فهرست مطالب

تحقیقات حشره شناسی - سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1394)

فصلنامه تحقیقات حشره شناسی
سال هفتم شماره 4 (پیاپی 28، زمستان 1394)

  • تاریخ انتشار: 1394/12/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسین پورشب، جابر کریمی *، حبیب عباسی پور، علی احدیت صفحات 289-298
    کنه تارتن دولکه ای،Koch Tetranychus urticae به دلیل انتشار جهانی گسترده، دامنه میزبانی وسیع، خسارت شدید، نرخ بالای افزایش جمعیت و توانایی در ایجاد مقاومت به آفت کش ها اهمیت زیادی دارد. در این تحقیق اثر کنه کشی اسانس های گیاهی انیسون Pimpinella anisum و مرزه بختیاری Satureja bachtiarica بر مرحله بالغ کنه تارتن دولکه ای مورد بررسی قرار گرفت. اندام های گیاهی شامل بذر گیاه انیسون و شاخ و برگ گیاه مرزه بختیاری در دستگاه کلونجر اسانس گیری شدند. اسانس به دست آمده با سولفات سدیم عاری از رطوبت گردید و تا زمان آزمایش در دمای 4 درجه سلسیوس نگهداری شد. غلظت های اصلی آزمایش برای اسانس انیسون 33/3، 66/6، 33/13، 66/26 و 33/53 میکرولیتر بر لیتر هوا و برای اسانس مرزه بختیاری 166/0، 33/0، 66/0، 33/1 و 66/2 میکرولیتر بر لیتر هوا بود. اثر بخارهای حاصل از این دو اسانس، بر مرحله بالغ کنه تارتن دولکه ای سمی بود. مقادیر LC50 مرحله بالغ برای گیاه انیسون 63/10 میکرولیتر و برای گیاه مرزه بختیاری 33/0 میکرو لیتر بر لیتر هوا به دست آمد. همچنین با افزایش غلظت اسانس، میزان مرگ و میر مرحله بالغ افزایش یافت. بر اساس نتایج این تحقیق، اسانس های گیاهی مرزه بختیاری و انیسون می توانند برای کنترل تلفیقی آفات به عنوان یک آفت کش طبیعی در نظر گرفته شوند.
    کلیدواژگان: کنه تارتن دولکه ای، انیسون، مرزه بختیاری، کنه کش، اسانس
  • زهره جلالوندی *، ابراهیم سلیمان نژادیان، الهام صنعتگر صفحات 299-306
    کنه دولکه ای با نام علمی Tetranychus urticae Koch. (Acari: Tetranychidae) از گونه های پلی فاژ در بسیاری از نقاط دنیا بوده و به عنوان یک آفت جدی روی اغلب گیاهان زینتی ازجمله گل رز مطرح است. در این تحقیق جمعیت کنه دولکه ای روی سه رقم گل رز شامل Dolce vita، Red naomi و White naomi در گلخانه و در شرایط دمایی 3±20 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 70 درصد، دوره نوری 10 ساعت روشنایی و 14 ساعت تاریکی مورد بررسی قرار گرفت. یک کادر مربع شکل به ابعاد یک سانتی متر به عنوان واحد نمونه برداری تعیین شد و مراحل مختلف زندگی کنه شامل تخم، لارو، پوره و کنه بالغ در داخل این کادر شمارش گردید. تجزیه واریانس داده ها نشان داد که تعداد تخم، لارو، پوره و کنه بالغ بین ارقام مورد مطالعه به طور معنی داری متفاوت بود. میانگین تراکم جمعیت کنه دولکه ای روی ارقام Dolce vita، Red naomi و White Naomi به ترتیب 49/3، 7/7 و 97/8 عدد در سانتی متر مربع از برگ به دست آمد. رقم White Naomi به عنوان رقم حساس و رقم Dolce vita به عنوان رقم مقاوم شناخته شدند.
    کلیدواژگان: مقامت، کنه دولکه ای، Dolce vita، Red naomi و White Naomi
  • بهاره رفیعی*، سهراب ایمانی، سید رضا باستان صفحات 307-316
    با توجه به کاربرد گسترده آفت کش ها در تولید میوه ها و سبزیجات، شناسایی و اندازه گیری نوع و مقدار باقی مانده این ترکیبات در سلامت افراد جامعه حایز اهمیت است. خیار یکی از سبزیجات تازه پرمصرف در ایران است که به دلیل فاصله زمانی کوتاه بین سم پاشی تا برداشت محصول، می تواند سلامتی انسان ها را به خطر اندازد. این تحقیق به منظور بررسی میزان باقی مانده آفت کش دلتامترین (امولسیون 5/2%( روی خیار گلخانه ای (رقم استورم) انجام شد. سم پاشی بوته های خیار با دوز پیشنهاد شده توسط سازمان حفظ نباتات (5/0 در هزار) انجام شد. نمونه برداری از کرت های سم پاشی شده به فواصل یک ساعت، یک، سه، پنج و هفت روز بعد از سم پاشی انجام شد. پس از استخراج و خالص سازی با روش استخراج فاز جامد، مقدار باقی مانده آفت کش در نمونه ها با دستگاه گاز کروماتوگرافی- طیف سنج جرمی اندازه گیری شد.میانگین میزان بازیافت آفت کش در سطح 5/0 پی پی ام، 3/91 درصد به دست آمد. نتایج نشان داد که مقدار باقی مانده آفت کش دلتامترین در روز پنجم بعد از سم پاشی به حد مجاز (2/0 میلی گرم بر کیلوگرم) رسید و در روز هفتم بعد از سم پاشی قابل اندازه گیری نبود. در این بررسی دوره کارنس آفت کش دلتامترین در خیار گلخانه ای 5 روز پس از سم پاشی تعیین شد و در صورتی که 5 روز پس از سم پاشی با دلتامترین برداشت محصول انجام شود، مصرف کنندگان این محصول در معرض خطر باقی مانده قرار نخواهند گرفت.
    کلیدواژگان: دلتامترین، باقی مانده، خیار، استخراج فاز جامد، گاز کروماتوگرافی، طیف سنج جرمی
  • فرشید شخصی زارع *، سعیده لونی، فردین مرادی، لاله عزیزپور صفحات 317-325
    به منظور بررسی اثرات دورکنندگی عصاره اتانولی گیاهان خارشتر و گزنه روی حشرات کامل شپشه آرد (Tribolium castaneum) دو گیاه و در دمای اتاق، خشک گردیدند. پس از پودر کردن، 100گرم از هر پودر در 100 سی سی اتانول 98% خیسانده و توسط دستگاه تبخیر، تغلیظ شدند. جهت انجام آزمایشات، غلظت های 5، 10، 30 و 50 درصد از عصاره غلیظ با استفاده از استون خالص تهیه شد. آزمایشات از روش کاغذهای صافی آغشته به عصاره انجام گردیدند و درصد دورکنندگی عصاره هر گیاه در زمان های یک، سه، پنج و ده ساعت پس از تیمار، در چهار تکرار مورد بررسی قرارگرفت. با توجه به نتایج حاصل، بالاترین مقدار دورکنندگی مربوط به گیاه خارشتر (6/76%) پس از گذشت زمان 10 ساعت به دست آمد و کمترین مقدار آن در ارتباط با گیاه گزنه (3/3%) پس از یک ساعت حاصل شد. همچنین در تمامی غلظت ها مقدار دورکنندگی خارشتر بیشتر از گزنه بود. نتایج حاصل حاکی از آن است که عصاره گیاه خارشتر پتانسیل بیشتری نسبت به گیاه گزنه به منظور دورکنندگی شپشه آرد دارد.
    کلیدواژگان: دورکنندگی، عصاره، خارشتر، گزنه، شپشه آرد
  • مریم صادقی*، الهام شعله سعدی، هادی استوان صفحات 327-335
    حشرات 75% گونه های جانوری شناخته شده روی زمین را تشکیل می دهند. سه درصد از این تعداد گونه را حشرات آبزی و نیمه آبزی شامل می شوند. حساسیت این حشرات به موجودات زنده و عوامل غیر زنده متفاوت است. این تحقیق در پاییز 1392 و به منظور تعیین شاخص زیستی رودخانه انجیره واقع در شهرک آرین، با به کارگیری فون حشرات آبزی صورت گرفته است. در این تحقیق در مجموع 18 خانواده از 12 کد زیستگاهی رودخانه شناسایی شد. شاخص زیستی این رودخانه در فصل پاییز عدد 91/5 به دست آمد که با استفاده از جدول مربوط به برآورد کیفیت آب و شاخص های زیستی آن، مشخص گردید که کیفیت آب این رودخانه در فصل پاییز متوسط و درجه آلودگی زیستی آب با توجه به جدول شاخص زیستی نسبتا آلوده می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص زیستی، کیفیت آب، حشرات آبزی، رودخانه انجیره
  • مریم فیضیان*، زهرا رفیعی کرهرودی، رضا وفایی شوشتری، شیما چهرئی صفحات 337-344
    گل رز یکی از اولویت های مهم در تولید گل و گیاهان زینتی است. کنه دو لکه ای (Tetranychus urticae) یکی از مهمترین آفات رز در گلخانه های استان مرکزی است که باعث کاهش کیفی و کمی محصول می گردد. برای مبارزه با این آفت در سال های اخیر عمدتا از سموم شیمیایی استفاده می شود. در این تحقیق اثر کنترلی سموم باروک، آبامکتین و فنازاکویین و سه رقم رز Utopia ،White Naomi و Dolcevita روی این آفت بررسی شد. 1، 3، 5، 7 و 14 روز بعد از اعمال تیمارها تعداد کنه ها در 1 سانتی متر مربع سطح زیرین برگ شمارش شد و محاسبه گردید. نتایج نشان داد بین سموم مختلف در تاریخ های مختلف نمونه برداری اختلاف معنی داری وجود دارد. در این آزمایش درصد تلفات پوره در سه روز بعد از سم پاشی اول سم باروک روی رقم Dolcevita بیشترین و سم آبامکتین روی رقم Utopia کمترین اثر، و در پنج روز بعد از سم پاشی دوم سم آبامکتین روی رقم White Naomi بیشترین تاثیر و سم فنازاکویین روی رقم Dolcevita کمترین اثر را دارا بودند.
    کلیدواژگان: کنه دولکه ای، باروک، آبامکتین، فنازاکویین، Utopia، White Naomi، Dolcevita
  • علیرضا زهرایی رمضانی *، محمد مهدی صداقت صفحات 345-358
    پشه خاکی های فلبوتومینه ناقلین انواع لیشمانیوزها و آربوویروس ها به انسان می باشند. سه نوع لیشمانیوز جلدی روستایی، جلدی شهری و نیز احشایی در استان اصفهان وجود دارد. همچنین آنتی بادی های ضد سه نوع آربوویروس نپال، سیسیل و کریم آباد در خون و سرم ساکنین این استان یافت می شود. هدف از این مطالعه تهیه فهرستی کامل از پشه خاکی های فلبوتومینه و نیز توزیع جغرافیایی آن ها در استان اصفهان می باشد. در مطالعه صحرایی، پشه خاکی ها توسط تله چسبان از 10 مکان مختلف در نطنز، مبارکه، شهرضا و نیز شهر اصفهان، استان اصفهان طی سال های 1385 تا 1392 جمع آوری گردیدند. به علاوه با مطالعه کتابخانه ای و مراجعه به کلیه مقالات و نوشته های محققین مختلف فهرستی از گونه های پشه خاکی گزارش شده طی سال های 1347 تا 1392 شناسایی و یادداشت گردید. در کل از تعداد 170380 نمونه پشه خاکی صید شده از این استان، تعداد 28 گونه گزارش شده است. پشه خاکیPhlebotomus papatasi ناقل قطعی لیشمانیوز جلدی روستایی و آربوویروس ها به علاوه پشه خاکی Phlebotomus sergenti ناقل لیشمانیوز جلدی شهری از تمام مناطق استان اصفهان صید گردیده است. همچنین پشه خاکی های P. kandelaki، P. major (احتمالا P. neglectus)، P. keshishiani و نیز P. alexandri ناقلین لیشمانیوز احشایی در ایران نیز از استان اصفهان صید شده اند. انتشار جغرافیایی این 28 گونه پشه خاکی و نیز برخی از یادداشت های مهم از آن ها در این مقاله آورده شده است.
    کلیدواژگان: چک لیست، انتشار، پشه خاکی های فلبوتومینه، استان اصفهان
  • مرتضی کهراریان، رضا وفایی شوشتری*، ابراهیم سلیمان نژادیان، معصومه شایان مهر، بهمن شمس اسفندآباد صفحات 359-372
    در این تحقیق فون پادمان راسته Entomobryomorpha در مناطق مختلف استان کرمانشاه طی سال های 91-1393 مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع 20 گونه متعلق به 13 جنس از 8 زیرخانواده و 4 خانواده مختلف پادمان شناسایی شدند که جنس (Stach، 1947) Subisotoma و دو گونه Subisotoma variabilis Gisin، 1949و Cyphoderus bidenticulatus Parona، 1888 برای بار اول از ایران گزارش گردید. علاوه بر آن دو خانواده Tomoceridae و Paronellidae، دو جنس Cyphoderus Nicolet، 1842 و Tomocerus Nicolet، 1842 و دو گونه Tomocerus vulgaris (Tullberg، 1871) و Cyphoderus albinus Nicolet، 1842 نخستین بار از استان کرمانشاه گزارش گردید. از سوی دیگر یک چک لیست نهایی از فون پادمان راسته Entomobryomorpha موجود در استان کرمانشاه شامل 4 خانواده، 15 جنس و 36 گونه، به همراه کلید شناسایی آن ها در سطح جنس تهیه گردید.
    کلیدواژگان: پادمان، فون، کرمانشاه، ایران، رکورد جدید
|
  • M. H. Pourshab, J. Karimi *, H. Abbasipour, A. Ahadiyat Pages 289-298
    The two-spotted spider mite, Tetranychus urticae is an important pest because of the word wide distribution, extensive host range, severe damage, great rate of population growth and ability in creating resistance against pesticides. In the present study, the acaricidal effect of the essential oils of two plant species, Pimpinella anisum L.and Satureja bachtiarica Bungewere tested against the adults of Tetranychus urticae. Air-dried plant materials including seeds of P.anisum and herbage of S.bachtiarica, were distilled using a circulatory Clevenger-type apparatus. The essential oil was dried over anhydrous sodium sulphate and stored at ºC until tested. The amounts of the essential oils for P.anisum applied were 3.33, 6.66, 13.33, 26.66 and 53.33 μl/L air and for S.bachtiarica were 0.166, 0.33, 0.66, 1.33 and 2.66 μl/L. The vapours of these two plant species were toxic to adults of T. urticae. The value of LC50 on adults were 10.63 μl/L air for P.anisum and 0.33 μl/L air for S.bachtiarica. Also with increasing oil concentration, mortality rate of adults increased. According to results the P.anisum and S.bachtiarica essentials oil are appropriate in integrated pest management of two-spotted spider mite and can be considered as bio-pesticide.
    Keywords: Two spotted spider mite, Pimpinella anisum, Satureja bachtiarica, Acaricide, Essential oil
  • Z. Jalalvandi *, E. Soleyman Nejadian, E. Sanatgar Pages 299-306
    Two-spotted spider mite, Tetranychus urticae Koch (Acari: Tetranychidae) is an important pest of ornamental plants such as rose plants in many regions of the world. Population densities of this mite were recorded on 3 rose cultivars, including Dolcevita, Red naomi and White naomi in a greenhouse at 20 ± 3°C, 70% RH and 10 hour L and 14 hour D. Numbers of eggs, larvae, nymph and adults were counted in one cm2 on lower part of leaves. Analysis of variances showed that the number of eggs, larvae, nymphs and adults were significantly different on the rose cultivars. The mean number of total mites on Dolcevita, Red naomi and White Naomi were 3.45, 7.7 and 8.97 per square cm. respectively. Based on the results White naomi was the most susceptible and Dolcevita was the least resistant cultivar.
    Keywords: Resistant, Two, spotted mite, Dolce vita, Red naomi, White Naomi
  • B. Rafiei *, S. Imani, S. R. Bastan Pages 307-316
    Due to the extensive use of pesticides in all fresh consumptive vegetables and fruits, it is important to detect the residues of these compounds. Due to short period between spraying and harvest time, cucumber can show a higher level of contamination. This experiment was carried out to investigate the residues of Deltamethrin (EC 2.5%), in a Storm cultivar of cucumber in greenhouse. Plants were sprayed at recommended doses (0.5 g/lit) and, samples were collected 1 hour, 1, 3, 5 & 7 days intervals after treatment. Pesticides residues were analyzed using GC-MS. Results showed that Deltamethrin levels below maximum residue level recommended by codex (0.2 mg/kg) were detected 5 days after application and no residues were detected on the 7th day. The average of recovery from fortified samples with 0.5 ppm of Deltamethrinobtained 91.3%.
    Keywords: Deltamethrin, residues, cucumber, SPE, GC, MS
  • F. Shakhsi Zare *, S. Loni, F. Moradi, L. Azizpour Pages 317-325
    The insert repellency of camelthorn (Alhagi camelirum F.) and nettle (Urtica dioica L.) extracts was investigated against red flour beetle (Tribolium castaneum) adults. The plants They were dried in room temperature and soaked in 98% ethanol, then concentrated by use of evaporation apparatus. Extract concentrations of 5, 10, 30 and 50% were prepared with pure acetone. Experiments were carried out according to filter paper method. Repellency percentage of each extract was recorded after one, three, five and ten hours of exposure at four replicates. The results showed that, repellency of both extracts increased significantly as concentrations rate and time of intervals increased. The highest repellency (76.6%) achieved 10h after exposure for camethorn and the least (3.33%) was obtained after one hour of treatment for nettle. Also, the repellency of camelthorn was more than nettle in all concentrations. According to results of this study, the camelthorn has a good potential to use as repellant for control of stored product pests.
    Keywords: repellency, Camelthorn, Alhagi camelorum, Nettle, Urtica dioica, Tribolium castaneum
  • M. Sadeghi *, E. Sholesadi, H. Ostovan Pages 327-335
    Insects are about 75% of identified animal species in the world and of which 3% are aquatic insects. Aquatic; Insects are differently sensitive to biotic and abiotic factors in environment. This study was carried out to calculate the biotic index of Anjireh river, Shiraz ( Fars province) using aquatic insects fauna during October, November and December of 2013. 18 Families were collected and identified in 12 Sample Sites of this river. The biotic index of the river was 5.91, which showed that the quality of this river was fairly poor.
    Keywords: Biotic Index, Aquatic Insects, Water Quality, Anjireh River
  • M. Feyzian *, Z. Rafiei, Karahrodi, R. Vafaei, Shoushtari, Sh. Chehreii Pages 337-344
    Rose is one of the most important priorities in production of flowers and ornamental plants due to its beauty and high use. Tetranychus urticae is one of the most serious pests of roses in greenhouses of Markazi province, Iran. In recent years, chemical pesticides are mainly used to control this pest. The effect of three acaricide, Baroque, Abamectin and Fenazacoein on nymphs of Tetranychus urticae was investigated on three varieties of roses, Utopia, White Naomi and Dolcevita. Number of nymphs in one square centimeter of leaves were counted 1, 3, 5, 7 and 14 days after spraying. The means comparison of the percentage of Nymph mortalities showed that Baroque on Dolcevita had the greatest and Abamectin on Utopia had the least effect most and three days after the first treatment Moreover, Abamectin on White Naomi had the greatest and Fenazacoein on Dolcevita had the least effect most and five days after the second treatment. This research showed that Baroque and Abamectin on Dolcevita and White Naomi had the most effect on decreasing of the pest population.
    Keywords: Tetranychus urticae, Baroque, Abamectin, Fenazacoein, Utopia, White Naomi, Dolcevita
  • A. Zahraei, Ramazani *, M. Sedaghat Pages 345-358
    Phebotomine sand flies are reported as the vectors of different kinds of leishmaniasis and arboviruses to human. Three forms of leishmaniasis, namely: visceral, zoonotic cutaneous and anthroponotic cutaneous affect Esfahan province. Antibodies against three arbovirouses, Nepales, Sicilian and Karimabad, were found from serum and blood specimen residents in this province too.The aim of this study was to prepare a checklist and geographical distribution of Phlebotomine sand flies as vectors of the agents from Esfahan province. In the field work, sand flies were collected by sticky paper traps from 10 collection stations of Natanz, Mobarakeh, Shahreza and Esfahan city areas of Esfahan province during 2006 to 2013. Also literature review was done on all publish reports which have been done by researchers on Phlebotomine sand flies in this province during 1968 to 2013. A total of 170380 specimen sand flies revealed 28 species are in this province. Phlebotomus papatasi as the main vector of zoonotic cutaneous leishmaniasis and arbovirouses and also P. sergenti as the main vector of anthroponotic cutaneouse leishmaniasis were collected from all areas of this province. Also P. alexandri, P. major, P. kandelaki and P. keshishiani as suspected vectors of visceral leishmaniasis in Iran were found in this province.The geographical distribution of each 28 species of sand flies in Esfahan province and some important notes of them is demonstrated in this article.
    Keywords: Checklist, Geographical Distribution, Phlebotomine Sand flies, Esfahan Province, Iran
  • M. Kahrarian, R. Vafaei, Shoushtari *, E. Soleyman, Nejadian, M. Shayanmehr, B. Shams Esfandabad Pages 359-372
    In this study, the fauna of order Entomobryomorpha was investigated in different regions of Kermanshah province during 2012-2014. Totally 20 species of Entomobryomorpha belonging to 4 families, 8 subfamilies and 13 genera were collected and identified from Kermanshah. The genus Subisotoam (Stach, 1947) with two species Subisotoma variabilis Gisin, 1949 and Cyphoderus bidenticulatus Parona, 1888 are newly recorded for fauna of Iran. Families Paronellidae and Tomoceridae, two genera Cyphoderus Nicolet, 1842 and Tomocerus Nicolet, 1842 and two species Tomocerus vulgaris (Tullberg, 1871) and Cyphoderus albinus Nicolet, 1842 are also new for Kermanshah province. We also provided the checklist of the Entomobryomorpha fauna which have been reported in different reign of Kermanshah province until now. The present list contains 36 species belonging to 15 genera and 4 families. A key to the known Kermanshah genera of order Entomobryomorpha is provided too.
    Keywords: Collembola, Fauna, Kermanshah, Iran, new records