فهرست مطالب

نقد ادبی - پیاپی 44 (زمستان 1397)

فصلنامه نقد ادبی
پیاپی 44 (زمستان 1397)

  • تاریخ انتشار: 1398/01/11
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرزاد بالو* صفحات 7-28
    گادامر تحت تاثیر آرای هایدگر در باب مقوله ی فهم، زبان، زبانمندی و تاریخمندی فهم و...، هرمنوتیک فلسفی را بنیان نهاد. او بی آن که در خوانش متن، همچون اسلاف خود شلایرماخر و دیلتای با اتخاذ روش، و محوریت بخشی به مولف در پی دستیابی به نیت مولف برآید و یا خواننده را به عنوان نقطه ی کانونی مقوله ی فهم و خوانش متن قرار دهد، با الهام از فلسفه ی هستی شناختی هایدگری، بر این باور است که تناظری سوژه - سوژه میان خواننده و متن برقرار است و امتزاج افق، نتیجه ی نهایی گفتگوی میان خواننده و متن به شمار می آید. این در حالی است که یکی از مهم ترین بدفهمی هایی که در باب هرمنوتیک فلسفی گادامری در پژوهش های رایج راه یافته، این است که به اشتباه از هرمنوتیک فلسفی به هرمنوتیک خواننده / مفسرمحور تعبیر می شود. این اشتباه، ریشه در دلایلی چون: عدم توجه به تغییر رویکرد روش محورانه در هرمنوتیک فلسفی به رویکرد دیالکتیکی، تلقی نادرست از مفهوم انطباق یا کاربرد در هرمنوتیک فلسفی، عدم توجه به مفهوم بازی در هرمنوتیک فلسفی، جدا انگاری سوژه و ابژه و عدم التفات به امتزاج افق ها در هرمنوتیک فلسفی، عدم تفکیک میان قلمرو هرمنوتیک فلسفی و نقد خواننده محور (هرمنوتیک ادبی) و... دارد. پژوهش حاضر که به روش توصیفی تحلیلی است، ریشه های این بدفهمی را مورد واکاوی قرار می دهد .
  • کاووس حسن لی، نسرین زاده حسن* صفحات 29-49
    بازخوانی کارنامه ی نقد منتقدان با هدف ارزیابی کیفی و شناسایی ضعف ها و قوت های آن ها، یکی از اقدامات مهم در شناسایی سیر تحول نقد ادبی در ایران است. نگارندان این مقاله با توجه به لزوم چنین نگرشی در حوزه ی پژوهش های ادبی بر آن شدند تا شیوه ی نقد محمد حقوقی، یکی از پیشگامان نامدار نقد نو در ایران را بررسی و ارزیابی کنند. از این رو آثار انتقادی او را به شیوه ی تحلیل محتوا و با رویکرد توصیفی تحلیلی بررسی کرده و به تبیین ویژگی های نقد حقوقی پرداخته اند. بنا بر یافته های این پژوهش، حقوقی در نقدهای خود بیش از هر چیز به ویژگی های صوری و شکل شناختی اثر توجه داشته و عمده ی نقدهای او بر سه راس «زبان و بیان»، «فضا و اندیشه» و «شکل و ساخت» استوارند که از آن ها می توان با عنوان «مثلث نقد محمد حقوقی» یاد کرد. این گرایش های صورتگرایانه و دلبستگی او به تشکل و ساخت، شماری از تاویل های او را به سمت تاویل های ظاهرگرا و شیفته وار کشانده و با وجود نزدیک شدن به مرز نقد نو و علمی، در مواردی دچار افراط و تفریط شده و ارزش واقعی اثر ادبی را نشان نمی دهند.
    کلیدواژگان: محمد حقوقی، نقد ادبی، زبان و بیان، فضا و اندیشه، شکل و فرم
  • عاتکه رسمی*، سکینه رسمی صفحات 51-80
    منظومه مهر و ماه داستان غنایی جمالی دهلوی مربوط به قرن دهم است که کهن الگوی سفر قهرمان با بیشتر مراحلش در آن نمود می یابد. ماه شاهزاده بدخشان که به صورت غیرمعمول تولد یافته است، با دیدن رویای مهر، شاهزاده مینا سفر می آغازد و با گذر از آزمون های پرخطر به معشوق رسیده فنا را نیز تجربه می کند. این سفر که از شرق به غرب - غرب نماد فنا است-صورت می گیرد سیر و سلوکی است عرفانی که با کهن الگوی سفر قهرمان جوزف کمپبل قابل تطبیق است. در این منظومه مانند بیشتر داستان هایی که کهن الگوی سفر قهرمان در آن دیده می شود، یاریگران و نیروهای ماورا طبیعی، قهرمان را درگذر از آزمون های سخت یاری داده تولد دوباره و فنای وی را میسر می سازند. این سفر چون اغلب سفرهای قهرمان اسطوره ای در یک رفت و بازگشت حرکت دایره واری نمود می یابد.
    کلیدواژگان: مهر و ماه، جمالی دهلوی، کمپبل، سفر قهرمان
  • مریم سیدان* صفحات 81-115
    در تاریخ فرهنگی ایران، تعدادی از کتاب های تعلیمی و ارشادی خطاب به حاکمان نوشته شده اند. این کتاب ها علاوه بر داشتن فواید زبانی و تاریخی، مباحث نظری عرصه سیاست و راهکارهای عملی به کار بستن آن ها را آشکار می کنند و زمینه ای برای شناخت اخلاق سیاسی و اجتماعی حاکمان دوره خود فراهم می آورند. حکایت پردازی از رایج ترین روش هایی است که نویسندگان این کتاب ها برای بیان مفاهیم موردنظر خود به کار می بردند. سیرالملوک (سیاست نامه) نوشته خواجه نظام الملک طوسی، از مهم ترین آداب الملوک های فارسی، در قرن پنجم هجری قمری نوشته شده است. بخش اعظم این کتاب حکایت هایی است که نویسنده، ضمن آن، خطاب به شاهان سلجوقی، توصیه های اخلاقی و سیاستی عرضه می کند. در مقاله حاضر، روش حکایت پردازی نظام الملک در سیرالملوک، بنابر بعضی نظریات نقد ساختارگرا، بررسی شده است. نخست، به آن دسته از نظریه ها پرداخته شده است که در مقاله کاربرد دارند. دوم، حکایات سیرالملوک، باتوجه به حجم، از هم تفکیک و شماره گذاری شده اند. سوم، بنابر نظریه های مطرح شده، به ترتیب درباره زمان، وجه، لحن، الگوی کنشی (اشخاص)، الگوی پیرنگ در حکایات سیرالملوک بحث شده است. در پایان، نتایج به صورت خطوطی کلی نوشته شده است.
    کلیدواژگان: سیرالملوک (سیاست نامه)، حکایت، ساختارگرایی روایت، زمان وجه لحن، الگوی کنشی پیرنگ
  • آمنه عالی*، حسن علی نژاد، حلیمه نعمت الهی صفحات 117-142

    هدف این پژوهش تعیین میزان توجه به مخاطب-کودک در مطالعات بین رشته ای انجام شده در حوزه ادبیات کودک و پیشنهاد معیارهایی برای پژوهش های آینده است. به منظور نیل به این هدف، جایگاه مخاطب در اجزاء ساختاری پژوهش، یعنی هدف، مولفه ها، روش، و نمونه، توصیف و تحلیل شده است. با استفاده از روش سنتز پژوهی، 38 گزارش پژوهش بین رشته ای، شامل مقالات علمی-پژوهشی و پایان نامه های ارشد و دکترا، انتخاب و سپس اجزاء ساختاری پژوهشی آن ها استخراج و در جداول توصیفی ثبت و تحلیل شدند. براساس یافته ها، سه هدف عمده در این پژوهش ها مدنظر بوده است: بسامد، بازنمایی، و مقایسه مولفه ها. مولفه های بررسی شده نیز در سه حوزه دانش روانشناسی و علوم تربیتی، جامعه شناسی و فرهنگ، و اخلاق و دین قرار می گیرند؛ تعداد مولفه های مربوط به حوزه روانشناسی و علوم تربیتی بیشتر از دو حوزه دیگر است. روش پژوهش همه مطالعات، روش تحلیل محتوا و نمونه همه آن ها نیز آثار ادبیات کودک است که با توجه به معیارهای سال انتشار و گروه سنی، نام نویسنده یا اثر خاص، نوع داستان، موضوع خاص، و آثار برگزیده تعیین شده اند و دراین بین، معیار اول بیشترین کاربرد را داشته است. درمجموع، نتایج حاصل از تحلیل این یافته ها بر مبنای دانش و نظریه های مخاطب محور در حوزه ادبیات کودک، حاکی از توجه ناچیز به مخاطب-کودک در  پژوهش های بین رشته ای ادبیات کودک است که برای تقویت این جایگاه پیشنهاد هایی در هر چهار عنصر پژوهشی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: مخاطب محوری، مطالعات بین رشته ای، ادبیات کودک، سنتز پژوهی
  • سعید قربانیان رهورد*، داوود عمارتی مقدم صفحات 143-168
    مقاله حاضر بر آن است تا با بررسی انتقادی مقالات علمی-پژوهشی، کاستی ها و نقصان های بنیادین پژوهش هایی را، بررسی کند که در حوزه زبان فارسی، مدعی کاربست یا شرح مبحث آشنایی زدایی اند. نتیجه بررسی 30 مقاله در این حوزه که در بازه زمانی  1375 تا 1395 (ه. ش) در نشریات معتبر دانشگاهی ایران، منتشر گردیده اند، روشن می کند که بسیاری از محققان دانشگاهی ایران در درک مفهوم آشنایی زدایی دچار بدفهمی هایی جدی هستند. تساهل و اشتباهات ایشان در فهم و کاربست اصطلاح آشنایی زدایی را می توان چنین طبقه بندی کرد: 1-عدم توجه به اصول روش شناختی فرمالیست های روس 2- ارائه تعاریف خلق الساعه از مفهوم آشنایی زدایی 3-خلط و همانندپنداری مبحث آشنایی زدایی با دیگر مباحث نسبتا مشابه و بالاخص تقلیل آن به مباحث ابتدایی بلاغت سنتی. این کاستی ها از یک سو، به بداهت موضوع پژوهش و ازدیگرسو به تقلیل این مفهوم و تزیینی شدن این اصطلاح در پژوهش های دانشگاهی انجامیده است؛ در نتیجه این موارد، بستری برای محققان، فراهم آمده تا به تولید انبوه مقالاتی بپردازند که اشتباهات مشابهی را، در این حوزه، بازنشر می کنند.
    کلیدواژگان: آشنایی زدایی، آسیب شناسی، فرمالیسم روسی، بلاغت سنتی، برجسته سازی
  • پارسا یعقوبی جنبه سرایی* صفحات 169-203
    گفتمان های اعتقادی-اجتماعی بنا معرفت شناسی قطبی گرایانه، جهان معرفتی را در قالب نظام تقابلی متن و حاشیه سامان داده؛ سپس حاشیه را سرکوب و به غیاب می فرستند. این رویه به اغلب نظام های دلالی از جمله به ژانرهای ادبی نیز تسری یافته است. از میان ژانرهای ادبی بخشی از کلان ژانر عرفان ایرانی-اسلامی ذیل عنوان عرفان عاشقانه مواجهه دیگری با برساخت حاشیه و نظام تقابلی حاکم بر آن در پیش گرفته است. در این نوشتار ضمن معرفی برساخت حاشیه و مصداق-های آن در گفتمان های اعتقادی-اجتماعی رایج، قرائت های متمایز عرفا از آنها به همراه دلایل هرکدام طبقه بندی و تفسیر شده است. نتیجه نشان می دهد که عرفا در یک سطح با قرائتی واسازانه سه دسته از حاشیه های تثبیت شده، شامل انسان در معنای عام، سجده گریزان و عقل گریزان را ذیل گفتمان وحدت انگارانه عرفان عاشقانه و با دلایلی همچون الزام هستی شناختی وجود و حضور حاشیه ها، ضرورت های رابطه عاشقانه همچون واسطه ستیزی و مواردی مشابه از وضعیت حاشیگی خارج و به هم نشینی با متن می رساند؛ سپس در سطحی دیگر با خوانشی مکالمه ای و تعلیق کنش ابژه سازی؛ از بازی تقابلی متن و حاشیه در می گذرد. مبنای تعلیق ابژه سازی در بازنمایی های عرفا بر یکسان انگاری مصداق های متن و حاشیه همچون برابری کفر و دین، دنیا و آخرت و غیره استوار است. اگرچه کارکرد خوانش های مذکور در بافت اجتماعی تغییر نوع و جهت رابطه با دیگری به عبارتی دیگر ایجاد هم حضوری هستی شناختی انسان ها یا همترازی اجتماعی طرفین تعامل است، در تلقی عرفا به مثابه کنش هایی نمادین است که به قصد صفر کردن فاصله انسان با معشوق یا رسیدن به حال حضور انجام می شود.
    کلیدواژگان: ژانر عرفان، خوانش عرفانی، متن و حاشیه، واسازی، مکالمه گرایی
  • سید شهاب الدین ساداتی* صفحات 205-221
    نگارش مقاله ای که عنوان نقد ادبی را یدک می کشد، نیاز به تعاریف دقیق، نظریه و روش شناسی دارد. در نقد ادبی باید از معیارهای شخصی فاصله گرفت و به دنبال معیارهای عینی و علمی باشیم. یک منتقد ادبی با دانش و تجربه، با اتخاذ شیوه ای عینی از غرض ورزی به دور مانده و نقدی بی طرف را ارائه می کند. تمرد از اصول نقد عینی و بی طرف، منجر به تباهی نقد می شود. اما گاهی اوقات نوشته هایی دیده می شوند که از پیروی از این اصول سر باز می زنند و اقدام به نوشتن یادداشت هایی تحت عنوان نقد ادبی می کنند که تنها بر معیارهای شخصی و یا نظریه توطئه بنا شده اند. مهدی جاوید شاد در شماره 42 فصلنامه «نقد ادبی» (تابستان 97) به انتشار مطلبی تحت عنوان «چگونه از زیر سایه ی خود خارج شوم؛ نقدی بر مقاله ایدئولوژی و فراخواندن جامعه ی سیاه پوستان آمریکا در شعر «به یاد رادیو» امیری باراکا» اقدام ورزیده که در تمام صفحات مقاله از ارائه تعاریف دقیق و علمی، فرضیه و روش شناسی خودداری کرده است، زیرا با ارجاع به تعاریف علمی و عینی، اساس نوشته اش (اتهام سرقت ادبی) با سوالاتی جدی مواجه می شود. جاوید شاد بحث خود را بر اساس فرضیات شخصی بنا کرده و از نقد منصفانه تمرد ورزیده تا با تکیه به اشتباهات، پنهان کاری و نظریات توطئه، یادداشتش را به پایان برساند. مقاله حاضر می کوشد تا با تکیه بر تعریف سرقت ادبی، نظریات متیو آرنولد، میشل فوکو، خورخه لوئیز بورخس و همچنین اصول و روش تحقیق، ضمن اشاره به اشتباهات مقاله جاوید شاد، روشنگر و راهنمای نقد مقالات دیگر نیز باشد.
    کلیدواژگان: ترجمه، سرقت ادبی، غرض ورزی، نقد بی طرف
|
  • Farzad Baloo* Pages 7-28
    Gadamer under the influence of Heidegger's views on the subject of Dasein's understanding, language, linguisticality, and historicity. , Founded a philosophical hermeneutics. Without reading the text, like his predecessors, Schleiermacher and Dilthey by adopting the method, and focusing on the author in pursuit of the author's intentions, or the reader as the focal point of the subject of understanding and reading the text, Inspired by Heidegger's ontological philosophy Correspondence Subject - subject between the reader and the text, and the Fusion of horizons is the final result of the dialogue between the reader and the text. While one of the most important misconceptions about Gadamerian philosophical hermeneutics in popular research is that it is mistakenly interpreted from the philosophical hermeneutics to hermeneutic reader-centered.This mistake is rooted in such reasons as: the lack of attention to changing the methodological approach in philosophical hermeneutics to the political approach, the wrongly interpretation of the concept of adaptation or application in philosophical hermeneutics, the lack of attention to the concept of play in philosophical hermeneutics, the distinction of subject and object, and the lack of precise attention to The Fusion of horizons in philosophical hermeneutics is a lack of separation between the realm of philosophical hermeneutics and literary hermeneutics and ....The present research studies the roots of this misunderstanding.
    Keywords: Gadamer, philosophical hermeneutics, misunderstanding, reader-centered Fusion of horizons, literary hermeneutics
  • Kavoss Hassanli, Nasrin Zadehhasan* Pages 29-49
    One of the important measutres in exploring the evolution of literary criticism in Iran is the review of critical works with the aim of identifying their stregths and weaknesses along with quality evaluation. Given the need for such an attitude in the realm of literary research, the authors resolved to evaluate the critical approach assumed by Mohammad Hoghoogi, one of the most renowned pioneers of New criticism in Iran. Hence, his critical works have been studied using content analysis and descriptive-analytical approaches and their characteristics have been explained. According to the finding, Hoghooghi is mostly concentrated on formal features and morphology of literary work and his critiques are majorly structured on three principles, namely language and diction, settings and idea, and form and structure which are commonly referred to as Hoghooghis critique traingle. Such formalistic propensity along with his interest to structure have led some of his interpretations to become roughly superficial or enthusiastic, and though approximating modern and scientific criticism, his critiques go to ex tremes in some cases and fail to demonstrate the true value of literary work.
    Keywords: Mohammad Hoghooghi_literary criticism_language - diction_setting - idea_form - structure
  • Atekeh Rasmi*, Sakineh Rasmi Pages 51-80
    There is a great accordance between Campbell’s mono myth and the archetype of hero’s journey in the epopee of “Mehro-mah”. Mah, Bedakhshan’s prince, has been invited to a journey by seeing a dream about Mehr who is the princess of Rome. King of Bedakhshan attempts to present that dream as an imagination and not real and avoid his son of going to that far land. However, the mendicant of Bedakhshan cave encourages Mahr to start his journey with mercury. In his journey, Mah encounters so many dangers and was able to overcome the examinations and finally marries Mehr. After getting together with his beloved, he feels reluctant to return to his home town. However, in one Spring celebration he suddenly remembers of his father and land. At the same time Khezr appears in front of him and informs him of his father’s death. The shocking news turns Mah in such a distressed condition that leads to his death. Later Mehr and other close friends of them also passed away and they were all buried in a garden which was later called “Rozatol-ahbab”.This essays tries to match the steps of hero’s journey to Campbell’s theory. The archetype of journey to which most of the hero’s journey can be matched has been founded by Josef Campbell based on Jung’s opinion. According to this theory the hero’s journey is constructed in three levels : 1.transformation 2.atonement 3.return. the main core of this theory is called mono myth.
    Keywords: Mehr-o-mah, Campbell, Jamali Dehlavi, hero’s journey
  • Maryam Seyedan* Pages 81-115
    In the cultural history of Iran, some didactic books have been written to rulers. These books not only have so many linguistic and historical values, but also reveal theoretical topics in the area of politics as well as the practical ways of using them. In addition, one can recognize the political and social moralities of rulers, by these books. Narrating was the most common way of expressing the meanings which the writers of these books wanted to share. Seyar al-molook (Siyasat-nameh), created by Khaje Nizam al-Molk, is one of the most important Adab al-molook (royal more)s in Persian, has been written in the 5th century. This book chiefly includes the numerous tales which the writer expresses some policy and ethical recommendations among them, for Saljuqian rulers. In this article, it has been studied on the tales of 39 chapters of the book, according to some parts of the Criticism of Structuralism. First, it is indicated some parts of the Structuralism Criticism which are used in this article. Second, the tales was separated with numbers. third, it is discussed about the time, mood, voice, the structure of actors and plot, according to Structuralism theory. Forth, the writer has written the conclusions.
    Keywords: Seyar almolook (Siyasatnameh), tale, Structuralism narration, time mood voice, actant plot
  • Aali Amene*, Hasan Alinejad, Halime Nematolahi Pages 117-142
    The purpose of this research is to analysis the attention to the audience in interdisciplinary studies in the field of children’s literature and suggest criteria for future research. In order to achieve this goal, the position of the audience has been described and analyzed in the structural elements of the research, including: purpose, components, method, and sample. Using Synthesis Research, 38 interdisciplinary research papers, including scientific articles and senior and doctoral dissertations, were selected and then their research structural elements were extracted and analyzed in descriptive tables. Based on the findings, three main goals were considered in these studies: Frequency, Representation, and Component Comparison. The studied components also fall into three areas of knowledge: psychology and education, sociology and culture, and ethics and religion. the number of components in the field of psychology and education is more than the other two. The research methodology of all studies was a content analysis method, and the sample of all of them was the child books, which was determined according to five criteria: year of publication and age group, author's name or particular book, type of story, specific subject, and selected books. Among them, the first criterion has been most widely used. Finally this study outlines the critical areas of research on children’s literature and identifies areas of further research.
    Keywords: child-audience, interdisciplinary studies, children’s literature, synthesis research
  • Saeed Ghorbanian Rahvard*, Davood Emarati Moghaddam Pages 143-168
    This essay aims to explore the drawbacks and fundamental deficiencies of studies that claim to apply or discuss the concept of defamiliarization in the realm of Persian language through a critical analysis of published academic research articles. A review of 30 articles published in prestigious Iranian journals during the period of 1996 to 2016 illustrates that many researchers in Iran have serious misperceptions regarding the concept of defamiliarization.
    These common misconceptions in appreciation and application of the term defamiliarization can be categorized as follows: 1) disregard for the methodological principles of the Russians formalists; 2) presentation of concocted definitions of defamiliarization, and 3) confusion of the concept of defamiliarization with similar terms, in particular reducing it to the basic and traditional principles of rhetoric. On the one hand, these drawbacks have given rise to a plethora of studies that intend to examine truisms and on the other hand, it has reduced this concept to a mere embellishment in academic circles. As a consequence, a fertile ground has been prepared for researchers to churn out articles that disseminate analogous misconceptions in this area.
    Keywords: Defamiliarization, Pathology, Russian Formalism, Foregrounding, Traditional Rhetoric
  • Parsa Yaghoobi Janbeh Saraei* Pages 169-203
    Socio-religious discourses, based on polarist epistemology, form the epistemic world into a system of Center and the Periphery and then subject the periphery to suppression and silence. This practice has extended to most signifying systems, including literary genres. Among the literary genres, the super-genre of Iranian-Islamic mysticism, titled love mysticism displays a different account of the construction of the periphery and the binary system governing that construction. In this paper, along with introducing the construction of the margin and its examples in the dominant Socio-religious discourses, the different accounts of the mystics are classified and interpreted with the reasons for each of them. The result shows that the mystics apply a deconstructive reading, building their argument on the unitarian discourse of love mysticism, the ontological requirement of the existence and presence of margins, the necessity of a romantic relationship, the denial of mediation, and similar reasons, to take the three fixed categories of the peripheral, including humans in the general sense, the un-prostrating, and the unreasoning, from the margins of the system to its center. Then, on another level, via a dialectical reading and the suspension of the objectifying process, they go beyond the binary of the center and the periphery. The suspension of the objectifying process in mystics’ representations is the equalization of the center and the periphery, such as the equality of disbelief and belief, the world and the hereafter, and so on. Although the function of these readings in the social context is a change ...
    Keywords: mystical writing, mystical reading, center, the periphery, deconstruction, dialogism
  • Seyyed Shahabeddin Sadati* Pages 205-221
    An article related to literary criticism requires precise definitions, theory and methodology. In literary criticism, one must distance himself/herself from personal criteria and seek for objective and scientific criteria. A literary critic with knowledge and experience, by adopting an objective method, distances himself/herself from prejudice and provides a disinterested criticism. Distraction from the principles of objective and disinterested criticism leads to the destruction of criticism. But sometimes there are writings that refuse to adhere to these principles; they are based only on personal criteria or conspiracy theories. Mehdi Javid Shad has published an article, “How to Escape My Own Shadow; A Critique of “Ideology and Interpellation of Black Americans’ Community in Amiri Baraka’s “In Memory of Radio”, in Literary Criticism Quarterly (no. 42). He has refused to provide accurate and scientific definitions, hypothesis and methodology because by referring to scientific and objective definitions, the basis of his writing (the charge of plagiarism) faces serious questions. He based his argument on personal assumptions and dismissed disinterested criticism to finish his note by relying on mistakes, secrecy, and conspiracy theories. By relying on the definition of plagiarism, the views of Matthew Arnold, Michel Foucault, Jorge Luis Borges, as well as the principles and methods of research, the present research attempts to highlight the mistakes made by Javid Shad in order to shed light on the other articles of this type.
    Keywords: Disinterested Criticism, Plagiarism, Prejudice, Translation