یادگیری مشارکتی، همیار دبیر، انگیزش خود
  • محمدرضا غزنوی*، حسین دایی زاده، وحید فلاح، ذبیحاللهاللهی صفحات 69-84
    هدف از این مطالعه، بررسی تطبیقی برنامه درسی مدارس هوشمند کشورهای مالزی، استرالیا و فنلاند و ارائه الگویی برای ایران است. دلیل انتخاب کشورهای مورد مطالعه، تلفیق هوشمندسازی در برنامه درسی آنها می باشد. برای انجام این پژوهش از روش توصیفی مبتنی بر تجزیه و تحلیل مقایسه ای استفاده شده است و محقق با مراجعه به اسناد و مدارک مربوط به برنامه درسی مبتنی بر هوشمندسازی در کشورهای مورد مطالعه از طریق جستجو در سایتهای اینترنتی مرتبط مانند یونسکو، دیزرتیشن، پروکوئست، سایتهای وزارت آموزش و پرورش کشورهای مورد مطالعه و مراجعه به اسناد و مدارک مربوط به برنامه درسی ایران در زمینه توسعه مدارس هوشمند بر اساس روش مطالعه تطبیقی جر ج بردی به سوالهای تحقیق پاسخ داده است. جامعه آماری این مطالعه، برنامه درسی با رویکرد هوشمندسازی در کشورهای جهان و نمونه آماری، برنامه درسی مبتنی بر هوشمندسازی در کشورهای منتخب می باشد. با توجه به مطالعه برنامه درسی کشورهای موفق طرح هوشمندسازی نتایج تحقیق نشان داد که مدل مطلوب برنامه درسی مبتنی بر هوشمندسازی در ایران در برگیرنده پنج عامل سیستم مدیریت، محیط یاددهی و یادگیری، توانمندسازی نیروی انسانی، عوامل سخت افزاری و عوامل نرم افزاری است.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، برنامه درسی، مدارس هوشمند، نظام آموزشی ایران
  • سارا توکل، بدری شاه طالبی* صفحات 85-108
    پژوهش حاضر با هدف بررسی رابطه بین هوش معنوی با رفتار شهروندی سازمانی، تعهد سازمانی و رهبری تحولی مدیران دوره ابتدایی شهرستان گلپایگان در سال تحصیلی 93-92 به روش توصیفی از نوع همبستگی انجام شد. جامعه آماری این پژوهش را کلیه مدیران دوره ابتدایی شهرستان گلپایگان به تعداد 100 نفر تشکیل دادند که از این تعداد مطابق با فرمول حجم نمونه و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای متناسب با حجم بر اساس جنسیت تعداد 80 نفر برای شرکت در پژوهش حاضر انتخاب شدند. ابزاراندازه گیری چهار پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی ارگان(1996)با 24 سوال، تعهد سازمانی می یر(1985)با 24 سوال، هوش معنوی کینگ(2008)با 24 سوال و رهبری تحولی باس(1992) با 24 سوال بوده است که روایی صوری آن توسط اساتید راهنما و مشاور و چند نفر از پاسخگویان تایید شد و پایایی آن نیز از طریق ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب معادل 80/0 ، 78/0 ، 88/0 و 85/0 برآورد گردید. تجزیه و تحلیل داده های پژوهش دردو سطح آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) واستنباطی (آزمون همبستگی پیرسون،رگرسیون چندگانه و تحلیل واریانس چند راهه)انجام گرفت.نتایج به دست آمده از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که بین هوش معنوی و ابعاد آن با رفتار شهروندی سازمانی)33/0r= ،05 /0>p)، هوش معنوی و ابعاد آن با تعهد سازمانی)30/0r= ،05 /0>p) و هوش معنوی و ابعاد آن با رهبری تحولی)26/0r= ،05 /0>p) رابطه معنادار وجود دارد. از بین ابعاد هوش معنوی تفکر انتقادی وجودی در گام اول قادر به پیش بینی رفتار شهروندی سازمانی و تعهد سازمانی بود. همچنین از بین ابعاد هوش معنوی گسترش خود آگاهی در گام اول توان پیش بینی رهبری تحولی را دارا بود
    کلیدواژگان: تعهد سازمانی، رفتار شهروندی سازمانی، رهبری تحولی، هوش معنوی
  • مسعود دهقانی*، نورمحمد یعقوبی، علیرضا موغلی، زهرا وظیفه صفحات 109-132
    پژوهش حاضر با هدف تدوین مدل جامع عوامل موثر بر استقرار اثربخش مدیریت دانش انجام شد. تحقیق از منظر ماهیت و روش جمع آوری داده‏ها، توصیفی-پیمایشی و از منظر هدف کاربردی می باشد. جامعه مورد مطالعه، خبرگان دانشگاهی وحرفه ای صنعت بودند و نمونه گیری به شکل غیراحتمالی و قصدی انجام و در مجموع 33 نفر انتخاب گردیدند. پس از تعریف موضوع و انجام مطالعات اکتشافی و کتابخانه ای اولیه، عوامل و مولفه های مربوطه از طریق روش دلفی و توسط پرسشنامه محقق ساخته که به نظر خبرگان دانشگاهی و حرفه ای آشنا با موضوع رسیده و پس از اخذ نظرات اصلاحی کیفی و کمی ایشان براساس روش های آماری مربوط تحلیل و نهایتا تناسب مدل، مولفه ها و ترکیب عوامل به اجماع نخبگان رسیده است. در ادامه تحلیل عاملی تاییدی هر یک از متغیر های پژوهش توسط نرم افزار SmartPLS3 به صورت جداگانه برای هر متغیر انجام شد تا تعیین کنند که داده ها با یک ساختار عاملی معین هماهنگ هستند یا خیر. یافته های پژوهش شامل توسعه مفهوم مدیریت دانش؛ معرفی عوامل مرتبط با منابع انسانی (رویکرد دانش محوری در جذب و بکارگیری، توانمندسازی با رویکرد دانش بنیان، محرک های انگیزاننده دانشی، کار تیمی، فرهنگ دانشی)، عوامل ساختاری (ارتباطات سازمانی پشتیبان دانش، ساختار دانشی سازمان، فرآیندهای مدیریت دانش)، عوامل زیرساختی (سخت افزار، نرم افزار، شبکه، مخازن دانش، خط مشی امنیت در مدیریت دانش) و عوامل استراتژی (اجتماعی سازی، برونی سازی، ترکیب، درونی سازی) می باشد. در انتها، مدل جامع عوامل موثر بر استقرار اثربخش مدیریت دانش ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، استقرار مدیریت دانش، استقرار اثربخش مدیریت دانش
  • داود طهماسب زاده شیخ لار*، مجید عبادی شرف آباد صفحات 133-159
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی تجارب معلمان با شرایط تحصیلات آکادمیک بالا درخصوص خدمات مبتنی بر نگهداری نیروی انسانی است. روش پژوهش، کیفی و از نوع پدیدارشناختی می باشد. شرکت کنندگان در این پژوهش معلمان با تحصیلات دکتری تخصصی شاغل در مدیریت آموزش و پرورش شهرستان مرند بودند که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و حجم آن با توجه به ماهیت پژوهش کیفی تا اشباع نظری داده ها (8 نفر) ادامه یافت. داده ها از طریق مصاحبه عمیق نیمه سازمان یافته گردآوری شد. روش تجزیه و تحلیل اطلاعات روش کدگذاری موضوعی و استفاده از روش هفت مرحله ای کلایزی بود. روایی پژوهش حاضر از نوع روایی درونی بود که بدین منظور آنالیز داده ها توسط هر دو نویسنده مقاله به منظور بازسازی واقعیت انجام گردید. سپس داده ها و تفسیر از آن ها در اختیار خود معلمان که به عنوان شرکت کننده در پژوهش بودند قرار گرفت تا صحت داده ها و تفسیر از آن را تایید بکنند. برای افزایش پایایی پژوهش، مصاحبه ها با یک برنامه قبلی در یک فضای مناسب و رعایت شرایط مصاحبه با راهنمایی های لازم و به دور از سوگیری و اعمال نظر شخصی انجام می گرفت. از تحلیل داده ها، تعداد 16 زیر درون مایه استخراج شد و این زیردرون مایه ها به ترتیب در 4 درون مایه اصلی (رضایت شغلی، شایسته سالاری، ارتقای شغلی، تعهد سازمانی) طبقه بندی شدند. یافته های پژوهش نشان داد عدم توجه به بهبود ارتقای شغلی، عدم شایسته سالاری و عدم رضایت شغلی نقش مثبتی در خروج این معلمان به رغم داشتن تعهد سازمانی و علاقه به شغل معلمی از سیستم آموزش و پرورش داشت. بنابراین می توان گفت بایستی تحولی در ساختار و تشکیلات و مقررات فعلی آموزش و پرورش متناسب با نظام شایسته سالاری و کاهش بوروکراسی و تقویت مدیریت مشارکتی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: مطالعه پدیدارشناختی، نگهداری نیروی انسانی، تجارب معلمان، آموزش وپرورش
  • مجید قبادی*، رشید ذوالفقاری زعفرانی، مهدی کلانتری صفحات 161-189
    هدف این پژوهش ارائه چارچوب ادراکی برای نهادینه کردن شایسته گزینی مدیران در بانک ملی ایران بود. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر نوع داده آمیخته (کیفی و کمی) از نوع اکتشافی؛ برحسب روش گرداوری داده ها، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری بخش کیفی پژوهش شامل نخبگان و متخصصان مرتبط با امور بانکی بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و اصل اشباع 10 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. گروه دوم از جامعه آماری این پژوهش، شامل کلیه مدیران بانک ملی ایران در کشور به تعداد 3766 نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای و انتخاب حجم نمونه در مدلسازی معادلات ساختاری 384 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شد. در این پژوهش به منظور گردآوری داده ها از روش کتابخانه ای، مصاحبه نیمه ساختار یافته (بخش کیفی) و پرسشنامه محقق ساخته (بخش کمی) استفاده شد. به منظور بررسی روایی پرسشنامه نیز از روایی صوری، محتوا و سازه استفاده شد و به منظور محاسبه پایایی آن نیز از ضریب آلفای کرونباخ (دانش (0.862)، مهارت (812)، عامل فردی و ادراکی (858) و عامل سازمانی (0.812)) و پایایی ترکیبی استفاده شد که نتایج بیانگر روا و پایا بودن پرسشنامه محقق ساخته بود. برای تحلیل داده های کیفی پژوهش از روش تحلیل محتوا (کد گذاری) استفاده شد. در بخش کمی نیز از روش های آمار توصیفی و استنباطی (مدل سازی معادلات ساختاری و تحلیل عاملی اکتشافی) و با استفاده از نرم افزارهای Spss-V22، Lisrel-V8.8 و Smart PLS-2 استفاده شد. نتایج نشان داد که مولفه های موثر بر شایسته گزینی مدیران بانک ملی عبارت اند از دانش، مهارت، عوامل فردی و ادراکی و عوامل سازمانی؛ با توجه به مولفه های پژوهش مدلی ارائه شد که برازش مطلوبی داشتند؛ اولویت بندی عوامل موثر بر شایسته گزینی مدیران بانک ملی نشان داد به ترتیب دانش مدیران (0.498)، عوامل فردی و ادراکی (شخصیتی) (0.332)؛ عوامل سازمانی (0.253) و مهارت مدیران بانک ملی (0.169) اولویت اول تا چهارم را به خود اختصاص دادند.
    کلیدواژگان: شایسته گزینی، دانش، مهارت، عوامل فردی، عوامل سازمانی
  • فرجام زارع*، محمودرضا اسماعیلی، رضا سپهوند صفحات 189-215
    هدف این پژوهش، تحلیل بررسی نقش سبک رهبری زهرآگین بر ترومای سازمانی با در نظر گرفتن نقش میانجی سکوت سازمانی می باشد . پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر جمع آوری داده ها از نوع تحقیقات توصیفی و از شاخه مطالعات پیمایشی به شمار می آید. جامعه آماری پژوهش، تعداد 240 نفر از کارکنان دانشگاه آزاد و پیام نور شیراز می باشد که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده، نمونه ای به تعداد 147 نفر انتخاب شده اند. داده های پژوهش با استفاده از پرسشنامه استاندارد جمع آوری شده است که برای تحلیل آن ها از روش مدلسازی معادلات ساختاری و نرم افزار آماری Lisrell استفاده شده است. مدل مفهومی تحقیق از برازش مطلوبی برخوردار می باشد. نتایج پژوهش نشان می دهد که سبک رهبری زهرآگین رابطه مثبت و معنی داری با سکوت سازمانی و ترومای سازمانی دارد. یافته های تحقیق دلالت بر وجود رابطه مثبت و معنادار بین سکوت سازمانی و ترومای سازمانی دارد. همچنین نتایج حاصل از بررسی داده ها نشان دهنده آن است که رهبران زهرآگین از طریق حاکم ساختن جو سکوت سازمانی می توانند زمینه ساز ترومای سازمانی گردند.
    کلیدواژگان: رهبری زهرآگین، ترومای سازمانی، سکوت سازمانی
  • معین فروتن*، حمیده رشادت جو، سیامک سامانی صفحات 217-242
    پژوهش حاضر از نظر طرح، جزء پژوهش های ترکیبی (کمی و کیفی) است. مشارکت کنندگان بالقوه ی پژوهش، اعضای هیات علمی دانشگاه های کشور در حوزه ی علوم تربیتی و آموزش عالی بودند که با روش نمونه گیری هدفمند صاحب نظران کلیدی و در ادامه تکنیک اشباع نظری، 12 تن از اعضای هیات علمی دانشگاه های شیراز، تربیت مدرس، رازی کرمانشاه، یزد و علوم تحقیقات تهران انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از دو ابزار"بررسی اسناد" و "مصاحبه نیمه ساختار یافته" استفاده گردید. با روش همسو سازی، اعتبارپذیری داده ها تایید شد. به منظور تحلیل داده ها، از روش تحلیل مضمون استفاده شد. پس از آن اقدام به کدگذاری داده ها برای شناخت عوامل، ملاک ها و نشانگرهای الگو گردید. سرانجام یافته ی اصلی پژوهش، طراحی مدل هویت حرف های اعضای هیات علمی با 5 مضمون فراگیر 1)زمینه ای 2) شخصی 3) فرهنگی اجتماعی 4) حرفه ای و 5) سیاسی اقتصادی بود. بر اساس مدل مستخرجه از شبکه مضامین، پرسشنامه سنجش هویت حرفه ای اعضای هیات علمی تدوین شده و جهت تعیین روایی و پایایی در اختیار 30 نفر از اعضای هیات علمی قرار گرفت. روایی پرسشنامه از طریق تحلیل گویه با ضریب 86/0 - 69/0 و پایایی آن نیز با آلفای کرانباخ و ضریب 76/0 به تایید رسید. در بخش کمی پژوهش، پرسشنامه تدوین شده در اختیار 331 نفر از اعضای هیات علمی دانشگاه های آزاد اسلامی استان فارس که به صورت خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شده بودند قرار گرفت. نتایج آزمون تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر نشان داد که از نظر اعضای هیات علمی، عوامل حرفه ای، شخصی، فرهنگی اجتماعی، زمینه ای و سیاسی اقتصادی به ترتیب بیشترین تا کمترین میزان تاثیر را بر رشد هویت حرفه ای آنان دارا می باشند. نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نیز نشان داد که بین هویت حرفه ای اعضای هیات علمی دارای مرتبه های علمی مختلف، تفاوت معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: _ هویت حرفه ای، آموزش عالی، اعضای هیات علمی، دانشگاه آزاد اسلامی
  • حسن احمدی*، عادل زاهدبابلان، مسعود مرادی، علی خالق خواه صفحات 243-266
    هدف تحقیق حاضر، طراحی الگوی مدیریت استعداد معلمان دوره متوسطه شهر اردبیل بود. روش پژوهش از نوع همبستگی با استفاده از مدل یابی علی بود. جامعه آماری این پژوهش کلیه معلمان دوره متوسطه شهر اردبیل به تعداد 2360 بود که با استفاده از فرمول کوکران 331 نفر به صورت نمونه گیری چندمرحله ای و طبقه ای متناسب انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته مدیریت استعداد معلمان بود. روایی صوری و محتوایی پرسشنامه مورد تایید صاحبنظران قرار گرفت. روایی همگرای((AVE سوالات پرسشنامه 80/. بدست آمد. پایایی پرسشنامه نیز از طریق ضریب آلفای کرونباخ 83/. بدست آمد. به منظور تحلیل داده های کمی از مدل معادلات ساختاری با نرم افزار 2 PLS استفاده شد. یافته های پژوهش نشان داد که شایسته گرایی (شایسته گزینی، شایسته پروری، شایسته گماری) از طریق عوامل علی مدیریت استعداد (بلوغ سازمانی و ساختار سازمانی)، راهبردهای مدیریت استعداد (آموزش کارکنان، طرح ریزی اجرای مدیریت استعداد، تمرکز زدایی)، عوامل زمینه ای (مشارکت معلمان،ساختار نظامند، امکانات آموزشی) و استقلال مدارس تاثیر مثبت و معناداری بر بالندگی سازمانی دارد. شاخص ارتباط پیش بین یا استون-گایسر نیز نشان داد که مدل ساختاری از کیفیت مناسبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: آموزش وپرورش، شایسته گرایی، مدیریت استعداد
  • ستاره احسنت، محمدجواد صافیان، حسین اردلانی، کیانوش ذاکرحقیقی صفحات 267-290

    از جمله وظایف مهم نظام آموزش عالی آکادمیک هنر، افزایش مهارتهای تفکر خلاق در دانشجویان و ایجاد نسبت مناسب آن با فرآیندهای ادراک در آفرینش های هنری بدیع است. در این میان، یکی از متغیر های مهم، چگونگی سازماندهی نظام آموزش هنر در نسبت میان تفکر، خلاقیت و انواع ادراکات انسانی است که با تکیه بر رویکرد آشنایی زدایی می تواند بر ایجاد تحولی هر چند ساده اما عمیق و بدیع در نظام آموزش موثر باشد. هدف این پژوهش ارایه راهکارهای مناسب جهت تنظیم سلسله مراتب مراحل آموزش در هر یک از این سطوح است که به شیوه کیفی و با استفاده از راهبردهای نظریه داده بنیاد صورت پذیرفت. در این راستا سعی بر آن شده است که محورهای اصلی و سطوح فرعی داده ها از طریق تجزیه و تحلیل استقرایی متنی و با تکیه بر کدگذاری باز، نظری و انتخابی انجام گردد. برای به دست آوردن میزان اعتبار روایی و کاربردی داده ها نیز، از تحلیلگران توانمند هنری خارج از محدوده نظریات تیوری درون متنی استفاده شده است. نتایج حاکی از 35 مقوله کلی در 4 سلسله مراتب ارتباطی است که سیر مطالعه در چارچوب مدل پارادایمی شامل: راهکارهای اولیه، نسبت های ثانویه و سطوح پیامدها ارایه شده است.

    کلیدواژگان: نظام آموزشی آکادمیک، تفکر خلاق، فرآیند ادراک، آشنایی زدایی، آفرینش هنری
  • نادر برزگر*، نادرقلی قورچیان، علی تقی پورظهیر صفحات 291-310

    پژوهش حاضر با هدف شناسایی چالش ها و آسیب های خلق ظرفیت های نوآوری در مدیریت دانشگاهی ایران با تاکید بر دانشگاه آزاد اسلامی به انجام رسیده است. روش پژوهش از نظر هدف کاربردی، از نظر داده ها آمیخته(کمی کیفی-) اکتشافی و از نظر روش اجرا بر مبنای نظریه داده بنیاد و پیمایشی مقطعی است. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی خبرگان و صاحب نظران دانشگاهی بودند که از آنها 17 نفر به عنوان نمونه انتخاب و در فرایند مصاحبه شرکت کردند. جامعه آماری بخش کمی 248 نفر از روسا، معاونان پژوهش و فناوری، آموزشی، روسای دانشکده ها و اعضای هیات علمی برجسته با درجه استادیاری به بالا با تاکید بر گرایش های مختلف مدیریت و متخصصان خبره آموزش عالی واحدهای دانشگاه های آزاد اسلامی تهران بوده اند که بر اساس جدول مورگان 212 نفر به عنوان حجم نمونه انتخاب شدند و به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی پرسشنامه بین آنها توزیع شد که در نهایت 197 پرسشنامه عودت داده شده است. ابزار جمع آوری داده ها اسناد و مدارک، مصاحبه ساختاریافته و پرسشنامه بوده است. به منظور تعیین اعتبار و روایی بخش کیفی از فن دلفی استفاده شده و در مرحله کمی برای تعیین روایی، از روایی صوری و اعتبار پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ ، برابر با 91 /0 بدست آمده است. روش تجزیه و تحلیل داده در بخش کیفی تکنیک کدگذاری و در بخش کمی از آمار توصیفی و تحلیل عامل اکتشافی، تاییدی و آزمون تی تک نمونه ای و دو گروهی همبسته استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داده است که خلق ظرفیت نوآوری در مدیریت دانشگاهی با 2 بعد، 8 مولفه و 106 شاخص(شامل بعد سخت با سه مولفه سازماندهی و ساختار سازمانی(35 شاخص)، فرایندهای سازمانی(3 شاخص)، منابع و تجهیزات(4 شاخص) و بعد نرم با 5 مولفه فرهنگ سازمانی(12 شاخص)، مدیریت سرمایه انسانی(18 شاخص)، رهبری و مدیریت استراتژیک دانش(14 شاخص)، آموزش و ارتقاء علمی(9 شاخص)، پژوهش و فناوری(11 شاخص) سنجیده شده است. همچنین وضعیت هر دو بعد سخت و نرم خلق ظرفیت نوآوری و مولفه های آنها پایین تر از میانگین نظری است و بطور کلی وضعیت موجود دانشگاه از حد متوسط و مورد انتظار پایین تر است.

    کلیدواژگان: نوآوری، خلق ظرفیت نوآوری، مدیریت دانشگاهی
  • زهرا محمدی، هادی رزقی شیر سوار*، محمدصادق ضیایی، شهرام هاشم نیا صفحات 311-334

    هدف این پژوهش، شناسایی مولفه های آموزش ضمن خدمت و تعیین رابطه آنها با بهبود عملکرد کارکنان (مورد:سازمان پزشکی قانونی کشور) است. مطالعه حاضر، مقطعی و از نوع توصیفی تحلیلی است. جامعه آماری، 2800 نفر از کارکنان شاغل در 31 اداره کل پزشکی قانونی کشور در سال 1396 می باشد که از میان آنان و بر اساس فرمول کوکران و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای، 338 نفر بعنوان نمونه آماری پژوهش از میان 15 استان، انتخاب شدند. جهت گردآوری داده ها، از دو پرسشنامه محقق ساخت موسوم به آموزش ضمن خدمت و بهبود عملکرد(1396) استفاده شد. روایی صوری و سازه ای پرسشنامه ها توسط صاحب نظران و خبرگان امر، تایید و پایایی پرسشنامه ها با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ، به ترتیب برابر (89/0=α) و (87/0=α) محاسبه گردیدند. ضریب همبستگی بین مولفه های آموزش ضمن خدمت(9 مولفه شناسایی شده) با بهبود عملکرد(3 مولفه)، 77/0 بود که فن آوری و عملکرد فردی به ترتیب، 92/0 و 96/0 بالاترین ضریب را تبیین و نشان دادند. یافته های تحقیق نشان می داد که بین مولفه های آموزش ضمن خدمت(نیازسنجی، اهداف و اولویت ها، محتوا، برنامه ریزی و اجراء، شیوه ارزشیابی، مدیریت اجرایی، تجهیزات و امکانات، فن آوری و دانش پذیران) با بهبود عملکرد کارکنان، رابطه مثبت و معناداری وجود دارد. همچنین یافته ها نشان داد که بهترین پیش بین برای بهبود عملکرد کارکنان با توجه به آموزش ضمن خدمت، نقش فن آوری نوین می باشد.

    کلیدواژگان: آموزش ضمن خدمت، بهبود عملکرد، سازمان پزشکی قانونی کشور
  • محمود صفری*، نادر سلیمانی، پریوش جعفری صفحات 335-358

    معلمان، آینده سازان و مهم ترین نیروی محرک توسعه هر کشور هستند. هدف از این مطالعه شناسایی عوامل موثر بر رشد و توسعه فرهنگ کارامدی جمعی معلمان در مدارس شهر تهران بود. این مطالعه با رویکرد کیفی از نوع پدیدارشناختی انجام شد. برای شناسایی عوامل توسعه دهنده کارامدی جمعی معلمان از سه نظریه پرداز بین المللی و بیست و یک کارشناس داخلی که در حوزه تعلیم و تربیت صاحب نظر بودند، مصاحبه نیمه ساختار یافته صورت گرفت که بطور هدفمند انتخاب شده بودند. داده های لازم براساس اشباع نظری جمع آوری گردید؛ چرا که بعد از 24 مصاحبه به اشباع نظری رسیدیم. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از نرم افزار NVivo 10 استفاده گردید. یافته های این تحقیق حاکی از آن است که 8 عامل بیشترین نقش را در رشد و توسعه فرهنگ کارامدی جمعی معلمان در مدارس ایفا می نمایند. این عوامل عبارتند از: «کیفیت زندگی معلمان» دارای بیشترین امتیاز و در جایگاه اول، «توانمندسازی معلمان» در جایگاه دوم، «ویژگی های انگیزشی» در جایگاه سوم، «ساختار توانمندساز» در جایگاه چهارم، «ویژگی های شخصیتی» در جایگاه پنجم، «نظارت و راهنمایی» در جایگاه ششم، «برنامه ریزی هدفمند» در جایگاه هفتم و «سیاستگذاری های آموزشی» در جایگاه هشتم قرار گرفتند. در نهایت بر اساس عوامل هشت گانه مدلی ارایه گردید که می تواند منشور راهنمای برنامه ریزان و سیاستگذاران آموزشی کشور قرار گیرد. از طرفی، فرهنگ کارامدی جمعی معلمان در مدارس زمانی رشد و توسعه پیدا می کند که عوامل مطروحه و راهکارهای ارایه شده مورد توجه قرار گیرند.

    کلیدواژگان: فرهنگ، کارامدی، کارامدی جمعی، مدرسه، مطالعه کیفی
|
  • Faranak Mosavi Pages 1-12
    The purpose of this study was to Training based teaching model Bybee step (5e) on learning and motivate student achievement The study was experimental. The population consisted of all the male students in the Azad university Kermanshah city in academic year of 2017.(50 students) were selected by multi stage random sampling. Achieve ment motivation test was used tools. Analysis of the data involved both descriptive and inferential statistics including means, standard deviations and covariance analyses. The analysis of the data in the form of covariance analysis test showed that using Bybee Teaching Method on promotion Educational Achievement Motivation of Students and sub scales on the studied students. The findings of the research showed that there was a significant difference between control group and experiment group in the after the test (p=0/001).There were also difference between groups based on the Educational Achievement Motivation and learning of Students (p<0/05). According to the findings of this research it can be conducted that presenting of that intervention of education based on the Bybee Teaching Method for increasing the level of Educational Achievement Motivation and learning of Students; so this research suggests the use of education based on the Bybee Teaching Method Cooperative Learning Method to increase the level of Educational Achievement Motivation and learning in the students
    Keywords: Instructional Design, model Bybee(5E), Achievement Motivation, learning, Students
  • Asghar Torkzadeh Pages 15-43
    Motivation is one of the fundamental components that as an initiator and a director has a vital position in individual behavior. Paying attention to motivation as the most driving forces of behavior, with religious perspective has become so much important on account of the richness of Islamic teachings in directing and evoking individual and social behavior, its general successful experience in formulating and producing expecting behavior, and finally the necessity of being depended on religious teachings in producing local human sciences and application of science in action. The aim of this study was to develop a motivational framework based on holey Quran by using cyclical process of analysis method. This method including four steps: data collection and analysis, data reduction, organizing and interpretation. These steps provide the possibility of analyzing scatter and multi-dimensional qualitative data. Research population including all verses of holy Quran with motivational message. Furthermore, due to the nature of qualitative research, the researcher-made worksheets based on qualitative method of cyclical process of analysis was used as an instrument. The findings of the first phase were collected in the form of motivational messages and finally classified in scopes including: orientation, principles and methods of motivation. According to the results, it is hoped that the context of organizational concepts development especially motivational concept with Islamic approach being provided in our country and on the other hand, managers be able to increase human capital motivation to improve level and quality of their behavior and performance. Besides through this way they lead their organization to more efficiency and excellence in functional and cultural contexts fit for local and Islamic culture.
    Keywords: motivation, Islamic perspective, holey Quran concepts, cyclical process of analysis, organizational behavior
  • Ayoub Garshasbi *, Kourosh Fathi Vajargah, Mahboubeh Arefi Pages 45-67
    This study is done to consider the effects of cooperative learning (Hamyar) and self-assessment of student on "self motivation" and the achievement of high levels of student learning. The research methods were Quasi-experimental and the training was conducted in two groups. Methods of teaching were collaborative learning (Jigsaw and Hamyar) and in the other were used the same way with self-assessment for 8 sessions of 90 minutes. Statistical society was all boy students in third year high schools of the Birjand. Sample of this study consist 54 students in 3 groups (the experimental groups and one control group). Sample of research was the available. The research tool has been spontaneous learning strategies questionnaire (MSLQ) of Pintrich & Grout. In addition the other was a geometry achievement test to measure the high and low levels of cognitive domain. One-way ANOVA test and Tukey post hoc test is used to examine their motivation test data. For analyzing achievement test data was used the mixed analysis of variance test. The main findings indicate that "collaborative learning and self-assessment" has an impact on enhancing "self motivation" of students in course of Geometry. The "collaborative learning and self-assessment" showed a significant difference in the groups about their motivational beliefs. Moreover, the pattern of cooperative learning and self-assessment has had a positive impact in high levels learning and at low levels student learning in the cognitive domain
    Keywords: Collaborative learning, assistance secretary, self motivation
  • Mohammad Reza Ghaznavi *, Hossein Daeezade, Vahid Fallah Pages 69-84
    The aim of this study is to provide smart schooling model-based curriculum for the education system in Iran. Research was conducted using a combination of two exploratory methods of qualitative and quantitative methods. In the qualitative part, content analysis and synthesis research were used and in the quantitative part, a questionnaire was designed to determine the validity of the model from synthesis research. Research area in the qualitative level in the content analysis section has been all articles and books in the field of curriculum based on smart schooling and in the synthesis research has been smart schooling curriculum-based countries such as Malaysia, Australia, Finland, Singapore, South Korea and Britain. The sampling method was targeted sampling and it was continued to theoretical saturation. The statistical population in the quantitative section included all the experts and professors of Curriculum and Educational Technology and national and provincial trainers of smart schooling in Iran who were selected by stratified random sampling as 375 people and answered to a 41-item questionnaire symbolizing the introduced model. Information analysis in the qualitative section was done using categorical syllogism system and the topical coding. In the quantitative section, it was done using confirmatory factor analysis. The results of qualitative content analysis showed that smart schooling is a concept that involves five aspects of management system, teaching and learning environment, empowerment, hardware and software. Based on the results, synthesis research of the curriculum model based on smart schooling has a structure with elements of the objectives, content, teaching-learning methods and methods of evaluation.
    Keywords: curriculum design, smart schooling, Iranian Education System
  • Badri Shahtalabi * Pages 85-108
    This study aimed to investigate the relationship between spiritual intelligence and organizational citizenship behavior, organizational commitment and transformational leadership of elementary schools’ principals in Golpayegan in school years of 2012-2013 on the basis of descriptive correlational methodology. 100 elementary schools` principals in Golpayegan in school years of 2012-2013 were the statistical sample of the study, 80 of them were chosen through sample size formula and stratified random sampling proportionate to the size of the sample and based on the gender as the participants of this study. The instruments of this study were four different questionnaires including Organizational Citizenship Behavior by Organ (1996) with 27 questions, Organizational Commitment by Mayer (1985) with 24 questions, Spiritual Intelligence by King (2008) with 24 questions and Transformational Leadership by Boss (1992) with 24 questions. The reliability of these questionnaires was confirmed by the supervisor, adviser, and some participants of the study. The validity of the questionnaires were estimated by Cronbach`s alpha respectively as 0.80, 0.78, 0.88, and 0.85. Data analysis was on the base of descriptive analysis (frequency, percentage, mean, and standard deviation) and inferential statistic (Pierson correlation test, multivariable’s regression, and MONOVA). The results revealed that, there is a meaningful relationship between spiritual intelligence and organizational citizenship behavior (r=0.33 p
    Keywords: Organizational Commitment, Organizational Citizenship Behavior, Transformational Leadership, Spiritual Intelligence
  • Masoud Dehghani *, Nour Mohammad Yaghoubi, Alireza Mooghali, Zahra Vazife Pages 109-132
    The aim of this study was provide A Comprehensive model of factors affecting Establishment of Knowledge Management. Due to the nature of the research and the data-collection method, this is a descriptive- survey research and in terms of purpose, this is an "applied" research. Population of this study includes the Academic and Professional Experts In the field of knowledge management. 33 people of them were selected as sample using Non-probabilistic and intentional method and required data was collected by a researcher made questionnaire. In this research after reviewing the literature and exploratory studies on knowledge management, Factors affecting the establishment of knowledge management Summarized In four areas of human resources, structure, infrastructure and strategy. Then by using Three-stage Delphi questionnaire the dimensions and components of each dimension has been confirmed by a number of academic and professional elite. In the following Performed Confirmatory factor analysis for each of the variables was performed using SmartPLS 3 software individually for each variable To determine the The data are synchronized With a certain factor structure. The results is included Development of the concept of knowledge management; Introduction Factors related to human resources (knowledge-based approach to attract and recruit, empowerment by knowledge based approach, motivating triggers knowledge, teamwork, knowledge culture), Structural factors (corporate communications support knowledge, knowledge construction organization, knowledge management processes), Factors infrastructure (hardware, software, networking, knowledge repositories, security policy in KM) And strategic factors (socialization, externalization, combination, internalization). At the end the research results demonstrate a Comprehensive model of factors affecting Establishment of Knowledge Management.
    Keywords: Knowledge Management, Establishment of Knowledge Management, effective Establishment of Knowledge Management
  • Majid Ebadi Sharaf Abad Pages 133-159
    The main objective of this paper is to investigate the teachers' experiences getting high academic studies over the maintenance services based on human power. The research method is qualitative and phenomenological. Participants in this study were teachers with PhD degree in Marand education office who were selected by purposeful sampling and its number continued with respect to the nature of the qualitative research to theoretical saturation of data (8 people). The data were collected through a semi-structured, deep interview. The method of data analysis was the method of coding the subject with using the seven-step method. The validity of the present study was an internal type of validity, so that the data were analyzed by both authors of the article in order to rebuild the reality. Then, the data and interpretation of them were made available to the teachers themselves who participated in the study to confirm the accuracy of the data and the interpretation. In order to increase the research's reliability, the interviews were conducted with an earlier program in an appropriate atmosphere and observing the interviewing conditions with necessary guidance and away from bias and personal conduct. . About 16 sub-themes were extracted through partial concepts maintaining respectively within the main theme (job satisfaction, meritocracy, job promotion and organizational commitment). Based on our findings, lack of job promotion considerations, lack of meritocracy and job satisfaction are correlated with the teachers' resignation despite their organizational commitment and job concern. So, we can say that there needs to be a change in the current structure and organization of education in line with the system of meritocracy and the reduction of bureaucracy and the strengthening of participatory governance.
    Keywords: phenomenological study, human power maintenance, teacher experiences, education
  • Majid Ghobadi *, Rashid Zolfaghari Zaafarani, Mahdi Kalantari Pages 161-189
    The purpose of the present study is presenting a Conceptual Framework for instituting a manager merit selection of Bank Melli Iran. Research method based on aim was practical and based on data type was mixed (Qualitative and Quantitative(. The population of the study in qualitative part includes Elites and Banking Specialists. Among them, the sample was selected according to purposive sampling and 10 person’s saturation method. The second group of the study population includes all (3766) all the managers of the National Bank of Iran in the country. The sample size of 400 was selected by Stratified random sampeling method. Data collection was done by library method. Semi structured interviews (qualitative part) and questionnaire (quantitative part) was used. For measuring the questionnaires’ validity, the face, content and construct validity were measured and for measuring the questionnaires’ reliability, Cronbach's alpha reliability coefficient and combination reliability were used. The results indicated that the researched made questionnaire was valid and reliable (knowledge (0.862), skills (0.812), individual factors (0.858), organizational factors (0.812). Data analysis was done thrugh content analysis. descriptive and inferential statistics (structural equation modeling, exploratory factor analysis) were used in quantitative part using SPSS and SmartPLS soft wares. The results of the study indicated that the components of internationalization of universities are knowledge, skills, individual factors and organizational factors. According to the components, a model was presented which was in good fit. It means all components in good condition.
    Keywords: merit selection, knowledge, skills, individual factors, organizational factors
  • Farjam Zare *, Mahmood Reza Esmaeili, Reza Sepahvand Pages 189-215
    The purpose of this research is examination the role of toxic leadership style on organizational trauma by considering the role of mediator of organizational silence. The present research is applied in terms of purpose, and in terms of collecting data is a descriptive research type and is a branch of survey research. The statistical population of the research was 240 numbers of employees of Azad University and payamnoor University of Shiraz; that147 numbers as statistical sample have selected by using simple random sampling method. Data have collected by using standard questionnaires; Structural equation modeling and Lisrell statistical software have used to analyze them. The conceptual model of research has a favorable fit. The results of the research show that toxic leadership style has a positive and significant relationship with organizational silence and organizational trauma. research Findings indicate that there is a positive and significant relationship between organizational silence and organizational trauma. Also, the results of the data review show that toxic leaders can lead to organizational trauma through creating a climate of organizational silence.
    Keywords: toxic leadership, organizational trauma, organizational silence
  • Moein Foroutan *, Hamideh Reshadatjoo, Siamak Samani Pages 217-242
    The present research is a component of quantitative and qualitative research. The research participants were faculty members of universities in the field of education and higher education. Twelve faculty members of Shiraz, Tarbiat Modarres, Razi, Yazd and Tehran sciences and research branch universities were selected by means of targeted sampling of key experts and following theoretical saturation technique. Data were collected using two tools: "Document Examination" and "Semi-structured interview". The data analysis method was used to data analysis. Finally, the main finding of the study was the design of a professional identity model of faculty members with 5 general themes: 1) background 2) personal 3) social culture 4) professional and 5) political-economic. Based on the selected model of the content network, a faculty member's professional identity questionnaire was developed and 30 faculty members were assigned to determine the validity and reliability. The validity of the questionnaire was analyzed by the Item analysis and its reliability with Cronbach's alpha. In a quantitative part of the study, a questionnaire was distributed to 331 faculty members of the Islamic Azad University of Fars province selected by multi-stage cluster sampling. The results of repeated measures of variance analysis indicated that faculty members, professional, personal, cultural, social, political and economic factors had the highest and the least impact on the growth of their professional identity, respectively. The results of multivariate analysis of variance also showed that there is no significant difference between the professional identity of faculty members with different scientific degrees.
    Keywords: _ professional identity, higher education, faculty member, islamic azad university
  • Hasan Ahmadi *, A Kh Pages 243-266
    The aim of this study was to Designing a model of talent management for secondary school teachers in Ardabil. The study population included secondary school teachers Ardabil was in 2360 that number using multi-stage stratified sampling method chosen sample of 331 persons were chosen. The data collection tool was Teachers talent management made questionnaire. Face and content validity of the questionnaire was confirmed by experts. Convergent validity (AVE) questionnaire / 80. Was obtained. and Cronbach's alpha coefficient of 83 /. Was obtained. PLS2 software for quantitative data analysis, structural equation modeling was used. The results showed that meritocracy (decent selection, good breeding, good impressment) through talent management causal factors (organizational maturity and organizational structure), talent management strategies (teaching staff, planning the implementation of talent management, decentralization), field agents (the participation of teachers, systematic structure, training facilities) and independent schools is positive and meaningful impact on organizational development. Linkage between or acetone-Gaysr index also showed that the structural model of appropriate quality.
    Keywords: education, meritocracy, talent management
  • Setareh Ahsant, Mohammad Javad Safian*, Hosein Ardalani, Kianoosh Zakerhaghighi Pages 267-290

    One of the most important issues in higher educational system of Academic Art is to increase creative thinking skills in students and to establish a suitable proportion of that in the comprehension processes of exquisite artistic creations. Here, one of the important variables is how to organize art educational system in proportion to thinking, creativity and all kinds of human perceptions which based on De-familiarization Approach can be effective in making a deep and exquisite change in educational system. The aim of this research is to offer proper solutions to adjust the hierarchy of educational steps on each of these levels which is done by quality method and Grounded theory guidelines. In accordance, it has been attempted to choose the main axes and minor levels of data by using textual inductive analysis and open selective theoretical codification. To validate the rate of validity and functional credit of data, the competent artistic analysts have been consulted, out of the inter-textual theoretical hypothesis. To show the rate of validity 35 general issues in 4 relevant hierarchies which the study process is presented in the form of paradigm framework including: primary solutions, secondary proportions and the outcome levels.

    Keywords: Academic Educational System, Creative Thinking, Perception Process, De-familiarization, Artistic Creation
  • NADER Barzegar*, Nadergholi ghorchian, ali Taghipur zahir Pages 291-310

    The present studys aim is to indentify the challenge and damage of innovation capacities creation in Iranian university management based on Islamic Azad University. The research method is applied in terms of the applied (qualitative-quantitative) data, and in terms of the nature and method of the implementation of the foundation and a cross-sectional survey. The studys statistical population in qualitative part were University experts that 17 of them is selected as samples and participated in the interview process. The statistical population quantity part were 248 persons in position of managers, research and technology assistant, educational assistant ,faculty heads and prominent academic staffs that the emphasis was on different management attitude and expert of higher education in Islamic Azad universities branch. Based on Morgan's table, 212 people were selected as sample size and distributed randomly among the questionnaires,that finally, 197 questionnaires were returned.The designed questionnaire consisted of 2 dimensions, 9 components and 106 indicators, which were arranged in the form of a two-way Likert spectrum. In order to determine the reliability and validity of the qualitative part of Delphi technique, in the quantitative stage for determining the validity, formal validity were used and Cronbach's alpha was used to determine the credibility of the questionnaire. The data analysis method is used in the qualitative section of the encoding technique and in the quantitative section, besides the descriptive statistics,exploratory factor analysis, confirmatory, and one-sample t-test and two correlated groups,have been used. The results are as follows:The appropriate for innovation capacity creation in university management has 2 dimensions, 8 components and 106 indicators (including hard dimension with three components of organization and organizational structure(35 indicators), organizational processes (3 indicators),resources and equipment(4 indicators) and soft dimension with 5 components of organizational culture(12 indicators), human capital management (18 indicators), leadership and strategic management of knowledge (14 indicators), education and promotion of science (9 indicators), research and technology (11 indicators). The situation of both hard and soft dimensions of creativity of innovation capacity and their components is lower than theoretical average, and in general, the situation is lower than the average and expected level.

    Keywords: Innovation, Creation of Innovation Capacity, Academic Management
  • Zahra Mohammadi, hadi rezghi shir savar*, mohammad sadegh ziaee, shahram hashem nia Pages 311-334

    The aim of this research is to identify On-The- Job Training(OJT) indices and determine their relationship with staff Performance Improvement(PI) among staff of Iran Forensic Medicine Organization(IFMO). This is a cross-sectional study which is done based on descriptive and analytical method. The study population is 2800 people working in IFMO in 2017 among which 338 persons were randomly selected based on Cochran's Formula using multi-stage clustering sampling among 15 selected provinces. Data was gathered via two researcher-structured questionnairs including OJT and performance improvement parameters. Face-related and constructive validity of the questionnairs were approved by elite and experts while using Cronbach's Alpha Coefficient showed an acceptable reliability calculated respective 0.89 and 0.87. Correlation Coefficient between 9 identified Indices of OJT with 3 identified factors of PI was approximately calculated 0.77 by which technology and individual performance showed the highest coefficient as 0.92 and 0.96 respectively. Findings showed that there would be a positively significant relationship between OJT's indices including need assessment, aims and priorities, content, planning and implementation, way of evaluation, executive management, facilities and equipments, technology and learners) with PI's factors including job performance, individual performance, and organizational performance. Also, findings showed that the best predictor would be modern technology for PI regarding OJT's indices.

    Keywords: on-the- job training, performance improvement, Iran Forensic Medicine Organization
  • Mahmood Safari*, Nader Soleimani, parivash jafari Pages 335-358

    Teachers are the future makers of society and the driving force for developing of the country. The aim of this study was to identify factors that lead to the development of the culture of teachers’ collective efficacy in Tehran schools. This study was conducted with a phenomenological qualitative approach. To identify the factors contributing to the collective efficacy of teachers, we used the semi-structured interviews of the 3 international theorists and 21 national experts in the field of education that were purposefully selected. The required data were collected based on theoretical saturation; Because we got theoretical saturation after 24 interviews. We used software NVivo 10 for data analyzing. The results showed that 8 factors play the most important role in the development of the culture of teachers’ collective efficacy in schools. These factors included: "the quality of life of teachers," the highest rating in the first place, "empowering teachers" in second place, "motivational features" third place, "enabling structure" in fourth place, "personality" in the fifth, "supervision and guidance" in the sixth, "targeted planning" in seventh place and "educational policy" in the eighth position. Therefore, all these factors and the proposed solutions need to be considered in unison to develop the culture of teachers’ collective efficacy in schools.

    Keywords: culture, efficacy, collective efficacy, school, Qualitative Study