فهرست مطالب

تحقیقات حشره شناسی - سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1395)

فصلنامه تحقیقات حشره شناسی
سال هشتم شماره 3 (پیاپی 31، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/24
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرشید شخصی زارع، حسین فرازمند، رضا وفایی شوشتری، عارف معروف، مهران غزوی صفحات 193-201
    اثرات حشره کشی کائولین فرآوری شده سپیدان® و تاثیر آن بر تولید نتاج نسل اول (F1) دو گونه شپشه آرد Triboliumconfusum (Coleoptera: Tenebrionidae) و شپشه دندانه دارOryzaephilus surinamensis (Coleoptera: Silvanidae) در شرایط آزمایشگاهی (°C 1± 25، RH %5±65 و در تاریکی) مورد بررسی قرار گرفت. در این بررسی بذور گندم رقم فلات در چهار تکرار به صورت جداگانه با غلظت های 1000، 2000، 3000، 5000 و 10000 پی پی ام از فرمولاسیون پودر کائولین و در چهار تکرار تیمار شدند و حشرات کامل 7-10 روزه هر یک از گونه ها به طور جداگانه در ظروف مخصوص روی آن ها رهاسازی گردیدند. تلفات حشرات کامل پس از گذشت زمان های 3، 7، 15 و 30 روز شمارش گردید. نتایج نشان داد، تلفات هر دو گونه به طور معنی داری با افزایش غلظت و با گذشت زمان بیشتر شد. مقدار 100 درصد تلفات شپشه دندانه دار در غلظت های 10000 پی پی ام، در روز پانزدهم و حداکثر تلفات شپشه آرد (3/98%) در تیمار با غلظت 10000 پی پی ام و در زمان 30 روز پس از تیمار حاصل شد. شپشه دندانه دار نسبت به شپشه آرد، حساسیت بیشتری به کائولین داشت. نتایج اثر کائولین بر تولید نتاج نسل اول نشان داد، کائولین در غلظت 5000 پی پی ام روی شپشه آرد و در غلظت 2000 پی پی ام برای شپشه دندانه دار، باعث کاهش 100 درصدی تولید نتاج نسل اول آن ها گردید. با این که سپیدان تاحدودی دارای اثرات حشره کشی بود اما با توجه به مقدار بالای غلظت کشندگی، کاربرد آن به تنهایی جهت کنترل کافی نمی باشد. اما با توجه به تاثیر خوب آن بر میزان تولید نتاج نسل اول می توان با انجام بررسی هایی به صورت تلفیق با دیگر روش های کنترلی به منظور کاهش میزان غلظت مصرفی، در برنامه های مبارزه با آفات انباری از آن استفاده نمود.
    کلیدواژگان: کائولین، سمیت، تولید نتاج، شپشه آرد، شپشه دندانه دار
  • حمیده صحراییان، نورالدین شایسته صفحات 203-209
    لمبه گندم (Trogoderma granarium Everts (Col.،Dermestidae یکی از آفات مهم محصولات انباری است. در این تحقیق، امکان استفاده از امواج مایکروویو در توان ها و زمان های معین برای کنترل این حشره مورد بررسی قرار گرفت. مراحل مختلف زیستی آفت تحت تابش امواج مایکروویو با فرکانس 2450 مگاهرتز در توان های 300، 400 و500 وات با زمان های 3 و 4 دقیقه قرار گرفتند. آزمایش ها در 3 تکرار در انکوباتور با دمای 1±35 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±70 درصد و دوره نوری 16 ساعت تاریکی و 8 ساعت روشنایی انجام شد. برای جلوگیری از تفریخ تخم ها، مرگ و میر لاروها، کنترل مرحله شفیرگی و تلفات حشرات کامل توان 500 وات در زمان 4 دقیقه قابل توجه بود. حساسیت مراحل مختلف زیستی لمبه گندم به ترتیب: تخم، لارو سن آخر، حشره کامل، شفیره و لارو سن اول بود. آزمایشات نشان داد که در توان ثابت با افزایش زمان میزان مرگ و میر افزایش یافت. همچنین تخم ها حساس ترین مرحله نسبت به امواج مایکروویو می باشند. در مرحله تخم، تخم 1 تا 2 روزه مقاومتر از تخم 0 تا 1 روزه و تخم 2 تا 3 روزه می باشد. امواج مایکروویو با توان های پایین باعث کاهش میزان تخم ریزی حشرات کامل و همچنین باعث از بین رفتن دم در لاروهای سن اول شد. با توجه به نتایج به دست آمده از تحقیق حاضر پیشنهاد می شود که توان 500 وات در زمان 4 دقیقه جهت کنترل این آفت به کار رود.
    کلیدواژگان: لمبه گندم، ماکروویو، توان، زمان
  • ندا فلاح نژاد مجرد، شیلا گلدسته، زهرا رفیعی کرهرودی، رضا وفایی شوشتری صفحات 211-222
    فعالیت آمیلولیتیکی در معده میانی لاروهای سنین سوم، چهارم و پنجم شب پره (Hübner) Helicoverpa armigera روی لوبیا سفید (ارقام دانشکده و پاک)، لوبیا قرمز (ارقام اختر و ناز)، کلزا (ارقام اکاپی، اپرا، ساری گل و زرفام)، سویا (ارقام کلارک، M7، ساری و ویلیامز) و لوبیا چشم بلبلی (رقم مشهد) در شرایط آزمایشگاهی بررسی شد. همچنین فعالیت آمیلولیتیکی لاروهای سنین سوم، چهارم و پنجم شب پره H. armigera روی ارقام گیاهان مختلف در اسیدیته بین 2 تا 10 مطالعه شد. نتایج نشان داد کمترین فعالیت آمیلولیتیکی در لاروهای سنین سوم (OD/min 005/0±42/0)، چهارم (OD/min 001/0±39/0) و پنجم (OD/min 005/0±36/0) شب پره H. armigera روی گیاه کلزا رقم اکاپی بود. بیشترین فعالیت آمیلولیتیکی شب پره H. armigera در اغلب گیاهان و ارقام مختلف از جمله لوبیا سفید (رقم دانشکده)، لوبیا قرمز (رقم ناز)، کلزا (ارقام ساری گل و زرفام) و سویا (ارقام M7 و ویلیامز) روی لارو سن پنجم مشاهده شد. آنزیم آمیلاز در معده میانی لاروهای سنین سوم، چهارم و پنجم شب پره H. armigera در محدوده اسیدیته 00/2 تا 00/10 فعالیت داشت. اما مناسب ترین pH برای فعالیت آمیلولیتیکی در تمام سنین لاروی شب پره H. armigera، در اسیدیته 00/8 تا 00/10 بود. حداکثر مقدار آنزیم آمیلاز در لاروهای سنین سوم (U/mg34/1)، چهارم (U/mg 73/1) و پنجم (U/mg85/1) شب پره H. armigera روی لوبیا چشم بلبلی رقم مشهد و در pH برابر 00/10 مشاهده شد. نتایج حاصل از پژوهش حاضر در کنار سایر نتایج اکولوژیکی و زیستی شب پره H. armigera می تواند در توسعه و اجرای برنامه های مدیریتی شب پره H. armigera مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: کرم قوزه پنبه، آنزیم گوارشی، IPM
  • محمدرضا لشکری، دانیل بورکهاردت، شهاب منظری صفحات 223-235
    پسیل ها متعلق به راستهHemiptera ، زیرراسته Sternorrhyncha و بالاخانواده Psylloidea هستند که به عنوان ناقلین مهم بیماری های گیاهی و همچنین آفات مهم در کشاورزی مطرح شده اند. تا کنون، 95 گونه پسیل متعلق به پنج خانواده و 26 جنس از ایران گزارش شده است. در بررسی فونستیک بالاخانواده Psylloidea طی سال 1394 در استان کرمان، 10 گونه متعلق به خانواده های Aphalaridae، Liviidae، Psyllidae و Triozidae جمع آوری و شناسایی شدند که برای اولین بار از استان کرمان گزارش می شوند. صفات افتراقی این گونه ها با گونه های خویشاوند، پراکنش و کلید شناسایی آن ها نیز ارایه شده است. گونه های شناسایی شده عبارتند از: Colposcenia aliena (Löw، 1881)، Caillardia robusta Loginova، 1959، Euphyllura pakistanica Loginova، 1973، Diaphorina aegyptiaca Puton، 1982، Camarotoscena fulgidipennis Loginova، 1957، Syntomoza unicolor (Loginova، 1958)، Cacopsylla bidens (Šulc، 1907)، Psyllopsis machinosus Loginova، 1963، Heterotrioza dichroa Scott، 1879 و Trioza neglecta Loginova، 1978.
    کلیدواژگان: Aphalaridae، Liviidae، Psyllidae، Triozidae، کرمان
  • شادی مالکی، هادی استوان، ولی الله بنی عامری، امید جوهرچی صفحات 237-248
    تنوع زیستی واژه ای است برای درجات تنوع طبیعت که هم شامل تعداد و هم فراوانی ژن ها، گونه ها و بوم سازگان در یک اکوسیستم می باشد. کنه های راسته میان استیگما از مهم ترین شکارگرهای بند پایان کوچک و نماتد ها در زیستگاه های خاکی هستند. کاهش کیفی و کمی این کنه ها از نظر نوع گونه ها و تعداد هر یک از افراد بسته به استراتژی های مدیریت خاک و پوشش گیاهی و یا به حضور عوامل اختلال گر مثل فعالیت های انسانی دارد. در این تحقیق کیفیت خاک با استفاده از شاخص های تنوع زیستی در یک پارک 52 هکتاری در شمال شرق تهران مورد بررسی قرار گرفت. منطقه مورد نظر به 7 بخش که به لحاظ پوشش گیاهی و وضعیت جغرافیایی نماینده کل منطقه بودند تقسیم شد. نمونه برداری های منظم از خاک نواحی به مدت یک سال انجام گرفت. تعداد کل کنه های به دست آمده از راسته میان استیگمایان 6167 عدد متعلق به 80 گونه بود. تنوع گونه ای در نواحی 7-1 و کل منطقه با استفاده از شاخص های تنوع سیمپسون و شانون وینر، غنای گونه ای با استفاده از شاخص های منهینیک و مارگالف و یکنواختی با شاخص پیت و هیل محاسبه شد. بیشترین و کمترین تنوع گونه ای به ترتیب در نواحی 1 و 3 به دست آمد که رابطه مستقیم با رطوبت خاک ، pH و تنوع و پوشش گیاهی و اعمال مدیریت های اعمال شده روی خاک داشت. بیشترین تنوع زیستی در منطقه مربوط به دوره زمانی سه ماهه سوم سال و کمترین تنوع گونه ای در سه ماهه اول سال دیده شد که با شرایط جوی و رطوبت خاک متناسب می باشد. برای تعیین همبستگی بین هریک از شاخص های غنای گونه ای و تنوع گونه ای با هر یک از دو شاخص یکنواختی در هر منطقه نمونه برداری از آزمون گشتاوری پیرسون استفاده شد.
    کلیدواژگان: تنوع زیستی، شاخص غنای گونه ای، یکنواختی، کنه های میان استیگما
  • عصمت محمدی نسب صفحات 249-261
    آفت کش ها از مهم ترین آلاینده های محیط می باشند و انتقال آن ها از محیط زیست به داخل بدن موجود زنده و رسیدن به سطحی بالاتر ازحد طبیعی آن یکی از مهم ترین نگرانی های محیط زیستی می باشد. آفت کش ها به علت کاربردهای مختلف در زمینه بیوشیمی و محیط زیست و کشاورزی مورد توجه بسیاری قرار گرفته اند. برای شناخت آفت کش ها باید خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آن ها به خصوص میزان سمیت آن ها را مورد توجه قرار داد. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط Log P (ضریب توزیع آب – اکتانل) برخی از آفت کش ها با برخی توصیف گرهای توپولوژیکی به کمک نظریه گراف و روش رگرسیون خطی چندگانه انجام گرفته است. مطالعه کمی ساختار-خاصیت جهت بررسی این ارتباط به کار گرفته شد و نتایج نشان داد که از میان توصیف گرهای مورد مطالعه برای پیشگویی Log P آفت کش های مورد نظر ترکیبی از چهار توصیف گر توپولوژیکی: پلت (P)، هاراری (H)، راندیک (X) و سگد (Sz) مناسب است. بهترین مدل در این پژوهش نشان داد که توصیف گرهای ساختاری به کار رفته نقش مهمی را در تعیین ضریب توزیع آب – اکتانل آفت کش ها ایفا می نمایند. این تحقیق برای اولین بار رابطه میان ضریب پخش فاز آبی- آلی را با برخی شاخص های ساختاری به کمک نرم افزار SPSS و روش رگرسیون خطی چندگانه در آفت کش ها ارایه نموده است.
    کلیدواژگان: آفت کش ها، ضریب توزیع آب، اکتانل، رگرسیون خطی چندگانه
  • فاطمه کارگریان، شهرام حسامی، احسان رخشانی صفحات 263-267
    در بررسی هایی به منظور مطالعه فون زنبورهای خانواده Braconidae در بخش مرکزی استان فارس، نمونه هایی با استفاده از روش های مختلف جمع آوری گردید. در بین نمونه های شناسایی شده، گونه Monoctonia pistaciaecola Starý، 1962 از زیر خانواده Aphidiinae برای اولین بار از ایران جمع آوری و شناسایی گردید. این گونه به روش تورزنی در مزارع گندم در منطقه کیان آباد (اطراف شیراز) در اردیبهشت 1385 جمع آوری گردید.
    کلیدواژگان: زنبور، فارس، پارازیتویید، Braconidae، Monoctonia
  • مهدیه روزبهانی، رضا وفایی شوشتری صفحات 268-280
    در شهرستان ملایر از استان همدان برای اولین بار فون سن های خانواده Miridae از راسته ناجوربالان مورد بررسی قرار گرفت. در مجموع 13 گونه گیاهی متعلق به 7 جنس از زیرخانواده Deraeocorinae ،Mirinae و Phylinae ازمیزبان های مختلف گیاهی جمع آوری وشناسایی گردید. درمیان نمونه های جمع آوری شده 3 گونه شکارگر و 10 گونه گیاه خوار بودند، درمیان آن ها 7 گونه Deraeocoris serenus ،Trigonotylus pulchellus ،Trigonotylus ruficornis Polymerus vulneratus، Adelphocoris bimaculicollis، Agnocoris reclairei، Amblytylus concolor برای اولین بار از استان همدان گزارش شد.
    کلیدواژگان: Miridae، فون، ملایر، همدان، ایران
|
  • Farshid Shakhsi Zare, H. Farazmand, R. Vafaei-Shoushtari, A. Marouf, M. Ghazavi Pages 193-201
    The insecticidal effect of processed kaolin (Sepidan®) and its influence on progeny production (F1) of Tribolium confusum (Coleoptera: Tenebrionidae) and Oryzaephilus surinamensis (Coleoptera: Silvanidae) were investigated under laboratory conditions (25±1C°, 65±5% R.H, in dark). Seven to 10 day old of each species were exposed to kaolin at five concentrations (1000, 2000, 3000, 5000 and 10000 ppm) and their mortality was recorded after 3, 7, 15 and 30 days, at three replicates, separately. The results showed that mortality of adults increased significantly as the concentration rates and exposure duration increased, (p
    Keywords: kaolin, Toxicity, Progeny production, Tribolium confusum, Oryzaephilus surinamensis
  • H. Sahraeian, N. Shayesteh Pages 203-209
    The Khapra beetle is one of major pest of stored products, specially wheat and barley. The present research was conducted to study the applicability of microwave radiation at specified power rates and exposure times to control.
    Each developmental stage was exposed to 2450MHZ at power levels of 300, 400 and 500W for 3 and 4 min. Experiments were arranged in completely randomized deign with 3 replications. After treatment, samples were kept under constant conditions in an incubator at 35±1 C and 70±5% R.H and 16D: 8L photoperiod. The most effective radiation to reduce the egg hatching rate, to induce mortalities in larvae, pupae and adults was the power rate of 500W and exposure time of 4 min. The order of sensitivity of different developmental stages was egg, last- instar larvae, adult, pupa and first-instar larvae.The result also revealed a direct relationship between exposure time at constant power led in increase in mortality of the insects. 1-2 days old eggs were more resistant than 0-1 and 2-3 days old eggs. A low power rate resulted decreasing oviposition rate and loss of tails in first-instar larvae .Based on the results the 500W and exposure time of 4 min. can be recommended for control of the Khapra beetle.
    Keywords: Trogoderma granarium Everts, Microwave, Power, Time
  • N. Fallahnejad-Mojarrad, Sh. Goldasteh, Z. Rafiei-Karahroudi, R. Vafaie-Shoushtari Pages 211-222
    Digestive amylolytic activities in the midgut of 3rd, 4th and 5th instar larvae of Helicoverpa armigera (Hübner) on different host plants including white kidney bean (cultivars Daneshkadeh and Pak), red kidney bean (cultivars Akhtar and Naz), canola (cultivars Okapi, Opera, Sarigol and Zarfam), soybean (cultivars Clark, M7, Sari and Williams) and cowpea (cultivar Mashhad) were investigated under laboratory conditions. The amylolytic activity in 3rd, 4th and 5th instar larvae of H. armigera on different host plants in a broad pH range (pH 2–10) were studied. The results showed that the larva fed on canola cultivar Okapi had the lowest amylase activity on 3rd (0.42±0.005 OD/min), 4th (0.39±0.001 OD/min) and 5th (0.36±0.005 OD/min) instar larva. The highest enzyme activity was in 5th instar larvae of H. armigera on most plant cultivars (white kidney bean cultivars Daneshkadeh, red kidney bean cultivar Naz, canola cultivars Sarigol and Zarfam, soybean cultivars M7 and Williams). The amylolytic activity in 3rd, 4th and 5th instar larva of H. armigera was observed at pH 2.00 to 10.00. But the optimum p Hof amylase activity in the midgut of H. armigera larva was at pH 8.00 to 10.00. The maximum amylase amount in 3rd, 4th and 5th instar larva of H. armigera was observed on cowpea cultivar Mashhad at pH10.00 (1.34, 1.73 and 1.85 U/mg, respectively). Our findings provide useful information and when this information is used in association with other ecological and biological data, it may be valuable in development and implementation of management programs of H. armigera.
    Keywords: Cotton bollworm, digestive enzyme, IPM
  • M. Lashkari, D. Burckhardt, S. Manzari Pages 223-235
    Jumping plant-lices are belonging to the order Hemiptera, suborder Sternorrhyncha, and superfamily Psylloidea, that have been considered as important vectors of plant diseases and also important pests in agriculture. So far, 95 psyllid species belonging to five families and 26 genus of Psylloidea superfamily has been recorded from Iran. In a faunistic survey of jumping plant-lices (Hemiptera: Psylloidea) carried out in Kerman province during 2015, 10 species belonging to families Aphalaridae, Liviidae, Psyllidae and Triozidae were collected and identified which are reported for the first time from Kerman Province. Diagnostic comparisons with related species, distribution and an identification key are also presented. The identified species are as follows: Colposcenia aliena (Löw, 1881), Caillardia robusta Loginova, 1959, Euphyllura pakistanica Loginova, 1973, Diaphorina aegyptiaca Puton, 1982, Camarotoscena fulgidipennis Loginova, 1975, Syntomoza unicolor (Loginova, 1958), Cacopsylla bidens (Šulc, 1907), Psyllopsis machinosus Loginova, 1963, Heterotrioza dichroa Scott, 1879, Trioza neglecta Loginova, 1978.
    Keywords: Aphalaridae, Liviidae, Psyllidae, Triozidae, Kerman
  • Sh. Maleki, H. Ostovan, V. Baniameri, O. Joharchi Pages 237-248
    Biodiversity is an expression of the biological community and ecosystem levels of organized life, Mesostigmata are the predators of small arthropods and nematodes in soil habitats, Quality and quantity of the species and number each individual depending on soil and vegetation management strategies or the presence of other disorders such as human activities. In this study, soil quality studied with indicators of biodiversity in a 52 Hectare park in the north east of Tehran. The location divided to the 7 areas that was representative of vegetation and geographical location, regular sampling of the soil areas performed as a year. The total number of mites was 6167 belonging to 80 species. Species diversity in areas 1-7 and the whole area using Simpsons index of diversity and Shannon-Wiener index, species richness with Menhinicks index and Margalefs diversity index and evenness with Peet and Hill was calculated. The highest and lowest species diversity observed in areas 1 and 3, respectively, which correlated with soil moisture, pH and diversity of vegetation and management practices applied on the soil. The greatest species diversity in the region in the third quarter and the lowest species diversity were observed in the first quarter of the year, which is consistent with weather conditions and soil moisture. To determine correlations between each indicator of species richness and diversity with both evenness index in each sampling point the Pearson test was used.
    Keywords: biodiversity, Species richness index, Evenness, Gamasina
  • E. Mohammadinasab Pages 249-261
    Pesticides are considered as one of the most significant environmental pollutants. The transfer of pesticides into the living organism and the maximum residue limit of pesticides is one of the main environmental concerns. Pesticides have got the attention due to their various applications in biochemistry, environment and agriculture. Consequently, the physical and chemical characteristics of pesticides particularly the pesticides toxicity needs to be taken into consideration. The aim of this research is investigation the relationship between Log P of some pesticides with topological descriptors by graph theory and multiple linear regression methods. Quantitative structure-property relationship study was used and results was showed that Platt, Harary, Randic, Szeged indices are suitable for prediction of Log P the pesticides than the other topological indices. The best model in this study indicated that those structural descriptors, play an important role in effect on Log P of pesticides. For the first time, the relationship between Log P of pesticides and some topological indices using SPSS and multiple linear regression model is investigated.
    Keywords: pesticides, Log P, multiple linear regression
  • F. Kargarian, Sh. Hesami, E. Rakhshani Pages 263-267
    In order to identify the fauna of Braconidae in the central region of Fars province, Iran, some samples were collected by different collecting methods. Amongst the identified specimens, Monoctonia pistaciaecola Starý, 1962 from subfamily Aphidiinae was recorded for the first time from Iran. This species was collected by sweeping net in wheat field in Kian Abad (South of Shiraz) in April 2006.
    Keywords: Hymenoptera, Fars, Parasitoid, Braconidae, Monoctonia
  • M. Rouzbahani, R. Vafaie-Shoushtari Pages 268-280
    The fauna of plant bugs (Hemiptera: Miridae) was studied in Malayer, Hamedan province, Iran. A total of 13 plant bugs species belonging to 7 genera, from the subfamilies of Deraeocorinae, Mirinae and Phylinae were collected from different host plants and identified. among collected specimens, 3 species were predaceous and 10 species were plant feeder, which Among them 7 species Deraeocoris serenus, Trigonotylus pulchellus, Trigonotylus ruficornis, Polymerus vulneratus, Adelphocoris bimaculicollis, Agnocoris reclairei, Amblytylus concolor were reported for the first time from the Hamedan province.
    Keywords: Miridae, Fauna, Malayer, Hamedan, Iran