فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات محیطی هفت حصار
پیاپی 20 (تابستان 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/06/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • یعقوب پیوسته گر *، علی اکبر حیدری، مریم کیایی صفحات 5-18
    بر اساس دیدگاه نظریه پردازانی چون راپاپورت، در هر دوره تاریخی مسائل فرهنگی-اجتماعی روز هر جامعه بر کالبد معماری فضاهای ساخته شده در آن جامعه تاثیرگذار است. گهگاه این موضوع به قدری پررنگ است که وجود بسیاری از کاربری ها در فضا را تحت الشعاع خود قرار می دهد. هدف از انجام این پژوهش بررسی میزان ارزش فضایی در فضاهای مختلف خانه است که درنهایت منجر به کشف منطق فرهنگی-اجتماعی حاکم بر فضاهای موردنظر است. به منظور به آزمون گذاشتن فرضیه های موردنظر پژوهش، چهارخانه سنتی به عنوان نمونه های موردی انتخاب گردید. روش تحقیق در این پژوهش توصیفی تحلیلی است و با استفاده از دو راهبرد کمی و کیفی به توصیف احتمالات وجود منطق فرهنگ-اجتماعی فضا پرداخته شد. در روش کمی از رابطه ریاضی نحو فضا استفاده گردید و در روش کیفی، از بررسی دو شاخص «عمق»و«حلقه» استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که روابط فرهنگی-اجتماعی تاثیرات عمیقی بر ساختار کالبدی و پیکره بندی فضایی خانه های سنتی ایران داشته است. با استفاده از اطلاعات کالبدی معماری مانند پلان و ترسیم نمودار توجیهی آن و اطلاعات مستخرج از آن، می توان احتمالات مربوط به ارزش فضا را اثبات نمود و به میزان تفکیک فضایی و یا یکپارچگی آن با استفاده از روابط مربوطه پی برد.
    کلیدواژگان: تفاوت فضا، ارزش فضا، نحو فضا، خانه های سنتی
  • هادی جلوداران * صفحات 19-30
    هدف آر این پژوهش تحلیلی بر فضاهای شهری حاشیه با رویکرد امنیت (SBD) در کاهش آسیب های اجتماعی (نواحی حاشیه شهر همدان) است. رویکرد امنیت از طریق طراحی (SBD)، استفاده هوشمندانه از فضای انسان ساخت به منظور ارتقاء امنیت شهری در فرایند طراحی و برنامه ریزی محیط مصنوع است. درواقع می توان این رویکرد را به عنوان راهی برای تحقق شهری ایمن دانست که از اقدامات پیشگیرانه از طریق طراحی و برنامه ریزی شهری برای کاهش احتمال تجاوز و جرائم شهری بهره می گیرد. برای رویکرد امنیت از طریق طراحی پنج رکن و ویژگی قابل تصور است: تعیین قلمرو (قلمرو گرایی)، نظارت (اعم از رسمی و غیررسمی)، کنترل ورودی و خروجی، امنیت فیزیکی، مدیریت و نگهداری. اصول پنج گانه این رویکرد، حاصل پیوند بسیاری از دیدگاه ها و تئوری های جرم شناسی اند. این اصول بر اساس فرضیات زیر پایه گذاری شده اند. در پژوهش حاضر از روش ترکیبی استفاده شده است، به این ترتیب که از روش پیمایش در زمره روش های کمی و از روش بحث گروهی متمرکز در زمره روش های کیفی بهره گرفته شده است. نتایج نشان داد زمینه سازی برای ایجاد فعالیت های اقتصادی منطبق با شرایط و ویژگی های مهاجران از طریق آموزش های فنی حرفه ای و بالا بردن مهارت نیروی کار با ضریب (610/0)، علاقه مندی و رضایت ساکنان از محیط پیرامون با ضریب (605/0) و وجود عرصه های همگانی جهت استفاده گروه های سنی و فرهنگی مختلف با ضریب (590/0) و قابل رویت بودن موانع و حصارها (فراهم نکردن فضای اختفاء مجرمان) با ضریب (560/0) از مهم ترین عوامل تاثیرگذار اصول قلمروهایی در کاهش آسیب های اجتماعی محله حاج شمسعلی همدان به دست آمده است.
    کلیدواژگان: فضای شهری، رویکرد امنیت، آسیب اجتماعی، حاشیه نشینی، همدان
  • سیده درسا قدیمی *، غزل کرامتی صفحات 31-46
    از قرن نوزدهم میلادی با رشد و توسعه های بعد از انقلاب صنعتی، یک ساختار زمان بندی منسجم برای کار و فعالیت حاصل شد. این ساختار زمان بندی تغییرات و اختلال هایی بر روی رفتارها و فعالیت های اجتماعی از جمله احساس کمبود وقت برای گذراندن اوقات فراغت به وجود آورد. با هدف ایجاد استفاده ی مناسب از زمان، اهمیت زمان غروب و شب برای استفاده ی فعالیت های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و... مورد توجه قرار گرفت. همچنین در شهرهای بزرگ، تفاوت های عملکرد روز و شب به عنوان عامل تباهی شهرها، ازبین رفتن فضاهای شهری و کاهش رونق اقتصادی محسوب گشت. در عصر حاضر راهبردهای کلان مدیریت شهری به دنبال ضرورت بازآفرینی مراکز شهری است، که یکی از مهم ترین مولفه های چنین ضرورتی ترغیب فعالیت های شبانه است. از نکات قابل توجه که در این مقاله به آن توجه شده است می توان فرهنگ را عامل موثر در ایجاد زندگی شبانه متذکر شد. عوامل فرهنگی از جمله مهمترین عوامل در ایجاد شهرهای 24ساعته هستند، به این دلیل که عوامل فرهنگی می بایست امکان تغییراتی که شهرهای 24 مسبب آن هستند را داشته باشد. همچنین زندگی شبانه با توجه به عوامل فرهنگی می بایست شکل بگیرند.
    در چشم انداز اسناد فرادست شهر تهران، هدف ساماندهی تغییرات اخیر، برآوردن نیازهای فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و کالبدی شهری است. در این مقاله با توجه به نقش عملکردی مرکز فعالیت های نوین تهران در طرح جامع به عنوان قطب فناوری و پژوهشی شهر تهران، در جهت تعریف زندگی شبانه در کلان شهر، سه مولفه ی اصلی فضای شهری (کالبد، عملکرد و معنا) را در ارتباط با سه عامل اصلی و سازنده ی مکان های فرهنگی شبانه (مردم، زمان و خلاقیت) با استفاده از روش سلسله مراتبی AHP مورد بررسی قرار داده و در نهایت دستورالعمل های لازم برای تعریف زندگی شبانه در محدوده فعالیت های نوین تهران، با ارائه راهبرد و سیاست ها، داده شده است.
    کلیدواژگان: زندگی شبانه، عوامل فرهنگی، مولفه های فضای شهری، مرکز فعالیت های نوین، تهران
  • یعقوب زارعی * صفحات 47-58
    ضرورت توجه جدی به مقوله مسکن در برنامه ریزی های توسعه موجب گردیده است تا امروزه دسترسی به مسکن مناسب و استاندارد به عنوان یکی از شاخص های اصلی توسعه به شمار آید. در این میان اهمیت جلوگیری از بروز آسیب های روانی و اجتماعی از یک سو و لزوم پیشگیری از بروز اختلال و ناهنجاری در بافت های مسکونی از سوی دیگر از مهم ترین مواردی است که بعد کیفی مسکن را به عنوان یکی از نیازهای بنیادین جوامع جهت نیل به توسعه پایدار مطرح نموده است. در همین راستا ضرورت توجه ویژه به مباحث کیفی (همچون: ایمن سازی سکونتگاه ها، تامین بهداشت محیطی، بهینه سازی مصرف انرژی و تسهیل در کارکردهای زیستی، اقتصادی، بهداشتی، اجتماعی، خدماتی و فیزیکی منازل و...) موجب گردید تا پژوهش حاضر باهدف سنجش و تحلیل کیفیت مسکن در شهرستان های استان تهران، تلاش نماید تا ضمن ارزیابی وضعیت موجود، زمینه شناخت، برنامه ریزی و سیاست گذاری مطلوب تر را برای برنامه ریزان و سیاست گذاران این عرصه فراهم سازد. بررسی حاضر بنیادی و روش به کار رفته در آن توصیفی- تحلیلی است. جامعه آماری شهرستان های استان تهران و روش گردآوری اطلاعات از نوع کتابخانه ای و ابزار جمع آوری با توجه به اهداف پژوهش، مبتنی بر داده های آمارنامه سال 1390 است که طی آن 22 متغیر کیفی در حوزه مسکن استخراج و با استفاده از تکنیک فازی بهینه سازی چندمعیاره و حل سازشی یا همان ویکور فازی، جهت سطح بندی میزان توسعه یافتگی شهرستان های استان تهران به انجام رسید. تحلیل مناطق موردپژوهش ضمن نشان از عدم دسترسی به مسکن استاندارد و مناسب، حاکی از آن است که در بعد کیفی مسکن، تنها شهرستان های ملارد، شهریار و اسلامشهر دارای توسعه قابل قبولی هستند و در سایر شهرستان های دیگر وضعیت کیفی مسکن غیرقابل قبول و اسفناک است تا جایی که بناهای مسکونی ازنظر قابلیت سکونت نمی توانند نیاز سکونتی ساکنان خود را به نحو مطلوب تامین نمایند. مبرهن است که فقدان استانداردهای اولیه و محرومیت از فاکتورهای ضروری کیفی مسکن به عنوان یک نارسایی جدی در شهرستان های استان تهران تلقی می گردد که ضمن ایجاد اختلال در کارکرد واحدهای مسکونی، کیفیت زندگی ساکنین را نیز به طور جد تحت الشعاع خود قرار داده است. از همین رو نیاز به یک برنامه ریزی جامع و مدون، همراه با مدیریتی منسجم و هدفمند، جهت تامین فضاهای معیشتی مناسب و مطلوب بیش ازپیش احساس می شود
    کلیدواژگان: کیفیت مسکن، استان تهران، تصمیم گیری چند شاخصه، ویکور فازی
  • پریسا منتظری شاد *، محمد مهدی گودرزی سروش، اسدالله نقدی صفحات 59-71
    اجتماع پذیری عاملی است که باعث پیوند ارتباط بیشتر افراد با یکدیگر می شود. ابعادی که مرتبط با اجتماع پذیری است و بر آن تاثیرگذار می گذارد به سه دسته تقسیم می شود: بعد کالبدی، بعد فعالیتی و بعد اجتماعی. سکونتگاه های خودرو ازجمله فضاهایی است که می تواند اجتماع پذیری در آن ها مهم تلقی شود. سکونتگاه های غیررسمی به مناطقی اتخاذ می شود که در محلات فقیرنشین شهرهای بزرگ به وجود می آید و افراد ساکن در این مناطق نمی توانند به علل مختلف (اجتماعی، اقتصادی و...) وارد فضای شهری شوند. منطقه موردبررسی کوی خضر استان همدان است و بعد اجتماعی در نمونه، موردبررسی قرارگرفته شده و مولفه امنیت، گذراندن اوقات فراغت و تعاملات اجتماعی بیشترین تاثیر را بر اجتماع پذیری سکونتگاه های غیررسمی دارا بوده است. هدف از این پژوهش به دست آوردن بیشترین میزان تاثیر فضایی سالم و اجتماع پذیر بوده است که باعث بهبود مشکلات مدیریت و برنامه ریزی برای این مناطق شود. روش تحقیق پژوهش حاضر روش کمی و نحوه به دست آوردن اطلاعات با ابزار پرسشنامه و تحلیل آن با نرم افزار SPSS انجام شده است.
    کلیدواژگان: اجتماع پذیری، عوامل اجتماعی، سکونتگاه های غیررسمی، خضر
  • زهره منصوریار *، سارا جلالیان صفحات 72-81
    فضاهای آموزشی به عنوان بخشی از فضاهای عمومی، افراد را در درون سازمان های فضایی گوناگون به صورت اختیاری و برای انجام فعالیت های فرهنگی و اجتماعی گرد هم می آورند. این فضاها، محل مناسبی برای برقراری تعاملات اجتماعی محسوب می شوند و نقش مهمی در ایجاد و ارتقاء تعاملات و ارتباط افراد با یکدیگر و زندگی اجتماعی آن ها دارند. با درک چگونگی ارتباط محیط انسان ساخت و روابط اجتماعی میان افراد می توان معماران و طراحان را در جهت طراحی مناسب چنین فضاهایی یاری رساند. با توجه به این موضوع، این پژوهش در پی رسیدن به سازوکار چگونگی اثرگذاری عناصر محیطی بر کالبدی بر میزان و نوع تعاملات اجتماعی دانش آموزان هنرستانی است. درواقع، در این تحقیق اثرگذاری عوامل فیزیکی چون تاثیر رنگ ها، نور، ابعاد کلاس و شیوه چینش نیمکت ها، فضای سبز، فرم فضاها، پوشش معلمان، امکانات، فضای مدرسه و کلاس درس، کتابخانه و فضای سبز و دیگر عوامل فضایی بر نوع و میزان اجتماع پذیری دانش آموزان موردبررسی قرارگرفته است. در همین راستا، پس از تبیین مدل مفهومی پژوهش با استفاده از مرور ادبیات جهانی و همچنین تدوین پرسشنامه با توجه به مدل مذکور، نمونه موردی پژوهش موردبررسی قرار گرفت. نمونه موردمطالعه پژوهش، هنرستان شهید سادلجی در شهرستان کبودرآهنگ استان همدان بوده است. نتایج حاصل از تحلیل های رگرسیونی پژوهش نشان دادند که 3 عامل فعالیت، کالبد و اجتماع نقش چشم گیری را در ایجاد تعاملات اجتماعی در نمونه موردمطالعه داشته اند که از این میان نقش 2 عامل فعالیت و کالبد برجسته تر بوده است.
    کلیدواژگان: تعاملات اجتماعی، فضای آموزشی، عوامل محیطی، عوامل کالبدی، هنرستان
  • رضا پاسیان خمری * صفحات 82-93
    توسعه پایدار به عنوان مهم ترین هدف مطرح جنبش های محیط زیستی، امروزه پایداری جوامع کوچک را مهم ترین راه برای رسیدن به پایداری معرفی می کند. ازاین رو شکل گیری محلات پایدار را لازم دانسته و توجه توسعه را به توسعه محله ای جلب می کند. این در حالی است که بافت های شهری در دوران معاصر تغییر و دگرگونی های مختلفی را در زمینه های اقتصادی، اجتماعی و محیطی شاهد بوده است که به دنبال آن اثرات زیادی بر کالبد محلات واردشده و کارایی آن ها را در پاسخگویی به نیاز ساکنان دستخوش تاثیر نموده است. مهم ترین این عوامل را می توان حاکمیت خودرو، گسیختگی بافت، عدم توجه به زمینه و بوم دانست که مشکلاتی چون افت پایداری محیطی، افزایش مصرف انرژی و کاهش رضایت سکونت را منجر گردیده است. بدین منظور برای فرآیند مشکل یابی و مشکل گشایی مذکور روش ها و الگوهایی معرفی شده اند که به سنجش پایداری می پردازند. یکی از الگوهایی که مستقیما انرژی و محیط زیست را برای توسعه های محله ای مورد هدف قرار داده است. مدل الگوی مدیریت طراحی محیطی و انرژی در توسعه محله ای است که ضمن ارزیابی و مقایسه نواحی مختلف ازنظر پایداری محیطی، راهبردهایی برای توسعه محله ای سازگار با محیط زیست ارائه می کند. معیارهای این الگو بر اساس ترکیبی از اصول رشد هوشمند شهری، جنبش نوشهر باوری و ساختمان های سبز است. هدف این پژوهش سعی بر معرفی الگو و کاربست آن در محله های اقتصاد و سرچشمه شهر گرگان است. سوال اصلی این پژوهش سنجش وضعیت پایداری محله بر مبنای الگوی LEED-ND بوده است. بدین سان در این پژوهش که از الگو واره های تحقیقی اثبات گرایی تبعیت می کند، از روش پژوهش کمی استفاده می شود. نتایج پژوهش بیانگر آن بود که محله اقتصاد به عنوان یک توسعه جدید شهری ازنظر پایداری محیطی امتیاز 33 و محله سرچشمه- سبز مشهد به عنوان یک محله تاریخی امتیاز 28 را کسب می کند که هر دو، حداقل امتیازهای پایداری این الگو را نیز کسب نکرده اند.
    کلیدواژگان: توسعه پایدار محله، سنجش پایداری، محیط زیست، الگوی LEED، ND، گرگان
  • سیده مهسا احقر *، کیانوش ذاکرحقیقی صفحات 94-105
    در سال های اخیر، از سرمایه اجتماعی، به عنوان زیربنای توسعه اقتصادی هر جامعه یاد می شود. اهمیت سرمایه اجتماعی در توسعه اقتصادی در یک جامعه تا حدی است که می توان آن را در شکوفایی اقتصاد تمام جوامع توسعه یافته به طور آشکاری مشاهده کرد. بانک جهانی، سرمایه اجتماعی را به عنوان (ثروت نامرئی یک کشور) در نظر می گیرد و آن را دربرگیرنده نهادها و روابط و هنجارهایی می داند که تعاملات اجتماعی را شکل می دهند. در این پژوهش سعی بر آن است تا با به کارگیری مولفه های سرمایه اجتماعی ازجمله مشارکت اجتماعی، انسجام اجتماعی و اعتماد اجتماعی شاهد رشد اقتصاد شهری باشیم. داده های این پژوهش با استفاده از پرسشنامه و به روش نمونه گیری تصادفی به دست آمده است. هدف پژوهش حاضر بهبود شرایط اقتصادی در مرکز شهر همدان با استفاده سرمایه اجتماعی است. روش تحقیق این مقاله، توصیفی- تحلیلی است. روش گردآوری اطلاعات شامل روش های کتابخانه ای، پرسشنامه و مشاهدات میدانی است. روش نمونه به صورت تصادفی ساده بوده و جامعه هدف مغازه داران محدوده انتخاب شده است. حجم نمونه 315 نفر بوده و پایایی پرسشنامه با استفاده از آلفای کرونباخ در سطح بالایی مورد تایید قرار گرفت. علاوه بر این، اطلاعات به دست آمده از پرسشنامه با استفاده از تحلیل همبستگی، ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون تحلیل شد. نتایج تحقیق نشان می دهد که سرمایه اجتماعی در این محدوده در سطح پایینی قرار دارد و با افزایش سرمایه اجتماعی می توانیم شاهد بهبود شرایط اقتصادی باشیم.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، اقتصاد شهری، مراکز شهر، رینگ مرکزی شهر همدان
|
  • Pages 5-18
    It seems that the influence of cultural and social fabric of every society on architectural space in every period of history is undeniable. Sometimes it was so strong that many users were affected in space. in theory that was raised by Bill Hillier, for the first time based on the difference space factor, to check the value of a space in a plan using quantitative methods (mathematical way space) were discussed. the aim of this study was to evaluate the social and cultural logic of space resulting in access to space of value and is in line with this logic. in order to test the hypothesis of social and cultural logic in the house, four traditional houses that built in the period of Ghajar were select. three of the houses in Yazd, and another example in order to apply a comparative study is located in Tehran. the research is descriptive and analytical method and using qualitative and quantitative strategies to assess and describe the probabilities, social and cultural logic space will be discussed. The quantitative method was used space syntax mathematical relationship (a mathematical space difference). in proving the quantity method, first paid to justify graph each house data on the spatial difference for each of the areas of the yard, porch, lobby, entered in the relevant formula and the results in table format for each of the four houses that were presented and in qualitative way, from the two indicators "depth" and "ring" was used. to evaluate the quality, depth of the index and ring in the two samples is analyzed and examined. that to achieve that, should the findings used to justify graph to justify the quality of the space, previously stated that again, the three space (the yard, porch and three-door or five-door) were selected for review. the results showed that social and cultural relationships profound effects on the physical structure and spatial configuration of traditional houses of Iran. also, using physical information, such as architectural plans and charting its justification and describe the information derived from it, it is likely to prove valuable space and to the spatial resolution or the integrity of its relationship with realized. according to the survey regarding the qualitative and quantitative analysis, in order to get space in order to explain the logic of social and cultural value of the house, then the research questions in this regard arises: Can having physical information architecture, cultural logic - social or otherwise realize the value of space? How can using quantitative and qualitative methods and, according to information from the physical space set achieved, the value of each sub-spaces found space?
    Mentioned hypotheses, the answers to the questions above is explained is as follows: Assumptions: by examining the difference space and the results of his physical information from the architectural space, can be realized values of the different spaces.
    Using mathematical space syntax style quantify and using the concepts of deep and ring by qualitative method can be realized value of space.
    Keywords: Space Difference, Value of Spaces, Space Syntax, Traditional Houses
  • H. Jolodaran * Pages 19-30
    It seems that the influence of cultural and social fabric of every society on architectural space in every period of history is undeniable. Sometimes it was so strong that many users were affected in space. in theory that was raised by Bill Hillier, for the first time based on the difference space factor, to check the value of a space in a plan using quantitative methods (mathematical way space) were discussed. the aim of this study was to evaluate the social and cultural logic of space resulting in access to space of value and is in line with this logic. in order to test the hypothesis of social and cultural logic in the house, four traditional houses that built in the period of Ghajar were select. three of the houses in Yazd, and another example in order to apply a comparative study is located in Tehran. the research is descriptive and analytical method and using qualitative and quantitative strategies to assess and describe the probabilities, social and cultural logic space will be discussed. The quantitative method was used space syntax mathematical relationship (a mathematical space difference). in proving the quantity method, first paid to justify graph each house data on the spatial difference for each of the areas of the yard, porch, lobby, entered in the relevant formula and the results in table format for each of the four houses that were presented and in qualitative way, from the two indicators "depth" and "ring" was used. to evaluate the quality, depth of the index and ring in the two samples is analyzed and examined. that to achieve that, should the findings used to justify graph to justify the quality of the space, previously stated that again, the three space (the yard, porch and three-door or five-door) were selected for review. the results showed that social and cultural relationships profound effects on the physical structure and spatial configuration of traditional houses of Iran. also, using physical information, such as architectural plans and charting its justification and describe the information derived from it, it is likely to prove valuable space and to the spatial resolution or the integrity of its relationship with realized. according to the survey regarding the qualitative and quantitative analysis, in order to get space in order to explain the logic of social and cultural value of the house, then the research questions in this regard arises: Can having physical information architecture, cultural logic - social or otherwise realize the value of space? How can using quantitative and qualitative methods and, according to information from the physical space set achieved, the value of each sub-spaces found space?
    Mentioned hypotheses, the answers to the questions above is explained is as follows: Assumptions: by examining the difference space and the results of his physical information from the architectural space, can be realized values of the different spaces.
    Using mathematical space syntax style quantify and using the concepts of deep and ring by qualitative method can be realized value of space.
    Keywords: of Peripheral Urban Spaces, mitigate Social Injury, Hamedan City
  • Y. Zarei * Pages 47-58
    The need to pay serious attention to the issue of housing in development plans has caused nowadays access to adequate housing and standard to be considered as one of the main indicators of development. The importance of preventing mental and social damage on the one hand and the need to prevent abnormalities in the tissues housing the other hand, Are the most important things that the quality of housing Raised as one of the basic needs of communities to achieve sustainable development. In this regard paying special attention to quality issues (Such as immunization settlements, suppliers of environmental health, energy efficiency and facilitate the functions of biological, economic, health, social services and physical homes, ...) led a study to assess and analyze the quality of housing in Counties Tehran Province, Attempt to assess the situation, Knowledge basis, Planning and provide more favorable policies for planners and policy makers in this field.This research is Basic and methods it has been used in the descriptive analysis. Statistical population of Tehran province and collecting method Information from the type of library entrance, and collected according to the research objectives of based on Statistics in 2011, During which 22 Qualitative variables in field housing extracted and slightly way by using Fuzzy Technique for Order Preference by Similarity to Ideal Solution and was performed, Level of development Counties of Tehran province. Analysis of areas of study, while showing a lack of access to adequate housing and standard, show that the qualitative dimension of housing, Only county in Mallard, Shahriyar and Eslamshahr are an acceptable development and in other Counties unacceptable and deplorable housing quality status, Up where residential buildings in terms of habitability Cannot desirably provide their residents need residence. It is clear that the lack of basic standards and deprivation of essential factors of quality housing Considered as a major insufficiency in Counties Tehran Province, while disrupting the functioning of the housing units, Resident's quality of life was also seriously dominated. Therefore, the need for a comprehensive and systematic planning, Along with integrated management targeted, to provide appropriate living space felt more than before. Why is no doubt that the growth and development of human resources, Is will need to provide a healthy environment and the right to benefit from the facilities, security and safety in residential spaces.
    Keywords: Quality of Housing, Tehran Province, MADM, Fuzzy VIKOR
  • P. Montazeri * Pages 59-71
    Socialization factor that link people together are more connected. The aspect that is associated with socialization and aims to provide effective Divided into three categories: The physical, activity and social. Auto settlements, including spaces which can be important in their socialization. Informal settlements in areas to be decided in the slums of large cities there and people living in these areas cannot be for various reasons (social, economic, etc.) into the urban space. The study area is the neighborhood Khezr province and the social dimension in the sample, has been studied And security components, leisure and social interactions have the greatest impact on the community of informal settlements. The aim of this study was to obtain a maximum effect is achieved healthy environment and society which improves the management problems and plan for these regions. The research method, quantitative methods and how to obtain information questionnaire and its analysis was performed with software SPSS.
    Keywords: Socialization, Social Factors, Informal Settlements, Khezr
  • Z. Mansuoriyan * Pages 72-81
    By understanding how the built environment and social relations between individuals, architects and designers in order to assist the appropriate design of such spaces. With that in mind, this research was to explore the mechanism of how the elements of the physical environment on the amount and type of social interaction are Technical School. In fact, in this study the impact of physical factors such as the effects of colors, light, dimension of class and style arrangement of benches, green space, form, space, covering teachers, facilities, space, school, classroom, library and gardens and other spatial factors as the type and the socialization of students is examined. The sample study Sadelgi School in the city of Hamedan province has been Kabudrahang
    Keywords: Social Interaction, Educational Space, Environmental Factors, Physical Factors, Schools
  • R. Pasyan Khamri * Pages 82-93
    Sustainable development, as the most important goal of environmental movements, introduces the stability of small society as the most important way of reaching sustainability. Neighborhood sustainable development will lead to communitie's ability to utilization management and using of natural, human and ecological resources which will cause environmental sustainability. Despite the above mentioned factors, during the contemporary era, Gorgan urban contexts went through a lot changes in economic, social and environmental contexts which affected the neighborhood skeleton and its performance in satisfying the needs of residents to great extent. The most important factors of such changes are automobiles domination, linkage breakdown and lack of attention to context and locality which not only forms new neighborhood developments but also dominates old and historical contexts of the city which caused problems such as environmental sustainability decay of city neighborhood, increase of energy consumption and decrease of satisfaction of residents.
    One of the patterns which directly targeted energy and environment is the pattern model of leadership in energy and environmental design in neighborhood development which provides approaches for neighborhood development that compatible with environment during assessing and comparing different areas based on their environmental sustainability. Standards of this pattern are based on a complex of urban smart growth principles, new urbanism movement and green buildings. On this ground, by using leadership in energy and environmental design in neighborhood development for Eghtesad and Sar-Cheshme which were chosen among historical, planned urban contexts were assessed and compared according to their environmental sustainability. The results showed that although all of the two neighborhoods possessed low levels of environmental sustainability according to the standards of this pattern, Eghtesad neighborhood which is a relatively new and planned context is in better conditions. The final result say Eghtesad neighborhood got 33 points, Sar-Cheshme neighborhood got 28 points out of 100.
    Keywords: Sustainable Neighborhood Development, Sustainable Messurment, Environment, LEED, Gorgan
  • M. Ahghar * Pages 94-105
    Social capital is widely believed to underlie economic development. Social capital is so important in economic development that it can be clearly observed in almost all developed societies. The World Bank defines social capital as the invisible wealth of a country which is composed of all institutions, relations, and norms that contribute to the formation of social interaction. The present study seeks to investigate the effect of the major components of social capital, i.e. social participation, social cohesion, and social trust, on the economic development of a city. The data were collected through a questionnaire and by means of random sampling.
    The study aims at improving the economic status of the urban center of Hamedan by means of social capital. The methodology is descriptive-analytical. Data collection methods include library research, questionnaire, and field observation. Simple random sampling method was used to choose 315 subjects from the target population of shopkeepers in the area under investigation. Cronbach's alpha test indicated that the questionnaire had a high reliability. Finally, the data were analyzed through correlation analysis, Pearson correlation coefficient, and regression analysis. The findings suggest that social capital in the area in question is considerably low and we can improve the economic status by increasing social capital.
    Keywords: Social Capital, Urban Economy, Urban Center, Central Ring of Hamedan