فهرست مطالب

جستارهای زبانی - پیاپی 1 (بهار 1389)

مجله جستار های زبانی
پیاپی 1 (بهار 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/04/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سخن سردبیر
    صفحه 9
  • فردوس آقاگل زاده، فائزه فرازنده پور، ارسلان گلفام صفحه 11
    این پژوهش درصدد است تا الگوی نوینی را برای تهیه خلاصه آراء قضایی به زبان ساده حقوقی ارائه دهد. در این مقاله، ضمن تحلیل زبان شناختی آراء قضایی، الگویی با عنوان «الگوی خلاق» معرفی می شود که براساس آن طی 5 مرحله مجزا می توان خلاصه آراء قضایی که حاوی کلان گزاره های متن است را به زبان ساده حقوقی و با تفکیک موضوع ارائه داد. پیکره زبانی پژوهش عبارتست از 50 دادنامه با موضوع کیفری و حقوقی که با روش تحلیلی- توصیفی از نوع تحلیل محتوا، تجزیه و تحلیل می شوند. پس از پیاده سازی آراء در «الگوی خلاق»، میزان جامعیت متن خلاصه رای و همچنین قابلیت درک و شفافیت بیان آن در مقایسه با متن اصلی به روش «بررسی مقایسه ای» و روش «گروه کانونی» مورد بررسی قرار می گیرد. نتایج حاصل از این بررسی ها نشان می دهد که خلاصه آراء قضایی که از طریق «الگوی خلاق» به دست آمده، نه تنها نکات کلیدی متن اصلی را در برگرفته، بلکه در مقایسه با متن اصلی از قابلیت درک و صراحت بیان بیشتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: زبان شناسی حقوقی (قضایی)، زبان ساده حقوقی، ساخت موضوعی، نشانگرهای گفتمانی و قواعد کلان متن
  • محمدحسین جواری، وحید نژادمحمد صفحه 29
    شناخت شرق و دنیای ادب و هنر شرقیان بیش از هر چیز مرهون شرق شناسان و نویسندگانی است که در شناساندن فرهنگ های شرقی پیشتاز بودند و این امر مهم از سده های هفده و هجده میلادی شروع شده و در قرن نوزدهم و بیستم رنگ و بوی علمی، تطبیقی و آکادمیک به خود گرفت. از میان این ادیبان شرق نگار، ویکتور هوگو، پیشوای مکتب رمانتیسم، شاعر و نویسنده قرن نوزده فرانسه، از ورای نوشته ها و ترجمه های شرق شناسان، به ویژه با شناختن آیین زرتشتی و شاعران و ادیبان ایرانی همچون سعدی، فردوسی و حافظ، توانست مفاهیم و اندیشه های شرقی را در قالب اشعار حماسی و تاریخی خود به شکل منظوم بسراید. ذهن خیال پرداز و رمانتیک ویکتور هوگو در بیان تصویر زیبایی هنر و سنت های مشرق زمین، در طول اشعار وی موج زده و خواننده معاصر را هم چون خواننده قرن نوزده مجذوب روشنایی های اهورایی می کند. در این مقاله سعی بر آن داریم تا با نشان دادن تاثیر و الگوپذیری هوگو از افکار زرتشتی، هنر و فرهنگ شرق و خالقان شاهکارهای ادبی زبان فارسی، افق جدیدی در درک و واکاوی دنیای خیال و تحلیل اندیشه های استنباطی وی از تاریخ، جامعه و انسانیت ترسیم کنیم.
    کلیدواژگان: ادبیات تطبیقی، شرق شناسی، ویکتور هوگو، زرتشت
  • ماندانا صدرزاده صفحه 49
    امروزه متخصصین برنامه ریزی پی_زبانشناسی (PNL) با تمرکز بر زبان ناخودآگاه (دیداری، شنیداری، تن-جنب شناسی، لامسه، چشایی) از قصه های تمثیلی بعنوان ابزاری مؤثر در آموزش وتحول دریافت های انسان ها از واقعیت بهره می برند. ارجاع تمثیل عموما داستانی واقعی یا تخیلی کمابیش بلند و اندیشیده است که با برقراری تداعی و پی آیند به مخاطب کمک می کند تغییری در وضعیت روحی و... فکری اش ایجاد کند. اما توجه به شرایط خاصی ضامن سودمندی حکایت تمثیلی است؛ چگونگی ساختن قصه ای مطابق با نیاز روحی و درونی مخاطب، نحوه بیان، نوع واژگان و تاثیر نقل قصه در قصه ناتمام جهت انگیزش همکاری ناخودآگاه مخاطب، همگی مضامین اصلی نوشتار حاضر را در بر می گیرند.
    کلیدواژگان: قصه، تمثیل، استعاره، تعلیم و تربیت، تداعی
  • علی عباسی صفحه 65
    در تحلیل گفتمانی «شازده کوچولو» تلاش بر این است که از نشانه های منفرد، کلان نشانه ها، خرد نشانه ها و یا مجموعه ای از نشانه ها عبور کنیم تا بتوانیم به ورای نشانه ها یعنی آنجایی که نشانه ها با یکدیگر تعامل برقرار می کنند برسیم تا به خوانشی گفتمانی دست یابیم. بدین منظور، تلاش می کنیم تا این روایت را به عناصر سازنده آن تقلیل دهیم تا به این هدف برسیم که معنا چگونه در این روایت ظاهر می شود. بر این باوریم که «شازده کوچولو» روایتی است با ساختاری منسجم که دلالت معنایی واحدی را می توان از آن دریافت کرد. به همین دلیل می خواهیم بدانیم که چرا این انسجام معنایی و تعامل بین عناصر وجود دارد؟ و چرا ساختار این روایت تسلسلی، تودرتو و تکراری است؟ و چرا گفته پرداز القاء تکثر ساختار را دارد؟
    کلیدواژگان: مربع معنایی، پیرنگ، گفته پرداز، گفته خوان، وضعیت ابتدائی، وضعیت میانی، وضعیت انتهایی
  • ارسلان گلفام، رضا امینی، عالیه کرد زعفرانلو کامبوزیا، فردوس آقاگل زاده صفحه 85
    این مقاله به بررسی تحولاتی می پردازد که ممکن است در لایه های مختلف معنایی، و ساخت اطلاع یک ساخت نشاندار در فرایند ترجمه از انگلیسی به فارسی روی دهد. منظور از ساخت نشاندار در این پژوهش، ساخت هایی چون ساخت نقش برابر، ساخت های وارونه، و ساخت هایی است که در آن ها پیشایندسازی صورت گرفته است. چارچوب نظری پژوهش را دستور نقشگرای نظام مند هلیدی فراهم آورده است و تحولات معنایی ساخت های نشاندار ترجمه شده با توجه به فرانقش های سه گانه این دستور یعنی فرانقش تجربی، فرانقش بینافردی و فرانقش متنی بررسی شده است. داده های پ‍‍ژوهش نیز از میان نمونه های بسیاری گزینش شده اند که از ده متن ترجمه شده انگلیسی به فارسی استخراج شده اند. این پژوهش نشان می دهد که در لایه های مختلف معنایی یک ساخت نشاندار، و ساخت اطلاع آن، در فرآیند ترجمه ممکن است تحولاتی رخ دهد. برخی از این تحولات، گریز ناپذیر و بسیاری از آن ها قابل اجتناب هستند. همچنین به نظر می رسد که آرایش واژگانی آزاد زبان فارسی، امکانات فراوانی برای بیان معنای ساخت های نشاندار در اختیار آن قرار داده است.
    کلیدواژگان: نشانداری، تحول معنایی، ساخت نقش برابر، ساخت های وارونه، پیشایندسازی، ترجمه
  • عیسی متقی زاده، دانش محمدی رکعتی، محسن شیرازی زاده صفحه 115
    یکی از مهم ترین مشکلات دانشجویان رشته زبان و ادبیات عربی، ضعف در به کارگیری مهارت های زبانی است؛ برای تحلیل و ریشه یابی این ضعف، مهم ترین مؤلفه های تاثیر گذار که متخصصان آموزش زبان های خارجی و مدرسان مهارت های زبانی عربی، بر آنها تاکید کرده اند مشخص و سپس میزان تاثیرگذاری این مؤلفه ها در ضعف دانشجویان، از نظر استادان و دانشجویان بررسی شد. این مؤلفه ها عبارت اند از: «مهم ترین عوامل بی نشاطی دانشجویان در یادگیری و رشد مهارت های زبانی»، «میزان مفید و کارآمدی بسته های آموزشی موجود»، «میزان کارآمدی شیوه های ارائه دروس مربوط به مهارت های زبانی»، «میزان انگیزه دانشجویان و ماهیت آن»، «میزان کارآمدی روش های تدریس استادان برای بالا بردن نشاط دانشجویان» به صورت کلی و «میزان کارآمدی روش های تدریس مربوط به مهارت شنیداری» به عنوان یک مهارت مهم، به صورت خاص. روش تحقیق، پیمایش، ابزار تحقیق، پرسشنامه و شیوه تحلیل داده ها، توصیفی- تحلیلی است. نتیجه این پژوهش نشان می دهد که برخلاف بسیاری از گمان ها، دانشجویان نسبت به یادگیری مهارت های زبانی عربی بی انگیزه نیستند، بلکه این بی نشاطی است که به اشتباه بی انگیزه گی به شمارمی رود. از عوامل مهم این بی نشاطی و ضعف، «روش های نامناسب تدریس»، «فقدان بسته های آموزشی مناسب»، «کارآمد نبودن کلاس های آزمایشگاه زبان به علت استفاده نکردن از فنون شنیداری مناسب» و...است.
    کلیدواژگان: انگیزه زبان آموزی، آموزش زبان، مهارت های زبانی و آموزش زبان عربی
  • حمیدرضا میرحاجی صفحه 139
    سخن در حضور یا غیبت «معنی» است. عقل و منطق حکم می کند که حضور «معنی» امری عقلایی باشد و وظیفه خواننده زدودن حجاب ها و دریافت معانی و مقاصدی باشد که به کمک نشانه های لفظی مطرح شده اند. در این فرایند نکته قابل تامل آن است که انتخاب و نام گذاری این نشانه های لفظی برای مضامین و معانی و مدلولات، با توجه به ویژگی ها و عملکردی است که برای تمامی بینندگان و مخاطبان آن مدلول، قابل لمس و مشاهده است؛ از این رو زوایای پنهان در این نام گذاری نقشی ندارند. با این تحلیل، بهانه مسبوق بودن معنی به تئوری های هر عصر، رنگ می بازد و معنی، امری متعین خواهد شد. البته مراد از تعین مخالفت با قرائت ها و برداشت های گوناگون نیست، بلکه این استنتاجات تا زمانی می توانند پذیرفتنی باشند که با قوانین زبانی هم خوانی داشته باشند و قرائت های استنباط شده با یکدیگر تعارضی نداشته باشند. در این فرایند معنی یابی، دلالت های داخل زبانی و خارج زبانی تاثیرگذار هستند. از مهم ترین ابزارهای دریافت معنی که چالش های بسیاری را در محافل فکری برانگیخته است، سه محور «متن»، «مؤلف» و «خواننده» هستند که سه ضلع اصلی مثلث معنی یابی را تشکیل می دهند. تعیین سهم هرکدام از این عوامل، بستگی به نوع نگرش مخاطب و مبانی نظری او دارد که در این مقاله در صدد به چالش کشیدن این پایه های هستیم
    کلیدواژگان: معنی، متن، خواننده، تعین، مؤلف
  • فرامرز میرزایی، مهدی شریفیان، علی پروانه صفحه 159
    «اندیشه خیامی» حضور شگفت انگیزی در شعر دنیای امروز دارد؛ همین امر وی را شاعری پرآوازه و جهانی کرده است. دید گاه ویژه خیام به مرگ و زندگی در شعر شاعران امروزی فارسی زبان و عرب زبان انعکاس درخوری یافته است. شاید نابسامانی و آشفتگی دنیای معاصر و جریان های فکری و فلسفی حاکم بر ادبیات امروز، از عوامل اساسی این رویکرد به مرگ اندیشی خیامی باشد.
    صلاح عبدالصبور- شاعر معاصر دنیای عرب- و نادر نادرپور- شاعر دوران کنونی ادبیات فارسی- از جمله شاعرانی می باشند که به پدیده حاکم و ویران گر هستی یعنی مرگ پرداخته اند و سهم به سزایی از شعر خود را به این موضوع پرابهام و رمزآلود اختصاص داده اند. هدف از این تحقیق بررسی تاثیر اندیشه خیامی و تبیین آن در شعر این دو شاعر می باشد. مقایسه شعر این دو نشان می دهد که هر دو شاعر از یک سرچشمه الهام گرفته اند و تحت تاثیر نگاه مرگ گریزانه خیامی بوده اند و آن را با معانی کهن تصوف ایرانی و فلسفه هستی گرایی (اگزیستانسیالیسم) امروزی در آمیخته اند.
    کلیدواژگان: عبدالصبور، نادرپور، خیام، مرگ
  • چکیده مقالات به زبان انگلیسی
    صفحه 188
|
  • Ferdows - Agha Golzadeh_Faeze - Farazandeh-Pour_Arsalan Golfam Page 11
    This research intends to present a new pattern for providing the summary of judicial verdicts in a plain legal language. Further to linguistic analysis of the judicial verdicts, a new pattern, namely Khallaq Pattern, is introduced, by which we can produce the final summary of written judgments, including the key expressions and macro phrases of the original text, through five separate stages and in plain legal language. The linguistic corpus of the research contains 50 written judgments with both penal and legal subjects that are analyzed through the content analysis method, as a type of Descriptive-Analysis method. After implementation of the verdicts (linguistic corpus) in the Khallaq Pattern, in order to evaluate the comprehensibility and comprehensiveness of the attained summary in comparison with the relevant original text, two qualitative methods, i.e. “Comparative Study” and “Focus Group”, are employed accordingly. The obtained results indicated that the verdicts’ summary produced through the said pattern include the key expressions and elements of the original text. Further, it is more comprehensive than the main written judgment.
  • Mohammad Hossein - Javari_Vahid Nejad - Mohammad Page 29
    Orientalists who were pioneers in making the eastern cultures known contributed greatly to the Orientalism, the world of literature and the art of the eastern people. This phenomenon had a scientific, comparative and academic ring in the 19 and 20th centuries. Pioneer of the school of Romanticism, poet and French writer in the 19th century, Victor Hugo, managed to tease out all the oriental concepts by probing them into the translations and writings of orientalists especially the Iranian poets and writers such as Saa’di, Hafiz and Zoroasterian rituals and included them into his historical and epic poems. The imaginative mind that Hugo employs in depicting the beauty of art and the eastern traditions attracts the modern reader to the thoughts of Ahura Mazdâ just as it did the 19th reader. In this paper, we will try to open up a new horizon in the imaginative world and the analysis of Hugo’s deep thoughts of history, society and humanity, Through showing his influence of Zoroasterian thoughts, eastern art and culture and the poets and creators of literary masterpieces in Persian language.
  • Mandana, Sadrzadeh Page 49
    Nowadays, the neurolinguistic PNL takes advantage of the allegoric stories as an effective tool in training and evolution of the human perception by concentration on unconscious language (visual, listening, kinesics, touching and tasting). Reference to allegory is generally a real tale or mimesis, somehow long and well-thought, helping the addressee by establishment of association of ideas and outcome to create a change in his/her mental and intellectual status. But considering a special condition guarantees profitability of the allegoric story. The procedure for making a story in accordance with the mental and inner needs of the addressee, the expression means and effect of tale narration in incomplete story for motivating the unconscious cooperation of the addressee are all dealt with as the main and principal themes of present script.
  • Ali, Abbasi Page 65
    In this article, we are about to pass through the isolated macro- and micro- signes or a collection of them to get beyond the signes where they interact with each other and further to get to a discourse reading. Therefore, we sum up this narration into its compounding elements to find out how meaning appears in this story. We believe that “Little Prince” is a narration that includes a coherent structure, from which a unique meaning can be retrieved. That`s why we want to know why such a cohesion of meaning and interaction exists between the elements? Why the structure of this story is recurrent, nested and successive? And why the speaker looks after an induction of various structures?
  • Arsalan - Golfam_Reza - Amini_Aliye Kord Zafaranlu Kambuzia_Ferdows Agha Golzadeh Page 85
    This article is concerned with the kind of changes which may occur in different semantic layers and information structure of marked structures in the process of translation from English into Persian. By marked structures, in this research, we mean the structures like thematic equalize, inverted (reversed) structures and structures, in which we have a kind of proposing. Theoretically, it is based on Halliday's Systematic Functional Grammar, and semantic changes of the translated marked structures have been analyzed according to the three main metafunctions (experiential, interpersonal and textual) of this grammar. The required data of were extracted from ten English books, translated into Persian. This article shows that some changes occur in different semantic layers and information structure of the marked structures, some of which are inevitable, but many of them are preventable. It also shows that free word order of Persian provides the language with many structural tools to express the meaning of marked structures.
  • Isa - Motaghizadeh_Danesh Mohammadi Rakati_Mohsen - Shirazizadeh Page 115
    Using of language skills has long been among the most conspicuous weak points of learners of Arabic language as a foreign language. By interviewing some professors and experts of Arabic language teaching, a number of topics were recognized as worthy to be investigated further as sources of weakness. These topics include “sources of boredom and tiredness of students in learning Arabic language”, “the appropriateness of existing instructional materials”, the appropriateness of the teaching methods”, “the sources of students motivation”, “the effect of teaching methods on motivating students” in general and “the appropriateness of methods for teaching listening” in particular. A researcher made questionnaire was used to elicit the viewpoints of students and professors regarding each of the above-mentioned topics. The results indicated that learners of Arabic language are not de-motivated but bored and tired due to the overall teaching context, in which they are learning this foreign language. Among the major sources of this boredom are “inappropriate teaching methods”, inappropriate instructional materials” and “inappropriate techniques in teaching listening comprehension”.
  • Hamid Reza, Mirhaji Page 139
    Speech (discourse) in presence or absence depends on “Meaning”. The existence of “meaning” is an obvious issue in the viewpoint of logic and wisdom. The duty of readers is to remove the barriers and get the meaning, which is in the framework of signs. There are different effective factors in the process of meaning finding. Text, authors and readers are the main factors in this process. The share of each depends on the type of interlocutor’s view and his/her theoretical basics. This article tries to study basics.
  • Faramarz - Mirzaei_Mehdi - Sharifian_Ali Parvaneh Page 159
    Khayam’s reflection has wonderful existence in modern poetry making him a universal poet. His particular view to death and life has special reflection in modern Persian and Arabic poems. Perhaps modern world disturbances and disorders were the basic causes of approaching Khyam’s death reflection. Salah Abdolsaboor and Nader Naderpoor are two poets who concerned life destructive phenomenon (i.e., death) and devoted considerable amounts of their poems to this subject. Comparison of their poems shows that both of them have been inspired by one stream and influenced by Khayam’s death-escaping view. They combined it with the ancient meanings of Iranian Sufism and Existentialism.