فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات محیطی هفت حصار
پیاپی 19 (بهار 1396)

  • تاریخ انتشار: 1396/04/18
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعید ملکی *، نورا عبیات، نگار رحیم پور صفحات 5-18
    در نگاه برنامه ریزان شهری، پارک ها یکی از بارزترین فضاهای عمومی شهر و اجزای بسیار مهم بدنه شهری، انسانی و طبیعی هستند که به عنوان یک عنصر زنده و پویا، نقش بازده اکولوژیک، اجتماعی و زیباسازی سیمای شهر را بر عهده دارند. هدف از این پژوهش سنجش سطح کیفیت پارک های شهری در شهر اهواز است. روش پژوهش توصیفی- تحلیلی موردی و پیمایشی است. شاخص های موردبررسی مساحت پارک، مساحت فضای سبز، وضعیت زهکشی، تعداد پایه های روشنایی، تعداد صندلی، تعداد سطل، تعداد درخت و درختچه، سرویس بهداشتی، وسایل بازی، تعداد آب نما، مساحت معابر، سایبان و آلاچیق، مجسمه و یادبود، نگهبانی، بوفه و غذاخوری، آبخوری، زمین بازی کودکان است. جهت پردازش و تجزیه وتحلیل داده ها از مدل ELECTRE و برای ارزیابی اوزان شاخص های پژوهش از مدل ANTROPY استفاده شده است. درنهایت پس از سنجش شاخص های موردنظر در پژوهش، سطح کیفیت پارک های منطقه چهار اهواز به این صورت است که ناحیه یک منطقه چهار اهواز ازلحاظ شاخص های موردبررسی نسبت به دیگر نواحی این منطقه کیفیت پایین تر و ناحیه دو نسبت به دیگر نواحی کیفیت بالاتری دارد.
    کلیدواژگان: سطح کیفیت، پارک های شهری، ELECTRE، نواحی شهر اهواز
  • مجتبی حمزه رستگار * صفحات 19-30
    فرم شهری و طراحی محلات نقش مهمی را در انتخاب وسیله سفر و مسافت طی شده بازی می کنند. به طوری که تراکم جمعیتی، کاربری زمین و حمل ونقل گسترده ارتباط مستقیم با سفر به وسیله اتومبیل دارند. تحقیقات انجام شده در سال 1998 نشان دادند که رفتار رفت وآمد خانوارها با قرار گرفتن در محیط های مختلف تغییر می کند. از طرف دیگر، فرم شهر بر مصرف انرژی خانوار و انتشار GHS تاثیر می گذارد. هدف این تحقیق بررسی تطبیقی تاثیر فرم شهری بر رفتار سفر شهری در شهر همدان است. نمونه موردی این پژوهش منطقه دو شهر همدان است. برای این منظور چهار محله از این منطقه موردبررسی قرار گرفت. برای بررسی فرم شهری چهار متغیر تراکم، اختلاط کاربری، دسترسی و دوری و نزدیکی به مرکز شهر و همچنین برای رفتار سفر شهری چهار متغیر فراوانی سفر، زمان سفر، نوع وسیله نقلیه سفر و طول سفر موردبررسی قرار گرفت که این نتایج به دست آمد که میزان رضایتمندی از سفرهای شهری در محلاتی که به مرکز شهر نزدیک تر هستند، مانند محله 202 و 203 که دارای فرم های متراکم تر، اختلاط کاربری و سطح دسترسی بالاتر بودند، به مراتب بیشتر از محلات 210 و 215 بود؛ همچنین، یکسان بودن رفتار سفر در فرم های مختلف شهری رد شد؛ همچنین ثابت شد که بین متغیرهای رفتار سفر شامل (فراوانی سفر، زمان سفر، نوع وسیله نقلیه سفر، طول سفر) و همچنین بین متغیرهای سن، جنسیت و تحصیلات پاسخگویان، تعداد افراد خانوار، درآمد خانوار با رفتار سفر رابطه معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: فرم شهری، سفر شهری، رفتار سفر، اختلاط کاربری
  • آرام کریمی *، مهدی پورطاهری، حسن احمدی صفحات 31-52
    نابسامانی در سازمان فضایی کشورهای جهان سوم که در اثر عوامل گوناگون تحت تاثیر مکانیسم های حاکم بر ساختارهای اقتصادی – اجتماعی و سیاسی پدید آمده است، موجب گسستگی روابط بین شهرها شده و عدم تعادل های منطقه ای را به وجود آورده است. یکی از مشکلات اساسی توسعه فضایی و منطقه ای در استان کردستان، گسیختگی سازمان فضایی و عدم سلسله مراتب مبتنی بر رابطه تعاملی میان سکونتگاه ها است. سازمان فضای استان کردستان نیز از این قاعده مستثنا نیست؛ بر همین اساس پژوهش حاضر به تحلیل و ارزیابی سازمان فضایی استان کردستان و تغییرات صورت گرفته طی 7 دوره سرشماری (1390- 1335) کشور می پردازد. دراین راستا تعیین و تشکیل سلسله مراتبی از سکونتگاه ها که بتواند چارچوب موثری برای توزیع جمعیت، فعالیت ها، خدمات و کارکردها در سطوح مختلف باشد ضروری است. هدف از این تحقیق، مطالعه سازمان فضایی، نظام شهری، نحوه توزیع جمعیت در پهنه سرزمین است. روش تحقیق در این پژوهش بنا بر ماهیت موضوع از دو روش توصیفی و تحلیلی به صورت توامان استفاده شده است. روش تحلیلی که هدف از آن دستیابی به میزان تعادل فضایی هر ناحیه با استفاده از شاخص ها و مدل های موجود (مدل های رشد، اندازه و ساختار فضایی شهر، قانون رتبه- اندازه، شاخص های نخست شهری، ضریب آنتروپی، شاخص عدم تمرکز هندرسون، منحنی لورنز و ضریب جینی، تحلیل SWOT و...) است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که نظام شهری و سازمان فضایی استان کردستان فاقد تعادل فضایی است که با ایجاد تعادل در توزیع امکانات و خدمات و فرصت های مناسب برای شهرهای استان در مراتب مختلف می توان به توسعه متعادل و پایدار و سازمان فضایی بهینه دست یافت.
    کلیدواژگان: سازمان فضایی، برنامه ریزی توسعه منطقه ای، نظام شهری، استان کردستان
  • سحر رنجبران *، سارا جلالیان، امید دژدار صفحات 53-62
    قرارگاه های رفتاری واحدهایی از محیط هستند که فرد در زندگی روزمره آن ها را تجربه می کند، با آن ها درگیر می شود و متناسب با وضعیت رفتارش را تغییر می دهد. در این راستا محیط های آموزشی به عنوان یک قرارگاه رفتاری بزرگ دارای حوزه های عملکردی در یک قرارگاه است که هرکدام نیز پذیرای رفتارهای متفاوتی است. پژوهش حاضر با تحلیل قرارگاه های رفتاری در هنرستان تهذیب و بررسی عوامل قدرت گرفتن قرارگاه های رفتاری در هنرستان از یک سو به بررسی الگوهای جاری رفتار در قرارگاه ها پرداخته و از سوی دیگر ویژگی های قرارگاه ها را موردبررسی قرار می دهد که نهایتا با بررسی و مشاهده رفتارهای دانش آموزان در مدارس و الگوهای رفتاری در هر یک از حوزه ها راهکارهایی برای تقویت هر یک از قرارگاه ها بیان می دارد و این نتایج به دست می آید که در کلاس ها و کارگاه های هنرستان با ایجاد مبلمان قابل انعطاف، اندازه مناسب کلاس، نور طبیعی، استفاده از عناصر طبیعت، اختصاص بخشی از کلاس به فضای خلوت و غیره می تواند در تقویت قرارگاه کلاس تاثیرگذار باشد. ضرورت پژوهش بررسی ویژگی های هر قرارگاه و ایجاد راهکار برای هر قرارگاه است. رویکرد پژوهش کیفی و از نوع توصیفی تحلیلی است که در بخش اول به صورت تحلیل محتوا و در بخش میدانی مطالعات به صورت موردی انجام می گیرد.
    کلیدواژگان: قرارگاه های رفتار، الگوهای جاری رفتار، روان شناسی محیط، هنرستان
  • علی اکبر حیدری *، نسرین زعیمی صفحات 63-74
    هدف از این نوشتار، بررسی و اولویت بندی عوامل موثر بر اجتماع پذیری در فضاهای داخلی ایستگاه های مترو با تکیه بر قابلیت های موجود در این گونه فضاها است. امروزه فضاهای مترو به دلیل استفاده بسیار زیاد افراد از آن در طول شبانه روز، به عنوان یکی از فضاهای شهری پرکاربرد ایفای نقش می نماید. چنین به نظر می رسد که این گونه فضاها علاوه بر اینکه به عنوان مکانی برای وجوهی کارکردی در جهت نقل وانتقال سریع و مناسب افراد موردتوجه قرار دارند، می توانند زمینه ساز ارتقا سطح تعاملات اجتماعی میان افراد استفاده کننده از آن نیز باشد؛ لذا چنین به نظر می رسد که با شناخت از مجموعه عواملی که شکل گیری این مهم را در چنین فضاهایی تامین می کنند، می توان در جهت تامین ابعاد اجتماعی نیازهای انسان نیز گامی مهم برداشت.
    در همین راستا پس از تدوین چارچوب نظری تحقیق شامل استخراج و جمع بندی کلیه شاخص های تاثیرگذار بر اجتماع پذیری افراد در فضاهای مترو از طریق مطالعات کتابخانه ای و نیز گردآوری دیدگاه خبرگان در این خصوص، به طراحی پرسشنامه جهت گردآوری اطلاعات پرداخته شد. تعداد 200 پرسشنامه در ایستگاه های مختلف مترو شهری تهران منتشر گردید و نتایج با استفاده از آزمون فریدون و نیز آزمون تی یک نمونه ای مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج به دست آمده نشان از آن داشت که از میان عوامل مختلف تاثیرگذار بر اجتماع پذیری فضاهای ایستگاهی، شاخص های وجود مبلمان و وجود کاربری های متنوع در کنار هم که زیرمجموعه عوامل عملکردی دسته بندی شده اند، به ترتیب در اولویت های اول و دوم و پس ازآن شاخص وجود آثار هنری در ایستگاه مترو که زیرمجموعه عوامل کالبدی هستند، سومین اولویت در ارتباط با ایجاد انگیزه های اجتماع پذیری افراد در فضاهای مترو به شمار می رود.
    کلیدواژگان: ایستگاه مترو، فضای عمومی شهری، اجتماع پذیری، قابلیت های مکان، تعاملات اجتماعی
  • کیومرث حبیبی، شیما زندکریمی * صفحات 75-68
    افزایش جمعیت در شهرهای بزرگ کشور و گسترش بی رویه شهرها بدون برنامه ریزی صحیح، چیدمان اتفاقی مراکز تولید و جذب سفر و عدم وجود فن آوری ارتباطی جایگزین، سبب ایجاد سفرهای شهری زیاد به ویژه با وسایل نقلیه شخصی شده است. حرکت، عامل اصلی پویایی زندگی شهری و تداوم بخش کلیه فعالیت های اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی در سطح شهرها است. همچنین، نقل و نقل و زیرساخت های مرتبط با آن هم به صورت مستقیم و هم باواسطه بر توسعه کالبدی شهرها اثرگذار هستند. در صورت ساماندهی شبکه دسترسی به عنوان شاهراه های حیاتی شهر، بافت شهری قادر به ادامه حیات خود بوده و امکان رشد و توسعه هرچه بیشتر شهر را فراهم می کند. بی شک یکی از مهم ترین معضلات رشد شهرها، ناکارآمدی شبکه ارتباطی است. معابر کم عرض، درهم تنیده، غیر هندسی و ناهماهنگ با نیازهای دسترسی، افزون بر اینکه آمدوشد و دسترسی به بافت را برای ساکنان دشوار می سازد، تامین خدمات و تاسیسات شهری را نیز با دشواری روبه رو می کند. شهر سنندج به عنوان مرکز سیاسی اداری استان کردستان و مادر شهر منطقه ای و ازنظر ارتباطی در محور مواصلاتی شمال- جنوب (شماره 10) و محور ارتباطی شرق-غرب واقع شده است و نقش قطب مسلط جمعیتی و اقتصادی و سیاسی استان را دارد همچنین به خاطر ساختار خاص در عرضه خدمات و امکانات مختلف نه تنها مکان مراجعه روستاییان، بلکه ساکنان سایر شهرهای استان و حتی شهرها و روستاهای خارج از استان نیز هست.
    در این مقاله با روش توصیفی – تحلیلی که باهدف امکان سنجی ایجاد خطوط مترو برای شهر سنندج و حومه انجام پذیرفته است سعی بر آن شده است تا با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) و بهره گیری از مدل IHWP و با در نظر گرفتن معیارهای ارتباطی، اجتماعی – اقتصادی، زیست محیطی و کالبدی- فضایی مسیرهای بهینه جهت حمل ونقل (مترو) مکان یابی گردد. نتایج نشان دهنده آن است که بهترین مسیرهای پیشنهادی جهت حرکت مترو در محور شمالی – جنوبی ننله –فرودگاه و شرقی – غربی آبیدر- نایسر با اولویت زمانی میان مدت (تا 15 سال) تعبیه شده است.
    کلیدواژگان: حمل ونقل درون شهری، سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS)، سیستم ارتباطی، ظرفیت و حجم ترافیک
  • زهرا نادریان * صفحات 87-96
    عدم توجه به ویژگی های خاص مکانی و فرهنگی و ارزش های بومی و محلی در فرآیندهای توسعه شهری منجر به یکنواختی سیما و ظاهر شهرها شده است و محلات شهری به عنوان مکان تبلور فرهنگ جایگاه و هویت خود را ازدست داده و همچنین جذابیت های ناشی از تمایزات مکانی و فرهنگی در این راستا کم رنگ شده است. در این راستا لزوم بازنگری در اقدامات مربوط به بازآفرینی در بافت های تاریخی به منظور استفاده از امکانات و پتانسیل ها و ارتقاء حس تعلق و درنتیجه هویت مندی محلات احساس می گردد. نقش محلات تاریخی در شهرهای گذشته به عنوان مکان تبلور فرهنگ جاری در فضا بسیار پررنگ و حائز اهمیت است.
    این پژوهش به عنوان یکی از نخستین پژوهش ها در حوزه بازآفرینی فرهنگی در راستای ارتقاء هویت محله ای، به دنبال تحلیل عوامل موثر بر ارتقاء هویت محله ای بر مبنای شاخص های بازآفرینی فرهنگی است. همچنین، مبتنی بر روش مورد پژوهی، محدوده محله سنگ شیر همدان به دلیل دارا بودن هویت تاریخی غنی که امروزه در حال از دست دادن هویت محله ای خود است، به عنوان نمونه مورد مطالعه انتخاب گردیده است تا درک واقع بینانه ای از عوامل موثر بر ارتقاء بازآفرینی فرهنگی فراهم آید. بر اساس بازدید میدانی، گفتگوهای اولیه و مدل مفهومی پرسش نامه های هدفمندی تهیه گردیده است. جهت یافتن روابط متغیرها، برای تجزیه وتحلیل اطلاعات پرسشنامه ها، از تکنیک آماری SPSS استفاده شده است.
    این پژوهش سعی دارد با مطالعه و شناخت جنبه های مثبت و موفق در حوزه بازآفرینی فرهنگی، راهکارهای این رویکرد را شناسایی کرده و کیفیت های محیطی و جنبه های فرهنگی –اجتماعی محلات شهری را در راستای ارتقاء هویت محله ای بررسی نماید. در پایان با تاکید بر این معیارها، محله سنگ شهر همدان که محله ای تاریخی و واجد هویت غنی می باشد، بررسی و تحلیل شده است. نتایج تحلیل نشان می دهد با توجه به چهار معیار اصلی بازآفرینی فرهنگی و شش معیار اصلی هویت محله ای و ارتباط قوی بین این معیارها با یکدیگر می تواند به ارتقاء هویت محله ای محلات تاریخی کمک نموده و از این طریق حس تعلق شهروندان را موجب گردد.
    کلیدواژگان: بازآفرینی فرهنگی، فرهنگ، هویت محله ای، سنگ شیر همدان
  • مسعود صفایی پور *، مرتضی عبیات، مصطفی عبیات صفحات 97-111
    انتخاب مکان های بهینه جهت استقرار پایگاه های ارائه خدمت در سطح یک روستا می تواند کمک بزرگی به روستاییان جهت دسترسی راحت و سریع به این خدمات باشد. ازاین رو، مسئله ای که شاکله اصلی این پژوهش را تشکیل می دهد، ارزیابی پهنه های مناسب جهت ایجاد پایگاه های خدمات اجتماعی روستایی در دهستان لامی شهرستان اهواز است. این پژوهش از حیث هدف، از نوع تحقیقات نظری، کاربردی و ازلحاظ ماهیت و روش، از نوع تحلیلی و توصیفی است. گردآوری اطلاعات به دو صورت تکمیل پرسشنامه از 30 کارشناس امور روستایی و داده های سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال 1390 انجام گرفت. همچنین از مدل تحلیل سلسله مراتبی AHP و روش نقطه بهینه IPM جهت دستیابی به اهداف پژوهش استفاده شد. آنالیز داده ها به ترتیب در محیط ArcGIS10.4.1 و نرم افزار Expert Choice و Excel انجام گرفت. نتایج نشان می دهد که معیار دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی با مقدار 196/0 درصد، بیشترین امتیاز را به خود اختصاص داده است و همچنین معیارهای تراکم جمعیت، دسترسی به تاسیسات زیربنایی و نیز دسترسی به خدمات آموزشی و فرهنگی در مراتب بعد حائز اهمیت هستند. همچنین از بین روستاهای این دهستان، روستای دغاغله از وضعیت کاملا مناسبی برای ایجاد پایگاه های خدمات اجتماعی و توسعه روستایی برخوردارند. از محاسبات روش نقطه بهینه چنین استنباط می شود که روستاهای جسانیه بزرگ و دغاغله، به ترتیب با مقادیر 0070/0، 0246/0 کمترین مقدار +Si را داشته و به عنوان توسعه یافته ترین روستاهای دهستان لامی شناخته شد. همچنین روستای شعیمط سه با مقادیر 0977/0، بیشترین مقدار +Si را داشته و با عنوان محروم ترین روستای دهستان ازلحاظ امکانات و تسهیلات روستایی شناخته شد.
    کلیدواژگان: پایگاه های خدمات اجتماعی، توسعه روستایی، تحلیل سلسله مراتبی، روش نقطه بهینه، لامی
|
  • Saeid Maleki * Pages 5-18
    From the perspective of urban planners, parks are one of the prominent public areas in the city and important parts of the urban body, human and natural structures that are considered as an alive and dynamic element that has a role of ecological, social and embellish feedback in the face of the city. The aim of this project is to evaluate the quality stages of the urban parks of Ahvaz. The approach of the research is descriptive-analysis, subjective, and measurement. The under study indicators are calculating the park area, the green space areas, the drainage conditions, the number of light stands, the number of chairs and benches, the number of trash cans, the number of trees and bushes, the washrooms, playing equipment, the fountains, the passage areas, the bowers, the statues and commemorations, the security, buffets, restaurants, drinking water, and the children’s playground. To process and analyze the data we used the Electere models and to evaluate the weighted indicators, the ANTROPY model was applied. Finally, after evaluating the research indicators, the quality stages of the parks in the district No.4 of Ahvaz city were defined. The results showed that the 4th urban district of Ahvaz, enjoys less quality in comparison to other districts, and the 2nd urban district enjoys better quality stages among the urban areas.
    Keywords: Quality Stage, Urban Parks, Electere, Ahvaz
  • Mojtaba Hamzerastgar * Pages 19-30
    Urban forms and sector designing play important roles in choosing trip transportation vehicle and covered distance. So, population density, land application and distributed transportation has a direct relationship with trip using automobile. Related studies in 1998 showed that household traffic behavior changes through establishing in different environments. On the other hand, urban form influences on household energy consumption and GHS propagation. This study is aimed to examine the urban trip behavior comparatively in Hamedan city. Typical samples included two districts in Hamedan. Therefore, sectors 202, 203, 210 and 215 in these districts were selected. Regarding urban form, four variables including density, availability and distance or adjacency to city center and also other four variables including trip, trip duration, trip transportation vehicle, and trip length about urban trip behavior were examined which then following results were obtained: satisfaction amount in fields closer to city center such as sectors 202 and 203, regarding urban trip was much more than sectors 210 and 215, due to more compact forms, application integrity and higher availability level. Besides, urban behavior similarity about different urban forms about reliability level of 0.05-alpha was neglected. It was demonstrated that there was a significant relation between urban trip variables including (trip frequency, trip duration, trip transportation vehicle, trip length) and also given variables such as age, sexuality and education of respondents, family members and family income with trip behavior.
    Keywords: Urban Form, Urban Travel, Travel Behavior, Mixed Land Use
  • Aram Karimi * Pages 31-52
    Irregularity of spatial organization in developing countries (third world) has been arisen from socioeconomic and political structures. The resonance of aforementioned mechanism have been created issues such as regional imbalances. Rupture of the spatial organization and lack of non-hierarchy based relationship between the settlements are one of the main problem in the spatial and regional development of Kurdistan province. On this basis, the present study aims to analysis the spatial organization of Kurdistan province and its changes during the seven census period (1335-1390). In this context, the determination and establishment of a hierarchy of human settlement is an essential and effective base for population distribution, activities, services and functions at different level of spatial development. The main purpose of this research is an investigation upon urban systems, spatial organization and distribution of human population in the study area. The research method is based on the nature of the subject which is combined of analytical and descriptive method. Along to the analytical approach of methodology that has been used in this research in order to gain to spatial equilibrium variety of models and index including: growth, size and spatial structure of city, the rank-size rule, urban primary index, entropy coefficient, Gini coefficient, Lorenz curve SWOT analysis and etc. were used. The result indicates that there is a remarkable spatial imbalance in spatial organization and urban systems in Kurdistan province. Together these results provide important insights into the fact that to reach for balanced and sustainable development in the spatial organization context, creating same opportunities, equal distribution of facilities and services are inevitable.
    Keywords: Spatial Organization, Regional Development Planning, Urban System, Kurdistan
  • Sahar Ranjbaran * Pages 53-62
    Behavioral bases that individual units of the environment in their everyday life experiences¡ will be involved with them and appropriate to the situation will change behavior. In this context, the educational environment as a great behavioral setting, has areas of performance in a behavioral setting, each of which is also open to different behaviors. This research by analyzing the behavior settings in Tahzib art school and check the factors affecting on power of the behavior setting in an art school On one hand discussed ongoing pattern of behavior settings And the other examines specifications of behavior settings, Research approach is qualitative, and is descriptive analysis, that will be done in the first chapter as content analysis and In person part will be done as Case studies. Finally the observed behaviors of the students in schools and behavior patterns offers the solution in each of the domains to strengthen each of the behavior settings. And this results obtained that for example in art school workshops and classes with creating flexible furniture, the perfect size of class, Natural light, using natural elements, Allocate a portion of the class to private space and It can be effective in strengthening the behavior settings. The need to study is checking the characteristics of each behavior settings and creating strategies for each behavior setting.
    In another case create various corridors and dynamic that using symbols and elements, works of students cause creating variations place for social exchange and leads corridors behavior setting empowerment.
    Another important behavior setting in art school is yard space that for power of this behavior setting can design zigzag ways, embedded equipment for interactive games. Use of green space for sitting, create privacy in girls school and diversified flooring with geometric shapes. That this factors leads yard space behavior setting power.
    As a result with creating responsive space for activities in behavior setting can added power behavior settings.
    Keywords: Behavior setting, Current patterns of behavior, Environmental Psychology, Art school
  • Aliakbar Heydari * Pages 63-74
    The aim of this study is the investigation of the influencing factors on socialization of the internal space of subway stations rely on the different affordances in this type of spaces. Nowadays, the space of subways have critical and useful role as one of the urban space because of the many usage of the people during the day. It seems that such spaces have been interested as place for functional aspects toward the convenient and fast transportation as well as it can be underlined the promotion the social interaction among users. So, it seem that by recognition of the factors that supply the formation of this issue in these spaces, it can gone toward the recurrence of the social demands of the humans. In this regard, after the definition of the theoretical framework of this research consist of the extraction and pluralization of all influencing factors on socialization of people in the subway spaces, the design of questionnaire toward the collection of information have been done. About 200 questionnaires have been published in various urban subway station of Tehran and Karaj and the result analyzed by using the Fredman and T-test sample. The obtained result have been shown that among of various influencing factors on socialization of subway spaces, the factors such as the diversity of furniture and the existence of various application that categorized in the subset of the functional factors are the first and second priorities which influence in community of people in subway stations
    Keywords: Subway Station, Sense of Community, Urban Public Spaces, Place Affordances, Social Interaction
  • Shima Zandkarimi * Pages 75-68
    Population increase in large cities and uncontrolled urban development without proper planning, Causing a lot trips particularly in private vehicles. Moving is the main factor in maintaining the dynamism of urban life and all economic activities, social, cultural in the cities. In addition, transport and its associated infrastructure also directly and indirectly affect the physical development of cities. In case of organizing network access as critical lifelines of the city, urban fabric will able to continue its life And provides a chance to grow and further develop. Undoubtedly inefficient communication network is one of the most important problems of urban growth. Narrow streets, the interwoven, non-geometric and inconsistent with the access requirements, in addition to make difficult the movement and access to context for residents, providing services and urban Facilities is also facing difficulties. Sanandaj is located, as an administrative center in Kurdistan province and the metropolitan area, and the communication axis north-south road (No. 10) and the axis connecting the East-West .and it has Socio-economic and political role in the province's dominant pole , Also, because of the particular structure of supply of services and facilities referred not only rural areas, but residents of other cities and even towns and villages outside the province as well. In this paper, descriptive - analytic method that aims to create a feasibility study for the city of Sanandaj subway lines and suburban done It has been tried to use geographic information system (GIS) and utilizes the IHWP models and measures with regard to communication, social - economic, environmental and physical-spatial optimal routes for transportation (subway) emplacement. The results indicate that the proposed routes for the Metro North axis - Nanaleh -airport South and East - West Abidar- Naysr the priority medium-term (up to 15 years) is embedded.
    Keywords: urban Transportation, GIS, Communication system, Capacity, traffic volume
  • Zahra Naderiyan * Pages 87-96
    Inattention to the special cultural and spatial features and indigenous and local values in urban development processes leads to uniformity of appearance and the appearance of cities and urban neighborhoods as places of crystallization of culture and their identity lost their position as well as the charm of the place and cultural distinctions have faded in this regard. In this regard, the need to review the efforts to recreate the historical contexts in order to utilize the features and potentials and to promote a sense of belonging and finally a sense of community identity is considered. The role of historical sites in the past as a location of crystallization of current culture is very strong and important.
    This research as one of the first studies in the field of cultural regeneration in order to promote neighborhood identity is going to analyze the determinants of neighborhood identity regarding the criteria of cultural heritage. Also, based on case study approach, neighborhood of Stone Lion of Hamadan is selected as a case study to provide a realistic understanding of the factors contributing to the enhancement of cultural regeneration, because of its rich historical identity, however it is losing its neighborhood identity today. Based on field work, initial talks and conceptual model, purposeful questionnaires have been prepared. To find changing relationships between variables, for the analysis of questionnaire data, spss statistical techniques have been used.
    By studying and identifying positive and successful aspects of cultural regeneration, this research is aimed to identify the procedures of this approach and study socio-cultural aspects of urban neighborhoods to promote neighborhood identity. In the end, with emphasis on these criteria, Stone Lion of Hamedan which is rich in history and identity has been analyzed. Regarding four main criteria of cultural regeneration and six main criteria of neighborhood, the results showed that a strong connection between these main criteria can help to enhance neighborhood identity and thereby cause a sense of belonging among citizens.
    Keywords: socio-cultural, urban spaces, neighborhood identity, Stone Lion Neighborhood, Hamedan City
  • Masuod Safaeipuor * Pages 97-111
    Select Ideal sites to establish service centers at the level of a village can also be a good assistant for the villagers order to quick and convenient access to these services. If the distributions of rural services do not commensurate with the needs of residents will cause a lot of problems in regional system. Therefore, the problem of this research will form the main stream is, “evaluation of suitable zones for create of rural social service centers in lami rural district of Ahvaz”. This study from to goal is a kind of theoretical research, application and in terms of the nature and method of analysis and description. Data collection was carried out in two forms questionnaires completed by 30 expert rural affairs and general population and housing census data 1390. Also were used AHP analytic hierarchy process model and the ideal point method IPM for achieving the research objectives. Data analysis was carried out by in the application media of ArcGIS10.4.1 media and Expert Choice and Excel. The results show that the parameters of study, criteria for access to services sanitary and treatment with a 0/196 percent, to be allocated most score as well as population density criteria, access to infrastructure and access to educational and cultural services are important in later stages. A map overlay criterion indicates that the village of rural district lami, daghagheleh village is the perfect situation for create of rural social service centers and rural development. From calculation of the ideal point method it can be concluded that villages of jassanieh bozorg and daghagheleh, with amounts of 0/0070, 0/0246 have the least value Si and became known as the most developed villages in the district lami. Likewise three shaeimott with amounts of 0/0977 have the highest value Si and became known as the most disadvantaged rural villages in terms of and rural facilities.
    Keywords: Social Service Centers, Rural Development, Analytic Hierarchy Process, Method Ideal Point, Lami