فهرست مطالب

تحقیقات حشره شناسی - سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1395)

فصلنامه تحقیقات حشره شناسی
سال هشتم شماره 4 (پیاپی 32، زمستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/11/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • حسن براری * صفحات 207-223
    تنوع گونه و تراکم حشرات برگ خوار مزارع کلزا در اراضی شالی زاری و اراضی خشکه زاری سه منطقه در استان مازندران (بابل، ساری، نکا) از شهریور 1387 به مدت سه سال مورد مقایسه قرار گرفت. در هر شهرستان یک مزرعه کلزای شالی زاری (که کشت قبل از زراعت کلزای آن برنج بوده) و یک مزرعه کلزای خشکه زاری (که کشت قبل از زراعت کلزای آن محصولی غیر از برنج بوده) انتخاب و با نصب تله های آبی زرد رنگ و کادراندازی از حشرات آفت نمونه برداری گردید. یک گونه سرخرطومی ساقه خوار کلزا به نام Ceutorhynchus picitarsis Gyllenhal (Col.: Curculionidae)، چهار گونه کک گیاهی به نام های (Fabricius) Phyllotreta atra، (Koch) Psylliodes cupreus،Allard Psylliodes persicus وChaetocnema hortensis (Geoffroy) از خانواده Chrysomelidae، زنبور برگ خوار شلغم Athalia rosae (Linnaeus) (Hym.: Tenthredinidae) و شب پره برگ خوار پنبه Spodoptera littoralis (Boisduval) (Lep: Noctuidae) هم در اراضی کلزای شالی زاری و هم در اراضی خشکه زاری جمع آوری گردیدند. بنابراین اختلافی در تنوع گونه های برگ خوار کلزا در اراضی شالی زاری و خشکه زاری وجود نداشت. بر اساس نتایج این تحقیق، هیچ گونه آفت برنجی روی کلزای کشت شده پس از برداشت برنج در اراضی شالی زاری ایجاد خسارت نمی کند. کک ها و سرخرطومی ها در کلزای کشت شده در اراضی شالی زاری در مقایسه با کلزای اراضی خشکه زاری دارای تراکم کم تری بودند. نوع مزرعه کلزا (شالی زاری یا خشکه زاری) تاثیر چندانی روی میزان تراکم لاروهای S. littoralis و A. rosae نداشت.
    کلیدواژگان: کلزا، مازندران، حشرات برگ خوار، شالی زاری، خشکه زاری
  • یاسمن شفیقی*، رضا وفایی شوشتری، محمدرضا زرگران، بهمن شمس اسفند آباد صفحات 225-237
    گونه های مختلف درختان بید در صنایع تهیه عرق، کاغذ سازی، ساخت لوازم مهندسی پزشکی و در آبخیزداری و کشاورزی به عنوان یک منبع انرژی تجدید شونده مورد استفاده قرار می گیرند. این درختان مورد هجوم آفات گوناگون قرار گرفته و ضمن اختلال در رشد، ضایعات کمی و کیفی به چوب آن ها وارد می شود. هدف از این تحقیق بررسی فراوانی و شاخص های تنوع گونه ای آفات بید در استان آذربایجان غربی می باشد. در این تحقیق 5 حوضه آبخیز باراندوز، مهاباد، زنگمار، زولا و زاب، از اردیبهشت لغایت مهر ماه سال 1394 جهت نمونه برداری انتخاب شد. در هر منطقه 10 پایه از گونه Salix alba انتخاب و از هر پایه 4 شاخه در ارتفاع 5/1-2 متری در چهار جهت اصلی جغرافیایی بررسی شد. شاخص های تنوع گونه ای به روش سیمسون، شانن، بریلوئین و شاخص های یکنواختی سیمسون و شانن محاسبه گردید. تعداد 21 گونه آفت شناسایی شد و نتایج به دست آمده نشان داد که بیشترین فراوانی آفات بید در منطقه زنگمار و کمترین فراوانی در منطقه زاب به ثبت رسید. همچنین بیشترین میزان شاخص سیمسون 87/0 و شانن 39/3 و بریلوئین 34/3 در منطقه مهاباد دیده شد. یافته های به دست آمده از این تحقیق نشان می دهد که نقش گونه، زیرگونه های بید و اقلیم منطقه در تنوع و پراکنش آفات بید باید به عنوان عاملی مهم مورد توجه بیشتر قرار بگیرند.
    کلیدواژگان: شاخص، آفات، تنوع، Salix alba
  • مصطفی غفوری مقدم*، علی گلی زاده، مهدی حسن پور، هوشنگ رفیعی دستجردی، جبرائیل رزمجو صفحات 239-254
    اثر میزبان های مختلف شته سبزگندم Sitobion avenae (Fabricius) (Hemiptera: Aphididae) از جمله گندم رقم تجن، جو رقم دشت، ذرت رقم سینگل کراس 704 و سورگوم رقم اسپیدفید، روی برخی پارامترهای تولید مثلی و امید به زندگی کفشدوزک Hippodamia variegate (Goeze) (Coleoptera: Coccinellidae) در شرایط آزمایشگاهی با دمای 1±25 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5±65 درصد و دوره نوری 16 ساعت روشنایی و 8 ساعت تاریکی مورد بررسی قرار گرفتند. نرخ ناخالص باروری (Fertility) و زادآوری (Fecundity) که تفریخ کامل صورت گرفته است، 50/500، 06/447، 33/604 و 61/378 تخم/ماده ونرخ خالص باروری و زادآوری 09/412، 60/405، 54/538 و 56/309 تخم/ماده در کفشدوزک های تغذیه کرده از شته سبز گندم به ترتیب روی گیاهان ذکر شده در بالا محاسبه شد. بالاترین و کم ترین مقدار نرخ خالص باروری به ترتیب روی ذرت و سورگوم مشاهده شد. هم چنین مقادیر دو پارامتر نرخ های روزانه تولیدمثل کفشدوزک یعنی تعداد تخم به ازای هر ماده در روز و تعداد تخم های زادآور به ازای هر ماده در روز نیز از 72/7 تا 20/8 متغیر بود، که کم ترین روی سورگوم و بیشترین روی ذرت به دست آمد. امید به زندگی حشرات کامل تازه ظاهر شده کفشدوزک با تغذیه از شته های پرورش یافته روی گیاهان ذکر شده به ترتیب 90/47، 90/43، 78/52 و 60/38 روز محاسبه گردید. مقایسه پارامترهای تولیدمثل نشان داد که کفشدوزک H. variegata روی ذرت در مقایسه با سایر گیاهان از پتانسیل تولیدمثلی بالاتری برخوردار می باشد. بنابراین نتایج نشان داد که شته سبز گندم روی چهار گونه گیاه میزبان برای نشو و نما و تولیدمثل این کفشدوزک شکارگر قابل پذیرش بودند.
    کلیدواژگان: کفشدوزک Hippodamia variegata، شته سبز گندم، پارامترهای تولیدمثل، امید به زندگی و گیاهان میزبان
  • مهدی غیبی*، یزدانبخش طاهری صفحات 255-270
    پسیل پسته، Agonoscena pistaciae، یکی از آفات مهم باغ های پسته در ایران می باشد و باعت کاهش کیفیت و کمیت این محصول می شود. در این تحقیق، تاثیر غلظت های 5/0، 75/0 و 1 در هزار حشره کش فلوپیرادیفورون، 5/0 در هزار اسپیروتترامات و تیاکلوپرید و فلوپیرادیفورون 5/0 در هزار به همراه آبیاری روی پوره و حشره بالغ پسیل پسته در منطقه نیریز استان فارس بررسی شد. تعداد پوره و حشره کامل پسیل، از یک روز قبل تا 3، 7، 10، 15، 20، 25، 30 و 40 روز بعد از سم پاشی شمارش و ثبت گردید.نتایج نشان داد سه روز بعد از سم پاشی، غلظت های مختلف فلوپیرادیفورون و تیاکلوپرید بیشترین تاثیر را روی مرحله پورگی پسیل داشتند و بالاترین میانگین پوره های مرده در تیمار تیاکلوپرید مشاهده شد. مرگ و میر پوره های تیمار شده با اسپیروتترامات از روز هفتم به بعد افزایش و بالاترین میزان مرگ و میر در روز بیستم مشاهده گردید. میانگین تعداد پوره پسیل روی درختان تیمار شده با فلوپیرادیفورون و تیاکلوپرید 15 روز بعد ازسم پاشی افزایش یافت. کارایی سم اسپیروتترامات از روز هفتم پس از سم پاشی افزایش و بیشترین کارایی آن 20 روز بعد ازسم پاشی به میزان 44/99 % برآورد شد. بالاترین میانگین تلفات روی حشرات کامل پسیل بعد از سه روز از سم پاشی، در فلوپیرادیفورون 1 در هزار مشاهده گردید. کارایی سم اسپیروتترامات روی حشره بالغ پسیل، از 10 روز بعد از سم پاشی افزایش یافت و بالاترین درصد کارایی در روز سی ام مشاهده گردید (23/98%). نتایج نشان داد که حشره کش اسپیروتترامات تاثیر بیشتری در کاهش جمعیت پسیل پسته در دوره دراز مدت 40 روزه داشته است.
    کلیدواژگان: پسیل معمولی پسته، Agonoscena pistaciae، فلوپیرادیفورون، اسپیروتترامات، تیاکلوپرید
  • مسعود لطیفیان* صفحات 271-287
    خرما یک محصول مهم اقتصادی است و عوامل زنده و غیر زنده مختلف باعث ایجاد خسارت به این گیاه می شوند. تغییرات آب و هوایی، توسعه سیستم های تک کشتی و استفاده دایم از سموم شیمیایی، آفات و دشمنان طبیعی آن ها را در اکوسیستم کشاورزی نخل خرما تحت تاثیر قرار می دهند. کاربرد غیراصولی سموم شیمیایی پرهزینه، یک استراتژی شکست خورده است. استفاده از کنترل بیولوژیکی ستون فقرات برنامه مدیریت تلفیقی آفات خرما است. سه روش کنترل از جمله زراعی، مقاومت ارقام و کنترل شیمیایی به عنوان روش های تکمیلی در برنامه ایجاد مدیریت تلفیقی مورد استفاده قرار می گیرند. کنترل بیولوژیک حمایتی از طریق رهاسازی Stethorous gilvifrons، Bacills thurengeinsis و Metarhizium anisopliae به ترتیب برای کنترل کنه تارتن، کرم میوه خوار و سوسک شاخدار خرما انجام می شود. بهره وری تولید خرما را می توان با اجرای شیوه های پیشرفته کنترل زراعی افزایش داد. کنترل زراعی با اجرای درست عملیات «به باغی» مانند خاک ورزی، گرده افشانی، آبیاری و مدیریت خوشه در کاهش خسارت آفات نخل خرما بسیار موثر است. حساسیت ارقام نخل خرما نیز برنامه مدیریت تلفیقی آفات این گیاه را تحت تاثیر قرار می دهد، موثر است. به عنوان یک گام تکمیلی تعدادی از آفت کش های اختصاصی برای کاربرد در این برنامه در مواقع ضروری توصیه شده است. یکی ازمشکلات مهم آفات خرما لزوم داشتن سیستم تصمیم گیری دقیق برای پیش آگاهی و ردیابی است. یک تغییر اساسی وسریع به منظور دست یابی به رویکرد زیست محیطی و اقتصادی مدیریت آفات خرما ضروری است.
    کلیدواژگان: نخل خرما، آفات، مدیریت تلفیقی
  • رضا نامداری*، رضا وفایی شوشتری، شیلا گلدسته، جهانشیر شاکرمی صفحات 289-300
    کنه تارتن قرمز گلخانه، Tetranychus cinnabarinus Boisduval، در بسیاری از نقاط دنیا به عنوان یک آفت جدی روی اکثر گیاهان زینتی از جمله گل رز مطرح می باشد. در این تحقیق، تغییرات جمعیت و پارامترهای رشدی این آفت درنسبت های مختلف نیتروژن (0، 50 و 100 کیلوگرم در هکتار) روی سه رقم گل رز (قرمز رقم مجیک رد، صورتی رقم پولار استار و سفید رقم دلسی ویتا) در دمای 2 ± 27 درجه سلسیوس، رطوبت نسبی 5 ± 70 درصد و دوره نوری 16 :8 ساعت (روشنایی: تاریکی) مورد ارزیابی قرار گرفت. بیش ترین و کمترین فراوانی جمعیت کنه به ترتیب در سطح نیتروژنی 100 و 0 کیلوگرم نیتروژن (شاهد) در هکتار به دست آمد. در تمام سطوح نیتروژن، رز قرمز دارای بیش ترین (25/79) و رز سفید دارای کم ترین تراکم آفت (75/46) بودند. نتایج همچنین نشان داد که روی همه رقم ها، کنه ها در سطح نیتروژنی 100 کیلوگرم در هکتار دارای بیش ترین نرخ ذاتی افزایش جمعیت (rm)، نرخ متناهی افزایش جمعیت (λ) و نرخ خالص تولید مثل (R0) بودند. به دنبال افزایش میزان کوددهی، مدت زمان لازم برای دو برابر شدن جمعیت (DT) کاهش یافت و کنه ها در مدت زمان کم تری یک نسل (T) خود را کامل کردند. این مطالعه نشان داد که استفاده از سطوح بالای نیتروژن در گلخانه های رز می تواند جمعیت و توان تولیدمثلی کنه تارتن قرمز گلخانه را روی این گیاه به میزان قابل توجهی افزایش دهد.
    کلیدواژگان: کنه تارتن قرمز، Tetranychus cinnabarinus، کود نیتروژن، تغییرات جمعیت، پارامترهای رشد جمعیت
  • لیلا رمضانی*، محمد سعید مصدق صفحات 301-307
    به منظور ارزیابی اثرات کشاورزی بر تنوع گونه ای و فراوانی پادمان، دو خرد زیستگاه متفاوت (یک مزرعه گندم و یک مزرعه قدیمی متروکه) در شهرستان رامهرمز در استان خوزستان واقع در جنوب غرب ایران انتخاب گردید و نمونه برداری هایی به صورت مرتب هر ماه یک بار از عمق 0 تا 15 سانتی متری خاک طی سال های 1389 تا 1391صورت گرفت. در مجموع 2700 نمونه پادم جمع آوری گردید که شامل 14 گونه از 11 جنس و 7 خانواده بودند. از میان گونه های جمع آوری شده، 11 گونه از مزرعه متروکه جمع آوری گردید درحالی که تمام گونه های شناسایی شده از مزرعه گندم جمع آوری شدند. گونه های Hypogastrura manubrialis Tullberg و Lepidocyrtus sp با داشتن بالاترین درصد فراوانی به عنوان گونه های غالب شناسایی شدند. نتایج آنالیز تنوع گونه ای با استفاده از شاخص شانون وینر نشان داد که این شاخص در مزرعه گندم (01/0±58/2) به صورت معنی داری (p < 0.05) بالاتر از مزرعه رهاشده (19/0±61/1) بود. همچنین فراوانی گونه ها از یکنواختی بالاتری در مزرعه گندم نسبت به مزرعه متروکه برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: بندپایان کوچک، تنوع زیستی، فون، رامهرمز
  • زهره درودی، علی نیازی * صفحات 309-319
    روش ساده، حساس، سریع و دقیق اسپکتروفتومتری برای اندازه گیری هم زمان تتراسایکلین (TC)، اکسی تتراسایکلین (OTC) و داکسی سایکلین (DXC) در نمونه های عسل به کارگرفته شد. روش های کمومتریکس برای اندازه گیری ترکیباتی است که با یکدیگر هم پوشانی طیفی دارند. در این تحقیق، دو روش کالیبراسیون کمترین مربعات جزیی (PLS) و آنالیز فاکتورهای موازی ((PARAFAC برای اندازه گیری تتراسایکلین ها استفاده شد. محدوده خطی کالیبراسیون برای تتراسایکلین 16-1/0، اکسی تتراسایکلین 20-1/0 و داکسی سایکلین 30-1/0 میکروگرم بر میلی لیتر است. دو سری محلول شامل سری کالیبراسیون و سری پیش گویی غلظت ها ساخته شده و آزمایش در pH های مختلف تکرار شد. توسط سری کالیبراسیون مدل PLS در هر pH ساخته شده و سپس این مدل ها برای پیش گویی غلظت در سری نمونه های سنتزی مورد استفاده قرار گرفت. با مقایسه خطای مرحله پیش گویی، بهترین مدل در 0/8 =pH انتخاب شد. با استفاده از داده های طیفی حاصل از pH های مختلف، مدل 3 بعدی PARAFAC طراحی شد. RMSEP برای DXC،OTC وTC با PLS و PARAFAC به ترتیب 123/0، 236/0، 167/.0 و 0196/0، 0480/0، 0316/0 به دست آمد. مقایسه RMSEPدر دو مدل نشان می دهد که مدل حاصل از PARAFAC قادر به پیش گویی بهتری نسبت به PLS است.
    کلیدواژگان: PLS، PARAFAC، تتراسایکلین ها، اندازه گیری هم زمان
|
  • H. Barari * Pages 207-223
    Diversity and density of leaf-feeder insects of oilseed rape in lowland (i.e. the preceding crop was rice) and upland (i.e. the preceding crop wasn’t rice) fields in Mazandaran province, Iran were compared in three region of the province during 3 years (2008-2010). In each region, one lowland and one upland field was selected and the insect pests were recorded using yellow water traps and quadrate (0.5m × 0.5m). In this study, one species of weevils, Ceutorhynchus picitarsis Gyllenhal (Col.: Curculionidae); 4 species of flea beetles, Phyllotreta atra (Fabricius), Psylliodes cupreus (Koch), Psylliodes persicus Allard and Chaetocnema hortensis (Geoffroy) (Col.: Chrysomelidae); turnip sawfly, Athalia rosae (L.) (Hym.: Tenthredinidae) and Spodoptera littoralis (Boisduval) (Lep.: Noctuidae) were collected in lowlands as well as in uplands. Therefore, there was no difference in species diversity in two kinds of fields. The results showed that no rice pest causes damage on oilseed rape in the lowlands, and these two crops have no common pests in the region. The density of flea beetles and weevils in upland fields was higher than those in lowlands. The kind of oilseed rape field (lowland or upland) had no significant effect on the larval density of S. littoralis and A. rosae.
    Keywords: Oilseed rape, Mazandaran, leaf-feeder insects, lowland, upland
  • Y. Shafighi *, R. Vafaei-Shoshtari, M. R. Zargaran, B. Shams Esfand Abad Pages 225-237
    Different species of willow trees are used in preparation of essences, paper, medical engineering. In watershed management and agriculture they are important as a renewable sources of energy. Unfortunately, these trees are infested with various pests which reduce the plant growth and causing reduction of the quality and quantity of the wood. The aim of this study was to evaluate the prevalence and species diversity of willow pests in West Azerbaijan province, Iran. In this study, five watersheds, Barandoz, Mahabad, Zangmar, Zola and Zab, were selected for sampling from April to September 2015. In each region, 10 trees of Salix alba were selected and from each, 4 branches at the height of 1.5-2 m in four cardinal directions were inspected. Species diversity indices of Simpson, Shannon, Brillouin and Simpson and Shannon evenness indices were calculated. The number of 21 species of pests were identified and the results showed that the most frequent of willow pests was registered in the Zangmar region and the lowest in Zab region, respectively. The highest indices of Simpson, Shannon and Brillouin were 0.87, 3.39 and 3.34 which were observed in Mahabad region. The findings of this research show that the role of willow species, sub-species and climate should be considered as important factors in diversity and distribution of willow pests.
    Keywords: Diversity, index, Pests, Salix alba
  • M. Ghafouri Moghaddam *, A. Golizadeh, M. Hassanpour, H. Rafee-Dastjerdi, J. Razmjou Pages 239-254
    The effect of four host plants of English grain aphid, Sitobion avenae (Fabricius) (Hemiptera: Aphididae) including wheat, Triticum aestivum var. Tajan, barley, Hordeum vulgare var. Dasht, corn, Zea mays var. Single cross 704 and sorghum, Sorghum durra var. Speed, on some life table parameters of ladybird, Hippodamia variegata (Goeze) (Coleoptera: Coccinellidae) were evaluated under laboratory conditions at 25±1°C, 65±5% relative humidity, and a photoperiod of 16:8 h (L: D). The gross fecundity rate and gross fertility rate were 500.50, 447.06, 604.33 and 378.61 eggs/female and the net fecundity rate and net fertility rate were 412.09, 405.60, 538.54 and 309.56 eggs/female on the above-mentioned cultivars, respectively. The highest and lowest value of the net fertility rate was 538.54 and 309.56 eggs/female on corn and sorghum, respectively. Also, the values of daily reproduction rates, number of eggs laid per female per day and mean number of fertile eggs per female per day, varied from 8.20 to 7.72 eggs/female, which was minimum on sorghum and maximum on corn. The life expectancy of one-day-old adults of the H. variegata was estimated 47.90, 43.90, 52.78 and 38.60 days on the above-mentioned cultivars, respectively. The comparison of reproduction parameters of H. variegata on host plants indicated that this predator has higher reproduction potential on corn. However, the results showed that four host plant species of S. avenae were acceptable for the growth, development and reproduction of this predator.
    Keywords: Hippodamia variegata, English grain aphid, Reproductive parameters, life expectancy, Host plants
  • M. Gheibi *, Y. Taheri Pages 255-270
    Common pistachio psylla, Agonoscena pistaciae, is the most important pest of pistachio orchards in Iran and reduce the quantity and quality of the product. In this study, the effects of Flupyradifurone 0.5, 0.75 and 1 ml L-1, Spirotetramat and Thiacloprid 0.5 ml L-1 and Flupyradifurone (0.5 ml L-1) with irrigation water were evaluated on nymphs and adult stages of A. pistaciae in Niriz region of Fars province. The number of nymphs and adult of A. pistaciae recorded in one day before until 3, 7, 10, 15, 20, 25, 30 and 40 days after chemical applications. The results showed that 3 days after treatment, different concentrations of Flupyradifurone and Thiacloprid have a good effect on the psyllid nymphs and the mean maximum of dead nymphs was in Thiacloprid. The mortality in Spirotetramat treatment on nymphs was increased in on the day 7 and the highest mortality occurred after 20 days. The mean number of the nymphs on treated trees with Flupyradifurone and Thiacloprid increased after 15 days of treatment. Efficacy of Spirotetramat increased after 7th day and the maximum efficacywas 99.44 percent on 20th day after treatment. The highest mean number of adult psyllid mortality was observed on day 3 after treatment in Flupyradifurone with concentration of 1 ml L-1. The efficacy of Spirotetramat on adults increased after 10 days post-treatment and the highest was occurred on 30 day of sampling (98.23). The results showed that Spirotetramat was effective in decreasing of the pistachio psylla population after 40 days of the insecticide application.
    Keywords: Common pistachio psylla, Agonoscena pistaciae, Flupyradifurone, Spirotetramat, Thiacloprid
  • M. Latifian * Pages 271-287
    Various biotic and abiotic factors induces stress to the plant. Climatic changes, monoculture systems and irregular use of chemical pesticides affect pests and their natural enemies in the date palm agricultural ecosystems. Date palm pests are initially an ecological problem rather than a chemical problem, so unprincipled use of costly chemical pesticides is a failed strategy. Biological control is the backbone of the integrated pest management program which is based on three control methods including cultural control, resistant cultivars and chemical control (in compulsory conditions) are incorporated by that. Augmentation biological control has been done by inoculated release of Coccinelid predator Stethorous gilvifrons, Bacillus thurengeinsis and Metarhizium anisopliae against date palm spider mite, the lesser date moth and long horned beetle respectively. Date production efficiency can be increased by implementing the advanced cultural control practices. The correct enforcement of cultural control such as tillage, fertilization, irrigation and bunch management reduce date palm pest damages. The susceptibility of the date palm cultivars also effect the performance of integrated pest management programs. As a supplementary step a number of specific pesticides are recommended in integrated pest management of date palm. One of the most important problems of date palm pests control is accurate decision making system including forecasting and monitoring. A substantial and rapid change is necessary in order to achieve the ecological and economic approach of date palm pest control.
    Keywords: Date palm, Pests, IPM
  • R. Namdari *, R. Vafaie Shoushtari, Sh. Goldasteh, J. Shakarami Pages 289-300
    Carmine spider mite, Tetranychus cinnabarinus Boisduval, is an important pest of ornamental plants such as roses in the world. In this research, population changes and the growth parameters of T. cinnabarinus reared on three rose cultivars (Magic Red, Polar Star, Dolce vita) at different amount of nitrogen fertilization (0, 50 and 100 Kg ha-1) were evaluated at 27±2°C, 70±5% RH and 16: 8 h (L: D) photoperiod. The highest and lowest abundance of mites were observed at levels of 100 and 0 (control) Kg ha-1 nitrogen. In all levels of nitrogen, the density of pest were the highest (79.25) on the Magic Red and lowest on the Dolce Vita variety. Also results showed that on all varieties, the 100 Kg ha-1 nitrogen provided the highest intrinsic rate of increase (rm), finite rate of increase (λ) and net reproductive rate of (R0). By increasing the rate of fertilizer, the doubling time of population (DT) decreased and the mite completed its generation in the shortest time (T). This study revealed that the use of high levels of nitrogen can considerably increase population and reproductive rate of carmine spider mite in rose greenhouse.
    Keywords: Carmine spider mite, Tetranychus cinnabarinus, Nitrogen Fertilization, Population changes, Population growth parameter
  • L. Ramezani * Mossadegh Pages 301-307
    In order to assess the effects of cropping and agriculture on species diversity and Collembolan abundance, two different microhabitats (a wheat field and an abandoned wheat field) were selected in Ramhormoz, Khuzestan province, south west of Iran. Samples were collected monthly from 0 to 15 cm soil depth during 2010 and 2011. A total of 2700 collembolan specimens including 14 species from 11 genus and 7 families were collected from both sites that among them 11 species were collected from the abandoned field while all of them were collected from the crop field. Among the species Hypogastrura manubrialis and Lepidocyrtus sp. contributed to the high percentage and dominate the total recorded population of Collembola. Analysis of species diversity by Shannon-Wienner index indicated that the diversity index was significantly higher (p
    Keywords: Microarthropods, Biodiversity, Fauna, Ramhormoz
  • Z. Doroudi, A. Niazi * Pages 309-319
    A simple, sensitive, rapid and precise spectrophotometric method has been developed and validated for simultaneous determination oxytetracycline (OTC), tetracycline (TC) and doxycycline (DXC) in honey samples. Chemometrics methods suitable for overlapping spectra and have resolved successfully the overlapping bands. Two chemometrics techniques parallel factor analysis (PARAFAC) and partial least square (PLS) were applied to the determination of TCs in their ternary mixture and the proposed calibration techniques were validated by analyzing synthetic mixtures consisting of these drugs. The calibration and validation sets were constructed with solutions in the concentration ranges from (0.1-16) µgmL-1 for TC, (0.1-30) µgmL-1 and (0.1-20) µgmL-1 for DXC and OTC. The procedure was repeated at different pH values. Partial least squares (PLS) models were built at each pH and used to determinate a set of synthetic mixtures. The best model was obtained at pH =8.0. The PARAFAC model was applied to a three-way array constructed using all the pH data sets and enable better results. The RMSEP for DXC, OTC and TC with PLS and PARAFAC were 0.123, 0.236, 0.167 and 0.0196, 0.0480, 0.0316 respectively.
    Keywords: PLS, PARAFAC, tetracyclines, simultaneous spectrophotometric